Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 05.04.2024 e gazete

admin | 05 Nisan 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 05.04.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 05.04.2024 e gazete

HABER METNİ;

BAŞKAN ŞAHİN YENİ DÖNEME RESMEN BAŞLADI

ŞAHİN VE TAHMAZOĞLU MAZBATALARINI TÖRENLE ALDILAR

– GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN MAZBATASINI ALDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, mazbata töreninde yaptığı konuşmasında “Öyle bir kazandık ki, başkanları olarak herkesin bizde adaleti, emniyeti, kendini bulduğu yeni bir döneme bismillah diyerek başlıyoruz” diyerek yeni dönemine resmen başladı.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde tekrardan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Fatma Şahin mazbatasını Gaziantep Adliyesi’nde düzenlenen törenle aldı.

Mehmet Uygun Konferans Salonu’nda düzenlenen teslim töreninde Başkan Fatma Şahin’e mazbatasını İl Seçim Başkanı Atilla Kasapoğlu takdim etti. Ustalık dönemine resmen başlayan Şahin, söz de kararda milletindir diyerek, hemşerilerine ve yol arkadaşlarına verdiği emeklerden dolayı teşekkür etti.

Gaziantep Modeli’nin Türkiye modeli olana kadar durmadan çalışacaklarını dile getiren Başkan Şahin, “Türkiye Yüzyılı Belediyeciliği’nde Gaziantep, öncü ve lider çalışmasına devam edene kadar durmak yok yola devam diyoruz. Adalet mülkün temeli. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti. Hukuk devletinin gereği olarak bugün çalışmalar tamamlandı. Bu mazbata sizlerin şahitliğiyle bize verildi. Bu benim için çok önemli” diye konuştu.

                      MAZBATAYI 2 MİLYON ŞEHİRDEKİ HER BİR KARDEŞİM ADINA ALIYORUM

Doğduğu şehre üçüncü defa hizmet etmenin şükrünü ve mutluluğunu dile getiren Başkan Şahin konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Biz makamın büyük bir sınav olduğunu, hemşerilerimizin doğumdan ölüme kadar yanında olmamız gerektiğini, onların dualarıyla millete hizmet etmemiz gerektiğine inanmış olan bir takımın parçasıyız. Bu mazbatayı 2 milyon şehirdeki her bir kardeşim adına alıyorum. Yetim, yoksul, mağdur, muhtaç, Türkiye Yüzyılı Belediyeciliğinin şefkatli yüzü olan kardeşlerimin duası adına alıyorum. Öyle bir kazandık ki, başkanları olarak herkesin bizde adaleti, emniyeti, kendini bulduğu yeni bir döneme bismillah diyerek başlıyoruz. Bizde her bitiş yeni bir başlangıçtır.”

*

*

*

TAHMAZOĞLU, MAZBATASINI ALDI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Adliyesi Mehmet Uygun Konferans salonunda düzenlenen tören ile dördüncü dönem için mazbatasını aldı.

31 Mart Yerel seçimlerinde dördüncü kez Şahinbey Belediye Başkanlığına seçilen Mehmet Tahmazoğlu mazbatasını Şahinbey İlçe Seçim Kurulu Başkanı Nail Özdemir’in elinden aldı. Düzenlenen törene, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Eyup Özkeçeci, İrfan Çelikaslan, Mesut Bozatlı yeni dönem meclis üyeleri ve partililer katıldı.

Başkan Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep’te en yüksek Türkiye’de de önemli bir oy oranına sahip olduklarını belirterek “Cumhurbaşkanımızın tensipleri, milletimizin de teveccühü ve desteği ile 4. kez Şahinbey Belediye Başkanı seçilmiş bulunmaktayım. Aldığımız oy oranına baktığımızda halkımızın bize olan güveni, itimadı artarak devam ediyor. Şuan yüzde 55 oy alarak Gaziantep’te en yüksek, Türkiye’de de önemli bir oy oranına sahip oldum. Bu arkamızdaki halkın desteği ve gücü, bizim çalışma azmimizi arttırıyor. Ben emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm teşkilatlarımıza Gaziantep için çok daha güzel hizmetler yapmaya hazırız ve kararlıyız” diye konuştu.

BAŞKAN TAHMAZOĞLU COŞKU İLE KARŞILANDI

Şahinbey Belediye Başkanlığı için mazbatasını alan Başkan Mehmet Tahmazoğlu’nu mesai arkadaşları hizmet binası bahçesinde konfeti ve karanfillerle karşıladı. Başkan Tahmazoğlu’na uzun bir koridor oluşturan Şahinbey Belediyesi çalışanları Başkan Mehmet Tahmazoğlu için söyledikleri manilerle ve zılgıtlarla yeni dönem için hayırlı olsun dileklerinde bulundular.

BURASI KOLAY BİR İLÇE DEĞİL

Başkan Mehmet Tahmazoğlu vatandaşla yan yana olup Şahinbey için daha fazla çalışacaklarını belirterek, “Şahinbey herhangi bir ilçe değil. İsmini Gaziantep için her türlü fedakarlığı göze alıp bu vatan için şehit olan Şehit Şahin Bey’den alıyor. Burası gerek nüfusu gerekse yapılaşması itibari ile kolay bir ilçe değil. Fakat üç dönemden bu yana vatandaşlarımızın desteği, mesai arkadaşlarımızın özverili çalışmasıyla her dönem oyumuzu arttırıp vatandaşımızın daha çok desteğini alarak, Gaziantep tarihinde bir ilke imza atıp, dördüncü dönem tekrar belediye başkanı seçildik. Bu birlikte çalışmanın bir eseri. Halkını önemseyen ve halkını ret etmeyen, arasına mesafe koymayan, vatandaşa hizmet için çalışan bir anlayışın eseri. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bize her zaman vatandaşın ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olun demiştir. Bizde Şahinbey olarak ekibimizle birlikte teşkilatımızla el ele, gönül gönüle sürekli vatandaşlarımızın yanında olduk. Milletimizin bize olan güvenini boşa çıkarmayıp daha çok çalışacağız” diye konuştu.

*

*

BEKİR ÖZTEKİN BIRAKTIĞI YERDEN DEVAM DİYEREK

MAZBATASINI ALDI

İki dönem önce M.Sait Kılıç’a Oğuzeli Belediye Başkanlığını devreden Bekir Öztekin 10 yılın sonunda Oğuzeli Belediyesini devrettiği Sait Kılıç’tan törenle devraldı.

Öztekin yaptığı açıklamada;

“Bugün mazbatamızı yani halkımızın takdir belgesini aldık.

Oğuzeli’ımiz kadınlarımız, çocuklarımız, gençlerimiz için yeni güzelliklere, yeni başlangıçlara, yeni umutlara yeniden Bismillah.

Rabbim, bizleri inandığımız yolda güzel İlçemize ve memleketimiz için doğru işlerin sahibi kılsın”

*

*

*

GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ MART AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci “Riskleri fırsata çevirme yeteneğimizin marifetiyle son yıllardaki bütün küresel ve bölgesel çalkantılara rağmen sürdürülebilir ihracatı önceleyerek daima büyümeyi hedefleyen ihracat politikamızdan taviz vermiyoruz.” dedi.

Mart ayı dış ticaret rakamları Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin yaptığı basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşıldı. Bölgenin Mart ayı ihracatı 973,9 milyon dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise bu dönemde 850,4 milyon dolar oldu. Gaziantep Mart ayında en çok ihracat yapan 6. il oldu. Yılın ilk çeyreğinde ise bölge ihracatı 2,9 milyar $, Gaziantep ihracatı ise 2,5 Milyar $ oldu. Yılın ilk çeyreğinde toplam 187 ülkeye ihracat yapan Bölgenin ülkelere göre ihracat tablosu incelendiğinde; Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Libya ve İsrail ilk sıralarda yer aldı. Bölgedeki diğer illerin Mart ayı ihracat performansı ise şöyle: Kahramanmaraş 92 milyon dolar, Mardin 80 milyon dolar, Malatya 38 milyon dolar, Şanlıurfa 20 milyon dolar, Diyarbakır 8 milyon dolar, Adıyaman 8 milyon dolar, Kilis 7 milyon dolar.

      Mart ayı ihracat rakamlarını ve genel dış ticaret rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci “İçinde bulunduğumuz coğrafya güçlü ve istikrarlı bir ekonomiyi gerekli kılıyor. İstikrarlı bir ekonomi sürdürülebilir üretim ve ihracat için zorunluluktur. Çalışmalarımızda ve hedeflerimizde bu bilinç önemli unsurlardan birisidir. Mart ayı ihracat rakamlarında da Bölgemizin, ekonomimize en fazla katkı sağlayan bölgelerden birisi olmaya devam ettiği görülmektedir. İhracatçılar olarak, gerek dünyada gerekse ülkemizdeki ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Alternatif planlarımız her zaman hazır durumda. Bununla beraber sürdürülebilirlik ana gündem maddemiz olmaya devam ediyor. Her geçen gün kaynakların tükendiği ve artan dünya nüfusuyla her alanda sınırların zorlandığı bir dünyada, sürdürülebilir üretim ve ekonomi için yeşil üretim kültürünün benimsenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu yüzden, gelecek dönem politikalarımızda Avrupa Yeşil Mutabakatı ve oluşturulması muhtemel diğer çevresel anlaşmaları dikkate alarak üretimi şekillendirmek temel amaçlarımızdan birisi olacaktır.” diye konuştu.

Açıklamalarının devamında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin Mart ayı faaliyetlerine değinen Kileci “Mart ayında Bünyemizdeki birliklerimiz faaliyetlerine temposunu artırarak devam etti. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimizin Yönetim Kurulu üyeleri sektörün en önemli fuarlarından Texhibition Fuarı’nı ziyaret etti ve stand açan üyelerimizi ziyaret ederek başarılar dilediler. Yine Tekstil Birliğimizce bu yıl beşincisi düzenlenen ve tekstil ve hazır giyim sektörlerinde girişimcilik ekosistemini oluşturmayı hedefleyen Tekstil Startup Challenge yarışma finaline katıldık. Üniversite-Sanayi buluşmaları kapsamında üniversitelerimizi ziyaret etmeye devam ettik. Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesinde kıymetli öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya gelerek sektöre dair merak edilenler ve bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Doku kumaş tasarım yarışmamız üzerine konuştuk. Hububat Birliğimiz, Türkiye Gıda İhracatçıları markası altında katıldığı Foodex Japan 2024 fuarında ana ihraç ürünlerimizden oluşan menülerin ziyaretçilere sunulduğu tadım etkinliği düzenledi. Fuar süresince Japon müşteriler Bölgemizin gıda ürünlerine yoğun ilgi gösterdi. Halı İhracatçıları Birliğimizin düzenlemiş olduğu Hindistan Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında pazar olanaklarımızı genişletmek ve ihracat payımızı artırmak amacıyla Hindistan’daki halı sektörünün paydaşlarıyla bir araya geldi. Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ilk etapta Antep fıstığı özelinde olmak üzere Çin pazarına yönelik Çince ve İngilizce dublaja sahip tanıtım filmi hazırlanmasının hazırlıklarını sürdürmektedir. Devam eden süreçte Birliğimizin ihraç ettiği diğer ürünlere yönelik tanıtım filmlerinin hazırlanma çalışmaları başlayacaktır.  İhracata yönelik en önemli devlet desteklerinden Marka ve Turquality programları kapsamında bulunan Gıda ve Hızlı Tüketim Malları sektörlerinden firmaların temsilcileri ile Ticaret Bakanlığı Markalaşma ve Tasarım Dairesi ile Tarım Dairesi yetkililerinin katılımı ve Birliğimizin ev sahipliğiyle gerçekleştirilen toplantıda destek süreçlerinin iyileştirilmesi hususunda mevzuat çalışmalarına ilişkin bilgilendirmeler yapıldı, firma temsilcilerinden öneriler alınarak kapsamlı istişarelerde bulunuldu. Hem online eğitimlerimiz hem yüz yüze eğitimlerimizin sürdüğü bu dönemde TİM ile birlikte “Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programını” gerçekleştirerek Avrupa Yeşil Mutabakatının getirdiklerini üyelerimize aktardık. Gelecek dönemde çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek.” dedi.

*

*

*

BAŞKAN ÜNVERDİ MART AYI İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, mart ayında Gaziantep’ten 850 milyon 406 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

Adnan Ünverdi, kritik bir dönemde üretim, ihracat ve istihdam sağlayan sanayicilerin ülke ekonomisine en büyük katkıyı verdiğini belirterek; üreten, ihracat yapan ve çalışarak bu rakamlara ulaşılmasını sağlayan herkese teşekkür etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, geçen yılın mart ayına göre bu yılın mart ayında hafta sonu gün sayısının fazla olması sebebiyle 6,6’lık bir azalma görünüyor olsa da yılın ilk çeyreğinde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 oranında artışla 2 milyar 526 milyon 513 bin dolara ulaştığını belirtti.

Gaziantep’in aylık ve dönem ihracatında 6’ncı il konumunda olduğunu kaydeden Ünverdi, yerel seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte ülkemizin önünde ekonomi adına çok iyi değerlendirilmesi gereken bir süreç olduğunun altını çizdi.

Üretim ve ihracatın ülke kalkınmasının temel unsuru olduğunu dile getiren Ünverdi, “Ekonomik programdan taviz vermeden yüksek enflasyonun önüne geçmek ve bir an önce fiyat istikrarını sağlamak durumundayız. Bunları başardığımızda güven ve yatırım ortamının tesis edilmesiyle oluşacak yeni bir motivasyonla piyasalarda olumlu bir hava esecektir. Üretim ve ihracat ülkemiz kalkınmasının ve büyümesinin temel unsurlarıdır. Bugünkü sorunların çözümü de daha fazla üretim ve daha fazla ihracat ile mümkündür. Bu yönüyle atılacak yeni adımlar ve yapılacak reformlarla üretimden ihracata her alanda katma değeri artırabiliriz. Ülke olarak en büyük sorunlarımızdan olan cari açığı azaltmak ve buna bağlı olarak döviz girdisini artırmak için ihracatımızı büyütmek ve bunun için de teknoloji, yeşil dönüşüm, markalaşma gibi etkenlerle ihracatımızı daha nitelikli hale getirmek zorundayız” diye konuştu.

*

*

*

GAZİANTEP 1. ÇEYREĞİ 2,5 MİLYAR DOLARLA KAPATTI

Gaziantep, mart ayında gerçekleştirdiği 850 milyon 405 bin dolarlık ihracatla birlikte yılın ilk çeyreğini 2,5 milyar dolarlık ihracatla kapattı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren ve gelecek için umutlu olduklarını belirten Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Gaziantep mart ayında 850 milyon 405 bin dolar ihracat gerçekleştirerek Ocak-Mart döneminde 2 milyar 526 milyon 513 bin dolarlık ihracata ulaşmayı başardı. Böylece ihracatımızı 1. çeyrekte de bir önceki yıla göre % 14,5 artırmayı başardık. Bu başarının asıl sahibi ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve tüm çalışanlarını gönülden kutluyorum. Gaziantep Ticaret Odası olarak hayata geçireceğimiz projelerde ve yürüteceğimiz tüm çalışmalarda üyelerimizin en önemli yol arkadaşı, destekçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yıldırım: Pazar ve ürün çeşitliliği bizi daha dirençli kılıyor

Yılın ilk çeyreğindeki ihracatın sektör ve pazar dağılımını da değerlendiren Yıldırım, Gaziantep’in ürün ve pazar çeşitliliğinin krizlere karşı daha dirençli kıldığını söyledi. Yıldırım, “İlk çeyrekte toplam ihracatımızın 738 milyon 423 bin dolar ile %29’unu hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe gerçekleştirdik. Sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %13,5 arttı. İhracattaki ikinci büyük sektörümüz ise 516 milyon dolar ile halı oldu. Pazarla baktığımızda ise ilk sırada 453 milyon 234 bin dolarlık ihracat ile Irak yer alıyor. İkinci sırada ise 263 milyon 664 bin dolar ile ABD takip yer alıyor. Gaziantep ilk çeyrekte toplam 187 ülke ile ticaret partnerliği yapmış. Dış ticaret dengesi pozitif olan, ihracatın ithalatı karışılama oranı %148 olan şehrimizin pazar ve ürün çeşitliliği bize esneklik sağlıyor ve dolayısıyla krizler karşısında daha dirençli kılıyor, sektör ve pazar şoklarına karşı kırılganlığımızı azaltıyor.” diye konuştu.

Yıldırım: Seçimsiz dönemde ana odak noktamız ekonomi olmalı ihracat olmalı

Açıklamasında 31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte ana gündem maddesinin ekonomi olması gerektiğinin altını da çizen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Kısa aralıklarla gerçekleşen genel ve yerel seçimleri nihayet tamamladık. Uzun soluklu bir seçim atmosferi yaşadık. Bu süreçte de ülkemizin ana gündem maddesi seçimler oldu… Çok şükür uzun sürecek bir seçimsiz sürece giriyoruz. Bunu ülkemiz adına önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Ana odak noktamız ekonomi olmalı, ihracat olmalı. Şimdi çalışma zamanı… İhracatımızı nasıl artırır, iş insanlarımızın önündeki engelleri nasıl kaldırır, ülke ekonomisine soluk aldıracak, üyelerimizin derdine derman olacak çalışmaları nasıl yaparız bunları düşünme zamanı… Ürettiğinden daha fazla tüketen bir ülke olarak bu durumu nasıl tersine çevirir, dış ticaret fazlası veren bir ülkeye nasıl evriliriz bunları düşünme zamanı. Ekonomi yönetimimiz başta olmak üzere tüm yöneticilerimizden beklentimiz budur. Önümüzde uzun bir yol var.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı