Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 08.12.2023 e gazete

admin | 09 Aralık 2023 | Genel A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 08.12.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 08.12.2023 e gazete

HABER METNİ

2024 ÜRETİM YILI ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) BAŞVURU SON BAŞVURU 2 OCAK

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan çiftçilerin yaptırmakla sorumlu olduğu 2024 üretim yılı ÇKS son başvuru süresinin 2 Ocak 2024 olduğunu vurgulayarak çiftçilerin mutlaka son günü beklemeden ÇKS işlemlerini yaptırmaları yönünde bir açıklama yaptı.

Karayılan açıklamasında şu cümlelere yer verdi;

“2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül 2023 tarihinde başladı ve 02 Ocak 2024 tarihinde son bulacaktır. Çiftçilerimiz, içinde  bulunulan  üretim  yılında ÇKS’ye  kayıtlı tarım  arazileri  üzerindeki  üretim  bilgilerinin  güncellenmesini,  üretim  yılının  Şubat  ayı    içerisinde yapabileceklerdir.  Bu tarihlerin resmi tatil ve hafta sonuna rastlaması durumunda bir sonraki iş günü sonuna kadar devam edecektir.

Çiftçilerimiz 2024 üretim yılına ait ÇKS başvurularını e-Devlet üzerinden ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek yapabiliyor. Birden fazla ilçe sınırları dâhilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS’ye kayıt olmak için başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu İlçe Müdürlüğüne yapabilirler. Çiftçilerimizin, tarımsal desteklemelerden yararlanma konusunda mağduriyet yaşamamaları için 02 Ocak 2024’e kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ilk defa kayıt olacak çiftçilerimiz kanunen bağlı oldukları ziraat odalarının herhangi birinden almış olduğu Çiftçi Belgesi ile birlikte tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvurularını yapabilmektedir.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ilk defa kayıt olacak çiftçilerimiz hariç olmak üzere çiftçilerimiz ÇKS başvurusuna ilişkin Bakanlıkça yetki verilen iş ve işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden de yapabilir.

ÇKS başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmesi için kimlik bilgileri ve şifresiyle sisteme giriş yapan çiftçi, e-Devlet Kapısı’ndaki arama kısmına “ÇKS” yazıp, daha sonra “ÇKS Kayıt Yenileme Başvurusu” hizmetini seçecek. “Yeni Başvuru” tercihini seçen başvuru sahibi, aydınlatma metnini okuduktan sonra sayfanın altındaki “Onaylıyorum” kutusunu işaretleyecek. “Devam Et” butonuna tıklanmasıyla çiftçinin ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgileri görüntülenecek. Çiftçi, iletişim bilgilerini bu sayfadan kontrol edecek ve gerekirse bilgilerini güncelleyecek. Kayıtlı arazilerini görüntüleyen çiftçi, ürün bilgilerini “Ürün Bilgisi Değiştir” butonunu kullanarak yenileyebilecek. Son ekranda başvuruya ait tüm bilgilerini görüntüleyen çiftçi, “İlk Destek Ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücretini görüntüleyerek onaylayacak ve böylece başvurusu tamamlanmış olacak. “Başvuru Listesi” butonu tıklanarak görüntülenen tamamlanmış başvurular, İl/İlçe tarım ve orman müdürlüklerince değerlendirilecektir.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yönetmelik değişikliğiyle intikal (Miras) sorunu ile birlikte mahalle ve köylerimizde tarım parsellerinde üretim yapıp da Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlarını yaptıramayan üreticilerimiz de taahhütname ile birlikte Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) başvuru yapılabilecektir.

Ayrıca Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bakanlığımız tarafından yapılan düzenlemeyle ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi beklenmektedir.

Stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi/yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması,  hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır.

Bu bağlamda Bitkisel Üretim Planlamasının tam sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla üretim yapılan tüm tarım parsellerinin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlılığı önem arz etmektedir.”

*

*

*

ŞAHİNBEY’DEN ÇİFTÇİYE 10.000 KAMYONLUK DESTEK

BÜYÜKŞEHİRDEN 40 BİN ÇİFTÇİYE MOZOT VE 18 BİN HAYVAN İŞLETMECİSİNE YEM DESTEĞİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu çiftçinin ve hayvan yetiştiricilerinin her zaman yanında olduklarını belirterek “Çiftçilerimize 2.000 ton gübre, 1.000 ton arpa, 800 ton da buğday olmak üzere toplamda 3.800 ton dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Tohumlarımız TİGEM’in sertifikalı tohumları. Çiftçilerimizin verimli ürün alması noktasında gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz. İlk buğday dağıtımı ile başladık ve daha sonra çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda projelerimizi geliştirerek desteklerimizi arttırdık. 33.500.000 adet fide dağıtımı gerçekleştirdik. Bunun dışında hayvan yetiştiricilerimiz için hayvan yemi ve meralara 11 tane su kuyusu açtık. Köylerde hayvancılık yapmak isteyen ama durumunda olmayan vatandaşlarımıza 2 tane gebe inek veya 16 koyun 1 koç verdik. Sadece yem, buğday, arpa ve gübre dağıtımında verilen destek 7.300 kamyon yapıyor. Diğer verilen destekleri de kattığımızda çiftçimize yaklaşık 10.000 kamyon destek sağlamışız. Yani yapıyormuş gibi değil. Gerçekten çiftçiye destek oluyoruz ve bu desteklerin artarak devam edeceğini çiftçilerimize müjdeliyorum” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılından bugüne kadar 211 bin 556 çiftçiye 1 milyar 745 milyon 450 bin TL değerinde destekte bulundu.

Çiftçinin hayatına dokunmak, üretimde verim ve kaliteyi arttırmak için 2014 yılında yerel yönetimlerde ilk kez Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı’nı kuran kurum olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, desteklerini sürdürüyor. Yapılan desteklerle 2022 yılında 33 bin 180 olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık yüzde 20 artışla 38 bin 412’e çıkarken kullanılan tarımsal arazi sayısında da artış sağlandı.

Gaziantep Büyükşehir, 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı ve Gaziantep Çiftçi Kart Mobil Uygulamasını kullanan yaklaşık 40 bin çiftçiye, TÜRKVET’e kayıtlı 18 bin hayvan işletmecisine ve AKS’ye kayıtlı bine yakın arıcılık işletmesine TP bayilerinden aldığı yakıtta uygulayacağı yüzde 6 indirimle 173 milyon Türk lirası destek sağlanıyor. 

Sertifikalı tohum dağıtımında da öncü belediye olan Gaziantep Büyükşehir, ilçe bazlı çalışmalar sonucunda makarnalık buğdayda ekim alanlarına göre belirleyip dağıtacağı 16,5 milyon TL değerindeki toplamda bin 100 ton sertifikalı buğday ile kentteki çiftçilerin tarım arazilerinden yüksek verim elde etmesine olanak tanıyacak.

Çiftçiye ve üreticiye verdiği, fidan, tohum, gübre, bitki aşıları, sulama sistemlerinin yanı sıra ihtiyaçlar doğrultusunda hayvancılığa da desteklerini sürdürdü. Süt sağma makinası, hayvan aşıları, meralarda güneş sistemli sulama gibi farklı alanlarda desteklerle çiftçi ve hayvancılara toplamda 25 farklı kalemde destek sağlandı.

ÇOK GÜZEL VERİMLER ELDE EDİLECEK

Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan ise çiftçilere önemli destekler sağlandığını ifade ederek “Çiftçilerimiz gece gündüz demeden üretim için çalışıyor. Bize düşen ise onlara destek çıkmak. Elimizden geldikçe Şahinbey’de dahil olmak üzere tüm ilçelerimizde sulama projelerinin tamamını destekledik. Bununla birlikte her çiftçimize ekipman desteği sağlıyoruz. Bu bereketli toprakları bereketli ürünlerle buluşturduğumuzda çok güzel verimler elde edeceğiz. Şahinbey Belediyesi’nin ne yaptığını değil artık ne yapmadığını soralım diye düşünüyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımız çiftçilerimize çizmesine kadar verdi. Kendisine verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi

*

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ 162 ÖĞRENCİYİ DAHA UMREYE GÖNDERECEK

Şahinbey Belediyesi, Gaziantep Valiliği öncülüğünde 6’ncısını düzenleyeceği “Umre Ödüllü Kitap Okuma Yarışması” için protokol imzaladı. Şahinbey Belediyesi 2017 yılında başlattığı proje kapsamında 933 öğrenciyi Umreye göndermiş olacak.

Gaziantep Valiliği, Şahinbey Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü 162 öğrencinin Umre’ye götürülmesi için protokol imzaladı. Proje kapsamında lise 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri, Şahinbey Belediyesi tarafından dağıtılacak kitap üzerinden sınava tabi tutulacak. Düzenlenen sınav sonrasında her okulun 1’ncisi, 2’ncisi ve 3’üncüsü Umre’ye gitmeye hak kazanacak. Vali Kemal Çeber, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu,  İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar, Şahinbey İlçe Millî Eğitim Müdürü Cemal Gülistan ve Şahinbey İlçe Müftüsü Mehmet Arslaner arasında imzalanan protokol ile Şahinbey ilçesindeki lise öğrencinin katılacağı ödüllü kitap okuma yarışması sonucunda dereceye giren 162 öğrenci Şahinbey Belediyesi tarafından Umre’ye gönderilecek.

ÇOK ANLAMLI BİR PROJE

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, yapılabilecek en güzel proje olduğunu ifade ederek “Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nun aklettiği ve uygulayıp geleneksel hale getirdiği çok anlamlı bir proje. Başta Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Yapılabilecek en güzel yarışma ve verilebilecek en güzel ödül. Gençlere örnek olma anlamında çok önemli bir proje. Toplumu yozlaştırmaya, kirletmeye, özünden koparmaya, aile yapısını bozmaya ve genlerimizde olan karakteristik özelliklere zarar verecek çok fazla saldırıyla karşı karşıyayız. Bu nedenle düzenlenen bu projenin önemi daha fazla ortaya çıkıyor. Bu projeye katılan gençlerimiz bir taşla birçok kuş vuruyor. Okudukları kitaplar çok anlamlı. Aynı zamanda üniversite sınavında kitap okumanın kendilerine verdiği avantajdan da faydalanıyorlar. Kitap okuduklarında kişilikleri gelişip topluma bakış açıları değişiyor. Başarılı olduklarında ise her Müslümanın gitmek için can attığı kutsal topraklara giderek başarılarını canlandırıyorlar. Bu projeyi 6 yıldır başarı ile uygulayan ve akleden bine yakın evladımızın istifade etmesini sağlayan herkesi canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

GENÇLERİMİZİ OKUMAYA TEŞVİK EDİYORUZ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu gençleri okumaya teşvik etmek için 15.500.000 adet kitap dağıttıklarını belirterek, “Dinimizin ilk emri ‘Oku’. Gençlerimizi sürekli okumaya teşvik ediyoruz. Şahinbey Belediyesi olarak bugüne kadar 15.500.000 kitabı gençlerimize hediye ettik. Amacımız; gençleri maddi ve manevi olarak geleceğe hazırlamak. “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” Projemiz ile 180.000 öğrencimizi Çanakkale de ecdadla buluşturduk. Daha önce de başarılı öğrencilerimizi Bosna Hersek, Ayasofya ve Konya’ya götürdük. Bu projemizle gençlerimizi okumaya teşvik etmenin yanı sıra manevi yönden de her insanın arzuladığı kutsal toprakları görme isteğini yerine getirmek istiyoruz. Umre ödüllü kitap okuma yarışmamızın bu yıl 6’ncısını düzenliyoruz. Daha önce bine yakın öğrencimiz kutsal topraklara gitti. Bu yılda 12’si öğretmen 162’si öğrenci olmak üzere 174 kişiyi sömestr tatilinde Umre’ye uğurlayacağız. Böylece öğrencilerimiz kitap okuyarak dini bilgilerini geliştirirken hem de ibadetlerini yerine getirmiş olacaklar. Buna vesile olan Gaziantep Valimiz Kemal Çeber’e, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerimize, İl ve İlçe Müftülülerimize teşekkür ediyorum” dedi.

İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar “Geleneksel hale getirilen bu muhteşem projeyi Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nun genişletmesiyle daha da büyüterek devam ettireceğiz. Gençler, Milleti Millet yapan en önemli değerdir. Gençlerimizin inanç ve medeniyet kodlarıyla yetişmesi hepimizin en önemli idealidir. Şahinbey Belediyemiz şehrimizin dini hayatına, manevi hayatına, eğitim ve kültür hayatına ciddi katkılar sağlıyor. Şahinbey Belediyemiz gençlerimizi ecdadıyla buluşturmak için Çanakkale’ye götürüyor. Ayrıca inanç ve medeniyet kodlarıyla buluşturmak üzere Umre’ye gönderiyor ki bu çok kıymetli bir çalışma. Oraya giden gençlerimizle bir araya geldiğimizde Umre’nin kendilerinin gönül dünyalarında unutulmaz izler bıraktığını görüyoruz. Gençlerimiz ve camiamız adına Şahinbey Belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.

Şahinbey Belediyesi’nin 2017 yılından bu yana Umre ödüllü kitap okuma yarışması düzenlediğini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe “Gaziantep Valiliğimizin öncülüğünde 2017 yılından bu yana Şahinbey Belediyemiz ile yürüttüğümüz proje kapsamında Umre ödüllü kitap okuma yarışması düzenliyoruz. Lise öğrencilerimize her yıl Umre yarışması ile ilgili bir kitap hediye ediyoruz. Gençlerimizin okuduğu kitap üzerinden deneme sınavı düzenliyoruz ve düzenlenen sınav sonrasında okullarında dereceye giren öğrencilerimizi Şahinbey Belediyemiz Umre’ye gönderiyor. Düzenlenen proje kapsamında bu zamana kadar 933 öğrencimiz Umre’ye gitti. Bu muhteşem proje için Şahinbey Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

*

*

UN SANAYİCİLERİ RUSYA’DA

Türkiye Un sanayicileri Federasyonu Başkan Yardımcısı Güneydoğu Un Sanayicileri Dernek Başkanı ve Beşler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Mesut ÇAKMAK 14. VTB Yatırım ve Tahıl Ürünleri Forumu’na katıldı.

“RUSYA ÇAĞIRIYOR!” başlığını kullanarak bir bildiri yayınlayan Çakmak  7-8 Aralık’ta Moskova’daki Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşeceğini bildirdi.

Çakmak açıklamasında “ Etkinliğin ana teması “Küreselleşmeden Kurtulmak: Egemen Ekonomileri Birleştirmek”. 

           Bu yılki forumun teması “Küreselleşmeden Kurtulmak: Egemen Ekonomileri Birleştirmek”.

            Global Ticaret Endüstri Lojistik tüm yağlı tohumlar ve tahılların 2 gün boyunca konuşulduğu ve çok verimli geçtiği bir toplantı gerçekleşti. Başkanımız Türkiye ile ilgili sorunları dile getirdi.

            İki gün sürecek forumda Rusya’nın maliye ve ekonomik kalkınma bakanlıklarından, Rusya Merkez Bankası’ndan ve diğer ilgili kurumlardan üst düzey yetkililerin yanı sıra Rus ve uluslararası iş dünyasının liderleri bir araya gelecek” dedi.

*

*

*

UDMA, 16 AYDA 31 BİNİ AŞKIN MİSAFİR AĞIRLADI!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Udma Peynir Müzesi ve Restoran 2022 Eylül ayından bugüne toplamda 31 bin 169 kişiye hizmet verdi.

Gaziantep’in tarihine ışık tutan lezzetlerle kahvaltı menülerini dolduran restoran ve Antep peynirinin tarihçesinin anlatıldığı müze, 16 ay içerisinde 29 bin 901 yetişkin ve bin 268 çocuk misafiri ağırladı.

Restorandaki kahvaltı ürünleri ve içerisinde barındırdığı günümüz müzecilik anlayışına uygun hazırlanan peynir müzesi sayesinde misafirlerini kent tarihinde lezzet yolculuğuna çıkaran Gaziantep Büyükşehir, kültürü ve gastronomiyi tek bir çatı altında bir araya getiriyor.

Bu kapsamda restoranın müze bölümünde Antep peynirinin tarihçesi anlatılıp peynirin simülasyon gösterisi yapılırken, oda oda hazırlanan yapıda Antep peynirinin geçmişten günümüze yapılışı ve sofralara geliş aşamaları bir bir gösteriliyor.

Restoranın kahvaltı menüsünde ise 38 çeşit sunulup bunların 28’i soğuk, 10’u sıcak olarak hazırlanıyor. 8 çeşidiyle ağırlıklı olarak menüde boy gösteren Antep peynirinin yanında yöresel ve tescil almış ürünler kahvaltı masalarını dolduruyor.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı