Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 06.12.2023 e gazete

admin | 06 Aralık 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 06.12.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 06.12.2023 e gazete

HABER METNİ;

GAİB KASIM AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

1,1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT; İHRACATÇILARIMIZIN BAŞARISIDIR

BÖLGEDEN VE GAZİANTEPTEN EN YÜKSEK KASIM AYI İHRACATI

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), bölgenin Kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölge ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %4,3 oranında artarak 1 Milyar 145 Milyon 339 Bin Dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise Kasım ayında %3,2 artış ile 955 Milyon 722 Bin Dolar oldu. Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “1,1 Milyar Dolarlık ihracat; ihracatçılarımızın başarısıdır, Güneydoğunun başarısıdır. Bu rakamlar hem bölgemizin hem Gazi şehrimizin en yüksek Kasım ayı ihracat rakamlarına ulaştığımızı bizlere söylüyor. Bölgedeki büyük yıkım ve küresel piyasalardaki daralmaya rağmen ihracatımızın toparlanabilmiş olması bugün yüzümüzü güldürüyor.” dedi.

Kileci açıklamasında; “İhracat ailemize her ay yeni firmaların katıldığını görmek bizleri sevindiriyor. Dünyanın her bir köşesine ihracat yapan üyelerimizin ihracatındaki en büyük pay %41,8’lik pay ile Ortadoğu ülkelerine ait. Onu sırasıyla %15,9’luk payla AB Ülkeleri ve %13,9’luk payla Afrika ülkeleri takip ediyor. 11 ayda 198 ülkeye ihracat yapan üyelerimizin en fazla ihracat yaptığı ülkeler Irak, ABD, Suriye, İtalya, İngiltere, Almanya, İran, Suudi Arabistan, Libya ve İsrail oldu. Ürünlere göre Ocak-Kasım ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde ise; makine halısı, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, hububat, ağaç ve orman ürünleri ile demir çelik mamullleri bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alıyor. Kasım ayında bölgemizdeki diğer illerden; Mardin’den 108 Milyon Dolar, Kahramanmaraş’tan 94 Milyon Dolar, Malatya’dan ve Şanlıurfa’dan 38 Milyon Dolar, Diyarbakır’dan 19 Milyon Dolar, Adıyaman’dan 9 Milyon Dolar ve Kilis’ten 7 Milyon Dolar ihracat gerçekleştirildi.” dedi.

HER KOŞULDA ÜRETİME, İHRACATA DEVAM EDECEĞİZ

Açıklamasında, ihracattaki gelişmelerle birlikte GAİB’in güncel faaliyetlerine de değinen Kileci: ‘’Kasım ayı ihracatımız ve birlik faaliyetlerimiz noktasında oldukça hareketli ve güzel geçti. Hazır giyim ve konfeksiyon üreticilerimize ve ihracatçılarımıza yönelik olarak Metamorphosis Projesi kapsamında dijitalleşme odaklı bilgilendirme toplantısını birlik hizmet binamızda gerçekleştirdik. Birliğimize bağlı üyelerimizden 2022 yılında en fazla ihracat yapan firmaları İhracatın Yıldızları Ödül Törenimiz ile ödüllendirdik. Hububat Birliğimizin Güney Kore’ye yapacağı heyetimizi daha verimli hale getirmek için bir ön heyet gerçekleştirdik. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birliğimiz, Halı İhracatçıları Birliğimiz ve Kuru Meyve ve Mamulleri Birliğimizin üyeleriyle Türkiye’nin en büyük inovasyon etkinliği olan Türkiye Innovation Week 2023’e katıldık. Halı Birliğimiz tarafından büyük bir emek ve özveriyle hazırlıkları gerçekleştirilen uluslararası nitelikteki CFE Fuarı da 5-8 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek. Yine aralık ayında üyelerimize yönelik GAİB Binamızda eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerimiz de olacak. Biz tüm bu faaliyetlerimize her gün yenisini ekleyerek her koşulda üretime, ihracata, devam edeceğiz. Tüm zorluklara rağmen mücadele veren bugün bu rakamlara ulaşmamızı sağlayan ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.’’ dedi.

*

*

GAZİKÜLTÜR, ŞEHRİN TARİHİNE IŞIK TUTACAK YENİ BİR ESERİ DAHA OKUYUCUYLA BULUŞTURDU

–  KENTİN SAĞLIK ALANINDA KAT ETTİĞİ YOLCULUK GÖZLER ÖNÜNE SERİLİYOR

“GAZİANTEP’TE CUMHURİYET DÖNEMİ SALGIN HASTALIKLAR VE SAĞLIK HİZMETLERİ”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yayınları tarafından 1920 ve 1970 yılları arasında Gaziantep’te yaşanan salgın hastalıklar ve bu dönemde gerçekleştirilen sağlık hizmetlerini konu alan “Gaziantep’te Cumhuriyet Dönemi Salgın Hastalıklar ve Sağlık Hizmetleri” adlı eser okuyucuyla buluşturuldu.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak’ın kaleminden çıkan bu çalışma, kentin tıp alanında yapılan çalışmaların yanında dönemin toplumsal yapısı hakkında önemli bilgiler içeriyor. Dergi ve gazete haberleri üzerinden ele alınan ve kent tarihi açısından okuyuculara önemli bir kaynak niteliği oluşturan bu çalışma, Cumhuriyet döneminin başlangıcından 1970’lere kadar Gaziantep’te halk sağlığını etkileyen önemli olayları, salgın hastalıkları ve bu zorluklarla mücadeledeki çabalarına eğiliyor. Kitap, dönemin sağlık politikalarını, şehirdeki sağlık kurumlarının gelişimini ve halk sağlığına yönelik yapılan yenilikleri kapsamlı bir şekilde sunuyor.

Eser, tüm kitapçılarda, magazagaziantep.com ve gaziantebiz.com web sitelerinin yanı sıra Gazikültür’ün müze mağazalarında ilgililerini bekliyor.

ESER, TIBBİ TARİHİN YANI SIRA KENTİN SOSYAL TARİHİNE DE IŞIK TUTUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver kitapla ilgili şunları söyledi:

“Bu eser, Gaziantep’in tıbbi ve sosyal tarihine dair önemli bilgiler içeriyor. Ayrıca, geçmişte yaşanan salgın hastalıkların ve sağlık hizmetlerinin günümüz sağlık politikalarına nasıl ışık tuttuğuna dair değerli analizler sunuyor. Dr. Samet Bayrak, kitabında, zorlu dönemlerde sağlık hizmetlerinin nasıl yürütüldüğünü, salgınlarla mücadeledeki stratejileri ve bu süreçteki toplumsal değişimleri basından belgeler ve anekdotlarla destekleyerek anlatıyor.”

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ise şunları ifade etti:

“Gaziantep’te Cumhuriyet Dönemi Salgın Hastalıklar ve Sağlık Hizmetleri, hem tarih meraklılarına hem de sağlık hizmetleri üzerine çalışanlara hitap eden, içeriği ile dikkat çeken bir eser. Gaziantep’in ve Türkiye’nin sağlık tarihi üzerine yapılmış bu çalışma, şehrin geçmişten günümüze sağlık alanında kat ettiği yolculuğu gözler önüne seriyor.”

*

*

ŞEHİTKAMİL NİKAH SALONU’NDA 23 BİN 801 KİŞİ MUTLULUĞA “EVET” DEDİ

-ŞNS’DE YAKLAŞIK 2 MİLYON MİSAFİR AĞIRLANDI

Mutlu bir birlikteliğin ilk adımı için Şehitkamil Nikah Salonu’nu tercih eden 23 bin 801 çift, sevenlerinin şahitliğinde nikah akdi gerçekleştirildi. Nikâh törenlerinde yaklaşık 2 milyon kişi, sevdikleri kişilerin mutluluğuna şahit olmak için Şehitkamil Nikah Salonu’nun misafiri oldu.

Şehitkamil Belediyesi tarafından 2019 yılında 13 bin 800 metrekare alan üzerine inşa edilen Şehitkamil Nikah Salonu (ŞNS) çevresinde; oturma alanları, yeşil alanlar, yürüyüş yolları ile 250 araçlık açık otopark alanı bulunuyor. 3 bin 840 metrekarelik hizmet alanına sahip olan ŞNS içerisindeki zemin katta resmi nikâh törenlerinin gerçekleştirildiği 600 kişilik ve 150 kişilik salonlar yer alıyor. Bu salonların içinde akustiği sağlanmış ses sistemi ve görüntü sistemi de mevcut. Ayrıca bina içerisinde ana fuaye alanı, ana fuaye içinde fotoğraf çekme alanı, 2 adet takı salonu, VIP salonu, bekleme holü, 2 adet gelin-damat hazırlık odası, nikâh memurluğu, 2 adet nikâh memur odası, arşiv ve mescitler bulunuyor.

Şehitkamil Nikah Salonu içerisinde yer alan Merveşehir Gençlik Kütüphanesi’nden yıllık ortalama 60 bin öğrenci faydalanıyor. Gençlik kütüphanesinde, 3 bin 604 adet kaynak kitap bulunuyor. Kütüphanede kayıtlı 8 bin 200 öğrencimiz var. Kütüphane içinde aynı anda 120 kişilik oturma alanı, 2 adet kütüphane sınıfı ve 1 adet bilgisayar sınıfı bulunuyor.

Ayrıca bina çatısında elektrik üretimi yapan 912 adet GES (Güneş Enerji Sistemi) paneli yer alıyor.

Şehitkamil Belediyesi tarafından 2019 yılında hizmete sunulan Şehitkamil Nikah Salonu’nda bugüne toplam 23 bin 801 nikâh kıyıldı ve bu törenler esnasında 1.978.705 misafir konuk edildi.

VATANDAŞLARIMIZIN BU MUTLU GÜNLERİNDE YANLARINDA OLMAKTAN MUTLUYUZ

Her fırsatta nikah törenlerine katılarak çiftlerin nikahlarını kıyan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu; çiftlere, mutlu ve huzurlu bir evlilik hayatı için bazı önerilerde bulunuyor. 5 yılda 23 bin 801 çiftin aile olmasına vesile olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Fadıloğlu, “Şehitkamil Belediyesi olarak her vatandaşımızın iyi gününde de kötü gününde de yanında oluyoruz. Genç çiftlerimizin birbirlerine olan sevgi ve saygıları hiç eksik olmasın. Evlenen çiftlerimizi tebrik eder; mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür dilerim. Bunun yanında Şehitkamil Nikah Salonunda açmış olduğumuz kütüphanede de her yıl on binlerce öğrencilerimizin eğitim hayatına destek sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

*

*

* GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, TARIMSAL ÜRETİME DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılından bugüne kadar 211 bin 556 çiftçiye 1 milyar 745 milyon 450 bin TL değerinde destekte bulundu.

Çiftçinin hayatına dokunmak, üretimde verim ve kaliteyi arttırmak için 2014 yılında yerel yönetimlerde ilk kez Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı’nı kuran kurum olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, desteklerini sürdürüyor. Yapılan desteklerle 2022 yılında 33 bin 180 olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık yüzde 20 artışla 38 bin 412’e çıkarken kullanılan tarımsal arazi sayısında da artış sağlandı.

Çiftçiye ve üreticiye verdiği, fidan, tohum, gübre, bitki aşıları, sulama sistemlerinin yanı sıra ihtiyaçlar doğrultusunda hayvancılığa da desteklerini sürdürdü. Süt sağma makinası, hayvan aşıları, meralarda güneş sistemli sulama gibi farklı alanlarda desteklerle çiftçi ve hayvancılara toplamda 25 farklı kalemde destek sağlandı.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR TÜRKİYE’DE DAĞITACAĞI TOHUMU KENDİSİ ÜRETEN TEK BELEDİYE!

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçiye de kazandırarak üretip tohum dağıtımı yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, araştırma enstitüleriyle yaptığı iş birlikleriyle bölgeye uyumlu, birim alanda yüksek verim alınacak tohumları seçiyor. Model ile il genelinde 3 farklı coğrafyada çalışmalar yürüten ekipler, bölgelere uyumlu en yüksek verim sağlanacak buğday çeşidini seçiyor, üretimini sağlayarak, elde edilen sertifikalı tohumları ise çiftçilere dağıtıyor.

MAZOT DESTEKLERİ SÜRÜYOR

Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında başlattığı çiftçiye mazot desteğiyle geçen yıl ÇKS’ye kayıtlı 33 bin 180 üreticiye 110 milyon TL maliyetle 4 milyon 46 bin 550 litre mazot dağıtırken bu yıl ise desteğini sürdürerek 38 bin 415 çiftçiye tarım arazilerinin büyüklüğüne göre toplamda 173 milyon TL maliyetle 4 milyon 387 bin 525 litre mazot dağıtımı yaparak rakamlarını yükseltti.  Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Kart’a sahip çiftçilere, TÜRKVET’e kayıtlı 18 bin hayvan işletmecisine ve AKS’ye kayıtlı bine yakın arıcılık işletmesine Türkiye Petrolleri’nin bayilerinden aldığı yakıtta yüzde 6 indirim uygulayacak.

DEPREM SONRASI NURDAĞI VE İSLAHİYE ÇİFTÇİLERİNE DESTEKLER ARTARAK SÜRDÜ

6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrası ağır hasar alan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde çiftçilerin ve üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda destek vermek için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, buralarda da gübre, yem, fidan, akıllı sulama sistemleri ve tohum desteği verdi. Ayrıca Nurdağı’na kurulan Tarımsal Ekipman Parkı da araçları depremde enkaz altında kalan çiftçilerin kullanımına sunuldu.

*

*

*

BÜYÜKŞEHİR DEPREM SONRASI YENİLEME ÇALIŞMALARINI JAPONYA İŞ BİRLİĞİNDE SÜRDÜRÜYOR

JAPONYA İLE “YENİDEN YAPILANMA PLANI” İŞBİRLİĞİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ile “Büyük Afetler Sonrasında Yaşam Koşullarının Yeniden Yapılandırılmasındaki Güçlükler” konulu seminer gerçekleştirildi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin hasarlarını gidermek için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı ile bir araya gelerek yapılacak yeni çalışmalarla ilgili Belediye Meclis Salonu’nda seminer düzenledi.

 Doç. Dr. Emin Özdamar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, JİCA Türkiye Ofisi Başkanı Yuko Tanaka , JİCA  Kansai Yuriko Doı, Kansai Uluslararası Çalışma Üniversitesi’nden Prof. Tomio Saıto, Hyogo Üniversitesi’nden Prof. Yuichi Honjo, JICA’dan Kansai Kyoko Naba  ve JICA üyeleri katıldı.

 “JAPONYA VE TÜRKİYE DÜNYA’NIN VİCDANIDIR”

Seminerde JICA ile yapılan iş birliğinin öneminden bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin deprem sonrası yapılan çalışmaları ve iş birliğini anlattığı konuşmasında şu noktalara değindi:

 “Japon hükümeti, Japon Halkı ve Japonlarla olan ortak geçmişimiz var aynı felaketleri yaşadık, dostluğumuzun ne kadar baki, ne kadar güçlü ve ne kadar insani olduğunu gösteriyor. Japonya disiplin ve teknoloji demektir. Japonya aynı zamanda bir inovasyon ve eğitim merkezidir. Japonlarla birlikte deprem master planını öncesi, sırası ve sonrasını çalışmıştık. Deprem sonrası İyileştirme Daire Başkanlığını kurduk. Şu an Gaziantep Nurdağı ve Islahiye 11 ilden çok daha ileri durumda. Çünkü bilgiyi kullanarak en az zararla çıkmamız gerekiyor. Daha da önemlisi şehri depreme hazırlamamız gerekiyor. Dirençli, güvenli, dayanaklı, yeşil ve akıllı şehir olarak dönüştürmemiz gerekiyor. Japonya ve Türkiye dünyanın vicdanı bizim iş birliğimiz bundan sonraki ölen ve öldürülen çocuklar başta olmak üzere herkesin yaşam hakkını korumak olacaktır. Japon Türk dostluğu önce insan, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışında, çocukların yaşam hakkını koruyan çok önemli bir güç birliğidir. Teknoloji, bilim dışında küresel vicdansınız. Bizim iş birliğimiz tüm dünyaya öldürme mesajını çok net olarak verecektir.”

Seminerde konuşan JİCA Türkiye Ofis Başkanı Yuko Tanaka yapılan iş birliği ve seminerle ilgili olarak şunları söyledi:

“Bugün burada farklı ülkelerden getirilen temsilciler var. Böyle bir topluluğa hitap etmekten onur duyuyorum. Hepimiz afetlere dayanıklı bir toplum, sürdürülebilir bir kentsel gelişim odaklı bir bakış açısına sahibiz. Afet risk azaltma Türkiye’deki önemli iş birliği alanlarından biridir. Çünkü afetler konusunda ortak dayanımlara ve afet risk azaltma konusunda ortak bir bakış açısına sahibiz. Bu seminer insanımızla mükemmel bir uyum içinde olup fikirlerin paylaşımı, iş birliğine teşvik etmek ve afetlerden sakınma konusunda yeni bir yaklaşımlar yaratmaya hizmet ediyor. Toplu çabalarımızla şehirlerimizi sadece yeniden inşa etmekle kalmayıp onları daha önce hiç olmadığı kadar dayanıklı hale getirmeyi hedefliyor. Bu semire yaptığınız katkılarınız için teşekkür ediyorum. Birlikte daha güçlü bir gelecek için önlemler paylaşma ve yeniden inşa yoluna çıkıyoruz.”

JICA üyelerinden olan Yuriko Doı ise, “6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlere rahmet ve baş sağlığı diliyorum. Bu tarz afetler birkaç saniye içinde bütün hayatımızı derinden etkileyebiliyor. Bu afetler sonrasında yeniden yapılandırma çalışmaları büyük önem taşıyor. Biz buraya daha önce yaşadığımız büyük depremler sonrasında yaptığımızı çalışmaları ve bundan sonraki süreçte bizim deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak için geldik. Bir nebzede olsa fayda sağlamasını diliyorum.” dedi.

Kansai Uluslararası Çalışma Üniversitesi’nden katılım sağlayan Prof. Tomio Saıto ise Japonya’da meydana büyük depremler sonrasında hangi çalışmaları başlattıklarını anlatarak, “Kentsel dönüşüm projelerinin hedefli olarak yaşamın yeniden planlanması ve sanayinin yeniden yapılanması şeklinde olması büyük önem taşıyor” dedi.

Yaratıcı Yeniden Yapılanmanın Önemi ve Zorlukları, Yeniden Yapılanma Hedeflerinin Belirlenmesi (Yeniden Yapılanma Düzeyi), Büyük Hanshin-Awaji Depreminden Örnekler, Japonya’da “Yeniden Yapılanma Planları”, Japonya’da “Yeniden Yapılanma Planı”, Oluşturma Prosedürleri, Japonya’daki afet müdahale ve kurtarma sistemlerine genel bakış konulu sunumların yapıldığı seminer sonrası katılımcılar soru cevap yaparak merak ettikleri konularda bilgi alma fırsatı yakaladı.

*

*

*

HKÜ’DE İLHAM DOLU GİRİŞİMCİLİK ÖYKÜLERİ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ!

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kariyer Öğrenci Topluluğu ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Gaziantep Şubesi Gençlik Kurulu (Genç MÜSİAD) işbirliği ile düzenlenen programda, sektörünün öncü genç iş insanı Erbakan Malkoç girişimcilik tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

HKÜ Hukuk Amfi ’de yoğun ilgi ile gerçekleştirilen programa; HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Genç MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Orhan Nacar, Genç MÜSİAD üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

LİDER GİRİŞİMCİLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Erdemli bir girişimcinin, sadece kendi başarısını değil, aynı zamanda toplumun genel refahını da artırarak, iş dünyasında sürdürülebilir ve anlamlı bir etki kazandığını ifade eden, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli: “Girişimcilik, sadece bireysel başarı için değil, aynı zamanda toplumsal kalkınma ve inovasyon için de önemli bir güçtür. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, öğrencilerimizin belirli bir alanda uzmanlaşmasını sağlamanın yanı sıra, aynı zamanda girişimcilik ruhuyla donanmalarını hedefleyen bir eğitim anlayışını benimsiyoruz. Girişimciliği sadece bir kariyer yolu olarak değil, bir yaşam tarzı olarak benimseyen, öğrencilerimizin yenilikçi düşünce, liderlik ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyan bir süreç olarak görüyoruz. Bu önemli misyon doğrultusunda, öğrencilerimizi girişimciliğe teşvik ederek lider girişimciler olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

ETKİNLİKLERİMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ

Genç MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Orhan Nacar ise yaptığı konuşmada; “Genç MÜSİAD olarak, genç girişimcilere yönelik iş dünyası buluşmaları, uluslararası kongreler, sektörel çalışmalar, üyeler arası ticareti teşvik çalışmaları ve toplumsal faydayı hedefleyen sosyal etkinlikleri sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

HAYALLERİNİZİ HEDEF HALİNE GETİRİN

Açılış konuşmalarının ardından, ‘Best Car Design Technology in the World’ ödülü sahibi, 163 ülkeye ihracat yapan başarılı iş insanı Erbakan Malkoç, kararlılık ve azim ile başladığı girişimcilik öyküsünü katılımcılarla paylaştı. Malkoç konuşmasında; “Başarı mücadeledir. Başarıyı yakalamak için mücadele ruhunuzu geliştirmelisiniz. Hayallerinizi hedef haline getirmelisiniz, hayalinizi belirlerseniz size yol gösterecektir. Girişimcilikteki bir diğer önemli kavram ise ‘değer’dir. Ürettiğiniz her ürüne değer katmalısınız. İş dünyasında sürdürülebilir başarı için erdemlilik, değer katma, eksiklikleri fark etme ve sürekli gelişim, başarıya giden yolda kilit faktörlerdir. Siz daha iyi olduğunuz sürece kimse sizinle yarışamaz” ifadelerini kullandı.

*

*

*

BAKBAK: KADINLARIMIZIN ELDE ETTİĞİ HER KAZANIM TÜRKİYE’NİN MEDENİYET YOLUNDAKİ BAŞARISIDIR

 Gaziantep Milletvekili Doç.Dr. Derya Bakbak Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 89. Yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Bakbak açıklamasında şu cümlelere yer verdi;

“Kadın Güçlendikçe, Türkiye Güçlenecek” anlayışıyla kadın dostu politikalar geliştirerek başlattığımız bu yeni yüzyılda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 89. yılını kutluyorum.

5 Aralık 1934’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Anayasa’da yapılan değişiklik ile Türk kadını birçok batılı hemcinsinden önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur.

Kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını 89 yıl önce elde etmiş olmalarının yanısıra bu haktan tam manasıyla özgürce yararlanmaları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti ile mümkün olmuştur.

Öyleki siyasette kadın temsiline baktığımız zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan kadın milletvekili oranı 2002’ye kadar ortalama yüzde 2’lerde kalırken bugün TBMM’de 119 kadın milletvekili ile bu oran yüzde 20’ye ulaşmıştır. Gururla ifade etmek isterim ki bu milletvekillerinin 50’si AK Parti sıralarında oturmaktadır.

Kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı 2002’de yüzde 27,9 seviyesindeyken kadın istihdamı alanında izlediğimiz politikalar ile bu oran yüzde 36’ya yükselmiştir. 

Kamu personelinin yüzde 42’si, öğretim görevlilerinin yüzde 51’i, öğretmenlerin yüzde 60’ı, hakimlerin yüzde 46’sı kadınlardan oluşmaktadır.

Şimdi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız kadınlarımızın ev ve iş hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmaması için esnek ve uzaktan çalışma ile hibrit çalışma modelleri üzerinde çalışma yürütmektedir.

Bugüne kadar AK Parti ile devlet politikalarında kadınların önünü açan radikal adımlar atılmıştır. Eğitimden sağlığa, istihdamdan siyasal hayata katılıma kadar kadınlarımız için pozitif ayrımcılık içeren pek çok düzenleme hayata geçirilmiştir. Bunun yanında kadına yönelik şiddetle mücadele, aileyi yüceltme ve güçlendirme mücadelemizin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilerek, şiddete sıfır tolerans yaklaşımı esas alınmıştır.

Tarih boyunca Anadolu’nun vatan yurdu olmasında, istikbal ve istiklal mücadelelimizde aktif rol oynayan kadınlarımızın Türkiye’nin demokrasi ve kalkınma hamlesine damga vuracağına inancım tamdır.

Türk kadınının eğitim, istihdam, iş hayatı ve siyasette elde ettiği her kazanımı Türkiye’nin medeniyet yolundaki başarısı olarak görüyor, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 89. yılını yürekten kutluyorum.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı