Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 31.10.2023 e gazete

admin | 30 Ekim 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 31.10.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 31.10.2023 e gazete

HABER Metni;

ALİ ŞAHİN’E İFTİRA

Ahmet Hakan yazdı

Gaziantep Milletvekili Ali Şahin dış politikada AB Bakan yardımcılığı yapmış ve deneyimi hayli yüksek olan bir milletvekilimiz.

Geçtiğimiz gün Filistin’in kaybedilmiş bir organımız olduğunu ve hala içimizde bir fantom ağrısı olduğundan söz etmişti.,

Vekilimiz Ali Şahin’e saldıran her kimse; hatta  aşağıdaki sözlerine imza atamayacak bir Cumhuriyetçi kusura bakmasın sahte cumhuriyetçidir hatta mandacıdır.

Şahin’in  TBMM deki  şu cümleleri tarihe geçecek sözlerini, tekrar buradan aktarıyorum;

“Üzerinde yaşadığımız üzerinde hüküm sürüyor olduğumuz millet coğrafyası ikinci önemli coğrafyamız ise 6 asır hüküm sürdüğümüz 6 asır birlikte yaşadığımız medeniyet coğrafyamız, kültür coğrafyamız ve insanları… üçüncü inşa ve ihya imar coğrafyamız ise bütün bir insanlık coğrafyası. Çünkü biz öyle bir milletiz ki yeryüzündeki varlığımız hiçbir zaman sadece.

Kendisiyle ilgili kendisiyle sınırlı kalmadı ve varlığıyla asırlar boyunca yeryüzünde barışı, istikrarı ve adaleti tesis etmeye çalıştı.

Coğrafyalarımıza bakarken şuuraltımızdaki sınırları ortadan kaldırarak bakmamız lazım.

Coğrafyamıza, coğrafyamıza çizilen sınırlar sadece fiziki sınırlar değildi. Belki de coğrafyamıza çizilen sınırlardan en tehlikelisi, coğrafyamızın insanlarının ve toplumlarının şuur altına çizildi.

Bu sınırlardan, kurtularak coğrafya okumalarımızı ve coğrafyalarımızın insanlarının okumalarını yapmak zorundayız.

Biz dünyanın tam 34 ülkesinde 78 noktasında şehitliği olan bir milletiz ve bu milletin, aziz milletimizin sınırları,  bu şehitliklerin bulundukları yerlerden başlar. Şehitliklerimizin bulunduğu yerde biter. Sınırlarımız milletimizin sınırları, dedelerimizin, atalarımızın son nefesini verdiği yerden başlar. Son nefesini verdiği, yerde biter.

                En doğuda Japon adalarından en batıda İngiltere’nin Man adalarına kadar dünyanın tam 34 ülkesinde 78 noktasında şehitliği olan bir milletiz. Bu anlamda bu anlamda coğrafyalarımızı ve insanlarını sahiplenirken bu sınır sorgulamalarımızı da yapmak durumundayız.

Şimdi buradan sormak isterim, acaba Mustafa Kemal’in uğruna savaştığı gazi olduğu toprakları ve insanları, coğrafyaları ve insanları sahiplenmek birçok daha değerlidir,yoksa bu coğrafyayı parçalamak, bölmek adına bu coğrafyayı darmadağın etmek adına çizilmiş Sykes-Picot sınırlarını tapınırcasına sahiplenmek mi daha değerli ve daha millidir.

Aramızda doktor olanlar var. Mutlaka tıpta fatom ağrısı denilen bir ağrı var.

Bu ağrı Ampute olmuş insanların kollarını, bacaklarını kaybetmiş olsalar dahi kaybettikleri organlarının ağrılarını uzun yıllar sonra tekrar hissettikleri bir ağrı şekilde şeklinde tanımlanır. Yani kolumuzu bacağımızı kaybetmiş olsak bile uzun yıllar sonra kaybettiğimiz kolumuzun bacağımızın ağrısını acısını tekrar hissedebiliyoruz. Bu anlamda bu anlamda Suriye bizim değerli kardeşlerim, millet, değerli milletvekilleri, bizim fantom ağırımız Irak bizim fantom ağrımız. Filistin bizim bir Fantom ağrımız”

ABD’nin doğrudan asla çatışmaya girmeyeceği 3 ülke var:

1-RUSYA: Rusya ile Avrupa’yı korkutarak Avrupayı Rusya korkusu üzerinden yönetir ve kontrol eder.

2- İRAN: İran ile korkutarak Ortadoğu’yu yönetir, sömürür.

3- K.KORE: Kuzey Kore korkusu ile Asya Pasifiği yönetir, sömürür

*

*

ŞİMŞEK: AMAÇ KREDİYE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRMAK VE TL’YE GEÇİŞİ ÖZENDİRMEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankasının Makroihtiyati Çerçevede Sadeleşme Hakkındaki açıklamalarına yorumda bulunarak ; daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleşme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi özendirmek” olduğunu vurguladı.

Makroihtiyati Çerçevede Sadeleşme Hakkında Basın Duyurusu

“Para Politikası Kurulunun 26 Ekim 2023 tarihli kararında, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirildiği, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlediği, bu kapsamda Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine devam edileceği kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bu çerçevede aşağıdaki sadeleşme adımlarının atılmasına karar verilmiştir.

Bankalarca kullandırılan Türk lirası cinsinden nakdi krediler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilmiştir. Bu uygulamadan hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olması uygulaması da sona ermiştir.

Bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilmiştir.

Bankaların Türk lirası ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz/kâr payı oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacaktır.

Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılmıştır.

Yatırım malı ithalatının net ihracatçılık şartından hariç tutulmasıyla ihracat kredilerine erişimin kolaylaşmasına katkı sağlanacaktır.

Kur korumalı hesapların (döviz dönüşümlü) yenilenmesi ve Türk lirasına geçişi ile Türk lirası payının artırılmasına ilişkin maddeler menkul kıymet düzenlemesinden çıkarılmıştır.

Diğer taraftan, Türk lirası mevduatın payının artırılmasına yönelik aşağıdaki adımların atılmasına karar verilmiştir.

Yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasında kur korumalı hesapların (döviz dönüşümlü) yenilenmesi ve Türk lirasına geçişi ile Türk lirası payının artırılmasına yönelik değişiklikler yapılacaktır. TL’ye geçiş oranı yüzde 10’dan fazla olan bankaların hedefi aşan kısmı yenileme hedefine sayılacaktır.

 Gerçek kişilere ait Türk lirası mevduatın payı için daha önce belirlenmiş olan yüzde 2,5 artış hedefi yüzde 3,5’e yükseltilecektir.

Yukarıdaki kararlara ilişkin teknik detaylar ilgili düzenlemelerde yer alacaktır”

*

*

*

ŞİMŞEK: Kalıcı refah artışı için yatırım, istihdam, üretim ve özellikle ihracatı önceliklendirmeye devam.

Bakan Şimşek’ten ihracatçılar ve reel sektöre yeni destek paketi müjdesi:

* 25 milyar liralık garanti karşılığında 30 milyar liralık kredi imkanı

* Teminat yetersizliği yaşayan firmaların finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması amaçlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni destek paketimizle 25 milyar liralık garanti karşılığında 30 milyar liralık kredi imkanını firmalarımıza sunacağız.” dedi.

AMAÇ: Sadeleştirme adımlarında amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi özendirmek

Şimşek yaptığı açıklamada Türkiye ve Almanya arasındaki dış ticaret hacminin 50 milyar doları aşmasını umduklarını belirterek,

Hazine destekli kredi garanti sistemiyle muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren ve teminat yetersizliği yaşayan pek çok ticari işletmeye finansmana erişim imkanı sağlandığını vurguladı.

Şimşek, “Bakanlığımız ile Kredi Garanti Fonu AŞ, İhracatı Geliştirme AŞ ve Katılım Finans Kefalet AŞ arasındaki protokol çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni destek paketleri kapsamındaki kullandırımlara başlanacak.” dedi.

*

*

GÖKLER GAZİ ŞEHİRLİLERİN YAPTIĞI İHALARLA DONATILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Teknogaraj Akademisi tarafından Cumhuriyetin 100’üncü Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen İnsansız Hava Araçları Yarışması ile gökyüzü yapılan İHA’larla doldu.

Türkiye’de ilk defa 10 yaş ve üzeri yaş grubuna yönelik düzenlenen yarışma öncesinde Teknogaraj Akademisi tarafından İnsansız Hava Araçları ve Uzaktan Kumanda Eğitimleri verildi. Eğitimlerde yapılan değerlendirmeler sonucunda oluşan 10 takım 28 Ekim Cumartesi Günü hazırlıklarını tamamlayarak Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde bulunan İHA Pisti’nde yarıştı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Teknogaraj Akademisi tarafından Cumhuriyetin 100’üncü Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen İnsansız Hava Araçları Yarışması ile gökyüzü yapılan İHA’larla doldu.

Türkiye’de ilk defa 10 yaş ve üzeri yaş grubuna yönelik düzenlenen yarışma öncesinde Teknogaraj Akademisi tarafından İnsansız Hava Araçları ve Uzaktan Kumanda Eğitimleri verildi. Eğitimlerde yapılan değerlendirmeler sonucunda oluşan 10 takım 28 Ekim Cumartesi Günü hazırlıklarını tamamlayarak Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde bulunan İHA Pisti’nde yarıştı.

*

*

MİMARLAR VE MİMAR ADAYLARI, D.T. ŞEHİTKAMİL SAHNESİNİ GEZDİ

-ÖĞRENCİLER, D.T ŞEHİTKAMİL SAHNESİNE HAYRAN KALDI

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Tezel, yönetim kurulu üyeleri ve Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Şehitkamil Belediyesi tarafından tamamlanarak hizmete sunulan D.T. Şehitkamil Sahnesi’ni yerinde inceledi. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, mimarlara ve genç mimar adaylarına, yapıyla ilgili teknik bilgiler verdi.

 Gaziantep’in ve özelinde Şehitkamil’in yaşanabilir kent ve ilçeler sıralamasında yükseltilmesi hedefiyle yapımına başlanan D.T. Şehitkamil Sahnesi, kısa süre içerisinde tamamlandı ve halkın hizmetine açıldı. D.T. Şehitkamil Sahnesi’nin son konukları, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi üyeleri ve Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri oldu. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Murat Özgüler tarafından programa katılanlara, yapıya ilişkin kapsamlı bilgilendirilme yapıldı. D.T. Şehitkamil Sahnesi’nin işleyişiyle ilgili detay bilgiler de veren Başkan Rıdvan Fadıloğlu, program esnasında kendisine yöneltilen tüm soruları yanıtladı.

GAZİANTEP’E KAZANDIRILMIŞ OLMASI GERÇEKTEN ÇOK DEĞERLİ

Böyle bir eserin Gaziantep’e kazandırılmasından dolayı mutlu olduklarını belirten Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Tezel, “Mimarlar Odası olarak, her Ekim ayında üyelerimiz ve mimar adayı öğrencilerimizle birlikte bu tür projeleri geziyoruz. Geçtiğimiz aylarda da yine D.T. Şehitkamil Sahnesi’ne gelmiştim ve çok etkilenmiştim. Bugün de mimarlık fakültesinde okuyan öğrencilerimizi buraya getirip, bu projeyi görmelerini istedim. Böyle bir binanın Gaziantep’e kazandırılmış olması ve bizlere sunulmuş olması gerçekten çok kıymetli, çok değerli. Bunun için başta Şehitkamil Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BENZERSİZ BİR PROJE OLMUŞ

Program sonunda değerlendirmede bulunan Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencisi Güler Yaşar, “Gerçekten Gaziantep’e çok değerli bir yapı kazandırılmış, çok yakışmış. Benzersiz bir proje olmuş. Yapısı olarak, sahnesi olarak, içerisindeki kütüphaneleri, şehre çok değerli bir hizmet sunulmuş. Emeği geçenleri gerçekten tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

*

DÜNYADA YILDA YAKLAŞIK İNME GEÇİREN 12 MİLYON KİŞİ İÇERİSİNDE 6 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Gaziantep Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği Birim Sorumlusu Uzm.Dr. Hamit GENÇ “ 29 Ekim Dünya İnme Günü” nedeniyle bir açıklama yaptı.

Genç açıklamasında “Bu tarihimizin önemli günü Cumhuriyetimizin kurulduğu aynı tarihe denk gelen , dünyada aynı zamanda “ 29 Ekim Dünya İnme Günü” olarak da kutlanan İnme Günü olmasının nedeni  inme(felç)nin dünyada en çok engelliliğe yol açan hastalık olduğunu ifade ederek  yılda yaklaşık 12 milyon kişi inme geçirmekte ve 6 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir” dedi.

Genç sözlerine şöyle devam etti; “İnme; beyindeki bir damar tıkanıklığı ya da kanama sonucu gelişen ve fonksiyon kaybına neden olan bir hastalıktır. Ani gelişen görme kaybı, tek veya iki taraflı güç kaybı, ağızda kayma, konuşma bozukluğu, tek veya iki taraflı duyu kaybı, davranışsal bozukluk veya unutkanlık geliştiğinde inmeden şüphelenilmelidir. Sersemlik hissi, bilinç kaybı veya değişikliği ile birlikte gözlerde kararma, idrar veya dışkı tutamama, baş dönmesi, kulak çınlaması, yutma güçlüğü, peltek konuşma, çift görme ve denge kaybı gibi semptomlar tek başına inmeyi her zaman düşündürmez; ancak bu semptomların birkaçı bir arada olduğunda ya da diğer nörolojik bulgularla birlikte görüldüğünde inmeyi düşündürebilir.

İnmeden şüphelenilen durumlarda ilk yapılması gereken hastaların süre kaybedilmeden hızlı bir şekilde 112 aracılığıyla acil servise ulaşmalarının sağlanmasıdır. Bilinç kaybı gelişen hastalarda ise 112 ekibi ulaşana kadar hastanın hava yolunun açık kalmasının sağlanması çok önemlidir ve bu da her bireyin ilk yardım müdahalelerini bilmesi gerektiğinin bir göstergesidir.

Hastalar acil serviste değerlendirildikten sonra kliniğin başlangıç saati, hastanın klinik bulguları, eşlik eden hastalıkları, kullandığı ilaçlar, nörogörüntüleme bulgularına göre tanısal süreç tamamlanır ve ona göre tedavi planı yapılır. Beyin damar tıkanıklığına bağlı olgularda ilk 4,5 saate kadar trombolitik (pıhtıyı eriten)  tedavi ve ilk 6 saate kadar ise trombektomi (pıhtının mekanik olarak çıkarılması) işlemi seçilmiş hastalarda uygulanabilir. Bu yüzden hastaların erken sürede hastaneye getirilmesi hayati önem arzetmektedir. Hastanemizde trombolitik ve trombektomi tedavileri “Nöroloji” ve “Girişimsel Radyoloji” ekipleri ile birlikte yürütülmektedir. Beyin kanamasına bağlı olgularda ise tansiyon kontrolü en önemli müdahalelerden biri olup; hastalar genellikle Beyin Cerrahisi branşı ile birlikte takip edilmektedir. Sonraki süreçteki tedavide inme riskinin azaltılması hedeflenmektedir ve inmeye neden olabilecek risk faktörlerinin taranması için hastalar yatırılarak izlenmektedir. Özellikle yutma güçlüğü, konuşma bozukluğu, taraf güçsüzlüğü ve denge bozukluğu gelişen hastalara ilave fizyoterapi destekleri sağlanmaktadır. Beyin damar tıkanıklığı olan hastalarda erken dönemden sonra verilen tedaviler; damarın açılmasını sağlamaktan öte daha çok yeni bir damar tıkanıklığının gelişmesini engellemek içindir. Bu konuda toplumsal bir yanlış algı olup; erken dönem sonrası beyin damarının açılması mümkün değildir. Fakat zamanla uygun tedavi ile sinirsel yeniden yapılanma ile fonksiyon kaybında belirli oranda bir düzelme gözlemlenebilir. Bu düzelme derecesi; hastalar arasındaki yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklar vs. gibi bir çok faktörden etkilenebilir.

İnme önlenebilir bir hastalıktır. Aslında artık sağlık sisteminin hedefi inmenin tedavisine odaklanmaktan daha çok risklerin tespit edilmesi ve azaltılmasına yöneliktir. İnme için değiştirelemeyen ve değiştirilebilen risk faktörleri vardır. Değiştirilemeyen risk faktörleri; yaş, cinsiyet, ailede inme öyküsünün olması, ırk ve düşük doğum tartısıdır. Değiştirilebilir risk faktörleri ise; hipertansiyon, kalp hastalıkları, sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obezite, sedatif yaşam ve şahdamarı darlığı olarak sıralanabilir.

Gaziantep Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği olarak inme merkezimiz mevcut olup; inmenin erken ve uzun dönemde etkin bir şekilde tanı, tedavi ve takip süreçleri koordine bir şekilde yürütülmektedir. İnme bilinenin aksine önlenebilir bir hastalık olup; toplumsal farkındalığın da artması ile birlikte riskler azaltılabilir. Artık şunu biliyoruz ki; “İnmeden daha güçlüyüz.” ve bu birlikte mümkün”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı