Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 06.03.2024 e gazete

admin | 05 Mart 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 06.03.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 06.03.2024 e gazete

HABER METNİ;

ŞAHİNBEY BELEDİYE BAŞKANI TAHMAZOĞLU MÜJDEYİ VERDİ

TAHMAZOĞLU “ŞAHİNBEY BELEDİYESİ 100. YIL TÜNELLERİ 15 MART’TA AÇILIYOR”

Gaziantep trafiğine nefes aldıracak olan önemli projelerden Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünelleri çalışmalarında son aşamaya gelinirken tüneller 15 Mart saat 11:00’de vatandaşın hizmetine açılacak.

Şehrin trafiğini rahatlatmak adına yapılan devasa projelerden olan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünelleri’nde çalışmalar da sona yaklaşılırken, Başkan Mehmet Tahmazoğlu vatandaşlara açılacağı günün müjdesini verdi. Başkan Tahmazoğlu, şehrin trafiğini rahatlatmak adına yapamazsınız dedikleri ne varsa yaptıklarını ifade ederek 15 Mart’ta tünellerin açılacağını ifade etti.

BÜYÜK EMEK VERİLDİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yapılamaz denilenleri yaptığını ifade ederek “Çok heyecanlıyız. Türkiye 100. yılına yakışır eserleri bir bir açarak, Gaziantep’imize ve Şahinbey’imize kazandırmaya devam ediyoruz. Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünelleri de bunlardan birisi. Bu tüneller şehir trafiğine ciddi anlamda nefes aldıracak. Özellikle Ramazan ayında yarım saatte ulaştığınız yolu 1 dakikada tünellerimizden geçerek sevdiklerinize kavuşabileceksiniz. Tünelleri tamamlamak için adeta tırnaklarımızla kazıyarak 35.000 kamyon hafriyat çıkardık. 7/24 çalışarak çok emek verdik. Ancak artık bu yoğun çabanın sonuna geldik. İnşallah 15 Mart’ta saat 11:00’de tünellerimizi vatandaşlarımızın hizmetine açacağız” diyerek vatandaşlara müjde verdi” diye konuştu.

*

*

*

HEMŞERİ DERNEKLERİ VE OĞUZBOYLARI FEDERASYONU ETKİNLİKLERİ 2024 ‘E DAMGASINI VURACAK

Gaziantep Hemşeri Dernekleri ve Oğuz Boyları Federasyonu uygulanmakta olan  projeler ve etkinlikler konusunda Gaziantep Vali Yardımcısı Murat Akyüz, Şahinbey Kaymakamı  Mehmet Emin Taşcı, Sivil Toplum İlişkiler il Müdürü Fatih Ayhan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Osman Toprak ile görüş alışverişinde bulundular. Kültürel etkinliklerin sık sık yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

8. Hemşeri Dernekleri Festivalinin bu yıl Mayıs ayı sonu olarak planlanırken Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü KETEM ile 40 yaş üstü kadınlara kanser tarama çalışmalarda Hemşeri Dernekleri bünyesinde devam ediliyor. Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından mobil ağız ve diş sağlığı taramalarına da dernekler olarak eşlik edilmeye başlandı.

Gaziantep Kent Konseyi  Hemşeri Dernekleri Çalışma Grubu Başkanı Halil Eyyupoğlu ve Oğuz Boyları Federasyonu Başkanı ve Musabeyliler Derneği Başkanı Huzeyfe Durmaz 2024 yılını etkinlik yılı olarak değerlendirdiklerini ve Gaziantep’ renk katacağını açıkladılar.

*

*

*

ŞEHİTKAMİL’DE 5 BİN 288 KİŞİYE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİLDİ

-BAŞKAN FADILOĞLU, YETİŞKİNLERİN SEVİNÇLERİNE ORTAK OLDU

Cumhur İttifakı’nın Şehitkamil Belediye Başkan Adayı Rıdvan Fadıloğlu döneminde başlatılan okuma-yazma kurslarında bugüne kadar 5 bin 288 kişiye okuma-yazma öğretildi. Başkan Fadıloğlu, toplam 380 yetişkin için düzenlenen Okuma Yazma Kursu Sertifika Töreni’nde yetişkin bireylerin sertifikalarını takdim ederek mutluluklarına ortak oldu.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Okuma Yazma Kursu Sertifika Töreni’ne; Cumhur İttifakı’nın Şehitkamil Belediye Başkan Adayı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı, Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Ermeydan, sertifika alacak yetişkinler ve aileleri katıldılar.

Cumhur İttifakı’nın Şehitkamil Belediye Başkan Adayı Rıdvan Fadıloğlu’nun göreve gelirken, ‘Eğitim Seferberliği’ sloganıyla başlattığı, ardından Türkiye genelinde, “Okuma-Yazma Bilmeyen Kalmasın” sloganıyla uygulanan proje kapsamında Şehitkamil Belediyesine bağlı aile merkezlerinde açılan kurslarda bugüne kadar 5 bin 288 kişiye okuma-yazma eğitimi verildi. Kurumlar arası iş birliği çerçevesinde imzalanan protokoller doğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi katkılarıyla açılan kurslardaki eğitimler devam ediyor.

SERTİFİKA TÖRENİNDE, DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

32 yaşındaki Songül Polat, okuma-yazma bilmediği için yaşadığı zorlukları anlatırken salonda duygusal anlar yaşandı. Okuma-yazma öğrendiği için çok mutlu olduğunu ifade eden Songül Polat, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’na teşekkür etti. Şehitkamil Belediyesine bağlı Rabia Aile Merkezi Anaokulu öğrencisi 4 yaşındaki Recep Türlü ile 50 yaşındaki Pir Sultan Aile Merkezi Okuma-Yazma Kursu öğrencisi Nadide İliksoy, birer şiir okudu.

OKUMA-YAZMA BİLMEYEN KALMASIN

Törende konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, şu ifadeleri kaydetti:

 “Gönül isterse nelerin yapılabileceğine hep birlikte şahit oluyoruz. Göreve geldiğimiz andan itibaren tek istediğimiz şey, okuma-yazma bilmeyen kalmasın. Bu konuda sağ olsunlar, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ile birlikte yapmış olduğumuz çalışma neticesinde özellikle aile merkezlerimizde hem annelerimizin eğitimi hem de çocuklarımızın eğitimini çok önemsedik. Dönemin nüfus istatistiklerine baktığımda Gaziantep’te yüzde 9, okuma-yazma bilmeyen vatandaşımızın olduğunu gördüm. Bu beni çok üzdü. Okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımızın yaşadıkları zorlukları biliyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız bitti mi? Bitmedi. Memleketimizde, okuma-yazma bilmeyenin kalmaması adına yeni okuryazarlarımıza büyük görev düşüyor. Bu durumu ortadan kaldırmak adına halkımızın desteğine ihtiyacımız var. Burada yaşanan okuma-yazma öğrenme heyecanına yürekten ortak oldum. Bu öyle bir başarı ki benim açımdan, bir üniversite bitirmeden daha önde. Bizim aile merkezlerinde okuma-yazma öğrenen kardeşlerimizden; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite bitiren kardeşlerimiz var. Bugün burada sertifika almaya hak kazanan tüm kursiyerlerimizi gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

*

*

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ İÇİN HKÜ’DEN ÖNEMLİ ADIMLAR

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mühendislik Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin ortak girişimleri ile düzenlenen; “Havacılık Sektörü’nde Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi İş Birliği” programında; TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş) ile üniversite arasında eğitim-öğretim iş birlikleri geliştirme ve ortak Ar-Ge projeleri oluşturma kanalları tanıtıldı.

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programda; TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik ve TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdür Dr. Süleyman Demir; TUSAŞ’ın, sorumluluk alanlarında yapmış olduğu projeler ve çalışmalar ile sunduğu önemli fırsatlar hakkında detaylı bilgiler paylaştılar.

HKÜ Hukuk Amfi’de gerçekleştirilen programa; HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Hasoğlu, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanifi Aslan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk, TUSAŞ Mesleki Eğitim Uzmanı Rahime Kurnaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ÖĞRENCİLERİMİZ VE AKADEMİSYENLERİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT

Türk havacılık sektörünün gurur kaynaklarından biri olan, milli ve yerli bir başarı örneği beşinci  nesil savaş uçağı KAAN’ı tasarlayan, geliştiren ve üreten TUSAŞ ailesini ve tüm paydaşlarını kutlayarak başladığı açış konuşmasında HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “TUSAŞ ile uzun süredir olgunlaştırmaya çalıştığımız ilişkilerimizi ve işbirliği gayretlerimizi bugün imzalayacağımız protokoller ile taçlandırıyor ve kurumsallaştırıyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz ve İnsansız Hava Aracı Operatörlüğü Bölümümüz öğrencileri için çok faydalı staj ve kariyer fırsatları oluşuyor. Aynı şekilde, öğretim elemanlarımız da TUSAŞ’ın açtığı Ar-Ge kanallarını kullanabilecekler. HKÜ’de TUSAŞ’ın bir Ar-Ge Merkezi’nin faaliyet göstermesi için de elimizdeki imkanları seferber edeceğiz. Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin HKÜ-TUSAŞ işbirliğinden de azami faydalanması en büyük dileğimizdir. Bunun için müracaatların zamanında yapılması ve nitelikli projeler önerilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

Konuşmasına, beşinci nesil savaş uçağı üreten dört ülkeden birisi olduğumuzu vurgulayarak ve TUSAŞ’ın havacılık ve uzay alanında yaptığı çalışmaları ile TUSAŞ bünyesindeki ‘Mühendis Geliştirme Programından bahsederek başlayan TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı; “Gururla söyleyebilirim ki, Milli Muharip uçağımız KAAN, bizim göz bebeğimizdir ve her yönüyle tam anlamıyla yerli ve millidir. Çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürüyoruz ve kendimizi de geliştirmeye devam ediyoruz. Üniversitelerle sağladığımız iş birlikleri sayesinde, TUSAŞ’ın Ar-Ge kapasitesini, bilgi ve deneyimlerini daha da artırmaya çalışıyoruz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi de TUSAŞ’ın önemli bir iş ortağı olsun istiyoruz. Sizleri de yapacağımız işbirliği ile aramızda görmek istiyoruz” dedi.

Ar-Ge Direktörlüğü olarak TUSAŞ’ta yürütülen çalışmalardan, Ar-Ge süreçlerinin ayrıntılarından, bir Ar-Ge’nin ortaya çıkışından ve yönetilmesinden bahseden ve teknolojik yol haritasının nasıl belirlendiği ile Ar-Ge faaliyetlerinin nasıl şekillendiği konularında bilgiler sunan TUSAŞ Ar-Ge Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik: “Üniversitelerle yürüttüğümüz iş birlikleri, projelerimizin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Prototip oluşturma süreci, başlangıç aşamamızı oluştururken, asıl prototip tamamlandıktan sonra Ar-Ge ekibimiz yoğun bir şekilde devreye giriyor. Bu aşamada, eklemeler ve imalat süreçleri, projelerimizin başarısında kritik bir rol oynamakta olup, her aşamada titizlikle yönetilmektedir” ifadelerini kullandı.

TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdür Dr. Süleyman Demir ise TUSAŞ’ın eğitim ve bilim dünyasıyla olan yakın iş birliğini detaylandırarak, üniversiteler ile yürüttükleri çeşitli projeleri, kariyer fırsatları ve akademik iş birlikleri ile sektöre nitelikli profesyoneller kazandırmayı hedeflediklerini öğrencilere aktarırken; TUSAŞ Mesleki Eğitim Uzmanı Rahime Kurnaz da öğrencilere TUSAŞ’taki staj imkanları hakkında bilgiler verdi.

Karşılıklı plaket takdimi ile sona eren program akabinde TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ve TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdürü Dr. Süleyman Demir HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’yi makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası, senato salonunda Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile TUSAŞ arasındaki ikili iş birliği anlaşmaları imzalandı.

*

*

KADINLAR GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Yıldırım: KADININ KENDİ VARLIĞI BAŞLI BAŞINA BİR SANAT ESERİ

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) bünyesinde faaliyet gösteren Gaziantep AB Bilgi Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü anlamlı bir etkinlikle kutladı.

Gaziantep AB Bilgi Merkezi organizasyonunda düzenlenen “Kültür & Sanatta Kadın ve Sivil Toplumun Gücü” etkinliğinde Oyuncu Ceyda Düvenci ve toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu Yanındayız Derneği Kurucu Üyesi, Oyuncu Mert Fırat’ın kültür ve sanatta toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine keyifli söyleşisi ardından Devlet Opera & Balesi Caz ve Müzikal Sanatçısı Zeynep Burcu Altınel’in canlı performansı alkışlar eşliğinde takip edildi.

GTO konferans salonunda gerçekleşen ve 400’den fazla kişinin katıldığı etkinlikte salon tamamen doldu. GTO üyelerinin yoğun ilgisine sahne olan etkinlikte konuşarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünya üzerindeki her şey kadının eseridir” sözüne vurgu yapan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “Kadının kendi varlığı başlı başına bir sanat eseri… Yaratılışından gelen üretkenliği, hassasiyeti, estetiği, düşünme biçimi kadını hem bir sanat eseri hem yaşamın en üretken sanatçısı hem de sanat eserlerinin en büyük ilham kaynağı yapıyor.” dedi.

Yıldırım: Cinsiyet ayrımcılığı için gerekçe olamaz

Konuşmasının devamında kadın ve erkeğin genetik, fizyolojik ve biyolojik özellikler bakımından eşit yaratılmadığını söyleyen fakat bunun aile, istihdam, ekonomi, hukuk, eğitim, politika, sanat ve yaşamın hiçbir anında cinsiyet ayrımcılığı yapılması için bir gerekçe olamayacağını vurgulayan Yıldırım, “Evet, biyolojik olarak eşit yaratılmadık ama öyle güzel bir şekilde var olmuşuz ki birbirimizi tamamlar, dengeler nitelikteyiz. İşte bu dengeye, bu tamamlayıcılığa odaklanmalıyız… Yani biyolojik cinsiyet özelliklerimizdeki eşitsizliği toplumsal cinsiyet noktasında fırsata çevirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım: İşe kendi kapımızın önünü süpürmekle başlamalıyız

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda herkesin bireysel sorumlulukları olduğunu ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sadece bir kadın meselesi olmadığını belirten Başkan Yıldırım, “Şikâyet ettiğimiz durumlar için bir şey yapmamız, adım atmamız gerek. Cinsiyet eşitliğinin tartışılmadığı, kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin olmadığı, kadınların pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duymadığı bir dünya istiyorsak işe kendi kapımızın önünü süpürmekle başlamalıyız. Yani çocuklarımızı yetiştirme şeklimizi gözden geçirmeliyiz. İnanıyorum ki; biyolojik farklılıkları, toplumsal eşitsizlik haline getirmeyecek bir yetiştirme tarzını benimsemek en azından gelecek nesillerde bu sorunun çözümünü destekleyecektir.” diye ekledi.

Yıldırım’ın konuşması ardından toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu Yanındayız Derneği Kurucu Üyesi, Oyuncu Mert Fırat, her alanda olduğu gibi sivil toplumda ve iş hayatında kadının varlığının önemine dikkat çekti.

İçinde bulunduğu tüm STK’lar ve şirketlerde kadın çalışan sayısının %50 üzerinde olduğunun altını çizen Fırat, “Kadının iş gücündeki varlığına göz yuman şirketler ilerleyen süreçte yaptırıma dahi maruz kalabilir.” dedi.

Kültür ve sanatta toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine gerçekleşen söyleşide Oyuncu Ceyda Düvenci ise manevi ve fiziksel şiddete dikkat çekerek “Hayatınızda hiç kimsenin size manevi ya da bedensel şiddet uygulamasına izin vermeyin. Hiç kimse size kelimeleriyle de bedeniyle de zarar veremez. Önce cümlelerimizi, sonra sinirimizi kustuğumuz kelimelerimizi, sonra da gerçek sevginin içinde herhangi bir şiddet olmadığını önce kendimize sonra evlatlarımıza hatırlatırsak bir sene sonra bile farklı şeyler konuşuyor olacağız.” şeklinde konuştu.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı