Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 17.04.2024 e gazete

admin | 17 Nisan 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 17.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 17.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

ENFLASYONLA MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Emeklilerimiz başta olmak üzere enflasyonun ücretli kesimde yol açtığı sıkıntıları yakinen biliyoruz. Bu konuda tavrımız palyatif tedbirlerle günü kurtarmak yerine enflasyonu düşürerek kalıcı refah artışını sağlamaktır” dedi.

Erdoğan şu cümlelere yer verdi; “Emeklilerimiz başta olmak üzere enflasyonun ücretli kesimde yol açtığı sıkıntıları yakinen biliyoruz. Bu konuda tavrımız palyatif tedbirlerle günü kurtarmak yerine, enflasyonu düşürerek, kalıcı refah artışını sağlamaktır. Kendimiz bedel ödesek dahi ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek her türlü popülist adımdan uzak durduk, duracağız. Abuk sabuk vaatlerin adeta havada uçuştuğu 31 Mart seçim sürecinde maruz kaldığımız onca baskıya rağmen, seçim ekonomisi uygulamayarak milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik. Bu kararlı duruşumuzun Türkiye ve Türk ekonomisi için ne kadar kıymetli olduğunu inşallah zamanla hep birlikte daha da iyi göreceğiz. Yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısından itibaren piyasa beklentileriyle de uyumlu bir şekilde düşüşe geçmesini bekliyoruz. Uyguladığımız politikaların etkisiyle cari açıkta daralma başladı. Ocak ayında yıllık cari açık geçen seneye kıyasla 15 milyar dolar azalarak 37,5 milyar dolara geriledi. Altın ve enerji hariç tutulduğunda 34,6 milyar dolarlık cari fazla gerçekleşti. Olağanüstü bir durum olmaması halinde sene sonunda cari açığın millî gelire oranla yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Kendi enerji kaynaklarımızı devreye aldıkça inşallah bu oranlar daha da iyileşecek.

Gabar petrolü ve Karadeniz doğal gazı keşiflerimizle uzun yıllar sonra bu sektörde ilk defa özgüven kazandık. Bayramın ikinci günü Gabar’daki petrol üretiminde günlük 40 bin varilin üzerine çıkmayı başardık. 2024 sonu hedefimiz günlük 100 bin varile ulaşmak, bunun için de gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Van ve Hakkâri’deki yeni kuyularımızda yapacağımız keşiflerle üretim rakamlarını çok daha yukarılara taşıyacağız. Yeni dönemde Orta Vadeli Programımızı güçlendirecek adımlar atacağız. Ekonomi ekibimiz bununla ilgili hazırlıklarını yaptı, inşallah çok yakında bunları kamuoyuyla paylaşacağız. Orta Vadeli Programın güçlendirilmesinde üç temel önceliğimiz bulunuyor. Bunlar kamuda tasarrufları arttırmak, yatırımların öncelik haline getirmek, yapısal reformlara hız kazandırmaktır. Türkiye’nin geleceği hep vurguladığım gibi; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatla şekillenecektir. Büyüme potansiyelimizi güçlendirmenin yolu verimliliği ve rekabeti arttırmaktan, yüksek katma değere odaklanmaktan geçiyor. Savunma sanayinde yakaladığımız ivmeyi diğer alanlara da teşmil ederek inşallah hedeflerimize ulaşacağız.”

*

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EMEKLİLERE SESLENDİ

“GÜNÜ KURTARMAK YERİNE, ENFLASYONU DÜŞÜREREK KALICI REFAH ARTIŞINI SAĞLAYACAĞIZ”

*

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Emeklilerimiz başta olmak üzere enflasyonun ücretli kesimde yol açtığı sıkıntıları yakinen biliyoruz. Bu konuda tavrımız palyatif tedbirlerle günü kurtarmak yerine enflasyonu düşürerek kalıcı refah artışını sağlamaktır” dedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın

: “Emeklilerimiz başta olmak üzere enflasyonun ücretli kesimde yol açtığı sıkıntıları yakinen biliyoruz. Bu konuda tavrımız, palyatif tedbirlerle günü kurtarmak yerine enflasyonu düşürerek kalıcı refah artışını sağlamaktır.“

*

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:Bir süredir yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışılıyor.

Bizim derdimiz memlekete hizmet, gündemimiz yoğun. Bu zor coğrafyada ülkemizin sorunlarını çözmek, potansiyelini ve performansını artırmak için yapacak çok işimiz var. 

Enflasyonu düşürmek, cari açığı azaltmak, bütçe disiplini tesis etmek ve yapısal sorunları çözmek konusunda kararlıyız.  

Cumhurbaşkanımızın başından beri tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz.

Programımız hedeflerine ulaştığında, vatandaşlarımızın refahı da kalıcı olarak artacaktır.

Vatandaşlarımızdan istirhamım; üretilen dedikodulara itibar etmeyiniz ve politikalarımız ile ilgili bizden duymadığınız hiçbir haber veya söylentiye lütfen inanmayınız.

*

KDV oranlarında artış yapmadık!

Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.

*

*

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi

@dmmiletisim

KDV ORANLARINDAKİ DEĞİŞİKLİK DOĞRU DEĞİLDİR

KDV oranları yükseldi şeklinde sosyal medya hesaplarındaki söylentilere   Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bir açıklama getirdi.

Açıklama şöyle; “Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartılacak.” iddiası doğru değildir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı ile KDV oranlarında herhangi bir artış yapılması söz konusu değildir.

Gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1 iken, yeme içme sektöründe KDV oranı yüzde 10’dur.

Ancak, yeme içme sektöründe bulunan bazı lokantaların oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edilmiştir.

Lokanta veya kafelerin, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış göstererek yüzde 1 oranında KDV hesaplayarak fiş veya fatura düzenlediği görülmüştür.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçmek ve bu konuda tarafların tereddütlerini gidermek amacıyla konuya açıklık getiren bahse konu Tebliğ taslağını hazırlamış ve internet sitesinde yayınlamıştır.

KDV oran değişiklikleri, Kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabilmekte olup herhangi bir Tebliğ ile yapılamamaktadır.”

*

ŞİMŞEK AÇIKLADI: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE ARAMIZDA KRİZ YOK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında herhangi bir krizin olmadığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı: “Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında kriz ortaya çıktı ve kriz küresel sistemin devreye girmesiyle çözüldü” iddiası doğru değildir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında iddia edildiği gibi herhangi bir gerginlik yaşanmamıştır.

Ülkemiz ekonomisinde yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program ve 12’nci Kalkınma Planı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla sürdürülmeye devam edecektir.

*

*

*

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN ENGELLİ SPORCULARI YÜZME ŞAMPİYONASINDA PERFORMANSLARIYLA GÖZ DOLDURDU

– ENGELLİ SPORCULAR, İKİ GÜN SÜREN YARIŞMADA TOPLAMDA 40 MADALYA KAZANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) Spor Kulübünün engelli sporcuları, Türkiye Yüzme Federasyonu’nun 2-3 Nisan tarihlerinde Sivas’ta düzenlediği Para Yüzme ve DEAF Yüzme Bölge Şampiyonasında performansıyla göz doldurdu, 40 madalya elde etti.

Spora ve sporcuya olan destekleriyle öne çıkan Gaziantep Büyükşehir, yetiştirdiği sporcularla, şehrin madalya sayısını artırmayı sürdürüyor. Bu kapsamda GBB Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanlığı Engelsiz Sporlar Şube Müdürlüğü bünyesinde yetiştirilen ve Gaziantep’i temsil eden 5 görme, 3 bedensel engelli sporcu, 2 gün süren Sivas’taki yarışmada 6 kategoride toplamda 40 madalya kazandı.

Para Yüzme ve Deaf Yüzme Bölge Şampiyonası 2’nci Vize Yarışması’nın ilk gününde 50 metre kelebek, serbest, 100 metre serbest, kurbağa, sırt ile 400 metre serbest kategorilerinde 10 altın, 3 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplamda 15 madalya kazanırken, yarışmanın ikinci gününde 18 altın, 5 gümüş ve 2 bronz ile toplamda 25 madalya ile günü tamamladı.

Yarışmanın genel toplamında 40 madalya elde eden sporcular, engelli bireyleri gerek toplumsal gerekse de sosyal hayatta Gaziantep Büyükşehir olarak sunulan hizmetlerin başarı da önemli pay sahibi olduğuna dikkati çekti.

*

*

*

GÜNEYDOĞU’NUN 3 AYLIK HUBUBAT İHRACATI 836,5 MİLYON DOLAR

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilk çeyrekte ihracat lideri olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, Ocak-Mart arası dönemde ihracatını yüzde 10 artırarak 836,5 milyon dolara taşıdı. Bölgenin temel gıda ürünleri arasında makarna ihracatı ilk sırada gelirken, onu sırasıyla buğday unu, ayçiçek tohumu yağı ve tatlı bisküvi-gofretler takip etti. İhracat artışı tatlı bisküvi ve gofretlerde yüzde 35’e, kakaolu mamullerde yüzde 45’e yaklaşırken; kakaosuz şeker ve şeker mamulleri ihracatındaki artış oranı yaklaşık yüzde 120 oldu. Afrika’ya mal satışlarının yüzde 9,4 gerilediği bu dönemde, en fazla ihracat yapılan Orta Doğu’da yüzde 15,4 yükseliş sağlandı.

 “Hammadde maliyetinin gerilediği şekerleme ihracatımız yüzde 120 arttı”

Bayram şekerine olan yüksek talebin de etkisiyle ilk çeyrekte şeker ve şeker mamulleri ihracatının katlandığına dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu şunları söyledi:

 “2023 yılında küresel şeker fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle şekerleme imalat maliyetlerinde önemli artışlar yaşanmıştı. Bu yıl Hindistan ve Tayland gibi ülkelerdeki verimliliğin etkisiyle küresel şeker fiyatlarında geçen yıla göre bir gerileme yaşanması, şekerleme üreticisi firmalarımızın maliyetlerine olumlu yansıdı. Bununla birlikte şekerleme ihracatımızda miktar bazında yaklaşık yüzde 125 seviyesindeki artış, değer bazında yüzde 120’lik bir yükselişi de beraberinde getirdi. Şeker ve şeker mamulleri ihracatımızda Irak, ABD, Suriye ve Almanya gibi farklı coğrafyalar ve farklı alım gücüne sahip müşteri grupları öne çıkıyor. Bölgemizin ihracatında dökme şeker gibi uygun fiyatlı ürünlerin yanı sıra, yüksek standartları şart koşan alıcılara hitap eden marka ürünler de yer alıyor.”

 “Cumhurbaşkanımızın Irak ziyareti, ticaretimize katkı sağlayacak”

Hububat sektörü ihracatında önemli bir yere sahip olan Irak’ın gıda ürünleri ithalatına getirdiği kısıtlamaların sektörel ihracata etkilerini değerlendiren Kadooğlu şunları söyledi:

 “Bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı olan Irak’a, Güneydoğu Anadolu’daki firmalarımız ayda ortalama 100 milyon dolar tutarında temel gıda ürünü satıyor. Bu veriler, sektörün Irak’a toplam ihracatının yarıdan fazlasının bölgemizden yapıldığı anlamına geliyor.  Türkiye’nin ilk çeyrekteki toplam 3,1 milyar dolarlık hububat ihracatı içinde Irak’ın payı 583 milyon dolar olarak gerçekleşti. Fakat iki ülke arasındaki bağlar göz önüne alındığında burada daha fazla potansiyelin olduğu açık. İlave vergi gibi son zamanlarda artan kısıtlayıcı uygulamalar bu potansiyelin hayata geçmesine mâni oluyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında Irak’a gerçekleştirmesi planlanan ziyaretinin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

*

BU SERGİ KIZ ÇOCUKLARINI OKUTUYOR

Ressam Olcay Kılınç, ilk kişisel resim sergisini kız çocuklarına adadı. 19 Nisan Cuma günü PrimeMall Sanat Galerisi’nde açılacak serginin gelirinin bir kısmı kız çocuklarına eğitim bursu olarak verilecek.

Ressam Olcay Kılınç, ilk kişisel resim sergisini 19 Nisan Cuma günü PrimeMall Sanat Galerisi’nde açacak. Kılınç, ilk sergisini okumak isteyen kız çocuklarına adadığını dile getirdi.

Bugüne kadar yaptığı bütün eserlerin 1 ay boyunca PrimeMall Sanat Galerisi’nde sergileneceğini belirten Olcay Kılınç, “ Sergi boyunca satılan her resmimizden elde edilen gelirin bir bölümünü kız çocuklarına ayıracağız. Sergi gelirinin bir bölümü Gaziantep Yardımsevenler Derneği aracılığıyla kız çocuklarına eğitim bursu olarak verilecek. Bütün sanatseverleri, sergimize davet ediyorum.” dedi.

Ressam Kılınç, eğitim bursu konusunda aracılık edecek Gaziantep Yardımsevenler Derneği, ve serginin basın sponsoru Anadolu Basın Birliği Gaziantep Şubesi’ne de teşekkür etti.

OLCAY KILINÇ KİMDİR?

Gaziantep doğumlu olan Ressam Olcay Kılınç çocukluk yıllarını Sakarya’da geçirdi. Eğitim hayatını da bu şehirde tamamladı.

İş hayatında uzun yıllar sürücü kursu işletmeciliği yapan Kılınç, çalışma hayatına direksiyon eğiticisi olarak devam etmektedir.

Değişik hobilerle ilgilenmiş olan sanatçı, resim yapmaya 10 yıl önce karakalemle başlamış, zaman içerisinde yağlıboya tekniğinde eserler üretmiştir.

Tablolarında peyzaj, natürmort, portrelerin yanı sıra izleyenleri görselin alt metnine davet eden, düşündürmeyi amaçlayan resimler yapmıştır.

İlk kişisel sergisini açacak olan sanatçı birçok karma sergiye katılmıştır.

Evli ve iki çocuklu olan Olcay Kılınç, halen kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı