Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 20.11.2023 e gazete

admin | 19 Kasım 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 20.11.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 20.11.2023 e gazete

HABER METNİ,

100. YILA YAKIŞIR PROJEDE IŞIK GÖRÜNDÜ

ŞAHİNBEY 100. YIL TÜNELLERİNDE IŞIK GÖRDÜ

MUHTEŞEM TÜNELDE IŞIK GÖRÜLDÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Gaziantep’in Şahinbey  Belediyesi tarafından yaptırılan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerinin ışık görme törenine katılarak tünelin içerisinden yürüyerek geçtiler.

Gaziantep’te ilk, Türkiye’de ise şehir merkezlerindeki sayılı tüneller arasında yer alan Şahinbey 100. Yıl Tünelleri için ışık görme töreni düzenlendi. Tüneller tamamlandığında şehrin kuzey-güney aksında yeni bir hat oluşturarak yarım saatlik yolu 1 dakikaya indirecek. Gaziantep ve Şahinbey İlçesi’nin trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak olan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerinin ışık görme töreni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımları ile gerçekleşti.

Yerel yönetimler bazında eşine az rastların bir eser yapıldığını ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Muhteşem bir eser. Her açıdan ihtiyaç duyulan. Ancak yerel yönetim düzeyinde eşi benzeri kolay görülmeyen bir çalışma. İstanbul gibi büyükşehirde böyle tüneller var. Ancak o tünelleri de hükümetimiz yaptı. Böyle bir ölçekte tüneli yapsa yapsa ancak Şahinbey Belediyemiz yapar. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nun çalışmalarıyla ve başarılarıyla gurur duyuyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nu tebrik ediyorum” dedi.

Bir İlçe Belediyesinin böyle bir çalışma yapmasının kolay olmadığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Şehir içerisinde 2.500 metrelik bir tünelde et kalınlığı dediğimiz kalınlığının az olduğu bir tünelde zorlu çalışma şartlarına rağmen çok güzel bir işçilikle yapılmış. Bir ilçe belediyesinin böyle bir yükün altına girmiş olması gerçekten çok güzel tebrik ediyorum. AK Parti Belediyeciliği budur. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nu şehre böyle bir eser kazandırdığı için tebrik ediyorum” dedi.

Yapılan işler için ciddi kaynaklar ayrılması gerektiğini ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Bu işleri yapmak için ciddi bir kaynak lazım. Bu konuda en yetkili kişi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek o da Türkiye’nin projelerine kaynak yetiştirilmek için çalışıyor. Eski Türkiye’ye baktığımız zaman bir eserin temeli atılır ondan sonra da unutulurdu. Çünkü ya kaynak bulunmazdı yada müteahhit kaçardı. Ama biz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan bir işin temeli atılırken o işin ne zaman biteceğinin ve açılacağının ne zaman yapılacağının tarihini verileceğini öğrendik. Yaptığımız işlere başlarken kaynağını hazırlayıp açacağımız tarihi baştan söylüyoruz. Geçen yıl YeşilVadi Üç Katlı Köprülü Kavşağımızın çalışmalarına başladığımızda 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlayacağız dedik ve sözümüzü tuttuk. Açılışını da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptı. O dönemde Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerini yapacağımızın sözünü vermiştik. 30 Nisan 2023 tarihinde tünellerimizin temellerini attık. O günden bu yana  durmadan gece gündüz demeden tünellerimizi açmak için çalıştık ve 2.500 metre uzunluğundaki tünellerimizin kazı çalışmalarını tamamladık. Tünellerimizi kazarken buradan 30.000 kamyon hafriyat çıkardık ve ışık görme çalışmamızı tamamladık. Ancak betonlama, aydınlatma, havalandırma ve asfaltlama çalışmamız devam edecek. Biz de halkımız için Ferhat’ın Şirin için dağları deldiği gibi dağları deldik. Tünellerimizi inşallah Ocak ayı sonu veya Şubat ayı başında trafiğe açacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerinin tamamlandığında şehrin trafik yükünü hafifleteceğini ifade eden vatandaşlar “Daha önce şehrin kuzeyinden güney kısmına geçerken yarım saat kırk dakika zaman kaybımız vardı. Bu tünellerin tamamlanması ile birlikte bu süre 1 dakikaya düşecek. Hem zamandan hem yakıttan tasarruf sağaldığımız gibi evimizden işimize, işimizden de evimize daha çabuk gidip gelebileceğiz. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na çok teşekkür ederiz” diye konuştular.

Gaziantep’te ilk, Türkiye’de ise sayılı şehir merkezlerinde mevcut olan tünel projesinin; çalışmalarına başlanırken, yapılacak proje ile vatandaşlar yol ve yakıt tasarrufundan önemli ölçüde faydalanacak. Bunun yanı sıra hava kirliliğinin önüne geçilmesine de önemli katkı sağlanmış olunacak. Yer altına inecek olan trafik ile birlikte trafik akışı da önemli ölçüde rahatlayacak. Bu proje ile Kılınçoğlu Mahallesi ile YeşilVadi arasındaki trafik yoğunluğu azaltılırken şehrin kuzey-güney aksında yeni bir hat oluşacak. Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünelleri birinci sınıf karayolu tüneli standartlarında 2 x 2 şerit sayısına sahip. Şerit genişlikleri 3,5 m uzunluğunda tasarlanan 100. Yıl Tünellerinin sol tüpü 1.250 m, sağ tüpte 1.250 m olmak üzere toplam 2.500 m uzunluğunda. Tüneller şehrin transit trafiğine hizmet edecek olup, şehir içi bulvarları ve nüfusu yoğun olan mahallelere ulaşımı erişimi daha kolay hale getirecek.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törene Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Ali Şahin, Derya Bakbak, Mesut Bozatlı, Bünyamin Bozgeyik, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve protokol üyeleri katıldı.

*

*

*

BAKAN ŞİMŞEK VE URALOĞLU’NUN KATILIMIYLA MAZOT VE TOHUM DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ!

40 BİN ÇİFTÇİYE MAZOT DESTEĞİ

ÇİFTÇİYE 16,5 MİLYON TL DEĞERİNDEKİ TOPLAMDA BİN 100 TON SERTİFİKALI BUĞDAY

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun katılımlarıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından çiftçilere yönelik indirimli mazot desteği ile sertifikalı Türközü (makarnalık) buğday tohumu dağıtımı için tören düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir, 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı ve Gaziantep Çiftçi Kart Mobil Uygulamasını kullanan yaklaşık 40 bin çiftçiye, TÜRKVET’e kayıtlı 18 bin hayvan işletmecisine ve AKS’ye kayıtlı bine yakın arıcılık işletmesine TP bayilerinden aldığı yakıtta uygulayacağı yüzde 6 indirimle 173 milyon Türk lirası destek sağlayacak. 

Sertifikalı tohum dağıtımında da öncü belediye olan Gaziantep Büyükşehir, ilçe bazlı çalışmalar sonucunda makarnalık buğdayda ekim alanlarına göre belirleyip dağıtacağı 16,5 milyon TL değerindeki toplamda bin 100 ton sertifikalı buğday ile kentteki çiftçilerin tarım arazilerinden yüksek verim elde etmesine olanak tanıyacak.

Dağıtım töreninde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Gaziantep milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, il protokolü ve çiftçiler bulundu.

Törende yaptığı konuşmada yeşil ekonomi çalıştıklarını ifade eden Başkan Şahin, şunları söyledi:

“EBRD’nin Yeşil Şehir ilan ettiği şehirlerden bir tanesiyiz. Kenti yeşile dönüştürüyoruz, ulaşımda da keza çevre dostu ulaşımı temin etmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu bağlamda hidrojenli otobüslere geçeceğiz. Her şey topraktan geliyor. Toprağa sahip çıkmamız gerekiyor. O yüzden bu doğrultuda Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı’nı kurduk. İlk dönemimizde eşit bir şekilde tohumlarımızı çiftçilere dağıttık ama istenilen verimi alamadığımızı gördük. Nizip’e zeytin, İslahiye’ye biber desteği gerekiyor. Bunu tematik ve uzmanlık çerçevesinde yaptık. Sonrasında çiftçilerimiz bizden mazot talep ettiler. Çiftçi kart uygulamasını hayata geçirdik. Şu anda yaklaşık 40 bin kayıtlı çiftçimize mazot veriyoruz.”

*

0

0

0

GÜNEYDOĞUNUN İHRACATTA PARLAYAN YILDIZLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri düzenlediği ödül gecesiyle 2022 yılında ihracatlarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde fark yaratan, bölge ve ülke ekonomisine en fazla katkıda bulunan firmaları ödüllendirdi. Bölgenin ihracat şampiyonu ALTUNKAYA İNŞAAT NAKLİYAT GIDA TİC. A.Ş. olurken, onu SANKO DIŞ TİC. A.Ş., MUTLU MAKARNACILIK SAN. VE TİC. A.Ş. ve ŞÖLEN ÇİKOLATA GIDA SAN.VE TİC. A.Ş. takip etti.

Törende bir konuşma yapan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, son yıllardaki bölgesel ve küresel krizlere rağmen bölgemizin güçlü ihracat istatistikleri yakaladığına dikkat çekti. Kileci, 2022 yılında 12,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen bölge ihracatını değerlendirerek “Bölgesel ve global çapta yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımız 2022 yılını da rekorlarla kapatarak bizi gururlandırdı.” ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ihracat performanslarıyla öne çıkan firmaları düzenlediği törenle ödüllendirdi. Törene; Gaziantep Valimiz Sn. Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Fatma Şahin, önceki dönem Adalet Bakanı Sn. Abdülhamit Gül, Gaziantep Milletvekilleri Sn. Derya Bakbak, Sn. Eyüp Özkeçeci, Sn. Sn. Bünyamin Bozgeyik, Ertuğrul Kaya, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Koordinatör Başkanımız Fikret Kileci, Birlik Başkanlarımız Celal Kadooğlu, Mehmet Çıkmaz, Zeynal Abidin Kaplan, çok sayıda oda-borsa başkanı, iş insanı, kamu kurumlarımızın temsilcileri ve üyelerimiz katıldı.

2022 yılında Bölge ihracatında Orta Doğu Ülkeleri %42,4 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri %15,9 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri %14,3 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Bölgeden toplam 196 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Almanya, İtalya, İran, İsrail, Libya ve Cibuti Bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.

Ayrıca, makine halıları, pastacılık ürünleri, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, diğer gıda müstahzarları ile demir-çelik mamulleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.

İhracatın Yıldızları Ödül Töreninde bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Kemal ÇEBER, bölgenin ve Gaziantep’in Türkiye ihracatına katkısına değindi. ÇEBER, şunları kaydetti: “Üreten insanlar, emek veren insanlar her birinizi tekrar tekrar tebrik ediyorum. Bugün burada salonu dolduran tüm ihracatçılarımız üreterek, istihdam sağlayarak birer kahramanlık destanı birer başarı hikayesi yazıyor. Bizi bu yıldızlarla buluşturan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ailesine de teşekkür ediyorum.” dedi.

Törende bir açılış konuşması yapan önceki dönem Adalet Bakanı ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit GÜL “Ülkemizin en önemli şehirlerinden birisinde yaşıyoruz. Yatırımın, ekonominin ve ihracatın kalbinde hukuk yatıyor. Tüm bu dinamikler birbirini destekleyen unsurlardır. Hem düzenlemelerle hem de demokratik adımlarla yıllar içerisinde çokça ilerleme kaydettik. Bu ilerlemeler ülkemizin ihracatına doğrudan etki etmektedir. Bu vesileyle, bugün burada ödül alan tüm ihracatçıları tebrik ediyorum.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise açılış konuşmasında “İhracatçılarımızı yürekten kutluyoruz. Belediyemiz olarak onların her zaman yanındayız. Yeşil dönüşümü tamamlamak için sanayicilerimizle birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Bu şehre katma değer katan bu bölgeye döviz girdisi sağlayan tüm firma sahiplerimizi tüm emekçi kardeşlerimizi kutluyorum.” dedi.

Törende bir açılış konuşması yapan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci “Depremden ve küresel krizden dolayı rakamlarımız biraz gerilese de bölgemizin gayretli ihracatçılarının düşüşü telafi edeceğine olan inancımız tam. Bizim bölgemiz diğer bölgelerden ayrışmaktadır. Özellikle beşeri sermayemize çok güveniyoruz. Coğrafi konumumuzdan ötürü bölgesel problemlerden doğrudan etkilensek de topraklarımızdan aldığımız güç bizi motive ediyor. Önümüzdeki yıllarda da başarılarımız artarak devam edecektir.” dedi.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NİN EN FAZLA İHRACAT YAPAN FİRMALARI

Bugün dünyanın 196 ülkesine ihracat gerçekleştiren ve 16 binin üzerindeki ihracatçı ordusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en fazla ihracat yapan şirketleri ise şöyle; [RT1]

1-ALTUNKAYA İNŞAAT NAKLİYAT GIDA TİC. A.Ş.

3-SANKO DIŞ TİC. A.Ş.

4-MUTLU MAKARNACILIK SAN. VE TİC. A.Ş.

5-ŞÖLEN ÇİKOLATA GIDA SAN.VE TİC. A.Ş.

6-DİA BAKLİYAT A.Ş.

7-KADOOĞLU YAĞ SAN. VE TİC.A.Ş.

8-GÜLSAN SENTETİK DOKUMA SAN. VE TİC. A.Ş.

9-NADİR YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.

11-EROL DIŞ TİC.LTD.ŞTİ

12-AKINAL SENTETİK TEKS. SAN.VE TİC. A.Ş.

13-SAYINLAR GIDA MAD. SAN. TİC. A.Ş.

15-DURMAZ İHRACAT VE İTHALAT DEMİR SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

16-MAKBAŞ ALÜMİNYUM PROFİL İNŞAAT SAN. VE TİC.LTD. ŞTİ.

17-PAKLAR GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

20-KARAFIBER TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

21-BEŞLER MAKARNA UN İRMİK GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

22-ZER YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.

23-GÖYMEN GIDA A.Ş.

24-PAMYAĞ GIDA SAN. TİC. A.Ş.

27-GÜLPA PAZARLAMA VE DIŞ TİC. A.Ş.

28-HACIŞAKİROĞULLARI UN GIDA TAR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

29-ERUSLU İÇ VE DIŞ TİC. PAZ. A.Ş.

31-PİER AGRO GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

32-FLAMENT SENTETİK A.Ş.

33-T AND P İÇ VE DIŞ TİCARET SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

34-BEŞYEM TARIM HAYV. GIDA SAN. TİC. A.Ş.

36-ABY PLASTİK AMBALAJ VE ENERJİ SAN. TİC. A.Ş.

37-ALEMDAR UN  NAKLİYE TARIM İNŞAAT PETROL SAN. TİC. A.Ş.

38-UNIPA DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

39-BAŞAK TRAKTÖR TARIM ZİRAAT VE İŞ MAKİNALARI SAN. TİC. A.Ş.

40-HALITLAR GIDA SAĞLIK ÜRN. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

43-ACARSAN MAKARNA UN GIDA İNŞAAT SAN. VE TİC. A.Ş.

44-DANEM GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

45-MST CONSTRUCTION EQUIPMENT YATIRIM A.Ş.

46-ÖZAKAN İNŞ.İTH.İHR.SAN.VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

47-ALMES İÇ VE DIŞ TİC. NAK. A.Ş.

48-SELÇUK YEM GIDA SAN.VE TİC. LTD. ŞTİ.

49-NUR GIDA PETR. ÜRN. ULUS. NAK. MAD TEKS. SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

50-DOCOTTON GROUP İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC. A.Ş.

52-TİYAN UN SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

53-GEMCİLER GÜVEN METAL SAN. TİC. A.Ş.

54-KÖKSAN PET VE PLASTİK AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.

55-BEŞSAN MAKARNA GIDA SAN. TİC. A.Ş.

57-PAKTEN SAĞLIK ÜRN. SAN. TİC. A.Ş.

59-SANKO TEKSTİL İŞLETMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş

60-NAKSAN DIŞ TİC. A.Ş.

61-AKCAN UN İMALATI SAN. VE TİC. A.Ş.

62-BAY DIŞ TİC. A.Ş.

64-SANAT GROUP AMBALAJ İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

65-POLY GÜRTEKS TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

66-KIRICI KURU MEYVA VE GIDA TEKSTİL TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.

69-UNAT YAĞ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

70-AKANLAR ÇİKOLATA İÇECEK GIDA SAN. VE NAKL. TİC. LTD. ŞTİ.

71-TEKKA TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.

72-SELÇUK SATIŞ PAZ. VE DIŞ TİC. A.Ş.

74-ENS GIDA SAN. VE TİC .A.Ş.

75-BIG BRANDS DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

76-ENDER YAPISAL ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

77-ERDEM SOFT TEKSTİL A.Ş.

78-HASIRCI TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

81-GENERAL NONWOVENS PAZARLAMA LTD. ŞTİ.

82-HALİLOĞLU DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

83-KAPLAN FLOOR HALI TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.

85-TEMSAN İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

88-ARASA GIDA PERAKENDE YAT.VE İŞL. SAN. TİC. A.Ş.

89-DURMAZ ÇELİK. SAN. VE TİC. A.Ş.

90-SOLİN KRB İNŞAAT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

91-MELİKE İPLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

92-SEVİNÇLER SAĞLIK ÜRN. SAN. VE TİC. A.Ş

93-ALTUNSOY MOBİLYA HIRDAVAT İTH. İHR. TİC. LTD. ŞTİ.

95-ENKA INTERNATİONAL HİJYEN LTD. ŞTİ.

96-EXPAY GLOBAL GIDA TEMİZLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

97-İSTANBUL GLOBAL PAZARLAMA DIŞ TİC. A.Ş.

*

*

*

HALI TASARIMINA KADIN ELİ DEĞDİ

Tasarımıyla katıldığı yarışmanın gözdesi haline gelen genç tasarımcı Yağmur Zincir’in İris adlı eseri konukların ilgi odağı oldu. TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin de dikkatini çeken İris adlı eserin önünde fotoğraf çektirmek için sıraya giren konuklar eser hakkında genç tasarımcıdan bilgiler almayı da ihmal etmediler.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 16. Ulusal Halı Tasarım Yarışmasının finalistlerinin hepsinin kadın olması dikkat çekerken finalistlerden Yağmur Zencir’in eseri görenleri adeta büyüledi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin de dikkatini çeken İris adlı tasarım ödül törenine katılan konuklar eserin önünde adeta fotoğraf çektirme yarışına girdi. Herkesin dikkatini çeken tasarımla ilgili bilgiler veren genç tasarımcı Yağmur Zencir antik dönem mitolojisinden etkilendiğini ifade ederek “İris Latince’de ‘cennetin gözü’ anlamına gelen iris, adını Yunan Tanrıçası İris’ten alır. Tanrıça’nın, cennet ve dünya arasında uçarak haber ilettiğine ve ölen kadınların ruhlarını yeraltı dünyasına taşıdığına inanılırdı. Eskiden lahitlerin etrafına dikilen İris çiçeği adeti de buna dayanır. İris çiçeğinin eşsiz renkleri ve çizgili yapısının gözbebeğimize olan benzerliği de ona “iris” denmesinin sebebidir aslında. İşte bu yüzden herkes ‘cennetten bir parça’ taşıdığına inanılır. Tasarımım ise İris’in her anlamını içeriyor diyebiliriz. Her kişinin kendine özgülüğünü ve biricikliğini vurgulamak amaçlı birbirinden tamamen farklı tasarıma sahip daireler mevcut. Ama yine de her bir daire aynı bağlamın içinde… Bu benim için, insanlar olarak ne kadar farklı olsak da aslında hepimizin bir bütünün parçası olduğunu ve birbirimizle olan içsel bağımızı temsil ediyor. Kullandığım renkler ise iris çiçeğine ait renkler. ‘İris’ halı tasarımım ile baktıkça ve kullandıkça kendimizi özel ve huzurlu hissettirecek bir deneyim yaşatmayı amaçlıyorum. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Sayın Ahmet Hayri Diler’in şansında bu yarışmada emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Gaziantep Hayranıyım

Tasarım yarışmalarının genç yetenekler için büyük önem taşıdığını ifade eden genç tasarımcı Yağmur Zencir Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleştirilen yarışmalara katıldığını ve her yarışmadan farklı fikirlerle ayrıldığını ifade ederek en çok etkilendiği illerden birisinin de Gaziantep olduğunu ifade etti. Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirilen Doku tasarım yarışmalarına da sürekli katıldığını ifade eden Yağmur Zencir bu yarışmanın kendisi için çok özel bir yere sahip olduğunu ifade ederek yarışmanın düzenlenmesini sağlayan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci’ye ayrıca teşekkür ederek önümüzdeki süreçte dünya çapında tasarımlara imza atmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Genç Tasarımcı Yağmur Zencir Kimdir

İstanbul’da katıldığı yarışmada bir anda herkesin ilgi odağı haline gelen İris adlı tasarımıyla dikkat çeken Yağmur Zencir 1998 yılında Kocaeli’nde doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini de orada tamamladıktan sonra İstanbul Anatomi Sanat Akademisi’nde iki yıl süren çizim ve sanat eğitimi aldı. 2018 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil bölümünde lisans eğitimine başladı. Lisans eğitimi süresince Sun Tekstil’in giyim tasarım yarışmasını kazanarak orada giyim stajı yapma imkanı buldu. Kirazlı Triko da ise örme stajını tamamladı. Ulusal Halı Yarışması, GAİB Dokusunda Sanat Var , Futuretex gibi Türkiye’nin önde gelen yarışmalarının finalistleri arasında yer almıştır. 2023 yılında ise lisans eğitimini tamamlamıştır ve freelance olarak çalışma hayatına başlamıştır.

0

0

0

0

*

AYINTABA’A DAİR

MUSTAFA USTA

Bir koca çınar daha gitti.

Mustafa Usta 1943 doğumluydu. Çıraklığına meşhur tabelacı Sakallı’nın yanında başladı. Sonra Abdullah Bozhüyük ustayla çalıştı.

Alet, adavat, kalem, fırça, fırça değneği, parşumen kapığı, ve yağlıboya.

Evvel parşumene kurşun kalemle çizilir, iğneli teker ile delik delinir. Kömür tozuyla saca yazı aktarılır. Sonra fırça ile tabela yazılırdı.

Bir ara Mersin’de çalıştı.80 li yıllarda Antebe geri döndü. Tabelacılıktan daha çok resimle uğraştı. Tablolarını çok zor sattı ama sebat gösterdi devam etti. Suluboyaya döndü ve çok başarılı oldu.

Gaziantep kültürü ve tarihi ile ilgili çok eser verdi.Ulusal çapta tanındı.Geç gelen bir unvana sahip oldu.

Ve rahmetli oldu.Allah rahmet eylesin.

İyi adamdı, güleç yüzlüydü. Hava atmaz kendini övmezdi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı