Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 30.04.2024 e gazete

admin | 30 Nisan 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 30.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 30.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

TÜRKİYE’DE EN ÇOK KONUŞULAN BAŞKAN

TAHMAZOĞLU

Ak Parti’ni Türkiye geneli oyu yüzde 35,49;  CHP’nin oyu yüzde 37,77;  Tahmazoğlu’nun oyu yüzde 55,25 Şahinbey Meclisindeki Ak Partinin oyu yüzde 45,42.

Tahmazoğlu kendi partisinin genel oyundan yüzde 20 fazla almış, yine kendi partisinin Şahinbey ilçe Belediye meclis oyundan da yüzde 10 fazla almış.

Seçim öncesi yaptığımız anketlerde Tahmazoğlunun beğenilme oranı yüzde 85 di. Oy oranını ise yüzde 75-77 oranında belirtmiştik.

Emeklinin zor yaşam şartı birincisi yüzde 30 sandığa gitmemesi; diğer yandan sandığa giden emeklinin yüzde 10 luk dilimiyle Yeniden Refah Partisini tercih etmesi Tahmazoğlu’nun anketlere yansıyan oy oranını yüzde 55 e düşürdü. Bu şehir oyları. Asıl sorun bu kadar desteğe rağmen köylerden gelen oy oranı Tahmazoğlu’nu haklı olarak şaşırttı.

Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in 9 ilçeye 40 bin ÇKS kayıtlı çiftçiye mazot desteğinin verilmesi; Tahmazoğlu’nun tarımsal desteği bu kentte ekilmeyen arazilerin de ekilebilir hale getirildiğinin göstergesi oldu.

Son günlerde tartışılan konulardan biri de Müteahhitler Derneği başkanı ve heyetini kabulü sırasında sarf ettiği sözler Türkiye gündemine düştü.

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetçi  Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoglu’nu ziyaret etti.

Sürekli ve hızlı göç alan Türkiye’nin en büyük ilçelerinden olan Şahinbey ilçesinde konut sorunu günden güne artarken fiyat artışları nedeniyle konuta erişememe noktasına gelindi. Devlet destekli TOKİ ‘lere ihtiyaç 6 Şubat depremi sonrası giderek artmaya başladı.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu 15 yıl önce başkanlığa  ilk oturduğu gün bu sorunu çözeceğini dile getirdi ve peşpeşe Çamlıca konutlarından başlayarak Mavikente uzanan bir kentsel Dönüşüm hareketini de Türkiye’de ilk başlatan oldu.

Geçtiğimiz gün Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetçi ,Tahmazoğlu’na gerçekleştirdiği ziyarette  kentte beton fiyatlarına yapılan zamları dile getirdi. Tahmazoğlu çimento ve beton üreticilerine dikkat çekici bir mesaj gönderdi. Tahmazoğlu Gaziantep’teki çimento üreticilerine seslenerek “ya siz fiyatları indirirsiniz ya da biz bu sektöre girer ve fiyatları indiririz” dedi.

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Tahmazoğlu “Gaziantep Müteahhitler Odası, Türkiye’nin en pahalı betonunun ilimizde kullanıldığı için konut fiyatlarının yüksek olduğunu ifade etti. Biz de şehrimizin beton firmalarına fiyatları Türkiye ortalamasına indirmesi için çağrıda bulunuyoruz. Aksi takdirde, beton santralleri kurarak ucuz betona erişimi biz sağlayacağız” diye konuştu.

Gerek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Kuzeyşehir ve Güneyşehir projeleri gerekse Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun Çamlıca konutları, Mavikent çoklu konut etap modelleri bizlere karma ekonomi modelini tarif ediyor.

Son günlerde CHP kaynaklı muhalif siyasi görüşler Tahmazoğlu’nu Türkiye gündemine taşırken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de bak burada Gaziantep’te güzel modeller uygulanıyor uyarısında bulunuyorlar. Muhalefet yaparken hatta muhalif haber yaptırırken verdiği desteklerden dolayı Tahmazoğlu’nun en güzel reklamını da yapmış oluyorlar.

Elbette siyasi literatürde siyasetçi yaptığının karşılığını oy olarak ister. Hakkıdır da. Yaptığı hizmetin desteğin karşılığı oydur. Vatandaş ister verir ister vermez. Vatandaşın bileceği bir iştir.

Bu işi en iyi çözenlerden biri de Şahitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz. Seçim öncesi her gittiği yerde Tahmazoğlu modelini öne sürerek bu Tahmazoğlu referansı üzerinden oy topladı.

Tahmazoğlu’na muhalafet yaptığını sanan CHP tayfası önce gidip Umut Yılmaz’dan görüş almaları gerekiyor. Yoksa CHP çelişkiler yumağını giderek büyütür durur.

Halk-devlet modeli kalkınma yani karma ekonomi bu işi nasıl çözer; çözüm burada Tahmazoğlu’nun fiyatlara müdahale etmesi bir karma ekonomi modelidir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in 9 ilçeye 40 bin ÇKS kayıtlı çiftçiye mazot desteğinin verilmesi; Tahmazoğlu’nun tarımsal desteği bu kentte ekilmeyen arazilerin de ekilebilir hale getirildiğinin göstergesi karma ekonomi modelidir.

Sosyal demokrat ideolojinin bu tavrı desteklemesi gerektiği yerde kıskanç bir tavır sergilemesi de farklı bir konu.

Aslında Karma model kapitalizmin ve sosyalizmin ekonomik unsurlarını bir araya getiren bir sistemdir. Bu sistem özel mülkiyete izin verirken sermaye kullanımı konusunda bir ölçüde ekonomik özgürlüğe izin vermektedir. Bunun yanında devletin ekonomik alana, kamu yararı ve sosyal amaçlar doğrultusunda müdahale etmesine izin vermektedir.

Karma ekonomide özel mülkiyet üretim araçlarının çoğunun kontrolünü sürdürür, ancak genellikle devlet düzenlemelerine tabidir.

Karma sistemde gerekli görülen veya kamu malları üreten belirli endüstriler kamulaştırılmaktadır. Kuşkusuz devletin var olmadığı bir ekonomik model düşünülemez.

TOKİ ler bu modele örnektir.

Tahmazoğlu Gaziantep’teki çimento üreticilerine seslenerek “ya siz fiyatları indirirsiniz ya da biz bu sektöre girer ve fiyatları indiririz” mesajı da yerinde bir çıkıştır.

Tahmazoğlu’nu Türkiye gündemine taşıyan muhalif sosyal demokrat anlayış aslında Tahmazoğlu’nu marka yaparken bir yandan da kendi ayağına sıktığının da farkında değil.

*

*

*

GAZİANTEPLİ HALICILARI SENEGAL TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ SAĞMAN MAKAMINDA AĞIRLADI

AFRİKA TÜRK İHRACATÇILARI İÇİN ÇOK BÜYÜK VE BAKİR BİR PAZAR

Ticaret Bakanlığının desteği ile Batı Afrika ülkesi Senegal’de pazar arayışlarını sürdüren Gaziantepli halı ihracatçılarını Türkiye Büyükelçiliğinde ağırlayan Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’dan gerçekleştirilen görüşmeler ve Pazar araştırmaları hakkında bilgi alarak “Türkiye’den gelecek bütün sektörlerimiz için burada elimizden gelenleri yapmaya hazırız. İş adamlarımızı ve ihracatçılarımızı bekliyoruz” dedi.

Gaziantepli halıcıları Türkiye Senegal Büyükelçiliğinde ağırlayan Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman Afrika’nın Türkiye’de ki bütün sektörler açısından önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çekerek Senegal’e gelerek halı ihracatını artırmayı hedefleyen halı sektör temsilcilerini kutladı. Zeynal Abidin Kaplan başkanlığında ki heyetle bir toplantı gerçekleştiren Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman büyükelçilik olarak sadece halı sektör temsilcilerinin değil Türkiye’den gelecek bütün sektör temsilcilerinin Senegal pazarında gelişmesi için gerekli bilgilendirme ve desteği vereceklerini sözlerine ekledi. GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’da heyeti makamında kabul eden Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman’a teşekkür ederek Senegal’de ki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Kaplan yaptığı değerlendirmede “Türkiye’nin farklı ülkelerle ilişkilerinin gelişmesi ve karşılıklı ticaret hacminin artmasında elbette bu ülkelerde bulunan Türk Büyükelçiliklerinin önemli rolü vardır. 54 ülkeden oluşan Afrika’yla Türkiye’nin çok önemli tarihsel bağları vardır, gönül bağı vardır. İnanıyorum ki Afrika’da görev yapan gerek büyükelçilerimiz gerekse Ticaret Bakanlığımızın temsilcilerinin bu ilişkilerin gelişmesinde önemli rolü olacaktır. Moritanya ve Senegal’de büyükelçiliklerimizin çok büyük desteğini gördük. Her iki ülkede de değerli büyükelçilerimiz bizleri en iyi şekilde karşıladı ve sorunlarımızın çözümü için büyük çabalar gösterdi. Gerek Moritanya Büyükelçimiz Prof. Dr. Burhan Köroğlu gerekse Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman’a  ve büyükelçilik çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi

*

*

HALI SEKTÖRÜ AFRİKA’DA BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR

54 ülkeden oluşan Afrika, halı sektörü için dev bir pazar

Halı Sektörü İçin Afrika, Büyük Fırsatlarla Dolu Bir Kıta

Ticaret Bakanlığının desteği ile Batı Afrika’da yeni pazar arayışlarını sürdüren Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin Sektörel Ticaret Heyeti, Moritanya’daki temaslarının ardından Senegal’e geçti. Senegal’in başkenti Dakar’da Senegalli halı ithalatçılarıyla bir araya gelerek B2B görüşmelerini gerçekleştiren ve yerinde pazar araştırması da yapan GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan başkanlığındaki heyet, buradaki temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Gaziantep’i dünya halı üretiminin başkenti haline getiren Gaziantepli halıcılar, ihracatın sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi ve yeni pazar arayışları için hedef olarak seçtikleri Afrika kıtasındaki temasları kapsamında bu kez de Moritanya ve Senagal’i ziyaret ettiler. Depremden sonra yurtdışı faaliyetlerine bir süre ara vermek zorunda kalan halıcılar, Kenya, Tanzanya,  Malezya, Avustralya ve Hindistan’a Sektörel Ticaret Heyleri düzenledikten sonra bu kez rotayı Batı Afrika’ya çevirerek Moritanya ve Senegal’i mercek altına aldılar.

“Sürdürülebilir halı ihracatı için dünyanın her noktasına ulaşmaya devam edeceğiz”

Moritanya’daki temaslarını tamamlayan heyet Senegal’de de hedeflerine ulaşarak ülkenin en büyük halı ithalatçılarıyla bir araya geldi. Afrika pazarına yönelik sürdürülen çalışmaları değerlendiren GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan yaptığı açıklamada “Halı sektörü Türkiye için büyük önem taşıyan, doğrudan ve dolaylı yollardan yüzbinin üzerinde istihdama imkân veren bir sektör. Bizim için kıymetli olan sektörümüzün geleceğini garanti altına almak ve sürdürülebilir ihracatı sağlayabilmek için yürüttüğümüz yeni pazar arayışlarında en önemli hedefimiz 54 ülkeden oluşan Afrika pazarıdır. Afrika, gelişmekte olan ve ülke ihracatı açısından büyüme potansiyeli yüksek bir pazar. Buradaki pazar payımızı arttırmak ve firmalarımızın daha fazla ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak için Ticaret Bakanlığımızın desteklediği projelerimizle sürekli sahadayız. Moritanya ve Senegal’e yönelik olarak düzenlediğimiz Sektörel Dış Ticaret Heyetlerimiz başarılı temaslar sağladı. Her iki ülkenin de sektörümüz için ayrı ayrı önemi var. Elbette sık sık bu ülkelere giderek yenilikçi ürünlerimizi tanıtmak ve bu ülke kültürlerini yakından tanıyarak bu kültürlere yönelik üretim gerçekleştirmek işin en doğrusudur. Moritanya ve Senegal temaslarımızı başarılı bir şekilde tamamlayarak ülkemize döndük. Bizleri destekleyen başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere bütün sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum” dedi. Moritanya’nın başkenti Nuakşot ve Senegal’in başkenti Dakar’daki temaslarını tamamlayan Gaziantepli halıcılar Gaziantep’e döndü.

*

*

OTİZİMLİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR BU KAMPI ÇOK SEVDİ

***Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep İpekyolu Rotary Kulübü tarafından düzenlenen 2. Otizm Umut Kampı, Seyri Antep Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Deprem bölgesindeki 24 otizmli çocuğun aileleri ile birlikte katıldığı kamp, renkli görüntülere sahne oldu Çeşitli atölye çalışmalarına katılan otizmli çocuklar ve aileleri, doyasıya eğlenerek stres attı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep İpekyolu Rotary Kulübü tarafından düzenlenen 2. Otizm Umut Kampı, Seyri Antep Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.  25 – 28 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen 2. Otizm Umut Kampı’na, deprem bölgesinden 24 otizmli çocuk aileleri ile birlikte katıldı.  Kampta çocuklar ve aileleri ayrı ayrı  atölye etkinliklere katılırken, doyasıya eğlenme fırsatı yakaladılar.

YILMAZ: OTİZM HASTALIK DEĞİL, GELİŞİMSEL BİR FARKLILIKTIR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan yardımcısı Feray Yılmaz, 2. Otizm Umut Kampı’nda yaptığı konuşmada,  deprem bölgesinden kampa katılan 24 otizmli çocuğun ve ailesinin, düzenlenen atölye etkinlikleri ile hem eğitim aldıklarını, hem de doyasıya  eğlenme fırsatı yakaladıklarını söyledi.       Yılmaz ” Otizm hastalık değil, gelişimsel bir farklılıktır. Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Engelli Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığımız ile Gaziantep İpekyolu Rotary Kulübü’nün işbirliğiyle düzenlenen 2. Otizm Umut Kampı etkinliğinde deprem bölgesindeki illerimizden gelen otizmli çocuklarımız ve anneleriyle farkındalık oluşturma ve eğitim amaçlı programımızda bir araya geldik. Bu etkinlikte çocuklarımız öğretmelerle birlikte vakit geçirirken, annelerimiz uzman öğretmelerimiz ile birlikte yoğun ve güzel bir eğitime dahil oldular” diye konuştu.

CEYLAN: DEPREM BÖLGESİNDE YAŞAYAN OTİZMLİ ÇOCUKLARIMIZ VE AİLELERİ KATILDI

İpekyolu Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Ceylan’da  yaptığı konuşmasında bu yılkı kampın deprem bölgesindeki otizmli çocukların ve ailelerinin katılımı ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Ceylan “Gaziantep İpekyolu Rotary Kulübü olarak 2.sini gerçekleştirdiğimiz Otizm kampı projesi, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarımızın ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlanmış bir kamptır. Otizm kampı, otizmli çocuklarımızın sosyal becerilerini geliştirmelerine, yeni deneyimler yaşamalarına ve eğlenceli ve sportif aktivitelere katılmalarına olanak tanıdı. Aynı zamanda ailelerin de öncelikle bir nefes almalarını sağladı. Kamp süresince dinlenme ve destek gruplarına katıldılar, uzmanlarla danışma fırsatı bulup, diğer ailelerle iletişim kurarak deneyimlerini paylaşama fırsatı yakaladılar.. Bu yıl 25 – 28 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlediğimiz kampın öznesinde Deprem bölgesinde yaşayan otizmli çocuklarımız ve aileleri oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi işbirliği ile düzenlediğimiz “Otizmli Çocuklar Kampı” nın amacı; Engelsiz Yaşam Merkezi eğitmenlerinin uyguladıkları ve başarılı oldukları yöntemleri, ailelere ihtiyaç duydukları tecrübe ve bilgileri, interaktif bir şekilde kazandırmaktı.”diye konuştu

CEYLAN: UZATTIĞIMIZ ELLERİN NE KADAR KITMETLİ OLDUĞUNU GÖRDÜK

 Ceylan “Bu kampını ilkini 2022 yılında gerçekleştirdik. 2023 yılında depremden dolayı gerçekleştiremedik. Çocuklara ve ailelere el uzattık ve uzattığımız ellerin ne kadar kıymetli olduğunu gördük.  Burada 24 otizmli çocuk ve ailelerine,  Engelsiz Yaşam Merkezi çalışanı arkadaşımızla  birlikte hizmet vermeye çalıştık. Onları mutlu etmeye çalıştık. Bunda desteklerini esirgemeyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür ediyoruz” dedi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı