Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 03.04.2024 e gazete

admin | 03 Mayıs 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 03.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 03.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

31 MART YEREL SEÇİMİ STKLARIN SEÇİMDE ETKİSİNİ ORTAYA KOYDU

Kızıklar Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Enver Bağcı ve Yönetim Kurulu üyeleri yeni dönemde tekrar seçilen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.

Şehitkamil ilçesinde 54 köyde yaşayan Kızıklar boy aşiretinin seçimlere yönelik değerlendirmelerini Fatma Şahin’e sunan Bağcı yerel belediyecilikte Fatma Şahin’in hizmetlerini her zaman takdirle karşıladıklarını vurguladı.

Bağcı Gaziantep’i ve Gaziantepliyi bilen tanıyan kadroların işbaşında olması gerektiğini ifade ederek, “ Şahin’e tekrar yeni dönemde  de başarılar diliyorum” dedi.

*

*

KENT KONSEYİNDEN HATAY’A ALIŞVERİŞ DESTEĞİ

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak ve Kent Konseyi Çalışma grupları ,Kadın Meclisi 1 Mayıs  İşçi Bayramı, Emek ve  Dayanışma Gününde Hatay’da faaliyet gösteren Doğal Yaşam Pazarı üreten kadınlara destek amaçlı alışverişte bulundular.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak yaptığı açıklamada “6  şubat depremiyle bitmiş bir kent haline gelen Hatay’da , Defne Subaşı’nda hala üretmekten vazgeçmeyen üreten kadınların oluşturduğu Doğal Yaşam Pazarı’na destek amaçlı alışverişe geldik. Kadınların hala yaşadıkları zor şartlar altında kendi bahçelerinde ürettikleri ,kendi mutfaklarında pişirip sergiledikleri ürünlere hayran kaldık. Kendilerine destek amaçlı bu ziyareti gerçekleştirdik. İnşallah hükümetimiz ve Yerel yönetimler Hatay’ı tekrar eski haline yani Medeniyetler şehrine kavuşturacakları ümidindeyim” dedi.

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ 1 MAYIS’I COŞKUYLA KUTLADI

Şahinbey Belediyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ’nünü Şahinbey Parkı’nda düzenlediği etkinliklerle çalışanları ile birlikte kutladı.

Şahinbey Belediyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Şahinbey Parkı’nda Şahinbey Belediye Başkan Vekili Cuma Güzel, Başkan Yardımcıları Sait Şahin, Semih Kanıbir, Muhammed Ali Şahin, kurum müdürleri ve Şahinbey Belediyesi çalışanlarının katılımları ile kutladı.

İLÇEMİZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

“Dikkatini işini en iyi yapmaya veren, gösteri ve şatafattan uzak duran, kazandığında sessizce sevinen; ailesi, milleti için dua eden ve gece gündüz çalışan, hayırlı evlat yetiştirmek için didinen, nefs olgunlaşmasını, erdemler yolunda ilerlemeyi hayat düsturu kabul eden insanlar: EMEKÇİLER…

Hemşehrilerim iyi ki varsınız…”

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü bir kez daha kutlayarak “On beş yıldır Şahinbey İlçemizi ve Gaziantep’imizi güzelleştirmek için mesai arkadaşlarımız ile birlikte gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yeni dönemimizde de bizleri yeniden Şahinbey Belediye Başkanlığı görevinde görmek isteyen Şahinbey halkı için işçi kardeşlerimiz ile birlikte omuz omuza vererek çalışmaya devam edeceğiz. Yeni projelerle Şahinbey İlçemize değer katacağız. İşçi kardeşlerimizin önceki yıllarda olduğu gibi yanında olmaya devam ediyoruz. Bir kez daha tüm işçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.

YAPTIĞIMIZ İŞLERDE İŞÇİ KARDEŞELERİMİZİN EMEKLERİ VAR

Şahinbey Belediye Başkan Vekili Cuma Güzel, kutlama alanında Şahinbey Belediyesi çalışanları ile tek tek tokalaşarak “Her biri bizim için ayrı ayrı değerli olan işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Şahinbey Belediyesi Türkiye’nin örnek bir belediyesi. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’da Türkiye’de örnek bir Belediye Başkanı; Şahinbey İlçemizde yaptığımız tüm eserlerde işçi kardeşlerimizin büyük emekleri var. Bir kez daha tüm iş kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.

KURA İLE HEDİYELER VERİLDİ

Şahinbey Belediyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamalarında Şahinbey Belediyesi çalışanlarına kura ile bisiklet, tablet ve spor ayakkabısı hediye etti.

*

*

GAİB Heyeti, Başkan Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti

KONUT SORUNUNA MERCEDES MODELİ!

Şahin: Sanayideki üretim durmamalı

Kileci: Rakamlarla hareket etmeliyiz

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret ederek, yeni dönemde başarılar diledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, aynı zamanda Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı olan Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci ile Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz ve yönetim kurulu üyelerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

GAİB heyetinin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyareti sırasında, ekonominin genel durumu, GAİB’in çalışmaları, OSB’deki üretimin sürekliliğinin önemi, şehirdeki konut sorunu ve Gaziantep’in akıllı şehre dönüşümü gibi konularda fikir alışverişinde bulunuldu.

“YAPIYI EĞİTİM ÜZERİNE KURUYORUZ”

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ziyaret sırasında GAİB’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Kileci, yeni dönemde yapıyı, kurguyu eğitim üzerine kurduklarını belirterek, “İnsanları, firmalarımızı geleceğe hazırlamak adına sürekli eğitimler veriyoruz. Dünyadaki değişimi, dönüşümü, dijitalleşmeyi, yenilikleri anlatarak yeni döneme hazırlıyoruz. Mesela eğitimcilerin eğitimi yaptığımız en önemli etkinliklerden birisidir” dedi.

“GÜNÜMÜZDE EN ÖNEMLİ ŞEY DATA”

Kileci ayrıca, verilerin doğru bir şekilde toplanarak analiz edilmesinin de önemine dikkat çekerken, “Şu an en önemli şey data. Yani veri.  Datayı toplayıp, düzgün analiz ederseniz kesinlikle iyi şeyler çıkıyor. Bu arada en iyi yapmamız gereken şeylerden birisi, ne yayıp yapamayacağımızı bilmemiz gerek. Yani yeteneklerimizi, imkanlarımızı, coğrafi şartlarımızı, insan kaynaklarımızı çok iyi bilmemiz gerek. Kısacası zayıf ve güçlü yönlerimizi bilmemiz gerek. Rakamlarla konuşmamız, rakamlarla hareket etmemiz gerek. Yapamayacağımız işin üzerine de çok gitmemek lazım” şeklinde konuştu.

21. YÜZYIL VERİ YÜZYILI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, Büyükşehir Belediyesinde yaşanan değişim ve dönüşüm hakkında bilgilendirmede bulunduktan sonra, konut sorununa dikkat çekti. Başkan Şahin, şunları söyledi:

“Yenilenmezsek yeniliriz. Biz de kendi bünyemizde, 10 hoca ile 3 aydır çalışıyoruz. Akıllı şehir diyoruz. Şehrin akıllı olmasını istiyorsanız önce belediye akıllı olacak. Belediyenin akıllı olması için yalınlaşması lazım. Yalınlaşmadan akıllı olunmuyor. Şu an bünyede norm kadro, verimlilik, ölçülebilirlik, koordinasyon gibi alanlarda büyük değişimler yaşanıyor. Takip ediyorsunuz. Bünyeyi tazeliyoruz. Küçülüyoruz. Bunun adına küçülerek büyüme diyorlar. Açık veriye geçtik. 21. yüzyıl veri yüzyılı. Açık veri ile bir uygulamaya bakıp şehrin bütün şikayetlerini görebiliyorum.

“KONUT SORUNU BAŞKA SORUNLARA DA YOL AÇIYOR”

Sanayicilerimizin şehrimize, ülkemize katkısı sadece ekonomi alanında değildir. Sosyal barışa, huzura da büyük katkı sağlıyorlar. Bunun için OSB’deki üretimin kesintiye uğramaması gerek. Üretimi durdurursak başka sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu anlamda iş sağlığı, iş barışı ve iş güvenli çok önemli. Şehrimizin en önemli sorunlarının başında konut ihtiyacı geliyor. Bugün OSB’de 300 bin kişi çalışıyor. Bunların yüzde 70’i de Şahinbey’den geliyor. Çalışanların konut sorunu için OSB ile önemli bir protokol imzaladık. OSB’ye yakın yerde onların ev sahibi olması için çalışmalar sürüyor. Burada aslında yeni bir modele geçiyoruz. Üretim nerede ise oraya konutu, yaşam alanını koyuyoruz. Buna Mercedes modeli diyorlar. En kısa sürede 50 bin konut yapılmalı. Buna göre proje üretip, sorunu çözmek için çalışıyoruz. Odalar, STK’lar, meslek grupları bir araya gelsinler, kooperatif kursunlar biz de onların üyelerinin konut sahibi olması için destek olalım. Bizim işimiz size lojistik destek sağlamak. Altyapı getirmek, meclisten karar çıkartmaktır.”

*

*

GAZİANTEP’TE SİNEMACILIĞIN KISA TARİHİ

Gaziantep’de sinema olgusu Cumhuriyet’le birlikte ortaya çıkmıştır. 1923 yılında Eski Sinema Sokağı’nda bulunan eski bir kilise binasında öğretim yapan Darüleytam’da eğitici filmler, özellikle, sağlıkla ilgili filmler gösterilmeye başlanmıştır (Gökoğlu1966,43).

Darüleytam okulu Kayseri’ye kaldırılınca; Giritli Hasan Çavuş, Dişçi Hayri Altınöz, ve Çobanbey emekli nahiye müdürü Niyazi Bey özel idareden okul binasını kiraladılar. Getirdikleri elle çevirdikleri küçük sinema makinesiyle halka filmler göstermeye başladılar (1924). Sessiz olan filmlere daha çok ilgi çekmek için Makinist Ali Bey filmin altındaki yazıları megafonla halka açıklamaya başlamıştır.

Ortaoyunlardan tanınan Ali Nakıboğlu (Nakıp Ali) ilde sinemanın yaygınlaşmasında da öncülük etmiştir. Ali Nakıboğlu 1924 yılında eski sinemayı Dişçi Hayri ve arkadaşlarından devraldı. Halkın ilgisini daha çok çekmek için, seanslar arasında kendi işlettiği Maarif Bahçesi’ndeki gazinodan sanatkarlar getirdi, çalgılı sinemayı geliştirdi (1973 İl Yıllığı,97). Ali Nakıboğlu profesyonel, projeksiyonlu bir sinema makinesini Gaziantep’e ilk kez getiren kişidir. Fakat bu makinede sessiz filmler gösteriyordu. Türkçe altyazılı sessiz filmler oynatılmaya başlandı.Antep’in tek sineması Ağustos 1930 ‘da yandı.

Nakıb Ali, Suburcu’da bugünkü Belediye Sitesinin karşısındaki yerde “Asri Sinema” adı altında sinemasını yeniden kurdu. Bundan sonra Asri Sinemada sesli filmler gösterilmeye başlandı. Ali Nakıboğlu Gaziantep’de sinema binası olarak ilk binayı da yaptırdı; ve binaya “Nakıp” sineması adı verildi 1936 Yılında Milli Eğitim Müdürlüğü (Eski Hakevi Salonu) da ikinci bir sinema açılmıştı. 1940 yılında Belediye Hanı civarında bir kahvede Boyacı Halil tarafından üçüncü bir sinema açıldı. 1944’de Dumlıpınar Sineması, 1945’de Yıldız Sineması, 1948’de Gani baydar tarafından Baydar Sineması, 1945’de Saray Sineması,1951’de Şehir Sineması, 1952’de Büyük Sinema, 1961’de Marmara Sineması ve Site Sinemaları açıldı. Daha sonra da: Eti, Arı, Burç, Büyük dilek, Emek, Kent, Şehir, Keban, Yıldız sinemaları da açılmıştı. Nizip,İslahiye kazalarında da Cumhuriyetin başından itibaren bazı sinemalar açılmıştır (1973 İl Yıllığı). Kışlık sinema binalarına ek olarak yazlık: Çiçek, Lale, Çamlı, Atlas, Yurt isimli açık hava sinemaları da 1945-1962 döneminde arka arkaya açıldılar. Sinemalar büyük halk topluluklarının rağbetini çektiler. Halk sevdiği filmlere tekrar tekrar gitti. Bu yüzden bazı filmler haftalarca oynadı.

İyi bir Gaziantepli olan Ülkü Tamer, “Allaben Anıları” adlı kitabında Gaziantep’te geçirdiği çocukluk ve gençlik günlerini uzun boylu anlatır. Bu anılar arasında geçirdiği sinema günleri, sinema anıları uzunca yer alır. Ona göre Gaziantepli ilk kez sinemayı “seyyar sinemalar”la tanımıştır. Şöyle anlatıyor: “Sadece iki “seyyar sinemacı” vardı Antep’te. Ayaklı küçücük kutularda biri film oynatır, biri fotograf gösterirdi. Film oynatanın gösterisi sürse sürse bir dakika sürerdi. Gözünü kutunun önündeki deliğe dayardın. Sinemacı, kolu çevirmeye başlardı. Birkaç filmden sessiz birkaç sahne. Bir kovboyun attığı yumruk. Bir kızılderilinin attığı bir ok. Bir adamla bir kadının öpüşmesi. Yarı çıplak bir adamın deniz dibinde dev bir ahtopotla boğuşması. Film biterdi. “Yandııı.” Gitti beş kuruş. Fotograf gösterenin adı da sinemacıydı. Onda da kutunun deliğine gözünü dayar, bu kere hareketsiz kareleri, kartpostalları seyrederdin. Ama bu gösteri sesliydi. Sinemacı, makarayı çevirirken bir yandan da öğretici açıklamalar yapardı: “İşte Fransa’nın en büyük caddesindeki makinalar… İşte Amerika’nın meşhur demir köprüsü… İşte Çin Seddi… İşte Afrika’nın balta girmemiş ormanlarında yürüyen bir yamyam…”Gitti bir beş kuruş daha(Tamer,1997, 32). Kışlık Sinemalar: Gaziantep’de eskiden çok sayıda kışlık sinema vardı. Fakat sinemacılar içinde bir sinemacı vardı ki ünü İstanbul’u tutmuştu: Nakıp Ali (Ali Nakıpoğlu). Hatta, Ülkü Tamer ‘in anlattığına göre İstanbul’da bir gün sinemaya gitmiş, film durmadan kopuyormuş, ışıklar yanıyor, ara veriliyormuş. Yine film kesildiğinde arkalardan biri kalkıp “Yeter be, NakıpAli’yi geçtin!” diye bağırmış. Yani “Nakıp Ali ” adı sinema kültürüne geçmiş, bir slogan olup çıkmıştır. Nakıp Ali, Güney doğu Anadolu’da sinema açan ilk kişiymiş.

Ahşap Asri Sinema açılınca, Antepliler bu yeniliğe büyük ilgi göstermişler. Nakıp Ali, “Sinemam öğrencilere bedava. Büyükler de gece okuluna yazılıp müdürden kağıt getirirlerse, onlara da bedava,” diyormuş. Ülkü Tamer, “Koca koca adamlar, sinemaya gidebilmek için gece okuluna yazılıp okuma yazma öğrenmişlerdi.” diyor. (Tamer,58) Ülkü Tamer, ünlü sinemacı Nakip Ali’yi şöyle tanıtıyor:”Oniki yaşındaydım. İlkokulu bitirdikten sonra öğrenimimi sürdürmem için babam İstanbul’a göndermişti beni. Yaz tatillerinde, yarıyıl tatillerinde gidiyordum Antep’e. 1949 Ocak’ında yarıyıl tatili için Antep’ydim yine. Kentte son günümdü. Ertesi akşam trenle İstanbul’a dönecektim. O gece annemle babam sinemaya götürdüler beni. Nakıp Ali’nin sinemasına. “İki film birden” izledik. Sinemadan çıkarken, Nakıp Ali beni gördü. “Nasıl beğendin mi filmleri?” diye sordu. “Beğendim ama gelecek program çok güzel. Onu kaçıracağım,” dedim . “Niye?” dedi Nakıp Ali. “Önümüzdeki hafta oynatacağız. “Ben yarın akşam İstanbul’a gidiyorum,” dedim. “Talihine küs,”dedi Nakıp Ali. Ertesi sabah dokuzda bizim kapı vuruldu. Açtım. Bir adam. “Nakıp Ali seni istiyor,” dedi. Sinemaya gittim hemen. Nakıp Ali kapıdaydı. “Gel, otur,” dedi. Salonda bir koltuğa oturttu beni. Görmek istediğim filmi on iki yaşındaki o çocuk için, sadece benim için oynattı.” (Tamer,55). Nakıp Ali’yle ilgili bir de “sinemada yangın” olayı anlatılır. O günlerde filmler çok çabuk tutuştuğundan ve sinema yangınları yaygın olduğundan millet pimpirikliymiş; Nakıp Ali’nin sinemasında bir telaş olmuş, Millet yangın olduğunu zannederek çok heyacanlanmış, kapılara hücum etmiş. Nakıp Ali hemen balkona gelerek seyircilere “Antep Ağzıyla” bağırmış: “Bire yorum, daim daim yangın mı olur? Bi alov gördünüz mü hemen gaçmıya kahıysınız. Acık beklen balım.. Gırmızı lombey oruya goyan niye gomuş? O yandınan gaçarsız. Hemen ağam siz gaçmayı da bilmeysez. Biri ötekini yitiy, öte de öteni yitiy. Tağaların cemleri gırfıcerf oldu. Her defada bi etek bellur parası veriyk. Angeslek mi yapıysız yorum? Bi şey yok dedikçe ambelbeter kaçıysız. Halbundahı kırmızı lomba yandı mı nal kapının yanındahılar usuldak gapıları açmalı, urgundahı çıkmadan çıkmadan, arhandahı kimseyi yitmemeli. Sıreynen dof dof çıkmalı” demiş (Aksoy,1945).

Yazlık Sinemalar: Gaziantep’in sinemaları genellikle İstasyon Caddesi üzerinde iki tarafta yer alıyordu. Bunların büyük çoğunluğu da yazlık sinemalar halindeydi. Geceleyin dışarıya çıkan aileler bu sinemalarda hem film seyreder, hava alır, fındık, fıstık, çekirdek çiğneyerek hoş bir vakit geçirirdi. 1979 sayılamalarına (istatistik) göre Gaziantep’de 15 kapalı, 4 yazlık (açık) sinema salonu bulunmaktaydı. Kapalı sinemalarda gösterilen filmlerin sayısı 1246 olarak saptanmıştı. Bunların büyük bir bölümü yerli yapımdır (1050 yerli, 196 yabancı) (Yurt Ansiklopedisi, s.3074).

Kaynak Prof.Dr. Halil İbrahim Yakar

Fotoğraf Suburcu Caddesinde Şehir sineması .Sonrada n Şehir İşhanı oldu.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı