Hoşgeldiniz  

SANKO BİZİM CANIMIZ LAKİN BÜYÜDÜKÇE YEREL BASINI TERK EDİYOR (Halil Eyyupoğlu-Köşe yazısı)

admin | 21 Mart 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, HALİL EYYUPOĞLU Köşe Yazısı, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler


admin
oeyyupoglu1@gmail.com

SANKO BİZİM CANIMIZ

LAKİN BÜYÜDÜKÇE YEREL BASINI TERK EDİYOR

SANKO Holding Gaziantep için önemli bir değer. Mağaradan tekstilin yeraltı iplik-kendir eğirmesinden Kozluca’da 40 m2 yere gelebilen tek sermayesi üstelik veresiye olan  18 kg iplik pamuk olan daha sonra bunu daha da ilerleterek makineleşen bir yapıdan tekstilden enerjiye, Süper Film’e , SANKO Makine MST ye,Başak Traktör’e uzanan bir şirketler Grubuna dönüştü.

SANKO büyüdükçe eş değer olarak yerel basın da büyüdü. Yerel basın büyüdükçe Gaziantep’in sosyo- kültürel alt yapısı da gelişti.

Sosyo- Kültürel alt yapı SANKO ile başa baş bu güne kadar geldi.

Ama demek ki azgın kapitalizm bu sosyo-kültürel gelişmeye izin vermiyor ki; SANKO yerel basınla birlikte yürümeye son verdi.

Lakin şu unutulmamalıdır ki; bir yolda tek başına yürünmez. Para elbette bir güç. Ama paranın ulaşamadığı alanlarda var.İşte bu parayla ulaşamadığınız alana sosyo-kültürel alt yapı girer ve işinizi geliştirir. Yani kapitalizmin azgın kucaklarından alır sizi çıkarır.

Milli oldukça değerinize değer katarsınız. Para sizin sadece kasanıza hükmeder. Kente aşkınıza, geleceğin genç kuşaklarının ufkuna, vizyonuna hükmetmez.

Elbette yerel basın bugün değişim ve dönüşüm yaşıyor. Bu bir geçiş süreci.Bu geçiş sürecinde daboğaz yaşanabilir ki yaşanıyor da..

Elbette SANKO’da gelişme sürecinde bir geçiş süreci yaşamıştır. Hala batılı ülkeler gibi kurumsallaşmış bir yapıya kavuşamamış aile şirketi döngüsünden bir türlü çıkamamıştır. Çıkabilmesinin tek yolu sosyo ekonomik alt yapıyla bütünleşmesidir. Bunu  yapması gerekirken uzaklaşması, kentten kopması ileride aile içi çatışmaları da beraberinde getirecek ki; buda büyüyen bir şirketin önce parçalara sonra küçülmeye sonrada miras kavgalarına dönüşeceği bir yapının oluşmasına neden olacaktır.

Bu makaleyi bana yazdıran en önemli öğretici kaynak Ahmet Taner Kışlalı’nın Siyaset Bilimi, Orhan Hançerlioğlu’nun Düşünce Tarihi, Georges Politzer’in Felsefenin Temel ilkeleri adlı eserleridir.

Bu şirketi yönetenler para saymayı bir tarafa bırakıp, bu eserleri mutlaka okumalarını tavsiye ederim.  Kapitalizmin azgın kollarında yok olmamak adına..

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı