Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 27.02.2024 e gazete

admin | 26 Şubat 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 27.02.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 27.02.2024 e gazete

HABER METNİ;

GAZİANTEPSPOR’UN AHI ÇIKIYOR

GAZİANTEP FK DA YAPRAK DÖKÜMÜ

Yıllar önce söylemiştim. Gaziantepspor’u batırırken yerine  tüp bebek misali kucağımızda bir oğlan çocuğu GaziantepFK yı bulduk.

Bulduk da ne oldu..Gaziantepspor batarken dedik ki; o alt yapıdaki çocuklardan bile Gaziantepspor küllerinden yeniden doğar dedik.

Dedik ama nafile..

Bu kentte birisi karar veriyor , herkes onu uyguluyor..

Gaziantepspor batacak dendi battı.

Yerine milyon dolarlarla yeni bir takım çıktı.. Paraya para denmedi; alt yapısız elbette GDO lu bir takım ortaya çıktı.

O harcanan paralarla bu kent değerine değer katardı başka bir alana yatırım yapılsaydı.

Olmazdı..

Olmadı

Asla bir daha bu ah oldukça OLMAYACAK

*

*

BAKAN KACIR’DAN ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN DEVASA ESERLERİNE TAM NOT

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Gaziantep ziyaretinde Şahinbey Belediyesi’nin şehre kazandırdığı devasa eserleri gezdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gaziantep ziyareti kapsamında Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Grup Başkan Vekili Abdulhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri İrfan Çelikaslan, Derya Bakbak, AK Parti İl Başkanı Murat Çetin ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile birlikte Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi’nin yanı sıra Şahinbey Millet Kütüphanesi’ni gezdi.

BAKAN KAÇIR’DAN ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN ESERLERİNE TAM NOT

Türkiye’nin ikinci büyük camisi olan Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi ve yine Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Şahinbey Millet Kütüphanesi’ni ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yapılan devasa eserlerden dolayı Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nu tebrik ederek “Şahinbey Millet Kütüphanesi ile Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi Gaziantep’e değer kazandıran birbirinden güzel eserler olmuş. Her iki eserde Gaziantep’in çehresini değiştirdiği gibi manevi ve bilimsel anlamda da değer kazandırmış. Şahinbey Belediye Başkanımızı ve ekibini kutluyorum” dedi.

ŞEHRİMİZE DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve beraberindeki heyetin Gaziantep’e değer katan eserleri ziyaret ettiğini ifade ederek “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır Gaziantep Valimiz Kemal Çeber, AK Parti Grup Başkan Vekilimiz Abdulhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekillerimiz İrfan Çelikaslan, Derya Bakbak ve AK Parti İl Başkanımız Murat Çetin ile birlikte Şahinbey Millet Kütüphanesi’ni ve Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi’ni yerinde gördük ve Kütüphanede yapılan çalışmayı yerinde inceledik. Bakanımız çalışmalarımızı yakından görerek bizleri tebrik etti. Kendisini şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde şehrimize değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

*

*

BERAT GECESİNDE ŞAHİNBEY MİLLET CAMİİ DOLDU TAŞTI

Ramazan ayının müjdeleyicisi Berat Gecesi, Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi’nde on binlerce vatandaşın katılımı ile kutlandı.

Mübarek Ramazan ayının habercisi olan Berat Gecesi, tüm yurtta olduğu gibi Şahinbey İlçesi’nde Türkiye’nin en büyük ikinci camisi olan Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi’nde coşkuyla kutlandı. Düzenlenen programda Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar gecenin önemini anlatan vaazlar vererek Filistin’de yaşamını yitiren Müslümanlar için dualar okundu.

BAŞKAN TAHMAZOĞLU’NA YOĞUN İLGİ

Berat Gecesi’ni idrak emek için Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi’ne gelen vatandaşlar Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na oldukça yoğun ilgi gösterdiler.

Başkan Tahmazoğlu böylesi bir gecede vatandaşlarla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Berat gecesi af, mağfiret ve aydınlanma gecesidir. Yaratan’ın affına sığınarak bağışlanma dilenmek için fırsat sunan Berat Gecesini, aynı zamanda, insanlar arasındaki dargınlıkları, küskünlükleri gidermek, yıktığımız gönülleri, kırdığımız kalpleri onarmak için de iyi bir fırsattır. Bu mübarek gecenin aramızdaki dayanışmayı, birlik ve beraberliği daha da güçlenmesine vesile olmasını diliyorum. Bu duygularla, bu mübarek gecenin başta ülkemiz olmak üzere, tüm İslam alemine ve tüm dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum. Cenab-ı Allah’ın milletimizi her türlü afet ve musibetten esirgeme sini temenni ediyorum. Bu gece de yapacağımız ibadetlerin ve duaların kabul olmasını Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum. Tüm hemşehrilerimin, ülkemizin ve İslam âleminin mübarek Berat Gecesi’ni yürekten kutluyorum” dedi.

BERAT GECESİ ELLER SEMAYA AÇILDI

Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi’ndeki programa katılan vatandaşlar, caminin içini ve  avlusunu doldurdu. Programda, vatandaşlar Kur’an-ı Kerim, ilahiler dinledi, namaz kıldı ve dua etti. Cami bahçesine kurulan çadırlarda vatandaşlara lokum ikram edildi.

Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar yaptığı vaaz konuşmasında, “Bu gece Allah’ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı bir bağışlanma gecesidir. Adı üstünde, berat gecesi. Bu gecenin kadir ve kıymetini bilenler kurtuluş beratlarını alacaklar. Ayrıca, duaların kabul gecesidir. Rabbimiz, peygamberimizin ifadesiyle ’Yok mu bu gece benden şunları şunları isteyen?’ diye kullarına icabet edecek. Öyleyse bu fırsatı kaçırmayalım. Gönlümüzden geçenleri ona arz edelim. Geceyi namazlarla, dualarla, zikirlerle nurlandıralım” dedi.

*

*

*

-GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR ÖĞRENCİLERE ULAŞIM DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

-2 YILDA 146 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ TOPLU TAŞIMA DESTEĞİNDEN YARARLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından üniversite öğrencilerine verilen her ay 22 binişlik ulaşım desteğinden bugüne kadar 146 bin 516 kişi yararlandı.

4 üniversite bulunan Gazi şehirde gençlerin yaralanması için başlatılan Genç Gaziantep Uygulaması üzerinden öğrencilerin ihtiyaçlarına yanıt veriliyor. Gelen ulaşım desteği talepleri sonrası Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan toplu taşıma desteği kapsamında 2 yıllık sürede ikametgahı Gaziantep’te olan 16-25 yaş arası üniversite öğrencilerine 12 milyon 629 bin 518 TL değerinde destek verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanlığı’nın verdiği toplu taşıma desteğinden yararlanmak için App Store ve Google Play üzerinden “Genç Gaziantep” uygulamasının indirip uygulama üzerinden başvuru yeterli oluyor. Şartları karşılayan öğrencilerin Gaziantep Kartları’na Büyükşehir Belediyesi tarafından her ay 22 biniş ücreti yükleniyor.   

*

*

*

YEME BAĞIMLILIĞI

– SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZTÜRK:

– “YEME BAĞIMLILIĞI SON YILLARDA ARTAN BİR SORUN HALİNE GELMİŞTİR”    

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi H. İbrahim Öztürk, yeme bağımlılığının, tıbbi yazında ilk kez 1950’lerde yer bulmaya başlasa da son yıllarda artan bir sorun haline geldiğini ve daha fazla araştırmaya konu olduğunu söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, obezite yaygınlığının artışıyla birlikte obez kişilerde sıklıkla gözlenen aşırı ve tıkınırcasına yeme davranışlarından yola çıkarak yemek yemenin bir tür bağımlılık haline dönüşebileceğine ilişkin soruların gündeme geldiğini kaydetti.

Yeme bağımlılığı ile ilişkili yapılan araştırmalarda, bağımlılığın temel ölçütleri olarak bilinen aşerme, zararlarının bilinmesine rağmen kontrolsüz tüketme yani denetimini yitirme ve tolerans gelişim süreçlerinin birçok klinik ve preklinik (geliştirilen ürünün kullanımı öncesinde etkisinin-güvenliliğinin incelendiği ilk aşama) çalışmada gösterildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, şöyle devam etti:

 “Özellikle basit karbonhidratlar ve yağlar olmak üzere bazı besinlerin, bağımlılık yapıcı maddelere benzer şekilde insan beyninde etki göstermesi yeme bağımlılığı kavramını desteklemektedir.

Bu bağlamda hayatta kalmak için muhtaç olduğumuz yemek yemenin, bir tür bağımlılığa dönüşürken, işlenmiş yiyecek sanayisinin gelişimiyle birlikte daha lezzetli, daha yüksek karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerin çeşitlerinin artması, kolay ulaşılabilir olması ve bu yiyeceklerin çekici reklamlarla sunulmasının rolü vurgulanmaktadır.

Aşırı işlenmiş gıdaların oluşturduğu ‘aşırı lezzet’ hissi, içerdiği çabuk emilen basit karbonhidratların kan şekerini hızlı yükseltmesi, beyin tarafından ödül merkezlerini az işlenmiş veya işlem görmemiş gıdalara kıyasla daha güçlü uyarması bağımlılık için zemin oluşturmaktadır.”

SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇMA RİSKİ TAŞIMAKTADIR

Yemek yemenin, yaşamak için zorunlu olmasının ötesinde lezzetli yiyeceklerin verdiği haz ve keyif nedeniyle bazı kişilerde olumsuz duygularla baş etme yolu olarak da kullanılabildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Fazla kilolu ve tedavi için arayışta olan gençler arasında yapılan bir çalışmada mutsuzluk, kaygı vb. gibi olumsuz duyguların varlığında yeme davranışı üzerinde kontrolü kaybetme ve duygu düzenleyici olarak yemek yemenin ortaya çıktığı ayrıca bu kişilerde depresyon oranlarının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.

 ‘Duygusal yeme’ olarak kavramsallaştırılan bu durum genellikle stres, korku, üzüntü, endişe, yalnızlık, can sıkıntısı, yetersizlik vb. duyguların hissedilmesinin sonucu kişinin fiziksel olarak aç olmamasına rağmen engel olamadığı yeme arzusu ve davranışı diye tanımlanmaktadır. Bu zararlı başa çıkma yolu, olumsuz ruhsal sonuçlarının yanı sıra kilo sorunları, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi bir dizi sağlık sorununa da yol açma riski taşımaktadır.”

KİŞİYE ÖZGÜ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI İYİ SONUÇLAR VERMEKTEDİR

Obeziteyle yeme bağımlılığı arasında nedenselliğin yönünü belirlemenin güç olsa da aradaki kuvvetli ilişkinin birçok çalışmayla gösterildiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yeme bağımlılığının tedavisi de mevcut haliyle obezite veya aşırı yemeyle giden başka bir durumun (Özellikle tıkınırcasına yeme bozukluğu) tedavisinden çok ayrışmış durumda değildir. Yeme bağımlılığı için ruhsatlandırılmış bir ilaç tedavisi olmamakla birlikte bazı yeme bozuklukları ve obezitede kilo verme amaçlı kullanılan bazı ilaçların, yeme bağımlılığıyla ilişkilendirilen nörobiyolojik devreleri kapsadığı vurgulanmalıdır.

Ayrıca yeme bağımlılığı bulunanlarda depresyon, anksiyete bozukluğu gibi artmış psikiyatrik eş tanıların varlığı da tedavide ilaç kullanımını gündeme getirebilmektedir. Bunun yanında bağımlılık benzeri yiyecek tüketimine yönelik bazı psikososyal ve bilişsel müdahaleler, nöromodülasyon tedavileri ve bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi yaklaşımları mevcuttur. Kişiye özgü, bütüncül tedavi yaklaşımları yeme bağımlılığı tedavisinde daha iyi sonuçlar vermektedir.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı