Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 15.11.2023 e gazete

admin | 15 Kasım 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 15.11.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 15.11.2023 e gazete

HABER METNİ;

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇİFTÇİYE MAZOT DESTEĞİ

-ÜRETİCİ YAKITINI YÜZDE 6 İNDİRİMLİ ALABİLECEK

mazot desteğinin yanı sıra yakıtta yüzde 6’lık indirim sağlanması için imzalar atıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Türkiye Petrolleri (TP) iş birliğinde, 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı ve Gaziantep Çiftçi Kart Mobil Uygulamasını kullanan yaklaşık 40 bin çiftçi, TÜRKVET’e kayıtlı 18 bin hayvan işletmecisi ve AKS’ye kayıtlı bine yakın arıcılık işletmesi TP bayilerinden aldığı yakıtta yüzde 6 indirimden yararlanacak. Yaklaşık 60 bin üretici bu indirimden yararlanmış olacak.

TP ile yaklaşık 60 bin üreticiye geçtiğimiz yıl başlatılan ve kısa sürede başarılı sonuçlar elde edilen çiftçi kart uygulaması ile sağlanan mazot desteğinin kapsamı genişliyor. GBB ve TP arasında yapılan protokolle mazot desteğinin yanı sıra yakıtta yüzde 6’lık indirim sağlanması için imzalar atıldı.

GBB Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı, başta mazot olmak üzere çiftçilere yapmış olduğu desteklerle 2022 yılında 33 bin 180 olan çiftçi sayısını 2023 yılında yaklaşık 40 bine çıkardı. Şimdi de desteklerin kapsamı genişletilerek imzalanan protokol aracılığıyla tarımsal üreticilere indirimli yakıt alışverişi sağlanacak.

GBB ve TP arasında imzalanan protokolün imza törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, İslahiye İlçesi Belediye Başkanı Kemal Vural, Nurdağı İlçesi Belediye Başkanı Yakup Bahar, Yavuzeli İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu, Araban İlçesi Belediye Başkanı Hasan Doğru,  İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, TP Ticari Yakıtlar Grup Müdürü Delil Suna, TP Çukurova Müdürü Müslüm Erçetin, Büyükşehir Belediyesi şube müdürleri  ve STK temsilcileri de katıldı.

ŞAHİN: DOĞRU İŞ YAPINCA ÇKS’YE KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI YAKLAŞIK 40 BİNE ÇIKTI

Başkan Fatma Şahin, üreticinin cebinin rahatlaması için döngüsel sistemde petrolün en önemli nokta olduğunu belirterek, “Bu çok önemli neye kıymet verdiğimizi gösteriyor. Burada bir takım çalışması var. Yazılımcımız da üretimcimiz de kendimiziz. Ortaklık önemli, yol arkadaşlığı önemli, memnuniyet de önemli. Doğru iş yapınca sayı 40 bine çıktı. Bu çok hayati bir durum. Kayıtlı sistemde yüzde 6 ile bunun daha da çoğalacağını düşünüyorum. Maliyetler düşüyor, kar marjı artıyor. Bu çiftçinin cebinin, toprağın rahatlaması demek. Bu sofranın bereketlenmesi demek. Bizi UNESCO’ya götüren döngüsel sistemin başlangıcı demek. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan protokolde yaptığı açıklamada, belediyenin yaptığı yatırımlardan olumlu etkileşimler alındığını belirterek, “Çiftçi kartına sahip tüm çiftçilerimize mazot desteği yaptık. Geçen sene ve bu sene ile birlikte yaklaşık 200 milyon TL’den bahsediyoruz. İnşallah bu can suyu olur, bereketli olur ve çiftçilerimizin bu şekilde bereketli hasılatları olur. Çiftçilerimizle daha büyük projeleri hayata geçiririz.” dedi.

Gaziantep İl Tarım müdürü Mehmet Karayılan, TP’nin altyapıyı çok iyi sağladığını belirterek, “Bu çiftçi kartla birlikte tarım kredi marketleri de dahil olmak üzere birçok indirimden faydalanıyoruz. Sadece geçen sene 4 milyon 400 litreye yakın bir akaryakıt verildi. Çiftçilerimize hayırlı olsun.” diye konuştu.

Türkiye Petrolleri Ticari Yakıtlar Grup Müdürü Delil Suna ise birliktelikten çok mutlu olduğunu ifade ederek geçen yılı sorunsuz kapattıklarını bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceklerini düşündüğünü belirtirken; Türkiye Petrolleri Çukurova Müdürü Müslüm Erçetin de geçen yıl ÇKS uygulamasının ilk defa Türkiye’de hayata geçirildiğini ve proje ile Gaziantep’te 30 bini aşkın çiftçiye 4 bin metre küp yakıt dağıtıldığı bilgisini verdi.

*

*

*

ŞAMPİYONLAR ŞAMPİYONU KUPAYI BAŞKAN TAHMAZOĞLU’NA GETİRDİ

ŞAMPİYONLAR KUPAYI TAHMAZOĞLU’NA TAKDİM ETTİ

Avrupa Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi’nde tüm rakiplerini yenerek Avrupa Ampute Futbol Şampiyonu olan Şahinbey Ampute Futbol Takımı kupayı Onursal Başkan Mehmet Tahmazoğlu’na getirdi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İspanya’da düzenlenen Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi’nde, Polonya’nın Wisla Krakow ekibini finalde yenerek Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kazanan Şahinbey Ampute Futbol Takımını makamında kabul etti.

AMPUTE TAKIMIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

Şahinbey Ampute Futbol Takımının Milli Takımın omurgasını oluşturduğunu ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Kurulduğu günden bu yana Şahinbey Ampute Futbol Takımımızın başarısı için kulüp yöneticilerimiz, futbolcularımız ve antrenörlerimiz büyük bir gayret sarf ediyorlar. Şahinbey Ampute Futbol Takımımız bugüne kadar 4 defa Türkiye Kupası’nı, 3 defa Türkiye Süper Lig Şampiyonluk Kupası’nı, 2 defa Avrupa Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kazandı. Özellikle engellilerden oluşan bir takımın sahalarda bu şekilde başarı göstermesi bizi de gerçekten gururlandırıyor. Alınan başarıda büyük bir fedakârlık, azim, gayret ve inanmışlık var. Türkiye Ampute Milli Takımının omurgasını da Şahinbey Ampute Futbol Takımımız oluşturuyor. Türkiye Ampute Milli Takımımız hem Dünya hem de Avrupa Şampiyonu oldu. Bu alanda Türkiye gerçekten kendisini Dünya’da ispatlamış durumdadır. İspanya’da yapılan Avrupa Ampute Futbol Şampiyonasına katılan Şahinbey Ampute Futbol Takımımız 8 takım arasından 29 gol atıp sadece 3 gol yiyerek namağlup şekilde Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olmuştur. Şahinbey Ampute Futbol Takımımızı kutluyorum. Alınan bu başarı Türkiye’mize ve Gaziantep’imize hayırlı olsun” dedi.

İNANDIK VE BAŞARDIK

Kupayı tüm zorluklara rağmen Türkiye’ye kazandırdıklarını belirten Şahinbey Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı Kulüp Başkanı Cuma Güzel, “Gerçekten çok heyecanlı bir karşılaşmaydı. Şahinbey Belediye Spor Kulübü olarak başkanımızın gayreti ve destekleriyle böyle bir başarı elde ettik. Elhamdülillah başarılarımıza başarı kattık. İspanya’da birbirinden zorlu karşılaşmalar oynadık A ve B grubundan oluşan 2 grupta 8 takım bulunuyordu. Biz B Grubundaydı. 3 takım ile karşılaştık. Sonra A Grubunun ikincisi olan İtalya ile karşılaştık onu da mağlup ederek finale kaldık. Finalde 2-0 mağlup durumdayken 3-2 olması çok zordu ama Elhamdülillah takımımız zoru başardı. Maça çıkmadan önce başkanımız bizleri hiç yalnız bırakmadı sürekli arayarak bizlere moral verdi. Bizde kupayı şehrimize getireceğimizi söyledik. Elhamdülillah onlarda beni mahcup etmediler ve kupayı getirdik. Kupamız Türkiye’mize Şahinbey’imize hayırlı olsun. Bu sporu bu gayret ve destekler devam ettiği müddetçe Türkiye’de en iyi yerlere taşıyacağımıza inanıyorum. Ampute’nin amiral gemisi Şahinbey Belediyesidir” ifadelerini kullandı.

KUPAYI ALACAĞIMIZA İNANMIŞTIK

Şahinbey Ampute Futbol Takımı Antrenörü Fatih Karakuş, “Polonya’nın iyi bir takım olduğunu biliyorduk. Ama bizlerde artı ve eksilerimizi en iyi şekilde değerlendirerek 2-0 yenik duruma düştüğümüz maçtan galip ayrıldık. Maçta 2-0 geriye düştüğümüzde soyunma odasında arkadaşlar biz Gaziantep, Şahinbey ve Türkiye için buradayız dedim. Ben de onların ellerinden neler geleceğini yapacaklarından adım kadar emindim. Sahaya çıktık 2-0 gerideydik ama şunu söyleyeyim 3 değil 4-0 olsa bile biz orada galip geleceğimizi biliyordum. Başkanımızdan Allah razı olsun 2-3 yıl değil 13 yıldır yanımızda” diye konuştu.

*

* SANKO OKULLARI ÖĞRENCİLERİ TÜRKİYE YÜZME ŞAMPİYONASINA GİDİYOR

SANKO Okulları öğrencileri, Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından Kayseri’de düzenlenen “11-12 Yaş Ulusal Gelişim Ligi Yüzme Müsabakaları”nda barajı geçerek Türkiye Şampiyonasına katılma hakkı kazandı.

Yarışmada SANKO Okulları öğrencilerinden Tuna Karakuş, 50 metre Kurbağalama ve Serbest Stilde A barajı ile 100 metre kurbağalama ve serbest stilde B barajını geçti.  Azra Aksoy ise 50 metre serbest stilde A barajını, 100 metre serbest ve sırtüstü stilde B barajını geçerek 1-3 Aralık 2023 tarihlerinde Denizli’de düzenlenecek “12 Yaş Türkiye Şampiyonası”na katılma hakkı elde etti.

SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, öğrencileri ile gurur duyduğunu belirterek, öğrencilerini ve beden eğitimi öğretmenleri Meltem Kalkan ile Mehmet Ali Karakuş’u tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

*

*

SANKO SANAT GALERİSİ’NDE BAKIŞLAR TEMALI RESİM SERGİSİ

-ABDURRAHİM GÜNEY’İN SERGİSİ 17 KASIM’A KADAR GEZİLEBİLECEK

Ressam Abdurrahim Güneyin 27 Ekim 2023’te SANKO Sanat Galerisi’nde açtığı “Bakışlar” temalı resim sergisi devam ediyor.

Resim sanatının hem kendisi hem de ailesi için bir yaşam biçimi olduğunu ve 40 yılı aşkın süredir resim yaptığını belirten Güney, çalışmalarında gözlere ağırlık verdiğini söyledi.

Fon ile portre arasında renk ve ton bağlantısına da dikkat ettiğini kaydeden Güney, portreyi renkli arka plan önünde betimleyerek zıt renkleri yerinde ve dozunda kullanmak suretiyle ifadeyi tuvalin üzerinde egemen bir duruma getirerek izleyici ile resim arasında bağlantıyı güçlendirdiğine dikkat çekti.

Eserlerini Gaziantepli sanatseverlerle buluşturmaktan duyduğu memnuniyeti anlatan Güney’in, tuval üzerine akrilik boya tekniğiyle yaptığı 22 eserinden oluşan “Bakışlar” temalı resim sergisi, SANKO Park AVM’de bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 17 Kasım 2023’e kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

ABDURRAHİM GÜNEY

Abdurrahim Güney, Erzurum Pasinler’de 1969 yılında doğdu. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde yüksek lisans yaptı.

Kişisel 12 sergi açan sanatçının, ulusal ve uluslararası 16 ödülü, birçok resmi ve özel koleksiyonda eseri bulunuyor.

Güney Güzel Sanatlar Akademisi’nde sanatsal faaliyetlerini sürdüren sanatçı, Antalya Atatürk Anadolu Lisesi’nde resim öğretmeni olarak görev yapıyor.

Birçok sanat akımının etkisinde kalan sanatçı, özellikle duygularını, heyecanlarını, sevinçlerini, iç dünyasında harmanlayarak tuvallerine aktardığı için kendisini ekspresyonizmin daha fazla etkilediğini ifade ediyor.

Son dönem çalışmalarının konularını kadın portreleri ve atlar oluşturuyor. Atların Türk kültüründeki önemi, atın anatomik mükemmelliği ve özellikle Türk toplumunda at nalının nazara karşı iyi geldiği söyleminden hareketle atları çalışmalarında kullanıyor.

Özellikle portrelerde fantastik kurgu ve deformasyona giderek gözlerdeki ifadeleri biçimsel anlatım diline dönüştürüp izleyici ile resim arasında bağ kurmaya çalışıyor.

Çalışmalarında kadın portrelerinin izleyici üzerindeki etkisini artırma adına yardımcı figürler kullanan sanatçı, çiçekler, kelebekler köpükler ve baloncukları konularının birer parçası olarak değerlendiriyor.

Kadının doğasında var olan o büyülü güzelliğini diğer bir güzel olan, kısa ve gizemli hayat öyküsüyle tanıdığımız kelebeklerle bütünleştirmeyi severek çalışan sanatçı, “kelebek olur da çiçek olmaz mı” düşüncesinden hareketle bu figürleri kendi anlatım biçimi ile bütünleştirip izleyiciye keyifle bakacağı eserler üretiyor.

*

*

GSO BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi (GSO-MEM) ve Gaziantep Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika’ya ziyarette bulundu.

Ziyaret sonrasında Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ile bir araya gelen öğrenciler yapılan faaliyetler, yürütülen çalışmalar ve düzenlenecek eğitimler hakkında bilgi aldı.

Gençler ile buluştuğu ve böyle bir söyleşi fırsatı bulduğu için çok mutlu olduğunu dile getiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ‘’Bizim bütün derdimiz sizlersiniz, sizler ne kadar mutlu olursanız gelecek o kadar güvenli hale gelir” dedi.

Yapay zeka ve bilgisayar teknolojilerinin hızla geliştiği bir dünyada bizim de çok daha fazla başarılı mühendise ihtiyacımız var diyen Ünverdi, “Bugün Endüstri 4.0 devrimini yaşıyoruz ve ülke olarak Endüstri 5.0’a hazır olmalıyız. Bunu da ancak araştıran, icat yapan, bilim üreten, teknoloji geliştiren mühendislerle başarabiliriz” diye konuştu.

Günümüz şartlarında rekabetin her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Ünverdi şöyle konuştu:

“Bu nedenle kendinizi nitelikli bir mühendis olarak yetiştirmek zorundasınız. Bu nokta da Gaziantep Sanayi Odası olarak bizler de elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Model Fabrikamıza ve GSO-MEM’e gelerek teoride öğrenmiş olduğunuz bilgileri pratik ile pekiştirerek kendinizi geliştirebilirsiniz.’’

Programa katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Zehra Ünal da, “Gençlerin gelecek vizyonlarını çizme noktasında sizlerle buluşmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu noktada bizi burada ağırlayan ve değerli vaktini ayıran Sayın Başkanımız Adnan Ünverdi ve Yönetim kuruluna, değerli bilgiler veren ekibine şahsım ve tüm öğrenci arkadaşlarımız adına teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.

Söyleşi soru-cevap bölümü ve görüşlerin dile getirilmesinin ardından sona erdi.

*

*

*

GSO-MEM’DEN KARBON AYAK İZİ ÖLÇÜMÜ HİZMETİ

-GSO-MEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ CAN KOÇAK:

İŞLETMELERİMİZİ YEŞİL DÖNÜŞÜME GEÇMEYE DAVET EDİYORUZ

-“YEŞİL DÖNÜŞÜME HAZIR OLMA NOKTASINDA İŞLETMELERİMİZİ KARBON AYAK İZİNİ HESAPLAMAK İÇİN HAREKETE GEÇMEYE DAVET EDİYORUZ”

Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi (GSO-MEM) işletmelere uluslararası standartlarda en doğru şekilde karbon ayak izini hesaplama hizmeti sunuyor.

Yeşil Mutabakat Eylem Planı uygulama takvimi çerçevesinde, 1 Ocak 2026 itibarıyla AB ve ABD gibi ülkelerde sınırda karbon vergisi uygulamasına geçilmesi ile birlikte uluslararası ticarette karbon ayak izi belirleyici unsur olacak.

Yükümlülüklerini yerine getiren ülke firmaları rakiplerinin önüne geçerken, hazır olmayan ülkeler sınırda karbon vergisi ödemek zorunda kalarak rekabet edemez hale gelecek.

GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GSO-MEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Koçak Gaziantep’li firmalar olarak karbon ayak izi başta olmak üzere, dönüşüm hazırlıklarına büyük önem verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Avrupa Birliği, 2026 yılından itibaren Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (CBAM) kapsamında AB’ye ithal edilen ürünlerin karbon ayak izlerine ek bir vergi uygulamaya başlayacak. Bu noktada karbon ayak izi baz alınacağından işletmelerin bunu hayata geçirmiş olması son derece önemli olacak” dedi.

AB Yeşil Mutabakatı ile sanayide rekabetin boyutlarının kökten değişeceğinin altını çizen Koçak, ‘’Firmalarımız ve işletmelerimiz Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’mize gelerek karbon ayak izini uluslararası standartlarda en doğru şekilde hesaplatabilir, raporlayabilir, doğrulatabilir ve ihracatta rakiplerinin önüne geçebilirler. GSO olarak; Yeşil Mutabakat konusunda ilk harekete geçen kurumların başında yer alıyoruz. Bu noktada yaptığımız her çalışmada ve her projemizde tüm firmalarımızın sınırda karbon düzenlemesi başlamadan bu kriterlere uygun üretim yapar hale gelmeleri noktasında bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bu değişime hazır olmaları için firmaları harekete geçmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

*

*

DİYABET VE BESLENME SEMİNERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

-BAŞKAN FADILOĞLU: “DİYABETLE MÜCADELEDE SPOR ÇOK ÖNEMLİ”

-DİYABETİ ANLA, FARKINDALIK YARAT

Şehitkamil Belediyesi tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında diyabetle mücadelede beslenmenin kilit rolünü vurgulamak amacıyla ‘Diyabet ve Beslenme’ konulu seminer düzenledi. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’nun yanı sıra beslenme ve spor uzmanlarının da katılım sağladığı programda, sağlıklı yaşam için önemli bilgiler verildi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla farkındalık etkinlikleri kapsamında Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle ‘Diyabet ve Beslenme Semineri’ düzenledi. Şehitkamil Sanat Merkezi’nde (ŞSM) düzenlenen eğitim ve etkinliklere, yaşam boyu spor faaliyetlerine katılan vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Programa; Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Ermeydan, Şehitkamil İlçe Sağlık Müdürü Erol Karataş, GAÜN BESYO Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Alıncak ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil İlçe Sağlık Müdürlüğü eğitim sorumlularının katıldığı etkinlikte Diyetisyen Tuğba Tekerek tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından katılımcıların, diyabet ve sağlıklı beslenme ile ilgili merak ettikleri tüm sorular interaktif bir şekilde devam eden eğitimde yanıt buldu. Etkinliğin ardından Şehitkamil Belediyesi tarafından katılımcılara diyabetle mücadele rehberi takdim edilirken, sağlıklı beslenmeyi sembolize eden yeşil çay ikramı yapıldı.

HAREKETLİ YAŞAM, ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİN BAŞINDA

Diyabet ve Beslenme Semineri’nde katılımcılara yönelik bir konuşma gerçekleştiren Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, hareketli yaşamın diyabeti önleyici tedbirlerin başında olduğunu vurguladı. Başkan Fadıloğlu, konuşmasında şu sözleri kaydetti:

 “14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle düzenlediğimiz programa iştirak ederek bu konuda farkındalık oluşturmamıza destek olan tüm katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum. Diyabette özellikle kan şekeri kontrolünün sağlanmasında yaşam boyu sürdürülebilir spor aktiviteleri, beslenme ve medikal tedavi kadar önemli bir rol oynuyor. Bu noktada gelecekteki muhtemel hastalığın riskini, ciddiyetini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek çalışmalarımızı kurumlar arası iş birliğiyle sürdürüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın günlük fiziksel aktivite oranını yükseltmek adına spor merkezlerimiz, 4 mevsim boyunca aralıksız hizmet veriyor. Spor alanında görevli tüm uzman eğitmenlerimiz çeşitli program ve projeler ile diyabet ve obezite konusunda vatandaşlarımızı sıklıkla bilgilendiriyorlar. Diyabeti anlayıp, farkında olma noktasında hepimiz daha fazla sorumluluk almalıyız. Seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyor, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.”

0

0

0

ÇERAĞ-I VAHDETE PERVANE OLDUM

Aydi Baba yazmış. Habeş Yediler okumuş.

Gaziantep’in eski fotoğrafları eşliğinde keyifle izleyin.

Sözleri :

Çerağ-ı vahdete pervane oldum

(Hasbetenlillah)

Bilinser tac kadem odlara yandım odlara yandım

(Hasbetenlillah)

(ah) Yerim mescid işim itaadıken gör nagihan

Muhabbetle serim sevdaya saldım

(Hasbetenlillah)

Resulullah bu yurdu mü’mine mirat yine mü’mindir

Kabul ettim yönüm mirata döndüm

(Hasbetenlillah)

(ah) Ben Aydi’yem ne var canım feda kıldımsa canane

Ki verdim cümle varım aşkın aldım aşkın aldım

(Hasbetenlillah)

Lebinden çeşmeyi aşka revan oldukça cananın

Hıdırveş nûş edüp ol abe kandım

(Hasbetenlillah)

(ah) Meğer payanı yok derya imiş aşkı dilaramın

O bahri bi-nihayet içre daldım

(Hasbetenlillah)

0

0

Gözel bir hanek ve Eydi (Aydi) Baba

“Kazanıp da yemeli daş…m”

Aydi Baba’nın mesleği Debbağ (Tabak / Derici) imiş.

Zamanın ilim adamllarından birisi Aydi Baba’yla tanışmak,feyz almak için Antebe gelir,Baba’yı sorar ,Alleben’de yarı yeri suyun içinde deri sıyırırken bulur.

Aydi Baba’yı bir tekkede postuna kurulmuş vaaz ederken tahayyül eden adam şaşırır ve biraz da alaycı,küçümseyici bir tavırla ;

-“Baba ,bu ne hal” der.

Aydi Baba,ekmek derdinde çalışıyordur.Yan gözle adama bir bakar

-“Kazanıp da yemeli daş..amm”,der. 🙂

AYDÎ BABA

Gâziantep velîlerinden. İsmi Mehmed olup, babasının ismi Mehmed Nâmî Efendidir. Babası da âlim bir zât idi. Aydî Baba, 1812 (H.1227) senesinde Antep’te doğdu. İlk tahsîline bu vilâyette başlayan Aydî Baba sonra, ilim öğrenmek için, Halep, Kayseri ve İstanbul’a gitti. İlim tahsîlini tamamlayınca memleketine dönüşünde Kayseri Medresesinde bir süre müderrislik yaptı.

Aydî Baba, bir arkadaşı ile berâber tekrar İstanbul’a seyâhate gitti. İstanbul’da Kuşadalı İbrâhim Efendiye talebe oldu ve ondan Halvetî tarîkatını insanlara öğretmek için icâzet, diploma aldı. Bu seyâhatine, dükkânını ve mallarını satıp katılan arkadaşının bir süre sonra parası bitti ve sıkıntıya düştü. Aklından, “Gül gibi işimi ne diye dağıttım da burada sürünmeye geldim.” diye geçirdi. Bu düşünceleri Aydî Baba’ya mâlûm olunca; ona kucağını açmasını söyledi ve takkesini kucağına ters çevirdi. Takkeden bir sürü para döküldü. Ona; “Haydi Antep’e git de dükkan aç!” dedi. Arkadaşı hatâsını anlayıp af diledi ise de, Aydî Baba onu Antep’e gönderdi.

Aydî Baba, İstanbul dönüşünde İki şerefeli Câmide imâmlık yapmaya başladı. Evinin bir bölümünü tekke hâline getirerek insanlara doğru yolu anlattı. Şehrin ileri gelenleri ve halktan pek çok kimse derslerine katıldı. Bir süre sonra Allahü teâlânın aşkı ile yanan Aydî Baba talebelerine; “Biz şeyhlik yapıyorduk ama talebe bile olamamışız. Ben size hoca olmaya lâyık değilim. Eğer halktan uzak olmazsak, Allahü teâlâya yakın olamayız.” diyerek şeyhliği, imâmlığı ve hatipliği bıraktı.

Antep’in bir mahallesinde bir kadın doğum yaparken çok zor durumda kalmıştı. Yanında bulunan kadınlar, kocasına; “Aydî Baba’ya git de hanımının kurtulması için duâ etsin.” dediler. Adam; “O deli ne yapabilir?” diye düşünmesine rağmen Aydî Baba’nın yanına gitti. Durumu anlattı.Aydî Baba gözlerini kapayıp biraz murâkabeden sonra; “Git. Nur topu gibi bir oğlun oldu. Allahü teâlâ onu sâlih kullarından eylesin.” dedi. Adam yine kalben inanmayarak evine gitti. Evdeki kadınlar bir erkek çocuğu olduğunu müjdelediler. Adam, Aydî Baba hakkındaki bu düşüncelerine tövbe etti.

Aydî Baba, Allahü teâlânın aşkı ile çok güzel şiirler söyledi. Fakat cezbe hâlinde söylediği bâzı sözleri ve davranışları yüzünden tenkitlere uğradı. Bir ara Birecik’e sürgün edildi. Sonra tekrar Antep’e geldi. Dönüşünden kısa bir süre içinde 1865 (H.1282)’te Antep’te vefât etti. Eski Mezarlığa defnedildi ise de kabri sonraları kurulan Yeni mezarlığa nakledildi.

Aydî Baba, Allahü teâlânın aşkı ile Yûnus Emre gibi şiirler söylemiştir. Gündüz yazdığı şiirlerinde Aydî, gece söylediği şiirlerinde ise Aynî mahlasını kullanmıştır. Aydî Baba’nın şiirlerinin toplandığı bir dîvânı vardır. Yazması, Süleymâniye Kütüphânesi Yazma Bağışlar No: 2063’de vardır. Ayrıca 1937’de Gaziantep’te neşr edilmiştir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı