Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 30.10.2023 e gazete

admin | 30 Ekim 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 30.10.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 30.10.2023 e gazete

HABER METNİ

CUMHURİYET BAYRAMI GAZİANTEP’TE COŞKU İLE KUTLANDI

SABANCI, CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILININ

COŞKUSUNU TİMES MEYDANI’NA TAŞIDI

2021 yılında başlatılan ve kısa sürede Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketine dönüşen Sabancı Cumhuriyet Seferberliği ile Cumhuriyet’i sahada çalışarak kutlayan Sabancı Topluluğu, dünyanın farklı coğrafyalarında gerçekleştirdiği tanıtım etkinlikleriyle de konuyla ilgili farkındalık yaratmayı sürdürüyor.

Sabancı Holding tarafından, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamında hazırlanan özel reklam filmi, her gün yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği New York’un ünlü Times Meydanı’nda yayınlandı.

#BaşkaCumhuriyetYok mesajıyla meydanda bulunan dev ekranlarda yayınlanan reklam filminde, Cumhuriyet’in Türkiye ve Türk insanı için öneminin altı çizilirken; eğitimden kalkınmaya, sürdürülebilirlikten teknolojiye, gençlerden kadınlara, sayısız projeyle Cumhuriyet’i çalışarak yaşatmanın önemine vurgu yapıldı.

*

FATMA ŞAHİN’İN PAYLAŞIMI BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından  Cumhuriyetin 100’üncü yılı nedeniyle kent genelinde düzenlenen kutlamalar tüm coşkusuyla devam ederken Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bugün sosyal medya hesaplarından yaptığı bir paylaşım dikkatleri çekti.

Büyükşehir belediyesince 100’üncü yılda şehrin dört bir yanı bayraklarla donatılırken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de sosyal medya hesabında Atatürk’ün Gaziantep ile ilgili sözünün yapay zeka ile oluşturulmuş bir videosunu paylaştı.

Videoda, “Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki onlar yalnız Antebi değil tüm Türkiye’yi kurtardılar” sözünü yapay zeka ile oluşturulmuş videoda, Atatürk’ün  kendisinden duyan Gazişehirliler yaşadıkları gururu ve duygusal anları yorumlarıyla paylaştı. Paylaşım beğeni topladı.

*

CUMHURİYETİN 10. YILINDA GAZİANTEP ŞEHRİNİN DURUMU HAKKINDA KISA BİR DEĞERLENDİRME

Gaziantep cumhuriyet idaresine, intikal ettiği zaman henüz harp ve işgalden yeni kurtulmuştu. Her tarafı harap ve imara muhtaçtı. On sene zarfında yapılan işleri anlamak için şehrimizin Antep harbinden gördüğü zararları da dikkate almak gereklidir:

10 mektep, 1 Askerî depo, 2 belediye hastanesi, 1 askerî fırka binası, 1 askerî fırın, 4 karakol, 1 gazhane, 1 mezbaha, 12 han, 1 hamam, 3641 ev, 4 cami kâmilen harap olmuş, 19 camide kısmen tahrip edilmişti.

UMUMÎ İDARE

Cumhuriyetten evvel vilâyetimiz müstakil liva idi. Diğer livalarla birlikte vilâyet oldu. Evvelce üç kazalı bir vilâyetken 1933 senesinde Pazarcık ve İslahiye’ni de ilhakıyla genişledi.

1923 senesinde vilâyet dâhilinde asayiş yoktu. Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele’de hükümetin fazla meşguliyetinden istifade eden bir kısım eşkıya memleket asayişini ihlâl ediyorlardı. Güneyde silahlandırılarak vilâyetimize akın eden eşkıya sürüleri vaziyeti büsbütün işgal ediyordu. Cumhuriyetin demir pençesi az zamanda eşkıyaların yakasına yapıştı. Memlekette huzur ve sükûn istikrar buldu.

BELEDİYE HİZMETLERİ

Şehri perişan bir vaziyette eline alan belediyenin o zaman bütçesi de müsait değildi, bu gelirleri artıracak vesait yoktu. Hükümetin yaptığı yeni belediye kanunuyla bu imkânlar temin edildi. Cumhuriyet belediyesi de üzerine aldığı işi muntazam program dâhilinde uygulamaya başladı. On sene zarfında şu eserler meydana getirildi:

– Dar caddeler genişletilmiş, muntazam yollar ve caddeler açılmıştır.

– Vilâyet Hususî İdaresi’nin de iştirakiyle Gaziantep Lisesi’nden, Cumhuriyet Halk Fırkası binasına (Kendirli Kilisesi bitişiğindeki eski Latin Okulu’nun binası) kadar 1500 metre uzunluğunda ve 24 metre genişliğinde çok muntazam bir bulvar açılmıştır. (Atatürk Bulvarı)

– 4480 metre tulünde muntazam şose ve 48100 metre murabba kaldırım inşa edilmiş,

– Şehrin muhtelif yerlerinde lağımlar yapılmış,

– Bunlardan başka fennî bir mezbaha, iki otel, iki numune fırını, bir çocuk bahçesi yapılmış ve şehir elektrikle aydınlatılmıştır.

– Bütün meydanlar ve caddeler ağaçlandırılmış, mezarlığın ağaçlandırılmasına başlanmıştır. Harpte kâmilen tahrip edilen Kavaklık mesiresi ve Alleben deresi ağaçlarla süslenmiştir.

– İtfaiye teşkilâtı ıslah edilmiş, bir itfaiye motoru ile bir arozöz satın alınmıştır.

– Bağırsak işletmesinin temeli atılmıştır.

– Buz fabrikası ve soğuk hava mahzenlerinin bir şirkete ihalesi de hazır edilmiş.

– Şehrin haritası ve müstakbel imar planı yaptırılmıştır.

İMAR FAALİYETİ

Cumhuriyetin ilk on senesinde şehrimizde yapılan yeni bina ve müesseseler şunlardır:

Halkevi, lise mektebi, iki ilk mektep, üç hastane, Ziraat ve İş bankaları binaları, üç matbaa, bir mezbaha, bir vali konağı, bir elektrik fabrikası, bir müskirat (İçki) fabrikası, üç un fabrikası, bir mensucat ve bir iplik fabrikası, bir bakır fabrikası, bir tuvalet sabunu fabrikası, bir spor meydanı, beş otel, bir köprü, 1 sinema, 15 kıraathane, 2 gazino, 200 dükkân, 26 mağaza, 4 fırın, 1 kiremithane, 8 garaj, 650 ev yeniden yapılmış ayrıca 4000 ev tamir edilmiştir.

NÜFUS

10 sene evvel merkez kazası nüfusu 88.791 idi. 1933 senesi itibariye 124.195’dir. Bu miktarda nüfusa kaydedilmeyen çocuklar yoktur. Onlar da kaydedildiği takdirde nüfusumuzun 150.000’i bulacağı şüphesizdir. İskân şehrimizde mübadil ve gayrı mübadil olarak iskân edilen muhacirlerden başka 500’ü mütecaviz yangın sebebiyle evleri yanmış olan kimselere parasız ev verilmiştir.

Yazı: Mehmet Fatih Bozkurt

KAYNAK:

29 Ekim Teşrinievvel (Aralık) 1933 tarihli Gaziantep Gazetesi

FOTOĞRAF HAKKINDA

Gaziantep’te eski zamanlarda kutlanmış bayram görüntüleri.

Birinci fotoğraf 29 Teşrinievvel (Aralık) 1934 yılında Atatürk Bulvarı üzerinde Halkevi önünde yapılan Cumhuriyet bayramı kutlamaları sırasında çekilmiştir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı