Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 18.01.2024 e gazete

admin | 17 Ocak 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 18.01.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 18.01.2024 e gazete

HABER METNİ

FATMA ŞAHİN 10 YILLIK METRO SERÜVENİYLE YENİDEN ADAY

Fatma Şahin 10 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğu zaman yepyeni projeler üretme gayretiyle “Gaziantep için nasıl bir proje zinciri oluşturabiliriz”  sorusunu bizlerle, yerel yönetimlerle ilgili herkesten görüş almıştı.

Elbette ben de o yıl Kültürel Ekonomi yani kültür ekonomisi ve  ihracı ile ilgili çalışmalarım nedeniyle kendisine bir Tarihi ve kültürel kent arşivi dolayısıyla yemek kültürünün tanıtılması ve alt taban olarak tarımsal ekonominin güçlendirilmesini dile getirmiştim.

Sağolsun Gastronomi Kenti tasarımıyla yemek kültürünü gücü yettiğince tanıttı.

Daha önemlisi bu kentin tarihi kültürel değerlerini de derleyen toplayan Asım Mıhçıoğlu, İbrahim Alisinanoğlu, İbrahim Halil Yakar, Samet Bayrak, Murat Dağ, Sıtkı Severoğlu, Celal Pekdoğan, Hakan Tanrıöver gibi bu kente değer katan çalışmaları da bir kent arşivi oluşturularak önemli bir atılım sağlandı.

Fatma Şahin’in önemli çalışmaları bizi bu güne getirdi.

Tarımsal desteklemeler konusunda henüz yetersiz kaldı ama üçüncü dönem de de iddialı çıkışları elbette olacak. Çünkü elinin altında  bu işi iyi bilen Kenan Seçkin ve İbrahim Yılmaz var.

Metroya gelince..

10 yıl önce Fatma Şahin ilk Metroyu dillendirdiğinde bende şu cümleleri kurmuştum.” Metro nüfus dağılımı dikkate alındığında Gaziantep için erken. Erken ama acil bir 10 yıllık bir yatırım programına alınması gerekir demiştim.

Sanırım bana bu yazımdan dolayı belediye başkanlarının bir araya geldiğinde bu yazım nedeniyle bana kızmış olduğunu okul arkadaşım o dönemim milletvekili bana Nejat Koçer söylemişti.

Fatma Şahin’in bana kızmasına bir anlam vermedim. Benim bildiğim Antepli yürümeyi sevmez; ta ki dükkanın kapısına kadara arabayla gider orada iner, arabayı da dükkanının önüne park eder. Bu kültür var iken hala tramvay yeni kabul görmüşken, metronun erken olduğunu söyledim. Çünkü 2 milyon yerli kent nüfusu +1 milyon kısa sürede başka illere giden kalıcı 540 bin Suriyelinin akışının da belirsizliği var iken..

Suriyelilerin nüfus artışıyla Metro süreci ancak 10 yıl sürdü. Ve bugüne nasip oldu. Cumhurbaşkanı Metro projesinin yatırım programını onayladı.

Metro tasarım sürecinde 10 yıl geçti. Bir 5 yıl sürecinde de yapılması 15 yıl gibi nüfus artışı ve kent büyüklüğü ile eş değer süren bir süreç ve mükemmel bir metro projesi..

Fizik de GÜÇ= İŞ/ Zaman dır.

İş ne kadar kısa sürede yapılırsa güç o kadar artar.

GAZİANTEP METROSU 2024 YILI YATIRIM PROGRAMINA KABUL EDİLDİ

– 15 MİLYAR LİRALIK DEV PROJE CUMHURBAŞKANININ İMZASI İLE 2024 YILI YATIRIM PROGRAMINA KABUL EDİLDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve Gazi şehirde toplu taşımada yeni bir dönem başlatacak Gar – Düztepe – Hastane Sürücüsüz Metro Hattı Projesi, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2024 yatırım programına alındı.  Karar sonrası 15 milyar TL’lik dev yatırım için Gaziantep’in tüm planlamalarının hazır olduğunu belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu karar bizim için çok hayati, çok kıymetli. 1 milyonluk Şahinbey’i, 900 binlik Şehitkamil’e bağlamış olacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan 8082 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın 15 Ocak 2024 tarihli ve 32430 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmasıyla, Gar – Düztepe – Hastane Sürücüsüz Metro Hattı, 2024 Yılı Yatırım Programı’nda yer aldı.

DEV YATIRIM YAKLAŞIK 10.5 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA OLACAK

Mevcut ulaşım sistemlerine entegre olacak 10 kilometre 440 metre uzunluğundaki 9 istasyon ve 39 tren seti kapasiteli depodan oluşacak metro hattı, toplu taşımada güvenliğin, konforun ve memnuniyetin artmasını sağlarken, yeşil şehrin ulaşım standartlarını da koruyacak.  2 yılda tamamlanması planlanan metro projesi, Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynakları ve dış kaynak fonları ile finanse edilecek.

KENTİN KUZEY- GÜNEY AKSINI BİRLEŞTİRECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi’nin kesin projesi olarak onaylanarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca yatırım programına sunulan metro hattının bütçesinin onaylanıp tamamlanmasıyla kentin kuzey – güney aksında, yeraltından toplu ulaşım raylı sistemi ile çevreci, sürdürülebilir ve konforlu şekilde sağlanacak.

9 İSTASYONUN YERLERİ BELLİ OLDU

Gaziantep bu proje ile; Gar İstasyonu’ndan başlayarak, Şehir Hastanesi’ne kadar ulaşımını hızlı, güvenli ve yeşil şehir şartlarına uygun standartlarda sağlayabilecek. Gaziantep metrosu derinlikleri 22 ile 53 metreyi bulan 9 istasyonla 10,4 km boyunca şehir içi seyahatini yeniden düzenleyecek. Gaziantep Metrosu, Gar’dan başlayan, Millet Bahçesi, Dr. Ersin Arslan Hastanesi, Düztepe, Kahvelipınar, Yeşilvadi, Akkent Parkı, Akkent Merkez İstasyonları ile devam eden ve şehir hastanesi istasyonu ile son bulan bir güzergaha sahip olacak.

ŞAHİN: YATIRIM PROGRAMINA METRONUN ALINMASI EN BÜYÜK HAYALİMİZDİ GERÇEK OLDU

Projenin yatırım planlamasına alınmasından sonra açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptığı açıklamada proje için kurum olarak yıllarca mühendislik ve mimari alanda çalışıldığını aktararak, şunları söyledi:

 “Metro projemiz bizim için çok hayatiydi. Büyükşehirlerin en büyük meselesi ulaşım. İrileşmememiz, sağlıklı büyümemiz gerekiyor. Ulaşım yatırımları bu konuda önemli. Hafif raylı sistemler ve Gaziray yapıldı. Ama bu metrosuz olmazdı. 15 Ocak itibariyle, 2024 Yatırım Programı’na alındı. Bu bizim için çok önemli ve hayatiydi. Gaziantep’i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz. Yatırım programına metronun alınması en büyük hayalimizdi. Hayaldi gerçek oldu.”

EN ÖNEMLİ VE ZOR KISMI GEÇTİK

Projenin Gaziray ve diğer ulaşım sistemlerine entegre çalışacağını konuşmasının devamında aktaran Başkan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Metromuz Gar’dan başlayarak Maarif Kavşağı, Düztepe, Kahvelipınar, Yeşilvadi ve Akkent’ten geçerek Şehir Hastanesi’ne varacak. 9 istasyon var. Bu istasyonların özelliklerine baktığımızda konforlu, çevreci, sıcağa soğuğa değmeden, 50 metre derinliğe inip şehri demir ağlarla örerek, 1 milyon nüfusa sahip Şahinbey’i 900 bin nüfuslu Şehitkamil’e bağlayacağız ve burada Gaziray ile OSB’ye götüreceğimiz büyük bir ulaşım projesi. En önemli ve zor kısmı geçtik. 15 milyarlık bir yatırım. Hızlı bir şekilde başlayacağız. Proje çok hızlı bir şekilde kendini amorti edecek. Trafikte en büyük sıkışıklık yaşanan noktalarda yer altına metroyla inmek bize ilaç gibi gelecek. 1 Nisan’da inşallah ve Allah’ın izniyle ustalık dönemimiz başladığında, ilk yapacağımız iş metronun çalışması olacak ve inşallah 2 yıl içerisinde bu şehri metroyla buluşturmuş olacağız.”

*

*

*

GÜNEYDOĞU’NUN 2023 YILI TEMEL GIDA İHRACATI 3,8 MİLYAR DOLAR

Makarna, buğday unu, bitkisel yağlar, bisküvi ve kakaolu mamuller gibi temel gıda ürünleri içeren hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe Türkiye’nin en fazla ihracat yapan bölgesi Güneydoğu Anadolu oldu. İhracatını yüzde 6,6 artışla 3,8 milyar dolara taşıyan bölgedeki temel gıda ihracatçıları, Güneydoğu Anadolu iştigal alanında en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Türkiye’nin toplam ihracatında bölgenin payı makarnada yüzde 68’e, buğday ununda yüzde 37’e, bitkisel yağda ise yüzde 36’ya yaklaştı. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise Irak, Suriye ve ABD olurken, İtalya’nın payı yüzde 4,9 olarak gerçekleşti.

“Komşularımız Asya pirinci yerine Türk bulguru yesin istiyoruz”

Hem sektörel düzeyde en fazla ihracat yapan bölge hem de Güneydoğu’da en fazla ihracat yapan sektör olarak çifte başarıya imza attıklarını belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu şunları söyledi:

“Temel gıda ihracatında en büyük iki pazarımız olan Irak ve Suriye’den siparişlerimiz gerilediği için, 2023 yılında toplam ihracat artışımız sınırlı oldu. Irak’ın Trademap verilerini incelediğimizde, son yıllarda bu ülkenin Tayland’dan ithalatında bir artış olduğunu görüyoruz. 2022 yılında Irak’ın toplam pirinç ithalatı 1 milyar doları aşmıştı. Irak bu devasa alımın yüzde 60 kadarını Tayland pazarından yapmıştı. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında aynı ivmede devam eden bu süreç, pirinç üretimindeki sorunların fiyatlara etkisi nedeniyle yaz ortasından itibaren biraz yavaşladı. Asya’da El Nino koşullarına bağlı kuraklık sıkıntısının küresel pirinç fiyatlarında neden olduğu yükseliş trendinin 2024 yılı boyunca devam etmesini bekliyoruz. Uluslararası ticarette pirincin tonunun 650 doları bulduğu bu ortamda, yüzde 20’ye yakın fiyat avantajı sunan bulgurun daha iyi bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe faaliyet gösteren 6 ihracatçı birliğini bir araya getirerek kurduğumuz Türkiye Gıda İhracatçıları markası, bulgur konusunda tanıtım çalışmaları hazırlıyor. Bu faaliyetlerin de katkısıyla, komşularımızın Asya pirinci yerine Türk bulguruna ağırlık vereceklerine inanıyoruz.”

“Bisküvi-pasta ve şekerli mamullerin birim fiyatlarında artışlar var”

Bu yıl Güneydoğu’nun temel gıda ihracatında birim fiyat artışı gerçekleşen ürünlerin bisküvi-pasta ile şeker ve şeker mamulleri olduğunu belirten Kadooğlu şunları ifade etti:

“Gaziantepli firmaların yoğun katılımcı olduğu gıda fuarlarında birbirinden farklı ürün gruplarında birçok üretici görebilirsiniz. Bölgedeki üreticilerimizin makarna, bitkisel yağ ve bisküvi-pasta gibi alanlarda markalaşan yatırımları, büyük bir çeşitlilik sağlıyor. Türk stantlarını dolaşan bir alıcı, hemen hemen her ürün grubumuzda dünya standartlarında kaliteli üretim yapan bir muhatap bulabiliyor. Bizim özelliğimiz bu kaliteyi rekabetçi fiyatlarla sunabilmemiz, fiyat hassasiyeti olan alıcıları memnun tutabilmemiz. Bu yüzden mecbur olmadıkça ürünlerimize zam yapmayı sevmiyoruz, genelde maliyetlerimizi ürünlere yansıtmak durumunda kalıyoruz. Bu yıl en fazla fiyat artışı bisküvi-pasta ve şekerli mamullerimizde yaşandı. Dünyada şeker pancarı fiyatlarındaki yükseliş, bu ürünlerde KG başına ihracat fiyatlarımızı yüzde 10 kadar artırdı. Üretim ölçeklerimizin sağladığı maliyet yönetebilme gücümüzü özellikle iç piyasada kullanıyoruz. Yurt içindeki vatandaşlarımıza ithal muadillerine göre daha iyi fiyatlar vermeye çalışıyoruz. 2024 yılında da Güneydoğu Anadolu’nun Türkiye’nin temel gıda üretim ve ihracatında ilk sırada yer alacağımıza inanıyoruz.”

“Sırada Güney Kore var”

İhracatta yeni pazarların bulunması ve dış pazarlardaki payımızın arttırılması amacıyla 14-19 Ocak 2024 tarihlerinde Güney Kore’nin Seul şehrine yönelik Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti programı düzenlediklerini belirten Kadooğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Satın alma gücü yüksek olan Asyalı ülkelere Türk ürünlerini tanıtmak, bu bölgeden aldığımız siparişleri daha da artırmak niyetindeyiz. Geçen yıl Singapur’da düzenlenen FHA’da ikili görüşmelerimiz olmuştu, Seul’de gerçekleştireceğimiz programla daha fazla alıcıya ulaşmaya gayet edeceğiz.”

0

0*

*

ŞEHİTKAMİL’DE, TARİFE VE FİYAT LİSTESİ DENETİMİ YAPILDI

-YAPILAN DENETİMLER, MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Şehitkamil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçe genelinde hizmet sunan işletmelere yönelik tarife ve fiyat listesi denetimi gerçekleştirildi.

Tüketicilerin, henüz iş yerine giriş yapmadan mal veya hizmete ilişkin bilgi sahibi olmalarının sağlanması amacıyla yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde kapı girişleri önünde tarife ve fiyat listelerine yer verilmesi zorunlu oldu.

Şehitkamil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, rutin denetimlerinin yanı sıra ilçe genelinde lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde tarife ve fiyat listesi denetimi yaptı. Zabıta ekipleri, rutin denetimlerin yanı sıra vatandaşların şikâyetleri üzerine de denetimler de gerçekleştirdi.

Tüketicilerin, tarife ve fiyat listelerini inceleyip fiyat bilgilerinin dâhilinde malın veya hizmetin satın alınıp alınmaması kararına doğrudan etki etmesi sebebiyle tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunması hedefiyle başlatılan uygulama kapsamında yapılan denetimler, memnuniyetle karşılandı.

YAPILAN BU TÜR DENETİMLERDEN MEMNUNUZ

Denetimlere ilişkin konuşan işletmeci Samet Demirbilek, “Yeni çıkan düzenlemeyle birlikte iş yerlerinde zorunlu hale getirilen fiyat listesi uygulamasını, işletme olarak hemen faaliyete geçirdik. İş yerimizin girişine ve müşterilerimizin rahatlıkla görebileceği belirli yerlere güncel fiyat tarifelerimizi astık. Bunun yanında da masalarda QR kod okumalı güncel fiyat tarifelerimizi bulunduruyoruz. Tüm ürünlerimiz, şu an güncel bir şekilde masalarda bulunuyor. Her türlü kolaylığı müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz. Bugün de Şehitkamil Belediyemize bağlı zabıta ekipleri geldiler ve denetimlerde bulundular. Onun dışında zaten sık sık bu tür hijyen, temizlik ve bakım konusunda da zabıta ekiplerimiz zaten düzenli bir şekilde denetimlerini sürdürüyorlar. Yapılan bu tür denetimlerden memnunuz. Hem bizim daha iyi hizmet sunmamız açısından hem de müşterilerimizin güveni açısından bu tür denetimleri olumlu buluyoruz” ifadelerini kullandı.

BU TÜR DENETİMLER SIK SIK YAPILIYOR

İşletmecisi Mürsel Turan ise yapılan denetimlere ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

 “Yeni çıkan uygulamaya göre fiyat tarifelerinin asılması lazımmış. Biz de işletme olarak yeni çıkan uygulamayla birlikte güncel fiyat tarifelerini astık. Bunun yanında masalarda da fiyat listelerimiz mevcut.  İşletme olarak her şeyin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Müşterilerimize her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Bugün de zabıta ekiplerimiz geldiler ve denetimlerini yaptılar. Zaten bu tür denetimler sık sık yapılıyor. Yapılan denetimlerden de memnunuz.”

*

*

GÖZE DOKUNULMADAN UYGULANAN LAZER İLE GÖZLÜKLERİNİZDEN KURTULABİLİRSİNİZ

Gözde miyop, hipermetrop ve astigmat olarak adlandırılan kırma kusurları, retraktif cerrahi ile kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi, Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler ve Doç. Dr. Burak Bilgin, halk arasında göz çizdirme olarak adlandırılan  refraktif lazer uygulamaları hakkında bilgiler verdiler.

Hepimizin ‘göz çizdirme’ şeklinde bildiğimiz ameliyatlar hakkında bizi bilgilendirir misiniz ? Sadece tek bir lazer ameliyatı mı, yoksa farklı lazer işlemleri mi vardır ? Hangi teknik iyisidir ?

Halk arasında ‘göz çizdirme’ ameliyatları olarak bilinen refraktif lazer uygulamaları gözün en öndeki saydam tabakası olan kornea tabakası üzerinde gerçekleştirilir. Kişinin kornea kalınlığı, mevcut olan kırma kusurunun türü, kırma kusurunun yüksekliği ve hatta kişinin icra ettiği mesleğe bile bağlı olarak farklı tekniklerden kişiye uygun olanı seçilerek refraktif lazer uygulamaları gerçekleştirilebilir. Farklı tekniklerin birbirlerine üstünlükleri olmamakla birlikte, her tekniğin diğer tekniğe göre avantajlı olduğu ve dezavantajlı olduğu noktalar mevcuttur. Refraktif lazer cerrahisine aday olan bir hastanın öncelikle hangi teknikten daha çok fayda göreceğine, hangi tekniğin ihtiyaçlarını en fazla karşılayacağına yapılan ölçüm ve hesaplamalar ile iyi karar verilmelidir.

Lazer ile gözlük atma ameliyatları her hastaya uygulanabilir mi ?

Lazer cerrahisi planlanırken, yapılan tetkikler sonrasında hastalar kabaca üç gruba ayrılabilir. Güvenle cerrahi olabilecek hastalar, cerrahisinde bazı risk faktörleri olan hastalar ve cerrahi kesinlikle önerilmeyecek hastalar olarak sınıflandırılabilir.  Birinci grup hastalarda lazer cerrahisi kararı rahatlıkla alınabilir. Üçüncü grup hastalarda da hastanın cerrahiye uygun olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Esas doğru karar verilmesi ve üzerinde detaylı düşünülmesi gereken grup ise ikinci grup hastalardır. Bu hastaların cerrahisinde bazı riskler mevcut olduğu için faklı hekimler tarafından farklı yaklaşımlar ve yorumlar yapılabilir. Risk faktörleri ve hastanın genel durumu çok detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Hastaları yüksek risk altına sokacak uygulamalardan kaçınılmalıdır. İyi bir hekim hangi hastaları ameliyat edeceğini iyi bilen hekim olmakla birlikte, en iyi hekim hangi hastaları ameliyat etmemesi gerektiğini bilen hekimdir.

Lazer ile gözlük atma işlemleri için yaş sınırı var mıdır? Hastanede yatış gerekli midir ? Hastalar kaç günde normal hayatlarına dönebilirler?

Refraktif lazer uygulamaları için kişi 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Tercihen 20 yaşını tamamlamış olması ve son 1 yıl içerisinde göz numaralarında ilerleme olmaması önerilir. Refraktif lazer uygulamalarında operasyon dakikalar içerisinde tamamlanır. İşlem sırasında damlalar ile anestezi sağlanır ve hasta ağrı hissetmez.  Hastanede yatış gerektirmez. Uygulanan tekniğe göre iş hayatına dönüş ortalama 2-5 gün arasında değişmektedir.

Bu işlemler ile gözleri sıfırlamış mı  oluyoruz?

Uygulanan lazer operasyonu sonrasında çok yüksek oranda kişinin gözlük veya kontakt lens kullanarak ulaştığı görme düzeyi gözlüksüz olarak elde edilir. Herhangi bir gözlük kullanma gereksinimi duymayan sağlıklı gözlerde dahi tam sıfır numara yoktur. Dolayısıyla gözdeki numaraların sıfırlanması gibi bir beklenti olmamalıdır.

Lazer işlemi sonrasında zamanla tekrar gözlük ihtiyacı oluşur mu?

Refraktif lazer cerrahisi geçirmiş bir hastada yıllar içerisinde vücuttaki her dokuda olduğu gibi korneada da yaşlanma ile beraber bazı değişiklikler olabilir. Bu değişiklikler yıllar içerisinde göz numaralarında bir miktar artışlar yapabilir. Yıllar içerisinde oluşan değişiklikler eğer hastanın göz yapısı uygun ise tekrar lazer ile veya numaralarına uygun gözlük-kontakt lens ile düzeltilebilir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı