Şahinbey Belediyesi yeni imzaladığı protokolle çiftçilere bu yıl 7.000.000 fide desteği sağlarken şimdiye kadar sağladığı bu desteği miktarını 48.000.000’a çıkarmış oldu
Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimin ve verimin artırılması için verdiği destekleri sürdürerek 7.000.000 adet Domates, Biber, Patlıcan, Salatalık, Kavun ve Karpuz fidesi dağıtımı için protokol imzaladı. Gaziantep Valiliği koordinasyonunda imzalanan protokol imza törenine, Vali Kemal Çeber, ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı. Şahinbey Belediyesi İmzalanan protokolle çiftçilere toplamda 48.000.000 adet fide desteği sağlanmış olacak
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Şahinbey Belediyesi’nin yıllardır çiftçilere destek verdiğini belirterek “Şahinbey Belediye Başkanımız yine bizleri mutlu eden çok kıymetli bir organizasyona imza atıyor. Şahinbey Belediyemiz çiftçimizi desteklemeye devam ediyor. Gaziantep olarak çok önemli bir sanayi kentiyiz ama aynı zaman da çok önemli bir tarım kentiyiz. Çok verimli topraklarımız var. İnşallah Barak sulamalarından sonra seviyesi daha da artacak olan bir tarım kenti olacağız. Çiftçilerimizin üretmesi için verilen bu destekleri önemsiyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’da bu desteklerini geleneksel hale getirdi. Yaptığımız protokol ile 7 Milyon fide dağıtılacak. Az bir rakam değil. Çiftçilerimiz için çok ciddi bir kaynak aktarılmış. İnşallah bu destekler sofralarımıza gelen lezzetler olarak dönecek. Verilen desteklerden dolayı Şahinbey Belediye Başkanımızı ve ekibini canı gönülden tebrik ediyorum. Verilen bu destekler sayesinde çiftçilerimiz şehre göç etmeyip kırsal mahallelerinde kalıyor. Böylece tarlalarımızda boş kalmıyor. Şahinbey Belediyemizin vermiş olduğu bu destekler bizim işlerimizi çokça kolaylaştırıyor” dedi.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu çiftçilerin yükünü hafifletmek ve üretimi arttırmak adına desteklerin devam ettiğini belirterek, “Gaziantep Valiliğimizin öncülüğünde çok önemli bir protokolü daha imzaladık. Çiftçilerimize her yıl olduğu gibi bu yılda domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz fidesi dağıtacağız. Dağıtacağımız fideler bölgemizin damak tadına uygun yerli fideler. Bu yıl 7 Milyon fide dağıtımı yapacağız. Daha önceki vermiş olduğumuz fide destekleri ile birlikte 48 Milyon fideyi çiftçilerimiz ile buluşturmuş olacağız. Dağıttımız fidelerin ekimi düzgün yapılmazsa verimi düşük oluyor. Yıllardır aynı yerden aldığımız fideleri çiftçilerimize dağıtıyoruz. Böylelikle ekili alan sayısı da artıyor ve boş alan kalmıyor. Bu yıl dağıtacağımız fidenin tutarı 54 Milyon TL. Bunun yarısını Şahinbey Belediyesi olarak yine biz karşılayacağız. Nisan ayı içerisinde üretilen fidelerimizi çiftçilerimiz ile buluşturmuş olacağız. Şahinbey İlçemizde ekili alan miktarı 80 bin dekardan 300 bin dekara çıktı. Çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Desteklerinden dolayı Valimiz Kemal Çeber’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
*
*
Türkiye’nin en önemli sorunu Gaziantep’te masaya yatırılıyor
DEPREM SEFERBERLİĞİ GAZİANTEP’TEN BAŞLATILACAK!
Depremleri sürekli gündemde tutarak, depreme dirençli şehirler için çağrı yapan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ulusal çapta dev bir organizasyona hazırlanıyor. 14-15 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan son dönemlerin en kapsamlı deprem sempozyumu ile ülke çapında deprem seferberliğinin başlatılması hedefleniyor.
Şubat 2023 depremlerinin yıldönümünde düzenlenen sempozyuma konunun uzmanı akademisyenler, bilim insanları, İMO Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, İMO’nun Türkiye genelindeki tüm Şube Başkanları ve temsilcileri, meslek odası başkanları ve sektörle ilgili STK başkanları katılacak. Sempozyumda, 2023 depremlerinin yeniden gündeme getirdikleri, riskler, önlemler ve çözüm önerileri masaya yatırılacak ve geleceğe dair yol haritası çıkarılacak.
PROTOKOL TAM KADRO KATILACAK
14-15 Şubat 2024 tarihlerinde Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan sempozyumun ilk günü açılış konuşmaları ile başlayacak. Açılışta, Burkay Güçyetmez (İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı), Prof. Dr. Erdem Canbay (Düzenleme Kurulu Başkanı), Tuncay Yıldırım (Gaziantep Ticaret Odası Başkanı), Adnan Ünverdi (Gaziantep Sanayi Odası Başkanı), Adil Sani Konukoğlu (Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı), Umut Yılmaz (Şehitkamil Belediye Başkanı), Mehmet Tahmazoğlu (Şahinbey Belediye Başkanı), Nusret Suna (İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Fatma Şahin (Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı), Gaziantep Milletvekilleri ve Kemal Çeber (Gaziantep Valisi) birer konuşma yapacak.
DEPREMİN YENİDEN GÜNDEME GETİRDİKLERİ
Açılış konuşmaların ardından “Şubat 2023 Depremlerinin Yeniden Gündeme Getirdikleri” konulu panel gerçekleştirilecek. İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez’in yöneteceği panelde, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “İnşaat Mühendisliği Açısından Şubat 2023 Depremlerinin Yeniden Gündeme Getirdikleri” konusunu anlatacak. Panelde ayrıca, Prof. Dr. Erdem Canbay, “Afet Gerçeği”, Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu “6 Şubat 2023 Depremleri Işığında Yapı Deneti m Yasasının İrdelenmesi “, Prof. Dr. H. Polat Gülkan, “Yönetmeliklerin Uygulanabilirliği”, Prof. Dr. Kemal Önder Çetin, “Yakın Dönem Depremlerinin Geoteknik ve Deprem Mühendisliği Öğrettikleri”, Prof. Dr. Alper İlki, “Deprem Riski Açısından Yapıların Önceliklendirilmesi ve Güçlendirme” konularını anlatacak.
DÖRT AYRI OTURUM DÜZENLENECEK
Sempozyumda ayrıca 4 oturum düzenlenecek. “6 Şubat Depremlerinin Yapı Zemin İlişkisi Bakımından İrdelenmesi- Geoteknik Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu birinci oturumu Prof. Dr. Kemal Önder Çetin yönetecek. Oturumda, Prof. Dr. Hanifi Çanakçı, “Yapıların Deprem Sonrası Geoteknik Yaklaşımlar Açısından Performansları”, Prof. Dr. Ali Fırat Çabalar, “Kahramanmaraş ve Gaziantep İllerinin Zemin Özelliklerine Geoteknik Açıdan Genel Bir Bakış”, Prof. Dr. Ayşegül Askan Gündoğan, “Türkiye’de Bölgesel Deprem Kayıplarının Modellenmesi: Senaryo Depremler ve Yer Hareket Simülasyonları”, Prof. Dr. Murat Altuğ Erberik “Türkiyede Bölgesel Deprem Kayıplarının Modellenmesi” konularını anlatacak.
YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİ MERCEK ALTINA ALINACAK
“Yeni Deprem Yönetmeliği Çalışmaları” konulu ikinci oturumu Prof. Dr. Erdem Canbay yönetecek. Oturumda, Prof. Dr. Ahmet Yakut “Deprem Tebliği”, Prof. Dr. Özgür Avşar “Yeni Deprem Yönetmeliği Çalışmaları”, Doç. Dr. Tolga Yılmaz “Yeni Deprem Yönetmeliği-Zemin ile İlgili Çalışmalar” Prof. Dr. Ercan Yüksel “Beton Prefabrike Sanayi Yapılarında Yönetmelik İhtiyaçları” konularını anlatacak.
KENTSEL ALTYAPI SİSTEMLERİ VE DEPREM
İMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tansel Önal’ın yöneteceği 3. oturumda, “Kentsel Altyapı Sistemlerinde Şubat 2023 Depremleri Etkileri” konusu ele alınacak. Prof. Dr. Selçuk Toprak “Depremlere Dirençli Alt Yapı Sistemlerine Bakış”, Hüseyin Sönmezler (GASKİ Genel Müdürü) “Dirençli Kentlerde Sürdürülebilir Su Yönetimi”, Mustafa Demirci (ÇİMKO Hazır Beton Genel Müdürü) “Moloz Atıklarının Ekonomiye Tekrar Kazandırılması”, İnş. Müh. Çağrı Güzel “Güçlendirme İşlerinde Kendiliğinden Yerleşen Betonun Önemi”, Prof. Dr. Abdulkadir Çevik “Depreme Dirençli Kentlerde Ulaşım Altyapısı”, Yük. İnş. Müh. Ümit Özkan “Kahramanmaraş Depremlerinde Prefebrik Yapıların Performansı” konularında birer sunum yapacak.
DEPREM SONRASI KONUT ÜRETİMİ
Yük. Mimar Seyfettin Coşan’ın yöneteceği 4. oturumda “6 Şubat Depremi Sonrası Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi” konusu mercek altına alınacak. Oturumda, İnş. Müh. İbrahim Apa “Deprem Öncesi ve Sonrasında Özel Sektörün Rolü ve Faaliyetleri”, Bora Kanevetçi (GAİMDER Başkanı) “Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi”, Mustafa Büyükuncu (Mimarlar Odası Gaziantep Şb. Başkanı) “6 Şubat Depremlerinin Planlama Süreçlerine Etkisi ve Yerinde Dönüşüm”, Ali Adıgüzel (KAMİAD Başkanı) “6 Şubat Depremlerinin Kamu Binaları Açısından Değerlendirilmesi” konularını anlatacak.
DEPREM NEDENİYLE CEZAİ SORUMLULUKLAR
İki gün sürecek olan sempozyum, “Deprem Nedeniyle Cezai Sorumluluklar ve İlliyet Bağı” konulu panelle sona erecek. İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Selçuk Uluata’nın yöneteceği panelde, Dr. Levent Mazılıgüney “Bilirkişi Sorunları – İlliyet Bağı”, Dr. Gökhan Ölmez ise “Depremden Kaynaklı Olarak Yapı İnşa Sürecinde Görev Alan Meslek Mensuplarının Cezai Sorumluluğunun Değerlendirilmesi” konularını ele alacak. Panel, soru-cevap bölümü ile sona erecek.
GÜÇYETMEZ’DEN DAVET
İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, depremin Türkiye’nin en önemli sorunu olduğunu belirterek, tüm vatandaşları sempozyuma davet etti. Güçyetmez, “depremlerin her zaman yaşanmaya devam edeceği bir coğrafyadayız. Bu nedenle deprem gibi doğa olaylarının afetlere dönüşmesini önlemek ülkemizin en önemli gündem maddesi olmalıdır, en önemli sorunudur. Bu soruna ülke çapında çözüm bulmak amacıyla gerçekleştireceğimiz sempozyuma tüm sektör temsilcilerini, STK’ları ve vatandaşları da bekliyoruz” diye konuştu.
*
*
MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERE TAZE KAN GELİYOR
ALİ İHSAN KAYACI
MESLEK MENSUPLARI ENFLASYONUN ALTINDA ASLA KALMAYACAK
Giderek artan maliyet artışları ve iş yükü altında zor şartlarda mesleğini sürdüren Muhasebeci Mali Müşavirlerin nefes almasını sağlayacak projelerle Gaziantep serbest Muhasebeciler ve Mal Müşavirler Odası Başkanlığına aday olan Mali Müşavir Ali İhsan Kayacı GSMMMO seçimlerinde oldukça iddialı aday.
Ali İhsan Kayacı yaptığı açıklamada yüksek büro kiralarından mesleğini yapmakta zorlanan meslek mensuplarının faydalanacağı ortak büro projesini hayata geçireceklerini ifade ederek kira maliyetlerini oldukça yarıya düşürecek bir uygulama yapacaklarını söyledi.
Gaziantep Reform Mali Müşavirler Grubu olarak seçimlere giren Ali İhsan Kayacı “meslek hayatına yeni başlayan genç meslek mensuplarına ortak çalışma alanı, özellikle bayan meslek mensuplarına kolaylık sağlayacak kreş olanağının çok önemli bir ihtiyacı karşılayacak” dedi.
Kayacı açıklamasında öncelikli olarak şu projelere önem vereceklerini ifade etti;
“Geleceğin Muhasebe Ofisleri: Yeni Meslek Mensupları İçin Uygun Maliyetli Ortak Çalışma Alanları!
Mali müşavirlik mesleğine adım atan meslektaşlarımız için yüksek kira ve ofis maliyetleri artık sorun olmaktan çıkıyor! Gaziantep Reform Mali Müşavirler Platformu olarak, yeni meslektaşlarımızın daha düşük maliyetlerle iş hayatına atılmalarını sağlamak amacıyla uygun kira koşulları ve ortak ofis imkânları sunuyoruz.
✅ Uygun Kira ve Düşük Maliyet
✅ Modern, Donanımlı ve Prestijli Çalışma Alanları
✅ Ortak Kullanım Alanları ile Verimli İş Ortamı
✅ Meslektaş Dayanışması ile Güçlü Bir Başlangıç
Mali müşavirliğe ilk adımı atarken sizi yalnız bırakmıyor, işinizi büyütmeniz için destek oluyoruz!”
*
*
AYINTAB’A DAİR
AYINTAP MERYEM ANA KİLİSESİNİN HİKAYESİ
Gaziantep farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim şehirlerimizden biridir.
Bu şehir Müslümanın, Hristiyan’ın, Musevi’nin farklı inançlara sahip insanların barış içinde yaşadığı, ibadethanelerini inşa edip, özgürce dini vecibelerini yerine getirebildikleri örnek bir şehir olmuştur.
Antep’te; cami, mescit ve havra gibi ibadethaneler yanında, dini özgülükler çerçevesinde “Antep’te XIX. Yüzyılın ortalarında üç olan kilise sayısı, XX. Yüzyılın başında sekize çıkmıştır.”
1921 yılına kadar da Antep şehir merkezinde “Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Aziz Bedros Kilisesi, Kendirli Kilisesi ve Nizip ilçesinde yer alan Fevkani Kiliseleri” hizmetlerini sürdürmüşlerdir.
Bu Kiliseler bugün hala ayakta olup, ibadet edecek cemaatleri olmadığı için farklı hizmetler vermektedirler.
Antep’te kiliseler içinde en eskisi Surp Asdvadzadzin Kilisesi’dir. Diğer adıyla Meryem Ana kilisesidir.
Bu kilise Gaziantep’e bugün Tepebaşı olarak bilinen “Hayık” Tepesinin doğu yamacındadır.
Bu kilisenin hikayesi Antepli Ermenilerin bugünkü Bey Mahallesi, Eblahan Çarşı, Tepebaşı çevresine yerleşmeleriyle başlar. Önce Tepebaşı’nın doğusundaki kayalıklar arasındaki bir mağara ibadethaneye dönüştürülür. Daha sonraki yıllarda kullanılan bu mağaranın hemen batısındaki kayaların aşağıya doğru oyulması, önüne ilave edilen üç sütunun kemerlerinin birbirine bağlanmasıyla birlikte kilise ortaya çıkar.
“Piskopos Paren Melkonian’a göre Meryem Ana kilisesi, XVII. Yüzyılda Antep’in ilk önemli Ermeni Kilisesi’dir. “
Rivayete göre Meryem Ana Kilisesi, “Bali isimli Ermeni, İran’dan Kudüs’e doğru hacca giderken Antep’e uğrar. Ermenilerin mağaraya benzer bir yerde ibadet ettiklerini görür. Kudüs’e, hacca gitmekten vazgeçer, buraya bir kilise yaptırmaya karar verir.
“Ayıntap Ermenilerinin desteği ve Osmanlı padişahının izni ile Ayıntab’da ilk kilise inşa edilir.”
Kilise zaman içerisinde tahribata uğrar ve farklı dönemlerde bakımları yapılır. 1873 yılına gelindiğinde kilisenin yeni bir bakıma ihtiyaç duyulur. Ancak kiliseyi tamir ettirmektense yerine yeni bir kilise yapılmasının daha doğru olacağına karar verilir.
“5000 ailelik cemaat için büyük bir kilise planı oluşturulur”. Ermeni cemaatinin gayretleriyle 1873 yılında başlanılan kilisenin inşası, 1875-1877 yılları arasında meydana gelen salgın hastalıklar, Türk-Rus savaşı ve parasızlık nedeniyle bir müddet durur. İlerleyen dönemlerde kesintiye uğrayan kilisenin inşası “iç dekorasyonundan mahrum bir şekilde 1893 yılında” tamamlanır.
Kilise ’ye Londra’da yaşayan Hrant Köşkeryan adlı bir Ermeni tarafından Brezilya’da bir ton ağırlığında çan yaptırılır. Deniz yoluyla İskenderun’a getirilir ve oradan karayolu ile Antep’e taşınır. Çan 1980’lerde camiye çevrilesini müteakip yerinden sökülür, Gaziantep Zeugma Müzesi’nde muhafaza altına alınır.
1910 yılında Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nin avlusu içerisinde, batı tarafında bir de
Vartanyan ilkokulu açılır.
Bu kilise, “Türkiye’de bulunan en büyük kiliselerden biriydi. Onun parlayan altın kaplama haçı, kubbeyi taçlandırmıştı. Hatta bu haç Türk camilerinin en yüksek minaresinden de yüksekteydi. Bu şekliyle şehrin panoramasına hâkimdi. Kubbe, Antep Kilisesi’nin haç şeklinde olan gövdesinin dört köşesinin üzerine yerleştirilmiştir. Kilisenin gövdesinde demir kullanılmamıştır. Yapımına iş gücü hariç 10.000 Türk lirası yani yaklaşık 50.000 $ harcanmıştır. Halk tarafından verilen iş gücü ise Amerikan standartlarında yaklaşık 300.000 $ olarak hesaplanabilir. Bu şekli ile kilise o günün koşullarında yoksul Antep halkı için muazzam bir projeydi”
Antep harbini müteakip Ermenilerin şehri terk etmesiyle birlikte kilise cemaatsiz kalmış,1932 yılına kadar hizmet vermemiştir.1932 de dönemin hükümetince bu binanın cezaevi olarak kullanılmasına karar verilir.1980 kadar da cezaevi olarak hizmetini sürdürür.
Kiliseden cezaevine, cezaevinden camiye dönüşümü de ayrı bir hikâyedir.
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Çerezler (Cookies) sayfasını okuyunuz.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.