Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 06.11.2023 e gazete

admin | 06 Kasım 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 06.11.2023 e gazete

HABER METNİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım:

MHP’SİZ İKTİDARLAR OLMAZ, HÜKÜMETLER YÖNETİLMEZ

”MHP GENİŞLETİLMİŞ BÖLGE İSTİŞARE TOPLANTILARI”  Gaziantep’de yapıldı.

MHP Genişletilmiş Bölge İstişare Toplantısında konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım partisine yönelik ve Yerel seçimlere yönelik ittifak çalışmaları konusunda bilgiler verdi.

  Türkiye’de seçimin galibinin Milliyetçi Hareket Partisi olduğunu ifade eden Yıldırım  şu önemli açıklamalarda bulundu; “biz bunu düşmanımıza söylettik. Dostumuzun söylemesi hiç önemli değil. Düşmanımız bizi nasıl değerlendiriyor biz bunu söylettik. MHP kurumsal kimliği ve şahsiyeti ile adam gibi seçime girdi ve kapı kapı gezdi ve Türkiye’nin üçüncü partisi olarak seçimden çıktı. Bu süreç içerisinde hiç kimseye yanlış yapmadı. Cumhur ittifakının her bir maddesine, anlayışına ters düşecek bir şey yapmadı. Tabiri caiz ise zillet ittifakı gibi ortaklarına kazık atmadı. Adam gibi seçime girdi. Adam gibi kendine verdiği oyu gitti Cumhurbaşkanına da verdi. Ve ortaya bir şeyi ortay koydu. Türkiye’de Milliyetçi hareket partisiz Türkiye olmaz. İktidarlar olmaz, hükümetler yönetilmez.”

                                    AK Parti ile MHP’nin yerel seçimler için bir araya geldiğini, genel prensipleri ve kriterleri konuştuklarını, sonucun da en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Yıldırım, “Diğer tarafta da zillet ittifakı var. Seçimden beri bu ittifakın mensuplarında birbirleriyle ilgili karalamalar, sövmeler, aşağılayıcı cümleler kullanmalar gelenek haline geldi.” dedi.

MHP Genişletilmiş Bölge İstişare Toplantısında konuşan MHP İl Başkanı Mustafa Bozgeyik ise Kızılelma seferberliğinden ödün vermeden yola devam edeceklerini ifade etti. Bozgeyik ayrıca   Filistin Gazze’deki İsrail saldırına değinerek ;Ülkemize devletime ize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bundan 109 sene Filistin’in güvenliğinin Türkiye’nin güvenli olduğunu ifade etti.

Toplantıya Gaziantep’in yanı sıra Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin’den milletvekilleri, il başkanları ve partililer katıldı.

*

*

ÇİFTÇİLERE 10.000 KAMYONLUK DESTEK

Çiftçilere 7 yıldır öneli destekler sağlayan Şahinbey Belediyesi bugüne kadar Şahinbeyli çiftçilere 10.000 kamyonluk arpa, buğday, gübre, mısır ve mercimek gibi birçok destekte bulundu. Şahinbey Belediyesi çiftçilere destek geleneğini bu yılda sürdürerek 3.800 ton buğday, arpa tohumu ve gübre dağıtımını Kapçağız Mahallesinde başlattı.

Çiftçilere 7 yıldır buğday, arpa tohumu, gübre, hayvan yemi, zeytin ve fıstık fidanı dağıtımı yapan Şahinbey Belediyesi bu yıl da arpa, buğday ve gübre tohumu dağıtımına Kapcağız Mahallesi’nde başladı.  Şahinbey Belediyesi sertifikalı tohum ve kimyevi gübre desteği kapsamında 1.800 tona kadar arpa ve buğday tohumu ve 2.000 tona kadar kimyevi gübre dağıtımı gerçekleştirecek.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, çiftçinin emeğinin çok önemli olduğunu belirterek “Şahinbey Belediyesi tarafından halkta karşılığı olan çok güzel bir proje yapılmış. Bu toprakların ve çiftçilerimizin emeklerinin ne kadar kıymetli olduğunu çok iyi biliyorum. Yapılan bu proje için Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nu canı gönülden tebrik ediyorum. Yapılan bu hizmet temel belediyecilik hizmetleri gibi görünmeyebilir. Ancak Şahinbey Belediye Başkanımız yapılacak en kıymetli işlerden birini yapmış. Verilen bu ürünler memlekete rahmet olarak yağacak. Rabbim çiftçilerimizin emeklerini boşa çıkarmasın” dedi.

BAŞKANIMIZ ÇİFTÇİLERİMİZİN İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ŞEYİ VERMİŞ

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlı “Göreve geldiğimiz günden bu yana Gaziantep aşkıyla çalışmaya devam ediyoruz. Göreve geldiği günden bu yana da Şahinbey için canla başla çalışan bir Belediye Başkanımız var. Bakanlık düzeyinde çiftçilerimize destek veriyor. Allah kendisinden razı olsun. Gübreden buğdaya, arpadan hayvan yemine, süt sağım makinalarından fidelere kadar Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu çiftçimizin ihtiyaç duyduğu her şeyi dağıtmış. Ayrıca vermiş olduğu canlı hayvanlarla hayvancılığı geliştirerek üretimi arttırıyor. Çiftçilerimize buradan İstanbul’a gidip gelinecek hatta birde Adana’ya gidip gelinecek kadar; 3.000 km’lik arazi yolu açmış Şahinbey Belediye Başkanımı bir kez daha tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımız başımızda olduğu sürece sizlerin her zaman yanında olup destek olacağız” dedi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu çiftçinin ve hayvan yetiştiricilerinin her zaman yanında olduklarını belirterek “Çiftçilerimize 2.000 ton gübre, 1.000 ton arpa, 800 ton da buğday olmak üzere toplamda 3.800 ton dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Tohumlarımız TİGEM’in sertifikalı tohumları. Çiftçilerimizin verimli ürün alması noktasında gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz. İlk buğday dağıtımı ile başladık ve daha sonra çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda projelerimizi geliştirerek desteklerimizi arttırdık. 33.500.000 adet fide dağıtımı gerçekleştirdik. Bunun dışında hayvan yetiştiricilerimiz için hayvan yemi ve meralara 11 tane su kuyusu açtık. Köylerde hayvancılık yapmak isteyen ama durumunda olmayan vatandaşlarımıza 2 tane gebe inek veya 16 koyun 1 koç verdik. Sadece yem, buğday, arpa ve gübre dağıtımında verilen destek 7.300 kamyon yapıyor. Diğer verilen destekleri de kattığımızda çiftçimize yaklaşık 10.000 kamyon destek sağlamışız. Yani yapıyormuş gibi değil. Gerçekten çiftçiye destek oluyoruz ve bu desteklerin artarak devam edeceğini çiftçilerimize müjdeliyorum” dedi.

ÇOK GÜZEL VERİMLER ELDE EDİLECEK

Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan ise çiftçilere önemli destekler sağlandığını ifade ederek “Çiftçilerimiz gece gündüz demeden üretim için çalışıyor. Bize düşen ise onlara destek çıkmak. Elimizden geldikçe Şahinbey’de dahil olmak üzere tüm ilçelerimizde sulama projelerinin tamamını destekledik. Bununla birlikte her çiftçimize ekipman desteği sağlıyoruz. Bu bereketli toprakları bereketli ürünlerle buluşturduğumuzda çok güzel verimler elde edeceğiz. Şahinbey Belediyesi’nin ne yaptığını değil artık ne yapmadığını soralım diye düşünüyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımız çiftçilerimize çizmesine kadar verdi. Kendisine verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi

Düzenlenen törene Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun yanı sıra Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlı, Şahinbey İlçe Kaymakamı Mehmet Emin Taşçı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Mehmet Berk, AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Mehmet Tiryaki, Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Şahinbey Tarım İlçe Müdürü Mustafa Güzel, meclis üyeleri ve çiftçiler katıldı.

*

*

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN AYÇİÇEĞİ İHRACATI 9 AYDA 400 MİLYON DOLAR

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu: “Trakya’daki ayçiçeği üreticilerine verilen destekten memnunuz”

Tarımsal destek kapsamında Trakya’daki Meriç ve Kuzey Marmara havzalarında yetiştirilen yağlık ayçiçeği için üreticilere ödenen tutarın ton başına 1.000 TL’den yeni dönemde 1.500 TL’ye çıkarılmasını değerlendiren Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, aşırı sıcaklara bağlı olarak verim kaybı yaşayan bölgede verilen bu desteği ayçiçek yağı üreticileri olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Kasım ayına sayılı günler kala yağmur sezonunun henüz başlamadığına dikkat çeken Kadooğlu, verilen desteğine önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Şu an Trakya’daki üreticilerimizin kötü bir hasat sezonu geçirdiklerini biliyoruz, öyle ki bazı noktalarda verim kaybının yüzde 75’lere ulaştığı bilgisini alıyoruz. İklim şartları nedeniyle yaşanan verim kaybı karşısında üreticilerin bir mağduriyet yaşamaması için, kamunun hızlı hareket ederek desteğini artırması çok yerinde olmuştur. Yağlı tohumlar şu anda Türkiye’nin en fazla ithal ettiği 10 üründen biri ve yakın coğrafyamızdaki Ukrayna-Rusya krizi hammaddeye erişim konusundaki belirsizlikleri tetikliyor. Bu durum karşısında yerli üretimin sürdürebilirliğini sağlamak üzere, şartların elverişsiz olduğu dönemlerde üreticilere verilen destekler önemini daha da artırıyor. Yeraltı sularının yetersiz seviyede olduğu ve su kısıtı yaşandığı tespit edilen bölgelere verilmesi planlanan sertifikalı tohum kullanım desteği de bizce büyük önem taşıyor.”

“Güneydoğu Anadolu bölgesinin ayçiçeği ihracatı 9 ayda 400 milyon dolar”

KG başına ihracat fiyatlarında yüzde 25 düzeyinde yaşanan düşüşe rağmen Türkiye’nin yılın ilk 9 ayında 1,1 milyar dolar düzeyinde bitkisel yağ ihraç ettiğini ifade eden Kadooğlu şunları söyledi:

“Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak yılın ilk 9 ayında 400 milyon dolar bitkisel yağ ihracatına imza atarak, Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payımızı yüzde 36’ya taşıdık. Gelecek dönemde farklı pazarlara açılarak yeni iş fırsatlarıyla bir açılım sağlayabiliriz. Özellikle ayçiçek yağı tüketiminin artmaya başladığı Asya ülkeleri ilgimizi çekiyor. Sektörümüzün Güneydoğu Anadolu bölgesinden Uzak Doğu pazarına ihracatı geçen yıl 40 milyon doları aşmış, bu gelirin 10 milyon dolardan fazlası da ayçiçek yağından gelmişti. Bu bölgedeki gıda ithalatçısı firmalarla temaslarımız devam ediyor.”

*

*

Avustralya, Halı Sektörü İçin Önemli Bir Pazar

GAZİANTEP HALI SEKTÖRÜ AVUSTRALYA’YA AÇILIYOR

Malezya’daki temaslarını tamamlayan Gaziantepli halıcılar Avusturalya’ya geçerek buradaki görüşmelerine başladı. İlk olarak Türkiye’nin Sydney Konsolosluğunu ziyaret eden Zeynal Abidin Kaplan başkanlığındaki heyet burada Türkiye Avustralya Büyükelçisi Ufuk Gezer ve Türkiye’nin Sydney Başkonsolosu Ali Sevim’le bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

Ticaret Bakanlığının desteğiyle Malezya-Avustralya Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyen Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği üyelerinden oluşan heyet Malezya’daki temaslarını tamamlayarak Avustralya’ya gitti. Zeynal Abidin Kaplan Başkanlığındaki heyet Avusturalya temaslarına Sydney Türkiye Başkonsolosluğunu ziyaret ederek başladı. Ziyarette Türkiye Avustralya Büyükelçisi Ufuk Gezer ve Türkiye’nin Sydney Başkonsolosu Ali Sevim’le bir araya gelen heyet Avustralya hakkında bilgiler aldı. Uzak ülkeler projesi kapsamında gerçekleştirilen Malezya-Avusturalya Sektörel Ticaret Heyetinin temel amacının bu ülkelere daha fazla halı ihracatı yaparak her iki ülkedeki pazar paylarının arttırılması olduğunu ifade eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan verimli geçen Malezya ziyaretlerinin ardından dünyanın farklı ülkelerinden yıllık ortalama 400 milyon dolarlık halı ithalatı gerçekleştiren Avustralya’ya 2022 verilerine göre Türkiye’den toplam 25 milyon 940 bin dolarlık halı ihracatı yapıldığını bu ziyaretle birlikte Türk halı sektörünü ve yenilikçi ürünleri tanıtarak Avustralya pazarından daha fazla pay almayı hedeflediklerini ifade etti. 

Avusturalya’da Gaziantepli Halıcılar Bütün Sektörler İçin Öncü Rolü Üsteniyor

Gaziantepli halıcılarla uzun uzun sohbet eden Türkiye Avusturalya Büyükelçisi Ufuk Gezer Avusturalya’nın sadece halı sektörü için değil bütün sektörler için önemli bir pazar konumunda olduğunu ifade ederek “Öncelikle Gaziantep’ten Avustralya’ya gelen Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği heyetini burada ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Avustralya nüfus olarak 26.5 milyonlu nüfusa sahip olup yüksek bir alım gücüne sahip. Gaziantep’in hem kalite hem de kapasite bağlamında halı sektöründe dünyadaki liderliğini Avusturalya’ya da yansıtabileceğini düşürüyorum. Bunun yanı sıra Türkiye’den bütün yatırımcılarımızı Avusturalya’da daha fazla yatırıma bekliyoruz. Ticaret Bakanlığımızın uzak ülkeler stratejisi bağlamında Avustralya’ya cazip teşvikleri var. Bu teşviklerden yararlanarak yatırımcılarımızı Avusturalya pazarına daha fazla girmeye teşvik ediyoruz. İnşallah halıcılarımız bu konuda öncü rol üstlenecekler, bir bayraktarlık rolü üstlenecekler. Hem kalitesiyle hem de kapasitesiyle Gaziantep bu rolü oynamaya bence fevkalade müsait onun için GAHİB heyetini burada ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz.” dedi.

Türkiye Avustralya Büyükelçisi Ufuk Gezer ve Türkiye’nin Sydney Başkonsolosu Ali Sevim’e teşekkür eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan gördükleri ilgiden dolayı teşekkür ederek günün anısına birer plaket takdim etti. Ziyaretin ardından GAHİB heyeti Sydney’de halı ithalatı gerçekleştiren firmaları ziyaret ederek firma yetkilileriyle karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

*

*

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN 116.000 BİSİKLET

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu öğrencilere 6 takdir ile başlattığı başarıyı ödüllendirme kampanyasının 2 teşekküre düştüğü müjdesini verdi. Şahinbey Belediyesi başlattığı bu proje ile 116.000 öğrenciye bisiklet hediye etmiş olacak.

Öğrencilere bisiklet hediye ederek onların yüzünü güldüren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu 6 takdirle başlattığı kampanyayı 2 teşekküre düşürdüğünün müjdesini sosyal medya üzerinden verdi. Takdir alan öğrencileri bisiklet hediye eden Başkan Mehmet Tahmazoğlu teşekkür belgesi olan öğrencilere de müjde vererek 2 teşekkürü olan öğrencilere bisiklet hediye edeceklerini ifade etti.

2 TEŞEKKÜRE 1 BİSİKLET

Sosyal medya üzerinden öğrencilere müjde veren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Gençleri ödüllendirmeye ve spora teşvik etmeye devam ediyoruz. Tüm gençlerimiz bisiklet sahibi olmak istiyor. Şahinbey Belediyesi olarak 116.000 bisiklet alarak öğrencilerimize hediye edip başarıya teşvik ediyoruz. Daha önce 6 takdire bir bisiklet hediye ederek başlattığımız kampanyamızı süreç içerisinde 2 teşekküre kadar düşürdük. İki teşekkürü olan her öğrencimize bisiklet hediye ediyoruz. Tüm öğrencilerimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

*

*

AYINTAB’A DAİR

GAZİANTEP’TE SOKAK LEZZETLERİ.

Sokak lezzetleri adı üstünde; sokaklarda, açık alanlarda hazırlanan ve satılan gıda ürünlerinin genel adıdır.

Sokak yiyeceklerini tüketme alışkanlığı Osmanlıdan günümüze uzanan tarihi süreçte yeme kültürümüzün önemli bir parçası olurken, lokantaların henüz hayatımızda ilgi görmediği yıllarda ev dışında yeme-içme ihtiyacının giderildiği akla gelen ilk adres olmuştur.

Sokak lezzetleri evlerimizin mutfağında hazırladığımız bildik geleneksel tatların sokağa yansıması, halka ilk elden sunulması gibidir.

Sokak lezzetlerine olan ilginin temelinde tüketicilerin sosyoekonomik durumu ve yerel halkın yemek kültürüne olan düşkünlüğü, lezzetteki seçiciliği belirleyici rol olmaktadır.

Sokak lezzetçileri birey ve toplum olarak aceleciliğimizden, hızlı tüketme alışkanlığımızdan doğmuştur.

Sokak yiyecekleri genellikle bölgeye has damak tatlarından oluşmakta, bölgenin yeme içme kültürüne göre şekillenmekte ve gelişmektedir.

Sokak lezzetleri bazen eğlencelik olabileceği gibi, bazen tatlı, bazen yemek, bazen meşrubat olarak karşımıza çıkabilmektedir. Gruplandırmak gerekirse sokak lezzetleri karın doyurmak, öğün geçiştirmek, eğlencelik, bazen de ek gıda olarak sınıflandırabiliriz

Sokak gıdaları, ana hazırlık aşamaları olan; kızartma, kavurma, ızgara, haşlama, fırınlama ve buharda pişirme yanı sıra geleneksel özelliklere bağlı olarak çiğ şekilde de satılmaktadır.

Türk yeme kültürünün bir parçası olan   sokak yiyecekleri günlük yaşamın bir parçası gibidir. Hızlı ve pratik yeme alışkanlığımızın önemli temsilcileridir. Sokak lezzetlerini dört mevsim görmek mümkündür.

Sokak lezzetleri aynı coğrafyada yaşıyor olsak da illerimiz arasında benzerlikler olduğu gibi, mevsime ve yeme içme alışkanlıklarına göre farklılıklarda söz konusudur.

Mesela Gaziantep’te nohut dürümü, Urfa’da ciğer, Adana şırdan, Ankara’da kokoreç yöresel tadın sokaktaki önemli temsilcileri, satanlar da bu kültürün geleceğe taşıyıcılardır.

Gaziantep ve yöresi kendine özgü dokusu, tarihi birikimi, coğrafi konumu, mevsimsel özellikleri ile birlikte geçmişten günümüze zenginleşen, değişen oldukça çeşitli sokak lezzetlerine ve sokakta beslenme kültürüne sahiptir.

Gaziantep’te Sokak lezzetleri genellikle kaldırımlarda, sokak aralarında, okul çevrelerinde, spor tesisleri, oto ve tren garlar gibi nüfus yoğunluğunun arttığı kamusal alanlarda seyyar arabalar ve tezgahlarda görmek mümkündür.

Gaziantep’te sokak lezzetlerini sıralamak istersek mevsimlere göre farklılıklar gösterse de akla ilk gelenler: Nohut dürümü, Zeytin piyazı, patlıcan, patates kızartması, Ciğer kebabı, kıyma ve tike kebaplar, et köfte, tavuk şiş, Lahmacun, firik pilavı, kahke(simit), meyan şerbeti, urumu dut suyu, karsambaç, dondurma, somur somur bitmez, avare leblebi, elma şekeri, pamuklu şeker, Şam tatlı, halka tatlı, mevsimine göre kuruyemişler, taze Antep fıstığı, duzluca (kaynamış nohut), patlamış ve kaynamış mısır, kestane, badem şekeri, nane şekeri, mevsimine göre taze nohut, marul.

Gaziantep’te sokak lezzetlerine her daim talep olmuştur. Ama özellikle ramazan ayı boyunca; Kale Altında açık havada ayak üstü ciğer kebabı yemek, sokak lezzetleri olan meyan şerbeti, helva, çeşitli tatlılar, ramazan kahkeleri vaz geçilmez hale gelir, sokaktan iftar sofralarına taşınır.

Dün sokak lezzetlerinden olan naneli şeker satıcısı sosyal hayatımızın içinde rol alırken, sahre kültürümüzün olduğu kadar, edebiyatımıza da   önemli katkılar sağlarken,

Duzlucacı Zengin zihinlere kazınmıştır.

Bugün Gaziantep sokaklarında görmeye alıştığımız Yazıcılı Memik ustanın   hazırlayıp sattığı Şam tatlısı ve satış yöntemi onu sokak lezzetlerinde marka haline getirirken, sokak lezzetlerinin ustası yapmışsa…

Şerbetçi Halil ustanın sırtında meyan şerbet tuluğuyla dünden bugüne sokak lezzetlerinin en eski temsilcilerinden biri olmuşsa bu sokak lezzetlerine olan düşkünlüğümüzün neticesidir.

Sokak lezzetleri deyip geçmemek lazım. Sokak yiyecekleri, içerikleri, hazırlanma teknikleri, satış ve sunuş yöntemleri, tüketim biçimleri ile birlikte yöresel yeme-içme alışkanlıklarının sürdürülmesinde, kültürel ve sosyal mirasın korunmasında çok önemli bir rol oynadıkları bir gerçek.

Bugün Sokak lezzetleri metropol kentlerde yaşayan insanların ayrılmaz bir parçası olma yolunda. Tarihsel geçmişi olan sokak lezzetlerin korunması, yaşatılması son derece önemli. Ancak şu da bir gerçek, her şeyin değiştiği bir süreçte sokak lezzetlerinin de durumu farklılaşmakta, daha modern ve teknolojik bir görünüm kazanmakta, hazır gıda satan lezzet noktalarına dönüşmekte

Özetlemek gerekirse sokak lezzetleri dünü bugüne taşıyan, yarında yaşatacak kültürel zenginliğimizden ve alışkanlıklarımızdan biridir.

Ayrıca sokak lezzetlerinin sunulduğu mekanlar sosyal ve kültürel nabzın attığı önemli yerler olurken bizi bir araya getiren, paylaştığımız, kaynaştığımız, görüştüğümüz, birer buluşma noktaları gibidir.

. Günümüzde sokak lezzetleri     restoran kültürüne direnmektedir. Bu da onu, ilginç, çekici kılmakta, modernlik içinde geleneksellik bayrağını dalgalandıran burçlar haline getirmektedir.

İnsanlar genellikle sokak lezzetlerinin satıldığı yerlerde insani ilişkilerin sıcak, içten ve daha samimi, kendilerini daha rahat hissettiği, yedikleri yemeklerin daha lezzetli ve bildik olduğunu söylüyorlar.

Kolay erişilebilirliği, hazırlanmasındaki pratikliği, ucuzluğu, zengin içeriği, çeşitliliği ve taşıdığı yöresel kültür özellikleri ile Gaziantep’te sokak lezzetleri birtakım değişimlere uğrasa da zenginleşerek ve çeşitlenerek gelecek kuşaklarında ilgisini çekecek lezzet noktalarından biri olacağı kesin.

Yazan:Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf:İ.Alisinanoğlu..Şerbetçi halil usta

NOT:BU YAZI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN PAYLAŞILAMAZ.

*

*

ACEM SUYU KASTELİ

1949’lu yıllarda Gaziantepli içme su ihtiyacını; Pişirici, Kozluca, Şıhfetullah camii, Ahmet Çelebi camii kastelleri ve mahalle aralarındaki 32 çeşmeden temin eder. Halkın bir bölümü de içme suyunu “tenekesi 15 kuruşa” satılan; “Ayran suyu ile Gücege suyunu” tercih ederlerdi.

Alleben deresinde İncili pınar gibi birkaç pınardan da içme suyu ihtiyacı giderilmeye çalışılsa da çözüm olmamıştı.

Kuyulardan çekilen su da evlerde temizlik için kullanılırdı.

1949’lı yıllar da salgın hastalıkların artması ve nihayetinde içme suyuna olan ihtiyacın had safhaya ulaşması üzerine Gaziantep belediyesi “Nizip şosesi” üzerinde, Acem suyu kasteline yakında bir yerde bir kuyu açar.

” Nizip yolu üzerinde açılmış bulunulan bu su kuyusundan şehre günde 2500-3000 ton su verilmiş ve şehrin su ihtiyacı karşılanmış. Su abone adedi 3045’e çıkarılmış”  

Acem suyu kasteli de Gaziantep’teki diğer kasteller gibi bir kasteldi.

Nizip yolu üzerindeki Acem Suyu; “garpten gelip, şarka doğru giden bir dere halindeymiş. Hacca gidip gelirken şehrimize uğrayan Türkistanlı Türkler, İranlılar burada konaklarlarmış, bu sebeple adına Acem suyu adını vermişler.   

O tarihlerde kastel çevresinde oturan mahallelilerin ve hacıların   en önemli su kaynaklarından biri olmuş.

Daha sonraki yıllarda hacıların konaklama yerinin değişmesi, şehir su şebeklerinin  genişlemesi, daha sağlam su kaynaklarının bulunması üzerine Nizip yolu üzerindeki acem suyu unutuldu gitti.

Yazan:Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf.1949 Yılında Gaziantep’te su tesisatı durumu çizlgesi

NOT:BU YAZI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN PAYLAŞILAMAZ

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı