Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 13.02.2024 e gazete

admin | 12 Şubat 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 13.02.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 13.02.2024 e gazete

HABER METNİ;

TÜNELDE SONA DOĞRU

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ 100. YIL TÜNELLERİ´NDE ADIM ADIM SONA DOĞRU

Şahinbey Belediyesi’nin Gaziantep’e kazandırdığı en önemli projelerden olan tünel projesinde asfaltlama çalışmaları başladı.

Şehrin trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak olan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünelleri’nde çalışmalar tüm hızıyla sürerken tünelde asfaltlama çalışmaları başladı. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek son durumla ilgili bilgi aldı.

ASFALTLAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Tünel çalışmalarının aşama aşama tamamlandığını ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Gece gündüz demeden Türkiye 100 yılına ve Gaziantep’imize yakışır kalıcı eserler bırakmak için çalışmalarımıza aralıksız bir şekilde devam ediyoruz. Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerimizde her gün yeni bir aşamaya geçiyoruz. Tünellerimizde asfaltlama çalışmalarımıza başladık. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında temellerini attığımız tünellerimizin üzerinden henüz 1 yıl dahi geçmeden vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Yapımını 5 ayda tamamladığımız Yeşilvadi Üç katlı Köprülü Kavşağımızda olduğu gibi yakıttan, zamandan tasarruf sağlayan çevre dostu ve güvenli Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerimizi hizmete açacağız. Tünellerimiz şimdiden Gazişehrimize hayırlı uğurlu olsun  ” diye konuştu.

*

*

*

GELECEĞİN ENERJİSİ OLARAK ÖNGÖRÜLEN HİDROJEN ENERJİSİNDE

SORUN HİDROJENİN EKONOMİK ŞEKİLDE ÜRETİLEMEMESİDİR

Hidrojen enerjisi yaşamımıza girerken bu konuda tereddütlerini dile getiren Elektrik Mühendsleri odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan yaptığı açıklamada yeşil enerjinin temininde, ana kaynaklardan birinin hidrojen olacağı beklentisinin yüksek olduğunu ifade ederken esas sorunun hidrojenin ekonomik şekilde üretilememesi olduğunu vurguladı.

Arıkan açıklamasına şöyle devam etti; “Son yıllarda günümüz ve gelecekte, yeşil mütabakatın da amaçlarından olan yeşil enerjinin temininde, ana kaynaklardan birinin hidrojen olacağı beklentisi yüksektir.

Bilindiği üzere;Periyodik cetvelin 1 numaralı, evrende en çok bulunan elementi Hidrojendir. Hidrojenin enerji kaynağı olduğu yüzyıllardan beri bilinmektedir.

Hidrojen güneşin enerji kaynağıdır.Suyun bileşenlerinden biri hidrojendir.

İnsan vücudunun temel taşlarından biri hidrojendir. Kaldı ki,birçok tetkiklerde olduğu gibi, hepimizin bildiği  MR’da da, yani magnetic resonansa girildiğinde bile hidrojenin tespiti ile tanı yapılmaktadır. 

Bitmez bir potansiyele sahip olan hidrojen, teorik olarak birçok alanda olduğu gibi, enerji üretiminde yer alacaktır.

Sorun hidrojenden enerji üretilip, üretilemeyeceği değildir.

Sorun hidrojenin depolanması, taşınması, pratikte kullanma zorlukları, sahada enstrümanların kullanılması konusunda güvenlik sorunlarıdır.  Yaklaşık 700 bar basınçla taşınması veya depolanması gerekmektedir.

Esas sorun hidrojenin ekonomik şekilde üretilememesidir. Mevcut teknolojilerle, 100 birim enerji harcayarak elde ettiğimiz hidrojeni, tekrar enerjiye dönüştürdüğümüzde, 100 birim enerjinin çok altında enerji elde edilmektedir.

Her ne kadar temiz enerji olsa bile, bulunduğumuz zaman itibarı ile hidrojen enerjisinin kullanılması ekonomik ve pratik değildir.

İnanıyoruz ve çok kısa sürede, yeni çalışmalar sonucu, yeni metotlarla bu sorunun giderilmesini ümit ediyoruz. 

Bu süreç içerisinde, şu anda gündemde olmayan başkaca çevreci ve ekonomik alternatif kaynaklarında bulunabileceğine inanıyoruz.”

*

*

*

İHRACAT AKADEMİSİ 8. DÖNEM SERTİFİKA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İhracat Akademisi Projesi’nde 8’nci dönem sertifika töreni gerçekleştirildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşik Krallık Hükümeti’nin Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi iş birliğinde, firmaların dış ticaret alanında rekabetçiliğinin artırılması amacıyla başlatılan İhracat Akademisi Projesi’nde, 8’nci dönem sertifika töreni gerçekleştirildi.

İhracat Akademisi Projesi kapsamında firmalardan gelen kursiyerlere pazar araştırması ve hedef pazar tespiti, hedef pazarlarda potansiyel alıcıların tespiti, uluslararası satış teknikleri ve uluslararası pazarlama gibi birçok konuda eğitimler verildi.

19 firmadan 20 katılımcının yer aldığı projenin 8. döneminde kursiyerlere verilen eğitimler sonrası 13 kişi istihdama kazandırıldı.

Katılımcı kursiyerler, aldıkları eğitim ile birlikte akademinin verimli geçtiğini bu kapsamda yapılan pazar araştırmaları ile kazançlı bir şekilde ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek yaptıkları ihracat ile yeni pazarlara açılmış olmanın memnuniyetini dile getirdiler.

Kursiyerlerin proje hakkındaki görüşlerinin alınmasının ardından İhracat Akademisi eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere GSO Yönetim Kurulu Üyesi Bora Tezel ile İnovakademi Danışmanı Gökhan Erol tarafından sertifikaları verildi.

*

*

*

TÜRKİYE’NİN İLK HİDROJENLİ OTOBÜSÜ GAZİANTEP YOLLARINDA!

– GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, TOPLU TAŞIMADA KULLANACAĞI İLK HİDROJENLİ OTOBÜSÜ TANITTI

 GAZİANTEP’E İLK HİDROJENLİ OTOBÜS

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Karsan tarafından üretilen ve Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü için tanıtım programı düzenledi. Tanıtım sonrası hidrojenli otobüsle Gaziantep sokaklarında tur atıldı.

EBRD tarafından “Yeşil Şehir” ilan edilen Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi yenilenebilir enerjiye yatırımlarını sürdürüyor. Ekosistemin korunarak gelecek nesillere temiz bir şekilde aktarılması için Gaziantep Büyükşehir, Türkiye’de ilk hidrojenli otobüsünü toplu taşımada kullanmak için hazırlanıyor.

İstasyon Meydanı’nda yapılan tanıtımda, Karsan tarafından üretilen, yerli ve milli, sıfır emisyonlu, çevreci hidrojenle çalışan otobüsler, bir depoda 500 kilometre yol kat ederken yüksek yolcu kapasitesi ve konforuyla ön plana çıkıyor. Diğer araçların aksine hidrojenli otobüsler atık olarak egzozdan su buharı çıkartarak, ulaşımdan kaynaklanan sera gazının salınımının azaltılması amaçlanıyor.

YAKIT İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN ENERJİ GÜNEŞ ENERJİSİNDEN SAĞLANACAK

Suyun içindeki hidrojenin ayrıştırılıp yakıt olarak kullanacak otobüsler, ayrıca kendini de şarj edebilecek. Büyükşehir Belediyesi, hidrojen yakıtı elde edebilmek için kullanılacak enerjiyi kurduğu güneş enerjisi santrallerinden karşılayacak. Hidrojen yakıtın oluşturulması ve depolanması için tesis çalışmalarını da Büyükşehir Belediyesi tamamlayacak.

ŞAHİN: EGZOZDAN KİRLETİCİ DEĞİL SADECE SU BUHARI ÇIKIYOR

 Tanıtım programında konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir hayalin daha gerçekleştiğini, başta Karsan olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi:

 “Hidrojenli otobüsün önemi çok büyük. Küresel ısınma hat safhada ve özellikle iklim değişikliği dünyanın en büyük gündemi. Türkiye’de de bu soruna karşı büyük bir çözüm iradesi var. Çıkan yasaların uygulanması tamamen belediyecilik ve belediyecilikteki paydaşlarımızın, vizyon işi. Hidrojenli otobüsü ilk söylediğimizde insanlar anlamadı. Avrupa hidrojenli otobüse geçiyordu. Hemen giderek yerinde inceledik. Kardeş şehrimiz Duisburg ve Köln’e gittik. İşin AR-GE bölümünü inceledik. Güneş enerjisi depolanamıyor ama hidrojen depolanabiliyor. Bu yüzden bir an önce akaryakıtı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Suyu ayrıştırarak yakıt olarak kullanılıyor.  Otobüsler bir depoya 500 kilometre çalışıyor ve egzozdan kirletici değil sadece su buharı çıkıyor.”

YERLİ VE MİLLİ BİR ÜRETİM VARSA TERCİHİMİZ HER ZAMAN BU YÖNDE OLUYOR

Başkan Fatma Şahin konuşmasının devamında EBRD’nin “Yeşil şehri”, OECD’nin “Şampiyon Şehri” olarak sürekli yenilenmenin gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

 “Akıllı ve yeşil ulaşım için üzerlerimize düşen bütün görevlerini yerine getiriyoruz. Yenilenebilir enerjinin kullanımına başladığımızda kullanım oranları artınca maliyetler düşüyor. Karsan bizim yerli ve milli üreticimiz. Kendi insan gücümüz, beyinlerimiz çalışıyor. Dolayısıyla yerli ve milli bir üretim varsa tercihimiz her zaman bu yönde oluyor. Bu şehir yeşil ve akıllı şehir. Yeşil ve akıllı ulaşım konusunda her türlü desteği vereceğiz. Kendimizi yenilememiz ve dünyaya adapte olmamız lazım. Gelecek kuşaklara ve nesillere yaşanabilir bir dünya ve ortak evimiz gezegenimizi temiz tutmamız lazım. Hidrojenli otobüslerle Yeşil Şehir Gaziantep hedefine daha hızlı ulaşacağız.”

BAŞBEY: GAZİANTEP ÖZELLİKLE YEŞİL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜLÜK YAPAN BİR ŞEHİR

Karsan CEO’su Okan Başbey ise yaptığı konuşmada bugün yapılan tanıtım programı için çok gururlu ve mutlu olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

 “Gaziantep, ülkemizin en önde giden ve özellikle yeşil dönüşümde öncülük yapan bir şehir. Bunu burada net olarak ta görüyoruz. Burada bu lansmanı yapmak bizimi için büyük bir gurur. İlk defa Türkiye’de hidrojen yakıtlı otobüsü Gaziantep’te görücüye çıkarıyoruz. Hidrojen yakıtlı otobüsü sizlerle buluşturmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.”

*

*

3 yaşındaki Süleyman ‘’Lösemi’’ ön tanısıyla başvurdu. Medical Point Gaziantep’te Sağlığına Kavuştu.

MEDİCAL POİNT GAZİANTEP’TE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

3 yaşındaki Süleyman ‘’Lösemi’’ ön tanısıyla başvurdu. Medical Point Gaziantep’te Sağlığına Kavuştu.

Gaziantep’te yaşayan 3 yaşındaki Süleyman Yılmaz, vücudunun pek çok bölgesinde meydana gelen kanamalar sonrası lösemi ön tanısıyla başvurduğu Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde yapılan kemik iliği incelemesi sonucu, doğru tanı koyularak sağlığına kavuştu ve taburcu oldu.

Gaziantep’te yaşayan Aslı ve Yunus Yılmaz çiftinin 3 yaşındaki oğlu Süleyman, deride yaygın kanama, gözde kanama ve ağız içerisinde kanama şikayetleriyle ilk başvurduğu hastanede lösemi ön tanısı kondu. Gün geçtikçe kanamaları artan ve durumu kötüleşen Süleyman için ailesi son çare olarak Medical Point Gaziantep Hastanesi’ne başvurdu. Hastanede Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Ünal tarafından yapılan tetkikler ve kemik iliği aspirasyonu sonucu küçük Süleyman’a İmmun Trombositopenik Purpura (İTP) hastalığı teşhisi kondu. Süleyman Yılmaz, daha sonrasında Prof. Dr. Ekrem Ünal, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Yıldız, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Baver Demir tarafından takip ve tedavisi gerçekleştirildi.

“Bir saatte teşhis koyduk, kemik iliği aspirasyonu sonrası 48 saatte iyi yanıt aldık”

Yapılan tedavinin öneminden bahseden ve 3 yaşındaki Süleyman’ın sağlığına kavuşmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Ünal, “Çocuğumuz bize lösemi ön tanısı ile geldi. Ailesi çok tedirgindi. Hastanın trombosit değeri düşüktü. Hastanın her tarafında kanamalar vardı. Cilt kanaması, vücudunda kanamalar, gözünde kanamalar, ağız içerisinde kanamalar vardı. Kemik iliği aspirasyonu sonucunda bir saat içerisinde teşhisi koyduk. İTP denilen İmmun Trompostoponik Purpura olarak bilinen hastalık olduğunu tespit ettik ve buna yönelik tedavisine başladık. 48 saat içerisinde çok iyi yanıt verdiğini gördük. Daha sonra da hastamız sağlığına kavuşunca taburcu ettik. Hastamız şu an tam olarak sağlığına kavuştu. Erken ve vaktinde kemik iliği incelmesi sayesinde doğru teşhis ile hastamızı tedavi ettik ve hastamız sağlığına kavuştu” dedi.

*

*

“104. YILINDA KAHRAMANMARAŞ PANELİ VE SERGİSİ”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 Şubat Kahramanmaraş’ın kurtuluşu temalı panel ve sergi, 25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde düzenlendi.

Panelde, “Antep Savunması ana kaynaklarında Maraş”, “Kurtuluş Savaşı’nda Antep ve Maraş beraberliği” ve “Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Mücadelesi” konu başlıkları ele alındı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Orhan Doğan ve 25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu katıldı.

Panelde Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, bu panelin Gaziantep ve Kahramanmaraş birlikteliği ile ortaya konduğunu belirterek, “Bugün 12 Şubat, Maraş’ın kurtuluşu, tarihimizin önemli bölümlerinden birini içeriyor. Biz gençlerimizi çok önemsiyoruz. Burada bugün, farklı liselerden bu panele katılan öğrencilerimiz bulunuyor. Bütün birikimimiz siz değerli gençler için. Tarihimizi sizlere ne kadar iyi anlatabilirsek siz de geleceğe kendi tarihinizi o kadar iyi anlatma fırsatı bulacaksınız. Bugünkü paneli yalnızca Maraş Harbi olarak görülmemeli. Bugünkü panele Kurtuluş Savaşından bir kesit gibi bakacağız” diye konuştu.

25 Aralık Kahramanlık Panoraması ve Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu ise “Gaziantep ve Maraş’ın bulunduğu bölgeler Kurtuluş Savaşı’nın bir cephesidir, Güney cephesidir. Bu bölgede yaşanan her olay çok öncesinden görülmüştür. 30 Ocak 1918 Mondros Mütarekesi imzalamadan önce Mustafa Kemal Paşa 7. Ordu Komutanı iken yakın zamanda bölgenin Fransız ve İngilizler tarafından işgal edileceğini öngörmüş, uyarıda bulunmuş.  Örgütlenip işgal güçlerine karşı direniş gösterilmesi konusunda bölgedeki yetkililere talimat vermiş” ifadelerini kullandı.

“100 yıl önce gerçekleşmiş olan dayanışma bugün burada yeni bir dayanışma örneği sergilenmesine vesile oluyor.” diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Orhan Doğan da “12 Şubat çok önemli bir gün. 100 yıl önce olup biten hadiselerin günümüze yansımasını da bugün burada dikkate alacağız ancak u millet sömürgeci olmadı, esaret altında kalmayı da hiçbir zaman kabul etmedi. Bu panel ile bu tarihimizi tekrar gençlerimizle birlikte ele alıp katılımcılarımıza günün anlamına uygun şekilde bir panel gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi.

Panelin ardından Maraş Harbi ile ilgili belgelere ve dönemin şahidi fotoğrafları içeren sergi açılışı gerçekleştirildi.

   “Hastalık,  genelde enfeksiyon sonrası trombositlere kendi bağışıklık sisteminin saldırısı sonucu ortaya çıkıyor”

Hastalığın oluşma nedenini de açıklayan Prof. Dr. Ekrem Ünal, “Genelde hastalar enfeksiyon geçirdikten sonra mikroplara karşı savaşan bağışıklık hücreleri trombositlere saldırıyor ve ciddi kanamalar olabiliyor. Hastamızın da trombosit değeri çok düşüktü. Bu kadar düşük değerlerde beyin kanaması ve iç kanamalar görülme riski mevcuttu. Ama uygun tedavi ile sağlığına kavuştu. Aileye gerekli bilgilendirme yaptık ve hastamızı yakından takip ediyoruz. Bir daha tekrar etmesini genellikle beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 “Tedavimiz kişiye özel ve etkili’’

Yapılan tedavinin etkili bir yöntem olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Ünal, “ Hastamız, bu tedaviyi alırken mide koruyucu ilaç kullanması ve tuzsuz gıdalar tüketmesi lazım. Hastamızın 5 günlük tedavisinden sonra tüm ilaçlarını kestik. Şuanda tamamen sağlığına kavuştu” diye konuştu.

  İlk etapta lösemi ön tanısı konulan küçük Süleyman, kemik iliği incelemesi ile bir saatte teşhis edilip etkin tedavi ile sağlığına kavuşmasının ardından annesi Aslı ve babası Yunus’la beraber mutlu bir şekilde hastaneden ayrıldı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı