Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 25.04.2024 e gazete

admin | 25 Nisan 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 25.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 25.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

ÖZDEMİR İŞÇİ KIYIMI İDDİALARINA YANIT VERDİ

KİMSE ARABAN HALKININ HAKKINI YİYEMEZ

Araban Belediyesinde İşçi kıyımı ile ilgili haberlere Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir Sosyal Medya hesabından cevap verdi.

Özdemir yaptığı açıklamada seçime çok yakın zamanda önceki belediye Başkanı tarafında hesapsız, ölçüsüz ve kayırmacılıkla belediyenin kaldıramayacağı bir şekilde işçi alımı yapıldığını ve bu işçilerin ise ihtiyaç dışı olduğunu vurguladı.

Özdemir’in açıklaması şöyle;

“Kimsenin ekmeğiyle oynamak derdin de değiliz, Araban Belediyesi de kimsenin hanı değil , Seçim üzeri önüne geleni işe alırsan bu aradaki farkı nasıl ödeyeceksin diye sorarlar adama , senin anlayışın işe gelmede maaş vermeye müsaade eder AMA BİZ  İŞE GELMEDE MAAŞ ALANLARA MÜSAADE  ETMEYİZ kimse kusura bakmasın

BİZ ARABAN’A HİZMET EDECEĞİZ

Belediyeyi nasıl borç batağına sürüklediğini ve usulsüz harcamalar ve yersiz ihalelerin hesabını vereceksin

KİMSE ARABAN HALKININ HAKKINI YİYEMEZ …”

*

*

HALI SEKTÖRÜNÜN BAŞKENTİ GAZİANTEP GÜÇLÜ MARKALARI AĞIRLAYACAK

DÜNYA HALI MODASINI GAZİANTEP BELİRLİYOR

Gaziantep Halı Fuarı, 28-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenecek.

Tüyap Fuarcılık Grubu tarafından Gaziantep Ticaret Odası iş birliğiyle bu yıl ilki düzenlenecek olan Gaziantep Halı Fuarı, halı sektörünün güçlü firmalarını bir araya getirerek sektörün gelişimine katkı sağlayacak.

Orta Doğu ve MENA bölgesi ağırlıklı olmak üzere Kuzey Afrika ve Avrupa’dan çok sayıda yabancı ziyaretçiyi ağırlayacak Gaziantep Halı Fuarı’nda el yapımı halı ve seccade çeşitlerinden, makine yapımı halılara, kilim ve paspaslara kadar sektörün tüm üretim kalemlerine yer verilecek. Ayrıca tekstil zemin kaplamaları, lifler, iplikler, tekstil makine ve aksesuarları da fuar kapsamında sergilenecek.

Halı sektörünün başkenti Gaziantep’te düzenlenecek Fuar; Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Halıcılar ve Dokumacılar Odası’nın destekleriyle düzenlenecek ve 2 salon 30 bin m2 alanda 10 ülkeden 200 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleşecek.

Yıldırım: Dünya halı modasını Gaziantep belirliyor

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, halı sektörünün Gaziantep ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirterek, 28 Mayıs’ta başlayacak olan Gaziantep Halı Fuarı için heyecanlı olduklarını dile getirdi. Yıldırım, “Dünya halı modasını belirleyecek kadar güçlü bir üretim altyapısı ve pazar payına sahip olan Gaziantep, 28-31 Mayıs tarihlerinde dünya halı sektörünü ağırlamaya hazırlanıyor. Gaziantep Halı Fuarı’na dünyanın dört bir yanından sektör temsilcilerinin şehrimize gelmesi heyecan verici… Sektördeki firmaların var olan iş bağlantılarını güçlendirmesi, yeni iş bağlantıları kurması açısından büyük fayda sağlayacağından şüphemiz yok. Aynı zamanda, 6 Şubat depremlerinden ağır yara almış olan bölgemizin yeniden ayağa kalkması, ticaretin ve üretimin canlanması adına da olumlu bir katkı sunacaktır. Tüm sektör temsilcilerini 28 Mayıs’ta Gaziantep’e bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ersözlü: Gaziantep dünya halı sektörünü ağırlamaya hazırlanıyor

Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise Gaziantep’in, makine halısı üretiminde ve ihracatında lider olduğunu belirterek, “Bu potansiyelin dünya çapında ve ülkemizde daha geniş kitlelere ulaşması gerektiğine inanıyoruz. Bu yıl ilk defa düzenleyeceğimiz fuarın sektörde büyük yankı uyandıracağına düşünüyoruz.” dedi.

Gaziantep Halı Fuarı yeni iş fırsatları için önemli bir platform

Halı sektörü, Türkiye’nin dünya genelindeki ticaret hacmini 17,2 milyar dolara taşımıştır. Türkiye, 117 ülkeye yaklaşık 3 milyar dolarlık halı ihracatı gerçekleştirmiştir ve bu alanda önemli bir oyuncu konumundadır. Gaziantep Halı Fuarı, sektördeki firmaların iş bağlantılarını güçlendirmesi ve yeni iş fırsatları yakalaması için önemli bir platform olacaktır.

Fuara; Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Irak, Mısır, Libya, İngiltere, Bulgaristan, Fransa, Avustralya, Hollanda, İsviçre, İtalya, İspanya, Güney Kore, Rusya, Malezya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Nijerya ve Kenya’dan çok sayıda ziyaretçi bekleniyor.

Gaziantep Halı Fuarı, 28-30 Mayıs 2024 tarihlerinde 10.00-18.00, 31 Mayıs 2024 tarihinde ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

*

*

HALI FUARLARI ÖNEMLİ BİR BULUŞMA NOKTASI

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, fuarların sektör açısından önemli buluşma noktaları olduğunu söyledi.

Türkiye’nin net ihracatçı olduğu sektörlerden biri olan Halı sektörünün, Türkiye’de iki önemli fuarı yapılmaktadır. İstanbul’da yapılan CFE Halı ve Yer Kaplamaları fuarı dünyanın en önemli halı fuarı konumuna yükselirken Gaziantep Halı Fuarı, Ortadoğu ve yakın coğrafyanın buluşma noktası olma özelliğini sürdürmektedir.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği başkanı Zeynal Abidin Kaplan, yaptığı açıklamada fuarları önemsediklerini, her fuara büyük bir heyecanla hazırlandıklarını açıkladı. Başkan Kaplan yaptığı açıklamada “Fuarlar, alıcı ve satıcıların buluştuğu önemli platformlardır. Ticaret zaman içerisinde şekil değiştirse de fuarlar, önemini her daim muhafaza etmektedir. Çok sayıda alıcı ve satıcının aynı zaman ve mekanda buluşabildiği başka bir organizasyon türü bulunmamaktadır. Gaziantep Halı Fuarı yıllardır şehir ekonomisine büyük bir canlılık katmakta ve sektörümüze önemli faydalar sunmaktadır. Bu yıl da fuarımızı büyük bir heyecanla beklemekteyiz. Firmalarımız büyük bir istekle en güzel tasarımlarını ve en yeni koleksiyonlarını fuarda görücüye çıkarmak üzere hazırlanmaktadırlar. Pandemi ve deprem sebebiyle birkaç yıl gerçekleştirilemeyen bu fuar, bu yıl sektörün en önemli aktörlerinin katılımı ile büyük bir özlemle beklenmektedir. Fuarımızın sektörümüze, şehrimize ve ülkemize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Gaziantep Halı Fuarı, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş tarafından, 28-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında, Gaziantep – Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenecektir.

*

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN ÇOCUK ŞENLİĞİNE YOĞUN İLGİ

Şahinbey Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen çocuk şenliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor

Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde 20-28 Nisan tarihleri arasında açık olacak çocuk şenliğinde çocuklar şişme oyun gruplarında ve her gün düzenlenen müzikallerle eğlenceyi doyasıya yaşıyorlar.

ÇOCUKLAR EĞLENCEYE DOYACAK

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Çocuklarımızın vakitlerini daha verimli değerlendirmeleri için 20-28 Nisan tarihleri arasında açık olacak olan “çocuk şenliği düzenledik. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayram nedeniyle düzenlediğimiz şenliğimize aileler ve çocuklar yoğun ilgi gösteriyor. 28 Nisan saat 20:00’a kadar açık kalacak olan şenlikte çocuklarımız için birbirinden eğlenceli müzikaller sergilenecek. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız sadece müzikaller değil şişme ve diğer oyun alanlarında da vakit geçirerek doyasıya eğleniyorlar. Fuarımız her gün sabah saat 09.00’da kapılarını açıp, 20.00’a kadar sürüyor. Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlediğimiz etkinliklere tüm çocukları bekliyoruz” dedi.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENİYOR

Şahinbey Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Çocuk Şenliği’ne katılan çocuklar düzenlenen müzikaller ve gösterilerle oldukça eğlenceli anlar yaşarken daha sonra ise kendileri için hazırlanan oyun alanlarında enerjilerini atıyorlar. Anne, babalar ise çocuklarının zamanlarını eğlenceli şekilde geçirmelerinden mutluluk duyduklarını ifade ederek, Başkan Tahmazoğlu’na teşekkür ettiler.

*

*

*

28. ETAP ŞEHİTKAMİL ORMANI’NA CAN SUYU VERİLDİ

Şehitkamil Belediyesi tarafından yıl içerisinde 2 defa gerçekleştirilen fidan dikim etkinliği kapsamında 28. Etap Şehitkamil Ormanı oluşturuldu.

 “Her Bahar Bir Orman Bi’ Dünya Yeşil” projesi kapsamında 28. Etap Şehitkamil Ormanı, Beykent Mahallesi’nde oluşturuldu. Fidan dikim etkinliğine; Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Reis Reisoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Şehitkamil İlçe Başkanı Hurşit Yıldırım, Şehitkamil Belediyesi Meclis Üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

Etkinliğe katılan öğrencilerle yakından ilgilenen Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz, öğrencilerin eşliğinde fidan dikti.

Toplam 47 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan 28. Etap Şehitkamil Ormanı ile 4 bin 515 fidan daha toprakla buluşturuldu.

Mavi servi, kara servi, sedir, zeytin, karaçam ve kızılçam türlerindeki fidanların dikimi yapıldı ve can suları verildi.

Şehitkamil Belediyesi, “Her Bahar Bir Orman Bi’ Dünya Yeşil” projesiyle bugüne kadar kurmuş olduğu 27 etap ormanda toplam 2 milyon 512 bin 319 metrekare alanda 219 bin 106 adet fidanı toprakla buluşturmuştu.

*

*

*

DÜNÜN DÜĞÜN SALONLARINDAN,GÜNÜMÜZ DÜĞÜNLERİNE

(İbrahim Alisinanoğlu)

Gaziantep’te düğün salonları sosyal hayatımızda önemli yer tutan mekânlardandır.

Bundan 30-40 yıl kadar önce bu şehirde düğünler,

Yıldızlı otellerde değil, düğün salonunda,geniş hayad’larında,

yada mahalle aralarında yapılırdı.

Düğün salonlarında yapılan düğünlerinde kendine özgü adetleri, görüntüleri ve gelen davetlilerin tavır ve davranışları olurdu.

Gaziantep’te düğünün diğer adı Gelinçi’dir. Gelinçi 1986 yılına kadar Gaziantep düğünlerinde görmeye alışık olduğumuz düğün eğlence biçimi idi.

Gelinçi,erkeklerin hatta damatların bile düğün mekanına sokulmazdı,

Sadece bayanların iştirak ettiği evlilik akdinin nikahtan sonra toplum nezdinde tescillendiği kabul görme adımı, eğlencesiydi.

📌Gelinçi,yani düğün bugün olduğu gibi; salon için ayrı para,

📌Işık ve ses düzeni için ayrı harcama,

📌Masa ve sandalye düzeni için ekstra masraf,

📌Orkestra için ayrı ödeme yapılmazdı.

O günlerde düğünleri diğerinden farklı kılan, dağıtılan bir şişe gazoz, ya da bir kâse dondurma sıra dışı masraflardan sayılırdı.

Düğün salonlarına girdiğinizde hemen girişte sizi “hoş geldiniz” tabelası karşılardı.

Ortada oyun oynamak için küçük bir pist, etrafında yan yana dizilmiş ahşap sandalyeler bulunurdu.

👉Gaziantep düğün salonlarına masa 1985’lerden sonra girmiş.

Salon düzeni içinde yerini almıştı.

👉Salonda klima yerine tavanda bir vantilatör,sahne gerisinde üstte birkaç yanıp sönen renkli ışık, duvarda yeni evli çiftlere mutluluklardileriz

levhası,

Birkaç yerel sanatçı fotoğrafı, çalgıcıların perde gerisinde yer aldığı alan bulunurdu.

Gaziantep’in dünkü düğün salonları içinde en ünlüleri,aklıda kalanları;

Belkıs,

Alleben,

Mehtap,

Lale,  

Ağa Camisinin hemen karşındaki Moda düğün salonlarıydı.

Ayrıca Gaziantep’te bir dönem kışlık ve yazlık sinemalardan bazılarında gelinci yapıldığını,

Şehir,

Baydar,

Eski Saray, Mehtap Sinemalarının   perde önündeki sahnelerinin Gelinçide kullanıldığını biliyoruz.

1985’de Kızılay, Tek Kulup,

Sultan ve Fuar düğün salonları, düğün yapılan mekanlar arasına katılmış,

Bu salonlarla düğün geleneksellikten uzak

“caz” tabir edilen düğün biçimine dönüşmüştü.

Bu salonlar diğerlerine göre daha lüks sayılırdı.

Düğün salonlarında düğünler; öğleden önce saat 10 ile 13 arasında…

13,30 saat 16 arası…16.30, 19 …19 .30 -24 saatleri arasında bazen dört düğün yapılabilirdi.

Gece yapılan düğünler ekonomik durumu daha iyi olan, en havalı düğünlerden sayılırdı.

Dünün düğün salonlarında yapılan düğünlerde baş rollerde daima düğünü çekip çeviren bir kadın olurdu.

Bu kadınlar düğüne gelen davetliler ile perde gerisinde ki orkestra arasında koordinasyonu sağlar, sahnenin boş kalmaması, düğünün şen geçmesi için her yolu denerdi.

Düğün salonlarının en ünlü defçileri ;

Belkıs’ta: Halepli  Hayiçe,

Mehtap’ta Ayşegül,

Lale’de Cudiye,

Ağa Camisinin karşında aşık Hasanın çalıştırdığı Moda düğün  salonunda

Zekiye Hanım unutulmayan simalardı.

Özellikle gündüz yapılan düğünlerde

“Defçi” tabir edilen bu kadınlar olmadan olmazdı.

Gaziantep düğünlerinde gelin arabası süslemek, gelin  başını kuaföre götürüp saçını yaptırmak, damadı  damat tıraşı ettirmek ,düğün salonuna girerken “yah..!” basmak, zılgıt çalmak adetti.

1985’lerden sonra özellikle gündüz düğünlerinde düğün salonu ile orkestra arasında yer alan perde kalkmış, çalanlarla düğüne gelenler birbirini görür hale gelmişti.

Perdenin henüz kalkmadığı yıllarda

👉Belkıs düğün salonunda: Cümbüşçü Ali, klarnetçi Kemal, darbukacı sallabaş Hikmet.

👉Lale düğün salonunda; Cümbüş de Ömer Lök, klarnette nohut Maamet, darbukada Durdu

👉Mehtap Düğün salonun unutulmayan çalgıcıları ise: Cümbüş de nohut Maamet, klarnette Nohut Mamaed’in kardeşi Abulrezaak ve Darbukacı Ökkeş unutulmayan isimlerdi.

1985’lerde düğün salonlarında perdenin kalkıp gelinçide çalıcılar yerine

Kızılay,

Tek düğün salonu, Şato,

Sultan gibi yerlerde yapılan düğün merasimlerinde orkestralar ön plana çıkmaya, düğünün başlamasından bir müddet sonra

Ömer Lök,

Ahmet Özoğlu gibi sanatçıların sahnede görülmeye başlandığı yıllardı.

O tarihlerde düğün salonları çiftlerin evliliklerine ilk adım attıkları yer olması yanında, sosyal ve kültürel hayatın da nabzının attığı alanlardı.

Özellikle kadınlar düğünleri asla kaçırmak istemez, erken saate salonları doldururlardı.

Düğün salonları yeni evlilerin evliliklerine şahit olunan mekanlar olması yanında kadınlar arasında  pek çok konun konuşulduğu, dedikodunun yapıldığı, evlenme çağına gelmiş kızların görücüye çıktığı yerler sayılırdı.

Evlenme çağına gelmiş erkek evlat sahibi analar düğüne gelir oğullarına eş olabilecek kızları burada aralardı.

Düğün salonlarına erken gelmek genel bir kuraldı.

Düğün Salonlarında tahta sandalyeler yan yana dizli olduğundan erken gelen sıralı sandalyelerin başına bir çocuk oturtur bir sıra kürsüyü gelecek olan tanıdıklarına kapatırdı.

Bazıları da sandalye üzerine bir ceket, pardösü, paket kor, gelecek olanlara ayrıldığını gösterirdi.

Geç gelen oturacak yer bulamakta zorlanır,kadınlar  arasında çeneleşmeye neden olurdu.

Düğüne her yaşatan insanlar gelirken, düğün salonları ana baba günü olurdu.

Giyinmiş kuşanmış kadınlar, Kundaktaki çocuğu ile gelen anneler, beli bükük yaşlı nineler, genç kızlar, her yaştan çocuk salonun müdavimlerinden sayılırdı.

Erkekler salona girmez, sadece damat ve arkadaşları bir ara girer çıkarlardı.

Düğün salonunun Masa, sandalye üzerine yatılmış Kundaktaki bebek, arada koşuşturan üç beş yanındaki uşaklar, pistin ortasında oynayan bebeler salonun değişmeyen görüntülerindendi.

Özellikle gündüz yapılan düğünlere yemek, bir şeyler atıştırmak gelenekti.

Düğünün yöneten  defçi kadın” on dakika mola!..

Herkes çıkını açsın, olan olmayan versin” der.

Yemek molası verilirdi.

Çıkında genellikle; avare leblebi, hedik, kavurga, Dolma, sarma, börek, mevsimine göre elma,  ,portakal olur, paylaşarak yemek  adettendi.

Gündüz düğünleri öyle olurdu ki düğün düğün olmaktan çıkar bir halk matinesine döner, yiyecek içecek faslı görülmeye değerdi. .

Düğün salonun “çalgıcıları” bir perde gerisinde oturur, davetlilerin çalınmasını istedikleri parçaları Halepli Hayce’ye söyler da çalgıcılara iletirdi.  

Çalgıcıların sigarası, yeme içmesi düğün sahibine ait olur, çalanların şevkinin artması   ikramın ve bahşişin çokluğuna bağlı idi.

Sıcak yaz günlerinde ısınan salon havasında serinlemek için soğuk gazoz satılsa da en çok bakır satılarda buzla soğutulmuş sular herkesin en çok rağbet ettiğiydi.

1980’leden sonra özellikle Almancıların geldiği yaz mevsimlerinde yapılan düğünlerde gazoz ve dondurma ikram etmek düğün sahibi için bir prestij meselesiydi.

Dünün düğünleri ve düğün salonlarında geleneksellik ağır basarken şimdilerde değişen hayat tarzı, yeni yaşama biçimi ve yeni alışkanlıklar, gösteriş merakı toplumsal değerlerdeki farklılaşmalar düğünleri ailelerin boy gösterme,” hava atma” alanlarına dönüştürdü.

Gaziantep’te bugün yapılan düğünlerde

israf,

müsriflik, gösteriş,

rüküşlük, olduğundan farklı görünme merakı had safhadadır.

Düğünlerde yuva kurulması esas olmasına rağmen, bugün evlenmeler düğün ve düğün masrafları alilerin ekonomik yıkımına neden olabilecek safhaya gelmiştir.

Bu da evlenen çiftlere saadet getirmek yerine, alileri bir ömür boyu borç ödemeye mahkum etmektedir.

Bu da evliliklerin daha kısa sürmesinde önemli bir etken  olarak karşımızda durmaktadır.

👏Yazan: Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

👏Fotoğraf: Ahmet Özoğlu albümünden

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı