Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 27.12.2023 e gazete

admin | 26 Aralık 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 27.12.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 27.12.2023 e gazete

HABER METNİ:

GAİB TÜRKİYE İHRACAT SEFERBERLİĞİ ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 FAYDA MALİYET ANALİZİMİZİ ORTAYA KOYMALIYIZ

Turkuvaz Medya Grubu tarafından Gaziantep’te düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri hizmet binasında gerçekleşti.

İhracata dair altın değerinde bilgiler içeren programa T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, GAİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, GAİB Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, GAİB Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Türk Eximbank Genel Müdürü Sayın Ali Güney, İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Gaziantep OSB Başkan Vekili Yaşar Erturhan ve iş-siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi, protokolün açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarında; Gaziantep Valisi Kemal Çeber “Gaziantep misafirperver bir şehir. Gaziantep üretken bir kent, kazanan bir kent, kazandıran bir kent, istihdam eden bir kent. Gaziantepli tüm iş insanlarına buradan teşekkür ediyorum. Buradaki iş insanlarımız aynı zamanda birer hayırseverdir. Bu durum bizleri gururlandırıyor. Bu ortamın oluşmasında bu kentin ruhu çok önemli. Bu ruh hep devam edecektir, Gaziantep modeli devam edecektir. Bizlerin görüşlerine, önerilerine ve taleplerine her zaman kulak veren değerli Bakanımıza ve onun çalışkan bürokratlarına teşekkür ediyorum.” dedi.

Zirve, T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat’ın katılımcılara ticari ekosistem hakkında güncel gelişmeleri değerlendirdiği özel oturumla devam etti. Bolat: “Gaziantep, çalışkanlığı ile nam salmış bir şehir. Bu kadim şehri her ziyaret erişimde enerji ile dolup görevimize devam ediyoruz. Buradan aldığımız güç ve enerji Sanayicimizin ihracatçımızın önünü açmaya çalışıyoruz. Ancak problemler yok mu var. Covid sonrası ortaya çıkan enflasyon olgusunu ortadan kaldırmak için Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. İhracatçımızın faizle ilgili, finansmanla ilgili, dövizle ilgili sıkıntılarının beklentilerinin hepsinin farkındayız. Gerekli adımları ilgili Bakanlıklarımızın koordinasyonunda atmaya devam edeceğiz.” dedi.

2023 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar konulu panelde T.C Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep OSB Başkan Vekili Yaşar Erturhan ile birlikte söz alan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise yeşil dönüşüm ve tekstil sektörü hakkında görüşlerini aktardı. Kileci konuşmalarında: ‘’Bildiklerimizin hepsi değişti. Kaynaklarımız sınırlı ama tüketimimizi kontrol altına almadık. Pandemi, deprem, finansal krizler bize kaynaklarımızın sınırlı olduğunu hatırlattı. Tüketim toplumu yaratılmıştı ancak bunun böyle gitmeyeceğini hepimiz öğrendik. Artık yeşil üretimi hedef almalıyız. Tekstilde 2023 yılında zor günler yaşadık. Bu dönüşümün odağındaki sektörlerden birisi tekstil sektörüdür. İnsanların birincil önceliği barınmak, beslenmek. Bizler de daralan ekonomide zarar gördük. Ancak yeşil dönüşüme dair destekleri takip etmemiz gerekiyor. Fayda maliyet analizimizi ortaya koyup karar alma mekanizmalarımızı gözden geçirmeliyiz.’’ ifadelerine yer verdi. Katılımcıların ihracata dair merak ettiği sorulara cevap bulabildiği ve ihracat dünyasından önemli isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı program, toplu fotoğraf çekimlerinin ardından son buldu.

*

*

*

ANKARA’DA 25 ARALIK ETKİNLİĞİ

Gaziantep’in Düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla  Ankara’da çiğköfte ve baklava etkinliği düzenlendi.

15 Temmuz Kızılay Milli İrade meydanında toplanan vatandaşlara baklava be çiğköfte ikram edildi. Başkent Ankara 27-31Aralık günleri arasında Gaziantep yemek kültürüne ev sahipliği yapacak. Altınpark Fuar Merkezinde gerçekleşecek .Organizasyonda Gaziantep yemek çeşitleri görücüye çıkacak.

Gaziantep’in Düşman işgalinden kurtuluşunun 102 yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Gaziantep Engelliler Federasyonun Genel Başkanı İbrahim Oğul “Federasyon olarak 25 Aralık Gaziantep’in Düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü dolayısıyla Ankara’da bulunuyoruz. Türkiye Şehit Aileleri ve Gaziler Vakfı da etkinliği destekliyor.”

Etkinliğe ayrıca CHP Milletvekilleri Melih Meriç ve Hasan Öztürkmen de katıldı.

*

*

*

Celal Kadooğlu:

“ŞEKER PANCARINDAKİ ÜRETİM ARTIŞINDAN MEMNUNUZ”

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu küresel şeker stoklarındaki gerilemeye dikkat çekerek, Türkiye’de şeker pancarı ekim alanlarında yaşanan artışı olumlu değerlendirdiklerini belirtti. Hasat mesaisi süren şeker pancarı üretiminde dünyanın bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kadooğlu şunları söyledi:

“Bisküvi-pasta, şekerli ve kakaolu mamuller ihracatının Türkiye’ye yıllık getirisinin yıl sonunda 3,5 milyar doları aşacağı düşünülürse, hammadde olarak şekerin gıda ihracatımız içinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu görülecektir. Küresel şeker fiyatları bir süredir yüksek seviyede seyrediyor. Kullanım alanları yaygınlaştığı için de şeker, fiyatına bakılmaksızın yoğun talep görüyor.”

“Şeker, 2024’te de gıda güvenliğinde önemli yerini koruyacak”

Dünyada en fazla şeker ihracatı yapan ülkelerin bu yıl şeker üretimlerinde iklime bağlı sorunlar olmasını değerlendiren Kadooğlu şunları belirtti:

“En büyük şeker üreticisi Hindistan yazı kuraklık sorunuyla geçirdiği için, bu bölgedeki ürünlerin yeterince gelişmediğini duyuyoruz. Tayland’da da El Nino’ya bağlı sorunlar devam ediyor. Bir diğer şeker devi Brezilya’da artan üretime bağlı olarak şeker fiyatları bir süredir duruldu fakat gelecek yıl petrol fiyatları yeniden yükselişe geçerse, bu durumun etanol imalatı için şeker talebini artıracağı tahmin ediyoruz. Şeker, 2024’te de gıda güvenliğinde önemli yerini koruyacaktır.”

“Bu yıl çiftçimizin şeker pancarına ilgisi yüksek”

Pancar söküm işlemlerinin sürdüğü Türkiye’de bu yıl çiftçinin şeker pancarına ilgisinin yüksek olduğunu belirten Kadooğlu şunları ifade etti:

“Dünyanın en büyük şeker pancarı üreticilerinden Türkiye’de bu yıl iyi bir rekolte yaşadık. Çiftçimiz ürettiği ürünün değer gördüğünü hissettiğinde, ertesi yıl o ürüne daha bir istekle sarılıyor. Şeker Dairesi Başkanlığımız başta olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığımız bu konuda çiftçimize yol gösterici oluyor. Güneydoğu Anadolu bölgesi yerel tatlıları kadar, bisküvi-pasta, şekerli ve kakaolu mamuller alanında faaliyet gösteren işletmeleriyle de bilinen bir bölge. En temel hammaddelerimizden birindeki üretim artışından memnunuz.”

*

*

*

GAZİANTEP’İN KURTULUŞUNUN 102’NCİ YIL DÖNÜMÜ

-SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. GÜNER DAĞLI:

-“YAŞADIĞIMIZ BU KUTSAL TOPRAKLAR, ATALARIMIZIN ASİL KANLARIYLA KAZANILMIŞ TOPRAKLARDIR”

-GAZİANTEP KENT KONSEYİ BAŞKANI DR. SAMET BAYRAK: “ANTEP KOLAY KAZANILMADI”

SANKO Üniversitesi’nde “Gaziantep’in Kurtuluşunun 102’nci Yıl Dönümü” dolayısıyla programı düzenlendi.

Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, “Yaşadığımız bu kutsal topraklar, atalarımızın asil kanlarıyla kazanılmış topraklardır” dedi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben nasıl Anteplilerin gözlerinden öpmeyeyim, Antepliler yalnız Antep’i değil, Anadolu’yu da kurtardılar. Millî Müdafaa’da öncü oldular” sözünü anımsatan Prof. Dr. Dağlı, Gazantep’in kurtuluşunun sadece şehre değil, tüm ülkeye ilham kaynağı olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Dağlı, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu cennet vatan için savaşan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

DR. SAMET BAYRAK

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, programda, “Antep Harbi Öncesi ve Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu sunum yaptı.

Antep Harbi konusunda araştırmaları bulunan Dr. Bayrak, Osmanlı döneminde Antep’te Amerikan Tıp Fakültesi ve Hastanesi’nin olduğunu, Anadolu’da ilk tıp fakültesinin Amerikalılar tarafından 1872 yılında Antep’te açıldığını söyledi.

Antep savunmasına kadar Antep’te çok az Türk doktorunun görev yaptığını anımsatan Dr. Bayrak, “1879 yılında Antep’te baş gösteren çiçek salgını nedeniyle hastane kurulmasına karar verildi. 1904 yılında inşa edilen Beyaz ve Sarı adında 2 Türk Hastanesi vardı” ifadelerini kullandı.

 “Fransız işgali sırasında ‘çeteler Akyol Semtinde bulunan Türk Hastanesinde gizleniyor’ bahanesiyle 29 Temmuz 1920’de Fransızlar Türk hastanesini bombaladılar” diyen Dr. Bayrak, Türk hastanesi bombalanınca geçici olarak yaralıların Karagöz semtinde emniyet oteli yanında bulunan dispanserde tedavi edildiğini kaydetti.

Türk Hastanesini kullanma olanağı kalmadığından bir kısım yaralıların tedavilerinin gizlice Şehreküstü semtindeki Şıh Cami’nde yapıldığına dikkat çeken Dr. Bayrak, şöyle devam etti:

 “Antep savunma sırasında Heyet-i Merkeziye tarafından Şehreküstü Semti’ndeki Şıh Cami avlusunda bulunan okul şehrin doğu yakasında ve düşman karargahına epey uzak olduğu için Müdafaa-i Milliye Hastanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Antep halkı Şıh Cami’ne evlerindeki yatakları getirerek koğuş haline dönüştürmüş, cami bahçesindeki okul ise idare binası, eczane ve ameliyathane olarak düzenlenmiştir. Hastanede gazlı bezin olmaması, hidrofil pamuğun pek az olmasına rağmen, eksik aletlerle karın ameliyatı ve beyin yaralanmaları tedavi edilmiştir.”

Eter ve kloroform olmadığından savaş sırasında yaralanan hastaların kol ve bacaklarının kalın iplerle bağlanarak kesildiğini, temizlenen yaraların serum bulunamadığından birçok yaralının tetanos olduğuna vurgu yapan Dr. Bayrak, dönemin koşullarını şöyle anlattı:

 “Amerikan Hastanesi Baştabibinden bir miktar kloroform ve tetanos serumu istenmiş, işgalci Fransız ordusu komutanı tetanos serumu verilmesine izin vermiş fakat kloroforma engel olmuştur. Fransızlar, 16 Aralık 1920 Perşembe günü hastane üzerinde Hilal-i Ahmer bayrağı olmasına rağmen hastaneyi bombalamıştır.

Antep halkı dehşet ve korku içinde mağaralara sığınmak zorunda kalmıştır. Karanlık, rutubetli ve pis kokan mağaralara sığınan genç, ihtiyar, çoluk-çocuk ve kadınlar karanlık içinde günlerini geçirdikleri için burada göz hastalıkları, dizanteri ve uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar baş göstermiştir.”

Sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan ve Antep Harbinin kolay kazanılmadığını, çekilen acılarla zorlukların unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini ifade eden Dr. Bayrak, sunumunu, “Bir avuç toprak parçasını vatan yapabilmek için canlarını feda eden kahraman şehitlerimize ve Antep Harbinde gecesini gündüzüne katarak hizmet veren tüm sağlık personeline Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek tamamladı.

Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, programın sonunda Dr. Samet Bayrak’a armağan ve teşekkür belgesi takdim etti.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Ece Nida Kabakcı’nın yaptığı törene, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

*

*

*

HKÜ’DE GAZİANTEP’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 102. YIL DÖNÜMÜ ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Hukuk Amfi’de gerçekleştirilen anma programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitlerimiz için yapılan duanın ardından “Gaziantep’in Kurtuluşu” adlı belgesel gösterimi yapıldı.

Programın açılışında konuşan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Bugün 25 Aralık 2023. Gazi Şehrimizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü kutlu olsun. Yakın zamanda aldığımız şehit haberleri nedeniyle yüreğimiz buruk, acımız büyük. Mekanları cennet olsun. Milletimizin başı sağ olsun. Hiçbir şartta umutsuzluğa kapılmayacağız. Mücadelemize hep birlikte devam edeceğiz. Anteplilerin 102 yıl önce yapmış olduğu mücadelesi hala dünyaya örnek teşkil etmektedir. Anteplilerin düşmana karşı verdiği destansı mücadele hepimizin gurur kaynağıdır. Şehit Kamil, Şahin Bey, Karayılan ve daha nice isimsiz kahramanın öncülüğünde, Antep halkı hiçbir yerden destek ve yardım almadan, 6317 şehit vererek, düşman saldırılarına kahramanca karşı koymuş ve Antep, ‘Gazi’ unvanını almıştır. Bugün bizlere düşen; aynı mücadele ruhuyla bu toprakları bize miras bırakan atalarımıza layık bir biçimde var gücümüzle çalışmak ve iyiliği yeryüzünde çoğaltmaktır. Her türlü zorluğa rağmen, vatanından canı pahasına vazgeçmeyen, göğsünü düşmana siper eden şehitlerin ve gazilerin diyarı olan Gazi Şehir Gaziantep’te bulunan Hasan Kalyoncu Üniversitesi de, bu bilinçle çalışmalarını sürdürmekte ve ülkemizin geleceğinin teminatı olan gençlerimizin donanımlı bireyler olarak yetişmesi için tüm imkanlarını seferber etmektedir” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk, Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Dr. Ramazan Yıldırım, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı programda; Dr. Öğretim Görevlisi Murat Erkoç tarafından “Direnişten Kurtuluşa Antep Savunması” konulu konferans verildi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı