Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 22.03.2024 e gazete

admin | 23 Mart 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 22.03.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 22.03.2024 e gazete

HABER METNİ;

SANKO BİZİM CANIMIZ

LAKİN BÜYÜDÜKÇE YEREL BASINI TEK EDİYOR

SANKO Holding Gaziantep için önemli bir değer. Mağaradan tekstilin yeraltı iplik-kendir eğirmesinden Kozluca’da 40 m2 yere gelebilen tek sermayesi üstelik veresiye olan  18 kg iplik pamuk olan daha sonra bunu daha da ilerleterek makineleşen bir yapıdan tekstilden enerjiye, Süper Film’e , SANKO Makine MST ye,Başak Traktör’e uzanan bir şirketler Grubuna dönüştü.

SANKO büyüdükçe eş değer olarak yerel basın da büyüdü. Yerel basın büyüdükçe Gaziantep’in sosyo- kültürel alt yapısı da gelişti.

Sosyo- Kültürel alt yapı SANKO ile başa baş bu güne kadar geldi.

Ama demek ki azgın kapitalizm bu sosyo-kültürel gelişmeye izin vermiyor ki; SANKO yerel basınla birlikte yürümeye son verdi.

Lakin şu unutulmamalıdır ki; bir yolda tek başına yürünmez. Para elbette bir güç. Ama paranın ulaşamadığı alanlarda var.İşte bu parayla ulaşamadığınız alana sosyo-kültürel alt yapı girer ve işinizi geliştirir. Yani kapitalizmin azgın kucaklarından alır sizi çıkarır.

Milli oldukça değerinize değer katarsınız. Para sizin sadece kasanıza hükmeder. Kente aşkınıza, geleceğin genç kuşaklarının ufkuna, vizyonuna hükmetmez.

Elbette yerel basın bugün değişim ve dönüşüm yaşıyor. Bu bir geçiş süreci.Bu geçiş sürecinde daboğaz yaşanabilir ki yaşanıyor da..

Elbette SANKO’da gelişme sürecinde bir geçiş süreci yaşamıştır. Hala batılı ülkeler gibi kurumsallaşmış bir yapıya kavuşamamış aile şirketi döngüsünden bir türlü çıkamamıştır. Çıkabilmesinin tek yolu sosyo ekonomik alt yapıyla bütünleşmesidir. Bunu  yapması gerekirken uzaklaşması, kentten kopması ileride aile içi çatışmaları da beraberinde getirecek ki; buda büyüyen bir şirketin önce parçalara sonra küçülmeye sonrada miras kavgalarına dönüşeceği bir yapının oluşmasına neden olacaktır.

Bu makaleyi bana yazdıran en önemli öğretici kaynak Ahmet Taner Kışlalı’nın Siyaset Bilimi, Orhan Hançerlioğlu’nun Düşünce Tarihi, Georges Politzer’in Felsefenin Temel ilkeleri adlı eserleridir.

Bu şirketi yönetenler para saymayı bir tarafa bırakıp, bu eserleri mutlaka okumalarını tavsiye ederim.  Kapitalizmin azgın kollarında yok olmamak adına..

*

*

*

“ARABAN SARIMSAĞI” AB’DEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI

Gaziantep’ten sınırları aşan ikinci ürünümüz “Araban Sarımsağı” oldu.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada “AB’den coğrafi işaret tescili alan ‘Araban Sarımsağı’ ile tescilli ürün sayımız21’e yükseldi.

🤝 Paydaş kurumlarımız iş birliğinde coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmaya ve uluslararası alanda tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise  “Bugün çok heyecanlı ve çok mutluyuz. Çabamız, emeğimiz nihayet sonuç verdi.

Gaziantep Büyükşehir Coğrafi İşaretler Şube Müdürlüğü’nün çabalarıyla Araban Sarımsağı Avrupa Birliği tarafından tescil edilen ikinci ürünümüz oldu.

Türkiye olarak AB nezdinde coğrafi işaret tescili alan ürün sayımız 21. İlk ürünümüz (baklava) ile son ürünümüz (Araban sarımsağı) Gaziantepli” ifadesinde bulundu

*

*

MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜZDE 50’YE ÇIKARDI

Başkan Yaşar Fatih Karahan , Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Hatice Karahan, Fatma Özkul’dan oluşan Para Politikası Kurulu , politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi.

Para Politikası Kurulu şu açıklamayı yaptı;

“Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatı yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir.

Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.

Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, ay içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

*

GAZİANTEP SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİYOR

-ŞEHİT ALİ POLAT ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE BÖLÜMLER TANITILDI

Gaziantep Şehit Ali Polat Anadolu Lisesi öğrencileri, üniversite ortamını görmek ve eğitime ilişkin bilgi almak amacıyla SANKO Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni Güler Kaan eşliğinde programa katılan öğrencilere, akademisyenler tarafından bölümlerle ilgili bilgi verildi.

Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfi Çakar, üniversitenin deneyimli akademik kadrosunu, öğrencilerle gerçekleştirdikleri projeleri, faaliyetleri ve laboratuvarları anlatan sunum yaptı.

Prof. Dr. Çakar, sağlık temalı üniversite olarak, öğrencilerin donanımlı birer hekim olarak yetişmeleri amacıyla her biri alanında uzman akademik kadro ile eğitim verdiklerinin altını çizdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Arş. Gör. Ece Erözgür ise bölümde 4 ana bilim dalı kapsamında dersler verildiğini belirterek, bölümün akademik kadrosu, faaliyet alanlarını ve projelerini aktardı.

Uygulamalı dersler için SANKO Üniversitesi Hastanesi ile devlet hastaneleri, büyükşehir belediyesi tesisleri ve catering firmaları ile çalıştıklarını kaydeden Arş. Gör. Erözgür, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Öğrencilerimiz hastanemizde uygulamaları gözlemleme imkanı bulurken dış kurumlarda farklı uygulama alanlarını gözlemleyerek tecrübe kazanmaktadır. Mesleğe yönelik birçok uygulama alanı ve hastane gözlemlemeleri çalışma hayatlarında büyük kolaylık sağlamaktadır. Öğrencilerimiz mezun olduklarında tüm ana bilim dallarına yönelik bilgi, beceri kazanımı ve gözlem yapma imkanı bulmaktadır.”

SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Öğr. Gör. Burcu Bağcı da bölüm dersleri, laboratuvarlar, klinik uygulama sahaları, meslek istihdam olanakları ve akademik kadro hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Öğr. Gör. Bağcı, fizyoterapistin hastalık ve özür durumlarından kaynaklanan ağrı ve fonksiyonel yetersizliklerle ilgili gerekli özel ölçme ve değerlendirmeleri yapan ve bu değerlendirme sonuçlarından yola çıkarak yaşam kalitesini artırmak için uygun fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayarak uygulayan profesyonel sağlık personeli olduğuna vurgu yaptı.

Öğrencilere hemşirelik bölümü eğitimi ve laboratuvarları ile hemşirelik mesleğine ilişkin bilgi veren SBF Hemşirelik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Emine Baş, hemşireliğin birey, aile ve toplumun sağlığını korumak, geliştirmek, bozulan sağlığı yeniden kazanmak ve rehabilitasyonunu sağlamak amacıyla hizmet veren bir meslek olduğuna işaret etti.

Dr. Öğr. Üyesi Baş, hemşirelikte lisans programının amacının, insanın değer ve davranışlarını anlayan, sağlıklı ya da hasta bireylerin gereksinimlerini saptayan ve bu gereksinimler doğrultusunda sağlık bakım hizmeti verebilen bireyler yetiştirmek olduğunu anlattı. Ziyaret, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

*

*

ENERJİ TÜKETİM BİLDİRİMLERİNİZİ YAPTINIZ MI?

Elektrik Mühendisleri odası(EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan ENVER Portalına kayıt olmamış işletmelerin, öncelikle kayıt olmaları ve bir önceki yıla ait (2023 yılına ait) “Temel Tüketim Formu” nu doldurmaları gerektiğini bildirdi.

Elektrik Mühendisleri odası(EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

“5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve ikincil mevzuatı kapsamında, yükümlü bulunan Bina, Endüstriyel İşletme, Elektrik Üretim Tesisleri ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin enerji tüketim bildirimlerini Enerji Verimliliği (ENVER) Portalı üzerinden, 31 Mart 2024 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.

Enerji Verimliliği Portalına https://enerjiverimliligi.enerji.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile giriş yapılmaktadır.

ENVER Portalına kayıt olmamış işletmelerin, öncelikle kayıt olmaları ve bir önceki yıla ait (2023 yılına ait) “Temel Tüketim Formu” nu doldurmaları gerekir.

Yükümlülük kapsamındaki   işletmeler ;

** Yıllık enerji tüketimi 1.000 TEP ve üzerinde olan endüstriyel işletmeler

** Toplam inşaat alanı en az 20.000 metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binalar ve hizmet binaları

** Toplam inşaat alanı en az 10.000 metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu binaları

** 100 MW ve üstü enerji üretim tesisleri

* İşletme sayısı en az 50 olan  organize sanayi bölgeleridir.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen kurumlara ve firmalara,  idari cezalar kesilelecektir.

Konunun önemini hatırlatır, enerjinin verimli kullanılması açısından, her işletmede bir enerji yöneticisinin bulunmasının  önemini tekrar vurgulamak isteriz.”

*

*

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı