Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.03.2024 e gazete

admin | 04 Mart 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.03.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.03.2024 e gazete

HABER METNİ;

GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ ŞUBAT AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

GAZİANTEP’İN ŞUBAT AYI İHRACATI  863,6 MİLYON DOLAR

Kileci “Bu rakamlar Bölge ihracatçımızın çalışkanlığını gözler önüne seriyor.” dedi.

Şubat ayı ihracat rakamları Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımları ile Adıyaman’da açıklandı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamada bölgenin Şubat ayı ihracatı 985,1 milyon dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise 863,6 milyon dolar oldu. Bölgedeki diğer illerin Şubat ayı ihracat performansı ise şöyle: Kahramanmaraş 101,5 milyon dolar, Mardin 88,0 milyon dolar, Malatya 35,2 milyon dolar, Şanlıurfa 24,1 milyon dolar, Diyarbakır 15,5 milyon dolar, Adıyaman 10,0 milyon dolar Kilis 7,5 milyon dolar. İlk iki ayda toplam 183 ülkeye ihracat yapan Bölgenin ülkelere göre ihracat tablosu incelendiğinde; Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Libya, İsrail, İran ilk sıralarda yer alıyor. Bölgeden en fazla Makine Halısı, Pastacılık Ürünleri, Plastikler ve Mamulleri, Kumaşlar, İplikler, Değirmencilik Ürünleri, Bitkisel Yağlar, Diğer Gıda Müstahzarları, Ağaç ve Orman Ürünleri ve Demir Çelik Mamulleri ihraç edilmiş durumda.

İhracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci “6 Şubat depremlerinden bir yıl sonra 2024 Şubat ayı ihracat rakamlarını karmaşık duygular içerisinde açıklıyoruz. Tüm bölgemizde maddi manevi ağır hasarlara sebep olmuş tarihimizdeki en yıkıcı depremlerin ardından Bölgemiz dayanışma azmiyle depremden henüz birkaç ay sonra yeniden ihracatta ve üretimde iddialı hedefler koymaya başlamıştı. Açıklanan bu rakamlar Bölge ihracatçımızın çalışkanlığını gözler önüne seriyor. Bugün ihracat rakamlarının Adıyaman’da açıklanması ve bu etkinliğe Ticaret Bakanımız Sn. Ömer Bolat’ın ve TİM Başkanımız Mustafa Gültepe’nin de katılması anlamlıdır. Bu zorlu süreçte devletimizin desteğini hissederek ilerledik, bundan sonra da bu desteği hissedeceğimizi biliyoruz. Adıyaman felaketten en fazla etkilenen şehirlerimizin başında gelmektedir. Yaşadığı bu büyük felakete rağmen üretim çarkları bugün hala aynı hızla çalışmaya devam etmektedir. Adıyaman’daki tüm firmalarımıza ulaşmak ve ihracat potansiyellerini açığa çıkarmak istiyoruz.” diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin Şubat ayı faaliyetlerinden de bahseden Kileci “Şubat ayında faaliyetlerimize çok yönlü şekilde devam ettik. Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ni hizmet binamızda yüz yüze olarak düzenleyerek üyelerimizin genel ekonomi, kredi, bütçe planlama, yatırım ve finansman gibi alanlarda karşılaşabilecekleri sorunları en aza indirmeyi hedefledik. Paris’te düzenlenen Tekstil, Moda ve Aksesuar Fuarı Premiere Vision Paris’e Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) olarak katıldık. Doku Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında verilen Yurtdışı Tekstil ve Moda Fuarı Ziyaret Ödülü ile sektörün yenilikçi ve özgün karakterinin güçlenmesine katkı sağlayacak finalistlerimizin Premiere Vision Paris Fuarı’nı ziyaret etmesi sağladık. Başta kadın ve genç girişimcileri bir araya getiren ‘Export Akademi’ programını Birliklerimiz, Ticaret Bakanlığımız ve UPS Türkiye iş birliği ile hizmet binamızda gerçekleştirdik. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz Dubai’de düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından Gulfood 2024’e katılım sağladı. Celal ve Mehmet Başkanlarımıza destek olmak içim benim de bulunduğum fuarda Başkanlarımızla beraber katılımcı üyelerimize başarılar diledik. Halı İhracatçıları Birliğimiz Hindistan’a yönelik düzenlediği Sektörel Ticaret Heyeti ile yeni pazar olanakları elde etme noktasında önemli bir adım attı. Görüleceği üzere tüm Birliklerimiz faaliyetlerine hız kesmeden sürdürmektedir. Önümüzdeki aylarda çalışmalarımız daha da yoğunlaşacak” dedi.

0

BAŞSAĞLIĞI

Halı sektöründe Kaplan ailesinin gelişimine büyük destekleri olan Hacı Mehti Kaplan amcamız ve uzun yıllar basın danışmanlığını yaptığım Şekerciler ve Leblebiciler Odası Başkanı Settar Kıratlı’ya a Allahtan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dilerim.

0

0

GAGİAD’IN YENİ BAŞKANI YİĞİTCAN KONUKOĞLU OLDU

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği’nin (GAGİAD) 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, GAGİAD 16’ncı Olağan Genel Kurulu’nda görevi Yiğitcan Konukoğlu’na devretti. Sanko Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi olan Yiğitcan Konukoğlu, GAGİAD 15. Dönem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

GAGİAD 16. Dönem Yönetim Kurulu aşağıdaki isimlerden oluştu:

1-Yiğitcan Konukoğlu

2-Yunus Kara

3-Onur Konukoğlu

4-Tuğçe Topçuoğlu

5-Mert Güllüoğlu

6-Erman Erturhan

7-İbrahim Teymur

8-Seçkin Yıldırımdemir

9-Burak Fadıloğlu

Gaziantep’in önde gelen sivil toplum kuruluşlarından GAGİAD’ın iki yılda bir gerçekleşen ve bu yıl 16’ncısı düzenlenen Olağan Genel Kurulu, 2 Mart Cumartesi günü dernek merkezinde gerçekleşti. GAGİAD Kurucu Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GAGİAD Geçmiş Dönem Başkanları Nejat Koçer, Erhan Özmen, Yaşar Erturhan, Taner Özdurak, Bora Tezel, Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Şırnak Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Nihat Bilişik ve dernek üyelerinin yoğun katılım sağladığı Genel Kurul; divan teşekkülü ve divana yetki verilmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. GAGİAD 16. Olağan Genel Kurulu’nda; yönetim ve denetim kurulu raporları okunarak, genel kurul tarafından ibra edildi. Ardından Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanı üyelerinin asil ve yedek seçimi gerçekleştirildi. Genel Kurul sonucunda GAGİAD 15. Dönem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yiğitcan Konukoğlu, GAGİAD yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve Deniz Yüksel Konukoğlu ise Kadınlar Kurulu Başkanı oldu.

İki dönemi boyunca GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Cihan Koçer açılış konuşmasına, bugüne kadar verdikleri emek için yönetim kurulu ve GAGİAD’lılara teşekkür ederek başladı ve şunları söyledi:

 “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atmanın gururunu yaşadığımız bir dönemde, 30’uncu yılını geride bırakan GAGİAD’ın geldiği nokta herkes tarafından takdir edilmektedir. Bugün GAGİAD, iş dünyasına yön veren, yenilikçi adımlarıyla sektöre vizyon katan bir noktadadır. Bizi bugünlere getiren öncelikle kuruluşumuzdaki sağlam temellerdir. Bu sağlam temelden ilham alarak, 30 yıl boyunca durmadan, yorulmadan çalışarak bugünlere geldik. Bugüne kadar ulaştığımız başarının bilincinde olarak, elbette daha iyi, daha büyük işlere imza atmak için var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz. Sizlerin de yakinen bildiği gibi, pandemiden küresel ekonomideki durgunluğa, yaşadığımız elim deprem felaketinden yakın coğrafyamızdaki çatışmalara kadar pek çok zorlukta sorumluluk üstlendik. Ekonomik alanda ortaya koyduğumuzun değerin yanında üstlendiğimiz sorumlulukla sosyal hayattan eğitime, sürdürülebilirlikten kültür sanata kadar her alanda var gücümüzle çalışmaya gayret ettik.”

Koçer, sosyal sorumluluk projeleri, GAGİAD Kültür Sanat Festivali, yürütülen AB projeleri ve daha pek çok çalışmayla Gazi şehri her alanda ileriye taşımaya gayret gösterdiklerini belirterek, “Düzenlediğimiz GAGİAD Kültür Sanat Festivali, Gaziantep’in ilk kültür sanat festivali olması ve kapsamlı programıyla, başlı başına büyük bir başarıydı ve ulusal anlamda büyük ilgi gördü. İnanıyorum ki GAGİAD Kültür Sanat Festivali gelenekselleşerek, her yıl heyecanla beklenen bir etkinliğe dönüşecek ve Gaziantep sıfatlarına bir de ‘Kültür-Sanat Şehri’ni ekleyecektir. Her 2 yılda bir düzenleyerek geleneksel hale getirdiğimiz GAGİAD Ödülleri 13’üncüsünü büyük bir gururla gerçekleştirdik. Birçok değerli ismi ödüllendirdik, genç yetenekleri cesaretlendirdik, başarı yolunda ön safta koşanları görünür kıldık. Gaziantep’imiz için uluslararası alanda yeni ilişkiler geliştirmek, bu toprakların girişimci ruhunu dünyayla buluşturmak için Avrupa Birliği projeleri gerçekleştirdik. Türkiye Ulusal Ajans ve Avrupa Komisyonu desteğiyle hayata geçirdiğimiz Avrupa Birliği Projemiz kapsamında webinarlar, eğitimler düzenledik. Gazi Şehrimizden yeni girişimler çıkması, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak amacıyla yürüttüğümüz bu projelerin meyvelerini gelecekte toplayacağımıza inanıyorum. GAGİAD 14. ve 15. dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak, birlikte ürettiğimiz değere, yürüttüğümüz çalışmalara öncülük etmekten, 4 yıldır sizlerle birlikte şehrimizi ve iş dünyamızı ileriye taşıyacak işlere imza atmaktan dolayı gururluyum. Birlikte yol yürüdüğümüz, bizleri gururlandıran çalışmalarda emeği geçen, çabamıza omuz veren yönetim kurulu üyelerimize, komisyon başkanlarımıza, komisyon üyelerimize ve tüm üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Yeni başkanımız ve yönetim kurulumuzun yürüttüğümüz bu çalışmaları, GAGİAD’ın başarılarını daha da ileriye taşıyacağına inancım tam. Göreve gelen yeni yönetimimize başarılar diliyor, yönetim kurulumuzun GAGİAD’a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu büyük aile gelecekte de yeni başarılara imza atacaktır. Bizler her zaman GAGİAD’ın ve Gaziantep’in emrindeyiz” dedi.

16’ncı Dönem GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve gelen Yiğitcan Konukoğlu, kurul üyelerinin teveccühüne teşekkür ettiğini belirterek duygularını şu şekilde ifade etti:

 “Bugün 16’ncı dönem Yönetim Kurulu olarak öncelikle çok mutluyuz ve heyecanlıyız. 14 ve 15’inci dönemde Cihan Başkanımız ile çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik, bunların devamlılığını sağlayacağız. Birkaç hususa değinmek istiyorum. Yeni dönemimizde de ana gayemiz, derneğimizin kuruluşundan itibaren hedeflediği; genç nesiller arası ortak aklın oluşturulması, şehirde yatırım ekosistemin ve şehir yaşamının geliştirilmesi ve korunması, derneğimizin devamlılığını sağlanması, üyelerimize kaliteli hizmetin sağlanmasını hedeflemek yönünde olacak. Bu dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız ana başlıklar ise; ekonomi, kültür sanat ve üyeler arası iletişimi arttıracak aktivitelerin yapılması, derneğimizin kurumsallaşma çalışmalarının devamlılığının sağlanması, iki dönemdir uygulanan yeni komisyon yapısının devamlılığının sağlanması ve geliştirilmesi şeklinde olacak.”

GAGİAD’a bugüne kadar hizmet verenlere teşekkür eden Konukoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

 “İki dönemdir omuz omuza çalıştığım değerli başkanımız Cihan Başkana, Eşi İpek Hanım’a ve geçmiş dönemde emek veren Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ediyorum. Cihan Başkan azmi ve kararlığıyla derneğinize çok emek vermiştir. Kendisiyle olan hem abi kardeş hem de arkadaşlık ilişkimiz GAGİAD ile güçlenmiştir ve bundan sonra da böyle devam edecektir. Bir parantez de Kadınlar Kurulu Başkanımız Sayın Selin Akcan için açmak istiyorum. Kendisi GAGİAD için her zaman en samimi ve temiz duygularla çalıştı kendisine ve GAGİAD için büyük emekler veren Eşi Mehmet Akcan’a derneğimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.’’

Genel Kurul sırasında Divan Başkanlığını Mustafa Topçuoğlu’nun, üyeliklerini Erhan Özmen ve Yaşar Erturhan’ın yapmasından ötürü kendilerine teşekkür edildi.

0

0

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, şubat ayında Gaziantep’ten yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,1 artışla 863 milyon 583 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Ünverdi, geçtiğimiz yıl 6 şubat depreminin etkisiyle şubat ayı ihracatında sert bir düşüşle Gaziantep’ten 504 milyon 844 bin dolarlık ihracat yapıldığını anımsatarak, yüzyılın felaketi karşısında büyük bir özveriyle bir yıl sonra bugünkü rakamlara ulaşılmasını sağlayan tüm sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Hepsinin yolu açık olsun” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Adıyaman’da açıklanan şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, yılın ilk iki ayında ise Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,3 oranında artışla 1 milyar 676 milyon 875 bin dolara ulaştığını belirterek, Gaziantep’in hem aylık hem de dönem ihracatında 6. sırada yer aldığını kaydetti.

0

0

0

GAZİANTEP’TEN 2 AYDA 1,6 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Gaziantep, şubat ayı ihracat rakamlarına göre 863 milyon 583 bin dolar ihracat gerçekleştirerek 2 ayda 1,6 milyar dolar ihracatı aştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Gazi şehrimiz şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre %71,1 artışla 863 milyon 583 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılının ilk 2 aylık döneminde ise ihracatımız %29,3 oranında artışla 1 milyar 676 milyon 875 bin dolara ulaştı. İçinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde özverili çalışmaları bu başarıda imzası olan tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Gaziantep’in ihracat başarısının sürdürülebilir olması için desteğe ihtiyaç duyduklarını da belirten Yıldırım, “Sürdürülebilir bir ihracat başarısı için navlun desteği ve döviz dönüşüm desteği başta olmak üzere ihracatçılarımıza destek verilmesi gerekiyor. Bu şekilde ekonomimizin ihtiyacı olan döviz geliri ve enflasyon ile mücadelede de iş dünyası daha etkin rol alacaktır.” diye ekledi.

*

*

*

“CUMHUR İTTİFAKI’NIN MÜHRÜNÜ OĞUZELİ’NE VURACAĞIZ”

Gaziantep Oğuzeli ilçesi Cumhur İttifakı Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Başkan Adayı Mehmet Sait Kılıç’ın Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) açılışı miting havasında gerçekleşti.

Oğuzeli’nde gerçekleşen açılış programına, Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Sermet Atay, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Mustafa Bozgeyik, Ülkü Ocakları Gaziantep İl Başkanı Emre Koçyiğit, İlçe Başkanları, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur, Milliyetçi Hareket Partisi/Ak Parti İl, İlçe teşkilatları ve çok sayıda Cumhur ittifakına gönül vermiş vatandaş katıldı.

 “OĞUZELİ’Nİ HEP BİRLİKTE BÜYÜTTÜK”

10 yıl önce köyden şehire dönüşen bir Oğuzeli ortaya çıkarttıklarının altını çizen Cumhur İttifakı MHP Oğuzeli Belediye Başkanı Adayı Mehmet Sait Kılıç, “Siz bize inanıp güvendiğiniz sürece bize yoldaşlık yaptığınız sürece, bize gönüldaşlık yaptığınız sürece aşamayacağımız engel, yapamayacağımız hiçbir hizmet yok” dedi.

Cumhur İttifakı Milliyetçi Hareket Partisi Oğuzeli Belediye Başkan Adayı Kılıç yaptığı konuşmada, “2014 yılından bu yana köyden şehire dönüşen bir Oğuzeli’ni hep birlikte ortaya çıkarttık. Parklarıyla bahçeleriyle, yollarıyla sosyal tesisleriyle, sporuyla sanatıyla, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle, Allah’a hamdolsun ki Oğuzelimizi hep birlikte dönüştürdük, hep birlikte geliştirdik, hep birlikte büyüttük. Bundan sonrada inşallah sizlerle birlikte Oğuzeli’ni Gazi Şehrin yükselen değeri, yükselen yıldızı haline getireceğiz. Yeni dönemde Uydu Kent Oğuzeli ile, dirençli şehir Oğuzeli ile, depreme dayanıklı evleriyle, sosyal konutları ile, daha modern yaşam alanlarını hep birlikte yapacağız. Siz bize inanıp güvendiğiniz sürece bize yoldaşlık yaptığınız sürece, bize gönüldaşlık yaptığınız sürece aşamayacağımız engel, yapamayacağımız hiçbir hizmet yok. Biz göreve geldiğimizde geçmiş dönem yönetimin bırakmış olduğu 35 milyon TL borç ve artı olarak 2012’de hizmete başlanılan ama ödemeleri 2014 yılının nisan ayında başlatılan belediye hizmet binasının 15 milyon TL borcunu ödeyerek toplamda 50 milyon TL borcu kapattık. 7 ay önce Oğuzeli Belediyesi’ni borçsuz hale getirdik. Bu kadar büyük borç varken yaptığımız hizmetler ortada Allah’ın izniyle önümüzdeki dönem sıfır borçla daha büyük hizmetlere imza atacağız. Buraya gelerek bizleri onurlandıran, bizlere yarenlik eden kıymetli hemşehrilerime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sağ olun, var olun, Allah’a emanet olun” dedi.

 “CUMHUR İTTİFAKI OĞUZELİ’NDE TEK VÜCUT OLMUŞTUR”

Mehmet Sait Kılıç’ın 10 yıldan beri Oğuzeli’nin emrinde olduğunu vurgulayan Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Mustafa Bozgeyik, “Cumhur İttifakı Oğuzeli’nde, Gaziantep’te ve Türkiye’de tek vücut olmuş bir şekilde 31 Mart’ta Cumhur İttifakı’nın zaferine emin adımlarla ilerlemektedir” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Bozgeyik, “Oğuzeli kararını vermiş, Oğuzeli tarafını belli etmiştir. İnşallah 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminde Oğuzeli 10 yıldan bu yana kendilerine hizmet eden vatandaşının emrinde olan Cumhur İttifakı’nın değerli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç’ı bir dönem daha ustalık döneminde destekleyeceklerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin iradesiyle kurulan Cumhur İttifakı kurulduğu günden bu yana devletimiz için, milletimiz için, ülkemiz için her türlü fedakarlığı yaparak bu noktaya gelmiştir. İki saygıdeğer liderin her türlü pazarlıklardan, menfaatten 2 belediye fazla alalım, 3 belediye fazla alalımdan daha ziyade ülkemizi, devletimizi ve devletimizi merkeze alan bir siyaset anlayışıyla bugün hamdolsun Cumhur İttifakı Oğuzeli’nde, Gaziantep’te ve Türkiye’de tek vücut olmuş bir şekilde 31 Martta Cumhur İttifakı’nın zaferine emin adımlarla ilerlemektedir. Allah hepinizden razı olsun diyorum” ifadelerini kıllandı.

 “SEVDAMIZ OĞUZELİ DEDİK”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in önderliğinde Gaziantep’te ne yapılacaksa Oğuzeli’nde de o olacak anlayışla yola çıktıklarının altını çizen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur, “Oğuzeli’miz için en iyisini, en güzelini yaptık. Sevdamız Oğuzeli dedik” ifadelerini kullandı.

Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, 2014 yılında itibaren Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in önderliğinde Gaziantep’te ne varsa ne yapılacaksa Oğuzeli’nde de o yapılacak. Oğuzeli Belediye Başkanımız Mehmet Sait Kılıç ile aynısını yapacağız diye yola çıktık. Yaptık mı evet Oğuzeli’miz için en iyisini, en güzelini yaptık. Sevdamız Oğuzeli dedik, sevdamız Oğuzeli demişken biz yatırım ve projelerimize hız kesmeden devam ettik. Sizde sandığa giderken eğilmeden bükülmeden, eğilip bükülenlere de fırsat vermeden Büyükşehirde Fatma Şahin Başkanımıza, Oğuzeli’mizde 10 yıldan beri sizlere canı gönülden hizmet eden sizin evladınız kıymetli hocamız Mehmet Sait Kılıç Başkanımıza destek vereceğinizden hiçbir şüphemiz yoktur. Allah yar ve yardımcımız olsun Sait Başkanımızı size, sizleri de Allah’a emanet ediyorum” ifadelerini kullandı.

 “CUMHUR İTTİFAKI BAYRAĞINI OĞUZELİ’NDE DALGALANDIRACAĞIZ”

Cumhur İttifakı belediyeciliği ile marka şehirler inşa edildiğini vurgulayan Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, “Cumhur İttifakı’nın bayrağını hep birlikte Oğuzeli’nde dalgalandıracağız” dedi.

Milletvekili Bakbak, “Oğuzeli bugün çok güzel görünüyor, Oğuzeli hazır, Oğuzeli kararlı. Gazi Şehir demek Oğuzeli demek. Çünkü Oğuzeli Gaziantep’in gastronomisinde çok önemli bir yer tutmakta. Cumhur İttifakı’nın belediyeciliği ile bugün marka şehirleri inşa ediyoruz. Mehmet Sait Kılıç Başkanımızla 10 yılının üstüne bir 5 yılı çok daha büyük başarıyla hizmet etmenin kapısını burada bizleri yalnız bırakmayan siz kıymetli gönüldaşlarımızla birlikte açacağız. Cumhur İttifakı’nın bayrağını hep birlikte Oğuzeli’nde dalgalandıracağız. Buraya geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Saygı ve muhabbetle sizleri selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

 “KILIÇ DAHA BÜYÜK PROJE VE YATIRIMLARA İMZA ATACAK”

Mehmet Sait Kılıç’ın her zaman yanında ve arkasında olduklarını vurgulayan TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, “Yeni dönemde önce Allah’ın izni daha sonra sizlerin destekleriyle Mehmet Sait Kılıç başkanımız daha büyük projelere imza atacak” dedi.

TBMM İdare Amiri Atay, “Her zaman Oğuzeli’nde kıymetli insanlar yetişmiştir. Numan Durak Aksoy Hocamızda bunlardan bir tanesidir. Kendisini rahmetle anıyorum. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Gaziantep’te geçmiş dönemde kazandığımız 2 ilçe belediyemiz var. Bunlardan biri Nurdağı diğeri ise Oğuzeli. Bundan 10 sene önce burası köy görünümünde bir ilçeydi. Şimdi baktığımızda ise Mehmet Sait Kılıç Başkanımızın yaptığı proje, yatırım ve eserlerle diğer merkez ilçelerle hizmet noktasında yarış halinde. Başka şehirlerden gelen misafirimizi Oğuzeli’ne Deliklitepe Seyir Terasına getiriyoruz gurur duyuyoruz. Neden Oğuzeli’ne yakışan bir tesis. Senden ve ekip arkadaşlarından Allah razı olsun kıymetli Sait Başkanım. Gençlerimiz çıkıyor ata sporlarımız olan okçuluk yapıyor, ata biniyor. Yeni dönemde önce Allah’ın izni daha sonra sizlerin destekleriyle Mehmet Sait Kılıç başkanımız daha büyük projelere imza atacak. Biz her zaman yanındayız, arkasındayız. Yaparsa Milliyetçi Hareket Partisi yapar, yaparsa Cumhur İttifakı yapar gerisi nafiledir. Hepiniz sağ olun, var olun” ifadelerini kullandı.

*

*

*

Güneydoğulu Hububatçılar Hedef Büyüttü

 2024 YILI HEDEFLERİMİZ 4,1 MİLYAR DOLAR

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu 2024 yılı hedeflerini 4,1 milyar dolar olarak belirlediklerini açıklayarak “2024 yılı hedefimiz 4,1 milyar dolar olup bu hedefimize ulaşabilmek için uluslararası arenalarda ve dünya pazarlarında bir çok tanıtım projesine imza atacağız” dedi.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kadooğlu 2024 yılı hedefleri hakkında yaptığı değerlendirmelerde “Türkiye’nin yüzyılında Şubat 2024 ayında en yüksek rakamını gerçekleştirdik. Bu ihracatçılar birliği anlamında da ülkemiz adına da çok büyük bir motivasyon oldu. İnşallah bundan sonra diğer aylarda da rekoru devam ettirmeyi amaçlıyoruz. 2023 yılını Güneydoğu İhracatçılar Birliği anlamında 3,8 milyar dolarla ihracatımızı gerçekleştirdik. Bir önceki yıla göre yüzde 8,2 bir artış yaptık” dedi.

GAİB Hububat Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kadooğlu, 2024 yılı ihracat hedefleri ile ilgili şu ifadelere yer verdi:“2024 yılı için de 2023 yılında 3,8 milyar gerçekleşen ihracatımızda yüzde 11 artış beklemekteyiz. Buna göre de altyapı, fuar ve B2B çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda alım heyetlerimiz olsun, ticari heyetlerin çalışmaları olsun devam ediyor. 2024 yılında 4,1 milyar dolar ihracat hedefliyoruz.”

“Asrın felaketinde toparlanmamız 5 ay sürdü”

 Bölgede yaşanan depremin toparlanma sürecinin 5 ayı bulduğunu açıklayan Başkan Kadooğlu, bu süreçte büyük bir koordinasyonla çalıştıklarını vurgulayarak, “Bölgemizde sadece şubat ayı gibi görünüyor, ancak şubat ayının toparlanması yaklaşık 5 ayımızı aldı. Biz bölgemizde çok güzel bir koordinasyonla çok yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Burada risk masaları ortaya konuldu. Burada bir koordinasyonla, hükümetimizin, ticaret odamızın, ihracatçılar birliğinin, sanayi odasının hep beraber bir koordinasyon şeklinde ilk etapta neye ihtiyacımız olduğunu ve lojistik anlamında nasıl çözebileceğimizi belirledik. Çalışanlarımızın da bu süreçte ihtiyaçlarını gözeterek üretimlerin harekete geçmesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Bu koordinasyonla beraber özellikle TİM’in de konteynırlarla yaşam alanlarının oluşmasında ve yeme içme organizasyonunun oluşmasıyla birlikte çok hızlı bir şekilde toparlandık. Her geçen yıl ülkemizde ve dünyada jeopolitik durumlar yaşanabiliyor. Depremi yaşadık, onun öncesinde pandemi yaşadık. Bugün de Kızıldeniz’deki problemi görüyoruz. Bunlara rağmen Türkiye Cumhuriyeti ihracatçıları güçlü ve hızlı bir şekilde organize olabilecek durumdadır. Bu anlamda Allah’ın izniyle önümüz açık. Daha güzel rakamlarda yakalayacağız” dedi.

0

*

*

GAZİANTEPLİ HALICILAR HİNDİSTAN’DA İLGİYLE KARŞILANDI

Gaziantepli halı ihracatçıları yeni pazar arayışları için gittikleri Hindistan’ın başkenti Delhi’de büyük bir ilgiyle karşılaştı. Bu kez dünyanın en büyük şehir nüfusuna sahip Delhi’de gerçekleşen görüşmelerinin olumlu geçtiğini ifade eden GAHİB Başkan Vekili Adem Beğendi, dünyanın ne büyük nüfusuna sahip Hindistan’ın sadece halı sektörü için değil bir çok sektör için önemli bir pazar olabileceğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler stratejisi kapsamında Hindistan’a, Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi. Etkinlik kapsamında Gaziantep’ten Hindistan’a giden Gaziantepli halıcılar burada büyük bir ilgiyle karşılandı. GAHİB Başkan Vekili Adem Beğendi, dünya genelinden yıllık 168 milyon dolarlık halı ithal eden Hindistan’ın 20 milyon dolarlık kısmını Türkiye’den ithal ettiğini dile getirdi. Hindistan Ticaret Heyeti’nin ilk durağı olan Delhi’de ülkenin en büyük halı ithalatçılarıyla bir araya geldiğini ifade eden Beğendi, “Hindistan’ın en önemli fuarlarından olan BharatTeks fuar alanında gerçekleştirdiğimiz B2B etkinliğimiz Hindistanlı halı ithalatçılarının büyük ilgisiyle karşılaştı. Heyetimizde yer alan firma temsilcileri ikili görüşme alanında yenilikçi ürünlerini Hindistanlı halı ithalatçılarına ve bu sektörle ilgili ticaret yürüten firma temsilcilerine tanıttı. Görüşme alanını ziyaret eden Hindistan Tekstil Bakanı Piyush Goyal’la yaptığımız görümeler de olumlu geçti. Hindistan Tekstil Bakanı Piyush Goyal’u İstanbul CFE Fuarımıza devet ettik ve bu fuarda Hintli üreticileri ve ziyaretçileri görmek istediğimizi belirttik. Bakan Bey, bu teklifimize olumlu baktığını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılması için gerekli her türlü desteği vereceğini ifade etti. Diğer taraftan HGH India fuar yöneticisi Arun Roongta ile alanımızı ziyareti esnasında yapılan görüşmede HGH India veritabanında yer alan ziyaretçi ve katılımcılara bir bülten iletilerek CFE Fuarımızın ücretsiz tanıtımının yapılması için anlaşmaya varıldı.” dedi.

Hindistan Dünyanın En Büyük Pazarı Olabilir

Hindistan’ın sadece halı sektörü için değil birçok sektör içinde önemli bir Pazar olma özelliği taşıdığına da dikkat çeken Başkan Vekili Beğendi “Hindistan son dönemlerde ekonomik olarak önemli atılımların yapıldığı ve son on yılda birçok alanda olumlu gelişmelerin yaşandığı dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesidir. Buradaki en önemli izlenimimiz büyük bir genç nüfusa sahip olan bu ülkede artık Türk halısı severek kullanılmaya başlanmış ve inanıyoruz ki önümüzdeki süreçte birçok tüketici Türk halısına yönelecektir. Sadece halıcılar için değil birçok sektör içinde büyük bir pazar olan Hindistan’ın ilmek ilmek dokunması pazar payımızın arttırılması için önem taşımaktadır.” dedi.

*

*

*

YEREL YÖNETİM VE AKADEMİ DÜNYASI İŞ BİRLİĞİNDE YAPRAK MAHALLESİ ESKİ DOKUSUNU TEKRARDAN KAZANACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğinde İTÜ Geliştirme Vakfı destekleriyle yürütülecek çalışmayla, tarihi Yaprak Mahallesi’nde deprem sonrası sokak ve mahalle ölçeğinde yok olan geleneksel dokunun tekrardan kazandırılması sağlanacak.

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremler sonrası Gaziantep Kalesi çevresinde bulunan, kentsel sit alanı içerisindeki Şehitkamil ilçesine bağlı Yaprak Mahallesi’nde Depremden ötürü yıkılan yapılar ile birlikte ağır hasarlı niteliksiz binaların yıkımlarıyla tarihi sokak siluetin ve mahalle ölçeğinde geleneksel doku bütünlüğünün bozulması üzerine ve hasar alan tarihi evlerin restorasyonu konularında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, akademi dünya ile proje iş birliği başlattı.

SAHA ÇALIŞMALARINDA YAPILAN ÖLÇÜMLEMELERLE ÖNEMLİ VERİLER ELDE EDİLECEK

Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanlığı’nca İTÜ Mimarlık Fakültesi iş birliğinde mimar, inşaat mühendisi, kentsel sit doku koruma konusunda uzmanlaşmış 7 öğretim üyesi ile yüksek lisans programlarında bulunan mimar öğrencilerin katılımıyla başlatılan saha çalışmasıyla tek tek binalar ölçümleniyor, hasarlı yapıların yıkılması sonrası oluşan durumla ilgili haritalar güncelleniyor. 10 gün sürecek saha çalışmasında yapılan drone uçuşları, resimlemeler ve lazer taramalarla önemli veriler elde edilecek.

SAHA ÇALIŞMALARI SONRASI YENİDEN PLANLAMALAR YAPILACAK

Proje kapsamında elde edilen verilerle İstanbul aşamasında geçilecek. Yürütülecek stüdyo çalışmalarıyla 1/50 ölçekte çizimleri hazırlanacak, 1/200 ölçekli siluetler çizilecek haritalar yeniden planlanacak. Bozulmuş dokunun iyileştirilmesi konusunda yaklaşımın ne olacağı, koruma açısından neler yapılması gerektiğine yönelik her parsel ve cephe için öneriler geliştirilecek. Öneriler, uzman hocaların yer aldığı ve konulara göre Büyükşehir Belediyesi yetkililerinde bulunduğu haftalık jürilerle ve stüdyo değerlendirmeleriyle geliştirilecek.

PROJEDE ARŞİVLERDEN DE YARARLANILACAK

Yürütülecek çalışmalarda İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin arşivlerinden de yararlanılacak. 1970’li yıllarda dönemin kürsü başkanı Prof. Dr. Doğan Kuban ve ekibinin saha çalışmalarıyla ortaya koyduğu Türkiye’nin en erken koruma amaçlı imar planlarından olan Gaziantep’te Koruma Amaçlı İmar Planı’da projelendirmede göz önünde olacak. Günümüze kadar sağlıklı bir şekilde korunan planlarla geçmiş ile bugün yapılan çalışmalar karşılaştırılacak, mevcut durum değerlendirilecek. Deprem öncesinde yok olmuş yapıların planları incelenecek, deprem sonrasında kaybedilen tarihi yapıların eski durumlarını öğrenmek için verilerden yararlanılacak.

İŞ BİRLİĞİ DİĞER MAHALLELERDE Kİ ÇALIŞMALAR İÇİN ÖRNEK OLACAK

Değerlendirmeler ve projelendirilme sonrası Yaprak Mahallesi’nde yapılacak çalışmaların planlaması oluşturularak iyileştirmeler yapılacak. Yaprak Mahallesi özelinde yürütülecek çalışma, diğer mahallelerde yapılacak restorasyon ve doku düzenleme projeleri için örnek ve yol gösterici olacak.

GÜRSEL: GELENEKSEL MAHALLE DOKUSU, SOKAK BÜTÜNLÜĞÜ, CEPHE SİLUETLERİ İLE TEK YAPI BAZINDA RESTORASYON KARARLARI ALINACAK

Konu hakkında açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, 6 Şubat sabahı yaşanan felaketin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kamu kurumlarının kendilerine bağlı yapılarda restorasyon çalışmalarını başladığını belirterek şunları söyledi:

 “Orta ve ağır hasarlı yapıların yıkımı söz konusu olunca ve yıkımlar başlatılınca, bütün tarihi mahalleler tekrardan kontrol altına aldık. Bu kapsamda bakıldığında en yoğun bozulmalar Yaprak Mahallesi’nde yapıların yıkılması ile birlikte mahalle ve sokak bütünlüğünde geleneksel dokunun kaybolduğunu fark ettik. Bununla birlikte hızlıca eski hale gelmesi için ne gibi önlemler alabiliriz diyerek çalışmaya başladık. Bu kapsamda İTÜ ile yakın çalışmalarımız, birlikteliklerimiz ve projelerimiz zaten vardı. Özellikle deprem sonrası Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu bilim komitesinde İTÜ’den hocalarımız vardı. Temasa geçtiğimizde yüksek lisans derslerinden bir tanesini bu konunun konabileceği paylaşıldı. Sahada yüksek lisans öğrencileri hızlı bir şekilde mahalle ölçeğinde belirlenen ders konusu kapsamında çalışmaya başladı. Drone uçuşları, resimlemeler, lazer tarayıcılar, total station gibi teknik cihazların kullanıldığı bu çalışma bize çok önemli veriler ve sonuçlar verecek. Alternatif, sokak, cephe siluetleri, tek yapı bazında rölöve ve restorasyon projelerine kadar bizi ulaştıracak mikro ölçekte uygulama detaylarına ulaşılacak.”

YAPRAK MAHALLESİ’Nİ BU SIKINTISIYLA BAŞ BAŞA BIRAKAMAZDIK

Daire Başkanlığı olarak geleneksel tarihi bütün mahallelerin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmaları sürekli devam ettirdiklerini belirten Başkan Gürsel, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 “Belki de elimize aldığımız projeyle Gaziantep ile ilgili diğer çalışmalara ön ayak olacak. Bunlarla beraber bu mahalleyi de bu sıkıntısıyla baş başa bırakamazdık. Oluşan problemin, sıkıntının büyüklüğü göz önüne alındığında kurumumuzun bu sokakta, mahallede ne yapabiliriz diyerek çalışmalarımızı elimize alıp yıkım çalışmaları bittiğinde bizim eskiye dönmemiz gerekiyor.”

PROF. DR. SAYAR: ÖĞRENCİLERDE DEPREMLE HASAR GÖRMÜŞ ALANLARDA YAPILACAKLAR KONUSUNDA ÇALIŞMA FIRSATI BULUYORLAR

Yoğun saha çalışmalarını yürüten İTÜ ekibi adına konuşan İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yegan Kahya Sayar, deprem sonrasında kentsel sit alanında yapılan çalışmanın önemini vurgulayarak şunları söyledi:

 “Özellikle Yaprak Mahallesi’nde daha önce köhnemiş, bozulmuş, boşalmış alanların üzerine yaşadığı depremle daha fazla hasar görmüş sokak dokuları ve yapılar için bir çalışma yapmak için buradayız. Öğrenci arkadaşlarımız gerçek bir problemle burada karşı karşıyalar. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Burada biz katkı vermeye çalışırken öğrencilerinde de gerçek sorunlarla karşılaşma ve onlarla ilgili fikir üreterek Türkiye’nin güncel konusu olan depremle hasar görmüş alanlarda yapılacaklar konusunda onarımda daha iyi fikir alıp sorunları görüp üzerine proje geliştirmek için böyle bir alanda çalışma fırsatı buluyorlar. Burada çalışmalara öğrencilerin kazandıkları yanı sıra profesyonelleşecek bir kalitede sonuç elde edebilmek için destek veriliyor.”

SORUNU DİLE GETİRMEZSEK ÖNERİ GETİRMEK ÇOK GÜNCEL VE SAĞLIKLI OLMUYOR

Saha çalışmasıyla mevcut yapıların nitelikli veya niteliksiz durumlarının tespiti ve envanter çalışmalarını tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Sayar ayrıca sorunlu cephelerin mevcut durumlarının siluet olarak ölçekli çizildiğini, tespitlerin yapıldığını aktardık. Konuşmasında drone ile içine girilemeyen, molozlar nedeniyle yakınına girilip ölçümlenemeyen kısımlar için değerlendirme yapıldığını aktaran Sayar, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Bu çalışmanın kapsamı güncelleme ihtiyacı olan bir bölgede depremle beraber gelinen noktada bir durum tespiti gerekiyordu. Sorunu dile getirmezsek öneri getirmek çok güncel ve sağlıklı olmuyor. İTÜ Mimarlık Fakültesi olarak 1970’li yılların ortalarından itibaren Gaziantep’te koruma amaçlı imar planı ile ilişki kurmuş durumdayız. O tarihte kürsü başkanımız Prof Dr. Doğan Kuban, belki de Türkiye’nin en erken koruma amaçlı imar planı için kendi çalışma ekibiyle burada Gaziantep’te bulundu, kent merkezinde çalışmalar yaptı. Şu anda arşivimizde onlar. Bütün niyetimiz geçmiş ile bugün yapılan çalışmaları karşılaştırarak mevcut durumu, yok olmuş yapılarla ilgili projeleri almak. Arşivimizde duran belgeler bu konuda değerli hele ki deprem sonrasında kaybettiğimiz yapıları eski durumlarını öğrenmek adına önemli veriler içeriyor.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı