Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 17.11.2023 e gazete

admin | 17 Kasım 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 17.11.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 17.11.2023 e gazete

HABER METNİ;

MEKANIN CENNET OLSUN KORKUT

KORKUT UYARDI AMA …

BEDELİ AĞIR OLDU: 11 İLDE BİNLERCE ÖLÜ VE YOK OLAN HAYATLAR

6 Şubat 2023..

2 dakika boyunca sallandık. Sallanırken ilk aklıma gelen KORKUT OLDU..

7 şiddetiyle sallanırken çökmesi muhtemel beton yığınlarının arasından acaba kurtulacak mıyız; yoksa Korkut gibi 3 değil,5 değil,10 değil,24 değil;48 saat kurtarılmayı beklerken umutların tükendiği ve binlerce insanın çaresizliği ile ölümü beklemek ve ölmek mi” diye içimden bir anda geçti..

Korkut kendini yetiştirmiş bir deprem  güçlendirme uzmanıydı, iyi bir mühendis idi.

Sürekli müteahhit yapılarının yetersizliğinden söz etti. Depreme dayanıklı imalatların yapılmasını hep diretti.

Şu sözü benim için çok önemliydi; “Kalıbı çökmüş bir müteahhit bir sonraki işinden çok büyük paralar kazanabiliyor” demişti.

Bu sözün doğruluğunu biz 11 ilde yaşanan deprem faciasında gördük.

Yapı denetim sistemi hala aynı freni patlamış kamyon gibi üzerimize geliyor. Müteahhit de direksiyonda.

Devlet ise kavşakta trafik polisi misali canlı bedeniyle freni patlayan kamyona sinyalizasyon hizmeti vermeye çalışıyor. Bilemiyor ki o freni patlayan yokuş aşağı gelen kamyon kendisini de ezip geçecek..

Evet 6 Şubat bize bu kamyonun nasıl tüm mekanizmalarımızı ezip geçtiğini gösterdi.

Ve o freni patlayan kamyon tamir edilmeye çalışılsa dahi, hala görevini hiçbir şey değişmeden yapmaya devam ediyor.

*

*

KORKUT KÜÇÜKCAN, ÖLÜMÜNÜN 4 YILINDA GÖZYAŞLARI İLE ANILDI

Akkent Cami inşaatında meydana gelen çöküntü sonucu hayatını kaybeden İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan, ölümünün 4. yılında mezarı başında anıldı.

Küçükcan’ın ailesi, meslektaşları, akademik meslek odalarının temsilcileri ve sevenleri katıldı. 

*

*

*

TAHMAZOĞLU: IŞIK GÖRÜNDÜ

Şahinbey Belediyesi’nin en önemli projelerinden olan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünelleri için Cumartesi günü saat 17.00’da ışık görme töreni düzenlenecek.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun 3 katlı köprülü kavşak ile birlikte şehre kazandıracağı en önemli projelerden olan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünel çalışmalarında son yaklaşıldı. Tüneller için Cumartesi günü saat 17:00’da düzenlenecek olan tören ile ışık gördü töreni düzenlenecek. Tüneller tamamlandığında yarım saatlik yol 1 dakikaya inecek.

GAZİANTEP’TE BİR İLK

Gaziantep’te ilk, Türkiye’de ise sayılı şehir merkezlerinde mevcut olan tünel projesinin; çalışmalarına başlanırken, yapılacak proje ile vatandaşlar yol ve yakıt tasarrufundan önemli ölçüde faydalanacak. Bunun yanı sıra hava kirliliğinin önüne geçilmesine de önemli katkı sağlanmış olunacak. Yer altına inecek olan trafik ile birlikte trafik akışı da önemli ölçüde rahatlayacak. Bu proje ile Kılınçoğlu Mahallesi ile YeşilVadi arasındaki trafik yoğunluğu azaltılırken şehrin kuzey-güney aksında yeni bir hat oluşacak. Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünelleri birinci sınıf karayolu tüneli standartlarında 2 x 2 şerit sayısına sahip. Şerit genişlikleri 3,5 m uzunluğunda tasarlanan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerinin sol tüpü 1.250 m, sağ tüpte 1.250 m olmak üzere toplam 2.500 m uzunluğundadır. Tüneller şehrin transit trafiğine hizmet edecek olup, şehir içi bulvarları ve nüfusu yoğun olan mahallelere ulaşımı erişimi daha kolay hale getirecek.

TÜM VATANDAŞLARIMIZ IŞIK GÖRME TÖRENİNE DAVETLİDİR

Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerinin kendisini en çok heyecanlandıran projeler arasında yer aldığını ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Özdemirbey Caddesine alternatif; Tüfekçi Yusuf Bulvarı’nı, Yeşilvadi Bulvarı’na bağlayacak olan Şahinbey Belediyesi 100. Yıl Tünellerinde son aşamalara geldik. Gaziantep’imizde yapılan ilk tünel projesi ile şehrin trafiğine yeni bir soluk, yeni bir nefes aldıracak proje yapıyoruz. Gidiş geliş şeklinde yapılan tünelimizin uzunluğu 2.500 metre olacak ve Şahinbey 100. Yıl Tünellerimiz için Cumartesi günü saat 17:00’da ışık gördü töreni düzenleyeceğiz. Tüm halkımızı YeşilVadi çıkışında düzenlenecek olan törene davet ediyorum. Tünel projemiz vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun” dedi.

0

0

HKÜ’DE “FİLİSTİN MESELESİ” PANELLERİNİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) tarafından, İsrail’in Filistin’e yönelik yapmakta olduğu insanlık dışı saldırılara ve zulme dikkat çekmek, Filistin’e nasıl destek olunması gerektiğini tartışmak amacıyla düzenlenen “Filistin Meselesi” konulu panellerin ikincisi bugün gerçekleştirildi.

İİSBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Keser’in moderatörlüğünde; HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Ercan Seyhan, Doç. Dr. Murat Aslan, Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aliyev ve Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) İslami İlimler Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Adnan Akalın’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, İİSBF Dekanı Prof. Dr. Hanifi Aslan, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.

Panelde Doç. Dr. Ahmet Keser, İsrail’in Filistin halkına yönelik son dönemde gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılar ve insan hakları ihlallerini detaylı bir şekilde anlatırken, Doç. Dr. Murat Aslan ise İsrail ve Filistin’in askeri ve siyasi yapılanmaları ile bölgedeki genel güvenlik durumuna odaklanarak, konunun uluslararası siyasi boyutuna ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Pelin Aliyev, milyonlarca Filistinlinin yerinden edildiğini vurgulayarak, bu insanlık dışı durumun sona erdirilmesi için ivedilikle somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ercan Seyhan ise İsrail’in kullanmış olduğu patlayıcı ve etkileri hakkında teknik analiz yaparak, patlayıcıların şiddeti ve potansiyel tehlikeleri üzerine dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Adnan Akalın da konunun teolojik arka planını kapsamlı bir analiz ile değerlendirdi.

*

*

DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

 SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞR. ÜYESİ PROF. DR. SARIKABADAYI: “PREMATÜRELER, DİĞER BEBEKLERE GÖRE DAHA UZUN SÜRE HASTANEDE KALIRLAR VE EVDE BAKIMLARI DA ÇOK ÖNEMLİDİR”

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ünal Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin diğer bebeklere göre daha uzun süre hastanede kaldıklarını ve evde bakımlarının da çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sarıkabadayı, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, normal gebelik süresini tamamlayarak doğan bebeklerin “miadında doğan”, gebeliğin 37’nci haftasından önce dünyaya gelen bebeklerin ise “prematüre yenidoğan” olarak kabul edildiğini kaydetti.

 “Prematüre bebekte de diğer bebeklerde olduğu gibi özellikle ilk beslenmenin kolostrum denilen anneden gelen ilk sütle yapılması çok önemli ve değerlidir” diyen Prof. Dr. Sarıkabadayı, anne sütü ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

 “Anne sütü, bebeği enfeksiyonlardan ve bağırsak sistemini nekrotizan enterokolitten (bağırsaklarda oluşan ve hemen tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilen bir enflamasyondur) koruma gibi pek çok faydasıyla birlikte, ilerde zeka düzeyinin bile daha iyi olmasına katkı sağlar.

Bebekler emmediğinde annelere sütlerini sağarak steril kaplarda ve buzdolabında uygun koşullarda saklamalarının öneriyoruz. Anne sütü yokluğu ya da yetersizliğinde bu sütler kullanılabilir.”

Erken doğan bebekte emme, yutma, nefes alma ve tüm bunların koordinasyonunda sorunlar yaşanabileceğini anlatan Prof. Dr. Sarıkabadayı, “Beslenme sırasında yaşanabilecek soluk tutma, morarma atakları, emme, yutma ve nefes alma koordinasyonunda ilk günler, bazen de birkaç hafta sürebilen, sık yaşanan sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

BEBEKLERİN BEYİN GELİŞİMİNDE UYKU ÖNEM TAŞIYOR

Bebeklerin beyin gelişiminde uykunun da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin doğumdan sonra ilk günlerinin büyük bir kısmını 15- 22 saat uykuyla geçirdiğini, bunun da normal bir bebeğin uyku süresinden fazla olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Sarıkabadayı, 36. hafta sonrasında uyku azalırken ağlamanın arttığını anımsatarak, şu önerilerde bulundu:

 “Prematüre bebekler düzenli uyku, uyanıklık döngüsü geliştirmeleri uzun sürdüğünden özellikle geceleri uyumakta zorluk çekerler. Bu ritmi oluşturabilmeleri için oyun ve uyaranları gündüz saatlerine saklayın. Bebekler daha az ses ve ışıkla daha rahat uyuyabileceğinden, gece bebeğinizi beslerken ya da altını değiştirirken zayıf ışık kullanabilirsiniz. Sallamak, banyo yaptırmak, gezdirmek de yarar sağlayabilir.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı