Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 09.01.2024 e gazete

admin | 09 Ocak 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 09.01.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 09.01.2024 e gazete

HABER METNİ;

BÜYÜK HAYAL GERÇEK OLDU

GAZİANTEP BİR LİMAN KENTİ OLACAK

HASSA TÜNELİ PROJE İHALESİ GERÇEKLEŞTİ

AK PARTİ GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ ALİ ŞAHİN:

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin müjdeyi verdi.

 Gaziantep’in sanayideki üretim gücünü İskenderun Limanı’yla katlayarak artıracak Amanos Tünellerinin ihalesinin yapıldığını ifade eden Şahin şu bilgileri verdi:

“Proje kapsamında; 20 km uzunluğunda 3 tünel inşaa edilecek olup, 2 tünel çift şeritli karayolu, 1 tünel tek hatlı demiryolu tüneli olacak…

Hassa tüneli hayat geçtiğinde Gazi şehrimiz bir liman şehri haline gelecek…

Hassa tüneli projesi ile liman yolu 163 km kısalacak. Gaziantep’in ticaret kapasite ve performansı büyük bir sıçrama gerçekleştirecek…

4- Proje ile sadece Gazi şehrimiz değil bölgesel kalkınmaya etkisi ile Kahramanmaraş, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa gibi komşu illerimiz de ticari alanda büyük sıçrama gerçekleştirecekler.

Gazi Şehrimize, sanayicimize, tüccarımıza, iş dünyası ve bölgemize hayırlı olsun…”

*

*

ŞAHİNBEY’İN GÜCÜ CUMHUR İTTİFAKINDA

MHP İlçe Başkanı Seyit Karlı Savcı Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Mehmet Tiryaki’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerde birlikte yapacakları çalışmalar konusunda istişarelerde bulunan  MHP ve Ak Parti İlçe başkanları Şahinbey’de Türkiye’nin en yüksek oyu almak için çaba harcayacaklarını ifade ettiler.

*

*

*

MAL İHRACATINDAN HİZMET İHRACATINA REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTTIRACAĞIZ

GAGİAD Başkanı Koçer 2023 Yılı Türkiye ve Gaziantep Ekonomisine Yönelik Değerlendirmelerde Bulundu

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, TRT Çukurova Radyosunda yayınlanan “Bölge Gündemi” programına katılarak Türkiye ve Gaziantep ekonomisine dair değerlendirmede bulundu.

Küresel ekonomideki durgun seyre rağmen Türkiye ekonomisinin dirençli yapısıyla 2023 yılında da büyüme kararlılığını sürdürdüğünü belirten Başkan Koçer, “Ekonomimiz 2023’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüyerek, son 13 çeyrektir devam eden kesintisiz büyüme kararlılığını sürdürmüştür. İhracat artışı yoluyla büyüme hem 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da hem de 2024-2028 dönemine dair ekonomide kapsamlı bir yol haritası sunan 12’nci Kalkınma Planı’nda önemli bir başlık olarak yer almaktadır. Bu doğrultuda ülkemiz, mal ihracatından hizmet ihracatına rekabet gücünü korumayı, ihracat hacmini artırmayı ve dış ticaret açığını azaltmayı hedeflemektedir. 2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla ‘255 milyar 809 milyon dolara’ ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. Bu rakamla Orta Vadeli Program’daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de aştık” dedi.

Koçer, üretim kapasitesi ve girişimci ruhuyla Gaziantep’in, ülkemizin bu büyüme yolculuğuna her zaman katkı sunduğunu şu ifadelerle anlattı: “Güncel verileri göz önünde bulundurduğumuzda Gaziantep, İSO ilk 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 28 ve ikinci 500’de 35 firmayla temsil ediliyor. Toplamda 63 firma, Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı arasında ise 63 Gaziantepli firma yer alıyor. Bölgenin en gelişmiş ili olan, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en önemli ticaret kapısı Gaziantep, aylık 1 milyar doları bulan ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6’ncı kenti konumunda. Burada altını çizmemiz gereken bir nokta da, Gaziantep’in dış ticaret fazlası vermesidir. Şehrimiz 2023 yılında 3 milyar dolar civarında dış ticaret fazlasıyla ekonomimize önemli katkı sunmuştur. Gaziantep 2023 yılını 10,1 milyar dolar ihracatla kapattı. 2024’te bu tutarı daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz.”

Gaziantep’in güçlü bir tekstil kenti olduğunu vurgulayan Başkan Koçer, “Gaziantep’ten 190’dan fazla ülke ve bölgeye ihracat yapılıyor. İhracatımızın en önemli üç sektörü olarak tekstil, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ve kimyevi maddeler ve mamullerini sıralayabiliriz. İhracatımızın yüzde 11’ini oluşturan kimyevi maddeler ve mamullerinde 1,1 milyar, ihracatımızın yüzde 31’ini oluşturan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde 3,1 milyarın üzerinde  bir tutara ulaştık. Yüzde 36 ile ihracatımızın ilk sırasında yer alan tekstil ve bağlı sektörlerinde  (halı, tekstil ve tekstil hammaddeleri, deri ve deri mamulleri, hazır giyim) yıllık 4 milyarı bulan bir ihracat kapasitesine sahibiz. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da halı merkezi olan Gaziantep, sadece halıcılıkta 2 milyara yaklaşan ihracatıyla 65 ilin ihracat tutarının daha üzerinde bir performans gerçekleştirmiştir.

Tekstil sektöründe rekabetin koşullarının değişmeye başladığının altını çizen Koçer, “Tekstil alanında geçmişten bugüne taşıdığımız ciddi bir deneyim var. Üretim kapasitemiz, nitelikli insan kaynağımız ve güçlü markalarımızla dünyanın dört bir yanına ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Tekstil sektöründe eskiden daha geleneksel usullerde devam eden üretim ve pazarlama faaliyetleri artık kabuk değiştiriyor. Dünya değişiyor, sektörler ve ihtiyaçlar değişiyor. Bu değişim karşısında tekstil sektörünün yerinde sayması beklenemez. Katma değerli üretim, sürdürülebilir ürün, ve güçlü markalar tekstil sektörünün bugününü belirleyen en önemli konular. Artık sürdürülebilir moda, yavaş moda, yavaş lüks gibi kavramlar var hayatımızda. Dolayısıyla tekstil sektörümüz geleceğe artık bu değişim ve dönüşüme uygun olarak bakıyor. Dünyanın gündeminde yeşil ve dijital dönüşümü birlikte gerçekleştirmek yani ikiz dönüşüm var. Tekstil sektörü gelecekte güçlü şekilde var olabilmek, rekabet gücünü koruyabilmek için bu adımları hızla atmalı. İhracat tarafında uluslararası anlaşmalar ve çeşitli yasal değişiklikler yaşanıyor. En son Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yer alan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının geçiş süreci devreye girdi. Bu düzenlemeler ve geçiş sürecine tekstil başta olmak üzere tüm sektörlerimizi hazırlamak için birçok etkinlik, proje hayata geçiriyoruz.

Uluslararası bir danışmanlık   şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sıkı düzenlemelere ve sektörün karbon azaltma hedeflerini artırmasına rağmen, tedarikçiler henüz sürdürülebilir ham madde konusunda yeterince güçlü bir sinyal almıyor ve 2030’a kadar üretilmesi planlanan malzemelerin yalnızca yüzde 19’unun sürdürülebilir ham maddelerden oluştuğu belirtiliyor. Yani burada halen alınması gereken bir yol ve önemli fırsatlar var. Bu adımları şimdiden atarsak gelecekte rekabet gücümüz daha artacaktır. Bahse konu raporda da altı çizildiği gibi, moda ve hazır giyim sektörlerinde sürdürülebilir ham madde kullanımı şirketlerin kârlılığını artırıyor. Sürdürülebilirlikle ilgili şimdiden harekete geçen şirketlerin beş yıl içerisinde ortalama yüzde 6’lık bir kâr artışı elde edebileceğini öngörülüyor” dedi.

*

*

*

HOKEYİN KAPLANLARI BİR KEZ DAHA TÜRKİYE ŞAMPİYONU

7-8 Ocak tarihlerinde Amasya’da gerçekleştirilen THF Salon Hokeyi Kadın ve Erkek Türkiye Şampiyonası bugün oynanan final maçlarının ardından tamamlandı. Şampiyonluk kupasını erkeklerde kazanan Gaziantep Polisgücü Spor Erkek Hokey Takımı rotayı Avrupa Şampiyonasına çevirdi.

Gaziantep Polisgücü Spor Erkek Hokey Takımı ve Kadın Hokey Takımı, Amasya’da gerçekleştirilen Türkiye Hokey Federasyonu Türkiye Salon Hokey Şampiyonasında başarı halkalarına yeni bir başarı eklediler. Play off mücadelesinde finalde rakip takıma şans tanımayan Gaziantep Polisgücü Erkek Hokey Takımı Türkiye Şampiyonu olurken yine finalde rakibiyle beraber kalan kadın takımı shoot out penaltı atışları sonunda Türkiye ikincisi oldu. Türkiye Şampiyonasının ardından Şubat 2024’te kadın ve erkek takımlarının Avrupa Şampiyonasına hazırlanacağını ifade eden Gaziantep Polisgücü Spor Kulübü Başkanı Mehmet Kaplan elde edilen başarılardan dolayı sporcuları kutlayarak “THF Türkiye Şampiyonasından erkek takımımız şampiyon olarak döndü. Şampiyonluk kupamızı Gaziantep’e bir kez daha kazandırdık. Kız takımımız finalde berabere biten maçın ardından penaltı atışlarında Türkiye ikinciliğini elde ederek şampiyonayı Türkiye ikincisi olarak tamamladı. Sporcularımızı, teknik heyetimizi ve emeği geçen herkesi kutluyor bizlere destek veren başta yönetim kurulu üyelerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Önümüzde Şubat ayında gerçekleştirilecek olan Avrupa Şampiyonası var. Tamamen ona odaklanarak ülkemize bir kez daha Avrupa Şampiyonluk sevincini yaşatmak istiyoruz” dedi.

*

*

DOĞANIN NEFESİ TEMALI RESİM SERGİSİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Ressam Pınar Kuseyri’nin SANKO Sanat Galerisi’nde 2 Ocak 2024’te açtığı “Doğanın Nefesi” temalı resim sergisi sanatseverlerden yoğun ilgi görüyor.

Tuval üzerine karışık tekniklerle yapılan resimlerden oluşan sergide 35 eser yer alıyor.

Eserlerini “az çoktur” anlayışıyla yaptığını ve resimlerinde Uzakdoğu felsefesinin ön planda olduğunu belirten Kuseyri, “Sanatta mükemmel ve doğru yoktur, sanatçı sürekli doğayı ve yaşadığı yeri izlemeli ve kendini geliştirmelidir” dedi.

 “Resimlerimde genellikle doğa, üzüm bağları, ağaçlar ve yaprakları çalışıyorum” diyen Kuseyri, şunları kaydetti:

 “Eserlerimde makro kadraj soyutlamalarıyla gözden kaçırdığımız detayları, duyguları soyutlamalar eşliğinde, renk vurgusuyla sunuyorum. Yağlı boya yanında, Japon felsefesi ve suluboya tekniğinde yine coğrafyaya özgü malzemelerle yaptığım resimlerimde kişisel belleğimi anılarıma ve doğaya yönelerek oluşturuyorum.

Bir yaprak detayının ardında, koskocaman bir ormanı ve daha fazlasını hayal ettirmeyi izleyiciye bırakıyorum. Resimlerimdeki gibi akışta kalmayı katı ve karamsar olmamayı ve tesadüflere yer vermemeyi izleyiciyle paylaşıyorum.”

Çok gelişmiş bulduğu Gaziantep’te sanatseverlerin sergisine ilgisinden duyduğu memnuniyeti “Sanatçı dostlarımızın yanı sıra, eserlerimi Gaziantepli sanatseverler ile buluşturan SANKO Sanat Galerisi’ne ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diyerek dile getiren Kuseyri’nin sergisi, 12 Ocak 2024 tarihine kadar her gün 10.00- 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

PINAR KUSEYRİ

Kuseyri, küçük yaşlarda halı ve kilim motifleri çizmeye başlamıştır. İlk ve orta eğitiminin ardından ekonomi eğitimi almıştır. 2001 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesi hocalarından, desen dersleri alarak, kendini sanatsal olarak geliştirmeye başlamıştır. Daha sonra pastel, suluboya, akrilik ve yağlıboya çalışmalarında bulunmuştur.

Kuseyri, 2009 yılında, Japon suluboya resim sanatı derslerine başlamış ve en üst Dan (kur)’ı bitirip, bu konuda dersler vermiştir.

Sanatçı, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Plastik Sanatlar Bölümünü, Yüksek Lisansını tezli ve ‘’Onur Belgesi’’ alarak bitirmiştir.

Litografi, doğal kağıt yapımı, ecoprint baskı, seramik, heykel, cam füzyon, ahşap baskı, fotoğraf ve sanat tarihi eğitimleri alan Kuseyri, kişisel ve karma birçok sergiye katılmış, sanat tarihinde önemli yere sahip hocalarla birlikte uluslararası çalıştaylar ve sergilerde yer almıştır.

Çalışmalarını İstanbul ve Bodrum’daki atölyelerinde sürdüren Sanatçı resimlerinde, tuval, kağıt ve ahşap üzerine, mürekkep, akrilik ve yağlıboya kullanarak, tamamen spontane ve ekspresif (doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı) şekilde resim yapmaktadır. Herhangi bir görsel kullanmadan, fırça darbeleriyle, lekesel olarak çalışmaktadır.

Resimlerinde hafızasındaki görseller ve içinde yaşadığı doğadaki izlenimlerini yansıtmaktadır. Doğaya ait ne varsa, resimlerinde yer alan detaylardır.

Resim yapmak Sanatçının hayattaki amacıdır ve doğa, resimleri için sonsuz kaynak sunmaktadır.

0

0

GAZİANTEP ARASA 1910

Osmanlıdan beri hemen hemen her şehirde bir kale,bir uzun çarşı ve bir de arasa vardır.

Kale güvenliği sağlar ve devletin otoritesini temsil eder, çarşı genel alışverişin yapıldığı dükkanlar, hanlar, ambarlardan oluşur.

Arasa ise temel gıdaların yani buğday, arpa, nohut,  mercimek, hayvan yemleri gibi hububatların alınıp satıldığı ve depolandığı etrafı dükkanlarla çevrili meydanladır.

Gaziantep’teki Arasa bilinen tarihi ile 500 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı