Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 15.12.2023 e gazete

admin | 14 Aralık 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 15.12.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 15.12.2023 e gazete

HABER METNİ

İLÇELERE RAĞBET ARTIYOR

Araban MHP Aday Adaylığı için müracaat eden önceki dönem Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir Araban’da MHP nin seçimi alacağında yönünde iddialı konuştu. Diğer yandan başarılı bir belediyecilik örneği gösteren Mehmet Sait Kılıç’ın iddialı çıkışına karşılık Oğuzeli Belediye Başkanlığı MHP’de iken değişiklik olması yönünde harekete geçen GaziantepFK Yönetim Kurulu Başkanı Memik Yılmaz ise Oğuzeli’den aday adaylığı için Ak Partide iddiasını sürdürüyor.

YATIRIM TAAHHÜTLÜ AVANS KREDİSİ BÜYÜK YATIRIMCININ ÖNÜNÜ AÇACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomideki son gelişmelere yönelik  “Platin Global 100 Ödülleri” programında ve  Gaziantep Sanayi Odasınca (GSO) düzenlenen “Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni”nde açıklamalarda bulundu.

Şimşek Ülkemizin düşük karbonlu üretime yönelik yol haritasını tamamlayarak, ilgili sektörlerde emisyonların azaltılmasını sağlayacak teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesine, emisyon ticaret sistemimizin yürürlüğe konulmasına, katma değerli ihracatımızda artış sağlayacak teknolojilere yönelik Ar-Ge çalışmalarının hızlandırılmasına,  temiz enerji yatırımlarına hızla devam edilmesine odaklanmış durumda olduklarını vurguladı.

Türkiye markasına katkı sağlayan ve global arenada varlık gösteren öncü girişimcilerimizin yanında olduklarını  söyleyen Şimşek “Salgın sonrası dönemde dünya ekonomisinin 2020-2022 döneminde kümülatif olarak yüzde 7 büyümesine karşın, Türkiye ekonomisi kümülatif olarak yaklaşık yüzde 20 büyüme kaydederek, küresel ekonomilerden olumlu ayrışmıştır” dedi.

Türkiye ekonomisinin , Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu bir büyüme performansı sergileyerek, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüme kaydederek 13 çeyrektir kesintisiz büyüme eğilimini sürdürmekte olduğunu vurgulayan Şimşek “2023 yılının ilk dokuz ayında, yurtiçi talep ve hizmet sektöründeki önemli katkı ile Türkiye ekonomisi yüzde 4,7 oranında büyüme kaydetmiş, yıllıklandırılmış milli gelirimiz ise 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine yükselmiştir.

Yılın tamamında ise ekonomimizde Orta Vadeli Program hedefimiz olan yüzde 4,4 büyüme oranına ulaşılacağı beklenmektedir “ dedi.

Fiyat istikrarı, mali disiplin ve yapısal dönüşümün ana hedefler olarak öne çıktığını kaydeden Şimşek, “Bu programın uygulanması uluslararası alanda da güven uyandırdı, somut sonuçları görmeye başladık. Risk primimizdeki düşüş, uluslararası sermaye girişlerindeki ivme kazanma, rezervlerimizdeki artış ve döviz kuru oynaklığının azalması bu başarının göstergeleridir. Ülkemizin risk primini gösteren CDS Mayıs’ta 700 baz puanın üzerindeydi, 13 Aralık itibarıyla 319 baz puana düştü. Türkiye dahil gelişmekte olan 22 ülkenin CDS risk primi mayısa kıyasla ortalama 74 baz puan azalırken, ülkemiz risk priminde bunun çok üzerinde 370 baz puandan fazla bir azalış oldu” diye konuştu.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN YATIRIMCILARA DESTEK MESAJI:

“Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’ne başvurular 20 Aralık’ta başlıyor. Elinizi taşın altına koyun, size yardım edeceğiz, destekleyeceğiz”

“Geçen ‘vergiyi tabana yayacağız’ dedim, yanlış anlaşıldık. Bizim derdimiz vergi vermeyen, kayıt dışında olanlar. Onları sistemin içerisine almak. Bu literatürde var olan bir şey, ben üretmiyorum”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) uygulamasıyla 281 ürünü destekleyeceklerini ve başvuruların 20 Aralık’ta başlayacağını belirterek, iş dünyasının bu başvuruları yakından takip etmesini istedi.

Şimşek, Gaziantep Sanayi Odasınca (GSO) Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni”ndeki konuşmasında ise, küresel ticarette artan korumacılık eğilimleri, yaşlanan nüfus, yüksek borçluluk oranları, iklim krizi ve ticaret ortaklarının zayıf büyümesiyle küresel zorlukların oluştuğunu söyledi.

HEDEF, ENFLASYONU TEK HANELERE DÜŞÜRMEK

“ Maalesef bu kolay değil, hiçbir kestirme yolu yok. Biz dünya normlarına, kurala dayalı şekilde enflasyonu tek haneye düşüreceğiz. Bunu yapmak için para politikasında normalleşme süreci, seçici kredi sıkılaşması, özellikle kaynakları, kredileri tüketim yerine ihracata, üretime yöneltmek amaçlarımız arasında. Şimdi siz bunları yapıyorsunuz ama enflasyon yükseliyor diyebilirsiniz. Çünkü para politikası gecikmeli çalışıyor. Ayrıca başlangıç noktası program açısından elverişli değildi. Tavsiyemiz aylık bazdaki enflasyona odaklanın. Çünkü yıllık bazda enflasyon önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren hızlı bir şekilde düşüş trendine girecektir. Program da onu ifade ediyor. Başından beri söylediğimiz bu. Çünkü enflasyon gecikmeli de olsa doğru politikalara tepki verecek, yani enflasyon yerçekimi gücüne karşı direnemez. Enflasyon bu ülkede inecek. Çünkü doğru politikalarla yola çıktık.”

“BİZ VERGİ REFORMLARIYLA, ÖDEMEYENLERİN ÜZERİNE GİDECEĞİZ”

“Bakanlık olarak kamu harcamalarını rasyonelleştirmemiz lazım. Harcamaları düşürmek kolay değil. Verimli alanlara yönlendirebilirsek, o zaman rahatlayacağız. Geçen ‘vergiyi tabana yayacağız’ dedim, yanlış anlaşıldık. Bizim derdimiz vergi vermeyen, kayıt dışında olanlar. Onları sistemin içerisine almak. Yani vergiyi tabana yaymak demek, kayıt dışılıkla mücadele etmektir. Bu literatürde var olan bir şey, ben üretmiyorum. Biz vergi reformlarıyla, ödemeyenlerin üzerine gideceğiz. Vergide adaletini iyileştirmemiz lazım. Bakın biz asgari ücretliden vergi almıyoruz, sıfır vergi. Asgari ücrete kadar bütün ücretlerden biz ciddi gelirden vazgeçiyoruz. Bizim bunları daha da pekiştirmemiz lazım.”

YTAK’A BAŞVURULAR 20 ARALIK’TA BAŞLIYOR

“Bizim ekonomide önceliklerimiz var. Yatırım olursa istihdam olur, üretim olur. Yatırımın, istihdama, ihracata dönüşmesini istiyoruz. Bunun gereğini de yapıyoruz ve yapacağız. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’ni de önemsiyoruz. Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza dedik ki ‘Siz hangi ürünlerin üretilmesi gerektiğini bize söyleyin’. ‘Biz 281 ürünün üretilmesini öncelikli olarak istiyoruz’ dediler ve ‘tamam dedik’. Bu anlamda teknik yeterliliğe önem vererek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının geçit vermediği şeye bir kredi vermeyeceğiz. Yani Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız teknik yeterlilik verecek. Sonra görevlendirilen özel kamu bankaları, finansal fizibilite yapacaklar, en sonunda Merkez Bankası kredi verecek. Daha sonra enflasyonla müjdelemeyi güçlendirmek için belki son kez bu kaynağa başvuracağız. Yüksek teknoloji, Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltacak. Sadece 281 ürünü Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ile önceleyeceğiz. Başvurular 20 Aralık’ta başlıyor. Lütfen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ilgili sitesini inceleyin, o ürünlerinden birini ‘ben üretebiliyorum’ diyebiliyorsanız veya ‘ortak bulurum teknoloji bulurum üretebilirim’ diyorsanız, 300 milyar lira size kaynak vereceğiz. Bu 10 yıl vadeli olacak, bankaların yapamadığını yapmaya çalışıyoruz. Faiz oranı da proje ve niteliğine bağlı olacak ama piyasa faizlerinin üçte biri olacak. Gerçekten tavsiye ediyorum. Lütfen elinizi taşın altına koyun, size yardım edeceğiz, destekleyeceğiz. Yatırım yapın biz sizi destekleyelim. 1 milyar lira üstü projeleri de destekleyeceğiz. Çok güçlü teşvikler veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Çok güçlü destekler veriyoruz, bunu Hazine karşılıyor. Çünkü biz üretimin, ihracatçının yanındayız.”

*

*

GÖÇ SEMPOZYUMU BAŞLADI

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Göç Enstitüsü tarafından hazırlanan II. Uluslararası Göç Çalışmaları Sempozyumu başladı.

GAÜN Mâvera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Vali Yardımcısı Murat Akyüz, dünyadaki ve Türkiye’deki göç hareketliliğine değinerek, göç olgusunun üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi. Murat Akyüz, “Dünya var olduğundan beri yeryüzünde birçok göç hareketi meydana gelmiştir. Bu göçlerin bazıları ekonomik kaygılar neticesinde gerçekleşirken büyük çoğunluğu yaygınlaşan şiddet hareketleri, ülke içi siyasi çekişmeler ve anarşi hareketleri sebebiyle ortaya çıkmıştır. Her göç gerekçelerinden bağımsız olarak birçok ülke ve coğrafyayı değiştirmiştir. Dünyanın ve ülkemizin en önemli meselelerinden biri haline gelmiş göç konusunun detaylarıyla ele alınacağı etkinliği düzenledikleri için Gaziantep Üniversitesi Göç Enstitüsü Müdürlüğüne teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat ise konuşmasında göç kavramında değinerek, Üniversite olarak göç ile ilgili yapılan çalışmalardan bahsetti. Prof. Dr. Balat, “Gaziantep Üniversitesi, göç alanında yaptıkları çalışmalarla ön plana çıkan ve çözümler sunan önemli kurumların başında gelmektedir. Bunu sağlayan Göç Enstitümüze ve değerli hocalarına teşekkür ediyorum. Verimli geçeceğine yürekten inandığım sempozyumun hepimiz için yararlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Zeynel Özlü de konuşmasında, GAÜN Göç Enstitüsü’nün göç ile ilgili faaliyetlerinden bahsederek, sempozyum hakkında katılımcıları bilgilendirdi. İsrail’in Gazze’de yaşattığı drama değinen Prof. Dr. Zeynel Özlü, “Dünya’nın gözü önünde İsrail yaşlı, kadın, çocuk demeden insanları katlediyor. Çok sayıda insan yerinden yurdundan oldu. Bu yaşananlar insanlık açsından utanç verici. Türkiye, orada yaşananlara engel olmak adına ve kendi geleceği açısından Gazze’de asker bulundurması gerektiğini düşünüyorum. Biz yine dünü bugüne taşıdık. Haklı olanın güçsüz, haksız olanın güçlü olduğu dünyada mazlumun yanında yer aldık. Her zaman dünyaya örnek bir duruş sergiledik.” diye konuştu.

Şahinbey Belediye Başkan Yardımcı Cuma Güzel, Gaziantep İl Göç Müdürü Mehmet Erkoç, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkan Vekili Necati Bilici ve Uluslararası Göç Örgütü Toplum İstikrarı Proje Sorumlusu Saray Quirant’ın konuşmalarından sonra, Nefes Kültür Sanat Derneği Orkestrası ve Korusu tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.  

Göç, kültür, insan hakları ve toplumsal dönüşüm gibi konuların derinlemesine tartışılacağı ve 2 gün sürecek olan sempozyumda 150 bildiri sunulacak.

*

*

*

GSO İLE MEXT TEKNOLOJİ MERKEZİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

-MEXT TEKNOLOJİ MERKEZİ YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ EFE ERDEM VE BERABERİNDEKİ HEYET GSO’YU ZİYARET ETTİ

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Teknoloji Merkezi “MEXT” Yönetici Direktörü Efe Erdem ve beraberindeki heyet Gaziantep Sanayi Odası’nı (GSO) ziyaret etti. Ziyarette, iki kurum arasında iş birliği protokolü de imzalandı.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ve yönetim kurulu ile bir araya gelen MEXT Yönetici Direktörü Efe Erdem, Satış & Ekosistem Direktörü Barış Arıkan, Proje Yönetimi Direktörü Hande Bayrak ve Dijital Dönüşüm Lideri Ömer Cinpir MEXT’in Türk sanayisinin dönüşümü için yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Ziyarette, Gaziantep Sanayi Odası ile MEXT Teknoloji Merkezi arasında yapılabilecek muhtemel iş birlikleri görüşülerek değerlendirmelerde bulunuldu.

GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları E. Ferhan Sağım, Başar Küçükparmak, Yönetim Kurulu Üyeleri ve firma temsilcilerinden oluşan heyetin Ekim ayında, dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MEXT Teknoloji Merkezi’ni ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde incelediğini kaydeden Başkan Ünverdi, ziyaret için teşekkür etti.

Protokolle MEXT hizmetlerinin Gaziantep Sanayi Odası’nın ekosisteminde yer alan tüm kurum ve kuruluşlara yaygınlaştırılması, bununla birlikte Gaziantep Model Fabrika yalın hizmetlerinin de MEXT ekosisteminde yer alan tüm kurum ve kuruluşlara anlatılması ve Gaziantep Model Fabrika’nın yetkinliklerinin arttırılmasının amaçlandığını ifade eden Ünverdi, “İşbirliğimiz her iki taraf için hayırlı uğurlu olsun, çalışmalarınızda başarılar diliyorum” diye konuştu.

MEXT Yönetici Direktörü Efe Erdem de ev sahipliklerinden dolayı Başkan Ünverdi ve Yönetim Kuruluna teşekkür ederek, MEXT Teknoloji Merkezi’nin dijital ve yeşil dönüşümde verdiği hizmetlerle Gaziantep sanayisinin dönüşümü için ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı