Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 14.01.2024 e gazete

admin | 14 Ocak 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 14.01.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 14.01.2024 e gazete

HABER METNİ;

‘TERÖRİSTAN’ KURULMASINA KESİNLİKLE İZİN VERMEYECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde güvenlik toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.

Güvenlik toplantısı sonrası yapılan açıklamada, toplantıda; terörle mücadele stratejilerinin bütünlüklü olarak değerlendirildiği, dün Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekât bölgesinde düzenlenen hain terör saldırısı ve terörle mücadele bağlamında atılan ve atılacak adımların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin, bekasına yönelik tehditleri kaynağında engelleme ve imha etme stratejisi çerçevesinde terör örgütü PKK/YPG/KCK ve destekçileriyle mücadelesini azim ve kararlılıkla sürdürmekte olduğunu açık ve net bir biçimde ifade ediyoruz. Hain saldırı sonrası başlatılan operasyonlarda Irak’ın kuzeyinde 36, Suriye’nin kuzeyinde dokuz olmak üzere toplam 45 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Bu mücadelemiz son terörist etkisiz hâle getirilinceye, Irak ve Suriye’deki terör bataklıkları tamamen kurutuluncaya kadar devam edecektir. Sınırlarımız içinde yok olma noktasına gelen bölücü terör örgütü, başarılı sınır ötesi operasyonlarımız neticesinde çok ağır kayıplar vermiştir. Terör örgütü, Suriye ve Irak sahasında köşeye sıkıştıkça, örgütü yeniden palazlandırma, yeniden canlandırma girişimleri de hız kazanmıştır.”

Son dönemde hudut dışında görev yapan birliklere yönelik artan terör eylemlerinin örgütü semirtme senaryolarının sinsi birer parçası olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Türkiye, hangi bahaneyle ve sebeple olursa olsun güney sınırları boyunca bir ‘teröristan’ kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir. Meşru müdafaa hakkımız ve ikili anlaşmalar çerçevesinde, nerede bir terör tehdidi, kampı, sığınağı, oluşumu veya kümelenmesi varsa arkasında kim olduğuna bakmadan, kalıcı olarak imha etmek temel önceliğimizdir. Türkiye düşmanlarının taşeronluğunu üstlenen bölücü alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabı misliyle sorulmaktadır ve sorulacaktır. Türkiye Yüzyılı hedefimizin önünü kesmek için kurulan tuzaklara maşalık yapanları da onların iplerini ellerinde tutanları da hüsrana uğratmakta kararlıyız. Dün Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekât bölgesinde düzenlenen hain terör saldırısında şehit olan Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Şehitlerimizin ailelerinin, yakınlarının, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve aziz milletimizin başı sağ olsun. Saldırıda yaralanan ve tedavileri devam eden askerlerimize Mevla’dan acil şifalar niyaz ediyoruz.”

*

*

Ak Parti Yavuzeli Belediye Başkan Aday Adayı Erdem Yılmaz:

CUMHUR İTTİFAKI YAVUZELİ’NDE REKOR OY ALACAK

Ak Parti Yavuzeli Belediye Başkan Aday Adayı Erdem Yılmaz Yavuzeli’nde Ak Parti-MHP Cumhur ittifakı olarak en yüksek oyu alacaklarını ifade etti.

Yılmaz Yavuzeli MHP ilçe Başkanı  İsmail Aytekin’e bir nezaket ziyaretinde bulunarak 31 Mart Yerel seçimde Ak Parti-MHP Cumhur ittifakı olarak rekor düzeyde oy alacaklarını kaydetti.

Ak Parti Yavuzeli Belediye Başkan Aday Adayı Erdem Yılmaz ayrıca Yavuzeli Rumkale alanını turizm destinasyon merkezi haline getireceklerini, Yavuzeli merkezini de köy görüntüsünden  yaşanabilir bir modern kent görünüme kavuşturacaklarını vurguladı.

Erdem Yılmaz aile olarak Yavuzeli’nin ilçe olmasında büyük emeklerinin olduğunu geçmiş dönemlerde de Belediye Başkanı olarak Yavuzeli’ne hizmet ettiklerini açıkladı.

0

0

0

GSO’DA ENFLASYON MUHASEBESİ ANLATILDI

ENFLASYON MUHASEBESİ İŞLETMELERİN GERÇEK FİNANSAL DURUMLARI İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR

-“ENFLASYON MUHASEBESİ VE SANAYİ İŞLETMELERİNE ETKİSİ” KONULU TOPLANTI GSO’DA YAPILDI

Gaziantep Sanayi Odası ev sahipliğinde “Enflasyon Muhasebesi ve Sanayi İşletmelerine Etkisi” konulu toplantı gerçekleştirildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası (YMMO), Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), Nizip Ticaret Odası (NTO) ve Nizip Ticaret Borsası (NTB) iş birliğinde GSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı Emre Güler, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Tekin Alpay, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakan Özseven, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, GSO Genel Sekreteri Yusuf İymen, firma temsilcileri, kurum yetkilileri ve sanayiciler katıldı.

Enflasyon muhasebesinin uygulanması sürecinde kullanılan hesaplar, mali tablolar ve ekonomik göstergeler hakkında bilgilendirmede bulunulan toplantıda vergileme üzerindeki enflasyon ve fiyatlar genel seviyesindeki değişimler gibi konular ele alındı.

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, enflasyon muhasebesinin işletmelerin gerçek finansal durumları ve faaliyet sonuçlarını belirlemeleri noktasında büyük önem taşıdığını söyledi.

Firmaların finansal durumlarını daha sağlıklı bir şekilde görüp yönetebilmelerinin sürdürülebilirlik için taşıdığı öneme dikkati çeken Ünverdi, “İşletmelerimizin yıl içerisindeki kazanç ve kayıpları, enflasyonda yaşanan dalgalanmaların da bir sonucu olarak ortaya çıkar. Aynı şekilde geleceğe yönelik yapılan planlar da yine bu dalgalanmalardan kaçınılmaz olarak etkilenir. Bu nedenle firmalarımızın sağlıklı finansal tablolar oluşturabilmeleri, bu tabloları yüksek enflasyon etkisinden arındırmaları ve enflasyonun vergileme üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilmeleri için enflasyon muhasebesi gereklidir. Ülkemizin en büyük organize sanayi bölgesine sahip, 10 milyar doların üzerinde ihracat yapan ve kent genelinde 5200’ün üzerinde imalatçı işletmenin bulunduğu şehrimiz için de bu çok önemli bir konudur. Ülkemizde enflasyon muhasebesinin uygulanma koşulları oluşmuştu ve biz de uygulanmasını bekliyorduk. Bu sebeple uygulama, sanayimiz ve işletmelerimiz açısından enflasyonun mali tablolar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesine katkıda bulunacaktır. Bu doğrultuda düzenlediğimiz toplantımızın hayırlı olmasını diliyor, iş birlikleri için Gelir İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Nizip Ticaret Odası ve Nizip Ticaret Borsası’na, değerli konuşmacılarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI GRUP BAŞKANI EMRE GÜLER

Açılış konuşmalarının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı Emre Güler ise bir sunum gerçekleştirerek enflasyon müessesesinin vergi mevzuatındaki yeri, enflasyon düzeltmesi, maliyeti ve genel esasları, vergi usul kanunu genel tebliği, 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun düzeltilmesi gibi konularda katılımcılara bilgiler verdi.

Emre Güler, sahadaki geri dönüşlerin kendileri için önemli olduğunu ve bu geri dönüşlere göre çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, “Bu tür geri dönüşleri bizler not alıp ona göre adımlar atıyoruz. Tebliği yayımladık ama özellikle sosyal medya ve diğer yollardan bizlere ulaşan meslek mensupları için yapabileceğimiz bir şeyler varsa ona göre hareket ediyoruz. Sonuçta bu 20 yıldır uygulanmayan bir müessesedir. Arada geçen yıllara ve değişen kanunlara rağmen bunları güncel hale getirmeye çalışıyoruz. Uygulamada aksaklıklar olabilir ama bunları da ilerleyen süreçte çözeceğiz. Biz çıkardığımız tebliği kamuoyu ile paylaştık, geri dönüşler aldık ve ona göre oluşturduk. 2023 yılı enflasyon düzeltmesinden kaynaklı tutarlarda kazancın tespiti dikkate alınmayacak. Şu anki talepler bankalar ve finans kurumlarında olduğu gibi 2024 içindir. Gelir İdaresi Başkanlığı olarak oldukça önemsediğimiz enflasyon muhasebesi konusunda yapılan bu toplantının hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANI MEHMET TARIK TÖRER

2023 yılı sonu itibariyle yoğun vergi düzenlemelerinin hayata geçtiğini ve enflasyon muhasebesinin bu açıdan da önemli olduğunu kaydeden Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer, “Enflasyon düzeltmesi ile ilgili yıl sonunda büyük bir beklenti vardı. Kamuoyu beklentisi son dakikaya kadar acaba torba yasada değişiklik olur mu şeklindeydi ve yılın son gününde Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ uygulamalarla ilgili birlik ve bütünlük getirmiş oldu. Taslak olarak daha önce Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yer alan taslaktan farkı olmayan tebliğimiz yürürlüğe girdi. Toplantımızın özellikle bu noktada faydalı olacağına inanıyor, hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BAŞKANI HAKAN ÖZSEVEN

Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakan Özseven de enflasyon düzeltmesi ve uygulamasının mutlak surette yıllık verilen beyannamelere eklenmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl için düzeltme esnasında hiçbir vergi uygulanmayacak, ancak geçici vergi beyannamelerinde bazı sanayicilerin hiçbir reel kazancı olmadığı halde vergisel sonuç doğuracak. Bu da mutlak surette bu firmalarımızı zora sokacaktır. Bu konuda gerekli olan çalışmaların yürütülmesini talep ediyoruz. Toplantının hayırlı olmasını diliyor, Gaziantep Sanayi Odamıza ve emeği olan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz.”

GAZİANTEP YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BAŞKANI MEHMET TEKİN ALPAY

Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Tekin Alpay da enflasyon muhasebesi konusunun günümüz şartlarında büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Enflasyonun genel olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak arttığı ekonomik bir olgu olduğunu belirten Alpay, “Enflasyon muhasebesi ise bu fiyatı ölçmek ve analiz etmek için kullanılan bir yöntemdir. Enflasyon birkaç konudan kaynaklanıyor. Muhasebe süreci ise genellikle tüketici fiyat endeksi ve toplam fiyat endekslerinin kullanıldığı bir metodolojidir. Sonuç olarak enflasyon muhasebesi ekonomik kararlar almak, politikalar oluşturmak ve ekonomik istikrarı sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu konuların görüşüldüğü toplantımızın düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

*

**

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ SAYESİNDE AYAKTA KALDIK

Şahinbey Belediyesi’ne bağlı İstiklal Sosyal Tesisi ’ne gelen Nazife Çelik tesiste yaptığı elbiseleri satarak geçimlerini sağlıyor.

Vatandaşın her alanda yaşamına dokunan Şahinbey Belediyesi özellikle 6 Şubat depreminden sonra vatandaşların yaralarını sararak yeniden yaşama tutunmalarını sağlıyor. Şahinbey Belediyesi’ne bağlı İstiklal Sosyal Tesisi’ne gelen Nazife Çelik tesiste yaptığı elbiseleri eşine vererek satış yaptırıp geçimlerini sağlıyor.

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ BİZE KAPILARINI AÇTI

Şahinbey Belediyesi’nin destekleri ile yeniden yaşama tutunduklarını ifade eden Nazife Çelik, “Şahinbey Belediyesi’nin bize sunduğu dikiş kursunda ürettiğim eşyaları satarak kazanç elde ediyor ve tüm borçlarımızı ödüyoruz böylelikle ailemizi geçindiriyoruz. Dikiş kursu ile pandemide tanıştım. Öncesinde ufak ufak dikişler yapıyordum ve kendimi geliştirdim. Başta çocuklarıma yapıyordum daha sonra eşimi işten çıkardılar. Eşim işten çıkarılınca bana sen ürünleri dik ben satayım dedi. Deprem oldu, deprem sürecinde ise hocamız tesiste kaldığını söyleyince ‘biz de gelebilir miyiz, eşim satışa gidiyor dikmem gereken kumaşlar var dedim’ Hocamız ise bize tesisin kapılarının açık olduğunu söyledi. Depremin ilk olduğu zamanlarda eşim 15-20 gün boyunca satışa çıkamadı ve bizim başka gelirimiz olmadığı için şalvar ve pijama dikmeye daha çok ağırlık verdim. Ben diktikçe eşim köylere ve çevre ilçelere giderek sattı. O dönemlerde çocuğumda rahatsızdı, paraya ihtiyacımız vardı. Dikiş ile kazancımızı çıkarttık. Daha önce kumaşlarımız ucuzdu, 100 TL’ye satıyorduk. Şuanda 200 TL’ye çıkardık. Günde ortalama 15 tane dikiyorum ve hepsi bitiyor. Biz kredi çekmiştik, dikiş kursunda ürettiğim eşyalardan kazanç elde ederek tüm borçlarımızı ödüyoruz ve ailemizi geçindiriyoruz” dedi.

DEPREMİN KORKUSUNU TESİSTE ATTIM

Depremin korkularını ve tüm stresini dikiş kursunda attığını söyleyen Nazife Çelik, “Depremde çok korkmuştuk ve buradaki görevli hocalarımız sayesinde ben dahil tüm kadınlar depremin stresini burada attık. Herkes burada birbirine destek oluyor ve dikiş yaparak stresimizden uzaklaşıyoruz diyebilirim. Tüm arkadaşlarıma tavsiye ettim. Buraya gelmenin motive ettiğini, tüm sıkıntılarımızdan arındığımızı ve eve mutlu gittiğimizi anlatıyorum” şeklinde konuştu.

EVİMİZİN GEÇİMİNİ SAĞLIYORUZ

Eşiyle el ele vererek zorlu süreci birlikte atlattıklarını ifade eden Salih Çelik ise “Eşimle beraber el ele verdik. Eşimin kursta ürettiği tüm şalvarı, eteği ve çeşitli giyim ürünlerini çevre köylerde ve ilçelere giderek satıyorum. Böylelikle evimizin geçimini sağlıyoruz” diye konuştu.

*

*

*

GAZİANTEP’İN SPORCU SAYISI ARTIYOR, KUPA VE MADALYALARI ÇOĞALIYOR

 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, spor şehri Gaziantep ilkesinden yola çıkarak spor alanında yaptığı yatırımlarla kentteki sporcuların, kupa ve madalyaların sayısının her geçen gün artmasının önünü açıyor.

Sosyal belediyecilik anlayışıyla spora ve sporcuya olan yatırımlarını artıran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), şehir genelinde 11 spor salonu, 13 yüzme havuzu, 1 tenis kompleksi, 4 futbol sahası, 4 macera parkı, 4 gençlik merkezi, 1 doğa akademisi, 1 Aktif Yaşam ve Obezite Merkezi, E Spor Merkezi ve Alaeddin Yavaşca fitness salonunu hizmete açtı.

Hizmete açılan spor tesislerinin tamamında ulaşılabilirlik temel alındı. Futbol, basketbol, voleybol ve karate gibi birçok branşta profesyonel antrenörler eşliğinde eğitimlerin verildiği bu tesislerde sporun gündelik yaşam içerisinde alışkanlık haline getirilmesi hedefleniyor.

2023 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesine hizmete açılan tesislerden toplamda 206 bin kişi yararlandı. Buna göre, kamplar 56 bin 110, futbol sahaları bin 492, kitap kafe ve gençlik merkezleri 48 bin 581, yüzme havuzları 59 bin 870 ve spor salonları 40 bin vatandaşa hizmet verdi.

ULUSAL 2 BİN, ULUSLARARASI 200 MADALYA

2019 yılında Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanlığı kuruldu ve birçok branşta profesyonel bir yol izlenildi. Bu kapsamda GBB Spor Kulübü 4 yıl içerisinde 2 bin 51 ulusal madalya, 200 uluslararası madalya, 179 kupa, 4 altın kemer ile büyük bir başarı elde ederken ise paralimpikte ise 98 ulusal madalya, 3 uluslararası madalya ve 1 kupa kazandırıldı.

Toplumsal standartlarını yükseltmek ve farkındalık oluşturmak için planlı bir şekilde engelli bireylere yönelik çalışmaları da bulunan Başkan Fatma Şahin’in bu hizmetine de cevap gecikmeden geldi. Bu bağlamda şehrin spor alanındaki gelişimine engelli sporcular da bugüne kadar; ulusalda 98, uluslararası alanda 3 madalyanın yanında 1 kupa alarak destek verdi.

100 AMATÖR SPOR KULÜBÜNE 100’ÜNCÜ YILDA 5 MİLYON TL DESTEK!

Amatör spor kulüpleri ve sporculara yönelik ayni ve nakdi yardımları ile Başkan Şahin, ihtiyaçlarını karşılamak, moral ve motivasyon sağlamak için en son 2023 yılında 100 amatör spor kulübüne 5 milyon TL nakdi destek verdi. Düzenlenen törende Şahin, doğru zamanda doğru desteklerle bugün sporda bu kadar başarılı bir şehir haline geldiklerini anlatarak, “Çok yol kat ettik. Spor şehri olmak için Gaziantep modelini uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞARILI SPORCULARA BİNLERCE ADET MALZEME!

Öğrencilere spor malzemesi desteğini geleneksel hale getiren Başkan Fatma Şahin, farklı branşlarda eğitim alan sporcuların malzeme ihtiyacını gidermeyi sürdürüyor. Buna göre, 25 civarında branşta spor eğitimi alan öğrencilerin ayakkabı, üniforma gibi eksiklerini her yıl belirli aralıklarla yeniliyor.

Bu doğrultuda devam edilen yakın zamandaki destekler kapsamında değeri 5 milyon TL’yi bulan 21 bin spor malzemesi, 3 bin 500 başarılı öğrenciye dağıtıldı. Çocukların hangi spor dalında daha yetenekli olabileceğini anlamak adına yetenek taramaları yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Şahin, “Çocuklarımızı yetenekli oldukları alanda uzmanlaştıracağız. Spor bir kültürdür, spor disiplindir, takım ruhudur, takım ruhu olanlar hayatta başarılı oluyor. Bireysellikten çıkıp yetenek taraması ile bunu toplumsallaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.

GAZİ YARI MARATONU’NA SPORCULARDAN TAM PUAN!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Atletizm Federasyonu ve Gaziantep Valiliği iş birliğinde Antep Savunması’nda şehit olan 6 bin 317 kahramanın hatırasını yaşatmak için bu yıl 5’incisi düzenlenen Gazi Yarı Maratonu ve Halk Yürüyüşü, katılımcılardan tam puan aldı.

Gazi Yarı Maratonu, etkinlikler ve vatandaşların katılımıyla şenlik havasında geçti. Uluslararası profesyonel sporcuların da yer aldığı maratonda, 21K koşusuna 414, 10K koşusuna ise 886 olmak üzere toplamda bin 300 profesyonel atlet katılırken 15 bin vatandaş ise halk yürüyüşünde yer aldı.

YERELDEKİ EN BÜYÜK ORGANİZASYON: GAZİ OYUNLARI

Yerelde yapılan en büyük spor organizasyonu olarak kayıtlara geçen Gazi Oyunları spor alt yapısını güçlendirmek hem de okul spor kulüplerinin gelişmesine katkı sağlamak için yarışmaya büyük bir ödül tablosu oluşturdu. Geçen yıl 15 branş, 55 kategoride 5 bin 59 sporcu ile tamamlanırken, bu yıl 20 branş, 118 kategori de 10 bin 589 başvuru aldı.

Toplamda 10 milyon TL bütçeli, 1 milyon TL ödüllü organizasyonda sporcular; 26 spor tesisinde basketbol, futbol, voleybol, kort tenisi, futsal, karate, floor curling, tekvando, hentbol, ayak tenisi, dart, bocce, hokey, atletizm, masa tenisi, oryantiring, güreş, okçuluk, badminton ve yüzme branşlarında yarıştı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı