Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 22.04.2024 e gazete

admin | 22 Nisan 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 22.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 22.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

GELECEK TARIMDA

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİLERE 43 MİLYON’DAN FAZLA FİDE

Çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine verdiği desteğini artırarak sürdüren Şahinbey Belediyesi, Kapcağız Köyü’nde 10 milyon fide dağıtımına başladı. Şahinbey Belediyesi’nin çiftçilere vermiş olduğu fide desteği 43.500.000 adeti buldu.

Şahinbeyli çiftçilere daha önce buğday, arpa tohumu, gübre, hayvan yemi, fıstık ve zeytin fidanı dağıtımı yaparak büyük destek sağlayan Şahinbey Belediyesi 10.000.000 adet sertifikalı fide dağıtımına Kapcağız Köyü’nde başladı. Şahinbey Belediyesi’nin çiftçilere verdiği fide desteğini 43 milyon 500 bin adete çıkarmış oldu.

EKİLİ ALAN MİKTARI ARTTI

Verilen desteklerle Şahinbey’de ekilmeyen alan kalmadığını ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Şahinbey Belediyesi olarak 7 yıldan bu yana aralıksız bir şekilde çiftçimizin ihtiyacı olan arpa, buğday, yem, gübre, arılı kovan desteği, zeytin fidanı, fıstık fidanı, canlı hayvan desteği, süt sağma makinası, meraların gübrelenmesi ve arazi yollarının yapılması gibi birçok destek de bulunduk. Çiftçilerimiz ile birlikte ekili alanlarımızı 4 kat arttırdık. Çiftçimize en iyi tohumu, en iyi gübreyi temin ediyoruz. Şu ana kadar belediyemizin sağladığı destek 1 milyar liraya ulaşmış oldu. Bu çok önemli bir destek. Bu kadar destek veren Türkiye’de başka bir şehir yok. Şahinbey’in çiftçisi çok şanslı. Domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidelerimiz çok kaliteli. Bölgemize uygun özel olarak ürettirdik. İnşallah bu üretimde sadece Gaziantep’in değil Güneydoğu Anadolu’nun desteğini karşılamış oluyoruz. Çiftçimiz bundan büyük kazanç elde ediyor” dedi.

ÜRETİCİYİ TÜKETİCİ İLE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ

Çiftçilerin kazançlarının artması için yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Başkan Mehmet Tahmazoğlu, “Üreticiyle tüketiciyi buluşturmak istiyoruz. Tarladan direk çiftçimizden alıp pazarda kendi pazarcılarımız aracılığıyla direk tüketiciye satmayı planlıyoruz. Aracıyı ortadan kaldırdığımız zaman hem çiftçi kazanacak hem de tüketici kazanacak. Şu an bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bizim şu anda koyun keçi birliği ile yaptığımız şehirde birçok mağazamız var. Orada çiftçimizin sütünü, yoğurdunu, kaymağını direkt doğrudan alıp, satışını yapıyoruz. Meyve sebzede inşallah bunu gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

GELECEĞİMİZ İÇİN FIRAT’IN SUYUNUN GELMESİ ŞART

Yağış olmadığı zaman verilen emeğin boşa gittiğini ifade eden Başkan Mehmet Tahmazoğlu,“Fırat’ın suyunun şehrimize ve ilçemize getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. 2 gün önce Ankara’daydım. Bu konuyla ilgili bazı görüşmeler yaptım. Tarım Bakanımızdan da randevu istedik. İnşallah Milletvekillerimiz ve Bakanlarımızla görüşmeleri yapıyoruz. Dünya kuraklığa doğru gidiyor. Bu kadar emek veriliyor. Yağış olmadığı zaman hepsi boşa gidiyor. Boşa gitmemesi için geleceğimiz için Fırat’ın suyunu Gaziantep’e getirmemiz şart. Ben buna inandığım için bunun arkasında durmaya devam edeceğim” diye konuştu.

ŞAHİNBEY BELEDİYEMİZ ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan Şahinbey’deki çiftçilerin tüm ihtiyaçlarının Şahinbey Belediyesi tarafından karşılandığını belirterek  “Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’ndan Allah razı olsun. Şahinbey’deki tüm çiftçi kardeşlerimizin ne talebi varsa hepsini yerine getirdi. Şahinbey İlçemizdeki çiftçilerimizin tüm talepleri Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu tarafından karşılanıyor. Çiftçilerimizin fidesinden çizmesine kadar her şeylerini veriyor. Kendisine çiftçimiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN MEHMET TAHMAZOĞLU’NA TEŞEKKÜR EDERİM

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak Şahinbey Belediyesi’nin verdiği desteklerle her zaman çiftçinin yanında olduğunu belirterek “Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu 7 yıldır geleneksel hale getirdiği fide dağıtımı töreni ile çiftçilerin yanında olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na ve ekibine sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

DÜNYA STANDARTLARINDAKİ FİDELERİ DAĞITIYORUZ

Şahinbey Tarım İlçe Müdürü Mustafa Güzel çiftçilere en kaliteli fidelerin dağıtıldığını belirterek “Dört yıl önce yerinde üretim yapalım dedik ve bu fikrimizi Şahinbey Belediye Başkanımıza ilettik ve en kaliteli fideleri dünya standartlarındaki firmalara ürettirip, çiftçimize dağıtıyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu 45-46 milyonluk projenin yüzde ellisini karşılıyor. Vermiş olduğu desteklerden dolayı Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKANIMIZIN DESTEKLERİ İLE AYAĞA KALKTIK

Şahinbey Belediyesinin fide desteğinden faydalanan çiftçiler ise “Şahinbey Belediyesi’nin çiftçilere vermiş olduğu tüm desteklerden faydalanıyoruz. Şahinbey’de yok olan çiftçilik; başkanımızın destekleri ile yeniden ayağa kalktı. Dağıtılan fidelerin verimi de oldukça iyi Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’ndan Allah razı olsun” diye konuştular.

Düzenlenen törene Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Mehmet Berk, AK Parti İl Başkan Vekili Murat Şerbetçi, AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Mehmet Tiryaki, MHP Gaziantep İl Başkanı Mustafa Bozgeyik, MHP Şahinbey İlçe Başkanı Seyit Karlı Savcı,Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Levent Uslu, Şahinbey Tarım İlçe Müdürü Mustafa Güzel, meclis üyeleri ve çiftçiler katıldı.

*

*

, UYGUN FİYATA KALİTELİ YEMEK HİZMETİ SUNUYOR

 HAYDİ SOFRAYA; 4 ÇEŞİT YEMEK 40 LİRA!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara daha uygun fiyata yemek imkanı sunduğu Haydi Sofraya hizmet vermeye başladı.

Vatandaşların talebi üzerine, hizmete açılan Haydi Sofraya’da 4 çeşit yemek 40 liradan satışa sunuluyor.

Vatandaşların aileleriyle ve sevdikleriyle birlikte keyifli zaman geçirebileceği, esnafın personelleriyle birlikte ekonomik bir bütçeyle yemek yiyebileceği bu mekan, Gaziantep’in en seçkin lezzetlerini sunuyor. Hem kaliteli hem hijyenik hem de ekonomik olan bu mekan vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Uygun fiyatın yanı sıra yemek kalitesiyle de Gazi şehirlilerin beğenisini toplayan mekanın öğle servisi 12.00 ile 13.30 arası, akşam servisi ise 17.30 ile 19.30 saatleri arasında hizmet veriyor.

Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi içerisinde hizmet veren bu mekanın sayısı artırılarak vatandaşlara daha uygun fiyata yemek yeme imkanı sağlayacak.

HAYDİ KOORDİNATÖRÜ ER: GELEN VATANDAŞLARIMIZ VE YAKIN OLAN ESNAFIMIZ BU DURUMDAN ÇOK MEMNUN

Haydi Koordinatörü Ertuğrul Er, yaptığı açıklamada esnafın ve vatandaşların uygun ve kaliteli yemek hizmetinden memnun olduklarını belirterek,” Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatıyla yiyecek hizmetlerimizin son halkası olan Haydi Sofraya mekanında bulunmaktayız. Tesisimiz Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’nin içinde 4 çeşit yemekten oluşan menüyü 40 TL’ye vatandaşın hizmetine sunmaktayız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin uygun fiyatlı hizmeti olarak şu anda burada devam eden Haydi Sofraya, ilerleyen günlerde şehrimizin değişik lokasyonlarında hizmet vermeye devam edecek. Burada iki öğün olarak hizmet veriyoruz. Vatandaşların ilgi ve memnuniyetini görüyoruz. Gelen vatandaşlarımız ve yakın olan esnafımız bu durumdan çok memnun. Gelen vatandaş sayımız her geçen gün artıyor. Bu da sosyal belediyecilik anlamında güzel bir hizmet oldu” diye konuştu.

*

*

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN YENİ DÖNEM İLK TOPLANTISI YAPILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi sonrası ilk toplantısı olan 2024 yılı Nisan Ayı Dönemi Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında toplandı. 

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen birleşimde, meclis divan katipleri, meclis başkan vekilleri, encümen üyeleri ve yeni komisyon üyeleri seçildi.

ŞAHİN: GAZİANTEP MODELİNİN TÜRKİYE MODELİ OLMASINI ARZU EDİYORUM

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeni meclis dönemi için yaptığı açılış konuşmasında seçimlerin ülkeye, şehre ve meclise hayırlı olmasını diledi. Seçilen bütün belediye başkanlarını ve meclis üyelerini tebrik etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin birlik için bir çalışma anlayışı olduğuna vurgu yapan Başkan Fatma Şahin, “Bu çalışma anlayışına göre memleket meselesi, doğduğumuz topraklara hizmet etmek bizim için çok önemli. 10 yıldan beri hizmet ettiğim bu mecliste fikir kimden gelirse gelsin partisi ne olursa olsun doğruysa, memleketin yararınaysa buradan hizmet etme anlayışıyla başladık. Bu modelin ne kadar iyi tuttuğunu yeni dönemde de milletimizin bize güven ve istikrar ortamını verdiğini görüyorum. Milletimize teşekkür ediyorum. Yeni dönemde çok daha başarılı işler yapacağımız inancındayım” diye konuştu.

MİLLETİMİZE YÖNELİK YAPILACAK HER ÇALIŞMAYI HER NOKTADA BİREBİR TAKİP EDECEĞİM

Başkan Şahin, konuşmasında seçim sonrasında çalışmalara başlandığını ifade ederek şunları söyledi:

“Sandıktan çıkan sonuç çok saygındır, kıymetlidir. Başladığımız noktada vatandaşımız bize yeniden hizmet etme şansını gösterdiğinden dolayı hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu anlayışın yeni dönemde de devam edeceğine bütün yüreğimle inanıyorum. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ben ve arkadaşlarımda bu konuda gelirleri artıracak, giderleri azaltacak akıllı belediye, yalın belediye olmamız gerektiğini, tasarrufu artıracak çalışmalar gerektiğini görerek önümüzdeki hafta yeni modelimizi açıklayacağız. O yüzden her belediye başkanı seçilirken vaatlerde bulunuyor. Hangi partiden olursa olsun onların vaatleri bizim vaatlerimiz. Milletimize yönelik her çalışmayı yapılacak her noktada birebir takip edeceğim ve o ilçeye dair yapılacak her hizmette başkanımızın yanında olacağım. Bu modelin bir Gaziantep Modeli, bir Türkiye Modeli olmasını arz ediyoruz. Bu hafta Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Bu meclis çok güçlü olmak zorunda. Bu meclis yaşatan bir meclis olmak zorunda.”

MECLİS DİVAN KATİPLİĞİ, MECLİS BAŞKAN VEKİLLERİ, ENCÜMEN ÜYELERİ BELLİ OLDU

BÜYÜKŞEHİR MECLİSTE  YENİ DÖNEM BAŞLADI

Mecliste yapılan oylamada Meclis Divan Katipliği seçimine 2 yıl süreyle asil üye olarak Mehmet Okutan ve Mustafa Durmuş seçilirken yedek olarak da Salih Uygur ile Ali Göl seçildi.

Mecliste ayrıca Meclis Başkan Vekilliği oylaması yapıldı. Oylamada 1’nci Başkan Vekili Halil Uğur olurken 2’nci Başkan Vekili Hakan Aslansoy seçildi. 1 yıllığına göre yapacak Encümen Üyeliğine ise Halil Uğur, Hakan Aslansoy, Sait Şahin, Celalettin Terlemez ve Ersin Atar isimleri belirlendi.

YENİ DÖNEMİN KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİLDİ

Plan Bütçe Komisyonu seçiminde 1 yıl süreyle Hakan Aslansoy, Sait Şahin, Ali Göl, Abbas Coşkun, Salih Uğur, İbrahim Halil Arslan, Yakup Aslan, Hasan Şencan ve Mehmet Sucu seçildi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na ise 1 yıl süreyle Halil Uğur, Cuma Güzel, Kemal Vural, Mehmet Yıldırır, Mehmet Özdemir, Bekir Öztekin, Umut Yılmaz, Ali Doğan, Mustafa Güzel seçildi. 

Ulaşım Komisyonu seçimi 1 yıl süreyle görev yapmak üzere Halil Uğur, Kenan Üzümcü, Salih Uygur, Abdulkadir Sökücü, Cuma Kaymakçı, Atilla Sarıkaya, Yılmaz Güler, Mehmet Baştemur, Ural Yıldırım belirlendi.

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor komisyonu seçimi 1 yıl süreyle görev yapmak üzere, Mustafa Durmuş, Mehmet Özçelik, Mehmet Hamzaoğlu, Celalettin Terlemez, Mahmut Işık, Mehmet Güzel, Tanju Bayındırlı, Ersin Atar, Hasan Şencan seçildi.

Çevre ve Sağlık Komisyonu seçimi 1 yıl süreyle; Hakan Aslansoy, Ali Göl, Mehmet Açıkgöz, Murat Özgüler, Mehmet Çelik, İbrahim Halil Arslan, Nizamettin Özseven, Uğur Acıoğlu, Mehmet Sucu olarak belirlendi.

Hukuk Komisyonu seçiminde 1 yıl süreyle; Salih Uygur, Mehmet Okutan, Mehmet Hamzaoğlu, Mustafa Durmuş, Celalettin Terlemez, Erim Arıkan, Tanju Bayındırlı, Umut Yılmaz, Uğur Acıoğlu seçildi.

Tarife Komisyonu seçiminde 1 yıl süreyle görev yapmak üzere, Abdulkadir Sökücü, Kenan Üzümcü, Mehmet Açıkgöz, Abbas Coşkun, Mehmet Ateş, Mustafa Durmuş, Mehmet Baştemur, Yılmaz Güler, Ural Yıldırım belirlendi.

Turizm ve Estetik Komisyonu 1 yıl süreyle görev yapmak üzere, Murat Özgüler, Abdulkadir Sökücü, Mehmet Özçelik, Salih Uygur, Cuma Kaymakçı, Mehmet Kaya, Ersin Atar, Talip Yılmaz, Nizamettin Özseven seçildi.

Kadın- Erken Fırsat Eşitliği Komisyonu 1 yıl süreyle görev yapmak üzere, Mustafa Durmuş, Mehmet Hamzaoğlu, Mehmet Okutan, Salim Uğur, Fadime Sayın, Mehmet Baştemur, Sadin Kelek 7 kişi belirlendi.

Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu 1 yıl süreyle görev yapmak üzere, Kemal Vural, Mehmet Yıldırır, Kenan Üzümcü, Mehmet Hamzaoğlu, Abbas Coşkun, Yusuf Bülbül, Talip Yılmaz, Fadime Sayın, Yakup Aslan seçildi.

Deprem ve Doğal Afet Komisyonu seçiminde ise 1 yıl süreyle görev yapmak üzere, Kemal Vural, Mehmet Yıldırır, Mehmet Okutan, Ali Göl, Abbas Coşkun, Yusuf Bülbül, Mehmet Sucu, Mehmet Baştemur, Yılmaz Güler seçildi.

Meclisin son bölümünde Başkan Fatma Şahin yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı yeni projeleri meclis üyelerine yaptığı sunumla anlattı. Sunumda Şahin, Düzbağ Barajı, altyapı yatırımları, iklim değişikliğinin kente olumsuz etkileri üzerinde durdu. Ayrıca şehrin başlıca sorunları olarak görülen ulaşım ve konut sorunlarına değindi. Metro projesi, Gaziray hattının genişletilmesi gibi merak edilen soruları yanıtladı.

*

*

*

*

ŞAHİNBEY MİNİK KARATECİLERİ AĞIRLADI

Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Şahinbey Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep’te düzenlendi.

Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Türkiye genelinde 1.500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör, hakem ve federasyon görevlilerinin katılımıyla Şahinbey Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep’te düzenlendi. Karataş Şahinbey Spor Salonu’nda Şahinbey Belediyesi’nin ev sahipliğinde 19 Nisan’da başlayan ve 21 Nisan tarihine kadar süren şampiyonada,  minik karatecilerin mücadeleleri dikkat çekti. Düzenlenen şampiyonaya AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Karate Federasyonu Başkanı Av. Dr. Aslan Abid Uğuz’un yanı sıra federasyon yöneticileri ve protokol üyeleri de katıldı.

GAZİANTEP’İ SPOR ŞEHRİ YAPMAK İSTİYORUZ

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin belediyelerin yaptıkları tesislerle gençleri spora teşvik ettik belirterek “Gaziantep birçok yönüyle müstesna bir şehir. Bir savunma sporunun, Kurtuluş Savaşında savunmasıyla tarihe ismini yazdırmış olan Gazişehrimiz de yapılması oldukça mutluluk verici. Bu anlamda Şahinbey Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Başarılı bir karateci olabilirsiniz ama onun yanında iyi bir insan olmadığınız sürece hiçbir zaman tam bir başarıya erişemeyiz ve bir tarafımız her zaman eksik kalır. Bu nedenle hayatımızın en önemli çalışması iyi bir insan olabilme çabası olmalıdır. Gazişehrimizi aynı zamanda bir spor şehri haline getirmeye çalışıyoruz. Bu alanda belediye başkanlarımız yaptıkları tesislerle şehrimizin gençlerini spora teşvik ediyorlar. 60 ilden şehrimize gelen 1.500 sporcu kardeşimizi tebrik ediyor böyle bir organizasyondan dolayı Karate Federasyonu Başkanı Av. Dr. Aslan Abid Uğuz beye ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

 “GENÇLERİMİZİ SPORA TEŞVİK EDİYORUZ”

Yapılan spor salonları ve yapılan projelerle genç ve çocuk yaştaki tüm herkesi spora teşvik ettiklerini belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Türkiye Minikler Karate Şampiyonası’nın Gaziantep’te yapılmasından dolayı başta Karate Federasyonu Başkanımıza, yönetim kurulu üyelerine emeği geçen herkese teşekkür ederim. Aynı zamanda Gaziantep bir spor kenti ve çok sayıda gencimiz var. Türkiye’deki en genç nüfusa sahip illerden ve ilçelerden biriyiz. Gençlerimizin eğitimlerinin yanı sıra bir kültür sanat alanıyla ilgilenmeleri çocuklarımızın geleceği açısından çok önemli. Hem vücudu zinde tuttuğu gibi hem disiplinli bir çalışma sağlayıp, gençlerimizin eğitim hayatında da, iş hayatında da başarılı olmayı sağlayan bir unsur. Çocuklarını spora teşvik ettikleri için velilerimize teşekkür ediyorum. Şahinbey Spor Salonumuz ’un yanı sıra gençlerimizin ve vatandaşlarımızın spor yapabilmeleri için Şahinbey Akkent Spor Köyünü ve Türkiye Geleneksel Sporlar Merkezi yaptık. Bu projelerle tüm gençlerimizi spora teşvik ediyoruz. Yarışmaya katılan tüm gençlerimize tüm çocuklarımıza başarılar diliyorum” diye konuştu.

 “ÇOCUKLARIMIZA SPORDA DESTEK OLALIM”

Çocuklara okullarına devam ederken sporda da destek olunması gerektiğini belirten Karate Federasyonu Başkanı Av. Dr. Aslan Abid Uğuz, “Gaziantep’i biz kültür mirası şehri, gastronomi şehri olarak biliyoruz. Ama burada olduğumuz 2 gün içerisinde çok değişik bir gözlem yapma fırsatı bulduk. Öncelikle belediyecilik nasıl yapılır, bir insanın hayatına nasıl dokunur, bu hizmetler nasıl yapılır, halka hizmet nasıl yapılır bunları Şahinbey Belediyesinde gördük. Ben sadece bu şampiyonaya destek oldukları için değil, böyle güzel bir ortamı bize verdikleri için ve bu güzel hizmetleri Gaziantep’in dışından gelmiş olmamıza rağmen bizlere hissettirdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Çocuklarımız bu şampiyonaya katıldılar. Demek ki yeşil kuşaktalar en zor aşamayı geçtiler. Çünkü sarı kuşaktan sonrası çok önemlidir. Bundan sonra çocuklarımıza siz velilerimizin çok destek olması lazım. Bu çocuklarımız sadece sporumuzun değil geleceğimizin de teminatı. Bu çocuklarımızdan nasıl 4 tane olimpiyat madalyalı karate sporcusu çıkardıysak belki onların yerine gelecekler. Bizim 4 olimpiyat madalyalı sporcumuzun 1 tanesi mühendis, 3 tanesi öğretmen. Yani hem spor hem okul bir arada olabilir. Çocuklarımıza okullarına devam ederken sporda da destek olalım. Minik yavrularımızın heyecanına desteğimizi devam ettirelim. Herkese katılımları için teşekkür ediyorum” dedi.

*

*

*

ATILAN KULAÇLAR VE YAPILAN HAMLELERDE BAYRAM COŞKUSU VARDI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Mangala Turnuvası ve Yüzme Yarışları organizasyonlarına katılan çocuklar hem bayram coşkusunu doyasıya yaşadılar hem de centilmence ortaya koydukları performanslarla tribünlerden alkış aldılar.

Şehitkamil Belediye Başkanlığı tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında mangala ve yüzme branşına yönelik 2 etkinlik gerçekleştirildi. Atatürk Kültür ve Spor Merkezi’nde Mangala Turnuvası oynanırken, Alleben 1 Yüzme Havuzu’nda da Yüzme Yarışları yapıldı.

Mangala Turnuvası’na 8, 10,12, 14, 16 yaş gruplarında oynanan müsabakalara toplam 212 çocuk katılım sağladı.

10 Yaş İl İçi Vize ile 11-12 Yaş Ulusal Gelişim Ligi 2. Vize Yüzme Yarışmaları’na ise 8 kulüpten; 58 kadın, 66 erkek olmak üzere toplamda 124 sporcu katılım sağladı.

Türbinlerden çocukların yaşadığı coşkuyu paylaşan ebeveynler, müsabaka esnasında alkışlarıyla çocuklara moral verdiler.

Organizasyonlara katılan çocuklara, branşa özgü hediyeler armağan edildi.

*

*

AYINTAB’A DAİR

KÜLTÜRÜMÜZDE BABA , DEDE

Bir toplumun maddî ve manevî değerlerinin bütününe ve bu değerler içindeki yaşama biçimine “kültür” denir. Kültürün oluşmasında ve şekillenmesinde yaşanılan bölgenin coğrafi özellikleri, ekonomik ve sosyal yapısı ile diğer toplumlarla yapılan temaslar önemli etkiler yapar. Kültürün en önemli dinamiklerinden biri de din ve inançtır.

Ne kadar ilkel olursa olsun inançsız toplum yoktur.

İnanç kültürü içinde pek çok maddi ve manevi ögeler yer alırken, bunlardan biri de manevi liderlerdir. Bunlar dini hayatımız içinde; baba, dede, evliya, aziz, ata gibi sıfatlarla adlandırılırken, bu şahsiyetlere biçilen roller, onların yüklendikleri sorumluluklar vardır.

Toplumumuzda dünden bugüne hayatın her alanında yer alan ve bazen de deli, meczup, ermiş, derviş de diye tanımladıklarımızın geçmişi tarihin derinliklerinde, İslam’ın kabulünden önceki dönemlere kadar gider. İslam’ın kabulünden sonra da İslami bir takım nitelemelerle zenginleştirilerek bugünlere kadar gelmişlerdir.

Türk ve İslam coğrafyasından olduğu gibi” baba ve dede” diye sıfatlandırdığımız pek çok şahsiyete Gaziantep’te de rastlamaktayız. Toplum, bu şahsiyetlere hayatta iken ayrı bir önem vermiş, hayata gözlerini yumduktan sonra da onları “ziyaret, türbe, yatır” gibi kutsal nitelediğimiz ayrı kabirlere koymuşlardır.

Anadolu’da baba kelimesi Türk coğrafyasının pek çok yerinde kullanılan; evliya, aziz, sultan, ata, dede kelimelerin anlamları ile paralellik gösterirken, “Allah adamı, Evliya” anlamında da kullanılmaktadır.

Bu zatlar hayatta iken büyük saygı gördükleri gibi, hayata gözlerini yumduklarından sonra da onların hakkında anlatılanlarla daha da kutsiyet ve saygı kazandırılmış, zenginleştirilmiştir. Bu şahsiyetler hakkında anlatılan pek çok rivayet onların isimlerinin yaşamasını sağladığı gibi, yaşadıkları mekânlar, kullandıkları eşyalar ayrı bir önem arz ederken, kabir çevresinde çeşitli ritüellerin doğmasına, dinde yeri olmamasına rağmen, gelenekselleşmesine neden olmuştur.

Anadolu’da Babalık unvanı genellikle dini yönden ve nefsinden emin olunan, hayatta iken tutum ve davranışı ile farklı olduğunu göstermiş, mütevazı, hayat tarzı ile kendini ispat etmiş, ya da sıra dışı eylem ve yaşam biçimindeki şahsiyetlere verilen bir unvandır. Baba ermiştir, erendir, birlik ve dirliğin timsalidir. Baba; hastalara şifa, dertlilere deva olma konusunda aracılık eden,” ocak tabir edilen kabri ziyarete layık görülenler olarak kabul edilir.

Bu guruba giren şahsiyetler hakkında pek çok menkıbelerden bahsedilir. Bu menkıbeler tartışmasız kabul gören, inanılan, anlatımlar olarak günümüze gelmiştir.

Halk arasında baba, dede gibi sıfatlandırılan şahıslara karşı saygıyla karışık, bir korku hâkimdir. Keramet “sahibi olduklarına, Onların kötülüklerden koruduğuna, hastalıkların tedavisinde merhem olduklarına, amansız hastalıkları iyileştirdiğine, ruh sıkıntılarını giderdiğine, korkulardan kurtardığına, dölsüz olanın döl sahibi olmasına, evde kalan kızların bahtının açılmasına, insanoğlunun hayatta çok arzu etmesine rağmen elde edemdekilerine tez zamanda Allah’ın sevgili kullarından olduklarına, onların aracılığı ile Allah’tan talep edilenlere daha kolay ulaşıla bilineceğine inanılır.

Hayvanların sütünü arttırdıklarına, hasta hayvanların şifa bulmasına vesile olan, Çocukları türlü ağrılardan, cin ve perilerin kötülüklerinden koruyan ruhtur. Dayanıklılık, akıllılık, kanaat, neslin devamının iyesidir. Bilgi, namus, feraset iyesidir

Bu şahsiyetlerin bağlı oldukları uhrevi tarikat, cemaat, medrese gibi yerler ocak olarak tabir edilir. Ocak, ocaktan gelenler kendi kabiliyetlerini nesilden nesile el vererek devam ettirdikleri i söylenir.

Bu şahsiyetlerin ailelerinden gelen nesiller, kendilerini toplum içinde imtiyazlı gibi gördüklerine de şahit oluruz.

Baba gibi pek çok sıfatla adlandırılan bu şahsiyetlerin asıl görevlerinin “Yaratılmışları korumak, onlara güzellikler bahşetmek, eski Türk inancında iyelere mahsus bir görevdir. Yayık, insanları kötülüklerden korumak, hayat vermek için görevlendirilmiştir. Tanrı ile insanlar arasında aracılık yapmaktadır”

“Günümüzde türbe ziyaretleri, evliya/aziz/bab/ baba/ atalardan yardım isteme, himmet umma ve bunlar vasıtasıyla Tanrı’ya yakarma; bu adlarla adlandırılanların Yayık ile olan benzerliklerini ortaya koymaktadır”

Babalar bazen de gelecekten haber verdiğine, kaybolanların bulunmasına yardımcı olduğuna inanılır.

Gaziantep’te de baba olarak nitelendirilen şahsiyetlerin kabirleri oldukça boldur.

Kara Baba…Aydi Baba…Hacı Baba..Hayık Baba…Dülük Baba…Ali Baba…Şahveli Baba… Kurban Baba… Aydın Baba… Loğ Baba… Saçaklı Baba… Gafur baba… Yuf baba… Öryan Baba… Ahi baba… Hançerli baba… Arap baba… Çıbanlı Mahmut Baba… Kamacı Baba… Naip Baba… Ağyollu Mustafa Baba… Gözükızıl Baba… Hallaç Baba… Çilekeş baba… Kara Kabir Baba,. Hikmet baba tespit edebildiklerimizdir.

Baba denilen zatların pek çoğunun rahmani olduğu, hayırlı işlere vesile olduğu söylenir. Mesela hikmet baba ile ilgili olarak şunu söylüyor:”

“Hikmet Babayı az da olsa hayal meyal hatırlıyorum. Üstü başı dağınık gezerdi. Park Otele girip çıkarken gördüm. Bazen parası olmadığında gazete kâğıtlarını para büyüklüğünde keser, alış verişini yaparmış. Daha sonra kasasına bakan satıcılar orada para yerine gazete kâğıtları görürlermiş.

O tarihlerde bunun gibi yaptıkları her kesin ağzındaydı. Mısır’da ilim görüp geldiği söylenirdi..

“Rahmetli Sadık Budak dostumdan dinlemiştim. Sadık Budak’ın babası Albay Müfit Budak askerlik şubesi başkanıydı. Allah rahmet etsin, hayatta tanıdığım en baba adamlardan biriydi. Can insandı. Hikmet Babanın hamilerinden başta gelenlerinden biriymiş. Bir gün evlerine hırsız girmiş. Hikmet Babayı çağırtmış. Hikmet Baba da bir çocuk getirin demiş. Çocuğa avucunu açıp içine bakmasını söylemiş. Çocuk da şimdiki cep telefonu ekranı gibi olanları görmüş ve anlatmış. Anlatılanları dinleyenler hemen hırsızı tahmin edip anında yakalamışlar…”

Kısacası; kültürümüzün dinamiklerinden olan baba, dede, evliya gibi isimlerle anılanlar, hangi adla adlandırılırsa adlandırılsınlar çevresinde birleşilen; hiçbir grup, kesim, mezhep ve tarikat farkı olmaksızın Türk toplumunun hayat bulduğu manevî kaynaklar olarak kabul edilir. Toplumsal birlikteliğin merkez noktalarını oluşturan bu şahsiyetler, bir yandan İslamiyet’ten önceki dönem manevî kabullerin sonraki döneme aktarılmasının işareti iken, bir yandan da İslami dönemin manevi kabullerinden örnek teşkil etmeleri bakımından önemlidir.

Yazan.Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziatep Miş Miş

Fotoğraf:İ.Alisinanoğlu..Ali baba türbesi

NOT:BU YAZI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN PAYLAŞILAMAZ.

*

BEKTAŞİ DERVİŞİ. 1900’LER.

Elinde “Nefir” üfler. “Yuf” borusu da denir. Nefirler çoğunlukla “Ejderha Başlıdır”. Boynuzdan yapılır. Kendilerinin geldiğini  belli etmek ya da yabani hayvanları kaçırmak için kullanılır. Ayrıca adından da anlaşılacağı üzere ” Kınama ve üzüntü bildirme” amacıyla da üflenir. Yani bu dünyaya ve dünyadaki düzene isyan anlamı taşır. Ayrıca “İsrafilin” üflediği “Sur Borusu” gibi, insanlara “Kıyameti” hatırlatmak maksadıyla da kullanılır. (Nuray Bilgili)

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı