Hoşgeldiniz  

Onur Eyyupoğlu: Bundan sonraki seçimlerde sosyal medyaya kesinlikle bir çeki düzen verilmesi gerekiyor

admin | 27 Şubat 2024 | Genel, Gündem, Politika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Onur Eyyupoğlu: Bundan sonraki seçimlerde sosyal medyaya kesinlikle bir çeki düzen verilmesi gerekiyor

Güneydoğu Sosyal Medya Uzmanları Platformu Başkanı Onur Eyyupoğlu ; seçim süreci boyunca sosyal medyada yapılan algı yönetimi ve manipülasyon çalışmalarına dikkat çekerek sahte hesaplar ve kara propaganda ile ilgili çok acil ağır hukuki yaptırımlar getirilmesi gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz seçim süreci boyunca belli bazı kesimler tarafından özellikle sosyal medya üzerinden; yanıltıcı, gerçek dışı ve yanlış algı oluşturacak şekilde kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya yönelik gerçeğe aykırı bilgilerin sıkça paylaşılması birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Uzmanlar, yetkili kurumların daha dikkatli olmasını ve ciddi cezai müeyyidelerin uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Güneydoğu Sosyal Medya Uzmanları Platformu Başkanı ve Yeni Nesil Medya Uzmanı Onur Eyyupoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Arka planda çok ciddi bir manipülasyonla karşı karşıya kaldık”

Sosyal medyadaki dezenformasyon en yoğun olduğu zorlu bir seçim döneminden geçildiğini dile getiren Eyyupoğlu, “Birçok seçimi gördüm. Türkiye’de 2000’lerin başından beri benim ise 13-14 yıldır siyasal iletişimde çalıştığım için içerisindeyim. Bu seçimde hiç olmadığı kadar sahte hesaplar; birde Twitter gibi programlar artık ücretli mavi tik verdiği için sanki gerçek insanmış gibi mavi tiki var sahte hesap çok fazla oldu. Öte yandan Amerika’dan Obama’nın danışmanları geldi, Avrupa’dan ekipler geldi derken arka planda çok ciddi bir manipülasyonla karşı karşıya kaldık. Hiç olmadık şeyler yani tamam bir konuyla ilgili bir şey olur onu gündeme getiririz; alakasız, hiç olmayan yani yalanın bu kadar meşrulaştığı, normalleştiği -oysa bir anayasa geçmişti- dezenformasyonla mücadele edecekti o da maalesef işleyemedi. Öte yandan Twitter gibi siyasetin en çok konuşulduğu platformlarda ana akışımıza düşmeyen terörist kalmadı tabiri caizse. Bunu çoluk, çocuğun da önüne; algısı temiz olan henüz kirlenmemiş çocukların dahi belki ilk defa oy kullanacak çocukların dahi önlerine bu teröristler düştü. Düşünün bir video ekrana düşüyor ve birkaç saat içerisinde milyonlarca insan izliyor. İnanılmaz kötü bir süreçti ama çok şükür halkımız bu algı ve manipülasyonları terse çevirdi.” dedi.

Özellikle bazı partilerin seçim süreci boyunca direk hedefe konduğunu aktaran Eyyupoğlu, “AK Parti, HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi partiler direk algı yönetiminin merkezinde ve hedef halinde partilerdi. Onlar da mümkün mertebe kendilerini savunabildi ama düşünün yalanın belki de 6 katı hızlı yayıldığı; üniversitelerde yapılan araştırmalara göre doğruyu ortaya koyduğunuzda bile 6’nın 1’i kadar yani çok düşük bir miktar onu görebiliyor. İnanılmaz bir kara propagandaya ve bilgi kirliliğine maruz kaldık. Çok şükür işin içerisinden seçim olarak çıktık ama bundan sonraki seçimlerde önümüzde bir yerel seçim var sosyal medyaya kesinlikle bir çeki düzen verilmesi gerekiyor. Son dönemde seçime belki 1-2 gün kala özellikle FETÖ’cü hesapların, yurtdışından Türkiye’ye erişiminin engellenmesi doğru bir adımdı bunun çok daha erken yapılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’yi hedef alan, Türkiye’nin içerisindeki uzlaşıyı ve toplum kültürünü hedef alan her şeyin bir an önce kesilmesi lazım. Muhalefet tabi ki olacak doğru, eleştirel muhalefete herkesin ihtiyacı vardır bu olmalı ama yalan, dezenformasyon ve manipülasyona asla hiçbir ülke müsaade etmiyor hatta bunun yaptırımları çok ağır oluyor. Türkiye’nin de bence bu tür sahte hesaplarla, kara propaganda ile ilgili çok acil ağır hukuki yaptırımlar getirmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı