Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 29.04.2024 e gazete

admin | 29 Nisan 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 29.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 29.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

BİR KARMA EKONOMİ KLASİĞİ ŞİŞECAM

Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek:

ÜLKEMİZE DIŞ KAYNAK GELMİYOR İDDİALARINA YERİNDE BİR YANIT.

Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek  sosyal medya hesabında Şişecam’ın yurtdışı tahvil- eurobond ihracı ile ilgili şu açıklamayı yaptı: Artan güven ve öngörülebilirlik sayesinde ülkemiz uluslararası piyasalardan daha uzun vadeli ve geçmiş döneme göre uygun maliyetli dış finansman sağlıyor.

2023 yılı ilk beş ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı olurken, Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti.  

Dış borç çevirme oranı aynı dönemde bankalarda yüzde 96’dan yüzde 149’a; reel sektörde yüzde 73’ten yüzde 118’e yükseldi.

Yılın ilk dört ayında 3,7 milyar doları sermaye benzeri olmak üzere bankalar 10,7 milyar dolar, özel sektör ise 1,6 milyar dolar eurobond ihraç etti.

*

ŞİŞECAM’A 3,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE EUROBOND TALEBİ

Şişecam’ın İngiltere’deki iştiraki Sisecam UK PLC üzerinden yurt dışındaki kurumsal yatırımcılara yönelik gerçekleştirdiği 5 yıl vadeli 500 milyon dolar ve 8 yıl vadeli 600 milyon dolar nominal değerli yurt dışı tahvil (Eurobond) ihraçlarına uluslararası fon ve finans kuruluşundan toplamda 3,5 milyar doların üzerinde talep geldi. Yurt dışında nitelikli yatırımcılara satışı konusunda Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, J.P. Morgan Securities plc ve Bofa Securities’in yetkilendirildiği ihraçlarda, kupon faizleri sırasıyla yüzde 8,250 ve yüzde 8,625 seviyesinde gerçekleşti. Dünyanın tüm ülkelerinden yoğun talep gören tahvillerin yüzde 38’i ABD, yüzde 37’si İngiltere, yüzde 15’i Avrupa, yüzde 10’u ise Hong Kong başta olmak üzere Asya ve Orta Doğu menşeli fon ve finans kuruluşları tarafından satın alındı.

*

*

BELEDİYECİLİKTE

KARMA EKONOMİ MODELİ

GAZİANTEP SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ LİBERAL EKONOMİ YERİNE KARMA EKONOMİYİ TERCİH EDİYOR

 Hem üretimde hem tüketimde yüksek fiyat artışlarının en belirgin örneğini Gaziantep yaşıyor. Gastronomi gerek Türkiye gerek Dünya literatüründe Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı  Fatma Şahin’in geniş bir reklam kampanyası ile tuttu.

Vahşi Kapitalizmin yumuşak bir kolu olan liberal ekonomi serbest piyasa ekonomisiyle Türkiye’de yüksek enflasyonla sert dalga estirirken tek çare seçim beyannamelerinde de gördüğümüz üzere tüketiciyi koruma amaçlı bir karma ekonomi modelinin ortaya çıktığını görüyoruz.

Belediyeler adına sosyal belediyecilik dese dahi bu tanım aslında karma ekonomiyi tarif ediyor.

Tüketimde lokantalardaki yemek fiyatlarındaki artış dikkat çekerken, eş değer olarak mali fişlerin kesilmesinde ise KDV oranlarının düşük gösterilmesi de maliyet düşüşlerine piyasa kendine göre yaraya merhem olarak seçmiş gözüküyor.

KDV düzenlemeleri net ve açık olduğu halde Maliye ve Hazine Bakanlığı yeni bir uyarıcı genelge yayınladı.

Özellikle Türkiye’de önemli bir etken olarak dikkat çeken Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun girdi maliyetlerini düşürmek amaçlı tarımsal destekleri üretimde karşılığını buldu.

Buna karşılık Gastronomi dalgasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri tanıtımda karşılığını buldu fakat fiyat dengesini tutturamadı.

Başkan Fatma Şahin’in  HAYDİ ekmekle başlayan müdahalesi KENT LOKANTASI ile dengeyi yakalamaya çalışıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara daha uygun fiyata yemek imkanı sunduğu Haydi Sofraya hizmet vermeye başladı. Çiftçiye önemli ölçüde mazot desteği veriyor.

Vatandaşların talebi üzerine, hizmete açılan Haydi Sofraya’da 4 çeşit yemek 40 liradan satışa sunuluyor.

Başkan Mehmet Tahmazoğlu üretici ve tüketiciyi koruma amaçlı üreticiden tüketiciye ulaşan bir satış modelini de üretme çalışmalarına başladı. Tahmazoğlu, “Şahinbey Belediyesi olarak 7 yıldan bu yana aralıksız bir şekilde çiftçimizin ihtiyacı olan arpa, buğday, yem, gübre, arılı kovan desteği, zeytin fidanı, fıstık fidanı, canlı hayvan desteği, süt sağma makinası, meraların gübrelenmesi ve arazi yollarının yapılması gibi birçok destek de bulunduk. Çiftçilerimiz ile birlikte ekili alanlarımızı 4 kat arttırdık. Çiftçimize en iyi tohumu, en iyi gübreyi temin ediyoruz. Verdiğimiz fide desteği ise 43 milyon 500’i buldu. Dağıttığımız domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidelerimiz çok kaliteli. Bölgemize uygun özel olarak ürettirdik. Çiftçimizde verilen destekten ve alınan verimden oldukça memnun. Onların kazanması demek şehrimizin ve ülkemizin kazanması demek. Şahinbey Belediyesi olarak çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

UMUT YILMAZ: TAHMAZOĞLU NASIL DESTEK VERİYORSA

AYNISI ŞEHİTKAMİL İÇİN YAPACAĞIM

Aslında gerek Fatma Şahin ve Mehmet Tahmazoğlu’nun yapmak istediği Cumhuriyetin ilk ekonomi modeli olan hatta  1929 krizinde bile dünya kasıp kavrulurken Türkiye’nin ekonomi hamlesi yaptığı KARMA EKONOMİ dir.

İş Bankası bir Karma Ekonomi modelidir. İş Bankasının iştiraki olan ve dünya cam sektörünün devi olan Şişecam bugün ileri derecede tahvil ihraç ediyor.

*

*

Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk’ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda kurulmuş; bugün Cumhuriyetin 100. yılında da kurucu Ata’sına layık iştirakleri var.

Şişecam düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncudur. Bugün dünyada cam ev eşyasında en büyük iki, cam ambalaj ve düzcamda ise en büyük beş üretici arasından yer alan Şişecam, dünyanın en büyük sekizinci soda üreticisi olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideridir.

Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, kimyasallar, otomotiv, cam elyaf, maden, enerji ve geri dönüşüm iş kollarında öncü bir rol üstlenen Şişecam, Türkiye, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır, Hindistan ve ABD’de üretim faaliyetlerini yürütmektedir.

Şişecam, 88 yıllık deneyimi, 25 Bin çalışanı, dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla uluslararası ölçekte bir şirket olarak, ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yoluna devam etmektedir.

*

HEDEF DÖNGÜSEL EKONOMİ

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuştu:

İş dünyasının bir araya geldiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, sürdürülebilirliği tüm şirketlerinde ana strateji olarak benimsediklerini aktardı.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde “21’inci Yüzyıl İçin Sürdürülebilir İş Modelleri ve Stratejiler” başlıklı panele katıldı.   “Çevresel, sosyal ve ekonomik olarak büyük bir değişimin arifesindeyiz” diyen Konukoğlu, 1904’ten günümüze 120 yıllık bir sanayi şirketi olarak kritik bir rol oynadıklarını ve öncü çalışmalara imza attıklarını aktardı.

 “YAŞAMIN İÇİNDE DEĞİŞİM VAR. HEPİMİZ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME UYUM SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”

 Geleneksek şirketlerde sürdürülebilirliği ve değişimi gerçekleştirmenin daha zor olduğunu söyleyen Konukoğlu, “Yeni şirket kurarken her şeyi günün koşullarına göre şekillendiriyorsunuz ama 30- 40 yıldır şirkette çalışanlar var; böyle bir durumda değişim yaparken zaman zaman zorlandığımız olabiliyor. Yaşamın içinde değişim var. Hepimiz değişim ve dönüşüme uyum sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Değişen dünya ile birlikte genç kuşak ile iletişim kurmakta zorlandığını fark ettiğini, 18-22 ve 24 yaşındaki gençlerden terse mentorluk alarak yeni nesle nasıl yaklaşılması ve nasıl iletişim kurulması gerektiğini öğrendiğini aktaran Konukoğlu, “Yöneticilerimize de bunu zorunlu kıldım. Haziran ayı itibariyle bünyemizdeki tüm yöneticiler tersine mentorluk eğitimi alacak. Bu sayede, gelecek dünyaya nasıl bakacağımızı öğreneceğiz.” dedi.

SANKO Holding’in 120 yıldır sürdürülebilir bir şirket olmak için mücadele verdiğini vurgulayan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Rahmetli babam Sani Bey, ‘kendini yenilemeyen işletme, sahibini yeniler. Eğer siz dönemin değişim sürecine uyum sağlayamıyorsanız mutlaka birileri gelir şirketinizi alır ve değişimi onlar gerçekleştirir’ derdi.

 “Değişim sadece kendi şirketinizde olmuyor. Değişimi gerçekleştirirken çevrenizi de düşünmek zorundasınız. Tüm tedarik zincirinde sorumlu olan firmalarla iş birliği içinde çalışıyoruz. Ayrıca, faaliyet gösterdiğimiz tüm şehirlerde çalışanlarımızın dışında kalan arkadaşlarımızla da bir arada olmaya, onların sorunlarına eğilmeye çalışıyoruz. Birlikte hareket etme çabası içerisindeyiz.”

SANKO HOLDİNG SEKTÖRLERDE DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDİYOR

Faaliyet gösterilen farklı sanayi alanlarında teknolojiyi iyi kullanarak sektörlere öncülük eden SANKO Holding, tekstilden enerjiye, inşaat ve ambalaja kadar bulunduğu pek çok sektörde teknoloji yatırımları gerçekleştiriyor, bünyesinde bulunan tüm şirketlerin süreçlerinde dijital dönüşümleri planlayarak global standartlarda teknolojik dönüşüm hedefliyor.

SANKO Holding’in faaliyet gösterdiği sektörlerde öncü çalışmalara imza attığını anlatan Konukoğlu, sektörlerde yapılan sürdürülebilirlik çalışmalarıyla ilgili şu bilgilerin altını çizdi:

 “Çimento sektöründe geri dönüşümlü ısıyı kazanabilmek için yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Karbon ayak izini aşağıya çekmek için çalışmalarımız da sürüyor. AR-GE’ye 15 milyon dolar civarında bütçe ayırdık. Yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler üretebilmeyi hedefliyoruz.

Dünya tekstil sektöründe yaklaşık 100 milyon ton atık çıkıyor ve bunun yalnızca yüzde 1’lik bir bölümü geri dönüştürülebiliyor. Sektörde geri dönüşüm konusunda öncülük yapmaya çalışıyoruz.”

2021 yılında hayata geçen tekstil geri dönüşüm tesisinde tekstil atıklarını değerlendirerek tekrar kumaş üretiminde kullandıklarını söyleyen Konukoğlu, “Bu konuya 150 milyon dolar civarında bir bütçe ayırdık” dedi.

Geri dönüşüm girişimleri RE&UP’ın devrimsel teknolojisiyle döngüsel ekonomiye katkıda bulunduğunu belirten Konukoğlu, “Yeni girişimimiz RE&UP, SANKO Ar-Ge’sinin ürünü olan teknolojisiyle yerel ve global pazarda sürdürülebilir moda ve döngüsel ekonomiye geçişte öncü bir rol oynayacak” şeklinde konuştu.

Temiz enerji yatırımları

Yüzde 100 yenilenebilir enerji portföyüne sahip SANKO Enerji, 1000 MW’lık kurulu güce sahip.

“Enerji sektöründe yatırımlarımızın tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarına yapıyoruz. Fosil yakıtlı yatırımımız asla yok, yapmayı da düşünmüyoruz.

Ambalaj sektöründe de yenilikçi birçok çalışmamız var. Örneğin karasal ortamda yetiştirilen deniz yosunlarından geliştirilmiş filmler üzerinde çalışıyoruz. Dünyada Worldstar Ödül aldı.

Ürünlerimizin sürdürülebilir olarak yenilenmesinin yanı sıra çevremize ve ekosistemimize sahip çıkabilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Sanko olarak, elde ettiğimiz kârın büyük kısmını ekosistem için yürütülen çalışmalarımıza ayırıyoruz.” sözleriyle holdingin bu konuda duyarlılığını vurguladı.

“Kadınların iş hayatındaki varlığını önemsiyoruz”

Sanko Holding’in sürdürülebilirlik adımlarından söz eden Adil Sani Konukoğlu, Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına katılım oranının oldukça düşük olduğunu vurgulayarak, SANKO Holding’in kadın istihdamı hedeflerine de konuşmasında yer verdi. Konukoğlu, “Kadın çalışan oranımızı 2030 yılına kadar yüzde 40’a, 2035 yılına kadar ise yüzde 50’ye taşıyacağız. Bugün yapılan atamalarda yönetici pozisyon için erkek CV yanı sıra kadın CV alternatifi önüme gelmiyorsa onaylamıyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Multinet Up CEO’su Ali Emre Sever’in moderatörlüğünde düzenlenen “21’inci Yüzyılda Sürdürülebilir İş Modelleri ve Stratejiler” konulu panelde, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu yanı sıra, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bilgiç, Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Arıoğlu ve Migros Grubu İcra Başkanı Dr. Ömer Özgür Tort konuşmacı olarak yer aldı.

Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından bu yıl Sapanca’da düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, “Sorumlu ve Duyarlı Liderlik: Teknoloji ve Yapay Zekâ Çağında Gezegen ve İnsanlıkla Uyumlu Bir Sisteme Öncülük Etmek” temasıyla gerçekleştirildi.

SANKO Holding’in yeni girişimi RE&UP hakkında:

Yeni girişim RE&UP, devrim niteliğinde bir teknoloji sunuyor

RE&UP teknolojisi, SANKO Holding’in 120 senelik tekstil tecrübesi ile, şirketin kendi bünyesindeki 10 yılı aşkın AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirilmiştir. RE&UP, tekstil atıklarını yüksek kaliteli, sürdürülebilir ve hemen kullanıma hazır halde geri dönüştürülmüş hammaddeye dönüştüren devrim niteliğinde bir yeni nesil teknoloji girişimidir.

RE&UP, tekstil endüstrisinde geri dönüşümün global boyuttaki darboğazlarından birine çözüm sunarak tekstil atıklarının tekstil değer zincirine yeniden katılımını sağlayarak sektörde döngüsel ekonomi modeline geçişini hızlandırmaktadır.

Gaziantep ve Bursa’daki geri dönüştürülmüş elyaf tesisleriyle hizmet veren RE&UP Geri Dönüşüm Teknolojilerinin, tekstilden tekstile geri dönüşümde devrimci bir nitelik taşıyor. Moda endüstrisinin döngüsel bir modele hızla geçişini destekliyor.

*

*

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ 200.000’E YAKIN KİŞİYİ AĞIRLADI

Şahinbey Belediyesi tarafından 20-28 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Çocuk Şenliği’ne 200.000 civarında kişi katılırken çocuklar ve aileler şenlikte gönüllerince eğlendiler.

Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde 20 Nisan tarihinde açılan ve 28 Nisan tarihine kadar açık kalan Çocuk Şenliği’nde Kral Şakir, Rafadan Tayfa, Alis Harikalar Diyarında, Çizmeli Kedi, Niloya, Keloğlan Masalları, Kukuli, ve ilizyon gösterileri çocuklarla buluştu. Çocuklar ayrıca şişme oyun gruplarıyla ve diğer etkinliklerle doyasıya eğlendiler.

ÇOCUKLARIMIZ DOYASIYA EĞLENDİ

Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde dokuz gün süren Çocuk Şenliği’nde çocukların doyasıya eğlendiklerini ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Şahinbey Belediyesi olarak, çocuklarımıza 23 Nisan Çocuk Şenlikleri düzenledik. Dokuz gün süren Çocuk Şenliği’nde yaklaşık 200.000 civarında yavrumuz şenliği ziyaret etti. Çocuklarımız kendileri için hazırladığımız müzikaller ve sinemalarla eğlenirken, çocuk atölyelerinde de kendilerini geliştirdiler. Çocuklarımız zamanlarını dolu dolu geçirdiler. Onlar mutlu oldukça bizlerde mutlu oluyoruz. Onlara ömür boyu mutlu ve neşeli bir hayat diliyorum” diye konuştu.

*

*

VEFATININ 31’İNCİ YILINDA MÜTEFEKKİR, MUTASAVVIF, YAZAR SAMİHA AYVERDİ ESERLERİYLE ANILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Türk Kadınları Kültür Derneği iş birliğinde vefatının 31’inci yılında mütefekkir, mutasavvıf, yazar Samiha Ayverdi eserleriyle anıldı.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünde Ayverdi’yi eserleriyle anmak amacıyla panel ve musiki dinletisi gerçekleştirildi. Programa, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Feray Yılmaz, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, GBB Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver, Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ve Türk Kadınları Kültür Derneği temsilcileri katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Feray Yılmaz, Gaziantep’te, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in 10 yıldır yaptığı çalışmalarda kadın konusunun çok daha fazla öne çıkmaya başladığını belirterek, “Gazikültür AŞ, kurulduğu günden itibaren kültür, tarih ve sanat alanlarında çok güzel işlere imza atıyor. Gaziantep Büyükşehir, sanatın, kültürün her zaman yanında olmaya devam edecek” dedi.

GBB Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver ise, Samiha Ayverdi’yi anmanın büyük mutluluk olduğunu ifade ederek, “Ayverdi, çok nadide, çok özel eserlere sahip. Benim de kendisiyle tanışmam ‘İstanbul Geceleri’ eserini okumakla başladı. Gerçekten bugün burada siz güzide temsilcilerle bu toplantıyı icra etmek, bizim için büyük öneme sahip” diye konuştu.

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar da mütefekkir, mutasavvıf, yazar Samiha Ayverdi’yi bugün burada anmanın kendileri için gurur verici olduğunu dile getirerek, “Samiha Ayverdi, bizler için çok kıymetli. Gazikültür, özellikle kadınlarla ilgili çok önemli çalışmalara imza attı. Bu programda bunlardan birisi” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Elif Ömürlü Uyar’ın musiki dinletisine geçildi. Program, daha sonra Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın moderatörlüğünde Prof. Dr. Mehmet Demirci ve Doç. Dr. Ayhan Pala’nın katıldığı “Kölelikten Efendiliğe” ve “Samiha Ayverdi’nin Eserlerinde Siyonist Yahudiler” konulu panelle devam etti.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı