Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 13.12.2023 e gazete

admin | 13 Aralık 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 13.12.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 13.12.2023 e gazete

HABER METNİ;

SURİYELİ İŞADAMLARINDAN EMNİYET MÜDÜRÜ ÖZCAN’A ZİYARET

Gaziantep İl Emniyet Müdürü sayın Celal Özcan’ı makamında ziyaret ederek  Suriyeli işadamlarının üretim kapasiteleri ve ihracat olanakları yönünde bilgiler sundular.

Suriyeli İşadamları Temsilcisi Muhammed Mustafa Özcan’a Türkiye’ye geldikleri günden bu yana çalışmalardan da söz ederek iç güvenlik konularında her zaman emniyet makamının emrinde olacaklarını ifade etti.

Türkiye’de faaliyet gösteren ve en az bir ülkeye ihracat yapan 820 KOBİ ile Gaziantep ekonomisine katkı sağladıklarını ifade eden Muhammed Mustafa  Suriyeli işadamlarının sorunlarını da dile getirdi..

*

BİR DAMLA PETROL BİR DAMDA KANDAN ÇOK DAHA ÖNEMLİ

OLAN BU DÜNYANIN DÜZENİNİ NASIL DEĞİŞTİRECEĞİZ?

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin düzenlediği söyleşide konuştu:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencilerle bir araya geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin 24 Kasım Öğretmenler Günü Etkinliği kapsamında ‘Yerel Yönetimlerde Eğitim ve Söyleşi Programı’na konuşmacı olarak katıldı.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak eğitimin son derece önemli olduğunu vurgulayarak  öğrencilere Gaziantep’te okumaktan son derece şanslı olduklarının nedenlerini anlattı.

Bayrak Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin kurmuş olduğu Gazikültür ve Kent Arşivinin var olması dolayısıyla derslerden ayrı başka branşlarla da uğraştığınızda bu yapının kendilerini başarıya götürmesi yönünden çok önemli olduğunu vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte öğrencilerle buluşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,  öğrencilere yönelik yaptıkları projelerden bahsetti.

Başkan Fatma Şahin, yaptığı konuşmada eğitimin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bilgi ve teknoloji çağındayız, bilgi ekonomisini yönetiyoruz. Bilgi güçtür, bilgi iktidar yapar. Dünyanın bilgisini kim üretiyorsa dünyanın sözünü de o söyler. Atatürk’ün bıraktığı miras bilim ve akıldır. Bilim ve akılla yolumuzu aydınlatmamız gerekiyor” dedi.

Buluşmada, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, öğrencilerin talep ve isteklerini dinledi. Eğitim, ulaşım ve konaklama gibi konularda öğrencilerin birçok isteğinin yerine getirileceğini söyleyen Başkan Şahin, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Şahin konuşmasında şu cümlelere yer verdi; 3K devrimi diyor dünya adına..

Toplumun hepsiyle birlikte bir kalkınma hamlesine  dönüştürmemiz, toplumu eğiten eğitimcileri yani sizleri çok iyi geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Hayatın artık tek matematik, kimya, fizik olmadığını da görüyoruz. Matematikten kimyadan fizikten %100 alanların merhameti, kaçırdığı zaman küresel vicdanı yok saydığı zaman nasıl zalim olduğunu da görüyoruz.

O merhamet denen şeyinde tam bizim medeniyetlerimizin 1.400 yıl önce bize verdiği talimat olarak görüyoruz. Sevgili peygamberimizin veda hutbesinde söylemiş olduğu kim daha üstün sorusunun cevabı acemin acem olmayana üstünlüğü yoktur diyor.

Üstünlük ne takvadadır. Sana verdiğim sorumluluğu yapabilendedir , iyi insan olmadır, faydalı insan olmadır.

 O yüzden bununla eğer kendi beynimizi kodlamazsak, buna göre bakmazsak, bugün yaşadığımız

dünyada sosyal adaleti ,sosyal barışı temin edemiyoruz. Ekonomiyi ekolojiye de dönderemiyoruz.

Bir damla petrol bir damda kandan çok daha önemli olan bu dünyanın düzenini nasıl değiştireceğiz? Biz değiştiremiyoruz.

 Biz geldik gidiyoruz ama siz buraya geleceksiniz.

Sizin iyi yetişmeniz, sizin yarın adaletli yönetici olmanız, bu coğrafyanın çocuklarının güçlü olması.

Her yönden güçlü olması, geleceğin dünyası için çok mühim. O yüzden ben herhangi bir fakülteye değil, eğitim fakültesine gelince bundan çok daha büyük heyecanlanıyorum. Çok kıymetlisiniz bizim için..

Artık yeni dünya düzeninde ne kadar petrolün ne kadar zengin doğal gazınla, altınınla o kadar zenginsin değil. Ne kadar yetişmiş insan gücün var kardeşim, beşerî sermayen ne kadar..Bu salonda kadarız bu kadar zenginliğimiz bu kadar.

Işte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin 100. yılındayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı miras da bilim ve akıldır. Bilimi ve akli yolumuzu aydınlatmamız gerekiyor. Zaten yüce kitapta en çok akletmez misin ya kulum diyor.

Arıdan, çiçekten, böcekten sana daha fazlası sorumluluk niye veriliyor sana;  çünkü akıl veriyor. Eşrefi mahlukat yaratılmışın en üstünü ama o beraberinde bir de sorumluluk da veriyor. Çiçeğe, böceğe sorulmayacak. Sana sorulacak.

O sorumluluğun altından kalkmamız için de bizim çok iyi yetişmemiz gerekiyor.

İşte tam bu noktada Allah şahit, , ben hep eğitim ordumuzun emrindeyim. İnandığım bir şey var;

konuşuyoruz, konuşuyoruz, her şeyi sonradan çözüme gelip diyoruz ki her şeyin başı eğitim.

En büyük savaş, cahiliyetle savaş.. Yine sevgili peygamberimizin çok güzel bir sözü var diyor ki, cahil

dindardan inançsız alimden sana sığınırım.

O kadar önemli ki bu sözler.

Bir müslümanın diyor; yitik malıdır ilim Hikmet ..Bir şeyi kaybedersiniz, gözünüz hep yerlerde olur..

 İlim ve Hikmeti nerede bulursa alması lazım diyor. Biraz önce rektörüm çok güzel anlattı, hiç bilenle, hiç bilmeyen bir olur mu diyor.

Bana bir harfi öğretenin kızıl kölesi olurum diyor. Köle azadını okuma yazma öğretirsem bu köleyi azat ederim diyor. Aman bu nasıl bir şey?

Madem böyle biz niye bu kadar dağınığız?

Bu Müslümanlar neden güç birliği  yapamıyor? Neden lobiyi yönetemiyor? Sayısal çoğunluğu neden

dünyanın adaletine merhametine dönüştüremiyor, neden, neden neden milyonlarca neden ama hiçbir başarı hiç mazeretin yerini tutmuyor, başarmamız lazım. Bunu başaracak olan sizsiniz.

*

*

180.017 GAZİ TORUNU ÖZEL UÇAKLA ŞEHİT TOPRAKLARINDA

Şahinbey Belediyesi Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında başlattığı “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” projesi çerçevesinde bugüne kadar 180.017 öğrenciyi ve vatandaşı ecdadıyla buluşturdu.

Milli ve manevi aşılamak olan şuurlu ve bilinçli bir nesil yetiştirmek amacıyla, Şahinbey Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında her gün 189 öğrenci özel uçak seferleriyle Çanakkale’ye götürülüyor. Türkiye’de bir ilk olan proje, sayesinde öğrenciler Çanakkale Deniz Zaferleri’nde ortaya konan destansı mücadeleyi yerinde görme imkânı buluyorlar.

15 YAŞINDAKİ GENÇLERİMİZ VATAN İÇİN ŞEHİT OLDU

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, öğrencilere Çanakkale’de verilen destansı mücadelenin tüm dünyaya örnek olduğunu belirterek, “Belediye Başkanı olmadan önce Çanakkale’deki şehitlikleri ziyaret ettim. Oradaki manevi havayı soluma imkanı buldum. Bastığımız her yer, şehit kanıyla sulanmış. Şehitler o kadar yüzeye defnedilmiş ki, kışın yağmur yağdığında şehitlerimizin kemikleri meydana çıkıyor. 15 yaşında gençlerimiz vatanın birliği beraberliği ve vatan savunması için şehit oluyorlar. O dönem, Çanakkale’yi her Türk gencinin görmesi gerekiyor diye düşündüm. Göreve geldikten sonrada bunun çalışmalarını başlattık ve Şahinbey İlçesi’ndeki bütün gençlerimizin Çanakkale’yi ziyaret etmelerini istedik. Çanakkale’nin 100. Yılı münasebetiyle, Türkiye’de ilk defa uçakla gençlerimizi hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın sırasıyla Çanakkale’ye götürdük” dedi.

EN BÜYÜK HAYALLERİMDEN BİRİSİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” projesinin en büyük hayallerinden birisi olduğunu dile getirerek, “Tarih, medeniyetlerin ve devletlerin doğup büyüdüğü büyük bir sahnedir. Geçmişinden ders alan milletler güçlü ve sağlam adımlar ile geleceğe yol almaktadır. Bu sebeple Şahinbey Belediyesi olarak geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize, şanlı tarihimizin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı yerde canlı tarih anlatımı ile kahraman ecdadımızın azim ve gayretini genç beyinlere nakşederek geleceğe sağlam adımlarla ilerlemelerine olanak sağlamak istedik” dedi.

HERŞEY ŞAHİNBEY BELEDİYESİ TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Şahinbey Belediyesi’nin “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” projesi ile ilk kez il dışına çıkacak olan öğrenciler, ayrıca ilk defa uçağa ve vapura binmenin heyecanını da yaşıyorlar. Sürekliliği açısından Türkiye’deki tek proje olan “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” projesinde öğrenciler evlerinden alınarak havaalanına getirilip uçak ile Çanakkale’ye götürülüyor. Çanakkale’de 4 ayrı otobüs ve rehberler eşliğinde şehitlikleri ziyaret ederek, dualar eden Gazi torunlarının, öğle ve akşam yemekleri de Gaziantep’ten getirilen aşçılar tarafından yaptırılıp ikram ediliyor.

*

*

*

ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

-TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI’NDAN AGRO PARK’A ÖDÜL

Şehitkamil Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan AGRO Park, 14. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri töreninde Kamu Tarafından Gerçekleştirilen Peyzaj Tasarımında Sürdürülebilir Uygulamalar ve Projeler Ödülü’ne layık görüldü.

Peyzaj mimarlığı faaliyetlerinin tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi, güzel sanatların teşvik edilmesi, mesleğin gelişiminin desteklenmesi ve kamuoyunun gündeminde bulundurulması amacıyla TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından düzenlenen 14. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi.

Ödül töreni, Ankara Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Yasin Otuzoğlu tarafından AGRO Park ile ilgili takdim edilen ödülü, Şehitkamil Belediyesi adına Park ve Bahçeler Müdürü Didem Gül aldı.

AGRO PARK

AGRO Park, 31.700 metrekare alan üzerinde; çocuklara, bölgeye ve Gaziantep’e özgü tarımsal ürünlerin nasıl yetiştiğini teorik ve uygulamalı eğitimlerle öğretmek amacı ile tasarlandı.

AGRO Park içerisinde; meyve bahçeleri, bostan, tropik bitkiler ve meyveler serası, topraksız tarım serası, su değirmeni, su tulumbası, geçmiş dönemlerde kullanılan tarım aletleri, modern tarım aletleri, WC, eğitim ve satış binası yapıldı.

Çocukların doğayla iç içe olmasını sağlamak amacıyla bitkilerin yetiştirilme ekolojilerine göre farklı bahçelerin bulunduğu (Tropik bitkiler ve meyveler, Akdeniz, Avrupa) 1.800 metrekarelik sera tasarlandı. Bu sayede çocukların, farklı iklimlerde yetişen bitkiler hakkında da bilgi sahibi olmaları sağlanacak.

Park alanında 830 metrekarelik yenilebilir bitkilerle bostan alanları ve 12.500 metrekare meyve bahçesi oluşturuldu. Öğrenciler ile uygulamalı dersler yapılacak. 550 metrekare workshop atölye alanında, Gaziantep’e özgü yöresel lezzetlerin nasıl yapıldığını anlatan videolarla zenginleştirilecek eğitim salonlarında yiyeceğin serüveni anlatılacak. Peynir, pekmez, salça, nar ekşisi gibi ürünlerin yapımlarının anlatılacağı sinevizyon odası, bir sonraki yıl kullanmak için ürünlerden tohum alma ve saklama için tohum atölyesi ve permakültür eğitimi gibi birçok eğitimin verileceği atölyeler yapıldı. Park alanında yetiştirilen ürünlerin sergilendiği alan, 300 metrekare geçmişten günümüze tarım aletleri sergilendiği alan,1 adet inek sağım ünitesi, 1 adet kümes,1 adet arıların öyküsü için arı kovanı, kompost alanı bulunuyor. Geçişten gelen lezzeti yaşatmak adına buğdaylar, girişte bulunacak olan su değirmeninden üretilen elektrikle un değirmeninde öğütülecek. Ayrıca yetiştirilen meyve ve sebzeler satış birimi sayesinde vatandaşlara da hizmet verecek.

Alandaki yağmur suyu toplanarak bahçe sulamada kullanılacak. Su değirmeninde üretilen elektrik, alanda kullanılarak alanın kendi kendine yeterek sürdürülebilirliği sağlanıyor. Kompost alanı ile çürüyen meyveler ve sebzeler gübreye dönüştürülüyor.

*

*

*

SANKO OKULLARI YÜZMEDE ÜÇ KUPA KAZANDI

SANKO Okulları öğrencileri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle SANKO Holding Kurucusu merhum Sani Konukoğlu anısına organize edilen “2. Gazi Oyunları”nda üç kupa kazandı.

Olimpik Havuzda düzenlenen yarışlara, SANKO Okullarından Irmak Karagüzel, Derin Konukoğlu, Arya Sakıcı, Mira Mazıcıoğlu, Ayşe Çetindağ, Arya Dora Yener, Selin Sakmak, Zehra Tümer, Hande Abar, Ali Adil Yüksel ve Emir Çayırlı, Azra Aksoy, Irmak Zehra Kökmen, Yaprak Ece Tunçel ve Tuna Karakuş, Kadirhan Sağlam, Ali Emre Simitçi, Beril Tanrıtanır, Defne Su Demirbakan ve Duru Kayın katıldı.

100 metre serbest kategoride SANKO Okulları öğrencisi Beril Tanrıtanır “Genç Kızlar Kategorisi”de birinci, Yaprak Ece Tunçel “Yıldız Kızlar Kategorisi”nde ikinci, Ali Emre Simitçi ise “Genç Erkekler Kategorisi”nde üçüncü olarak kupa ve madalyaya kulaç attı.

SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, öğrencilerini ve öğretmenlerini kutlayarak başarılarının devamını diledi.

*

*

*

BÜYÜKŞEHİR, ÖĞRENCİLERE SPOR MALZEMESİ DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Spor şehri Gaziantep’te genç ve çocukların spor becerilerini desteklemek ve spora olan ilgiyi arttırmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) çalışmalarını sürdürüyor. GBB Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı spor tesislerinde eğitim gören ve branşlarında başarılı öğrencilere başkanlıkça setleri dağıtılmaya devam ediyor. Bugün yapılan dağıtımlarda bin 200 öğrenciye daha spor setleri teslim edildi.

GBB Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren spor salonlarında, yüzme havuzlarında eğitim gören sporculara içerisinde çanta, eşofman, tişört, spor ayakkabısı, satranç takımı ve kitaplardan oluşan set törenle bin 200 öğrenciye daha dağıtıldı. Daha önce de 600 öğrenciye dağıtım yapan daire başkanlığı yeni dağıtımlarla bu sayıyı 3 bin 600 sporcu öğrenciye çıkaracak. 

Talat Özkarslı Spor Salonu’nda düzenlenen törene Gaziantep Vali Yardımcısı Muhammed Önder, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ve protokol üyeleri katıldı.

Dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Spor Şehri Gaziantep” için yaptığı çalışmaları şöyle anlattı:

 “Eğitim şehri Gaziantep olmamız için çocuklarımıza fırsat vermemiz lazım. Okul sayılarımızı çoğalttık, yüzüncü yılda 130 okul yaptık hayırseverlerimiz ile beraber, cami yaptık, sosyal tesis yaptık, taziye evi yaptık, çünkü bizde zekât var. Bu bir berekettir.  Bu eğitim şehri Gaziantep’teki eğitim ordularının çoğalmasını sağladı. Derslik başına düşen öğrenci sayımızı altmışlı rakamlardan aşağı indirmemizi sağladı.  Çocuklar okula başlamadan yapacak çok iş var. Kreşler çok önemli. Kendi çalışanlarımıza, organizede çalışan işçilerin çocuklarına kreşler açtık. Spor şehri deyip geçmeyin beden eğitimi öğretmenlerimizi topladık. Bu şehri spor şehir Gaziantep yapacağız. Bunun için neler lazım. Öğretmen sizsiniz biz uygulayıcıyız. Dediler ki, başkanım malzememiz eksik, tesislerimiz eksik. Bu tesisler yoktu.  Gençlik Spor Bakanına gittik, destek istedik. Spor bakanımız bize çok büyük destek verdi. Çok teşekkür ederiz. Yetenek taraması yapacağız, çocukların hangi spor dalına yeteneği var bulup kümeleştireceğiz. Yetenekli olduğu alanda uzmanlaştıracağız. Spor bir alışkanlıktır. Spor ile birlikte diğer derslerinizi daha iyi yaparsınız. Spor bir kültürdür, spor disiplindir, takım ruhudur, takım ruhu olanlar hayatta başarılı oluyor. Bireysellikten çıkıp yetenek taraması ile bunu toplumsallaştırmamız gerekiyor. Açtığımız tesislerle, verdiğimiz malzemelerle, Gazi Oyunları ile, Gazi Maratonu ile spor şehir olmaya hazırız.”

-EFİLOĞLU: TESİSLERİMİZİ BİNLERCE ÖĞRENCİ KULLANIYOR

Spora, müziğe yönlendirilmiş bir çocuğun topluma kazandırılmış iyi bir birey olarak yetiştirileceğini söyleyen Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanı Zekeriya Efiloğlu 40 spor tesisi ile öğrencilere hizmet ettiklerini belirterek, “Tesislerimizi her yıl binlerce çocuğumuz kullanıyor. Bakanlığımızın sporun tabana yayılması projesi kapsamında bu süreçte en fazla beden eğitimi öğretmenleri aracılığıyla yetenekleri taranarak çocuklarımıza en güzel eğitim, en güzel, en sistemli çalışma tesislerimizde yapılıyor. 40 tesisimizde çocuklar eğitim almaya devam ediyor. Son dört buçuk yılda çok büyük başarılara imza attık. 2 bin 30 ulusal madalya aldık, 193 uluslararası madalya aldık, 4 altın kemer, 176 kupayı Gaziantep’e getirmiş bulunmaktayız. Engelsiz spor alanında ise 98 madalya 1 kupa aldık. Bu başarı, bu gurur tesislerimizi kullanan öğrencilerimiz ve antrenörlerimizin başarısıdır. Bizlere bu fırsatı verdiği için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Fatma Şahine çok teşekkür ederim” dedi.

-MİLLİ EĞİTİMDEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE DESTEK TEŞEKKÜRÜ

 “Spor Şehir Gaziantep” sloganının bu şehir için çok önemli olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe de yaptığı çalışmalar ve destekleri için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini ileterek sözlerine şöyle devam etti:

 “Son 4 yılda 42 tane spor salonu yapıldı. Türkiye’de bütün ilçelerinde yüzme havuzu olan başka bir şehir yok. Büyükşehir Belediyesinin son 4 yılda yaptığı 13 yüzme havuzu var. Bütün okullara malzeme dağıtımı yapan başka bir belediye yok. Okullara malzeme Gaziantep’e spor tesisi, bugün de gençlere malzeme desteği. Her hafta böyle bir salonu dolduran Gaziantep’in genç yiğit evlatlarına büyükşehir belediyesi malzeme dağıtıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yaptırmış oldukları bu spor tesisleri için, bütün okullara dağıtmış oldukları malzemeler için, bugün de siz gençlere dağıttığı malzemeler için çok teşekkür ediyorum. “

Spor Şehir Gaziantep için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanlığı öğrencilere malzeme desteği vermeye devam edecek.

*

*

*

AIi Nadi Ünler:

 “Gaziantep Harbinde son muhasaranın son günlerinde, şehirde açlık en had bir dereceyi bulmuştu. Ahalinin dörtte üçü hicret ettiği halde şehirde daha on üç bin nüfus vardı. Askerler bile zerdali çekirdeği ekmeğini güç bulurken tabii bu halka yiyecek tedarik etmek imkansızdı. Hali vakti yerinde olan aileler bile açlığın amansız pençesinde kıvranıyordu. Pazaryeri. şimdiki et halinin bulunduğu Zincirli Bedesten’de kurulmuştu. Herkes burada halı, kilim, yatak. yorgan gibi en lüzumlu eşyalarını satıyor ve bunun parasıyla bulurlarsa yiyecek bir şeyler alıyorlardı.

Sokaklarda dilenciler çoğalmıştı. Fakat hiçbir dilenci para kabul etmiyor. Hayatını daha birkaç gün idame ettirebilmek için yiyecek bir şey istiyordu. Bu muhasarada hayvanlar da insanlar gibi açtı. Yazıcık semtinde gece abdest bozmaya çıkan bir çocuk aç bir köpeğin taarruzuna uğramış, Feryadına koşan annesi çocuğunu parçalanmış bulmuştu. Bu açlığın derecesini anlatabilmek için bir vaka daha zikretmeden geçemeyeceğim.

 Kanunusani’nin (Ocak ayı) son günlerinde idi. Odun Pazarı’nda ölmüş bir at leşi atılmıştı. Leşin başına biriken kadınlar bunu paylaşmak için birbirleriyle boğuşmakla beraber beş dakika içinde elleriyle parçalamışlar ve leşi bitirmişlerdi”

Kaynak : AIi Nadi Ünler .Gaziantep Savunması

*

*

HACI HALİTZADE SADIK (KOÇAK) EFENDİ (1876-1932)

Antep Harbinin temelini oluşturup,örgütlenmeyi başlatan Müdafa-i Hukuk cemiyeti Antep Şubesi kurucularından ve Antep Harbi Gazisi,Sadık Efendi,Rus Mezaliminde kaçarak Anadoluya gelen Kafkas kökenli bir aileye mensuptur.

Bu kafilede gelenler bir müddet Karsta kaldıktan sonra Antebe gelmişlerdir.Karslı,Özkarslı,Karslıgil,Say,Güceylioğlu aileleri bu yolla Antebe gelenlerdendir.

İdare meclisi baş katibi Eşref ‘in Gümüş Kastel’deki evinde toplanarak;Doktor Hamit (Uras),Tahrirat Müdürü Ragıp ,Alay Katibi Avni ,Telgraf memuru Mahir ,Hakim Kuşcuzade Hamdi ,Mısrızade Nuri(Kutlar),Kepkepzade Mustafa ,Kepkepzade Abdulrezzak ,Müftü Rifat(Teymur),Şahan Hafız ( Eski Milletvekili),Kahramanzade Süleyman Ağa,Kanavetcizade Mahmut,Marakzade Şerif,Halitzade Sadık,Hacı Ömerzade Mehmet Ali(Kayaalp),Hocazade Ferit(Eski Milletvekili),Kilisli Komiser Halil,Ahmet Muhtar(Göğüş),Antep Sancağı Mutasarrıf vekili Sabri,Ahmet Hoca,Bostancı Eşrafından Hacı Abdullah,Jandarma Bölük Komutanı Esat ,Fayat Ağa,Pazarbaşızade Nuri Bey’le birlikte Şubeyi oluşturmuş ve Kılıç Ali Paşa Kumandasında oluşturulan 27 Semt Reisliğinden Aydın Baba Reisliğini yapmıştır.

Yona,Çobaneli,Akçakoyınlu cephelerinde kumandan olarak çarpışmıştır.

1876-1932

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı