Hoşgeldiniz  

VALİ ÇEBER ASAYİŞ BİLANÇOSUNU AÇIKLADI(Video Haber-Halil Eyyupoğlu)

admin | 06 Mart 2024 | Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

VALİ ÇEBER ASAYİŞ BİLANÇOSUNU AÇIKLADI(Video Haber-Halil Eyyupoğlu)

VALİ ÇEBER ASAYİŞ BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, bir basın açıklamasıyla  2024 yılının ilk 2 ayında kentte meydana gelen asayiş olayları ve yapılan operasyonların bilançosunu kamuoyu ile paylaştı.

Ayrıca Vali Çeber açıklama yaptığı esnada çalıntı bir aracın yakalanma anı ise Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KYGS) kameralarına canlı olarak yansıdı.

Vali Çeber, genel asayiş, terör, kaçakçılık ve organize suçlar, uyuşturucu ve madde bağımlılığı, trafik, siber güvenlik ve göçmen kaçaklığına yönelik pek çok alanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek  2 milyon 164 bin 134 nüfusuyla Gaziantep’te 2 bin 522 jandarma ile 7 bin 704 emniyet personelinin sahada olduğunu vurguladı.

Vali Çeber, 2024 yılının ilk 2 ay asayiş bilançosunu şu şekilde açıkladı;

“2023 yılı ilk iki ayına oranla, 2024 yılı aynı döneminde şehrimizde;

önem arz eden suçlar olarak tabir edilen;

evden hırsızlık olayları % 37 (471→297),

otodan hırsızlık % 43 (394→223),

bağ, bahçe ve tarladan hırsızlık % 82 oranında azaldı,

kapkaç olaylarında % 44 (79→44) oranında bir azalma söz konusu,

motosiklet hırsızlığında ise % 28 (274→198) oranında bir azalma yaşandı.

Genel olarak Malvarlığına karşı işlenen suçlarda %21’lik bir azalış (4111 →3259)  meydana geldi.

Ayrıca Mal varlığına karşı işlenensuçlarda 2024 yılı ilk iki ayında aydınlatma oranımız %74 oldu. (3.259 olayın 2.400’ü aydınlatılmıştır)

Kişilere karşı işlenen suçlarda ise ilimizde % 20’lik bir artış (3.061→3.671)  meydana gelmiş durumda. Kolluk kuvvetimizin meydana gelen olayı daha önceden sezip önlem alması bu suç türünün doğasına göre her zaman mümkün olmuyor. Örneğin trafikte iki şahıs arasında çıkan bir kavgayı tahmin etmemiz mümkün değil.  Ancak bu tür olaylarda önemli olan şüphelinin tespit edilerek adalete teslim edilmesi. Bu anlamda bu tür suçlarda aydınlatma oranımız % 95. Yani emniyet güçlerimiz kişilere karşı işlenen suçlarda meydana gelen olayların hemen hemen hepsini aydınlatmayı başardılar.

Bunun yanında

2024 yılında Dolandırıcılık Suçları 2023 yılına oranla % 31 oranında bir artış gösterdi.  (341→445).  Bu olaylarda da aydınlatma oranımız % 81 düzeyinde.

Bu çerçevede buradan bütün vatandaşlarımıza bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Bizim tespitlerimize göre dolandırıcılık suçlarında en önemli vaka telefon dolandırıcılıklarına ait. Siber suçlarla ilgili birimlerimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Ancak vatandaşlarımız telefonla çeşitli sebeplerle kendilerinden para isteyen dolandırıcılara lütfen prim vermesinler. 

Ayrıca; İlimizde bir önceki yılın ilk iki ayına göre 2024 yılında adli olarak aranan şahısların yakalanmasında %87 oranında bir artış sağlandı.  (2.811→5.243)  Burada şunu ifade etmekte de fayda var, Emniyet ve Jandarma personelimiz aranan şahısların yakalanması konusunda insan üstü bir çalışma sergiliyorlar. Hiçbir suçlu “ben her türlü suçu işlerim, bana bir şey olmaz” demesin. 

Vatandaşlarımızla yaptığımız sohbetlerde en fazla şikayete konu olan olaylardan biri de, hem düğünlerde hem de toplum içerisinde yaşanan anlaşmazlıklarda en fazla karşımıza çıkan sorun meskun mahalde silah kullanımı. Bizler biliyoruz ki Şehrimizin en önemli problemlerinden bir tanesi de bu. 

Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarda 2024 yılı ilk iki ayında,

Farklı türlerde 461 ateşli silah ele geçirildi. Kolluk güçlerimiz bu tür olayların önüne geçmek amacıyla 2 ayda 4 binin üzerinde sabit yol ve şok uygulamaları yaptılar. Bu uygulamalarımız da önümüzdeki dönemde artarak devam edecek.

Son olarak tüm asayiş olaylarında İlimizde 2023 yılının ilk iki ayına göre 2024 yılında %23 oranında bir artış söz konusu. Ancak aydınlatma oranlarına bakıldığı zaman kolluk kuvvetimizin başarısını da görüyoruz. Bu tür suçlarda genel olarak aydınlatma oranımız % 91 seviyesinde. Bu durum suçun geçen sene aynı döneme göre arttığını gösteriyor. Bu artışta 6 Şubat depremlerinden sonra yaşanan sürecin de çok etkili olduğu kanaatindeyiz. 2023 yılı deprem sonrasında yaşanan karmaşa ve yardım faaliyetleri nedeniyle asayiş olaylarında doğal bir düşüş yaşanmış ve 2024 yılının aynı dönemine ait istatistiklerine bir artış olduğu şeklinde yansımıştır.   Ancak buna karşılık kolluk gücümüzün 2024 ilk iki ayında olayların neredeyse tamamına yakınını aydınlatmış olması bu konuda yapılan çalışmaların başarı düzeyini göstermesi açısından önemlidir. Bizler inanıyoruz ki yapılan etkili çalışmalar sonucunda önümüzdeki dönemde asayiş olaylarında gözle görülür bir düşüş yaşanacaktır.

TERÖR OLAYLARI; Ülkemizin tüm büyükşehirlerinde olduğu gibi,

Gaziantep’imizin de güvenlik gündeminin

en üst sıralarında yer alıyor.

2024  yılı ilk iki ayında;

terör örgütlerine karşı toplam 57 operasyon düzenledik.

Bu operasyonlarda 111 şüpheli şahsı yakaladık.

27 şüpheli şahıs tutuklandı.

KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE KAPSAMINDA, ise

289 operasyonda;

340 şahıs yakalandı,

46 şahıs tutuklandı ve

4 Yerel suç örgütü de çökertildi.   

Operasyonlarda,

2.600 adet sikke,

161.000 paket kaçak sigara,

11 ton tütün,

550 adet kaçak telefon ve

12 ton akaryakıt ele geçirildi.    

UYUŞTURUCU VE MADDE BAĞIMLILIĞIYLA mücadelemizde

rakamlara geçmeden önce;

şu noktayı özellikle vurgulamak istiyorum:

Anne ve babaların bu konudaki feryadını duyuyoruz ve biliyoruz,

Heba olan, zor durumda olan gençlerimiz bizim de yüreğimizi yakıyor.

Hemşehrilerimizin bu konudaki rahatsızlığının farkındayız.

Arkadaşlarımız görevlerini bu hassasiyetle yapıyor.

Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Uyuşturucuya bağlı ölümlerde

büyük oranda düşüş yaşanmış olsa da

bir hemşehrimizin dahi hayatını kaybetmesini

ASLA İSTEMEYİZ!

Bu amaçla,

2024 yılı ilk iki ayında,

Şehrimizde narkotik suçlarla mücadele kapsamında

Yapılan 3.940 operasyonda:

4.184 şahıs yakalanırken,

389 şahıs da tutuklandı.

Operasyonlar neticesinde,

Yarım tonun üzerinde uyuşturucu madde,

205.000 adet hap ve sentetik ecza maddesi ele geçirildi.

Gaziantep’imiz, dinamik,

Gece gündüz, insan ve araç hareketliliğini

çok yoğun yaşayan bir şehir.

ŞEHRİMİZDE AKICI VE GÜVENLİ BİR TRAFİĞİN SAĞLANMASI İÇİN

ARKADAŞLARIMIZ 7/24 çalışıyor ve önlemler alıyoruz. 

Yapılan uygulamalarda kontrol edilen araç sayımız;

2023 yılı ilk iki ayına oranla yaklaşık 2 kat artarak 2024 yılı aynı döneminde 570.000 oldu. Yani Emniyet ve Jandarma ekiplerimiz bu yılın ilk iki ayında 570.000 aracı trafik güvenliği açısından kontrol ettiler. 

Gözümüzün aydınlığı evlatlarımızın,

okul yolundaki güvenlikleri için de;

denetimlerimize aralıksız devam ediyoruz.

Bu kapsamda,

2023 yılı ilk iki ayında 2.063 servis aracı kontrol edilmişken, 2024 yılı aynı döneminde iki kat artışla 4.375 servis aracı kontrol edildi.

Ayrıca 604 sürücüye cezai işlem uygulandı.

Hepimizin güvenliği için;

trafik kurallarına uymak bir zorunluluk.

Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımızca hayata geçirilen Hız, emniyet kemeri,  alkollü araç kullanımı, yaya önceliği ve cep telefonu kullanımı gibi birçok hususta  denetim ve uygulamalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.

2023 yılı ilk iki ayında

11 vatandaşımız trafik kazaları sonucu hayatını kaybetmişken,

2024 yılı aynı döneminde

Hamdolsun Ölümlü Kaza meydana gelmedi.

Bizim tek hedefimiz var, o da;

BİR İNSANIMIZI DAHİ TRAFİK KAZALARI SONUCU HAYATINI KAYBETMEMESİ.

Trafik, hayatımızın bir parçası.

Kurallara uyarak,

Birbirimize sabır ve anlayış göstererek,

Bu acıları hep birlikte azaltabiliriz!

SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA,

SANAL DEVRİYELERİMİZ İŞ BAŞINDA!

BİZ SİBER DÜNYADA DA GÜÇLÜYÜZ VE DAHA GÜÇLÜ OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ.

Siber Güvenlik ekiplerimiz,

internet yoluyla işlenen suçlara karşı

7/24 çevrimiçi güvenliğin sağlanması için

kararlılıkla mücadele ediyor. 

2024 yılı ilk iki ayı içerisinde 951 terör iltisaklı ve diğer suçlara ilişkin 1.135 sosyal medya hesabı üzerinde çalışma yapıldı. 547 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

Göçmen Kaçakçılığı ile mücadele kapsamında;

ilk olarak 19 Temmuz 2023 tarihinde İstanbul’da devreye alınan Mobil Göç Noktası uygulaması, 1 Aralık 2023 tarihi itibariyle diğer büyükşehirlerle birlikte ilimizde de 5 araçla başlatıldı. Çalışmalarını sürdüren Mobil Göç Noktası araçları sayesinde sahada daha hızlı ve etkin bir çalışma yürütüyoruz.

Bir taraftan yasal olarak ilimizde bulunan yabancılara ilişkin iş ve işlemleri yürütürken, diğer yandan da düzensiz göçle ve göçmen kaçakçılığıyla mücadeleyi azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz.

2023 yılının ilk iki ayına oranla bu yıl Göçmen Organizatörlerine yapılan operasyon sayısında 3 kat (32→108) yakalanan organizatör sayısında yine 3 kat  (37→99) artış yaşandı. Yani arkadaşlarımız bu yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 kat daha fazla operasyon yaptı ve 3 kat daha fazla Göçmen Organizatörü yakaladı. Göçmen kaçakçılığında kullanılan 41 araca da el konuldu.

Ayrıca yine 2024 yılı ilk iki ayında yapılan çalışmalarda toplamda 45 organizatör de tutuklanmış oldu.

Evet, 2024 YILINA AİT İLK İKİ AYLIK rakamlarımız bunlar.

Son olarak şunu da ifade etmek istiyorum. Emniyet ve Jandarma teşkilatımız biraz önce de ifade ettiğim gibi güvenlik ve uyuşturucu gibi konularda cansiperane bir mücadele veriyor, vermeye de devam edecek.

Rakamlardan da anlaşıldığı gibi verilen bu kahramanca mücadelenin meyvelerini de topluyoruz. Ancak Gazi Şehrimizin suçun konuşulmadığı bir yer haline gelmesi için sadece emniyet güçlerimizin değil tüm vatandaşlarımızın gayretine ve yardımına ihtiyacımız var.

Suçla ve suçluyla mücadelenin toplumsal farkındalıkla başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Bakanlığımızın UYUMA, KADES, NARVAS gibi uygulamaları ve 112 ihbar hattımız vasıtasıyla vatandaşlarımızın her türlü suçla ilgili ihbarda bulunarak bize yardımcı olmalarını istirham ediyoruz”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı