Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 23.05.2024 e gazete

admin | 23 Mayıs 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 23.05.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 23.05.2024 e gazete

HABER METNİ;

GAZİANTEP HAVA LİMANI  CIP SALONUNUN AÇILIŞI NEDEN  SÜREKLİ GECİKTİRİLİYOR

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım Türk Hava Yolları yetkililerine bir çağrı yaparak

Gaziantep’in havalimanına söz verdikleri  ve söz verilmesinden 3 koca yıl ardından yapımına başladıkları Gaziantep Hava Limanı  CIP salonunun açılışının neden  sürekli geciktirildiğini ve nedenini sordu..

Yıldırım Sosyal Medya hesabından şu açıklamayı yaptı;

“Oradan baktığınızda Gaziantep size nasıl görünüyor bilemiyorum fakat biliniz ki Gaziantep,

▪️10 milyar doları aşkın ihracatıyla Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6. şehridir.

▪️%148’lik ihracatın ithalatı karşılama oranıyla dış ticaret fazlası veren nadide kentlerindendir.

 ▪️Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahiptir.

▪️2.6 milyonluk nufusuyla en kalabalık şehirlerdendir.

Dünyanın en bilinen gastronomi kentlerinden biridir.

▪️Kültürel değerleriyle de bölgesinde turizm merkezidir.

Velhasıl sayamadığımız birçok özelliğiyle ülkemizin en değerli şehirlerinden olan #Gaziantep’in havalimanına söz verdiğiniz ve 3 koca yıl ardından yapımına başladığınız CIP salonunun açılışının sürekli geciktirilme sebebini anlamakta oldukça güçlük çekiyoruz.

Uzun yıllar havalimanımızın yapılmasını beklemişken şimdi de CIP salonunun yapımını bekliyoruz.

Gaziantepli iş insanlarının, vatandaşlarının, şehrimize gelen misafirlerimizin bu şekilde bir muameleye maruz kalmasına da anlam veremiyoruz. Bunu da size yakıştıramıyoruz.

Sizlerin gözünden Gaziantep’i ve bu konudaki değerlendirmelerinizi de merakla bekliyoruz.”

*

*

POLATELİ OSB BİTSİN ARTIK Bİ ZAHMET

POLATELİ ŞAHİNBEY OSB’DE ÇALIŞMALAR HIZLANDI

-GSO MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI, KİLİS VALİSİ TAHİR ŞAHİN’İN KATILIMIYLA YAPILDI

Kilis Valisi Tahir Şahin :Bölgemizde 1303 hektarlık alanda altyapı çalışmalarımızda ciddi ivme kazandık.

Kilis Valisi Tahir Şahin, bölge sanayisi ve ekonomisi açısından kritik öneme sahip olan Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmaların hızlandığını belirterek, gelinen son durumu GSO Meclisinde anlattı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Kilis Valisi Tahir Şahin’in katılımıyla, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi.

Kilis Valisi ve Kilis Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Şahin, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, önceki dönem Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Kilis Polateli Şahinbey OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cevdet Akınal, Yönetim Kurulu Üyeleri Yıldırım Mermer, Hikmet Çaparoğlu, OSB Bölge Müdürü Abdülkadir Tanrıaşıkı, Gaziantep Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özpolat, TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşen Ahi, GSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen’in katılımıyla yapılan toplantıda, Polateli Şahinbey OSB’deki son durum, küresel sorunların sektörlere yansımaları, iş dünyasının yaşadığı zorluklar, firmaların talepleri, çözüm önerileri ve GSO’nun sürdürdüğü çalışmalar hakkında istişarelerde bulunuldu.

Toplantıda, Kilis Valisi ve Polateli Şahinbey OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Şahin, Polateli Şahinbey OSB’de yürütülen süreç hakkında önemli bilgiler verdi.

Kilis Valisi Tahir Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, Kilis Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nin Kilis ve Gaziantep’e önemli faydalar sağlayacağı gibi ülke ekonomisi için de kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Bölgenin yeni üretim ve istihdam olanakları sağlayacağını, ihracatta da firmalar için yeni fırsat kapıları aralayacağını ifade eden Şahin, “OSB’mizin kurulum süreçleri, yeşil dönüşüm kriterleri de başta olmak üzere günün ve geleceğin koşularına göre yürütülmektedir. Bölgemizde 1303 hektarlık alanda altyapı çalışmalarımızda ciddi ivme kazandık. Bunun yanında su, elektrik ve doğalgaz gibi altyapı konularını büyük oranda çözdük ve bu noktada çalışmalarımız hızla devam ediyor. Organize Sanayi Bölgemizde bir firmamız üretime başladı, on firmamız ise üretime başlamak için gerekli işlemleri tamamlamak üzere. Yeni yatırımcılarımızı da bölgemize bekliyoruz. Çünkü Kilis Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi, hem Gaziantep’in hem de Kilis’in sağladığı fırsatları bir arada yatırımcılara sunuyor. Ben bu vesileyle Organize Sanayi Bölgemizin kurulmasında emeği olan, bizlere destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanı Sayın Abdulkadir Konukoğlu, Meclis Başkanı Sayın Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Ünverdi, Yönetim Kurulu ve tüm GSO ailesine misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu da Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nin Gaziantep, Kilis ve bölge sanayisine değer katacak bir proje olduğunu dile getirdi.

OSB’nin bölgenin üretim kapasitesini çok daha güçlendireceğini, yenilikçi yatırımlarının önünü açacağını ve ciddi oranda istihdam oluşturacağını ifade eden Konukoğlu, şöyle konuştu: “Sanayicilerimiz, yakın zamanda yaşamış olduğumuz deprem felaketi, bu depremin neden olduğu olumsuzluklar ve küresel zorluklara rağmen memleketimiz ve milletimiz için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam ediyor. Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgemiz de şehrimizde kurulum aşamasında olan OSB’lerimiz gibi üretim ve istihdamı artırma hedefleri için sarfedilen çabanın ve özverinin bir sonucudur. Ülke ekonomimiz için yeni ufuklar açma gayretinde olan, çalışan, emek veren ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca meclis toplantımıza katılan Kilis Valimiz Sayın Tahir Şahin’e, önceki dönem Gaziantep Milletvekilimiz Sayın Nejat Koçer’e, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Hacı Mustafa Celkanlı ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nde devam eden çalışmalarda gelinen noktanın sevindirici olduğunu belirterek, “İki ilimize de yakınlığı ve sunulan teşvik imkanları ile cazibe merkezi haline gelecek olan bölgemize yönelik özveriyle yürütmüş oldukları çalışmalardan dolayı Kilis Valimiz ve Kilis Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tahir Şahin’e, yönetim kuruluna ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

AYAKABI OSB’DE ALTYAPI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Gaziantep Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Ünverdi, proje işlerinin tamamlandığını ve tapusu alınan 88 hektarlık ilk etap alanda altyapı inşaatına başlandığını söyledi.

Adnan Ünverdi, genişleme alanı olan 82 hektarlık ilave alanın mülkiyetinin alımı için Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yürütülen sürecin devam ettiği bilgisi vererek, Gaziantep Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özpolat ve ekibine teşekkür etti.

KAMUDA TASARRUF VE VERİMLİLİK PAKETİ ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile ilgili de değerlendirmelerini aktaran Ünverdi, “Ekonomi yönetiminin orta vadeli program doğrultusunda, toplumun tüm kesimlerini etkileyen bu süreçte, kamu tarafının da tasarruf kararları ile yer alması gerektiğini çok defa dile getirmiştik. Alınan tasarruf ve tedbir kararlarının enflasyonla mücadele başta olmak üzere ülke ekonomimiz için çok önemli bir adım. Kamuda tasarruf tedbirleri ve verimlilik konusunda yürütülecek süreç sorunlara çözüm olmakla birlikte, ülkemiz için gelecek adına kalıcı faydalarının olacağına inanıyorum. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, yapay zeka gibi teknoloji ve yeniliğe açık yatırımlar önümüzdeki dönemde ön planda tutulacaktır. Bu süreçte aynı sektördeki yığılmaların ve atıl yatırımların önüne geçilmesi açısından farklı sektör yatırımlarına destek verilmesi sanayimizin sağlıklı büyümesine katkı sağlayacaktır. Bu noktada, odamız tarafından sanayimizin yeniliklere adapte olabilmesi ve sürdürülebilirliği için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yolda çok önemli mesafeler katettik ve GSO-Mesleki Eğitim Merkezimiz sanayicilerimiz için yeşil dönüşüm merkezi haline geldi. Şu ana kadar 55 firmamızın karbon ayak izi ölçümünü ve yol haritalarını belirledik. Uluslararası standartlar çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarımızı her geçen gün daha da artırıyor, firmalarımızla yeni iş birlikleri yapıyoruz. Polateli Şahinbey OSB’nin de bu süreçte yeşil OSB noktasında ülkemiz için önemli bir örnek olacağına inanıyoruz. Toplantımıza katılan Kilis Valimiz ve Polateli Şahinbey OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tahir Şahin, önceki dönem Gaziantep Milletvekilimiz Sayın Nejat Koçer, Onursal Başkanımız Sayın Abdulkadir Konukoğlu, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hacı Mustafa Celkanlı, meclis üyelerimiz ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

*

*

TÜRKİYE HALI SEKTÖRÜ, ANTALYA’DA BULUŞTU

Uluslararası Fuarlar, Sürdürülebilir İhracatın Teminatıdır

İstanbul CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı, Sektöre Canlılık Getirdi

Türkiye’nin farklı kentlerinde faaliyet gösteren halı sektörü üretici ve ihracatçıları, Antalya’da düzenlenen toplantıda bir araya gelerek sektörün geleceğini masaya yatırdı. TİM Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, sektörün önemine dikkat çekerken GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ihracatımızın geliştirilebilmesi için fuarların ve sektörel ticaret heyetlerinin önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen halı üreticileri ve ihracatçıları, sektörel sorunları masaya yatırmak ve önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek çalışmaları görüşmek üzere Antalya’da bir araya geldi. 2025 yılında İstanbul’da yapılacak CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantıya TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, GAHİB Başkan Yardımcısı Bekir Şahan, Gaziantep Halıcılar ve Dokumacılar Odası Başkanı Mehmet Törer ile yüzlerce halı üretici ve ihracatçıları katıldı.

Hedef Sürdürülebilir İhracatın Yanı Sıra İstanbul’u Halı Ticaret Merkezi Haline Getirmek

Halı sektörünün 2023 yılını değerlendiren TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan 2024 yılının ilk dört ayında gerçekleştirilen ihracattaki artışın sektörün toparlanmasıyla ilgili önemli olduğuna dikkat çekerek Türk halı sektörünün ülke ekonomisi ve istihdamı açısından önemini ifade etti. Fuarların ihracat için büyük önem taşıdığına da dikkat çeken Başkan Salahattin Kaplan ilk kez 2023 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı’nın sektörün canlanmasında önemli roller üstlendiğini dile getirerek Mayıs 2024 sonunda Gaziantep’te gerçekleştirilecek olan Gaziantep Halı Fuarı’ndan da umutlu olduğunu sözlerine ekledi. 7-10 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı ile ilgili hol sayısının arttırılmasının ve yurt dışından yoğun talep alınmasının memnuniyet verici olduğunu da sözlerine ekleyen TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, İstanbul’un dünya halı ticaret merkezi haline gelmesi için her türlü çalışmanın içerisinde yer alacaklarını da belirtti.

Güneydoğu’nun Ürün Bazlı İhracatında Halı Sektörü Lider

Gaziantep sanayisinin lokomotif sektörünün halı sektörü olduğuna dikkat çeken GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’da Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen ürün bazlı ihracatta, halı sektörünün ilk sırada yer alarak yıllardır önemli bir rekora imza attığının altını çizdi. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik krizin yaşandığına dikkat çeken Başkan Kaplan bunu aşmanın yolunun birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek üretilen ürünlerin dünya pazarlarında hak ettiği gerçek fiyatlarla satışının gerçekleştirilmesi ve iç rekabetin sonlandırılmasıyla mümkün olunabileceğini işaret etti. İşletmelerde tasarrufa gidilmesi gerektiğine de dikkat çeken Başkan Kaplan uluslararası pazarlarda Türk halısının nihai tüketiciler tarafından büyük ilgi gördüğünü ve Türk halısının adeta dünya pazarlarının en geçerli akçesi olduğunu dile getirerek “Malımızı hak ettiği fiyatlarla satalım. İç rekabet hepimize olduğu gibi sektörümüze de büyük zarar veriyor. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin Türk halısı öncelikli kabul gören ve yüksek kalitesiyle nihai tüketicilerin tercih ettiği ürün olma özelliğine sahip. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de ekonomik kriz var ancak bizler bu krizi fırsata çevirmek ve malımızı hak ettiği fiyatlarla uluslararası pazarlara sunarken mevcut stoklarımızı da eritmek zorundayız. Yeni üretimden ziyade mevcut stokların ihracatına öncelik verilmesi işletmelerin yüksek faizli banka kredilerinden korunmasını sağlayacaktır” dedi.

İstanbul’un Dünya Halı Ticaret Merkezi Olması İçin Önemli Adım

CFE Halı ve Yer Kaplamaları 2023’ün başarıyla geçtiğine dikkat çeken İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler ise sektörün gelişmesi için fuarların büyük önem taşıdığını üretim merkezi Türkiye’nin, aynı zamanda ticaret merkezi olma yolunda atılan bütün adımlara destek vereceklerini sözlerine ekledi.

CFE Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına Yurt Dışı İlgi Yoğun

7-10 Ocak 2025 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı hazırlıkların hızla devam ettiğini dile getiren TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü fuar alanında bulunan toplam 11 holün de bu fuar için kullanılacağını ifade ederek fuara yurt dışından yoğun talep olduğunu belirtti.

Sektörün büyümesi ve gelişmesi için gerekli desteği vereceğiz

Gaziantep sanayisi ve ekonomisi için halı sektörünün büyük önem taşıdığını dile getiren Gaziantep Halıcılar ve Dokumacılar Odası Başkanı Mehmet Törer de sektörün gelişimine katkı sağlayacak her türlü organizasyonun içerisinde yer alacaklarını ifade ettiler. 2025 yılında gerçekleştirilecek olan CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı’yla ilgili lansmanın ardından katılımcılar fuarla ilgili beklentilerini dile getirerek dilek ve temennilerde bulundu.

*

*

BAŞKANIMIZ MEMİK YILMAZ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Memik Yılmaz, Karagümrük maçında alınan galibiyetten ötürü Gaziantep şehrinin tüm bireylerine teşekkür ederek, ligde kalma adına büyük bir adım attıklarını belirtti.

Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Memik Yılmaz, Karagümrük maçında alınan galibiyetten ötürü Gaziantep şehrinin tüm bireylerine teşekkür ederek, ligde kalma adına büyük bir adım attıklarını belirtti.

Maç öncesi yaptığı açıklamada bu karşılaşmanın “Gaziantep şehrinin maçı” olarak gördüğünü ifade eden Memik Yılmaz, ligin son maçı olan Pendikspor karşısında puan veya puanlar alarak ligde kalacaklarına inandığını ifade etti.

 “MAÇI GAZİANTEP KAZANDI”

Fatih Karagümrük maçındaki taraftarı görünce duygularına hakim olamadığını belirten Memik Yılmaz, “Bu karşılaşma öncesi tüm şehir birlik ve beraberliğini göstermişti. Sayın Valimiz, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız hepsi yanımızda olarak büyük bir birliktelik örneği sergilediler. Ayrıca hafta içerisinde bizleri yalnız bırakmayan ve destek olan tüm iş adamlarımıza da gönülden teşekkür ediyorum. Maça gelecek olursak bizler için çok özel bir gündü. Stadyumda maç başlarken adeta çocukluğumu hatırladım. Sabahın erken saatlerinde başlayan taraftar akını, bu maçta da beni eski günlere götürdü ve gerçekten çok etkilendim. Allah tüm taraftarlarımızdan razı olsun. Bu maçı Gaziantep şehri el ele vererek kazandı. İnşallah bu mutluluğumuz artarak devam edecek” dedi.

 “HENÜZ İŞİMİZ BİTMEDİ”

Fatih Karagümrük galibiyetiyle büyük bir avantaj yakaladıklarını ancak henüz hiçbir şeyin bitmediğini dile getiren Başkan Memik Yılmaz, “Ligde 37 zorlu haftayı geride bıraktık. Sezonun belki de kırılma maçında Karagümrük’ü 3-1 gibi net bir skorla ve mükemmel bir mücadeleyle kazanmayı başardık. Ancak ligde henüz hiçbir şey bitmedi.Bu galibiyetten ötürü taraftarımıza, Selçuk Hocamıza ve tüm futbolcularımıza gönülden teşekkür ederim. Önümüzdeki Pendik maçından alacağımız puan bizi ligde tutacak. Bu maçın öneminin farkındayız ve aynı ciddiyetle çalışmalarımıza devam edeceğiz. İnşallah son maçımızdan da puanlarla ayrılıp, Gaziantep şehrini Süper Lig’de tutmaya devam edeceğiz” dedi.

BİR KEZ DAHA SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPIYORUM”

Ligin final haftalarına girildikçe hakemler üzerinden yapılan algı operasyonlarının da bir kez daha son bulma çağrısında bulunan Memik Yılmaz, “Son haftalara girildikçe hakemler üzerinden bir çok maçta algı oluşturma çabasına giriliyor. Son haftalarda bizim karşılaşmalar öncesinde bile neler söylendi. Maçlarımızı izleyen herkes umarım bu söylenenlerden ötürü ne kadar haksızlık yaptıklarını görmüşlerdir. Gaziantep Futbol Kulübü olarak şuana kadar futbolumuzu, hakemlerimizi ve federasyonumuzu yaralayacak, zarar verecek bir açıklamada bulunmadık. Bunların her zaman karşısında olduk, herkese de bir kez daha sağduyu çağrısında bulunalım. Futbol sahada kazanılır, sahada kaybedilir. İnşallah oluşturulan bu iklim bir an önce son bulacaktır” diyerek sözlerini noktaladı. 

**

AYINTAB’A DAİR

ANTEP’TE YAŞANMIŞ  ÇEKİRGE FELAKETLERİ

Antep’te hatırlanabilen ilk çekirge felaketi 1829 yılında yaşanmış. Kayıtlara göre güneyden gelen çekirge sürüleri yeşil ne varsa silmiş süpürmüşler; bağ, bahçe ve bostanı yemyeşil Antep platosunu kısa zamanda bozkıra çevirmişler.

Yaşanan bu felaket “O yıl Battal Bey’in babası, Nuri Mehmet Paşanın yeğeni Hacı Beyin idari ve siyasi nedenlerle Antep’ten sürgün edilmesini müteakip bu çekirge   felaketi yaşanınca, Battal bey Ailesine  yakın olan halk , “ iki olay arasında manevi bir ilişki kurmuşlar .”

Hatırlanabilen en önemli Çekirge felaketlerinden biri de 1331 (1915) yılında yaşanmış. Çekirgeler önce Antep’in güneyindeki Karataş mevkiine konarak yumurtalarını buraya bırakmışlar. Bir süre sonra yumurtalarından çıkan çekirgeler Dutluk ’tan başlayarak şehrin üstüne kara bir kâbus gibi çökerek, tüm yöreye yayılmışlar.

Çekirgeler sıçraya sıçraya hareket ettiğinden halk bunlara “Topal Çekirge” adını vermişler. Bu çekirgeler uçamadıkları için halk bunlarla bir müddet mücadele etmiş, Antep  sokakları çekirge ölüleriyle dolmuş, taşmış.

Ardından Antep afet denebilecek ikinci çekirge saldırısına maruz kalmış. Asıl felaket da o zaman başlamış. “O kadarki bağ, zeytin ve öbür tüm ağaçların yalnız yapraklarını değil gövdelerini, dallarını bile kemirmişler Tahılı, bakliyatı ise yerden silmişler.”

Yaşanan o felaketi yaşlı bir bostancı şöyle anlatmış:

“— Çekirge önüne gelen yeşilliği kemirip yok ediyordu. Bostanın bir bölümüne ektiğim mısırlar adam boyu olmuştu. Çekirgeler bunu da kemirip yok edeceklerdi. Hiç olmazsa hayvanlara yem ederim diye bunu kurtarmak istedim. Hepsini çekerek bostan evciğine doldurdum. Artanını da yanı başına sandal ettim. İşim nedeniyle bostana iki gün uğramamıştım. Döndüğüm zaman yerinde yeller estiğini gördüm. Hepsini yemiş bitirmişlerdi. Humanız’dan başlayarak Zıranba Köyüne kadar Sacur boyunca uzanan iki yanlı ağaç şeridi çok geçmeden tamamen kemirilmiş, Gaziantep’in yüzsuyu, tabii güzellikler yeri, meyve ve sebze fabrikası olan güzelim vadi bomboz olmuştu. Çekirge sürüleri gökleri öyle kaplamış ki abartmasız söyleyelim gökte güneş görünmez olmuştur. Yalnız yerin üstündeki bitkiler değil, soğan, patates gibi toprak altında yetişen sebzeler bile çekirge saldırısından kurtulamamışlardır. Bunların bile dışarıdaki bölümlerinden başlayarak toprak içindekileri bile yemişlerdi. Şüphesiz dağdaki otlar da saldırıdan kurtulamamış. “

Bütün bu felaketin ardından   Antep’te insan ve hayvan besini darlığı kendini göstermiştir. Sürü sahipleri hayvanlarını alarak ot bulabilme umuduyla kuzeyin yaylalarına göçmüşlerdir. Kalanlar da besleyemedikleri hayvanlarını ucuz pahalı ellerinden çıkarmak çabasına düşerler. Şehirde yiyecek sıkıntısı büyük bir sorun olmuş, pahalılık, karaborsa başlamış, fiyatlar alabildiğine yükselmiş, halk ozanları bu kıtlık ve pahalılığı dile getirmek için destanlar yazmışlar.

Askere gitti de baş yoldaşımız

Beladan kurtulmaz oldu başımız

Pancar kökü ile oldu aşımız

Daha çok mu sürer zalim bahalılık

Ahalinin işi Allah’a kalık.

Ocaklığa vardım ocak yaşımış

Havalar bulutlu mevsim kışımış

Horantayı saydım, onbeş başımış

Daha çok mu sürer zalim bahalılık

Ahalinin işi Allah’a kalık. *1

1- Gaziantep’ten kesitler. C.C Güzelbey.1992.

Yazan.Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf: 1900’ler başında Antep.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı