Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 14.03.2024 e gazete
HABER METNİ
“YE OBA VUR TOPA” İHRACATTA GOL MU YEDİ
TARIM BAKANI YUMAKLI’YI GERÇEĞİ AÇIKLAMAYA DAVET EDİYORUZ
Böceklenmiş unların ve irmiklerin OBA Makarna’ya ait olduğu iddia edilen OBA Makarna’nın ürünleri gümrükten geri döndü iddiasının gerçeğini Gaziantep kamuoyu olarak endişe ile merak ediyor ve haberin doğruluğunu Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan bekliyoruz.
Gazeteci Turhan Bozkurt, “Böceklenmiş unların ve irmiklerin OBA Makarna’ya ait olduğu iddia ediliyor. Neredeyse bir gün geçti. OBA Makarna, “Hayır, bize ait değil.” demedi. Geçen hafta Borsa İstanbul’a ayak basan bir firmanın bu iddialara dair tek satır izahatta bulunmaması hiç de hayra alamet değil” ifadeleriyle paylaştığı görüntülere ilişkin açıklama geldi.
OBA MAKARNA’dan açıklama:
“Son günlerde Twitter (X), Telegram, İnstagram vb sosyal medya platformlarında gündeme gelen, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.
12.05.2022 tarihinde de sosyal medya mecralarında özellikle Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım şu şekilde iddia etmişti;”Hindistan’dan hastalıklı buğday ithal edilmiş 6 analizden de hastalıklı çıkmış bulunmakta oba makarna ve ipek yem gıda sanayi siparişi verilmiş. Sonuçta Sağlık Bakanlığı bu ürünü yurda sokulmasına izin vermemişti”
Açıklamanın tam metni şöyle;
Son günlerde Twitter (X), Telegram, İnstagram vb sosyal medya platformlarında gündeme gelen, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.
Paylaşılan görüntüler ihracatını gerçekleştirdiğimiz buğday irmiğine ait olup, Afrika’da üretici olan müşterimize özel olarak üretilmiştir. Yarı mamul olan bu ürünün üreticiye maksimum 30 ila 40 gün içerisinde ulaşması gerekmektedir. Ancak aktarma limanındaki gemi acentalarından kaynaklı gecikmesinden dolayı üreticinin maksimum teslim sürelerinde ürünü temin edememesi, ürünün menşei olan ülkeye geri getirilmesine sebep olmuştur.
Geri getirilen bu ürüne ilişkin olarak imha talebi 06.03.2024 tarihinde vekilimiz Ünsped Gümrük Müşavirliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü İskenderun Gümrük Müdürlüğü’ne iletilmiş olup, İskenderun Gümrük Müdürlüğü tarafından 06.03.2024 tarihine evrak kaydına alınmıştır. Ayrıca, üründe taşıma kaynaklı bozulma yaşandığı için ürün bedeli sigorta şirketi tarafından karşılanmıştır.
Yukarıdaki açıklamalarımız çerçevesinde, sosyal medyada yer alan haber ve söylentiler gerçeği yansıtmadığından bunlara itibar edilmemesi gerektiğini, söz konusu haber ve söylentiler hakkında bütün haklarımızın saklı olduğunu ve gerekli hukuki ve cezai süreçlerin başlatılacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.
Saygılarımızla,
ESKİ OBA’YI ARIYORUZ
Gaziantep’in eski ve ünlü bir makarna üreticisi olan OBA Makarna Selahattin Öztahtacı sahipliğinde sadece 1970 li yıllarda Mısır’ın tüm makarna ihtiyacını tek başına karşılayan bir markaydı. Sloganı ise Gaziantepspor ile özdeşleşmiş “YE OBA VUR TOPA” sloganıyla Gaziantep futboluna da bir kalite getirmişti.
Fotoğrafta Gaziantepspor eski yöneticileri Mehmet Uygun, Apa, Selahattin Öztahtacı, Korkut Tahaoğlu, Bülent Yılmazer ve Yusuf Ağar.. Sanayi ve sporu bir arada markalaştıran insanlar..
Ne oldu da bu marka kaliteden ödün verir ve tartışmalara konu olur?
*
*
*
ŞAHİNBEY BELEDİYESİ BİR CAMİYİ DAHA HİZMETE AÇTI
Türkiye’nin en büyük ikinci camisini Gaziantep’e kazandıran Şahinbey Belediyesi, Osmanlı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Osmangazi Camii’ni de vatandaşın hizmetine açtı.
Şahinbey ilçesinin merkezine olduğu gibi, kırsal mahallelerine de önemli hizmetler götüren Şahinbey Belediyesi Türkiye’nin en büyük ikinci camisi olan Şahinbey Millet Camii ve Küllüyesi’nin ardından Şahinbey ilçesinin kırsal mahallesi olan Osmanlı Mahallesi’ne yapılan Osmangazi Camii’yi vatandaşın ibadete açtı. Osmangazi Camii’nin açılışı Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualarla yapılırken, açılışa Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Av. Mehmet Tiryaki, Meclis Üyeleri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
CAMİLER DİNİMİZİN SEMBOLÜ
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, çocukların camilere yönlendirilmesi gerektiğini belirterek “Camilerimiz bizim birliğimizin, beraberliğimizin ve dinimizin sembolüdür. Çocuklarımızı camilere getirin, camilerimiz onlarla şenleniyor. Onları korumanın en güzel yolu camilerden geçiyor. Gençlerimizi ve çocuklarımızı buralara alıştırırsak, birçok kötü alışkanlıklardan da uzak kalacaktır. Onları eğitime, dini eğitime, spora ve kurslara yönlendirelim. Çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkalım. Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Şahinbey Belediyesi olarak bu zamana kadar başta Türkiye’nin en büyük 2. camisi olan ve açılışını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığımız Şahinbey Millet Cami ve Külliyesi ile birlikte 40 camimizi hizmete açtık. Şahinbey Belediyesi olarak merkezde veya kırsal mahallelerimizde vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Camimizin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
*
MERİÇ, 6 ŞUBAT DEPREM HASARLI KAMU BİNALARI VE OKULLARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI.
CHP Gaziantep Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Melih Meriç, 6 Şubat depremlerinde kamu binalarının ve okulların hasar alıp almadığını bir önergeyle TBMM gündemine taşıdı.
Gaziantep’in 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerin başında geldiğini ve ayakta kalan binaların kontrolünde çok hassas davranılması gerektiğini ifade eden Melih Meriç, “6 Şubat ve sonrasındaki depremlerin ardından ağır bir yıkım yaşandı. Gazi şehrimiz de diğer 10 ilimizle birlikte yara aldı. Birbirimize tutunarak yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. İşimizi gücümüzü, evlatlarımızın eğitimini yoluna koymak istiyoruz. Ama sadece bizim istememiz yetmiyor. Vatandaşımızın işlerinin yürütüldüğü kamu binalarının, çocuklarımızın gittiği okulların bina hasar durumu nedir, bilmemiz gerekir. İlgili kurum ve kuruluşlar maalesef şeffaf bir süreç yürütmüyorlar. Gaziantep halkının oylarıyla seçilen bir Milletvekili olarak şehrimizdeki kamu ve okul binalarının durumunu araştırmak, doğru bilgiye ulaşmak ve halkımızı bilgilendirmek öncelikli sorumluluğumuzdur.” dedi.
Melih Meriç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
1.Gaziantep’te kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların, devlet ve özel okulların sayısı ilçe bazında nedir? Bunlardan kaçı 1998 deprem yönetmeliği öncesinde yapılmıştır?
2.Gaziantep’te kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların, devlet ve özel okulların kaçında 6 Şubat sonrasında deprem dayanıklılık testi yapılmıştır?
3.Gaziantep’te deprem dayanıklılık testi yapılan kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalardan kaçı için güçlendirme kararı çıkmıştır? Kaçı için boşaltma ve yıkım kararı alınmıştır?
4.Gaziantep’te deprem dayanıklılık testi yapılan devlet okullarından kaçı için güçlendirme kararı çıkmıştır? Kaçı için boşaltma ve yıkım kararı alınmıştır?
5.Gaziantep’te deprem dayanıklılık testi yapılan özel okullardan kaçı için güçlendirme kararı çıkmıştır? Kaçı için boşaltma ve yıkım kararı alınmıştır?
*
*
RESSAM ÖMER ÜNSAL SANKO SANAT GALERİSİ’NDE SERGİ AÇACAK
Ressam Ömer Ünsal, tuval ve deri üzerine yağlı boya ve karışık teknikler kullanarak yaptığı eserlerinden oluşan “At, Primitif ve Deprem” temalı resim sergisini, 15 Mart 2024’te SANKO Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturacak.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerini yaşadığını belirten Ömer Ünsal, sergide doğadaki değişim ve dönüşümü yansıtan eserlerine yer vereceğini söyledi.
Kafkas asıllı olduğunu anlatan Ünsal, “Rus savaşlarında Kafkas ırkı atlar vardı. Birçok at ırkı yok oldu sadece Şağdi cinsi ırk kaldı. Bu atın anısına eserlerimde atları çalıştım. Atlar savaşta, barışta insanla birlikte yol almıştır. Bu nedenle kültürel yolculuk gibi düşündüm ve eserlerimde atlara da önem verdim” dedi.
Daha önce atlar ve pirimitif (Desenler- motifler) konularını eserlerine yansıttığına vurgu yapan Ünsal, “Şimdi bizleri derinden yaralayan depremlerin yaşattıklarını tuvalime yansıttım. Gaziantepli sanatseverleri sergi açılışına davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Ömer Ünsal’ın 20 eserinin yer alacağı “At, Primitif ve Deprem” temalı resim sergisi, SANKO Park AVM üçüncü katta bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 15 Mart 2024 Cuma günü saat 17.30’da açılacak.
ÖMER ÜNSAL
Ömer Ünsal, Kahramanmaraş Göksun’da 1976 yılında doğdu. 19 Mayıs üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümünden 1996 yılında mezun oldu. Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümünde Kuzey Kafkas Halk Dansları derslerine yarı zamanlı öğretmen olarak girdi.
Avrupa Birliği Projesi kapsamında 2004-2005 yılında Akdeniz Bölgesi Kafkas Halk Dansları ekibinin müziklerini Garmonla (Garmon: Kafkaslara özgü bir akordeon türü) icra etti. Kahramanmaraş Güzel Sanatlar Lisesinde görsel sanatlar öğretmeni olarak çalışmaktadır.
Gaziantep, Kahramanmaraş ve Amasya’da 6 kişisel sergi açan Ünsal, Adana, Kahramanmaraş, Halep, Gaziantep, Amasya ve Samsun’da 7 karma sergiye katıldı.
Yarışmalarda birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri alan Ünsal’ın eserleri, üç yarışmada sergilenmeye değer görüldü
*
*
*
UNUTULAN NARH DEFTERİ
Ramazan ayı Müslümanlar için müstesna bir aydır.
Bugün pek çoğunu unutsak da evimizde, çarşıda, pazarda gördüğümüz bazı hazırlıklar Ramazan ayının yaklaşmakta olduğunu hissettirir, tatlı bir telaş başlardı.
Ramazan öncesinde Osmanlı döneminde de şehirde yaşayanlar kadar, şehri yönetenler de halkın ramazanlarını daha iyi yaşatmak, hoşça geçirmek, ramazanın maddi ve manevi bereketinden daha fazla faydalanmalarını sağlamak için pek çok tedbirler alırlardı.
Bu tedbirler, halkın Ramazan ayını ruhuna uygun yaşamalarına imkân verdiği gibi, toplumsal bilincin gelişmesine, huzurun sağlanmasına, ramazan geleneklerinin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynarlardı.
Bu hazırlıklar evlerde başlar, çarşıda, pazarda, ibadethanelerde kendisini gösterirdi.
On bir ayın sultanı kabul edilen Ramazan’a olan saygının ifadesi olarak; evler, dükkânlar, camiler, caddeler temizlenir, üst baş yıkanır, mümkünse yeni kıyafetler alınır, yardımlaşmada ve paylaşmada yarışılırdı.
En önemlisi de iftar ve sahur sofralarını süsleyecek gıda ürünlerinin temini için alışveriş yapılır, eksik olan ürünler tamamlanırdı.
Ramazan ayı öncesinde ve Ramazan ayı süresince gıda ürünlerine olan talebin artması ihtimali göz önünde bulundurularak, piyasada suni fiyat artışlarına meydan vermemek için “NARH DEFTERİ” hazırlanırdı.
Narh defteri ; devletin ilgili kurumlarının halkın ihtiyaç duyduğu gıda maddelerinde fırsatçılara meydan vermemek , suni fiyat artışların engellemek, haksız rekabeti ortadan kaldırmak için; un, et, ,ekmek, yağ, tuz gibi temel gıda maddelerinde ramazan ayı girmeden fiyat tespiti yaparak bunu bir deftere kayıt etmeleriydi.
O dönemde ramazan öncesinde Narh defterine işlenen fiyatlar esnaf birliğine iletilir, piyasada Ahi birlikleri vasıtasıyla da fiyat istikrar sağlanırdı.
Narh defteri uygulamasıyla haksız rekabet ortadan kaldırdığı gibi, piyasada da suni fiyat artışları önlenir, halk rahat bir ramazan geçirirdi.
Ayrıca kadılar çarşı pazarı gezer, gıda ürünlerinin narh defterindeki fiyatlara uygun satılıp satılmadıklarını denetlerlerdi.
Bu gelenek maalesef günümüzde unutuldu. Kentli nüfusun artması, şehirlerin büyümesi, ticari faaliyetlerin çeşitlenmesi, sanal alışverişin, iletişimin yaygınlaşması, en önemlisi de serbest piyasa ekonomisinin ekonomik hayatımıza girmesiyle birlikte narh defteri unutuldu.
Günümüzde piyasanın düzenlenmesi ve kontrolü için pek çok kurum ve kuruluş var. Ancak her ramazan öncesinde olduğu gibi gıda ürünlerinde gelenekselleşen fiyat artışları dikkatleri çekerken, piyasanın aktörleri bildiğini okumaktadırlar.
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Çerezler (Cookies) sayfasını okuyunuz.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.