Hoşgeldiniz  

YAVUZ SULTAN SELİM VE ŞAH İSMAİL’İ BARIŞTIRMALIYIZ (Köşe Yazısı- Halil Eyyupoğlu)

admin | 04 Aralık 2023 | Genel, Gündem, HALİL EYYUPOĞLU Köşe Yazısı, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler


admin
oeyyupoglu1@gmail.com

YAVUZ SULTAN SELİM VE ŞAH İSMAİL’İ BARIŞTIRMALIYIZ

Geçtiğimiz hafta 3 gün boyunca Balıkesir’de Cemvakfı’nın çalıştayına katıldık. Bu çalıştay elbette bizlere  bir çok katkılar da sundu.

Osmanlı ile övünür dururuz. Osmanlının evlat veya baba katli ile asla övünmemiz söz konusu değil. Övündüğümüz Osmanlının kuruluşu..Şeyhedibali, Hacı Bektaş Veli,Hacı Bayram Veli, Karacaahmet, Ahi Evran, Kadıncık Ana.. Ve bu değerlerin bir devlet mekanizması bünyesinde harmanlaşması..

Gülbenglerle bezenmiş Hacı Bektaş Veli dergahına bağlı ve bu dergahtan dualanarak sefere giden Yeniçeri ordusu. Başarıdan başarıya uzanan bir efsane..

Ne zaman ki; Hacı Bektaş Veli’nin Yunus Emreden “son istediğin nefes mi; buğday mı” dediğinde önce buğdayı tercih ederken yanıldığının bedelini bir nefes  uğruna 40 yıl Taptuk Emre’de pişmesi, yetişmesi hafızamıza yerleşmişken;

Osmanlı ne zaman nefesi bertaraf edip buğdayı seçmesi ve ganimet ekonomisiyle geçinmeye başlaması; Osmanlının sonunu getirdi.

Bu bilinç ile Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail’in rövanşı hala bugün oynanmaya devam ediliyor. Mezhep ayrımcılığına alet edilerek geçmişte oynandı, hala sıcaklığını koruyor.

Geçtiğimiz yıllarda Kızılbaş ve Alevi adının yasak olduğu gerçeği ile hatta kimsenin Aleviyim demesinin çeşitli bedeller ödenmesine hep tanıklık ettik.

Bugün eğer aleviler ben aleviyim diyor ise devletin o öteleme politikasını terk etmesi çalışmaları olduğunu unutmamak gerekir.

Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığı önemli bir adımdır. Resmen Alevi kimliğini tanımadır. Bu tanımayı “Allah Muhammed Ali” nuruyla cemini mühürleyerek ibadet eden Alevilere bakışın bir milat yılı olarak algılamamız gerekiyor.

Bu görüşlerime karşı çıkan olabilir. Aleviler asimile ediliyor diyenlere tek cevabım şu; 700 yıl o kadar saldırıya maruz bırakılan Alevi Bektaşiler eğer bugün varlıklarını hala koruyabilmişler ise; hala cemlerini sürdürüyorlar ise bir baskının da etkilemesi mümkün değil…. Asimile var  ise Alevi toplumu kurdunu da içlerinde aramalı ve bu kurdunu içinde bulduğu anda da yok etmesini de bilmelidir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı