Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 24.04.2024 e gazete

admin | 24 Nisan 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 24.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 24.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

BAŞKAN YILMAZ, GÖREVİ ECRİN NAZ ATAR’A DEVRETTİ

Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu, İstanbul Lider Koleji 3. sınıf öğrencisi Ecrin Naz Atar’a devrettiği anlar renkli anlara sahne oldu.

23 Nisan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmesi, her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz, bayramı özel bir etkinlikle kutladı.

Ecrin Naz Atar’ı kapıda, “Hoş geldiniz Başkanım” diyerek karşılayan Başkan Avukat Umut Yılmaz, görevini bir günlüğüne İstanbul Lider Koleji 3. sınıf öğrencisi Ecrin Naz Atar’a devretti. Başkanlık koltuğuna oturan genç öğrenci, belediye başkanı olarak görev yaptı.

Koltuğu devreden Başkan Umut Yılmaz, “Bugün, 23 Nisan. Sizin bayramınız. Makam sizin. Talimatlarınız varsa beklerim”  dedi.

ÇARESİZ KALDIĞINIZDA ATATÜRK GİBİ DÜŞÜNÜN

Koltuğa oturan Başkan Ecrin Naz Atar, ilk açıklamasını şu sözlerle yaptı:

“Ulusal egemenliğimiz için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtığı günü biz çocuklara armağan eden ülkemizin kurucusu ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e, tüm dünya çocuklarının adına minnettar olduğumuzu bildiriyoruz. Bugünün küçükleri olan bizler, yarın genç bireyler olduğumuzda, bizlere emanet edilen Cumhuriyetimize, ilelebet sahip çıkacağız. Bugün, ülkemizi yöneten tüm büyüklerimize, sizlerin huzurunda Norveç atasözünü hatırlatmak istiyorum. “Çaresiz kaldığınızda Atatürk gibi düşünün.” Biz, büyüdüğümüzde de öyle düşüneceğiz. Dileğim; tüm dünya çocuklarının sevgi, barış, dostluk ve huzur içinde her günlerinde bayram coşkusuyla yaşamalıdır. Bugün bana koltuğunu devrederek onurlandıran Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’a teşekkür ederim. Tüm dünyaya armağan edilen çocuk bayramı kutlu olsun.”

Ecrin Naz Atar, konuşmanın ardından ilçedeki yeşil alan miktarının artırılması için park ve sokak hayvanları için veteriner talimatlarını verdi.

*

*

ŞAHİNBEY DE MAKAM KOLTUĞUNA DEPREMZEDE NİSA OTURDU

23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’nda Şahinbey Belediye Başkanlığı’nın koltuğuna depremzede öğrenci Nisa Kartal oturdu.

Şahinbey Belediyesi’nin Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde her yıl geleneksel hale getirdiği 23 Nisan Çocuk Şenliği devam ederken, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinden sonra Şahinbey’e yerleşen Kartal ailesini ağırladı. Depremzede öğrenci küçük Nisa, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Şahinbey Belediye Başkanı oldu.

ÇOCUKLARA OYUN MERKEZİ KURACAĞIZ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara 10.000 m2 alan üzerine oyun merkezi yapılacağı müjdesini veren Başkan Mehmet Tahmazoğlu, “ Bir kez daha tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Bu bayramı hediye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu bayram çocuklara özel bir bayram. Bizde bayram hediyesi olarak 9 gün sürecek olan Çocuk Şenliği’ni 8’inci defa yapmaktayız. Çocukların daha iyi eğitim alabilmesi için Türkiye’nin 2’nci büyük kütüphanesini yaptık. Çok yakında açılışını gerçekleştireceğiz. 23 Nisan’a özel 10 bin metrekare alan üzerine çocuklar için Türkiye’de ve belki de dünyada eşi benzeri olmayan oyuncakları bir araya toplayıp çocuklar için bir oyun merkezinin müjdesini verelim. Şu an çalışmalarına başladık çok kısa bir zamanda çocuklarımızın hizmetine sunacağız” diye konuştu.

BAŞKANIMIZ BİZLER İÇİN HERŞEYİ YAPIYOR

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun koltuğuna oturan depremzede öğrenci Nisa Kartal “Bizlere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Başkanımız Şahinbey için ne gerekiyorsa yapmış. Bize yapacak bir şey bırakmamış. Yaptığı çalışmalardan dolayı Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Mehmet Tahmazoğlu küçük Nisa’ya, kardeşine ve kuzenine çeşitli hediyeler verdi.

*

*

BAŞKAN FATMA ŞAHİN, 23 NİSAN’DA KOLTUĞUNU ÇOCUKLARA DEVRETTİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu, çocuklara devretti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in makam koltuğuna, 4. sınıf öğrencisi Serra Başkır ile Berkem Roni Bulut oturdu.  Temsili Başkan Başkır ve Bulut, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında bütün dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, kendilerine bugünü armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla andı.

Çocukları başkanlıkta karşılayan Başkan Fatma Şahin ise  4. sınıf öğrencisi Serra Başkır ile Berkem Roni Bulut ve öğretmenleri Ali Dağcı ve Nazife Tuğba Yıldırım’a belediyenin çocuklara yönelik projeleri ve hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Başkan Şahin, Gaziantep’in çok genç bir nüfusunun olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 “720 bin 18 yaş altı evladımız bu şehirde yaşıyor. Bu çocuklarımızın her birini geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Gaziantep’i eğitim, bilim, spor, kültür ve sanat alanlarında çok daha iyi yerlere getirmemiz gerekiyor. Bir çocuk gözüyle çocuklarımızı bu 5 başlıkta nasıl yetiştireceğimize yönelik çalışmalar yapıyoruz. 3’üncü dönemimizde çocuk dostu bir şehir nasıl olacağız, ekibimizle buna çalışıyoruz.”

*

*

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NDA KOLTUK YİNE ÇOCUKLARIN

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Şehit Mehmet Öter İlkokulu 4. sınıf öğrencilerini makamında misafir etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ile Şehit Mehmet Öter İlkokulu 4.sınıf öğrencisi Çağdaş Ata Daşdemir ile Duru Altınay, Vali Çeber’i ziyaret etti.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle koltuğunu temsili olarak Şehit Mehmet Öter İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Çağdaş Ata Daşdemir’e devretti.

Şehit Mehmet Öter İlkokulu öğrencilerini makamında kabul eden Vali Çeber’in koltuğuna oturan Daşdemir, Gaziantep Valisi olarak halkımın huzuru ve mutluluğu içi var gücüyle çalışmalara devam edeceğini ifade ederek, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yarının büyükleri biz çocuklara armağan etmiştir. Dünyada tek çocuk bayramı olan 23 Nisan’ı bizlere armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle ve saygıyla anıyoruz.” dedi.

“Daşdemir, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan’a ilk talimatını verdi”

Koltuğa oturan Daşdemir, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan’ı arayarak okul çevrelerinde ve parklarda alınan güvenlik tedbirlerinden memnun olduğunu belirterek, bu çalışmaların artırılarak devam ettirilmesi talimatını verdi.

Vali Çeber, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle gerçekleşen ziyarette makam koltuğunu temsili olarak devrettiği Çağdaş Ata Daşdemir ile Duru Altınay’a çeşitli hediyeler vererek günün anısına fotoğraf çekildi.

Akabinde Vali Çeber, öğrencilerle birlikte makam aracına binerek Festival Park alanında düzenlenen 23 Nisan etkinliklerine katıldı.

*

*

BEREKETLİ OLSUN

TAHMAZOĞLU ÇİFTÇİLERLE BİRLİKTE FİDE DİKTİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu geçtiğimiz günler içerisinde dağıtımına başladığı fideleri çiftçilerle birlikte dikip toprakla buluşturdu.

Çiftçilere verdiği destekle şehrin ekonomisine önemli katkı sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Türközü Köyü’nü ziyaret ederek çiftçilerle birlikte tarlada fide dikimi yaptı. 7 yıldan bu yana çiftçilere arpa, buğday, mercimek, mısır, gübre ve fide desteğinde bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu çiftçilerle omuz omuza vererek Şahinbey’de ekilmedik alan bırakmadı.

ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ

Türközü Köyü’nde evlere misafir olan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Şahinbey Belediyesi olarak 7 yıldan bu yana aralıksız bir şekilde çiftçimizin ihtiyacı olan arpa, buğday, yem, gübre, arılı kovan desteği, zeytin fidanı, fıstık fidanı, canlı hayvan desteği, süt sağma makinası, meraların gübrelenmesi ve arazi yollarının yapılması gibi birçok destek de bulunduk. Çiftçilerimiz ile birlikte ekili alanlarımızı 4 kat arttırdık. Çiftçimize en iyi tohumu, en iyi gübreyi temin ediyoruz. Verdiğimiz fide desteği ise 43 milyon 500’i buldu. Dağıttığımız domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidelerimiz çok kaliteli. Bölgemize uygun özel olarak ürettirdik. Çiftçimizde verilen destekten ve alınan verimden oldukça memnun. Onların kazanması demek şehrimizin ve ülkemizin kazanması demek. Şahinbey Belediyesi olarak çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

*

*

*

Gaziantepli Halıcılara Moritanya’da büyük ilgi

MORİTANYALILARIN İLK TERCİHİ TÜRK HALI MARKALARI

Dünya’nın en fazla makine halı üretimini gerçekleştiren GAHİB üyelerinden oluşan heyet 2024 halı koleksiyonlarını Afrikalılarla buluşturan Gaziantepli halıcılar Moritanyalıların ilgi odağı oldu.

Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ya Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Projesi kapsamında Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyen Gaziantepli halıcılara yoğun ilgi gösteren Moritanyalılar heyeti havalimanında karşıladı. Bugün gerçekleşen ikili görüşmelerde de adeta izdiham yaşanırken Başkan Zeynal Abidin Kaplan Moritanya’nın Türkiye için bir çok sektörde önemli Pazar olabileceğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Ticaret Bakanlığının Uzak Ülkeler Projesi kapsamında Afrika ülkelerinden Moritanya ve Senegal’e yönelik gerçekleştirdiği Sektörel Ticaret Heyeti’nin ilk durağı olan Moritanya’da büyük ilgiyle karşılandı. GAHİB heyetini havalimanında karşılayan Moritanya’lı halı ihracatçıları gerçekleştirilen ikili görüşmelere de büyük ilgi gösterdi. GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan görüşmelerin verimli geçeceğine inandıklarını ifade ederek sabahın erken saatlerinden itibaren GAHİB heyetiyle görüşme yapmak isteyen Moritanyalı halı ithalatçı firmaların temsilcilerinin görüşmelerin yapılacağı otele geldiğini ifade etti.

En Büyük Hedefimiz Uzak Ülkeler

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin 27 kişiden oluşan heyeti bugün Türkiye’den Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ta ki temaslarına başladı. Yenilikçi ürünlerin Moritanyalı halı ithalatçılarına tanıtıldığı B2B görüşmelerinde adeta izdiham yaşanırken Türk ürünlerine karşı Moritanya’da aşırı bir ilgi olduğu da ifade edildi. Görüşmelerin başarılı geçmeye başladığını ifade eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan “Bugün Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ta ki B2B görüşmelerimize başladık. Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz Sektörel Ticaret Heyetimiz 27 kişiden oluşmakta ve Gaziantep’te üretilen bütün halı çeşitlerini bugün Afrikalı alıcılarla buluşturuyoruz. İlgiden bütün firmalarımız memnun. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması ve yaşanan mali sıkıntıların çözümü için hepimiz her zamankinden daha fazla üretmek, ve ihraç etmek zorundayız. Bunun için yeni Pazar arayışlarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de devam edecek. Bugün ikili görüşmelerimizi tamamladıktan sonra Pazar araştırması yapacağız ve buradaki firmaların potansiyellerini görmek için firma ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Moritanya sektörümüz için büyük bir Pazar olabilir” dedi.

Gaziantepli halı ihracatçıları Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ta ki temaslarını tamamladıktan sonra buradaki pazarları da mercek altına alacak ve ardından Senegal’e hareket edeceği bilgisini alındı.

*

*

1.950.000 TL Para Ödüllü DOKU KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI’NA BAŞVURULAR BAŞLADI

Güneydoğu Anadolu’nun katma değerli tekstil ihracatına katkı sağlamak amacıyla Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen 1.95 milyon TL para ödüllü Doku Kumaş Tasarım Yarışması’na başvurular başladı.

Yarışmanın bölge ihracatında yeni bir pencere açtığını belirten GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci: ‘’Yarışma sayesinde ihraç edilme potansiyeli yüksek, özgün ve katma değerli yeni kumaş tasarımlarını ve genç tasarımcıları sektöre kazandırıyoruz.’’ dedi

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile, katma değerli tekstil ihracatına katkı sağlamakve Sürdürülebilirlik temasını tasarım ekosistemine kazandırmak adınadüzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’na başvurular başladı. ‘’Dokuma, örme ve baskı” olmak üzere 3 farklı kategoride düzenlenecek yarışmanın yarışmada toplam 1.950.000 TL para ödülü dağıtılacak.

Türkiye’nin 2023 yılı tekstil ihracatının 11,6 milyar dolar olduğunu ve Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın bölge ihracatında yeni bir pencere açtığını belirten GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ‘’Yarışma sayesinde ihraç edilme potansiyeli yüksek, özgün ve katma değerli yeni kumaş tasarımlarını ve genç tasarımcıları sektöre kazandırıyoruz’’ dedi.

Gençlerin tasarım fikirlerinin sektörün geleceğine ışık tutacağını ifade eden Başkan Fikret Kileci ‘’Bugün kumaşa iyi bir tasarım diyebilmemiz için onun aynı zamanda doğa dostu, dayanıklı ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Sektörde farkındalık yaratmak adına sürdürülebilirlik bu sene de yarışmamızın gündeminde yer alacak.’’ diye konuştu.

Son Başvuru 12 Temmuz 2024

Her bir kategoride birincilere 300.000 TL, ikincilere 200.000 TL ve üçüncülere 100.000 TL para ödülü verilecek olan yarışmada aynı zamanda 150.000 TL tutarında Sürdürülebilirlik Özel Ödülü de bulunuyor.

Yarışmanın en önemli ödüllerinden biri olan “Sürdürülebilirlik Özel Ödülü” sürdürülebilir moda anlayışı doğrultusunda hızlı modanın yarattığı ekolojik zararları azaltmak ve daha yaşanılabilir, nefes alan bir dünya oluşturmanın bilinciyle finalistler arasından sürdürülebilirlik puanı dikkate alınarak 1. olan kişiye verilecektir.

Toplam para ödülü 1.950.000 TL olan yarışmada, ayrıca her bir kategorinin birincileri Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak olan değerlendirme neticesinde uygun görülmesi halinde 1 yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitim görme imkânına sahip olabileceklerdir. Ek olarak her bir kategoride dereceye giren ilk 3 finalist ile Sürdürülebilirlik Özel Ödülü sahibine PR ve Tanıtım Desteği Ödülü verilecektir. Yarışmaya son başvuru 12 Temmuz 2024.

*

*

SANKO OKULLARI ÖĞRENCİSİ YÜZME YARIŞMASINDA İL BİRİNCİSİ OLDU

SANKO Okulları öğrencisi Furkan Nadir Yıldız, Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Okullar Arası Paletli Yüzme İl Birinciliği Yarışması”nda il birincisi oldu.

Olimpik Yüzme Havuzunda düzenlenen yarışmada SANKO Okulları öğrencisi Furkan Nadir Yıldız, “200 metre Su Üstü Kategorisi”nde il birincisi olurken, “100 metre Su Üstü Kategorisi”nde il ikinciliği, “400 metre Su Üstü Kategorisi”nde ise il üçüncülüğü madalyasını kazanarak önemli başarıya imza attı.

SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, yüzme yarışmasında üç derece birden elde eden öğrencisini ve emeği geçen öğretmenini kutlayarak 25-26 Mayıs tarihlerinde Trabzon’da düzenlenecek Paletli Yüzme Türkiye Birinciliği yarışmasında başarılar diledi.

*

*

DÜNYA’DAKİ TEK ÇOCUK BAYRAMI 23 NİSAN KUTLU OLSUN.

“23 Nisan”, 1921’de çıkarılan 23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile, Türkiye’nin ilk ulusal bayramı olmuştur.

 İlk kez ortaya çıkan bu bayramda ne ulusal egemenlikten ne de çocuklardan söz edilmekteydi. Zaten daha o yıllarda Osmanlı saltanatı hala kanunen hüküm sürmekteydi.

1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım, Hakimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki yıllarda, TBMM’nin açılış tarihi olan 23 Nisan “Milli Hakimiyet Bayramı” olarak kutlamış ve bu durum 1 Kasım’ın uzun vadede bayram olarak unutulmasına neden olmuştur. 1935’te bayramlar ve tatil günleriyle ilgili kanun değiştirilmiş ve “23 Nisan Millî Bayramı”nın adı “Millî Hakimiyet Bayramı” haline getirilmiş, böylece 1 Kasım Hakimiyet-i Millîye Bayramı ile 23 Nisan Millî Bayramı birleştirilmiştir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı