Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 24.01.2024 e gazete

admin | 24 Ocak 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 24.01.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 24.01.2024 e gazete

HABER METNİ;

Rektör Şehmus Demir basın ile bir araya geldi

Hedef odaklı büyüme

ÖĞRENCİ SAYISIYLA DEĞİL BÜYÜMEYİ KALİTE İLE KIYASLIYORUZ

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, gazetecilerle bir araya gelerek üniversite hakkında bilgiler verdi. Rektör Demir, üniversite olarak amaçlarının nicelik olarak değil, nitelik olarak büyümek olduğunu ifade etti.

Demir kalitenin öncelikleri olduğunu belirterek, “Biz büyümeyi öğrenci sayısıyla kıyaslamıyoruz. Büyümeyi kalite ile kıyaslıyoruz.  Tam bir özel üniversite gibi çalışıyoruz. Bizde asla iç çekişme, çatışma yok. Birlik içerisinde hummalı bir çalışma var. Bu şekilde kalitemizi ne kadar artırırsak o kadar büyümüş sayarız. 10 aydır yapmaya çalıştığımız, kurumsallaşmanın tüm yönleriyle sağlanması.” ifadelerini kullandı.

GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, yardımcıları ve danışmanlarıyla beraber basın toplantısı düzenleyerek, üniversitenin vizyonu, misyonu ve hedefleri hakkında bilgiler verdi. 10 ay önce göreve başladıklarını hatırlatan Rektör Demir, GİBTÜ’nün uluslararası bir üniversite olması için ekip arkadaşlarıyla beraber gece gündüz demeden çalıştıklarını kaydetti.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda bir yönetim anlayışını benimsediklerini kaydederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Şehmus Demir, “ Kurumumuz tüm paydaşlarla, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmayı hedefliyor. Akademik ve bilimsel başarılarımızı daha da ileriye taşımayı, topluma faydalı hizmetler sunmayı, yenilikçi projeler geliştirmeyi, öğrencilerimize yüksek standarda öğretim sağlamayı ve toplumda etkili bir şekilde yer alma hedefindeyiz. Paydaşlarımızla her alanda güçlü bir iş birliği oluşturarak, sürdürülebilir projeler geliştirmeyi hedeflemekteyiz.

Bu bağlamda üniversitemizin görünürlüğünün artırılması, üretmiş olduğumuz bilgi, hizmet ve faaliyetlerin topluma sağlıklı, şeffaf ve tarafsız duyurulması bizim için önem arz etmektedir. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak, her alanda; sağlık, teknoloji, sosyal, kültürel, eğitim hizmetlerini, başta bölgemiz olmak üzere ulusal ve uluslararası boyuta taşımayı hedeflemekteyiz.” dedi.

YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANI

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, 100 öğretim üyesi, 75 öğretim elemanı ve 195 idari personelle 4 bin 703 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. 24 farklı ülkeden 368 öğrencilerinin bulunduğunu belirten Demir, öğrenci sayılarında geçen yıla göre yüzde 50 artış olduğunu açıkladı.  Demir, “Üniversitemizde 8 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul, 5 uygulama ve araştırma merkezi, 8 koordinatörlük ve lisansüstü eğitim enstitüsü yer almaktadır. 200’ü aşkın lisansüstü olmak üzere 4 bin 703 öğrencimizle eğitim-öğretim faaliyetlerimiz yürütülmektedir. Ayrıca, 24 farklı ülkeden 368 uluslararası öğrencimiz eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir. 2023 YKS sonuçlarında göre yüzde yüze yakın oranda programlarımız doluluk oranına sahiptir. Her geçen gün basılı ve elektronik kaynaklar bakımından zenginleşen kütüphanemizde 30 bin 571’i basılı kaynak ve 13 bin 771’i elektronik olmak üzere 44 bin 342 kaynak yer alıyor. Akademik çalışmalar konusunda 2022’de 44 olan bilimsel yayın sayımız yüzde yüzün üzerinde artarak 2023’ten şu ana kadar 94’e ulaştı.  Bilimsel yayınları basmak ve yayımlamak amacıyla ilk kez GİBTÜ yayınevi kuruldu.” ifadelerine yer verdi.  

200 BİN EURO DEĞERİNDE PROJELER

Üniversitenin ulusal ve uluslararası bilimsel projelerde yer almayı önemli bir stratejik hedef olarak belirlendiğinin altını çizen Rektör Demir, “Bu amaçla, başlatılan “Bilimsel Projeler Seferberliği” olumlu meyvelerini vermeye başladı. Ulusal Ajans, TÜBİTAK, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve AB’den yaklaşık 200 bin EURO değerinde projeler alındı.” diye konuştu.

GELECEKTEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE, ORTAK GELECEĞİMİZİ TASARLIYORUZ

Merkezinde insanın bulunduğu, farklı kültür ve geleneklere sahip öğrencilerin evrensel değerler etrafında bir araya geldiği bir eğitim-öğretim ortamı oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Rektör Şehmus Demir, şöyle konuştu: “İslâmî ve insanî ahlaki değerler ile donanmış, kültür-sanat, araştırma-geliştirme, bilim ve sanat alanında yenilikçi fikirleri benimsemiş, meslekî ve sosyal sorumluluğa, kurum kültürüne sahip bireyler yetiştirmek ve geleceğin dünyası için özgün araştırmalar yapan lider bir üniversite olmak istiyoruz. Bu amaçla farklı disiplinlerde mühendislik, tıp ve İslami ilimler okumakta olan öğrencilerimizin ders müfredatlarına “Toplumu ve Kültürü Anlamak” ismiyle ortak bir ders konularak farklı ve özgün bakış açısına sahip olmaları amaçlandı.  Ülkemizin birikimini uluslararası düzeye taşıma amacında olan üniversitemiz, İslami Araştırmalar, İslam Bilim Tarihi, İslam iktisadı ve Finansı ve Ortadoğu Toplumları ve Medeniyetleri Araştırma gibi akademik ve stratejik merkezler kurmayı hedefliyor. Bu amaçla, başta İslam dünyası olmak üzere Avrupa ve Amerika’dan farklı akademik gelenekleri olan akademisyenleri üniversitemizde istihdam etmeyi ve ortak projelerde birlikte olmayı planlıyor. Gelecekten aldığımız güçle, ortak geleceğimizi tasarlıyoruz.”

 YAPAY ZEKA ÖNCELİĞİMİZ

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak yapay zekâyı çok önemsediklerinin altını çizen Rektör Demir, “Biz yapay zeka ile anılan bir üniversite olmak istiyoruz. Çalışmalarımızı bu konuya odaklıyoruz. Öğrencilerimizin teknik anlamda gelişimlerini sağlarken günümüz gelişmeleri ile de uyumlu olarak sektör dinamiklerine aşina bir biçimde mezun olmalarını önemsiyoruz. Bu sebeple güncel gelişmeler ile uyumlu dersleri de öğrencilerimize vermeye gayret ediyoruz. Yapay zekayı kullanabilen, onu süreçlerine dahil edebilen daha önemlisi yapay zeka geliştirebilen öğrencilerimizin olması adına çalışıyoruz. Şehrimizdeki iş dünyası temsilcileri ile yakın temas halindeyiz. Yapay zeka konusunda planlamalar yapıyor, projeler üretiyor gerekli görüşmeleri OSB’deki firmalarla görüşüyoruz.” dedi.

*

*

İHRACAT REKORLARI KIRIYORUZ AMA

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNDE SINIFTA KALDIK

ÖNCELİĞİMİZ İŞ GÜVENLİĞİNİN SAKAT GİDEN İŞLEYİŞİNİ GİDERMEK Mİ

OSB TRAVMATİK ACİL DURUM HASTANESİ Mİ?

Köksan’a bir sorumuz var?

Köksan fabrikasında Mehmet Tuvaş isimli işçinin İş kazasını kalp krizi olarak mı gösterdiniz?

İş dünyasındaki bu iddialar doğru mu?

Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Köksan fabrikasında 55 yaşındaki Mehmet Tuvaş isimli işçi yürüyen konveyör bandına sıkışarak can verdi.

Makineye sıkışarak hayatını yitiren Tuvaş’ın ailesine ise iş yeri tarafından kalp krizinden öldüğünün söylendiği iddia edildi. İSO 500’de şehri temsil eden ve Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan KÖKSAN Holding ise yaşanan iş cinayetine karşı NE DİYOR?

Karafiber Elyaf’ta İşçi Adem Tura pres makinesine sıkışarak hayatını kaybetti. Gaziantep’te son 5 günde üçüncü iş cinayeti meydana geldi.

İŞÇİ ÖLÜMLERİ NEDEN ARTIYOR?

Gaziantep’te OSB’deki firmasında işçi ölümlerinin artış göstermesi gözleri iş güvenliği uzmanlarına VE BU KONUDAKİ MEVZUATA çevirdi. Yaşanan ölümleri nedeni ise merak ediliyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, geçtiğimiz günlerde son on yılı kapsayan ‘Gaziantep iş cinayetleri raporu’nu açıkladı. Bu rapora göre, Gaziantep’te son on yılda 427 işçi çalışırken iş cinayetine kurban gitti. Sayılar Türkiye ortalamasının çok üzerinde.

OSB ziyareti sırasında Başkan Şahin’in işçilere bir de sürprizi vardı. Türkiye’de bir ilk kez, OSB’de Gaziantep OSB Travmatik Acil Durum Hastanesi kurulacak.

HASTANENİN ELBETTE AÇILMASI,FAALİYETE GİRMESİ BİR İHTİYAÇ AMA HASTANE KAPISINA DÜŞMEDEN İŞ GÜVENLİĞİNİ ARTTIRICI NE TÜR ÖNLEMLER ALINIYOR?

Diğer yandan Türkiye’de yanlış, eksik ve kitabına uydurma boyutunu aşmayan İş güvenliği uygulamasına karşılık

ILO Raporu, İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri, İşyerinde Şiddet ve Tacizi Önlemede Kilit Rol Oynuyor

HER BEŞ ÇALIŞANDAN BİRİ ŞİDDET VE TACİZE MARUZ KALIYOR

Yeni bir ILO raporunda, şiddet ve tacizin kök nedenlerini ele alınması ve daha iyi çalışma ortamları için kolektif eylemin teşvik edilmesi amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) çerçevelerinin kullanılması vurgulanıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) son raporuna göre, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) önlemleri; çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasına yönelik kapsayıcı, entegre ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın benimsenmesine olanak tanıyan etkili bir çerçeve oluşturabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri Aracılığıyla Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi ve Ele Alınması başlıklı rapora göre, her beş çalışandan biri şiddet ve tacize maruz kalıyor. Bu sorun her türlü işyerini etkileyebileceği gibi işle ilgili işyeri dışı faaliyetler olan; işe gidiş gelişlerde, işle ilgili seyahatlerde, etkinliklerde, dijital iletişimlerde, sosyal faaliyetlerde ve ev eksenli ofislerde de ortaya çıkabilir.

Raporda, İSG çerçevelerinin, şiddet ve tacizin kök nedenlerini ele alarak, yetersiz iş organizasyonu, belirli görevlerle ilgili faktörler (örneğin yalnız çalışma veya üçüncü taraflarla sürekli etkileşim halinde olma) ve yüksek stres seviyelerinin söz konusu olduğu çalışma koşulları gibi altta yatan riskleri irdeleyerek ele aldığı vurgulanıyor.  İşbirliği ve sosyal diyaloga dayalı İSG çerçevelerinin, şiddetten uzak çalışma ortamları oluşturmak için hem işverenleri hem de çalışanları teşvik ettiği belirtiliyor.

Rapora göre, incelenen 25 ülkede, iş yerindeki şiddet ve tacizle ilgili tüm yasal hükümlerin yaklaşık üçte ikisi İSG mevzuatı ve yönetmeliklerinde bulunmaktadır. İSG politikaları, işverenlerin ve çalışanların sorumluluklarını tanımlamak ve önleyici stratejileri belirlemek konusunda diğer düzenleyici yaklaşımlara kıyasla daha detaylıdır.

Amerika, Avrupa ve Orta Asya’da, şiddet ve tacizle ilgili hükümler genellikle İSG ile ilgili yasalarda yer alırken, Asya Pasifik ve Arap ülkelerinde cinsel taciz, hedefe yönelik yasal çerçeveler aracılığıyla ele alınmaktadır. Danimarka, şiddeti ve tacizi önlemek için özel yasal düzenlemelere sahipken, El Salvador bunu psikososyal bir risk olarak kabul etmektedir. İspanya ve Tunus, şiddet ve tacizi kapsayabilecek geniş İSG yasalarına sahipken, yalnızca İspanya bu konuyu açıkça kabul etmiş ve yönetimi konusunda rehberlik sağlamıştır. Barbados ve Bangladeş’te ise politikalar genellikle cinsel tacize odaklanmıştır.

Raporda, özel olarak hazırlanan araçlar, eğitim programları ve kılavuzların, işletmeler ve işyerlerinin şiddet ve taciz politikalarını uygulamalarına yardımcı olabileceği ifade edilmektedir. Ayrıca raporda, bu araçların şiddet ve tacizle mücadeleye yönelik müdahalelerin uygulanması için atılması gereken adımları açıkladığı ve karmaşık görevlerin yerine getirilmesine, örneğin işyeri risk değerlendirmelerine yardımcı olduğu vurgulanmaktadır.

Rapor, Avrupa Komisyonu ve ILO tarafından ortaklaşa finanse edilen “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi ve Ele Alınmasına Yönelik Uygulamalı Rehberlik ve Araçlar: Bir İSG Perspektifi” başlıklı araştırma projesi kapsamında hazırlandı. Projenin hayata geçirilmesinin ardından 23 Ocak’ta Cenevre’de İş Sağlığı ve Güvenliği Yoluyla Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi ve Ele Alınması konulu bir konferans düzenlenecektir.

ILO’nun 2019 tarihli ve 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi ve 206 sayılı Tavsiye Kararının kabul edilmesi, şiddet ve tacizden arındırılmış bir işyeri hakkının sağlanmasına yönelik uluslararası taahhütte önemli bir dönüm noktası oldu. 2022 yılında Uluslararası Çalışma Konferansı, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamını ILO Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesinde yer alan temel haklar arasına dahil ederek bu taahhüdü güçlendirdi.

*

*

DOÇ. DR. TAT: ‘’ÜST SOLUNUM YOLU HASTALARI, BAĞIŞIKLIKLARINI KONTROL ETTİRMELİ’’

Burun, sinüsler, yutak, gırtlak ve soluk borusunun üst kısmında oluşan, üst solunum yollarından her hangi birinin etkilenmesi neticesinde üst solunum yolu enfeksiyonu oluşmaktadır.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doçent Doktor Tuğba Songül Tat, Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, genellikle öksürük, burunda akıntı, tıkanıklık ve boğaz ağrısı ile karakterize olduğunu belirtti. Herkesin üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebildiğine vurgu yapan Doçent Doktor Tuğba Songül Tat, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık tekrar etmesi, yılda ikiden fazla sinüzit, kulak enfeksiyonu veya alt solunum yolu enfeksiyonu yani Zatürrenin bu duruma eşlik etmesi gibi durumların çok önemli olduğunu belirterek bu hastaların altta yatan ek hastalık açısından mutlaka değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doçent Doktor Tuğba Songül Tat üst solunum yolu hastalıkları ile ilgili açıklamasında sözlerine şöyle devam etti.:

Bu hastalarda genellikle altta yatan alerjik bir durum veya bağışıklık sistemi yetersizliği olabilmektedir. Medical Point Gaziantep Hastanesi Alerji immünoloji biriminde, bu hastaları hem alerjik hastalık hem de bağışıklık sistemi bozuklukları için değerlendirmekteyiz. Eğer altta yatan böyle bir hastalık saptarsak spesifik tedavisini düzenlemekteyiz. Böylelikle hem hastalarımızın hayat kalitesi artmakta hem de gereksiz antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlara olan gereksinim azalmaktadır.  Bu şekilde hastalıkların ilerleyip daha kötü sonuçlara neden olması engellenmektedir. Eğer sizlerde de bu belirtmiş olduğumuz durumlar varsa ileri tetkik için Alerji İmmünoloji birimimize başvurmanızı önermekteyiz. Herkese sağlıklı, mutlu günler diliyorum.’’ dedi.

*

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ ZABITA EKİPLERİ

2023 YILINDA 38.944 İŞYERİNİ DENETLEDİ

Şahinbey Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 2023 yılı içerisinde 38.944 iş yerini denetleyerek vatandaşın sağlığı için 24 saat görev yaptı.

 Şahinbey Belediyesi zabıta ekipleri halkın sağlıklı ürünler tüketebilmesi için denetimlerini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle halkın bilinçli tüketici olmasını sağlamak için birçok projeye imza atan Şahinbey Belediyesi zabıta ekipleri, iş yerlerinde hijyen kurallarına uyulmasına büyük önem veriyor.

“ZABITA EKİPLERİMİZ 24 SAAT GÖREV BAŞINDA”

Amaçlarının halkın sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Şahinbey Belediyesi olarak vatandaşlarımızın sağlığı için 7/24 çalışmaya devam ediyoruz. 2023 yılı içerisinde zabıta ekiplerimizce 38.944 işyeri denetlenmiş olup, bu denetlemeler neticesinde 24.469 iş yerine ihtar ve idari yaptırımlar uygulandı. Yapılan bu denetimlerde 81.689 adet son kullanma tarihi geçmiş ve süt, gazlı içecekler, çikolatalar, yağlar gibi birçok ürüne bozulması nedeniyle zabıta ekiplerimiz tarafından el konuldu. Vatandaşlarımızın da bu konuda hassas davranmaları gerekiyor. Hangi market veya gıda satan iş yeri olursa olsun, son kullanma tarihlerine baksınlar. Son kullanma tarihi geçmiş ürün satan iş yerlerini 153 zabıta ekiplerimize bildirmelerini toplum sağlığı açısından istirham ediyorum” dedi.

*

*

*

Gaziantep Lisesi yahut

Gaziantep’te Eğitim Tarihi

Gaziantep Lisesi. 1911 yılında “Ayn-ül Marif İdadisi” olarak açıldı. 1913 yılında Ticaret İdadisi olarak Şimdiki Bahçelievler Maheesindeki Sarı hastanede devam etti.Öğrencier buraya aktarıldı.Tİcaret İdadisi Oamanlı toprağında üçüncü olarak açılan Ticaret Mektebi idi.Bu mektep daha mezun veremeden Birinci Dünya savaşı çıktı,seferberlikte öğrencilerinin neredeyse tamamı askere alındı.1918 de başlayan Antep Kuşatması bittikten sonra, bu mektep  1922 yılında Sultaniye dönüştürülmüştür. Cumhuriyetimizin kuruluşu ile 1923 yılında Lise adını almış, 1933 yılına kadar ortaokul olarak eğitim ve öğretim yapmıştır. 1 Şubat 1933 yılında Atatürk’ün direktifleri ile bugünkü niteliğine kavuşmuştur. Bugün kullanılmakta olan merkez bina 1962 yılında yapılmıştır.

Kronoloji

1911 Ayn-ül Marif

1913 Ticaret İdadisi

1922 Gazi Ayıntab Sultanisi

1933 Gaziantep Lisesi

1962 Mezun 90 kişi Tıp Fakültesi 32 kişi kazanıyor.Toplam 82 kişi Üniversiteyi kazanıyor.

1968 Türkiye birincisi Gaziantep Lisesinden.

Kaynaklar:Adil Dai,Bilge Kazaz,  Konuralp Ilbay

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı