Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 04.01.2024 e gazete

admin | 03 Ocak 2024 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 04.01.2024 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 04.01.2024 e gazete

HABER METNİ;

GAİB 2023 YILI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı.

GAZİANTEP’İN İHRACATI ARALIK AYINDA %2,8’LİK ARTIŞLA 927,1 MİLYON DOLAR OLDU

GAİB’den yapılan yazılı açıklamada bölgenin Aralık ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %1,4’lük artışla 1,1 milyar dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise Aralık ayında %2,8’lik artışla 927,1 milyon dolar oldu. Bu rakamlarla birlikte bölgenin 2023 yılı ihracatı %4,8 azalışla 11,7 milyar dolar oldu.

Yılı en çok ihracat yapan 6. İl olarak tamamlayan Gaziantep’in ihracatı ise 2022 yılına göre %4,2 azalarak 10,1 milyar dolar oldu. Bölgenin ülkelere göre yıllık ihracat tablosu incelendiğinde; Irak, ABD, Suriye, İtalya, Birleşik Krallık, Almanya, İran, Suudi Arabistan, Libya ve İsrail ilk sıralarda yer alıyor. Bölgedeki diğer illerin 2023 ihracat performansı ise şöyle: Mardin’den 1,1 milyar dolar, Kahramanmaraş’tan 1 milyar dolar, Malatya’dan 392,2 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 285,8 milyon dolar, Diyarbakır’dan 231,2 milyon dolar, Kilis’ten 94,5 milyon dolar, Adıyaman’dan 91,1 milyon dolar.

İhracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci “Acısıyla tatlısıyla birçok olayı yaşadığımız 2023 yılını geride bırakıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında depremle sarsılmışken bölgemizin kalender sanayicileri büyük bir özveri ile yeniden ayağa kalktılar. Yılın ikinci yarısında her ay 1 Milyar dolar ihracat barajını aştık. Bu rakamları, bu performansı 2024’e taşır ve gayretli olmaya devam edersek güzel sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyoruz.’’ dedi.

2024 yılına dair beklentilerini dile getiren Başkan Kileci: “2024 yılı belki de ihracatçılarımız için en zorlu yıllardan birisi olacak. Emekçi kardeşlerimizin emeklerinin karşılığını alması ve refah içinde yaşamaları bizim için önemli. Ancak asgari ücretten dolayı rekabetçi gücümüzü kaybediyoruz. Bu da bizi bir dönüşüme zorluyor. Bu sayede artık emek yoğun ve yüksek hacimli üretim yerine birim değeri ve katma değeri yüksek ürünlere, teknolojik ürünlere yönelmemiz gerekecek. Bu dönüşümü, yeşil ve dijital dönüşümle desteklersek önümüzün açık olduğunu düşünüyorum.

2024 YILINDA FAALİYETLERİMİZE YENİLERİNİ EKLEYECEĞİZ

Konuşmalarında ihracat rakamlarının yanı sıra 2023 yılında GAİB faaliyetlerine de değinen Kileci: ‘’Bu yıl birlik faaliyetleri olarak gerçekten başarılı işlere imza attık. Çalışanlarımızın öz verisi ve üyelerimizin ilgisi ile birçok webinar ve  yüz yüze uzmanlık eğitimi gerçekleştirdik. Katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşen eğitimlerimiz sonrası gerçekten güzel geri dönüşler aldık. Bunun yanı sıra ihracatçılarımızla sık sık bir araya gelerek onların sorunlarını dinlemeye, çözüm bulmaya çalıştık. Yurt içi ve yurt dışında fuarlara katılarak istişarelerde bulunduk. Sekreterya faaliyetlerini yürüttüğümüz sektörlerde ihracatımızı düzenleyici ve artırıcı faaliyetler gerçekleştirdik. Tasarım yarışmalarımız ile genç tasarımcı kardeşlerimize ulaştık, yanlarında olduk. Üniversiteli gençlerimize yürüdükleri yolda ışık olmak adına bir dizi buluşma düzenledik. Faaliyetlerimizi düzenlerken odağımız hep fayda sağlamak oldu. 2024 yılında var gücümüzle çalışarak faaliyetlerimize yenilerini ekleyeceğiz. İnanıyorum ki 2024 yılı hem ihracatımız hem de birlik faaliyetlerimiz açısından güzel bir yıl olacak.’’dedi

0

*

İTALYA GAZİANTEP ZEUGMA KÖKENLİ MEZAR STELİ’Nİ İADE ETTİ

2023 YILI İÇİNDE ZEUGMA MEZAR STELİ DE DAHİL 3 BİN 59 ESERİMİZİ AİT OLDUĞU TOPRAKLARA KAVUŞTURDUK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülkemizden çalınan eserlerimizin iadesi çalışmalarına ilişkin bir açıklama yaptı

Mehmet Nuri Ersoy’un söz konusu açıklaması şöyle: Ülkemizden çalınan eserlerimizin iadesi çalışmalarına 2024 yılında da aynı özveri ve kararlılıkla devam edeceğiz.

* 2023 yılında 3 bin 59 eserimizi ait olduğu topraklara kavuşturduk.

Perge ve Boubon Antik Kentleri kökenli imparator heykellerinden Zeugma kökenli stel ile Urartu Dönemi eserlerine kadar binlerce tarihî miras artık doğduğu topraklarda sergileniyor.

*Geçtiğimiz yıl ülkemize iadesi sağlanan eserler arasında;

*Bulgaristan’dan, büyük bir bölümü Pontus Kralı VI. Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) dönemine ait olan 2 bin 940 sikke,

*Amerika Birleşik Devletleri’nden, Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus’un M.S. 2-3’üncü yüzyıllara tarihlenen bronz heykeli ile Antalya Perge kazılarından çıkmış olan ve M.S. 3’üncü yüzyıla tarihlenen mermer imparator başları,

*İtalya’dan, M.S. 2’nci yüzyıla tarihlenen ve üzeri yazıtlı olan Gaziantep Zeugma kökenli mezar steli,

*İsviçre’den, Urartu Dönemi’ne (M.Ö 9-7’nci yüzyıllara) tarihlenen bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, kusura tipi idol (M.Ö. 3. bin) ile Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürini bulunuyor.

0

0

‘SOF DOMATESİ’Nİ COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLENDİ

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) görünümü, lezzeti ve aromasıyla Gaziantep mutfağında çok özel bir yeri bulunan, kentin bilinen en eski yerel domates çeşidi ‘Sof Domatesi’ni coğrafi işaretle tescilledi. Tescilli ürün sayısı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Gaziantep, Sof Domatesi ile birlikte bu alandaki toplam ürün sayısını 103’e çıkardı.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı Bülteninin 164. sayısında, Sof Domatesinin işlenmiş ve işlenmemiş meyve/sebzeler ürün grubunda mahreç işareti ile Gaziantep adına tescil edildiğini açıkladı.

Sof Domatesinin, Gaziantep’in bilinen en eski yerel domates çeşidi olduğunu kaydeden Akıncı, sof yaylasındaki köylerde yetiştirilen Gaziantep’e özgü bu domates çeşidinin sulu, iri, dilimli yapısı ve lezzetiyle diğer domateslerden farklılık gösterdiğini söyledi.

Sof domatesinin Gaziantep mutfağında özel bir yeri bulunduğuna işaret eden Akıncı, iklimsel nedenlere bağlı olarak üretimi ancak belli bölgelerde yapılabilen ürünün rekoltesinin de sınırlı miktarda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Akıncı, Sof Domatesini tescilleyerek hem kentin tarım ekonomisine katkı sunmayı hem de üretimi teşvik ederek, asırlık bir lezzeti yaşatmayı hedeflediklerini dile getirdi.

GAZİANTEP’İN 103. TESCİLLİ ÜRÜNÜ

UNESCO Gastronomi kenti Gaziantep’in toplam coğrafi işaretli ürün sayısını 103’e çıkardığını aktaran Akıncı, Gaziantep Ticaret Borsasının ise bu çalışmalara 24 tescilli ürünle katkı sağladığını söyledi.

Gaziantep’in zengin bir mutfak kültürüne ev sahipliği yaptığını vurgulayan Akıncı, “Biz bu topraklarda yetiştirilen tüm ürünleri ata mirası korunması gereken değerler olarak görüyoruz. Bu nedenle kadim kültürümüzün ayrılmaz birer parçası olan bu değerleri korumak, yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla coğrafi işaret tescil çalışmaları sürdürüyoruz. Borsa olarak Gazi şehrimiz adına şu ana kadar 24 ürünümüzü tescilledik, 3 ürünümüz içinde AB tescili başvurusunda bulunduk. Türkiye’de bulunduğu şehir adına en fazla coğrafi tescil çalışması yapan borsalar arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Şehrimiz adına kendimize görev addettiğimiz tescil çalışmalarımıza 2024 yılında da aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Sof Domatesinin tescilinin Gaziantep’imize ve üreticilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

*

*

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

“DEPREM FELAKETİ VE KÜRESEL KRİZLERE RAĞMEN 2023 YILINDA GAZİANTEP’TEN 10 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’ten 2023 yılında 10 milyar 71 milyon 31 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Gaziantep’in her koşulda üretim, ihracat ve istihdamıyla örnek şehir olmaya devam ettiğini kaydeden Ünverdi, “Asrın felaketi ve uluslararası pazardaki zorluklar karşısında verdikleri mücadeleden dolayı tüm sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı ve çalışanlarımızı yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan aralık ayı ihracat verilerini değerlendiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, aralık ayında Gaziantep’ten yapılan ihracatın geçen yılın aralık ayına göre yüzde 2,8 oranında artışla 927 milyon 148 bin dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Ünverdi, Gaziantep’in hem aylık hem de yıllık ihracatta iller bazında 6. sırada yer aldığını dile getirdi.

6 şubatta Gaziantep ile birlikte 11 ilde yaşanan deprem felaketiyle birlikte ihracatta yaşanan düşüşün ardından Gaziantep’in toparlanarak bugünkü rakamlara ulaşmayı başardığına vurgu yapan Ünverdi, şunları aktardı: “Bölge olarak maalesef iyi başladığımız 2023 yılında asrın felaketi ile büyük bir yıkım yaşadık. Yıkılan fabrikalarımıza, zarar gören makinelerimiz nedeniyle üretimlerimizin aksamasına, istihdamdaki kayıplarımız ve küresel ticaretteki sorunlara rağmen yıl sonu itibarı ile 10 milyar doların üzerinde ihracata ulaştık. 2024 yılı da dünyada azalan talep ve ülkemizde makro ekonomik tedbirler kapsamında kolay bir yıl olmayacak. Bu doğrultuda ekonomimizi düzlüğe çıkarmak için de Orta Vadeli Programın kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyor. Bizler de bu sürece üretim ve ihracatımızla sanayiciler olarak destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası olarak, Gaziantep’in ihracattan aldığı pazar payını artırmak istediklerinin altını çizen Ünverdi, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: ”Pazar payımızı büyütmek için ticaret heyeti programlarımızı ve fuarlarımızı artıracağız. İhracat Akademisi ve Ticaret Elçileri projelerimizle firmalarımızı ihracata teşvik edeceğiz. Yüksek teknolojiye geçiş, yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarımızla ihracat birim değerlerimizi artırırken firmalarımızı AB Yeşil Mutabakat kriterlerine hazır hale getireceğiz. Ülke kalkınmamızın temelini oluşturan üretim ve ihracatımıza en fazla katkıyı sunabilmek için 2024 yılında da elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”

*

*

MALKOÇ: 21. YÜZYILIN TÜRKİYE YÜZYILI OLMASI İÇİN EN ÖNEMLİ GÖREV KAMU PERSONELİNE DÜŞÜYOR.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Memur-Sen’in düzenlediği “Kamu Personel Sistemi-Dünü Bugünü Yarını Çalıştayı”nın açılışında konuştu.

Başdenetçi Malkoç, kamu personel sisteminin önemli bir konu olduğunu söyleyerek, böyle bir konunun ele alınarak çalışma yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye’de çok sayıda sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Malkoç, “Hiçbir sivil toplum kuruluşu kendi alanında derinlemesine bir çalışma yapmıyor. Genellikle ideolojik ve Türkiye’nin genel konularında ilgileniyor. Bunun istisnası Memur-Sendir. Bu çalıştayda olduğu gibi hem çalışmalarını yürütüyor hem de ilgili konularında tarafları ve akademisyenleri bir araya getirip sorunları çözmeye çalışıyor. Bu anlamda Memur-Sen hem üye sayısıyla hem de imkânları ve gördüğü fonksiyonları itibarıyla Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünü yapıyor.” dedi.

“Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan şikâyetlerin yüzde 20’si kamu personeliyle ilgili.”

Kamu Denetçiliği Kurumunun bağımsız ve tarafsız bir kurum olduğunu bildiren Malkoç, “Kamu Başdenetçisinin çalışması esnasında hiçbir makam, merci telkinde bulunamaz, talimat veremez. Bu anlamda KDK, Türkiye’de son yıllarda açılan kurumlarından en önemlilerinden biridir. KDK olarak biz sendikalarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve kamu personelleri iç içeyiz. Türkiye’de yaklaşık 6 milyona yakın kamu personeli var. Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan şikâyetlerin yüzde 20’si kamu personeliyle ilgili. Özellikle kamu personelinde vatandaşla devlet arasındaki ilişkilerde çözüm bulmaya çalışan bir kurumuz. Kamuda çalışan arkadaşlar ne kadar huzurlu olursa halka verilen hizmette o kadar kaliteli olur. Dünyanın her yerinde böyledir. KDK’da, dünyadaki standartları itibarıyla iyi yönetim ilkeleri açısından bütün müracaatlar incelenir.” diye konuştu.

Malkoç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye 100. yılını tamamladı ve 21. Yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak diyoruz. Bunu fiili çalışmalarımızla göstermemiz gerekiyor. 21. Yüzyılın Türkiye yüzyılı olması için burada en önemli görev kamu personeline düşüyor. Dolayısıyla onun oluşturacağı sistem ve sistemin iyi işletilmesi fevkalade önemli. Türkiye’de sistem yönünden çok fazla sorun yok. Sıkıntı var olan sistemin iyi işletilip işletilmemesi ve eksik noksanlık giderilmesi gayretinin zayıf olması. KDK olarak yaptığımız tespitlerin başında bu geliyor.”

*

*

ŞAHİNBEY AMPUTE KONYA DEPLASMANINDAN GALİBİYETLE DÖNDÜ 4-0

Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı deplasmanda oynadığı karşılaşmada Konya Ampute Futbol Takımı’nı 4-0 mağlup etti.

Ligdeki çıkışını aldığı galibiyetlerle sürdüren Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı, deplasmanda Konya Ampute Futbol Takımı ile karşı karşıya geldi. Oldukça zorlu ve çekişmeli geçen karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 tamamlanırken karşılaşmanın ikinci yarısına hızlı başlayan Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı rakip filelere gönderdiği 4 golle karşılaşmayı farklı kazanmasını bildi.

ALINAN GALİBİYETTEN DOLAYI MUTLUYUM

Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Cuma Güzel, iyi bir oyunla rakip karşısında net bir skorla galip geldiklerini belirterek, “Alınan farklı galibiyetten dolayı tüm oyuncularımı kutluyorum. Sezon başında söylediğim gibi, oyuncu grubumuz ile şampiyonluğa koşuyoruz. Aldığımız farklı galibiyette buna bir ışıktır. Alınan bu galibiyeti Onursal Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na hediye diyorum”  dedi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı