Hoşgeldiniz  

ODTÜ ne derse onu yaparız!(Makale Ali Babat)

admin | 03 Aralık 2023 | Eğitim, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

ODTÜ ne derse onu yaparız!(Makale Ali Babat)

ODTÜ ne derse onu yaparız!(Makale Ali Babat)

,

Gaziantep, tarihi bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Asrın en büyük felaketi ya da küçük kıyamet olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerini yaşayan Gaziantep’in ve dolayısıyla da bölgenin geleceğini yeniden planlamak, yaşanabilecek afetlerde kayıpları minimuma indirmek açısından bu çalıştay büyük önem taşıyor. Çünkü, çalıştaydan çıkarılacak sonuçlar, alınacak dersler, bundan sonraki çalışmalara ışık tutacak.
Çalıştay son derece başarılı geçti. Alanında Türkiye’nin en iyi akademisyenleri, sektör temsilcileri, yerel yöneticiler ve bürokratlar çalıştaya katılarak geleceğin nasıl planlanması gerektiği ile ilgili bilimsel verileri paylaştılar.
Çalıştaya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, etkili bir konuşma yaparak, geleceğin Gaziantep’inin planlanması konusundaki engelleri, zorlukları anlattı. Başkan Şahin’in, geleceğin planlanması sırasında karşılaşılan en büyük engelin “Zihinsel dönüşümün” gerçekleştirilmesindeki zorluk olduğunu söylemesi çok ilginç ve dikkat çekiciydi.
Çalıştayda yapılan konuşmalardaki ortak nokta şu oldu: Deprem, sel vb afetler hiçbir zaman bitmez. Yapılması gereken tek şey bilimin ışığında afetlere hazırlıklı, depremlere dirençli kentler oluşturmaktır. 6 Şubat depremi, mühendislik hizmeti alan ve deprem dikkate alınarak yapılan yapılar ayakta kaldığını bir kez daha göstermiştir. Yine mühendislik hizmeti almayan ya da oluşabilecek depremin boyutu dikkate alınmadan yapılan binaların da depremde yerle bir olduğu görülmüştür.
Deprem sonrası herkes doğal olarak kendisine güvenli binalar aramaya başladı. Sağlam ve sağlıklı bina denilince yapı denetimi ön plana çıkıyor. Bu nedenle de sistemin çok iyi çalışması gerek. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalıştaydaki konuşmasının ardından soruları da yanıtladı. Çalıştaya katılan ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, yapı denetim firmaları tarafından denetlenen inşaatların Büyükşehir Belediyesinin oluşturacağı özel bir ekip tarafından ikinci kez denetlenmesinin çok yararlı olacağını belirterek, böyle bir denetim ekibinin kurulup kurulamayacağını sormak istedi.
Prof. Dr. Canbay henüz sözünü bitirmeden Başkan Şahin araya girdi:
-Yaparız. ODTÜ ne derse biz onu yaparız.
Aslında bu cümle çalıştayın en dikkat çekici, en can alıcı, hatta özet cümlesiydi. Çünkü ODTÜ demek bilim demektir, ilim demektir. Şehirlerin geleceği ile ilgili kararlar alınırken, imar planları yapılırken, eğer ODTÜ yani bilim rehber alınırsa gelecekte yaşanabilecek afetlerdeki can ve mal kayıpları da minimuma inecektir.
Çalıştaydaki konuşmalardan çıkan sonuçlara göre, eğer bilimi rehber edinirsek yaşanacak felaketlerdeki kayıplar 7’den 1’e kadar düşüyor.
Son olarak, 100. Yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “En hakiki mürşit ilimdir” vecizesini bir kez daha hatırlatıyor ve sadece şehrimizin değil bölgemizin hatta ülkemizin en önemli gündem maddesi olması gereken depremi şehrin gündemine taşıyarak, geleceğimizin planlanmasında yol gösterici bir rol üstlenen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burkay Güçyetmez ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum.

https://gazianteptime.com.tr/makale/18069475/ali-babat/odtu-ne-derse-onu-yapariz
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı