Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 28.05.2024 e gazete

admin | 28 Mayıs 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 28.05.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 28.05.2024 e gazete

HABER METNİ;

GTB TARIM SORUNUNU UHK 2024 MISIR VE BUĞDAY KONGRESİNE TAŞIDI

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Meclis Üyeleri, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Adana’da düzenlenen ‘UHK 2024 Mısır ve Buğday Kongresi’ne katıldı. Ulusal Hububat Konseyi tarafından, Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrede; Türkiye’nin mısır ve buğday üretimi ele alınarak, sektörün talep ve önerilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Kongrede, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve çevre illerden gelen sektör temsilcileriyle bir araya gelen GTB heyeti, yeni hasat sezonu ve iklim değişikliğin tarımsal üretime etkileri üzerine istişareler gerçekleştirdi.

Kongrenin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, etkinliğin sektörün geleceğine katkılar sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

Dünyada son dönemde jeopolitik ve iklim değişikliklerinin meydana geldiğine dikkati çeken Yumaklı, söz konusu değişimi yeni normal olarak adlandırdıklarını, geleceğe dönük planları buna göre yaptıklarını vurguladı.

Türkiye’nin son 22 yılda oluşturmuş olduğu çok ciddi bir altyapı olduğunu ve bunun sayesinde dünyadaki olumsuz gelişmeleri hasar almadan atlattıklarını belirten Bakan Yumaklı, “22 yılda çiftçilerimizi üretime teşvik için reel rakamlarla ifade ediyorum, verilen tarımsal destek tutarı 1 trilyon 625 milyar lira.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, geçen yıl bitkisel üretimde 137 milyon tonla rekor kırıldığını anımsatarak, “Bu başarıları makro göstergeler de teyit etmiş oluyor. Son 21 yılın 16’sında tarım sektörü büyüme gösterdi. Yıllık 69,2 milyar dolarlık hasılayla da Avrupa’da birinci, dünyada da ilk on arasındayız. Geçen yıl 2 bin 200 çeşit ürünümüzü 212 ülkeye ve bölgeye ihraç etmişiz. 31 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatına sahip olmuşuz ve bunun döviz kazanımını ülkemize getirmişiz” diye konuştu.

Bundan sonraki dönemde tarım sektörünü 5 hedef üzerine planladıklarına işaret eden Yumaklı, sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve sektöre yatırım yapılan bir sektör olacağını dile getirdi.

-GTB BAŞKANI MEHMET AKINCI-

Kongre sonrası üretici ve sanayicilerle görüşmelerde bulunan GTB Başkanı Akıncı ve Meclis Üyeleri, hasat sezonuna yönelik genel değerlendirmelerde bulunarak, sektör paydaşlarının talep ve önerilerini dinledi.

Kongrenin sektör adına son derece verimli geçtiğini belirten GTB Başkanı Akıncı, yaptığı açıklamada, “Zengin bir tarım ülkesiyiz; sürdürülebilir ve kaliteli üretim anlayışıyla bu potansiyelimizi çok daha ileri seviyelere taşıyabiliriz. Tarımı odağına alan ve tüm paydaşları bir araya getiren bu tarz kongrelerin sektörün geleceğine pozitif katkı sunacağına inanıyorum. Kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen UHK ve Adana Ticaret Borsasının yanı sıra ile tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

*

*

HALİT ACAR DEİK YÖNETİM KURULU’NDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Seçimli Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde, DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı ve Acarsan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Halit Acar, DEİK Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.

37. DEİK Olağan Seçimli Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Nail Olpak’ın güven tazeleyerek yeniden Başkan seçildiği Genel Kurulda, Acarsan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Halit Acar kısa adı DEİK olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Acar DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanlığı görevini de sürdürmeye devam edecek. Yapılan kongrenin ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Halit Acar, “37. DEİK Olağan Seçimli Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni Sayın Cumhurbaşkanımızın iştirakiyle gerçekleşti. Ödül alan duayenleri kutluyor, aramızdan ayrılan ustaları rahmetle anıyorum. Yönetim Kuruluna seçilmenin onurunu yaşadığım bu Genel Kurul benim için özel bir yere sahip olacak. Güncellenen yönetim yapıları, DEİK’in ticari diplomasi misyonunu daha ileri noktalara ulaştırmak için çalışmaya hız kesmeden devam edecekler. 2023-2027 çalışma dönemi için seçilen Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerini tebrik ediyor, önemli görevlerinde  başarılar diliyorum. Başta Başkanımız Sayın Nail Olpak olmak üzere, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

*

*

MAHSUM ALTUNKAYA DEİK YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ

Altunkaya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen 37. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Seçimli Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreninde DEİK Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Üretimi, yatırımları, istihdam ve ihracatıyla ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Altunkaya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen  37. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Seçimli Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde yapılan seçimde Nail Olpak yeniden yönetim kurulu başkanlığına seçilirken Mahsum Altunkaya’da yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Türk iş ve sanayi dünyasının önde gelen isimlerinin yer aldığı yönetim kuruluna Altunkaya’nın da seçilmesi bölge sanayici ve iş dünyası tarafından sevinçle karşılandı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen genel kurula T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve aynı zamanda Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kongreye katılan protokol üyeleri DEİK Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Mahsum Altunkaya’yı kutlayarak yeni görevinde başarılar diledi.

Benim için onurlu bir görev

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 37. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Seçimli Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreninde DEİK Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Mahsum Altunkaya böyle bir göreve seçilmenin kendisi için büyük bir onur kaynağı olduğunu önceki dönemlerde olduğu gibi ülke ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması için gerekli her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceğini ifade ederek Türkiye’nin uluslararası pazarlarda daha etkin olabilmesi yönündeki çalışmalarında içerisinde yer almaya devam edeceğini sözlerine ekleyerek kendisine destek veren DEİK üyelerine teşekkür etti.

*

*

TARIM VE GIDANIN GELECEĞİ ŞEHİTKAMİL’DE KONUŞULDU

-BEREKETOĞLU: “GIDA DENETİMLERİNDE YENİ BİR YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR”

Şehitkamil Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Tarım ve Gıdanın Geleceğinde Yerel Yönetimlerin Rolü” konulu panelde gıda terörüne dikkat çeken Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Arkın Bereketoğlu, denetim noktasında yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve TMMOB Gıda Mühendisleri Gaziantep İl Temsilciliği ortaklığında Şehitkamil Belediyesinin destekleri ile düzenlenen “Tarım ve Gıdanın Geleceğinde Yerel Yönetimlerin Rolü” konulu panel, Şehitkamil Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinliğe, oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcısı Arkın Bereketoğlu da katıldı.

Panelin açılışında konuşan Bereketoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz’ın yoğun programından dolayı etkinliğe katılamadığını bildirerek, katılımcılara selamını iletti.

Bereketoğlu, önceki dönemlerde Şehitkamil Belediyesi tarafından kırsalda kalkınmayla ilgili bir proje hayata geçirilmediğini belirtti. Arkın Bereketoğlu; özellikle meralarda birçok alanın imara açıldığını, tarım alanlarının yok edildiğini, bunun sonucunda da meyve, sebze ve gıda fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çekti.

Bakanlık eliyle gıda denetimlerinin yıllar önce belediyelerin elinden alınarak tarım il müdürlüklerine verildiğini ifade eden Bereketoğlu, sık sık değişen tarım bakanları ve politikalarından dolayı bu sorunun kalıcı hale geldiğini kaydetti. Bereketoğlu, gıda terörünün silahlı terör örgütlerinden daha çok insanların ölümüne yol açtığını belirterek, denetim noktasında yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiğine işaret etti.

*

*

EYÜP BARTIK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE BULUŞTU

“HER ZAMAN KENDİNİZLE YARIŞIN”

Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencileri ile buluştu. Öğrencilere lojistiğin önemini anlatırken tecrübelerini aktaran Bartık, “Başarmak istiyorsanız, rakiplerinizle değil, kendinizle yarışın” tavsiyesinde bulundu.

Başarılı iş insanı Eyüp Bartık, dedesinin bir kamyon ile başladığı taşımacılık sektöründe, Eyüp Lojistik markasını nasıl kurduğunu ve nasıl başarılı olduğunu üniversite öğrencilerine anlattı. Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilere deneyimlerini aktaran Bartık “Ben bu başarıyı yakalayabildiysem çok çalışmama borçluyum. Sizler okuyarak, çok çalışarak ve yeteneklerinizi geliştirerek çok daha iyi yerlere gelebilirsiniz. Ancak bunun için kendinize önce siz inanmalısınız” dedi.

“Yetenek tek başına yetmez”

Eyüp Bartık, günümüzde artık her alanda rekabetin üst seviyede olduğuna dikkat çekerek, daha fazla rekabet edebilmek için, çok fazla yeteneğimizin olması gerektiğini söyledi. Bartık “Sizler çok yetenekli olabilirsiniz, ama yetenek tek başına yeterli olmuyor. Yetenek çalışmazsa, çalışmak yeteneği geçer. Yetenekliyim diye çalışmamazlık etmeyeceksiniz. Aksi takdirde yeteneği daha az olan birisi, sizi geçebilir. Artık tek bir özellikle sahada kalmak yeterli olmuyor. Yabancı dil mutlaka öğrenin. İmkan varsa yabancı dili okulda okulda değil sahada öğrenin. Dil ile beraber özgüveninizi de geliştirirsiniz. Özgüven bilgi güçlüğünden kaynaklanır. İş başvurusunda öz güveninizi hiçbir zaman eksiltmeyin” diye konuştu.

“Şirket kurmayı gözünüzde büyütmeyin”

Lojistik sektöründe Endüstri Mühendisliğinin önemli bir meslek olduğunu söyleyen Eyüp Bartık, “Sizlerin içinden bir çok lojistik şirketi yöneticisi çıkacağını düşünüyorum. Benim çocuklarım ve yeğenlerim arasında, 8 gençten 3’ü Endüstri Mühendisi oldu ve şirketlerimizde görev aldı. Sizlerde yarın yönetici veya patron olacaksınız. Şirket kurmak çok kolay, onu gözünüzde büyütmeyin. Ama şirketi kurduğunuzda her şey bitmiş olmuyor, hayat bundan sonra başlıyor. Şirketlerin yaşaması için para kazanmanız, fatura kesmeniz gerekiyor” dedi.

“Lojistik süreci işletmenin içinden başlar”

Lojistiğin önemine dikkat çeken Bartık “Pazardaki rekabet gücünü biz belirliyoruz. Aynı sektörden 2 şirketin ürünlerini taşırken, aslında rekabetin gücünü biz belirliyoruz. Lojistiği taşımacılık olarak algılamayın. Lojistik fabrikanın içinden başlar. Hammaddenin doğru girişi, Doğru planlama, doğru depolama, doğru stoklama, doğru sevkiyat.  Bu arada geçen süre, önemli bir lojistik sürecidir. Bu süreçte hepimizin verimi artırmak adına daha analitik düşünmemiz gerekiyor. Aksi takdirde rekabet gücümüz zayıflıyor. Eskiden Gaziantep ile Adana yarışırdı. Şimdi Londra ile İtalya yarışıyor. 25 cent için İtalya yerine Çin’i tercih eden firmalar var. Türkiye lojistik anlamında çok başarılı bir konumda. Her zaman pazarımız var, yeter ki işimizi doğru yönetelim”

“Her zaman kendinizle yarışın”

Dijital dünyada lojistiğe her zaman ihtiyaç olacağını vurgulayan Bartık, gençlere dijitale mutlaka yakınlaşmaları önerisinde de bulundu. Bartık “Her zaman doğru planlama yapın. Rakiplerinizle savaşmak yerine, kendinizle savaşın. Bilmediğiniz işlerde kendinizi çok uzman görmeyin. Hayat bu kadar kolay değil. Elbette fırsatlar var ama doğru analiz edin. Kendinizle yarışırsanız başarılı olursunuz, başkasıyla yarışırsanız başarısız olursunuz. Ben en çok kendimi eleştiririm. Sizde bunu yapmaktan korkmayın” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin sorularını cevaplandırdı

Eyüp Bartık konuşmasının son bölümünde, öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. Bartık bir soru üzerine “Klasik bir cümle gibi gelebilir ama çok çalışmalısınız. Çok çalışmanın verdiği güç ile bütün parametreleri bir araya getirirseniz, o zaman daha doğru sonuç alırsınız. Karşıdan size “adam çok şanslı” derler. Hayır, bu şans değil, o çok çalışmanın verdiği bir güç. Bunu aklınızdan çıkarmayın” cevabını verdi.

*

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep’i ziyaret ederek 31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimi sonuçlarına ilişkin basın açıklamasında bulundu.

AK Parti İl Binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına; Önceki Dönem Gaziantep Milletvekili ve MKYK Üyesi Sait Kirazoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Eyup Özkeçeci, Derya Bakbak, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Nurdağı Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, AK Parti Gaziantep İl Başkan Vekili Murat Şerbetçi, İl Kadın Kolları Başkanı Feray Yılmaz, İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Durmuş, Şahinbey İlçe Başkanı Mehmet Tiryaki, Şehitkamil İlçe Başkanı Mehmet Yılmaz, Şahinbey İlçe Kadın Kolları Başkanı Şükran Yılmaz ve il yönetim kurulu üyeleri katılım sağladı.

“BÜYÜK BİR HEYECANLA PLANLIYORUZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında, “Bir aydır yirmiye yakın büyükşehir olan illerimizi ziyaret ediyor, 31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimi sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuyoruz. AK Parti ailesi olarak birebir görüşmeler ve istişareler gerçekleştiriyoruz. 31 Mart seçimlerini geride bırakıp, 2028’e 2029’a dönük olan süreçte bu seçim sonuçlarından aldığımız ilhamla ve milletimizin talimatıyla yeni stratejiler belirlemek üzere il ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte yapmamız gerekenleri büyük bir motivasyonla büyük bir heyecanla planlıyoruz” dedi.

“ÖNÜMÜZE BAKACAĞIZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, “31 Mart seçimlerinde beklediğimiz sonuçları alamadık daha üst düzeyde daha iyi sonuçlar almayı hedefliyorduk. 31 Mart seçimlerinin akşamında Sayın Cumhurbaşkanımızın da balkon konuşmasında ifade ettiği gibi; ‘Sandığın söylediği şey milletin bize talimatıdır. Milletimizin bize yeni yol haritası çizmek üzere yeni stratejiler belirlemek üzere almamız gereken tedbirlerin bir ifadesidir.’ Sandık konuşur, sandıktan çıkan oylar bir anlam ifade eder, biz okuruz. AK Parti siyasetini 22 yıldır başarıdan başarıya koşturan; sandıktan çıkan, milletimizin ifade ettiklerini iyi okumuş olmak ve bu doğrultuda yol haritası çizmek olmuştur. Benim bugün burada özellikle altını çizerek ifade etmek istediğim şu ki; İl başkanımızdan, İlçe başkanlarımıza, Kadın ve Gençlik kollarımızdan milletvekillerimize, Belediye başkanlarımızdan yönetim kurulu üyelerimize kadar partimizin her bir kademesi gece gündüz demeden çalıştı. Hepsine teşekkürlerimi iletiyorum. Bizler bugün burada; başarı elde ettiğimiz yerlerdeki kardeşlerimizi tebrik etmek, milletimizin teveccühünün başka cereyan ettiği yerlerdeki kardeşlerimize de moralinizi bozmayın olanda hayır vardır, yeni dönemde milletimizin talimatları doğrultusunda da yeni önemler alarak önümüze geleceğe bakmak üzere buradayız” şeklinde konuştu.

“GAZİ ŞEHRE KUVVETLİ BİR MUHABBETİM VAR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, “Gaziantep’in bende de çok özel bir yeri var. Bu şehir ile hukukumun bu kadar güçlü olmasının sebebi partimin çok kıymetli yöneticilerinin olmasıdır. Asım Güzelbey’in ardından Fatma Şahin başkanımızın yazdığı başarı öyküleri, Mehmet Tahmazoğlu başkanımızın ve daha önce Gaziantep’te belediye başkanlığı yapmış olan kardeşlerimizin yazmış olduğu başarı öyküleri partimizi onure etmiştir. Partimizin bayrağını en üst noktalarda dalgalanmasını sağlayan bu kardeşlerimize duyduğum özel muhabbetten ötürü Gazi şehre de kuvvetli bir muhabbetim var” diye konuştu.

“İLK GÜNKÜ SEVK VE HEYECANA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

AK Parti İl Başkan Vekili Murat Şerbetçi ise, “Gaziantep, her zaman vatanına, milletine ve bayrağına ballığıyla bilinen bir şehir olmuştur. Bu bağlık, liderimize olan sevgi ve destekle daha da pekişmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi her alanda daha ileriye taşıyan, milletimizin refahı ve mutluluğu için gece gündüz demeden çalışan bir liderdir. Onun liderliğinde, Gaziantep de büyük bir değişim ve gelişim sureci yasamıştır. Şehrimize yapılan yatırımlar, gerçekleştirilen projeler ve sağlanan imkânlar, Gaziantep’in kalkınmasına ve Türkiye’nin parlayan yıldızı olmasına büyük katkılar sağlamıştır. Gazi şehrimize geride bıraktığımız 31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde AK Parti il teşkilatı olarak; girilmedik sokak, çalınmadık kapı kalmayacak diyerek var gücümüzle çalıştık. Yarın seçim varmışçasına da ilk günkü sevk ve heyecana çalışmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

*

*

AYINTAB’A DAİR

GAZİANTEP’İN İLK HAVAALANI – 1944

Devlet Hava Yolları 1933 yılında, Türk Hava Yolları ise 1955 yılında kurulmuştur. İlk kuruluşta Devlet Hava Yollarının filosunda koltuk sayısı 28 olan sadece 5 uçak vardı. Gaziantep’e gelen ilk uçaklar çift kanatlı çift motorlu Havilland Rapid marka uçaklardı. Bu uçakların üç koltuklu altı sırası vardı. Yani 18 yolcu taşıyabiliyordu.

Devlet Hava Yolları’na çağ atlatan DC3 uçaklarının alımı 1945 yılına rastlamaktadır. Amerikalıların İkinci Dünya Savaşı sonrası Mısır’da bulunan ihtiyaç fazlası bu uçakları satın alınmıştı ancak bu uçakların ciddi bakıma ihtiyaçları vardı. Türk heyeti inanılmaz bir başarıya imza atarak 30 Dakota diğer adıyla adet DC3 ve üç adet C47 model uçağı elden geçirip havadan Türkiye’ye getirilmesi koşuluyla hepsini toplam 33 uçağı sadece 30 bin dolara almayı başarmıştı. DC3’ler 18 ile 22 kişi arasında yolcu taşıyabiliyordu. Uçağın arka bölümü bir ağ sistemi ile bölünerek yolcu bagajlarına ayrılmıştı.

Gaziantep’e bir hava meydanı yaptırılması fikri ilk defa 1940’lı yıllarda ortaya atılmıştır. O zaman Narlı-Gaziantep demiryolu olmadığı için muntazam karayolları da yoktu. Hiç olmazsa Gaziantep’in önemli merkezlerle havadan irtibatının temininin çok faydalı olacağına inanılmıştır. Bu fikir herkes tarafından desteklenmiş, o yıllarda CHP il başkanı olan aynı zamanda Gaziantep sanayisinin ilk temel taşlarından birisi olan Cemil Alevli’nin büyük gayretleriyle bir yardım komisyonu kurulmuş ve kısa sürede 120.000 küsur TL civarında para toplanmıştır. Hava Meydanı’nın yerini tespit etmek için Antep’e gelen Hava Yolları Genel Müdürü ve beraberinde gelen mütehassıslarla birlikte yapılan tetkiklerden sonra hava meydanı için Oğuzeli’nin Sazgın Köyü civarında bir arazi tespit edilerek uygun yer olarak seçildi. Arazi sahipleri büyük fedakarlık göstererek çok ucuz fiyatlarla bir buçuk milyon metrekare alanındaki arazilerini Hava Meydanı için seve seve verdiler.

Gaziantepliler hava meydanının toprak pistini çok kısa sürede tamamlayarak Devlet Hava Yolları’na teslim etmiş ve hava meydanı 15 Ekim 1944’de sefere açılmıştır. Hava meydanı ilk yapıldığında hava pisti dışında bina falan yoktu. Göz alabildiğine üzüm bağı… Bina yerine bir köşesinde telsiz akülerinin durduğu tozdan kızıl kahverengiye çalan kocaman bir çadır bulunuyordu.

Meydanın pistinin toprak olduğunu yukarıda söylemiştik. Nafia (Bayındırlık) Müdürlüğü’nün silindiriyle arada bir toprağı eziyor, uçaklar da kenarları futbol sahası gibi kireç ile işaretlenmiş o piste iniyordu. Pervanelerin rüzgârı o bereketli kırmızı toprağı özellikle de kalkarken öyle bir tozu tutuyordu adeta bir afet oluyordu.

Uçak iner inmez uçağın başına nöbetçi olarak tüfekli bir Jandarma dikiliyordu. Uçak motorlarını çalıştırırken önce bir alev çıkıyor, meydanda görevli olan Bekçi Burhan da elindeki yangın söndürme tüpünü “pof” diye ateşe tutuveriyor, önce birine sonra öbürüne…

Gaziantep’e normalde günlük gazeteler üç gün gecikmeyle gelirdi.  İnsanlarda günlük diye bayilerden üç gün öncesinin gazetelerini alırdı. Ancak uçak günleri günlük gazetelerde gelir meraklılarına bayram yaptırırdı. Seneden seneye uçakların programı değişmekle birlikte genelde yazları haftada üç gün uçak gelirdi.

Devlet Hava Yolları aradan uzun yıllar geçmesine rağmen Gaziantep Hava Alanı’na ciddi bir ilgi göstermedi. Alana portatif bir kulübeden başka bir şey yapmadı. Alanda beton pist yaparak büyük uçakları sefere koymak suretiyle vaadini yerine getirmeyip sadece küçük uçaklarla yaz seferleri yapmakla yetinildi. Bu suretle halk seferlerden soğutuldu. Bir süre sonra da yaz ayları yapılan uçak seferleri de kaldırıldı.

Yıllar sonra 1968 yılında Gaziantep hava alanı meselesi yeniden gündeme alındı ve ihale edildiyse de işin gecikmesi nedeniyle 1973 yılında yeniden ihale edilmiştir.

Not: Bugünkü hava alanı hakkında yeni bir yazı ve fotoğraflar daha sonraki yazılarda

KAYNAKLAR:

Cemil Alevli, Gençlere Başarı Yolu-Cemil Alevli’nin Hayatı ve Hayat Görüşü, Hazırlayan: Hulusi Yetkin, Gaziantep, 1963

Turgay Noyan, Gaziantep’in Teyyareli Yılları, İstanbul, 2017

Mehmet Fatih Bozkurt, Anılarıyla Ahmet Yıldırımdemir- Meslekler ve Esnaflıktan Sanayiye Geçiş, Gaziantep, 2016

Mehmet Fatih Bozkurt, Halit Ziya Biçer Objektif ve Arşivinden Seyr-i Antep, Gazikültür A.Ş. Yayınları, Gaziantep 2017

1968 Gaziantep İl Yıllığı

1973 Gaziantep İl Yıllığı

FOTOĞRAF:

Fotoğrafta yer alan uçak Breguet 19 model keşif bombardıman uçağıdır.

Fotoğraf Foto Mercek Arşivinden

NOT: Yapmış olduğum paylaşımlarda yer alan bilgi ve fotoğraflar kaynak gösterilmek kaydıyla ve şartıyla herkes tarafından kullanılabilir.

MEHMET FATİH BOZKURT

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı