Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 22.12.2023 e gazete

admin | 21 Aralık 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 22.12.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 22.12.2023 e gazete

HABER METNİ,

ASKO HOLDİNG KANADA’DA ŞİRKET SATIN ALIYOR

ASKO, dev traktörler üreten Kanada’lı VERSATILE ve tarım ekipmanları üreticisi Farm King

markalarının sahibi Bühler Endüstri hisselerinin satın alınmasına yönelik anlaşmaya imza attı.

1.3 milyar TL’si hisse sahiplerine, 900 milyon TL’si banka borçları ve diğer masraflar olmak üzere

toplamda yaklaşık 2.2 milyar TL ödeme yapılacaktır.

Winnipeg / KANADA- ASKO Holding, dünyanın en güçlü traktör üreticilerinden biri olan VERSATILE ve

tarım ekipmanları üreticisi Farm King markalarının sahibi Kanada’lı Bühler Endüstri hisselerinin satın

alınmasına yönelik anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile Bühler Endüstri’nin hisselerinin yüzde 96.7’si

ASKO Holding tarafından satın alınmaktadır. Dünyanın en güçlü traktör üreticilerinden biri olan

VERSATILE 170 beygirden başlayan 620 beygire kadar uzanan ürün gamına sahiptir. VERSATILE’in

1934 yılından bu yana ürettiği 100 binden fazla özel ve güçlü traktör dünya tarım sektörüne hizmet

etmektedir. Farm King ise tarımsal faaliyetlerin mekanizasyonu için tarım aletleri üretimi

gerçekleştirmektedir.

ASKO Holding tarafından yapılan açıklamada, satın almanın orta ve uzun vadeli stratejiler neticesinde

belirlendiği ve global bir üretim şirketi olma vizyonunun önemli bir adımı olduğu belirtildi.

Açıklamada, ASKO Holding’in markaları BAŞAK Traktör, MST Makina ve diğer şirketlerinin ihracatının

gelişeceği ASKO şirketlerinin dünya markası olma yolunda önemli bir adım atacakları vurgulandı.

ASKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu yaptığı açıklamada, “Toprağın işlenmesine,

metalin şekillendirilmesine, inovasyon ve teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu hedefler

doğrultusunda Kanada’da kurulan, Kuzey Amerika başta olmak üzere bütün dünyaya hitap eden

VERSATILE Traktör ve Farm King Tarım Ekipmanları markalarının sahibi Bühler Endüstri’yi ASKO

ailesine dahil ettik” dedi.

Sami Konukoğlu, “Yerel düşünüp, global hareket eden ASKO, orta ve uzun vadeli stratejileri

doğrultusunda inovasyona, teknolojiye, sürdürülebilirliğe çalışanlara ve verimlilik artırıcı faaliyete

yatırım yapmaya devam ediyor” diye konuştu.

BÜHLER: HEYECANLIYIZ

Bühler Endüstri tarafından yapılan açıklamada ise, “Bu anlaşma ile birlikte şirketin tarım makinaları

sektöründeki konumu güçlenecektir” denildi. Çiftçilere ve bayilere yüksek kalitede traktör sunma

taahhüdünü sürdürmeyi amaçladıklarını ifade eden Bühler Endüstri Operasyon Direktörü Grant

Adolph, "ASKO Holding ile ortaklık kuracağımız için çok heyecanlıyız. ASKO Holding'in tarım

ekipmanları sektöründeki derin anlayışı ve katkısının, Şirketin büyümesine ve inovasyon kültürünün

gelişmesine yardımcı olacağına inanıyoruz. Bühler Endüstri’nin VERSATILE ve Farm King markaları

ASKO ile çalışmaktan heyecan duymaktadır” diye açıklama yaptı.

*

*

GSO’DA “KOSGEB TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ” ANLATILDI

İŞLETMELERİNİZİN GELECEĞİNİ GARANTİ ALTINA ALMAYI HEDEFLİYORUZ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğinde, “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

GSO Meclis Salonu’nda, firmaların çevre dostu teknolojilere geçişine ve enerji maliyetlerini düşürmelerine katkı sağlamak, 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen toplantıya GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Can Koçak ve Bora Tezel, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) yetkilileri ve firma temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında Avrupa Birliği tarafından harekete geçilmiş ve yeşil mutabakat kriterleri çerçevesinde bir yol haritası belirlenmiştir. Yeşil ve dijital dönüşüm bu sürecin ana unsurları olarak öne çıkmaktadır.

2026 yılında AB Yeşil Mutabakat kriterleri çerçevesinde sınırda karbon düzenlemesi hayata geçecek olup, işletmelerimizin sürdürülebilirliği de bu kriterlere sağlayacakları adaptasyona bağlı olacak” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası olarak bu yılki temalarını yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm farkındalığıyla “İkiz Dönüşüm” olarak belirlediklerini kaydeden Başar Küçükparmak, ‘’Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Gaziantep Sanayi Odamız iş birliğinde kurduğumuz Türkiye’nin en büyük model fabrikası olan Gaziantep Model Fabrika’da firmalarımızın dijital dönüşüm, verimlilik, endüstri 4.0, yalın dönüşüm, öğren-dönüş gibi sanayide dönüşüm süreçleri konusunda eğitim ve mentörlük çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezimizde (GSO-MEM), işletmelerin uluslararası standartlarda karbon ayak izi hesaplamalarını da yapıyoruz. KOSGEB destekleri ile işletmelerimizin dönüşüm sürecini birlikte gerçekleştirebiliriz. Bu anlamda tüm işletmelerimizi verilen desteklerden faydalanmaya davet ediyor, KOSGEB İl Müdürümüz Sayın Muhammed Paksoy ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy da konuşmasında, ‘’Yeşil enerji yatırımları ile hem sizin hem de işletmelerinizin geleceğini garanti altına almayı hedefliyoruz. Dijital ve yeşil dönüşüm ile enerji maliyetlerini aşağı çekerek verimliliğimizi artırıp, kar marjımızı yükseltebiliriz. Bu şekilde piyasadaki rekabet gücümüz de artmış olacak’’ dedi.

KOSGEB olarak özellikle zorlu süreçler yaşadığımız bu dönemlerde firmalarımıza destek olmaya devam edeceğiz diyen Muhammed Paksoy, ’’Dünya Bankası’ndan aldığımız 450 milyon dolarlık fonumuz var. Sanayi Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK olarak bu fonu sizlere verimli ve yeşil sanayi için aktaracağız. Burada KOSGEB’e düşen 250 milyon doları ‘Yeşil Sanayi Destek Programı’ kapsamında faizsiz olarak geri ödemeli şekilde sizlere finansman sağlayacağız’’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından KOSGEB İl Müdürü Muhammed Paksoy yaptığı sunumda verilen destekler ve projeler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

*

*

*

EMO CUMHURİYETİN 100.YILI FUTBOL TURNUVASI 2023 ŞAMPİYONU ANEL OLDU

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Cumhuriyetin 100.Yılı Futbol Turnuvası 2023 şampiyonu ANEL oldu. Şampiyonluk maçına yakışır, çekişmeli olan maç 2-2 bitti ve penaltılara kaldı. Penaltılar sonucu 8-7 kazanan ANEL şampiyonluğa ulaştı, Turnuva’da 2. liği TELEKOM alırken, 3. takım ise ENERJİSA oldu. Turnuvaya ANEL, TELEKOM, ENERJİSA, TEİAŞ, SMM, KOZKAYA takımları katıldı.

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan Turnuva sonunda TEİAŞ’ a saha desteklerinden, XKOREN’ e turnuva sponsorluğundan dolayı teşekkür plaketi sunarak katılan takımlara da teşekkür etti.

*

*

KOÇER:KARBON AYAK İZİMİZİ AZALTMAYA ODAKLANMALIYIZ

GAGİAD İhracatta Ürün Karbon Ayak İzi ve Etiketlerini Konuştu

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD), “İhracatta Ürün Karbon Ayak İzi ve Etiketler” konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı. İş dünyasından isimlerin, sektör temsilcilerinin ve GAGİAD üyelerinin katıldığı söyleşide, Metsims Sürdürülebilirlik Yöneticisi Orhan Atacan ihracattaki son düzenlemeler ve sürdürülebilirlikle ilgili temel etiketler üzerine detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Eko etiketler (Eco labels), Çevresel Ürün Beyanları (EPD), Global Geri Dönüşüm Standardı (GRS) gibi konuların ele alındığı söyleşide katılımcılar, ihracat alanında uluslararası kuruluşların son düzenlemelerine nasıl uyum sağlanacağı konusunda da bilgi sahibi oldu. 

Söyleşinin açılış konuşmasında, Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) geçiş aşamasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ülkemizin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği’nde ihracatçıları yeni düzenlemeler beklediğinin altını çizen GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, şunları söyledi: “GAGİAD olarak, değişen dünya koşullarını dernek üyelerine ve Gaziantep’e aktarma misyonumuz doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Sürdürülebilirlik bugünün dünyasında artık olmazsa olmaz bir yaklaşım haline gelmiş durumdadır. Şehrimizin ve ülkemizin yeşil ve dijital dönüşümü hızla gerçekleştirerek ihracat başta olmak üzere pek çok alanda rekabet gücünü koruması gerekiyor. Biz dernek olarak bu konuda önemli bir sorumluluk üstleniyoruz. Son yıllarda düzenlediğimiz çeşitli organizasyonlar da bu sorumluluğun en somut göstergeleri. Bu organizasyonlar aracılığıyla, sürdürülebilir ekonomiye geçiş, ülke ekonomisine katma değer sağlamak, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir gelecek bırakmak gibi pek çok konuyu işliyor, uygulamalarımızla farkındalık yaratıyoruz. Burası yıllık 10 milyar doları aşan ihracat rakamıyla güçlü bir ihracat kenti. Bu gücü korumamız ve artırmamız için sürdürülebilirlik konusuna özel önem vermeliyiz. İş dünyasının, yatırımlarını planlamadan tesis kurulumuna kadar her alanda sürdürülebilirliği merkeze alarak hareket etmesi gerekiyor. Çevre dostu ürün ve üretim yöntemlerine öncelik vererek, kaynaklarımızı koruma ve gelecek nesillere taşıma amacımıza daha etkili bir şekilde hizmet etmeliyiz. Bu doğrultuda, süreçlerimize geri dönüşümü entegre etmeli ve atıklarımızı en aza indirmeliyiz. Dünyamızı korumak adına katı önlemler alarak karbon ayak izimizi azaltmaya odaklanmalıyız. Bu çaba sadece üretim tesislerimizi kapsamamalı; aynı zamanda bireyler olarak günlük yaşantımızda çevreye duyarlı davranışlar sergilemeye özen göstererek gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya bırakmalıyız. GAGİAD olarak, ülkemizin sürdürülebilir ekonomiye geçişini sağlama, ihracat yoluyla büyüme yolunda üstlendiğimiz misyonu bugün olduğu gibi gelecekte de kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu değerlere olan bağlılığımızı sürdürerek, çevre konusunda farkındalık yaratmaya ve eyleme geçmeye devam edeceğiz.”

Kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Sürdürülebilirlik Yöneticisi Orhan Atacan ise, içinde bulunduğumuz dönem ve getirdiği şartların sürdürülebilirliği ön planda tutmayı gerektirdiğini belirterek, “Tüketici bilinci ve çevresel farkındalık, sürdürülebilir ve çevre dostu ürünlere yönelimi artırdı. Ürünlerin çevreye etkilerini belirten etiketler ve belgeler, kurumların küresel prestijlerini belirleyen önemli unsurlardan biri haline geldi. Aynı zamanda, geri dönüşüm malzemelerinin kullanımını artırmak ve üretim süreçlerinden kaynaklanan zararı azaltmak, günümüzde vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Üretimde çevre ve insan sağlığına olan olumsuz etkileri azaltmak, ekosistemi korumak ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak, kurumları kalkındırarak daha yaşanabilir bir gelecek sunacaktır. Aynı zamanda ihracat açısından kritik bir avantaj sağlayan bu anlayış, şirketleri küresel pazarda güçlü bir konuma taşıyarak daha sürdürülebilir ve rekabetçi bir ihracat stratejisi oluşturmanın temelini oluşturuyor. Bu nedenlerle, çevre dostu uygulamalara odaklanmak, sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda başarılı ve prestijli bir kurumsal duruşun da bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

Söyleşi, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından GAGİAD Başkanı Cihan Koçer’in, GAGİAD Hatıra Ormanı’nda dikilen fidanların sertifikasını Orhan Atacan’a takdim etmesiyle sona erdi.

0

0

SANKO SANAT GALERİSİ’NDE “PAŞALAR-KUVAYİ MİLLİYE” RESİM SERGİSİ

-RESSAM KEMAL KARA: “İSTİKLAL MADALYASI VE GAZİLİK UNVANI İLE ADINI ALMIŞ OLAN GAZİANTEP’E BU SERGİ ARMAĞAN OLSUN”

Ressam Kemal Kara, Gaziantep’in Kurtuluşu’nun 102’nci yıl dönümü dolayısıyla Nesilden Nesile Aktarım Temalı “Paşalar-Kuvayi Milliye” resim sergisini 24 Aralık Pazar günü saat 16.30’da SANKO Sanat Galerisi’nde açacak.

Kemal Kara, “Kuvayi Milliye ateşinin yandığı Antep’te geçen zorlu zamanların ardından alınan İstiklal Madalyası ve Gazilik unvanı ile günümüzdeki adını almış olan Gaziantep’e bu sergi armağan olsun” dedi.

Kara, SANKO ve Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği iş birliğinde açılacak sergide tuval üzerine akrilik boya tekniğini kullanarak yaptığı 28 eserini Gaziantepli sanatseverler ile buluşturacağını söyledi.

Üç yılı aşkın süredir hazırladığı 6’ncı kişisel sergisi “Paşalar-Kuvayi Milliye”, serisini Gaziantep’te açmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadığını dile getiren Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Kuvayi Milliye Destanı ile oluşturduğum Paşalar Serisi, savaşlardan yorgun düşen bir ulusun, belge ve resimlerinden oluşan kanlı dirilişinin öyküsüdür. Siyah-beyaz bir fotoğraf estetiği ile işlenen yapıt serisine dahil olan tek rengin şiddetli bir kırmızı olması üzerinde durduk. Bu noktada, kırmızının siyah ve beyaz ile yarattığı kontrasta bağlı grafik etkinin dışında sembolik anlamlar taşıdığı vurgulanabilir.

Kırmızı, anlama yönelik kaynağının yanı sıra, bir de teknik karşılaştırma öneriyor. Geçmişten gelen görüntüleri şimdiki zamanda tabetmek istedim. Fotoğrafçıların karanlık odada gerçekleştirdikleri baskı işlemi sırasında kullandıkları kırmızı ışığa referansla ve dönemin etkisinden dolayı bu rengi kullandım.”

Sergi, SANKO Park AVM’de bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 24 Pazar günü saat 16.30’da açılacak.

*

*

*

2 ESER DAHA GAZİANTEP’E KAZANDIRILDI

BAŞKAN FADILOĞLU, TARİHİ AYDINLATAN 37. VE 38. ESERİ TANITTI

-FADILOĞLU: “AKADEMİK ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRMEYE ÇALIŞTIK”

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İki Fransız Komutanın Gözüyle Kuşatmadan Savunmaya Ayıntap Harbi isimli eserin 2 farklı kitabını basın toplantısında tanıttı. Başkan Fadıloğlu, “Mümkün olduğu kadar yoruma dayalı eserlerle gündeme gelmek istemedik. Çünkü bunlar ileride tartışmaya neden olabilecekti. Mümkün olduğu kadar akademik çalışmaları hayata geçirmeye çalıştık. Özellikle de tercümeye dayalı olan Osmanlı Türkçesinden veya Fransızcadan, İngilizceden dünyanın neresinde kaynak varsa bu kaynaklara ulaşmaya gayret gösterdik ki bizden sonraki nesillere sağlıklı bilgiler aktaralım” dedi.

Şehitkamil Belediyesi tarafından Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı etkinlikleri kapsamında iki Fransız komutanın kaleme aldığı ve Fransızca aslından tekrar çevirisi yapılan “İki Fransız Komutanın Gözüyle Kuşatmadan Savunmaya Ayıntap Harbi” isimli kitap setinin lansman toplantısı Şehitkamil Sanat Merkezi’nde (ŞSM) yapıldı.

Levant Bölgesinde Askeri Yaşam ve Dört Ayıntap Kuşatması (1920-1921) adlı eserlerin editörlüğünü yapan Dr. Ahmet Özpay, sunum eşliğinde kitaplarla ilgili bilgiler verdi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Levant Bölgesinde Askeri Yaşam ve Dört Ayıntap Kuşatması (1920-1921) isimli eserlerle birlikte 38. eseri tamamladıklarını, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

38 ESER, BU DÖNEM İÇERİSİNDE HAYATA GEÇİRİLDİ

Programda konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, şu ifadeleri kaydetti:

 “Şehitkamil Belediyesi olarak 2009 yılında göreve geldiğimizde sosyal sorumluluk olarak kentin sosyal hayatıyla ilgili, sanatsal etkinlikleriyle ilgili, kültürel etkinlikleriyle ilgili eserleri bizden sonraki nesillere kazandırabilmek adına bir girişimde bulunduk. Ekip arkadaşlarımızla birlikte bu girişimde bulunduğumuzda bir şeye dikkat ettik. Mümkün olduğu kadar yoruma dayalı eserlerle gündeme gelmek istemedik. Çünkü bunlar ileride tartışmaya neden olabilecekti. Mümkün olduğu kadar akademik çalışmaları hayata geçirmeye çalıştık. Özellikle de tercümeye dayalı olan Osmanlı Türkçesinden veya Fransızcadan, İngilizceden dünyanın neresinde kaynak varsa bu kaynaklara ulaşmaya gayret gösterdik ki bizden sonraki nesillere sağlıklı bilgiler aktaralım. 38 eser, bu dönem içerisinde hayata geçirildi. Bugün hayata geçirdiğimiz bu 2 eserden sonra inşallah 8 Şubat’ta da 2 eseri yeniden lansmanını gerçekleştireceğiz. Bu şekilde sayılarını giderek arttıracak şekilde bir faaliyet içerisinde bulunduk. Bu programa başlamazdan önce de Sayın Kaymakamımız ile beraber Milli Eğitim Müdürümüzle birlikte bir protokol imzaladık. Bu kentte yaşayan çocukların da Gaziantep Savunması’nı anlayabilecekleri, içselleştirebilecekleri şekilde bir kitapçık hazırlamıştık. Bunları okullara dağıttık. 9. ve 10. sınıflarda her sene yarışmalar düzenliyoruz. Çocuklarımızın, yaşadıkları bu kadim şehrin geçmişte neler yaşadıklarını bilsinler istiyoruz. Çocuklarımıza yönelik bu faaliyetlerimizi gelenekselleştirdik. Bu topraklar, zengin topraklar. Arkeolojik olarak da bu bölgede çok büyük eserler var. Aynı zamanda bu bölgenin kronolojik olarak arkeoloji organizasyonunu da biz burada hayata geçirdik. Bunların da inşallah bilgi yarışmasını birlikte yapmış olacağız. Ben özellikle bu kitabın çevirmenlerine, tarih danışmanlarımıza, editörümüze yürekten teşekkür ediyorum.”

ÇOK DAHA GÜZEL BİR NOKTAYA GETİRMEKTE KARARLI VE AZİMLİDİR

Programda konuşan Şehitkamil Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, şu ifadeleri kullandı:

 “İnsanların nasıl bir bedeniyle ruhu varsa şehirlerin de bedeni ve ruhu vardır. Bu beden şehirde; binalardır, parklardır, yollardır, caddelerdir. Ruh da bu şehrin medeniyetidir, sanatıdır, kültürüdür, tarihidir. Geçmişten beri bizim medeniyet dediğimiz, bugüne kadar kalan medeniyetlerle gerek şehrin o maddi unsurlarını, binalarının, tarihi sebeplerinin gerekse de kültürünün, ananelerinin, örfünün ve sanatının yaşadığını görürüz. Geleceğe eğer biz bir medeniyet bırakmak istiyorsak sadece bina yaparak değil, şehrin; sanatına, kültürüne bu bahsettiğim unsurlara da son derece dikkat etmemiz gerektiğinin hepimiz okuduklarımızdan, gördüklerimizden farkındayız. Bugün burada Şehitkamil Sanat Merkezi’nde, ki bu şehrin bahsettiğim bedeninde, kültürel bir faaliyete hem de şehrimizde gençlerimize, çocuklarımıza, tüm nesillere bir medeniyet oluşmasını sağlayacak bir eser lansmanında beraberiz. Son derece mutlu ve sevinçli bir şekilde müşahede ediyoruz ki gerek önceden yapılan eserlerde gerekse de bugün lansmanını yaptığımız eserlerde şehir, geçmişten aldığı medeniyet bayrağını şimdi çok daha ileri, çok daha güzel bir noktaya getirmekte kararlı ve azimlidir. Bunda katkısı olan hem bu eserde hem de bahsettiğim medeniyetin oluşmasında katkısı olan herkese başta Sayın Belediye Başkanımıza ve onun çok kıymetli ekibine ve eserin ortaya çıkmasında emeği geçen hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile Şehitkamil Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, program sonunda eserlerin oluşturulmasında katkısı olanlara teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundular.

LEVANT BÖLGESİNDE ASKERİ YAŞAM

EDOUARD ANDREA

Eserin editörlüğünü Dr. Ahmet Özpay, çevirisini Mehmet Çiçek, tarih danışmanlığını Murat Dağ, askeri tarih danışmanlığını ise Dr. Ali Özaslan yaptı.

“Levant Bölgesinde Askerî Yaşam” kitabı, Fransız Albay Andréa’nın 1920-1921 tarihleri arasında Mezopotamya ve Kuzey Suriye’de geçen bir yılını anlatmaktadır. Kitap, Cerablus, Arappınar ve Tel Abyad gibi Türk topraklarını korumak için yapılan vatan müdafaasını ve Antep Kuşatması’nı konu alır. Fransızların bölgedeki manda rejimini Türklere benimsetmek isteyenlerle, esaret zincirini reddedenler arasında yaşanan ölüm kalım savaşlarını anlatır.

DÖRT AYINTAP KUŞATMASI (1920-1921)

MAURICE ABADIE

Eserin editörlüğünü Dr. Ahmet Özpay, çevirisini Prof. Dr. Mustafa Sarıca, tarih ve askeri tarih danışmanlığını da Dr. Ali Özaslan yaptı.

Abadie tarafından kaleme alınan “Dört Ayıntap Kuşatması” adlı kitap, dört Antep kuşatması sırasında tutulan günlükten alınan notları içermektedir. Kitapta, Antep’in sosyal, siyasal ve coğrafi yönleri hakkında detaylı bilgiler verilir. Fransızların yerel unsurları kullanmak için nüfus bilgilerine yönelik istatistikler kullandığı da görülmektedir. Kitap, Fransızca aslına sadık kalınarak yapılmış bir çeviri içermektedir.

Kuşatmanın sebep ve sonuçları üzerine yorumlar yapılarak, Fransızların Antep’te, Maraş’ta, Urfa’da ve Adana’da olma nedenleri sözüm ona açıklamaya çalışmaktadır.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı