Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 27.01.2024 e gazete

admin | 27 Ocak 2024 | Genel, Gündem A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 27.01.2024 e gazete

1)Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cumartesi 27.01.2024 e gazete

HABER METNİ;

VALİ KEMAL ÇEBER’İN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ANTEP’E GELİŞİNİN 91. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI

Anteplilerin milli mücadele sırasında yazdığı kahramanlık destanını yakinen bilen ve bu mücadeleyi takdir eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 91 yıl önce bugün teşrifleriyle şehrimizi onurlandırmıştır.

Antep Savunmasında verilen mücadele sebebiyle Mustafa Kemal Atatürk “Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar Antep’i kurtardıkları gibi Türkiye’yi de kurtardılar.” iltifatına mazhar olmuşlardır.

Gaziantepliler de buna karşılık kent meclisince, Büyük Önder’e hemşehrilik teklif ederek Atatürk’ün de tensipleriyle merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş ve resmi olarak Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe not düşülmüştür.

Değerli Hemşehrilerim…

26 Ocak 1933 günü vatanperver Antep halkı özlemle beklediği Atatürk’üne kavuştu. 2 Gazi’nin buluşması dönemin çocuklarında güzel bir anı, Antep tarihinde büyük bir gurur oldu.

İnanıyorum ki Gazi Şehrin gazi torunları Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda ilerlemeye, Ülkemizi ve Şehrimizi hem sanayi alanında hem de kültürel anlamda geliştirmek için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeye ve elde ettikleri başarıları daima yinelemeye devam edeceklerdir.

Bu düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, ülkemizin bekası uğrunda şehadete eren aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, iki gazinin buluşmalarının 91. yıl dönümünü gönülden kutluyorum.

*

*

“GELECEĞİ PLANLAMAK İÇİN GEÇMİŞİ UNUTMAMAK GEREKİR ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazi Mustafa Kemal’in Gaziantep’e teşriflerinin 91’inci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Şahin mesajında, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Gaziantep’e teşriflerinin kentin tarihindeki en derin izlerden biri olduğunu belirterek, “Atatürk’ün şu cümlesini her defasında gururla aklıma getiriyorum. ‘Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık örneği olarak alabilir’. Bu iltifatla takdir edilen şehrimiz, elbette ki o kahramanlık ruhunu bugüne kadar taşımış ve istikbali için de taşımaya devam edecektir” dedi.

Geleceği planlamak için geçmişi unutmamak gerektiğini, şanlı, şerefli bir tarihten, şanlı, şerefli bir geleceğe doğru gidildiğini ifade eden Başkan Şahin, şunları kaydetti:

“Kök ne kadar kuvvetli olursa, toprak ne kadar bereketli olursa gövde o kadar güçlü olacaktır. Dalları ve meyvesi geleceğe çok daha güçlü şekilde uzanacaktır. Dünyaya hak ve adalet getirmiş, güven ve özgürlük getirmiş ataların torunlarıyız. Bu aşkla buradan aldığımız cesaretle, özgüvenle kalkınma yolumuza devam ediyoruz.

Milletçe, çağdaş ve kalkınmış ülkeler arasında yerimizi almak ve dünyada söz sahibi olabilmek için Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine ilk günkü heyecanla sahip çıkmalı ve bu inancı ilelebet sürdürmeliyiz.

Kurtuluş Savaşı’nda verdiği destansı mücadeleyle hürriyet ateşinin dalga dalga yayılmasını sağlayan Gaziantep, o günden bu güne kadar kalkınma yolunda Anadolu’muzun birçok kentine model ve rehber oluyor.

Gaziantep’imizi bütün alanlarda geliştirmek, kalkındırmak ve refah düzeyini yükseltmek için milli mücadele ve cumhuriyetimizin kuruluş ruhuna sımsıkı sarılmamız gerekiyor. Bu vatanı bizlere canları pahasına miras bırakan kahraman şehitlerimize ve onur abidesi gazilerimize karşı en büyük görev ve sorumluluğumuzu ancak bu suretle yerine getirebiliriz. İnanıyorum ki Gazi şehrin gazi torunları üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirecek, elde ettikleri başarıları daima yineleyecek, tarihinden aldığı güçle 80 kardeş ilimize örnek olmaya devam edeceklerdir.

Bu düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, ülkemizin bekası uğrunda şehadete eren aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, iki gazinin buluşmalarının 91’inci yıl dönümünü gönülden kutluyorum.”

*

*

Medical Point Gaziantep Hastanesi öncülüğünde Mesane Kanseri Toplantısı

DİKKAT! ORGANİK KİMYASAL VE BOYALAR GİBİ MADDELER MESANE KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRABİLİYOR

Medical Point Gaziantep Hastanesi sponsor olduğu ve öncülük yaptığı, Türkiye Üroloji Derneği Güneydoğu şubesi tarafından düzenlenen Mesane kanseri toplantısı ve yemek etkinliği geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Gaziantep’ten ve çevre illerden çok sayıda üroloji uzmanı katıldı. Mesane kanseri tedavilerinde son gelişmeler değerlendirildi.

Toplantı açılış konuşması Medical Point Gaziantep Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekber Şahin tarafından yapıldı. Medical Point Gaziantep Hastanesi Üroloji Uzmanı ve Türkiye Üroloji Derneği (TÜD) Güneydoğu Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Mehmet Solakhan mesane kanseri hakkında kısa bilgilendirme yaptı.

Doç. Dr. Mehmet Solakhan konuşmasında şunlara değindi:

‘’Mesane, böbreklerden süzülen idrarı depolayan ve kasılarak idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan organımızdır. 50 yaş ve üstü erkekler daha yüksek bir mesane kanseri riski taşır. Sigara, mesane kanserinin oluşumundaki bilinen en büyük risk faktörüdür. Sigara içenlerin içmeyenlere kıyasla 2-6 kat daha fazla mesane kanseri riski altında olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Kimi meslek gruplarında kullanılan veya maruz kalınan organik kimyasal ve boyalar gibi maddelerin mesane kanseri riskini arttırabileceği gösterilmiştir. Mesane kanseri en sık, idrarda ağrısız kanama ile kendini gösterir. ‘’dedi.

Mesane Kanseri toplantısında, Medical Point Gaziantep Hastanesi hekimleri yaptıkları sunumlarıyla bilgilendirmede bulundular.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Barut mesane kanserinde mesane içine verilen ilaç tedavilerindeki son gelişmeleri anlattı. Radyasyon Onkolojisi Uzm. Dr. Ali İhsan Şeran mesane kanserinde radyoterapi ile ilgili bilgilendirdi. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Sevinç Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde Klinik Araştırmalar Merkezi’nde uygulanan klinik çalışmalarla ilgili bilgilendirme yaptı. Gaziantep’te sadece Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde uygulanan Faz 3 klinik araştırmanın mesane kanserlerinin tedavisinde yeni bir umut olabileceğini belirtti.

Tıbbi Onkoloji Doç. Dr. Gökmen Aktaş metastatik mesane kanserlerinde tedavide yeni ne var? başlıklı konuşmasını sundu.

Toplantıda Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bilim Dalından Prof. Dr. Sakıp Erturhan metastatik mesane kanserlerinde cerrahi tedavinin önemini anlatan sunumunu gerçekleştirdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Üroloji Doç. Dr. Mehmet Solakhan, toplantının  son derece verimli ve yüksek katılımlı bir toplantı olduğunu belirterek,  mesane kanseri konusunda meslektaşlarımızla bilgi alışverişinin gerçekleştiği eğitici bir toplantı oldu.’’ diye konuştu.

*

*

*

BUZLU VE KARLI HAVALARDA DÜŞME İLE SAKATLANMA RİSKİNE DİKKAT

-SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ CANKUŞ: “KIŞ AYLARINDA EL VE AYAK BİLEĞİ KIRIKLARINA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI”

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Cankuş, buzlu ve karlı hava koşullarında düşme ve sakatlanma riskinin arttığını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, “Kış mevsiminde karlanma, buzlanma, vb. durumlarda genellikle ileri ve orta yaştaki hastalarda ayak bileği kırıkları görülmektedir. Kırık ve çıkıklara karşı tedbirli olunması gerekir” dedi.

Nörolojik sorunlar, denge sorunu ya da başka rahatsızlıklar yaşayan yaşlı hastaların kaygan zeminlerde baston veya yürüme yardımcıları kullanmasının, denge sağlamada ve düşme riskini azaltmada yardımcı olabileceğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, birinden destek alarak veya kaymayı önleyen malzemeler kullanmayarak hareket etmenin ayak ya da el bileğinde kırıklara neden olabileceğini anımsattı.

EL VE AYAK BİLEĞİ KIRIKLARI

Genelde ayak bileğinde burkulma, düşme veya kayma biçiminde yaşanan travma sonucu oluşan ayak bileği kırıklarının, basit ve orta enerjili olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, hastaların; özellikle hareket ettiğinde aniden ya da buzlu yerlerde yürürken dikkatsizliğe bağlı kayma sonucunda burkulma vb. ters hareketlerle ayak bileğinden gelen ses şikayetiyle acil servislere başvurduğunu bildirdi.

Yine bu mevsimde el bileği kırıklarıyla ilgili yaralanmaların da olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, şu bilgileri paylaştı:

 “Sert ve kaygan zeminde el bileği üzerine düşülmesi sonucu yaşanan el bileği kırıkları, ileri yaşlarda ileri derecede kemik erimesiyle bağlantılı parçalı kırıklar şeklinde görülebilir. Çoğunlukla cerrahi yöntemle tedavi edilir. Kırıklar ayak ve el bileğinde şişlik ve ödemle belirti verir.”

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Dr. Öğr. Üyesi Cankuş, karlı ve buzlu havalarda alınacak önlemleri şöyle özetledi:

 “Ayakkabılar hava koşullarına uygun olmalı, küçük adımlar atılmalı. Eller yürürken cepte olmamalı, güneş gözlüğü kullanarak, karın parlamasına karşı daha rahat görüş sağlanmalı. Bina içerisinde kayma ihtimaline karşı, girişte ayakkabıların altı iyice temizlenmeli.”

*

*

*

ULUSLARARASI ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA KONFERANSI’NDA İSTİKRARA YÖNELİK ÇÖZÜM ADIMLARI TARTIŞILDI

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile 11 ülkeden üniversite ve farklı düşünce kuruluşunun işbirliği ve katılımıyla düzenlenen, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki barış, güvenlik ve istikrarın geliştirilmesine yönelik adımların masaya yatırıldığı; “The International Conference on the Middle East and North Africa: Pheno-MENA (MENA)” (Uluslararası Orta Doğu ve Kuzey Afrika – ODKA) konferansı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Koordinatörlüğünü, HKÜ İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan ve Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aliyev’in yaptığı konferansın açılış konuşmalarını Doç. Dr. Murat Aslan ve SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran yaptı.

Konferansın açılışında konuşan HKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan, bölgedeki kalıcı barış ve istikrar arayışının altını çizerken, Prof. Dr. Burhanettin Duran ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki son gelişmeleri özetleyerek bölgenin kırılganlığına dikkat çekti.

Toplam dört panelden oluşan ve ‘MENA bölgesi uzun vadede bir istikrar durumuna doğru ilerliyor mu?’ sorusunun ele alındığı konferansta; bölgedeki istikrarsızlık kaynağı olan zorluklar, bölgesel refahın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için atılabilecek somut adımlar, Orta Doğu’nun karşılaştığı sorunların ele alınmasında bölgesel veya küresel düzeyde yaşanan çelişkiler tartışıldı.

İİSBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Keser’in moderatörlüğünü yaptığı ilk panelde Prof. Dr. Hind Kabawat, Prof. Dr. Magdalena Kumelska-Koniecko, Amina Khan, Prof. Dr. Konstantinos Filis ve Dr. Ammar Al Qadi ‘Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bölgesindeki (MENA) İstikrarsızlığın Kaynakları’ konusunu tartışırken; Prof. Dr. Yücel Acer’in moderatörlüğünü yaptığı ikinci panelde; Prof.  Dr. Patrice Brodeur, Dr. Samir M. Saifan, Büyükelçi Prof. Dr. Heinrich Kreft, Doç. Dr. Ahmet Keser ve doktora öğrencisi Müjgan Güneş ‘MENA Bölgesindeki Zorluklar’ konusu derinlemesine incelediler.

Moderatörlük ve konuşmacı rolüyle Doç. Dr. Murat Aslan’ın yürüttüğü üçüncü panelde ise Romanya Büyükelçisi Doru Costea ve Prof. Dr. Murat Yeşiltaş ‘Ortadoğu’yu Ele Alırken Çağdaş Siyasi Düşüncelerin Çelişkileri’ üzerinde durdular.

Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aliyev’in moderatörlüğünde gerçekleşen son panelde ise HKÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda yapılan bilimsel çalışmalar da sunuldu.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı