Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 07.04.2024 e gazete

admin | 07 Mayıs 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 07.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 07.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

KARARLIYIZ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu inşaat fiyatlarında önemli etken olan çimento maliyetlerini müdahalede etmede kararlı.

Şahinbey ilçesi Türkiye’de en hızlı ve en çok göç alan ve bu nedenle yapı stokunu elinde bulundurmak zorunda olan bir ilçe.

1 milyon yüz bini aşan bir nüfusla her yıl konut üretmek zorunda kalan Şahinbey’de elbette bu yük Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nda.

Türkiye’de iki rantabl sektör var. Biri yapı sektörü diğeri ise tarım..

Tarımda Tahmazoğlu sayesinde Şahinbey en iyi günlerini gördü ve görmeye devam ediyor. Fırat’tan su getirme projesi ise tam bir devrim niteliğinde.

Şahinbey belediye Başkanı Tahmazoğlu kolları sıvadı ve şu açıklamayı yaptı;

“Oyak Çimento Bölge Müdürü Osman Poyrazoğlu ile Gaziantep’in çimento, beton santrali ve agrega kapasitesi ve problemlerini konuştuk.

Geçtiğimiz günlerde söz verdiğimiz gibi bu konuda yapılması gerekenleri yapmakta kararlıyız.

Nazik ziyaretleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. “

*

*

ŞAHİNBEY’DE BAHARIN GELİŞİ YAĞLI KÖFTE YARIŞMASI İLE KUTLANDI

“HIDIRELLEZ”İ YAĞLI KÖFTE İLE KARŞILADIK

Şahinbey Belediyesi Hıdırellez etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği  “Yağlı Köfte” yarışmasında kadınlar hünerlerini sergilediler.

Şahinbey Belediyesi tarafından Kavaklık Parkı’nda düzenlenen yarışmada, önceden eşit şekilde hazırlanan köftelik malzemeler kadın yarışmacıya dağıtıldı. Yarışmacılar, kendilerine tanınan yarım saatlik sürede en iyi yağlı köfteyi yapmak için kıyasıya yarıştılar. Yarışma sonrasında dereceye giren yarışmacılara Şahinbey Belediyesi tarafından çeşitli hediyeler verildi.

TÜM YARIŞMACILARI TEBRİK EDİYORUM

Hıdırellez kutlamalarında vatandaşlarla bir araya gelen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Hıdırellez önemli bir gün. Baharın gelişini ve Hızır (a.s) ile İlyas (a.s) buluşmasını temsil ediyor. Baharın gelişini müjdeleyen güzel bir gün. Şahinbey Belediyesi olarak geleneksel hale getirdiğimiz yağlı köfte yarışması düzenledik. Yarışmacılar birbirinden güzel köfteler yapmışlardı hepsinin ellerine sağlık. Benim için bu yarışmaya katılan her kes birinci. Köftelerin ve sunumların hepsi birbirinden güzeldi. Tüm yarışmacılarımızın ellerine sağlık. Bu vesile ile tekrar tüm vatandaşların Hıdırellez’ini kutluyorum.” dedi.

HEM EĞLENDİK HEM YARIŞTIK

Yarışmacılar hem eğlendiklerini hem de yarıştıklarını belirterek, “Şahinbey Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Düzenledikleri etkinliklerle hem eğlendik hem yarıştık. Her yıl burada Hıdırellez’in gelişini Şahinbey Belediyesi ile kutluyoruz “dediler.

*

*

GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ, TİM VE AKBANK İŞ BİRLİĞİ İLE İHRACATÇILARA YÖNELİK “İHRACATTA SINIRLARI AŞ” EĞİTİMİNİ DÜZENLEDİ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bir yandan zorlu ihracat serüvenlerinde Bölge ihracatçısının yanında olmaya devam ederken bir yandan da dış ticarette nitelikli insan kaynağının artması için düzenlemiş olduğu eğitimlere her geçen gün yenilerini ekliyor. TİM ve Akbank iş birliğiyle düzenlenen İhracatta Sınırları Aş eğitim programı açılışına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katılım sağlarken birçok bölge ihracatçısı tarafından yoğun ilgi gördü. GAİB hizmet binasında yüz yüze olarak gerçekleştirilen eğitimlerde dış ticaretten e-ticaret satış kanallarına, dış ticaret İngilizcesinden dijital pazarlamaya geniş yelpazede eğitim içerikleri ihracatçılarla buluşturuldu.

Kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırmak ve ihracat ailesine yeni firmalar kazandırmak için Türk Eximbank, İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş. ve Türk Standartları Enstitüsü temsilcilerinin katılımlarıyla 8 Mart 2024 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan “İhracatta Kadını Destekleme Paketi” kapsamındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Bu kapsamda GAİB hizmet binasında 6-7 Mayıs tarihlerinde TİM ve AKBANK iş birliği ile düzenlenen İhracatta Sınırları Aş eğitimi birçok Bölge ihracatçısını bir araya getirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM Başkanvekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Melisa Tokgöz Mutlu, birçok STK ve Dernek başkanı, ihracatçılar, öğrenciler etkinliğe katılım sağladı. Eğitimlerde TİM, AKBANK ve sektör uzmanlarından birçok eğitmen, ihracatçıların ihtiyaç duyacağı nitelikli bilgileri aktararak merak edilen soruları cevaplandırdı. TİMWİNGS panelinde ise İGE A.Ş. İnsan Kaynakları ve Ürün Yönetimi Direktörü Elif Neslihan Sezgin, TÜRK EXİMBANK Pazarlama Yöneticisi Ezgi Çamöz ve POLYTEKS İnsan Kaynakları Müdürü Müge Uz da söz aldı. Kadın girişimciler öncelikli olmak üzere ihracatçı, potansiyel ihracatçı ve girişimcilere yönelik düzenlenecek olan “İhracatta Sınırlarını Aş” eğitim serisinin devamı 13-14 Mayıs tarihlerinde online olarak devam edecek.

“KADIN GİRİŞİMCİLERE FIRSAT TANIMALIYIZ”

Eğitimin açılışında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci ve Akbank Nakit ve Dış Ticaret Bölümü Başkanı Mehtap Yılmaz eğitim kapsamındaki düşüncelerini dile getirdi.

ikret Kileci açılış konuşmasında “TİM ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri olarak, kadın ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırmak ve ailemize yeni ihracatçılar kazandırma hedefi doğrultusunda faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Daha önce TİM çatısı altında Eximbank, İGE ve TSE ile el ele vererek TİMWİNGS programını duyurmuştuk. Yapılan çalışmalar neticesinde Eximbank ve İGE A.Ş. ile kadın ihracatçılarımıza özel finansman paketleri üzerinde çalıştık. Ortaya avantajlı iki paket çıkardık. Girişimci belgesi olan kadın ihracatçılarımız için toplam 13 milyar liralık finansman desteği oluşturduk. İhracata yönelik devlet desteklerinde de kadın girişimcilerimize yönelik ilave destekler yer alacak. Tüm bu çalışmalara dönüp baktığımızda ihracatın artırılması ve katma değerli ürünlerin çeşitlendirilmesi noktasında nitelikli çıktıların elde edildiğini görüyoruz. Bu çerçevede atılan faydalı adımlar gelecek dönemlerde bizleri daha fazla çalışmak ve yolun başındaki ihracatçılarımıza destek olmak konusunda teşvik ediyor. Katılımcılarımıza gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyor gelecek programlarda yine ihracatçılarımızla bir araya gelmeyi heyecanla bekliyoruz.” dedi.

Açılış konuşmasında söz alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise “Bizim şehrimizin insanı çalışkandır. Eğitim programına katılım sağlayan, kendini gelişim yoluna adayan birçok insanı burada görmek bizlere umut veriyor. Şehrimizin bölgemizin kadınlarına fırsat verildiğinde neler başardıklarını görüyoruz. Bu gibi faaliyetlerin artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

Eğitim kapsamındaki düşüncelerini dile getiren Akbank yöneticisi Mehtap Yılmaz ise “Akbank Dönüşüm Akademisinin ilk programını Gaziantep’te yapmaktan mutluluk duyuyoruz. 2 gün yüz yüze 2 gün de online sürecek eğitimde dış ticaret, e-ticaret, e-ihracat, yeşil dönüşüm konularında birçok bilgiyi sizlere aktaracağız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen eğitimlere yüzden fazla kişi yoğun ilgi gösterirken, söz konusu programın ilerleyen tarihlerde İzmir ve Bursa’da gerçekleştirilmesinin planlandığı öğrenildi.

*

*

*

GİBTÜ’DEN İSPANYA ÇIKARMASI

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İspanya Üniversiteleri ile Erasmus İkili İşbirliği Anlaşmaları ve Üniversiteler Arası İşbirliği Protokolleri (MOU) İmzaladı. Yapılan anlaşmalar öğrenci ve akademisyen değişimlerini destekleyerek kültürel alışverişi ve akademik işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, uluslararası bir marka olma hedefi kapsamında işbirliklerini güçlendirerek yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda, İspanya’nın önde gelen üniversitelerinden Granada, Sevilla ve Cordoba Üniversiteleri ile Erasmus İkili İşbirliği Anlaşmaları ve Üniversiteler Arası İşbirliği Protokolleri (MOU) imzalandı.

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni temsilen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Bilgin, Prof. Dr. Metin Bedir ve Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Koordinatörü Öğr. Gör. Kübra Çınar, Granada Üniversitesi, Sevilla Universitesi ve Cordoba Üniversiteleri ile yakın temasta bulunarak akademik işbirliği anlaşmalarına imza attılar.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Feridun Bilgin ve Prof. Dr. Metin Bedir, bu anlaşmaların, GİBTÜ’nün uluslararası alanda prestijini artırarak akademik mükemmeliyeti teşvik etmesinin yanı sıra öğrencilere ve öğretim üyelerine uluslararası öğrenme ve öğretme deneyimleri sunma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu işbirliği anlaşmalarının, disiplinler arası işbirliği ve bilimsel araştırma alanlarında ortaklıkların geliştirilmesine yönelik bir zemin oluşturacağını belirttiler.

İspanya’nın en büyük 2. devlet üniversitesi olan ve 15. yüzyılda kurulan Sevilla Üniversitesi, Endülüs İslam döneminin önemli eğitim kurumlarından biridir. Aynı şekilde, 16. yüzyıla dayanan köklü tarihiyle İspanya’nın en eski ve en saygın eğitim kurumlarından biri olan ve Avrupa’nın en büyük kampüslerinden birine sahip olan Granada Üniversitesi ile Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Cordoba şehrinde bulunan, Endülüs İslam döneminde bilim, felsefe ve tıp alanlarında önemli bir merkez olan Cordoba Üniversitesi ile Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan Erasmus İkili İşbirliği Anlaşmaları ve Üniversiteler Arası İşbirliği Protokolleri sayesinde bilimsel ve kültürel alışverişin desteklenmesi hedeflenerek, yapılan bu uluslararası anlaşmalar üniversiteler arasındaki işbirliklerinin önemli bir adımını temsil etmektedir.

İmzalanan Erasmus İkili İşbirliği Anlaşmaları ve Üniversiteler Arası İşbirliği Protokolleri (MOU) ile Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, uluslararası alanda işbirliği ağını genişleterek öğrencilerine ve akademik personeline daha zengin bir eğitim ve araştırma ortamı sunmaya devam ediyor.

*

*

AYINTAB’A DAİR

HIDRELLEZ

Şamanlar Ülker Takımyıldızının konumuna göre Yeni Yıl’ı karşılar. Ülker’in gündüz göğünde Güneş ile birlikte yükseldiği dönem, Bahar mevsimini başlatır Türkler günümüzde bu döneme Hıdrellez adını verir. Türklerin Kadim Takviminin de başlangıcı sayılır. Kasım ayı ise Kış Mevsimini başlatır. Mayıs ve Kasım ayları yılı ikiye böler.

Ülker Takımyıldızı Türklerin takviminde önemlidir. Göktürkler 6 Mayıs günü çalılıkları ateşe vererek bunu kutlar. Arkaik anlamı unutulsa da, her yıl Mayıs ayında ateşler yakarak Hıdrellezi kutlarız.

Hıdrellez’iniz kutlu olsun, dualarınız kabul olsun. Nuray Bilgili

*

HZ. HIZIR VE BÜYÜK İSKENDER

Hz. Hızır Türk söylencelerinde yeşil giyimli olarak tasvir edilir. Atının rengi ise aktır.

Türk kozmolojisinde “Mayıs” ve “Kasım” ayları çok önemlidir. Göktürkler yılı iki mevsime ayırır ve yılda iki kez bu “Geçiş” dönemlerinde ritüeller yaparlardı. Bu “Mevsim Döngüleri”, Yaz Tanrısı ve Kış Tanrısı adını verdikleri, iki Takımyıldızın, gece ve gündüz göğünde, ufuk çizgisinden yükselme zamanlarıydı ve onlar için çok önemli döngüsel zamanlardı. (Ak Pars Takımyıldızı (Boğa Takımyıldızı) ve Ejderha Takımyıldızı (Akrep Takımyıldızı).

Mayıs ve Kasım aylarında yapılan bu ritüeller “Yeniden Doğuş” ve “Ölüm” ile alakalı törenlerdi. 6 Mayıs da ateşler yakarak Yaz Mevsimini, 8 Kasımda da Kış mevsimini karşılarlardı. Şunu da eklemek gerekir, Ulu kelimesi Luu yani Ejderha kelimesinden türetilmiştir. Türkler gece göğünde yükselmeye başlayan Ejderha Takımyıldızı için Mayıs ayında ateşler yakardı. Mayıs ayının diğer bir ismi ise ULU AY’dır. M.Ö. 4000-2000 yıllarında “Bahar Ekinoksu” (Gece-Gündüz Eşitliği) Mayıs ayında olurdu. Ejderha Takımyıldızının yükselmesi Mayıs ayına denk gelirdi.

Türk Budizminde ise yılbaşı, Budha’nın doğumu kabul edilen 8 Mayıs günü, “Çeçklig Ay” adı verilen ayda kutlanırdı. Türk Budist takviminde çiçek açma zamanı yılbaşı sayılırdı. Göktürkler 6-8 Mayıs tarihlerinde çalılıkları ateşe vererek bu dönemi kutlardı. Günümüzde aynı tarihlerde Hıdrellez adını verdiğimiz bahar bayramını kutlarız. Nuray Bilgili.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı