Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 14.05.2024 e gazete

admin | 13 Mayıs 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 14.05.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 14.05.2024 e gazete

HABER NETNİ;

İŞTE TASARRUF PAKETİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile  birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ni kamuoyuyla paylaştı.

Yılmaz, son dönemlerde yaşanan gelişmelerin bu alanda daha geniş bir çerçevede ve daha güçlü adımlar atma ihtiyacını ortaya çıkardığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Nisan’da Kabine Toplantısı’nın ardından Orta Vadeli Program’ın (OVP) güçlendirilmesi doğrultusunda kamuda tasarruf artışı, yatırımların önceliklendirilmesi ve yapısal reformların hızlandırılması hususlarını içerdiğini anımsatan Yılmaz, 6 Mayıs’taki Kabine Toplantısı’nın ardından ise Erdoğan’ın “Kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet için eğitim, yurt dışı seyahat, kamu istihdamı gibi alanlarda” tasarruf kültürünü güçlendirici adımlar atılacağını belirttiğini ve bu yönde gerekli talimatları verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bir taraftan üretip yeni pazarlara ihraç ederken diğer taraftan içeride tasarruf kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bunu kamu olarak inşallah biz öncülük ve rehberlik edecek daha az kaynak kullanarak daha fazla etkide bulunacak projelere ağırlık vereceğiz” şeklinde görüşlerin açıklamıştı

*

*

TASARRUF TEDBİRLERİ PAKETİNE İLK GÖRÜŞ SELAHATTİN KAPLAN’DAN GELDİ

ELEKTRİĞİMİZİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ İTHAL EDERKEN

BİZİM GÜNEŞ SU RÜZGARIMIZA NEDEN KISITLI İZİN VERİLİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi Halı Sektör Kurulu Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Kaplan  Yeni tasarruf Tedbirler paketi konusunda  önerilerde bulundu. Kaplan açıklamasında ”Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Maliye ve Hazine Bakanımız her İkinizde beni tanırsınız sanırım samimiyetinden şüpheniz yoktur sizlere benim şahsi fikrim olarak bazı affınıza sığınarak tasfiyelerde bulunacağım .

Merkez Bankasının Verdiği Reskont Kredisini İhracat Şartı ve Bankaya Faize Para Yatırmamış olması şartına bağlansın Grup Firmaları da Dahil Edilsin.

İŞKUR Aracılığı İle Resmî Kurumlar Ve belediyelere tahsis edilen işçilerin tamamına yakın fuzuli ve israftır. İşe gitmeden Bankamatik işçiliği yapılıyor 4 yine işsizlik ödeneğinin süresi fazla bunun kısaltması gerek suiistimal ediliyor.

Yine elektriğimizin büyük bölümünü ithal ederken bizim güneş su rüzgarımıza neden kısıtlı izin veriliyor yurt içi yurtdışından uzak olmasa gerek.

 Yine İŞKUR Eğitim Destekleri Meslek Kursları israf verilen paralar araya ve aracılara gidiyor

 Bizim Gaziantep Şanlıurfa Kilis Ve Hatay da Hububat hasadına başlandı veya yakında başlanacak ama taban fiyat yok ve taban fiyatta tek fiyat istiyoruz ek verilen primler yine araya ve aracıya gidiyor tarım desteklerinde çiftçiye değil ürüne verilmesini istiyoruz.

*

*

GAZİANTEP’LE HATAY KARDEŞ ŞEHİR OLUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Hatay Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremlerinden etkilenen iki şehrin yaralarını, imzalayacağı kardeş şehir protokolü ile beraber saracak.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 yılı Mayıs Ayı Dönem Toplantısı’nın 1’inci Birleşimi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında toplandı.

Bu kapsamda “Asrın Felaket” olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinde Gaziantep ve Hatay’da doğal afetin verdiği hasarların bir an önce ortadan kalkması ve normalleşme sürecinin hızlandırılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, meclis üyelerinin kararıyla protokol imzalayacak.

Başkan Şahin burada yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ta meydana gelen depremde Gaziantep’te Nurdağı ve İslahiye’nin ve Hatay’ın büyük zarar gördüğünü belirterek, “Biz, bu kardeş şehir protokolü ile iyileşme sürecini hızlandırıp yaralarımızı beraber sarmayı amaçlıyoruz” dedi.

*

*

-“İLK TÜRK KADIN RESSAMLARDAN MİHRİ” SERGİSİ SANKO PARK’TA

-KÜRATÖR DR. NECMİ SÖNMEZ: “SERGİNİN İKİNCİSİNİ GAZİANTEPLİ SANATSEVERLERLE BULUŞTURMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ”

Temizlik teknolojilerinin önde gelen markası Kärcher, ilk Türk kadın ressamlardan Mihri Rasim Müşfik Açba’nın eserlerinden oluşan sergiyi, SANKO Park AVM ev sahipliğinde Gaziantepli sanatseverlerle buluşturdu.

 “İlk Türk Kadın Ressamlarından Mihri Müşfik Resim Sergisi” Küratörü Dr. Necmi Sönmez, Gaziantep’in coğrafi yapısı ve kültürel zenginliğiyle Mezopotamya’nın çok önemli bileşkesi olduğunu belirterek, “Bu nedenle sergiyi İstanbul’dan sonra Gaziantepli sanatseverle buluşturmak bizim için çok önemliydi” dedi.

Sergide Mihri Müşfik’in yaşamı, sanat serüveni ve resim sanatının Türkiye’deki gelişimine katkısının ele alındığını anlatan Dr. Sönmez, ”Bilgilendirici nitelikteki belgesel sergi ‘İlk Türk Kadın Ressamlarından Mihri’ resim sergisi, sanatçının tüm zorluklara rağmen kendi yolunda ilerleyerek verdiği mücadeleyi tarihsel, sosyal ve kadın hakları savunuculuğu bağlamında aktarmayı hedefliyor” diye konuştu.

Karcher Pazarlama Direktörü Ece Eren ise serginin ikincisini Gaziantep’te açmaktan ve sanatseverlerin ilgisinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

SANKO Park’ta 13 eserin sergilendiği belgesel sergide, Ressam Mihri’nin eserlerinin yanı sıra fotoğrafları, resimlerinin röprodüksiyonları ve ilişki içinde olduğu İstanbul sanat çevresi tanıtılıyor.

Mihri Rasim Müşfik Açba, Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam olarak ve özellikle de portreleriyle tanınıyor. Ressamın portrelerini yaptığı kişiler arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt, Amerikalı Mucit ve İş Adamı Thomas Edison gibi birçok önemli isim bulunuyor.

Serginin tanıtım toplantısına; ressam Gülay Karslıgil, SANKO Okulları Görsel Sanatlar Bölüm Başkanı Hatice Kanevetçi ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Özlem Tanyeri ile sanatseverler katıldı.

 “Mihri Müşfik Resim Sergisi” 17 Mayıs 2024 tarihine kadar SANKO Park AVM’de her gün 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

*

*

GAZİ TORUNLARI ÇANAKKALE’DE ECDADA DUA EDİYOR

Şahinbey Belediyesi “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına Projesi’ kapsamında 218.327 öğrenciyi ecdatla buluşturmaya devam ediyor.

Çanakkale’de ecdatla buluşacak olan öğrenciler, bilgilendirme toplantısında Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile bir araya geldi. Proje kapsamında bugüne kadar 989 uçak seferi düzenlenirken 186.000 öğrenci ve vatandaş Çanakkale’de ecdada dua etti. Yılsonuna kadar toplam 218.327 öğrenci ve vatandaş, ecdada dua için Çanakkale’ye gidecek.

BU VATAN TOPRAKLARI KOLAY KAZANILMADI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gazi torunlarının, şehitler diyarını ziyaret etmeye devam ettiklerini belirterek “Çanakkale; milletimizin bağımsızlığı söz konusu olduğunda neler yapabileceğini anlatan büyük bir kahramanlık hikayesidir. Çanakkale, vatanı korumak için Türk ulusunun şahlandığı topraklardır. Çanakkale muzaffer ordumuzun sonuna kadar direniş gösterdiği, çelik ile barutun; imanın, inancın, azmin ve mücadelenin karşısında yenik düştüğü yerdir. Şahinbey Belediyesi olarak, ecdadımızın milli ve manevi mirasına sahip çıkıyoruz. Şanlı tarihimizin koruyucuları olan gençlerimiz ecdadın emanetini, bu toprakların nasıl kazanıldığını, yarınlarımıza anlatıyor ve yerinde yaşatmak için vatandaşlarımızı bu topraklarla buluşturuyoruz. Bu anlayış ile; kudretli ecdadın, vefakâr torunları olarak; 2.729 Aziz Şehidimizin na’şının bulunduğu 4 Şehitliğimizi ihya ederek gün yüzüne çıkardık. (Süngübayırı, Albayrak Sırtı, Kılıçdere 1 ve Kılıçdere 2), Şahinbey Belediyesi olarak, Eceabat İlçesine 15.033 m² park yaptık. 2015 yılında “Gaziler Diyarından, Şehitler Diyarına” projemizi başlattık. Mehmetçiklerimizi, ana kuzularını anmak ve büyük mücadelenin izlerini görmek için bugüne kadar 186.000 öğrenci ve vatandaşımızı uçakla Çanakkale’ye getirerek ecdadımızla buluşturduk, hayır dualarını aldık.  Bu yılın sonunda, toplamda 218.327 Şahinbeyli öğrenci ve vatandaşımızı, milletin kalbinde iz bırakan kahramanlarla bir araya getirmiş olacağız. Dünya’ya şan salmış Zaferin, şerefini bizlere armağan eden Kahraman Mehmetçiklerimizi, Atatürk ve silah arkadaşlarını; rahmetle, minnetle, yâd ediyorum.” dedi.

*

AYINTABA DAİR

Seyh Şaban Türbesi’nin yeri şimdi ganyan bayisi !

ŞEYH ŞABAN TÜRBESİ

Yaptıran: Bilinmiyor

Yılı: 1622

Yeri: Karagöz Caddesi’nden Keyvan Hamamı’nın karşısına çıkan Hasan Dai Sokakta.

Türü: Türbe

Eser hakkında bilgi: Şeyh Şaban, Ocak ailesinin büyük ceddidir. Türbe 1622 yılında yapılmıştır. Kitabede geçen “Destûr yâ Hazret-i Mevlâna” ifadelerinden anlaşıldığına göre Şeyh Şaban Efendi bir mevlevi şeyhidir.

Şeyh Şaban Türbesi’nin yeri hakkında bilgi veren İbrahim ve Abdülkadir Germiyan Beyler’e teşekkür ediyorum.

Durumu: Bu eser harap türbe sıfatıyla 1940 yılında tasfiye edilmiştir. Türbe şu an mevcut değildir. Kitabesi 4137 envanter numarası ile Gaziantep Müzesi’nde bulunmaktadır.

Kitabe şairi: Şairi belli değil.

Şiirin vezni: Fâ’ilâtün/Fâ’ilâtün/Fâ’ilâtün/Fâ’ilün Kitabe  metni: Küçük  bir  pencere  üzerinde  olduğu bildirilen ve  kırmızı mermer bir levha üzerine yazılan kitabe şöyledir:

El-Fâtiha, Destûr yâ Hazret-i Mevlâna

1 Kutb-ı âzâm Şeyh Şa’ban merkadidir bu makâm Her gelen nâil olur matlûbuna vefk ile râm

2 Ger dilersen himmetiyle ber-murâd olmak anın Sıdk ile eyle ziyâret kabrini her subh ü şam 1032 (1622/23)

Nesre çeviri: El-Fâtiha. İzin ver, Ey Hazret-i Mevlâna. 1- Bu makam, en büyük kutup Şeyh Şaban’ın mezarıdır. Her gelen dua ile muradına erişir. 2- Eğer onun himmetiyle murad almak istersen, samimiyetle kabrini sabah akşam ziyaret et.

Kitabe notları: Mezar taşı kitabesidir. Tarih düşülmemiştir. Manzume sonunda 1032 rakamı yazılıdır.

Kaynaklar: Yener, 1958: 41; Çam, 2006: 678.

Kaynak Doç.Dr.Halil İbrahim Yakar

*

*

ALLEBEN’DEKİ PINARLAR

Alleben’deki Pınarlar: Alleben pınarı, Hacı Ahmet pınarı, Ekşimişki pınarı, Karamaraş pınarı…

Alleben boyunca sıralanır küçük pınarlar, en meşhuru Yedi Söğüt’ten az aşağıdaki İncili pınar. Alleben pınarı şimdiki Emirgan bahçesinde bulunurdu. Askeri kışlanın önündeki asırlık çınarın tam karşısında dururdu. Hacı Ahmet pınarı ise Ali Nacar camii mezarlığının Alleben’e çıkışında, Kepkep Abdürrezak’ın evinin önündeki büyük çınar ağacının hemen altında Karamaraş pınarı ise Dayının Yeri’nin az aşağısında bulunan musalla taşının hemen bitişiğinde idi.

Yeller esmektedir bu pınarın yerinde şimdi…

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı