Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 30.01.2024 e gazete

admin | 30 Ocak 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 30.01.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 30.01.2024 e gazete

HABER METNİ

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’dan açıklama: “EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ ET İTHALATINI BİTİRMEK”

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı hayvancılığın geliştirilmesi yönünde iddialı hedefleri açıkladı.

Yumaklı’nın  açıklamaları;

– Besici ne kadar hayvan istiyorsa o kadar ithal edilecek.

– Süt maliyetinde sektör uzlaşmalı.

– Desteklemede yeni kriterler uygulanacak. Kadınlara ve gençlere ekstra destek verilecek.

– Zeytinyağını bizden 3 dolara alıp 8,5 Avroya satıyorlar.

– Tohumculuk tartışması gündemden düşmeli.

Tarım Bakanı Yumaklı: “En önemli hedefimiz et ithalatını bitirmek”

TARIM BAKANI YUMAKLI  TAHMAZOĞLU’NU ÖRNEK ALMALI

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN 45 MİLYONLUK YEM DESTEĞİ

Tarım ve hayvancılık projeleri ile çiftçi ve hayvan yetiştiricilerinin yüzünü güldüren Şahinbey Belediyesi, 7 Milyon kilogram daha yem dağıtımı ile desteklerini devam ettiriyor.

Çiftçilere 7 yıldır buğday, arpa tohumu, gübre, hayvan yemi, zeytin ve fıstık fidanı dağıtımı yapan Şahinbey Belediyesi, bu dağıtımlarını Yeşilkent Mahallesi’nde devam ettirdi. Şahinbey Belediyesi sertifikalı tohum ve gübre desteği çerçevesinde 7 milyon kilogram hayvan yemi dağıtımını başlattı. Şahinbey Belediyesi hayvan yetiştiricilerine bu zamana kadar 45 milyon klogram yem desteğinde bulunmuş oldu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, yapılan çalışmalarla Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun ilçeye önemli hizmetler sunduğunu ifade ederek  “Şahinbey Belediye Başkanımız 2017 yılından bu yana çiftçilerimize 1 milyar 24 bin liralık destek sağladı. Şehrimizin gıda üretimine önemli bir destek sağlanıyor. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu her alanda önemli çalışmalar yaptı. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile Türkiye’de örnek gösterilen belediye başkanlarından biri oldu. Şahinbey’deki nüfus yoğunluğundan dolayı artan trafik sorunu için evleri kamulaştırarak yıkıp yeni yollar açtı. Yine tarihi dokularda yaptığı restorasyon çalışmaları ile Şehreküstü Konakları’nı ve Şıh Meydanı’nı şehrimize kazandırdı. Öğrencilere ders çalışmaları için Millet Kıraathaneleri yaptı. Yılda iki defa kitap fuarı düzenleyerek gençlerimizi sevdikleri yazarlarla buluşturdu. Evlenen gençlere destek olarak çamaşır makinası ve çeyiz seti veriyor. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu kadınıyla, genciyle ve çiftçisiyle tüm Şahinbeylilerin yanında” diye konuştu

                        ÇİFTÇİLERİMİZİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, çiftçilerin ve hayvan yetiştiricilerinin her zaman yanında olduklarını belirterek, “Çiftçiye destek olmak gerçekten çok önemli. Çiftçi ürettiği zaman hem kendisi hem de Türkiye kazanıyor. Pandemi sürecinde gördük ki tarım çok önemli. Özellikle Gaziantep tarımıyla kendine yeten bir şehir. Bizim ürettiğimiz domates, biber gibi birçok meyve ve sebze Doğu Anadolu, İç Anadolu gibi bölgelere ulaşıyor. Yine tarımla uğraşan çiftçilerimizin sayısı 3 bin 750’den 8 binin üzerine çıktı. Daha önce köyden kente göç vardı, şimdi ise tam tersi oluyor. Bu toprakları mutlaka ekmemiz gerekiyor. Nasıl askerlerimiz vatanın her yerini koruyorsa bizimde aynı şekilde topraklarımızı korumamız gerekiyor. 7 yıldan bu yana çiftçilere destek veriyoruz. Ekilmemiş hiçbir toprağımız kalmadı. Herkes toprağına sahip çıkıyor. Sadece yem desteğinde bulunmuyoruz aynı zamanda inek ve koyun dağıtımı da yapmaktayız. 300’ün üstünde ailemiz hayvan dağıtımımızdan yararlandı. Bizim amacımız çiftçilerimizin ihtiyacını karşılamak ve üretimi arttırmak” dedi.

HAYVANCILIK İÇİN ÖNEMLİ DESTEKLER VERİLİYOR

Şahinbey Tarım İlçe Müdürü Mustafa Güzel, hayvancılığın gelişmesi için verilen desteklerin önemli olduğuna dikkati çekerek “Şahinbey Belediye Başkanımız 7 yıldır çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine destekte bulunuyor. Sadece hayvan yetiştiricilerine verilen yem desteği 45 milyon kilogramı buldu. Verilen desteklerin hayvancılığın gelişmesi anlamında çok büyük faydaları var. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle imkânlar verilmiyor verilen desteklerden dolayı Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ederim” diye konuştu.

 BAŞKANIMIZ HER ZAMAN BİZLERİN YANINDA

 Törende konuşan Yeşilkent Mahalle Muhtarı İsmail Yıldırım, “Tabiiki çiftçilik bitiş aşamasındaydı. Vatandaşlar ekim yapamıyorlardı. Şahinbey Belediyesi sayesinde tarlalarımızı ekmeye başladık. Başkanımız bize her türlü destekte bulundu. Hayvan desteği yem ve gübre desteği gibi tüm ihtiyaçlarımızı karşıladı” ifadelerini kullandı.

“BAŞKANIMIZ 7 YILDIR BİZE DESTEK OLUYOR”

Yapılan hizmetten çok memnun olduklarını söyleyen Mehmet Ağzıbağlı, “Tahmazoğlu Başkanımız 7 yıldır bizim yanımızda. Bize 7 yıldır her türlü destekte bulundu. Dağıtılan ürünlerin maddi yönden bize çok faydası oluyor” diye konuştu.

*

*

ROMATİZMA HASTALARININ BESLENMESİNDE KALSİYUM VE D VİTAMİNİ ÖNEMLİ

Medical Point Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Özlem Güleçoğlu Romatoid Artrit Hastalığında beslenmenin önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.  Romatoid Artrit; Kronik ve sistemik bir hastalıktır. Eklemler dışında diğer doku ve organlarda da tutulum yaptığı için tedavinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler hastanın yaşam kalitesini yükseltecektir. Hastanın beslenme düzeni ile var olan ideal vücut ağırlığını koruyarak ya da ideal vücut ağırlığına ulaşmasını sağlayarak, hastalığın inflamatuvar süreçleri yavaşlatılabilir, eklem ağrıları azaltılabilir ve hastanın yaşam kalitesi yükseltilebilir. Romatoid Artrit’te beslenmenin, hastalık semtoplarını hafifletmek, ilaçların yan etkileri ve komplikasyon riskini azaltmak için oldukça önemli olduğuna değinen Uzm. Dyt. Güleçoğlu, artan metabolizma hızını dengelemek ve protein katabolizmasını önlemek için diyetle enerji ve protein alımı artırılması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti.

‘’Besin çeşitliliği olan bir diyet planlamak,   yağ ve kolesterol alımını sınırlandırmak, tam tahıl ürünleri tüketmek, sebze ve meyvelerden zengin beslenmek, tuz ve şeker alımını kısıtlamak,  şeker ve doymuş yağ içeriği yüksek işlenmiş besinlerden uzak durmak, kalsiyum içeren, mineral desteklerini düzenli olarak tüketmek Romatoid Artrit hastalığının semptomlarının azalmasında oldukça etkilidir. A vitamini, C vitamini, Selenyum gibi antioksidan besin ögelerinin uygun miktarda kullanımı artan oksidatif strese karsı koruyucu rol oynamakta, Folat ve B 12 vitamin destekleri metotreksatla tedavi edilen hastalarda ilacın yan etkilerini azaltmakta ve sıklıkla görülen plazma homosistein düzeylerindeki artışı dengelemektedir. Kalsiyum ve D vitamini takviyesi kortikosteroid tedavisi yapılan hastalarda kemik kaybını azaltmaktadır. Romatoid Artritli hastalarda besin grubuna göre günlük tüketilmesi gerekenler ve yaklaşık miktarları şöyledir; Tahıllar günde 6-10 porsiyon kadar tüketilebilir. Şeker ve şeker içeren besinler az tüketilmelidir. Zeytinyağı ve zeytinyağından yapılmış besinler tercih edilmeli, günlük 200 ml kadar süt tüketilmeli, haftada 4 veya 6 kaseye kadar yoğurt, haftada 4 -6 porsiyon kadar da yağı azaltılmış peynir tüketilmelidir. Haftada 2 kere yumurta günlük olarak 5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketmeleri uygun olacaktır. Tedavide streoid kullanan hastalar diyetlerinde; Tuzlanmış ve tütsülenmiş et (jambon, sosis, salam), tuz eklenerek hazırlanan besinler (turşu, zeytin), bulyon, çeşnili tuzlar, çeşnili soslar, konserve sebzeler, hazır çorbalar tüketmemelidir. Ayrıca ilaç kullanımına bağlı olarak görülen potasyum kaybı için de muz, kavun, kuru erik, erik suyu, patates, domates, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerin tüketimi tercih edilmelidir.’’ dedi.

*

*

*

FATMA ŞAHİN, 250 ÇİFTİN NİKAHINI KIYDI                 

– ÇİFTLERE, GELİNLİK, DAMATLIK, AYAKKABI, BEYAZ EŞYA VE ALTIN HEDİYE EDİLDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği toplu nikah töreninde 250 çift dünya evine girdi.

Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Kapalı Spor Salonu’nda düzenlediği nikah şöleninde yuva kurmak isteyen çiftlerin gelinlik, damatlık, ayakkabı ve beyaz eşyalarının masraflarını üstlenerek, altın hediye etti.

Törende, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 250 çiftin nikahını kıydı. Çiftlerin şahitliğini, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, AK Parti milletvekilleri, Abdülhamit Gül, İrfan Çelikaraslan, Derya Bakbak, Bünyamin Bozgeyik, Ziya Altunyaldız ile Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu üstlendi.

8 BİN EVLENEN ÇİFTİN EV İHTİYAÇLARI KARŞILANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin evlenen çiftlere yaptığı destekler bununla da sınırlı değil. “Yuva Kurmak Sizden Destek Büyükşehir Belediyesi’nden” adlı proje kapsamında geçtiğimiz yıl, evlenen genç çiftlere destek olan büyükşehir, bugüne kadar 8 bin çiftin beyaz eşya, oturma odası ve mutfak malzemesi ihtiyacını karşıladı.

Başkan Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinden çıkarak, büyük millet olmanın temelini oluşturan güçlü aile yapısını koruyup artırarak yola devam ettiklerini söyledi.

Şahin, bugün 250 çiftin dünya evine girmesine vesile olacaklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Ailelerimize huzur mutluluk diliyorum. Aile kurumu Peygamber efendimizin en büyük sünnetlerinden biridir.  Gaziantep Büyükşehir olarak da her yıl böyle bir toplu nikah töreninde çiftlerimizi evlendiriyoruz. Toplu nikah için talep topluyoruz. Toplu nikahla evlenmek istediklerini belirten çiftlerin talebini alıp bu güzelliği hep birlikte yaşıyoruz. Allah mübarek etsin.”

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala ise Gaziantep’te güzel bir nikah törenine şahitlik ettiklerini ifade ederek, “Seneler önce yine bir nikah törenine katılmıştım. O da Gaziantep’teydi. Bu da güzel bir tesadüf. Tebrik ediyorum emeği geçenleri. Bu salonda bulunan bütün çiftlerimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin, ömür boyu mutluluklar diliyorum” diye konuştu.

*

*

*

ÖĞRENCİLER, YARIYIL TATİLİNİ KÜTÜPHANEDE DEĞERLENDİRİYORLAR

-27 GENÇLİK KÜTÜPHANESİNDE TAM KAPASİTE HİZMET SUNULUYOR

Şehitkamil Belediyesi, nitelikli ortamda öğrencilerin akademik kariyerlerine büyük katkı sağlayan ilçe genelindeki 27 gençlik kütüphanesinin kapısını yarıyıl tatilinde de açık tuttu. Binlerce öğrenci, akademik başarılarını artırmak için gençlik kütüphanelerinde ders çalışıyor.

Şehitkamil Belediyesi bünyesindeki gençlik kütüphaneleri, eğitim-öğretim döneminde olduğu gibi tatil dönemlerinde de öğrencilerin en büyük destek noktası olmaya devam ediyor. Öğrencilerin, amaçladıkları başarıyı elde edebilmeleri için ilçenin 27 farklı noktasında bulunan gençlik kütüphanelerinin kapısını 365 gün açık tutan Şehitkamil Belediyesi, 15 günlük yarıyıl tatilinde de gençlik kütüphanelerini açık tutuyor. Yarıyıl tatilini en iyi şekilde değerlendirmek isteyen öğrenciler, gençlik kütüphanelerine akın ediyor.

Öğrencilerin akademik başarılarını artıracak nitelikli ders çalışma ortamlarının yanı sıra öğrencilere sunduğu sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif imkanları artırarak çalışmalarını sürdüren Şehitkamil Belediyesi, gençlik kütüphanelerinde öğrencilerin ders dinlemeleri ve dijital ortamda araştırma yapabilmesi için internet imkanı da sağlıyor. Ayrıca öğrencilere, ücretsiz çay ve kek de ikramı da yapılıyor.

ÖĞRENCİLERİMİZE ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ SUNUYORUZ

Merveşehir Gençlik Kütüphanesinde görevli Öğretmen Niyazı Ekinci, merkezin 08:00 ile 22:00 saatleri arasında hizmet verdiğini kaydetti. İsteyen her öğrencinin kütüphaneden yararlanabileceğini kaydeden Ekinci, “Malum, okullarımız yarıyıl tatiline girdi ve şu an 15 günlük tatil dönemindeyiz. Bu 15 günlük tatil döneminde öğrencilerimiz yoğun bir şekilde kütüphanemize gelerek buradan en iyi şekilde yararlanıyor. Öğrencilerimiz, burada hem birinci dönem işledikleri dersleri tekrarlıyorlar hem de ikinci döneme hazırlanıyorlar. Biz de öğrencilerimize elimizden gelen desteği sunuyoruz. Kütüphanelerimizde öğrencilerimize yoğun bir şekilde hizmet veriyoruz. Bunun yanında öğrencilerimize, ücretsiz WİFİ ve bilgisayar hizmeti verirken, yiyecek ve içecek gibi ikramlarda da bulunuyoruz. Kütüphanemize gelmek isteyen tüm öğrencilerimizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YARIYIL TATİLİMİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİYORUM

Gençlik kütüphanesinden faydalanan lise öğrencisi Merve Gök, “Lise son sınıfı öğrencisiyim. Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte tatilimizi en iyi şekilde değerlendirmek adına Şehitkamil Belediyesi tarafından açılan Merveşehir Gençlik Kütüphanesi’ne geliyorum. Burada okulda ilk dönemde işlediğimiz tersleri tekrarlıyoruz ve ikinci dönemin derslerine burada şimdiden çalışıyoruz. Bunun yanı sıra üniversiteye hazırlanıyorum. Burada hocalarımızdan da birçok konuda desteklerini alıyorum. Bunun yanında, internet olsun, bilgisayar olsun ücretsiz bir şekilde yararlanıyorum. Birçok kaynak ve test kitaplarından da yararlanıyorum. Bu anlamda yarıyıl tatilimi en iyi şekilde değerlendiriyorum. Belediyemizin bizlere vermiş olduğu bu imkanlarından dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

*

*

1965’Lİ YILLAR

Yıl 1965.Gaziantep henüz büyük şehir statüsüne girmemiş. Gaziantep dediğiniz ; Başkarakol’dan Şehreküstü’ne ,Düztepe’den Karşıyaka’ya ;Alleben deresinin iki yanına uzanan bağlık bahçelik ortasında yemyeşil bir kent.Komşuluk ilişkilerinin sıcak, Antepli olmanın keyifli olduğu seneler. Çarşıya pazara yaya ulaşılabildiği yıllar. Otomobil sayısının üç rakamlarla ifade edildiği, Trafik sorunun hafta sonları Başkarakol’da, Atatürk bulvarında sahreden dönenlerin at arabası, fayton, birkaç otomobilin yaşattığı izdihamdan ibaret. Hafta sonları Sosyal hayatın nabzının attığı yerler; istasyon caddesi, yazlık sinemalar, Kavaklık ,Yeşilsu.Kırkayak’da oynan mahalli kulüplerin spor müsabakaları gençlerimizin en çok rağbet ettiği etkinlikler.

1965’li yıllar Gaziantep’in el sanatkarlığından sanayiye geçiş yaptığı, kasabadan kent görünümüne dönüştüğü, suçluların hemen fark edildiği, suçlu sayılarının sayılabildiği yıllar.

1965’i bugünle mukayese edince, pek çok şeyini aradığımız, özlem duyduğumuz bir gerçek.

Ibrahim Alisinanoğlu

1965 yılı suç istatistiği .

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı