Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 07.11.2023 e gazete

admin | 07 Kasım 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 07.11.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 07.11.2023 e gazete

HABER METNİ;

BAKAN GÖKTAŞ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN SOSYAL PROJELERİNİ BAŞARILI BULDU

BAKAN GÖKTAŞ AİLE AKADEMİSİNDE

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, toplumun en temel yapı taşı olan aile kurumunu daha sağlam temeller üzerine inşa etmek amacıyla hizmete hazır hale getirilen Gaziantep Aile Akademisi’ni ve Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan Engelsiz Yaşam Merkezi’ni yerinde gördü.

Bakan Göktaş, Gaziantep’teki programı kapsamında Gaziantep Modeli’nin en iyi örnekleri arasında yerini alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ve birçok kamu ve özel kuruluşun iş birliğinde hayata geçirilen Gaziantep Aile Akademisi’ni inceledi.

Bu çerçevede Bakan Göktaş’ın koruyucu, önleyici tedbirlerin alınacağı ve paydaş kurumların yetkin personellerince belirlenen müfredat kapsamında faaliyet gösterecek akademideki ziyaretine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin eşlik etti.

İncelemede Başkan Fatma Şahin, Gaziantep Modeli ile hayat bulan akademinin faaliyete geçmesiyle kente kazandıracağı avantajlar başta olmak üzere paydaş kurumların hangi konularda ve ne gibi alanlarda akademiye destek vereceğine ilişkin Bakan Göktaş’a bilgi verdi.

Bakan Göktaş, kentteki ziyaretine 13 bin 800 metrekare kapalı, 18 bin 640 metrekare de açık alanda hizmet veren ve kapasitesiyle Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan Engelsiz Yaşam Merkezi’nde devam etti. Burada danışanlar ve aileleriyle bir araya gelen Bakan Göktaş, incelemeleri sonrasında merkezin uyguladığı tedavi yöntemleri ile eğitimlerin örnek alınması gereken bir nitelik taşıdığını söyledi. Daha sonra Bakan Göktaş, danışanların mini konserini dinleyerek, onlarla sohbet etti.

0

0

YÜZYILIN FELAKETİNE RAĞMEN GAZİANTEP’TEN

AYDA 8,2 MİLYAR DOLAR İHRACAT

GAZİANTEP’TEN 10 AYDA 8,2 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Eylül ayına göre ihracatını %3,12 artıran Gaziantep, gerçekleştirdiği 904 milyon 754 bin dolarlık ihracat ile Ocak-Ekim döneminde 8 milyar 223 milyon 79 bin dolar ihracata ulaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Gaziantep’imiz ekim ayında bir önceki aya göre %3,12 artışla 904 milyon 754 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre %5,5 düşüş olsa da tüm zorluklara rağmen üretmeye, istihdam yaratmaya ve ülkemizin ihracatında lokomotif olmaya devam eden ihracatçı üyelerimize, iş insanlarımıza ve tüm çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Umut ediyorum ki 2023 yılını 10 milyar dolar üzerinde kapatacak ve 2024 yılında daha da azimle çalışarak ihracat rekorları kırmaya devam edeceğiz.” dedi.

2022 yılı Ocak-Ekim dönemine göre %5,4 geride olduklarını fakat bundaki en büyük etkenin bölgeyi derinden sarsan deprem felaketi olduğunun altını çizen Başkan Yıldırım, “Yüzyılın felaketine rağmen şehrimiz bir önceki yıla göre yalnızca %5,4 geridedir. Her zaman dile getiriyorum Gaziantep merkezde deprem hasarının az olması bu kentin ekonomik anlamda az hasar aldığı anlamına asla gelmez. Üyelerimizin neredeyse tamamı bu felaketten fazlasıyla etkilendi. Kimisinin makinesi hasar aldı üretim yapamadı ve müşterisini, pazarını kaybetti. Kimisi de bizzat deprem bölgesiyle iş yaptığı için müşterisinin tamamını kaybetti. Dolayısıyla depremin fiziki hasarı Gaziantep merkez de az olsa da ekonomik hasarı büyük oldu. Ama çok şükür ki ihracatçı üyelerimiz genetik kodlarına işlemiş zorluklarla mücadele edebilme yeteneği sayesinde çalışmaya azimle devam etti. Bununla birlikte küresel ekonomideki yavaşlamanın ve gelişmelerin olumsuz etkilerini de göz ardı edemeyiz. Özellikle en güçlü pazarlarımızdan Avrupa’daki talep daralması ihracat performansımızı olumsuz etkileyen nedenler arasında. Ben inanıyorum ki 2024 yılında üyelerimizle, iş insanlarımızla el ele vererek, projeler geliştirip bizzat ihracat danışmanlıkları yaparak ihracat açıklarımızı kapatacak ve ülkemizin lokomotif kenti olmaya devam edeceğiz.”

*

*

*

GSO’DAN, ÇİN HALK CUMHURİYETİ ÇIKARMASI

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Gaziantep İl Müdürlüğü iş birliğinde, ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik Çin Halk Cumhuriyeti Yurt Dışı İş Gezisi Organizasyonu düzenlendi.

GSO üyesi firmaların temsilcilerinden oluşan heyet, gezi kapsamında 134. Çin Canton Fuarı’nı ve nitelikli üretim yapan firmaları ziyaret etme fırsatı buldu.

Fuarda, Guanco Ticaret Ataşesi Şerife Yıldırım Demirel, Dilan Can, fuarın milli katılım organizasyonunu düzenleyen ve aralarında İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer ile Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca’nın da yer aldığı İTO yetkilileriyle bir araya gelinerek görüşmeler gerçekleştirildi.

Heyet, gezi kapsamında; Guangdong Ayakkabı Üreticileri Derneği’ni de ziyaret ederek ikili iş görüşmeleri ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda, iki ülkenin ayakkabı endüstrisinin mevcut durumu, avantajları ve iş birliği konularında bilgiler paylaşılarak, Çin ve Türk ayakkabı endüstrisi şirketlerinin ihtiyaçları doğru bir şekilde bağlamalarına, yabancı pazarları genişletmelerine ve daha fazla sipariş almalarına yardımcı olmak için tasarlanan kazan-kazan platformu oluşturulması ve yabancı pazarların genişletilmesi noktasında neler yapılabileceği hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantının ardından heyet, Çin’de nitelikli üretim yapan ayakkabı fabrikalarını yerinde ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu.

*

*

BAŞKAN TAHMAZOĞLU’DAN AMPUTE FUTBOL TAKIMINA MORAL ZİYARETİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şampiyonlar Ligi maçları için İspanya’ya gidecek olan Şahinbey Ampute Futbol Takımı’na moral ziyaretinde bulundu.

Şahinbey Belediyesi Ampute Futbol Takımı bu yıl İspanya’da düzenlenecek olan EAFF Champions League 2023 maçları için son hazırlıklarını tamamladı. Son olarak 2021’de Gaziantep’te düzenlenen ve 8 ülkenin şampiyonlarını eleyerek kupayı alan mavi-beyazlı takım, kupayı ikinci kez Gaziantep’e getirmek için mücadele edecek.

TAKIMIMIZA GÜVENİYORUM

Şahinbey Ampute Futbol Takımı Onursal Başkanı Mehmet Tahmazoğlu 08.11.2023 Çarşamba günü yola çıkacak olan Şahinbey Ampute Futbol Takımı ile bir araya gelerek başarılar diledi.

Başkan Tahmazoğlu kupanın favorisi olduklarını belirterek “Şahinbey Ampute Futbol Takımımız İspanya’da düzenlenecek olan EAFF Champions League 2023 turnuvasına katılacak. Çeşitli ülkelerin şampiyon takımları İspanya’da karşı karşıya gelecek. Şahinbey Belediyesi olarak 2021 yılında düzenlene EAFF Champions League’ne ev sahipliği yapmıştık ve o turnuvada Şahinbey Ampute Futbol Takımımız kupayı müzemize getirmişti. Şimdiki hedefimiz bu önemli kupayı ikinci kez şehrimize kazandırmak. Takımımıza ve teknik ekibimize güveniyorum” dedi.

KUPAYI İKİNCİ KEZ ALACAĞIZ

Hedeflerinin Şampiyonlar ligi kupası olduğunu ifade eden Şahinbey Ampute Futbol Takımı Kulüp Başkanı Cuma Güzel, “Şahinbey Ampute futbol Takımımız 9-13 Kasım arasında İspanya’nın Malaga şehrinde 8 ülkenin katıldığı Şampiyonlar Ligi’ne gidiyor. Takımımıza güveniyorum daha önce elde ettiğimiz başarıyı tekrarlayarak Gaziantep ve Türk halkına Şampiyonlar Ligi kupasını hediye etmek için mücadele edeceğiz. Şahinbey Ampute Futbol Takımımız daha önce 3 lig, 3 Türkiye Kupası, 1 de Şampiyonlar Ligi kupasını kazandı. İnşallah ikincisini de alacağız.” dedi.

*

*

HKÜ, ‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE BİR ADIM DAHA İLERİ’ HEDEFİNİ ‘SIFIR ATIK BELGESİ’ İLE TAÇLANDIRDI!

Kurulduğu günden bu yana çevre dostu uygulamaları benimseyen ve sürdürülebilir bir kampüs oluşturan Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), 12/07/2019 tarihli ve 30289 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’ne uygun Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazandı.

Sürdürülebilirliğin HKÜ’nün vizyonunun önemli bir unsuru olduğunun altını çizen HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “GreenMetric tarafından dünyanın en yeşil ilk 300 kampüsü arasında gösterilen üniversitemizin enerji ihtiyacının yaklaşık %70’i kendi yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan karşılanmaktadır. Son dönemde, kampüsümüzde sürdürülebilir sosyal alanlar oluşturduk, on bine yakın yeni fidan diktik, bisiklet yollarımızı artırdık ve yeniledik, yağmur sularının toplanması ve yeniden değerlendirilmesi ile ilgili projeler de gerçekleştirdik. Sıfır Atık Belgesi, HKÜ’nün çevreye ve sürdürülebilirliğe verdiği değeri bir kez daha ortaya koyuyor. Sıfır Atık Belgesi’ni almanın sorumluluğuyla, HKÜ olarak, çevre dostu uygulamalarımızı daha da ileriye taşımak için hep birlikte var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Sıfır Atık Yönetim Sistemi; firmaları, kurumları ve kuruluşları uygulaması gereken 7 aşamalı yol haritasıyla ile sürece dahil ediyor. Sistem, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik ederken, israfın önlenmesini, atık miktarının azaltılmasını, malzemelerin yeniden kullanılmasını ve geri dönüşümünü de sağlıyor.

*

*

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

-“EKİM AYINDA GAZİANTEP’TEN 904 MİLYON 754 BİN DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK”

 YENİ PAZARLARA YÖNELMELİYİZ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekim ayında Gaziantep’ten 904 milyon 754 bin dolar ihracat yapıldığını belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, ocak-ekim döneminde ise Gaziantep’in ihracatının 8 milyar 223 milyon 79 bin dolar olduğunu kaydetti.

Gaziantep’in hem aylık hem de dönem bazında en fazla ihracat yapan 6. il olduğunu kaydeden Ünverdi, “Türlü sorunlar karşısında büyük mücadele ile üretim yapan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Sürdürülebilir bir sanayi ve sürdürülebilir ihracat için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 Bölgemizde yaşanan gelişmeler ve dünyadaki gerilimler dikkate alındığında ürün tedarikindeki sorunların ve ticari risklerin devam ettiğini kaydeden Ünverdi, “Bu sebeple proje bazlı çalışarak pazar çeşitliliğimizi artırmalı, yeni pazarlara yönelmeliyiz. Maliyetlerin artması nedeniyle en güçlü olduğumuz tekstil başta olmak üzere rakiplerimize göre bir dizi dezavantajlar yaşıyoruz. Hindistan ile AB arasında geçen yıl başlayan serbest ticaret anlaşmasında yakın zamanda mutabakata varılması ve AB tarafından rakip ülkelerle yapılan anlaşmalar pazardaki risklerimizi artırıyor. Enflasyon, kur baskısı ve finansmana erişim ve yüksek fiyatlar da ihracatçılarımızı olumsuz etkiliyor. Sorunlarımızın üstesinden gelmek için de ülke olarak Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ile üretimlerimizdeki katma değeri ve buna bağlı olarak ihracat birim değerlerimizi artırmak durumundayız” diye konuştu.

 Gaziantep Sanayi Odası’nın firmaların ihracatçı olabilmeleri ve dış ticaretlerini geliştirebilmeleri için yürüttüğü İhracat Akademisi projesine dikkati çeken Ünverdi, firmaları projeden faydalanmaya davet etti.

2018 yılında başlayan projede 8’inci dönem eğitim programına başlandığını belirten Ünverdi, şunları aktardı: “Firmalarımızın dış ticaret alanında rekabetçiliğinin artırılması, ürettikleri ürünlerin pazar payının geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan donanımlı dış ticaret personeli istihdamının sağlanması amacıyla gerçekleştirilmekte olan İhracat Akademisi projesinde, 7 eğitim döneminde toplamda 113 firmadan 128 kursiyerin katılımı ve bu süreçte 1600 eğitim saati ile faaliyetler gerçekleştirilmiştir. İhracat Akademisi Projesi kapsamında, odamız üyesi firmalarımıza Pazar Araştırması ve Hedef Pazar Tespiti, Hedef Pazarlarda Potansiyel Alıcıların Tespiti, Uluslararası Satış Teknikleri ve Uluslararası Pazarlama konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesi ve firmalara ticari istihbarat danışmanlığı konusunda destek sağlanmaktadır. Düzenlenen programının ardından firmaların edinmiş oldukları bilgiler doğrultusunda potansiyel alıcı firmalarla görüşerek ihracat kapasitelerinin artırılmasına imkan sunulmaktadır. İhracat rakamlarımızı artırmak, firmalarımıza katkıda bulunmak için iş dünyamızı projemize katılmaya bekliyoruz.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı