Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 21.11.2023 e gazete

admin | 21 Kasım 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 21.11.2023 e gazete

HABER METNİ,

HİZMET İHRACATI DESTEKLERİ KULLANIMINDA  SINIFTA KALMIŞIZ     

 “2021 YILINDA İMALAT SEKTÖRLERİ KÜRESEL GAYRİSAFİ HASILAYA %17 LİK BİR KATKI SAĞLARKEN, HİZMET SEKTÖRLERİ %65, DÖRTTE YEDİLİK BİR KATKI  SUNMUŞTUR”

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım Hizmet sektörü ihracat destekleri konusunda yapılan bilgilendirme toplantısında hizmet ihracatının giderek büyüdüğünü ifade ederek devletin sunmuş olduğu hizmet sektörü desteklerinden Gaziantep’in faydalanmadığını vurguladı.

Yıldırım konuşmasında şu cümlelere yer verdi; “  Teknolojik yeniliklere yeni iş yapma biçimleri ve politikaları küresel hızı alabildiğini değiştiriyor. Bu değişim ve gelişimden de en çok etki alanından biri de hizmet sektörüdür.

Örneğin son 15 yıllık süreç incelendiğinde dünyadaki hizmet ticaretinin mal ticaretine göre daha fazla bir seyirde büyüdüğünü görüyoruz.

Dolayısıyla hizmet ticareti üzerinde titizlikle durulması gereken ve gelişmiş ülkelerin uzun zamandan beri gündeminde olan bir konu halini aldı. Aynı zamanda hizmet sektörü küresel gayrisafi hasıla  üzerinde imalat sektörünün yarattığı katma değerinden oldukça üzerinde bir katkı sağlamaktadır. Dünya Bankası verilerine göre, 2021 yılında imalat sektörleri küresel gayrisafi hasılaya %17 lik bir katkı sağlarken, hizmet sektörleri %65, dörtte yedilik bir katkı  sunmuştur.

Hizmet sektörü yaratığı yüksek katma değerin yanı sıra imalat sanayi ihracatında da önemli destekleyici, kolaylaştırıcı bir rolüne sahiptir.

Hizmetler sektörünün hep döviz girdisi sağlaması, istihdam kaynağı olması ve yarattığı katma değerle Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.

2022 yılında hizmet ihracatımızda ilk sırada 41. 4 milyar dolarla seyahat sektörü yer almaktadır. 2022 yılı toplam hizmet ihracatınızı %47,5 u oluşturan seyahat sektörü lojistik taşımacılık sektörü takip ediyor.

2023 yılında hizmet  ihracatımız ise ocak Temmuz döneminde 53. 6 milyar dolar, ithalatımız ise 25. 7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Kısacası hizmet ihracatı günümüz ekonomisinde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Ülkeler sadece mal değil, aynı zamanda hizmet alanında da rekabet ederek uluslararası pazarlarda daha etkin bir konuma gelmeye çalışmaktadır.

Gaziantep coğrafi konumu, dinamik nüfusu, güçlü sanayi alt yapısı ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin önemli bir yerel ekonomik oyuncusu, güçlü bir ihracat aktörüdür. Ama biliyoruz ki Gaziantep’in ihracat profili mal ticaretine odaklanmıştır. Oysa günümüz küresel ekonomisinde sadece mal ticareti yeterli değildir. Hizmetler sektörü ekonomimizin çeşitlenmesi, sürdürülebilir büyüme ve uluslararası rekabet gücünü artırılması açısından kritik bir rol oynamaktadır. Hizmet ihracatı sadece artık firmalarımıza sadece yeni pazarlara erişip sağlamakla kalmaz, aynı zamanda rekabet avantajlarını da arttırır. Türkiye son yıllarda hizmet ihracatında önemli adımlar atmış, destek politikaları ve teşviklerle bu oranındaki potansiyeli daha etkin bir şekilde değerlendirmiştir. Bu toplantıda ticaret bakanımızın değerli uzmanları, bizi hizmet ihracatına yönelik destekler hakkında bilgilendirilecektir. Ancak biraz önce sayın genel müdür yardımcımızdan bir bilgi aldım.

Cebimizde paramız olsa bile neden almadınız diyerek cevap çok doğru. Tüm Türkiye’de  bu güne kadar toplam dağıtılan 1. 7 milyar TL senede.  Bugüne kadar ödenen para, Gaziantep’in bundan almış olduğu pay 1.4 milyon TL.

Bizim genetik dokumuza ticaret işlenmiştir.

Bizim çocuklarımıza matematiği sayısal olarak anlatamazsınız. Parasal çok rahat anlatırsınız.

Fakat anladığım kadarıyla ihracatta sınıfta kalmışız. Hazırda para var almamışız.

Ben buradan bir çağrı yapıyorum; devletten zengin değiliz. Vergisini veren ticaretini yapan tacir esnaf, sanayiciyiz.

Hakkımız da var ise bu hakkı kullanmalıyız. Bunu son kuruşuna kadar almalıyız. Bu konuda sınıfta kalmışız”

*

*

*

-ÇİMKO’NUN ÜÇ TESİSİNE ÇEVRE ÖDÜLÜ

-ÇİMKO HAZIR BETON ŞUBE GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA DEMİRCİ:

-“ÇEVREYE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMENİN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”

SANKO Holding şirketlerinden ÇİMKO Çimento ve Beton’un Kahramanmaraş, Altınşehir ve Osmaniye tesisleri Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından düzenlenen 6’ncı ‘Çevre Ödülleri’nde ödüle değer görüldü.

ÇİMKO Çimento Hazır Beton Şube Genel Müdürü Mustafa Demirci, doğaya ve insana saygılı üretime her zaman önem verdiklerini vurgulayarak, “Çevreye karşı sorumluluklarımızı yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Demirci, çevre dostu uygulamalar ve sürdürülebilir çevre politikaları kapsamında attıkları adımlar neticesinde üç tesislerinin ödüle değer görülmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Çevreye ve topluma karşı sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerine vurgu yapan Demirci, çimento sektöründe 1995 yılından beri faaliyet gösteren ÇİMKO’nun yıllık 5,3 milyon ton klinker üretimi ve 9,4 milyon ton çimento öğütme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Kurulduklarından beri önceliklerinin çevreye karşı sorumlulukları yerine getirmek, dünya standartlarında kaliteli üretim gerçekleştirmek ve sürdürülebilirlik olduğunun altını çizen Demirci, tesislerinin verilerine bakıldığında dünya standartlarına göre en iyiler arasında yer aldığını kaydetti.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin üyesi olan şirketlerin çevreye uyumlu üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği “THBB Çevre Ödülleri”, BETON 2023 Kongresi ve Fuarı’nda düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. THBB üyesi beton tesislerinin bağımsız ekipler tarafından denetlenmesi süreci sonunda kriterleri yerine getiren toplam 12 tesis ödül almaya hak kazandı.

*

*

*

POLİSGÜCÜ’NÜN SULTANLARI ŞAŞIRTMADI

THF Süper Lig Birinci Etap Lideri Polisgücü Kadın Hokey Takımı

Türkiye Hokey Federasyonu 2023-2024 Sezonu Kadınlar Salon Süper Lig 1. Etap karşılaşmalarını lider tamamlayan Gaziantep Polisgücü Spor Kadın Hokey Takımı hız kesmeden ikinci etap çalışmalarına başladı. Ligin ilk etabını lider tamamlayan hokeyin sultanlarını kutlayan Başkan Mehmet Kaplan ikinci etap sonucunda şampiyonluk kupasını kazanacaklarını ifade etti.

 Trabzon’da 14-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 2023-2024 Sezonu Kadınlar Salon Süper Lig 1. Etabı Gaziantep Polisgücü’nün sultanlarının liderliğinde tamamlandı. İlk etabı namağlup unvan ve 22 puanla lider tamamlayan Gaziantep Polisgücü Spor Kadın Hokey Takımı birinci etapta toplam 79 gol atarak rakip takımları hüsrana uğrattı. Sonuçları değerlendiren Gaziantep Polisgücü Spor Kulüp Başkanı Mehmet Kaplan “Trabzon’da gerçekleştirilen Türkiye Hokey Federasyonu 2023-2024 Sezonu Kadınlar Salon Süper Lig 1. etapta takımımız namağlup unvanla liderliğini korumuş ve etabı lider tamamlamıştır. Sporcularımızı ve emeği geçenleri yürekten kutluyorum. İkinci etapta da aynı performansı göstereceklerine ve liderliği sürdürerek ligi şampiyon kapatacaklarına inanıyorum. Önümüzde yine Türkiye Hokey Federasyonunun 2023-2024 Sezonu Erkekler Salon Hokeyi Süper Lig 1. e maçları var. Bu maçlar’da 22-26 Kasım 2023 tarihleri arasında Amasya’da oynanacak. Erkek takımımız da bütün hazırlıklarını tamamladı. Onların da tıpkı kadın takımımız gibi lider döneceğine inanıyoruz. Başarılar diliyoruz” dedi.  

0

0

0

ŞAMPİYON ŞAHİNBEY AMPUTE LİGE GALİBİYETLE BAŞLADI 2-1

Şampiyonlar şampiyonu Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı sezonun ilk maçında deplasmanda İzmir Büyükşehir Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımını 2-1 mağlup ederek, lige galibiyetle başladı.

Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı Avrupa Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi (EAFF) kupasını da müzesine götürdükten sonra yeniden lige döndü. Sezonun ilk maçında deplasmanda İzmir Büyükşehir Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı ile karşı karşıya gelen mavi beyazlı ekip kıyasıya mücadele içinde geçen karşılaşmadan 2-1 galip gelmesini bildi.

Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Cuma Güzel, herkesin Ampute Sporuna destek vermesi gerektiğini belirterek,  “Bizim için sonuç çok önemli değil. Bizim için asıl önemli olan Ampute sporuna değer verilmesi ve bu spora Türkiye’de herkesin destek vermesini istiyoruz. Bunun yanı sıra yeni sporcuların gelişmesi ve yetişmesi için canı gönülden mücadele ediyoruz. Takımımız da başladığımız günden bu yana bizleri mahcup etmedi. Sezonun ilk maçında İzmir Büyükşehir Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı’nı net bir skorla mağlup ettik. Aldığımız bu galibiyeti  Şahinbey Belediye Başkanımız ve Kulübümüzün Onursal Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na armağan ediyoruz.Teknik heyeti ve sporcularımı kutluyorum” dedi.

*

*

GAFSHOES FUARI 35. KEZ KAPILARINI AÇIYOR

-4-7 ARALIK 2023 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞECEK FUARI 40 BİN KİŞİNİN ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR.

35. GAFSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı, 4 Aralık 2023 Pazartesi günü saat 14.00’da Ortadoğu Fuar Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilerine açacak.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası, Sayacılar Odası, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (GASİD) ve Terlik Ayakkabı ve Yan Sanayiciler Derneği’nin (TAYSAN) destekleri ile Akort Fuarcılık tarafından organize edilen fuar, 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Fuarda ayakkabı üreticilerinin; erkek, kadın, çocuk, spor, iş emniyet ve askeri ayakkabı, terlik üreticilerinin, ayakkabı yan sanayi üreticilerinin taban, aksesuar, tekstil ve kimyevi maddeler, deri üreticilerinin büyükbaş, kösele, Eva, PVC ham madde üreticileri, makine ve yardımcı ürünleri, suni deri imalatçıları, kurumlar, dergiler ve toptancıların ürünleri sergilenecek.

Gaziantepli firmaların yanı sıra Adana, Ankara, Bursa, Çankırı, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Konya, Osmaniye, Samsun ve Şanlıurfa illerinden katılımcıların yer alacağı fuarda 350 firma ve 1250 marka temsil edilecek. Fuar; Suriye, Irak, İran, Fas, Sudan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Filistin, Uganda, Mısır ve Çin’den katılımcıları da ağırlayacak.

Yaklaşık 40 bin ziyaretçinin ağırlanmasının hedeflendiği fuar 4 gün boyunca 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ

Sanayi ve ihracatta söz sahibi olan Gaziantep’in, ayakkabı sektöründe de ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi; ‘’Çeşitli sektörlerde düzenlediğimiz fuarlarla, gerçekleştirdiğimiz projelerle kentimizin ve ülkemizin üretim ve ihracatına destek olmaya ediyoruz. Bu noktada fuarlar çok ayrı bir önem arz ediyor. Bizim için olmazsa olmaz ayakkabıcılık sektörümüzü atacağımız adımlarla çok daha ileri noktalara taşıyacağız’’ dedi.

Firmaların markalaşma çalışmasına daha fazla önem vermesi gerektiğini vurgulayan Ünverdi, ‘’Bu noktada AR-GE ve tasarım konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu sayede sektörümüzde katma değeri yüksek ürünler üreterek şehrimize ve ülkemize ait marka sayımızı artırabiliriz. 2003 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz GAFSHOES Fuarı’nın 35’incisinin katılımcı firmalara bereketli ve kazançlı geçmesini diliyorum’’ şeklinde konuştu.

AKORT FUARCILIK YÖNETİM KURULU BAŞKANI G.HÜLYA AKKAYA

Tüm dünyanın yakından izlediği GAFSHOES fuarının her zaman olduğu gibi yine sektöre damgasını vuracağını dile getiren Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı G.Hülya Akkaya da: ‘’Büyük bir gururla 35’incisini gerçekleştireceğimiz GAFSHOES Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi Fuarımız Ortadoğu Fuar Merkezi’nde iki holde düzenlenecek. Fuarda 2024 ayakkabı ve terlik yaz modasına yönelik en yeni ve en özel kreasyonlar ziyaretçilerin ve alıcıların beğenisine sunulacak’’ dedi.

Fuara katılımın yüksek olmasını beklediklerini kaydeden Akkaya, ‘’Geçtiğimiz yıl    70 e yakın ülkenin ziyaret ettiği GAFSHOES’u bu yıl da başta İtalya, Almanya, Fransa, Amerika, Fildişi Sahili, Fas, Sudan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Filistin, Uganda, Suriye, Irak, İran, İsveç, Moldova ve Mısır olmak üzere pek çok ülkeden yaklaşık 40 bin profesyonelin ziyaret etmesini bekliyoruz. Bu noktada Gaziantep ve ülke ekonomisine ve her sektöre katkı sağlayan GAFSHOES Fuarı 4 gün boyunca ziyaret edilebilecek’’ şeklinde konuştu.

*

*

*

BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN HER ŞEYDEN ÖNCE REFAH SEVİYESİ YÜKSEK, TAM BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLMAMIZ GEREKİYOR. 

AK Parti Gaziantep Milletvekili Doç. Dr. Derya Bakbak, “Dünyada yaşanan gelişmeler Büyük ve Güçlü Türkiye idealimizin gereğini çok iyi açıklamaktadır” dedi, siyasetten ekonomiye, sosyal hayattan savunmaya her alanda bağımsızlık vurgusu yaptı.

Bakbak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSAİD) Makine Sektör Kurulu’nun Gaziantep’te gerçekleştirdiği Bölgesel Üye Toplantısı’nda konuştu.

Toplantıya makine üretimi konusunda öncülük eden Gaziantep’in köklü firmalarından Günmak Makine ev sahipliği yaptı. Toplantıda konuşan Milletvekili Bakbak, İsrail-Filistin savaşına değindi ve şunları söyledi:

“Suriye ile başlayan süreç, Azerbaycan-Ermenistan meselesi sonra Ukrayna-Rusya savaşı ve bugün İsrail-Filistin savaşı diyeceğim ama bu savaş değil; bu İsrail’in vahşeti, bu İsrail’in katliamı. Çünkü savaş kelimesi hafif kalıyor. Bir buçuk aydır süren bu katliamda İsrail’in katlettiği 12 bine yakın Gazzelinin 3’te 2’sini çocuklar ve kadınlar oluşturuyor. Okulları hedef alıp, hastaneleri bombalıyorlar, kuvözdeki bebekler katlediyorlar. Bu vahşete bütün dünya seyirci kalıyor. Ukrayna için pek çok ülke sesini çıkarırken burada çok ciddi bir sessizlik söz konusu. Filistin için bir tek Türkiye ses veriyor, bir tek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın sesi yükseliyor.  İşte bu yüzden Büyük ve Güçlü Türkiye için her şeyden önce refah seviyesi yüksek, tam bağımsız bir ülke olmamız gerekiyor. 

Sadece mazlum coğrafyalar için değil şehit kanlarıyla sulanan bu topraklarda ay yıldızlı bayrağımızın ilelebet dalgalanmasını istiyorsak yine bu topraklarda bağımsız, onurlu ve huzurlu bir yaşam istiyorsak güçlü olmak mecburiyetindeyiz. Siyasetiyle, ekonomisiyle, sosyal yapısıyla askeri gücüyle, güvenliğiyle her alanda güçlü olmazsak bizi bu topraklarda yaşatmazlar. İşte bu anlayışla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde “Tam Bağımsız Türkiye” anlayışının merkezine yerli ve milli üretimi yerleştirerek, Milli Teknoloji Hamlesini başlattık. Türkiye’nin kalkınma yolculuğundaki bu hamle ile kendi ihalarımızı, sihalarımızı, Akıncı’yı, Hürjet’i, Kızılelma’yı milli tankımızı, helikopterimizi, denizaltılarımızı, muharip uçağımızı yerli hava savunma sistemlerimizi yaptık. Türkiye’nin bir rüyası gerçekleşti; milli otomobilimiz TOGG artık yollarda. Bugüne kadar 9 binden fazla araç sahiplerine teslim edildi, yıl sonuna kadar 20 bin aracın teslimi sağlanacak.”

Gaziantep’in bölgenin en dinamik sanayi gücüne sahip ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6’ıncı ili olduğunu hatırlatan Bakbak, Gaziantep’in geçen yıl 11 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Makine sektörünü sanayileşmenin itici gücü ve üretimin temeli olarak değerlendiren Bakbak, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bir ülke kendi üretim ve ürün teknolojilerine sahipse o ülke makine imalat sanayinde de öncü konumdadır. Rekabette öncü olmak istiyorsak makine sektörüne bakmalıyız. Çünkü makine sektörü tarımdan inşaata, gıdadan ulaşıma, tekstilden elektroniğe imalat sanayinin hemen hemen bütün sektörlerine girdi yaratmaktadır. Dolayısıyla üretimin başlaması, endüstrileşmesi ve sürdürülebilir olması bakımından makine sektörü kilit öneme sahiptir. Gaziantep, değirmen makineleri, halı yan sanayi makineleri, tarım makineleri, tekstil makineleri ve yedek parçaları bakımından Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Biz istiyoruz ki Gaziantep’ten başlayarak Türkiye’nin savunma sanayindeki başarı sayfalarına yenilerini ekleyelim; tarımda, sağlıkta, enerjide, finansta her alanda yeni başarı öyküleri yazalım. Bunu sanayicilerimiz, mühendislerimiz ve sizlerle birlikte başaracak, omuz omuza yapacağız.”

MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı İsmail Somalı ise makine sektör kurulunun yeni girişimlerle günden güne genişlediğini ve yatırımlarını artırdığını belirterek sektöre ilişkin verileri paylaştı.

Somalı: “Milli gelire oranla yüzde 13,8 yeni yatırım yapılan makine sektörü 35 bin üzerindeki firma ve 400 bin kişilik istihdamı ile 2023 yılı ilk yarısında 14 milyar Dolar üzerinde ihracat gerçekleştirmiştir. 2022 yılının aynı dönemine göre ihracatını yüzde 11 arttıran makine sektörü, istihdam verimliliğini de 2022 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 7 üzerinde geliştirmiştir.”

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu da Gaziantep sanayi ve ihracatı hakkında bilgi verdi.

Toplantının ardından Milletvekili Bakbak ile MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Yönetimi ve üyeleri Günmak Makine’yi gezdi.

*

*

Gebelik döneminde yaşanan bir dizi önemli hormonal ve fizyolojik değişiklikler nedeniyle tiroid hormonları etkilenebiliyor. Boynun hemen önünde adem elması denilen kıkırdağın hemen altında bulunan ve metabolizmayı düzenleyen hormonlar salgılayan tiroid bezinin çalışması da gebelik sırasında değişebilmektedir. Hamilelikte hem tiroid bezinin fonksiyonlarında hem de şeklinde bazı önemli değişiklikler görülebilmektedir.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ülker, gebelikte tiroid hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Tiroid hastalığının hem anneyi hem de bebeği etkiyebildiğinin altını çizen Dr. Ülker ‘Özellikle altta yatan bir tiroid hastalığı olanların ya da ailesinde tiroid hastalığı hikâyesi olanların gebelik planlarken ve / veya gebe olduğunuzu öğrendiğinde en kısa zamanda gerekli incelemeler için hekime başvurması gerekir’ dedi.

Hamilelikte guatr belirtileri önemsenmeli

Hamilelik esnasında oluşan guatr  belirtilerini; sinirlilik, ellerde titreme, terleme, çarpıntı, kabızlık , konsantrasyon sorunları , uykusuzluk , soğuk ve sıcağa hassasiyet , kas krampları şeklinde sıralayabiliriz.

Tiroid’e karşı hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yakın takip gerekir

Tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalıklar gebelik dönemi için ayrı bir önem taşıyor. Özellikle daha önce tiroid hastalığı nedeniyle tedavi edilen kişiler, guatr hastalığı olanlar ya da tiroid hastalığı olan bebeği olan kadınların daha dikkatli olması gerekiyor. Bunun yanında bir otoimmün bozuklugu olanlar, ailesinde Graves hastaligi veya Hashimoto gibi otoimmün tiroid hastaligi öyküsü bulunanlar, Tip 1 diyabet hastalığı olan kadınlar, yüksek doz boyun radyasyonu veya hipertiroidizm tedavisi görenler gebeliği sırasında tiroid rahatsızlığı için diğer kadınlara göre daha yüksek risk altındadır. Bu durumda gebelik planlarken ve/ veya gebe olduğunu öğrendiğinde en kısa süre gerekli incelemeler için hekime başvurmalıdır.

Tiroid hormonları bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir.

Annede tedavi edilmeyen şiddetli hipotiroidi, bebekte beyin gelişiminin bozulmasına neden olabileceğini belirten Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Esra Ülker ‘Hipotiroidi  hemen fark edilmez ve tedavi edilmezse çocukta ciddi bilişsel ve gelişimsel anormalliklere neden olabilir. Doğumdan sonra hemen tanı konulursa bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir. Artık her yeni doğan bebekten kan örneği alınarak tiroid hormonlarına bakılmaktadır. Gerekirse tiroid hormonu verilerek kalıcı sorunlar büyük ölçüde önlenebilir’ dedi.

0

0

SONBAHARDA GAZİANTEP

Oğuzeli’nden Nurgana ’ya, oradan Sof’a doğru uzayan geniş bir vadinin içine yayılmış, uzanmış hayat bulmuş güzel Gaziantep’imde yaz, kışa doğru dönerken, hava da soğuk.

Gece yağan yağmurun ardından gelen poyraz insanı üşütürken, suyun buluştuğu yazıdaki topraklar   şimdi daha serin, şimdi daha ıslak.

Dülükbaba’nın, Burç’un ormanları, Sof dağı eteklerinden Erikçe ’ye uzanan o yeşil denizde; fıstık, ceviz, zeytin, badem, elma, ayva, kiraz, kaysı bahçeleri…Yol boyunca kuş burnu, alıç…Dere boylarında söğütler, göğe yükselen kavaklar…Zümrüdü yeşil bağlar yeşilden sarıya dönerken, dalga dalga kızıllıklar karşısında hüznün yanında huzur buluyor insan.

Dün yazın sıcaklığında kımıl kımıl olan topraktaki börtü böcek şimdi sessizliğe bürünmüş vaziyette.

Yaz boyunca yoldaşımız olan; “Altın kanatlı çütçü bülbülleri, mini mini elma kuşları. Karanlıklar içerisinde, ay ışığının altında Lafonten’in çalıp oynayan böcekleri; Sırsırlar. Gece gündüz yazıda bir düğün şenliği yapan bu sevimli canlar nereye gittiler?

Deli poyrazdan mı korkup kaçtılar?.. Şimdi ıssız bir ova, kesik, korkak bir yağmurla hep bu gidenlere ağlıyor… Asma çubuklarının uçlarından damla damla göz yaşları dökülüyor…Burç, Erikçe, Dülükbaba, Kavaklık bomboş… Gezenlerin ayak izleri çayırların üstünden silinip gitmiş.”

Şimdi o ıslak zeminlerde can suyu kesilmiş, kolu kanadı kırılmış, dallarından kopan yapraklar yerçekiminin cazibesine kapılıp çimenlerin üzerine yayılırken, gazeller meraklılarının depelemesini bekliyor.

Dün pırıl pırıl olan gök yüzünde raks eden kuşlar, bugün güzün serinliğinde sessizliğe teslim olmuş haldeler. Kaflalar halinde uçuşan yabanalar (yabani güvercinler), kargalar bir yerlere tünemiş, güzün sessizliğinde baharın hayalini kurmaktalar.

Gökyüzünde irili ufaklı, küme küme, kara, ak bulutların gerisinden yansıyan parıltılar, ürküten gök gürlemeleri güzün geldiğini müjdeliyor.

Güz, kışın habercisi.

Şimdi toprağın benzi solgun, hava alabildiğine sessiz.

Şimdi, Çıplak kalan dalların ucu boşlukta titreyip, çırpınırken, insanlar yaşadıkları yazın tatlı anılarını, gelecek baharın hayalleriyle kendilerini avuturken takvimin yapraklarını sayıyorlar.

Şu sırlar, şehrin üstüne çöken kara bulutların inadına, kentten uzaklaştıkça gökyüzü daha berrak, toprak daha temiz, su daha duru, bitkiler daha canlı, insanlar daha samimi.

Güzde de yaşamasını bilene, Güz de  bahar sanki!

Yazan:Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf:Köy yollarında-2020

NOT:BU YAZI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN PAYLAŞILAMAZ.

*

*

*

GAZİANTEP’TE SOKAK LEZZETLERİ.

Sokak lezzetleri adı üstünde; sokaklarda, açık alanlarda hazırlanan ve satılan gıda ürünlerinin genel adıdır.

Sokak yiyeceklerini tüketme alışkanlığı Osmanlıdan günümüze uzanan tarihi süreçte yeme kültürümüzün önemli bir parçası olurken, lokantaların henüz hayatımızda ilgi görmediği yıllarda ev dışında yeme-içme ihtiyacının giderildiği akla gelen ilk adres olmuştur.

Sokak lezzetleri evlerimizin mutfağında hazırladığımız bildik geleneksel tatların sokağa yansıması, halka ilk elden sunulması gibidir.

Sokak lezzetlerine olan ilginin temelinde tüketicilerin sosyoekonomik durumu ve yerel halkın yemek kültürüne olan düşkünlüğü, lezzetteki seçiciliği belirleyici rol olmaktadır.

Sokak lezzetçileri birey ve toplum olarak aceleciliğimizden, hızlı tüketme alışkanlığımızdan doğmuştur.

Sokak yiyecekleri genellikle bölgeye has damak tatlarından oluşmakta, bölgenin yeme içme kültürüne göre şekillenmekte ve gelişmektedir.

Sokak lezzetleri bazen eğlencelik olabileceği gibi, bazen tatlı, bazen yemek, bazen meşrubat olarak karşımıza çıkabilmektedir. Gruplandırmak gerekirse sokak lezzetleri karın doyurmak, öğün geçiştirmek, eğlencelik, bazen de ek gıda olarak sınıflandırabiliriz

Sokak gıdaları, ana hazırlık aşamaları olan; kızartma, kavurma, ızgara, haşlama, fırınlama ve buharda pişirme yanı sıra geleneksel özelliklere bağlı olarak çiğ şekilde de satılmaktadır.

Türk yeme kültürünün bir parçası olan   sokak yiyecekleri günlük yaşamın bir parçası gibidir. Hızlı ve pratik yeme alışkanlığımızın önemli temsilcileridir. Sokak lezzetlerini dört mevsim görmek mümkündür.

Sokak lezzetleri aynı coğrafyada yaşıyor olsak da illerimiz arasında benzerlikler olduğu gibi, mevsime ve yeme içme alışkanlıklarına göre farklılıklarda söz konusudur.

Mesela Gaziantep’te nohut dürümü, Urfa’da ciğer, Adana şırdan, Ankara’da kokoreç yöresel tadın sokaktaki önemli temsilcileri, satanlar da bu kültürün geleceğe taşıyıcılardır.

Gaziantep ve yöresi kendine özgü dokusu, tarihi birikimi, coğrafi konumu, mevsimsel özellikleri ile birlikte geçmişten günümüze zenginleşen, değişen oldukça çeşitli sokak lezzetlerine ve sokakta beslenme kültürüne sahiptir.

Gaziantep’te Sokak lezzetleri genellikle kaldırımlarda, sokak aralarında, okul çevrelerinde, spor tesisleri, oto ve tren garlar gibi nüfus yoğunluğunun arttığı kamusal alanlarda seyyar arabalar ve tezgahlarda görmek mümkündür.

Gaziantep’te sokak lezzetlerini sıralamak istersek mevsimlere göre farklılıklar gösterse de akla ilk gelenler: Nohut dürümü, Zeytin piyazı, patlıcan, patates kızartması, Ciğer kebabı, kıyma ve tike kebaplar, et köfte, tavuk şiş, Lahmacun, firik pilavı, kahke(simit), meyan şerbeti, urumu dut suyu, karsambaç, dondurma, somur somur bitmez, avare leblebi, elma şekeri, pamuklu şeker, Şam tatlı, halka tatlı, mevsimine göre kuruyemişler, taze Antep fıstığı, duzluca (kaynamış nohut), patlamış ve kaynamış mısır, kestane, badem şekeri, nane şekeri, mevsimine göre taze nohut, marul.

Gaziantep’te sokak lezzetlerine her daim talep olmuştur. Ama özellikle ramazan ayı boyunca; Kale Altında açık havada ayak üstü ciğer kebabı yemek, sokak lezzetleri olan meyan şerbeti, helva, çeşitli tatlılar, ramazan kahkeleri vaz geçilmez hale gelir, sokaktan iftar sofralarına taşınır.

Dün sokak lezzetlerinden olan naneli şeker satıcısı sosyal hayatımızın içinde rol alırken, sahre kültürümüzün olduğu kadar, edebiyatımıza da   önemli katkılar sağlarken,

Duzlucacı Zengin zihinlere kazınmıştır.

Bugün Gaziantep sokaklarında görmeye alıştığımız Yazıcılı Memik ustanın   hazırlayıp sattığı Şam tatlısı ve satış yöntemi onu sokak lezzetlerinde marka haline getirirken, sokak lezzetlerinin ustası yapmışsa…

Şerbetçi Halil ustanın sırtında meyan şerbet tuluğuyla dünden bugüne sokak lezzetlerinin en eski temsilcilerinden biri olmuşsa bu sokak lezzetlerine olan düşkünlüğümüzün neticesidir.

Sokak lezzetleri deyip geçmemek lazım. Sokak yiyecekleri, içerikleri, hazırlanma teknikleri, satış ve sunuş yöntemleri, tüketim biçimleri ile birlikte yöresel yeme-içme alışkanlıklarının sürdürülmesinde, kültürel ve sosyal mirasın korunmasında çok önemli bir rol oynadıkları bir gerçek.

Bugün Sokak lezzetleri metropol kentlerde yaşayan insanların ayrılmaz bir parçası olma yolunda. Tarihsel geçmişi olan sokak lezzetlerin korunması, yaşatılması son derece önemli. Ancak şu da bir gerçek, her şeyin değiştiği bir süreçte sokak lezzetlerinin de durumu farklılaşmakta, daha modern ve teknolojik bir görünüm kazanmakta, hazır gıda satan lezzet noktalarına dönüşmekte

Özetlemek gerekirse sokak lezzetleri dünü bugüne taşıyan, yarında yaşatacak kültürel zenginliğimizden ve alışkanlıklarımızdan biridir.

Ayrıca sokak lezzetlerinin sunulduğu mekanlar sosyal ve kültürel nabzın attığı önemli yerler olurken bizi bir araya getiren, paylaştığımız, kaynaştığımız, görüştüğümüz, birer buluşma noktaları gibidir.

. Günümüzde sokak lezzetleri     restoran kültürüne direnmektedir. Bu da onu, ilginç, çekici kılmakta, modernlik içinde geleneksellik bayrağını dalgalandıran burçlar haline getirmektedir.

İnsanlar genellikle sokak lezzetlerinin satıldığı yerlerde insani ilişkilerin sıcak, içten ve daha samimi, kendilerini daha rahat hissettiği, yedikleri yemeklerin daha lezzetli ve bildik olduğunu söylüyorlar.

Kolay erişilebilirliği, hazırlanmasındaki pratikliği, ucuzluğu, zengin içeriği, çeşitliliği ve taşıdığı yöresel kültür özellikleri ile Gaziantep’te sokak lezzetleri birtakım değişimlere uğrasa da zenginleşerek ve çeşitlenerek gelecek kuşaklarında ilgisini çekecek lezzet noktalarından biri olacağı kesin.

Yazan:Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf:İ.Alisinanoğlu..Şerbetçi halil usta

NOT:BU YAZI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN PAYLAŞILAMAZ

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı