Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 17.10.2023 e gazete

admin | 17 Ekim 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 17.10.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 17.10.2023 e gazete

HABER METNİ,

ER YA DA GEÇ MAZLUMLAR KAZANACAK

AK Parti Grup Başkanvekili, Gaziantep Milletvekili Önceki dönem Adalet Bakanı Abdulhamit Gül İsrail’in Gazze’de insanlık onurunun ayaklar altına aldığını vurgulayarak saldırıların Filistin halkına soykırım noktasına geldiğini açıkladı.

Gül yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; “İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu Gazze’de, Kudüs’te; sivil, kadın, çocuk, gazeteci demeden  ölüm haberleri geliyor. Algı operasyonları ile meşru bir savaş gibi sahnelenen saldırılarda insanlığın onuru ayaklar altına alınıyor.

Ortada bir savaş yok. Gazze’yi ve Filistin halkını topyekûn imha planı var. İsrail’in eylemleri savaş suçu eşiğini çoktan geçmiş, insanlığa karşı suçlar, hatta soykırım noktasına gelmiştir.

Su ve elektrik gibi en temel insani ihtiyaçlar adeta bir silah gibi kullanıyor. Filistin’in yaşam damarları bir bir kesiliyor. Bebekler, çocuklar kışın kapıda olduğu günlerde soğukla, açlıkla, karanlıkla imtihan ediliyor. Aslında çocuklar değil insanlık zifiri bir karanlığın tam ortasında.

Soykırım teşebbüsünün bir an önce durması, kalıcı huzur ve köklü çözüm için 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulması elzemdir.

Uluslararası toplum, Sayın Cumhurbaşkanımızın BM Genel Kurulu’nda defalarca yaptığı vicdan ve adalet çağrılarına artık kayıtsız kalamayacak bir noktaya gelmiştir.

Dünya, “Güçlüyüm o yüzden haklıyım” anlayışında olanlara sessiz kaldıkça adil bir dünyaya kavuşamayacaktır.

İnsanlık vicdanı hakkın, adaletin yanında olacaktır. Er ya da geç mazlumlar kazanacak, zulümle abad olunamayacağı insanlığın bir kez daha gördüğü hakikat olarak yaşanacaktır.

Bebeklerin, çocukların, insanlığın ölmediği adil bir barış, adil bir dünya hemen şimdi.”

0

*0

PEKMEZDEN HALİS MUHLİS LEZZETLER KİLİS ÜZÜM İŞLEME TESİSİ 2.FAZ PROJESİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI (Video Haber-Halil Eyyupoğlu)

Kilis Üzüm Üreticileri Birliği, GAP İdaresi Başkanlığı ve Kilis Valiliği işbirliği ile “Tarımsal Alt Yapının Geliştirilmesi Projesi(TAGEP) kapsamında Pekmezden Halis Muhlis Lezzetler Kilis Üzüm İşleme Tesisi 2.Faz Projesi İşbirliği Protokolü, Kilis Valisi Tahir Şahin ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Sayın Hasan Maral arasında imzalandı.

İmza törenine Kilis Milletvekili Sayın A.Salih Dal, Kilis Belediye Başkanı Sayın Servet Ramazan,

Musabeyli Kaymakamı Sayın Hamza Özbilgi, Üzüm üreticileri Birliği Başkanı Şıh Mehmet Yalçın, İKA Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, protokol üyeleri ve birlik üyesi  üretici çiftçiler de katıldı.

Musabeyliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı  Huzeyfe Durmaz, II. faz için imza törenine katıldı.

Protokol töreninde açıklamalarda bulunan Kilis Valisi Tahir Şahin “Kilis Karası”nın kurutularak pazar bulmasından memnun olduklarını, bu proje ile de ürün çeşitliliğinin aratacağını marka değerinin artacağını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti; “Şehrimizin en kıymetli ürünü Kilis Karası üzümü mamul mal haline geldiği tesisi gördük. Bundan sonraki süreçte de GAP İdaremizin destekleriyle ürün çeşitliliğini arttıracağımız protokolün imza törenindeyiz. Emeği geçen başta GAP idaresi Başkanımıza, İpekyolu Kalkınma Ajansı sekreterimize, Üzüm Birlik Başkanımıza, Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.

Musabeyli Kilis Üzüm üretimimizin yüzde 42 sini oluşturmaktadır. Bu protokol ile gelecek sene ürün çeşitliliği artarak pestilimizi, pekmezimizi göreceğiz. Bu marka değerinin Türkiye’nin bir çok yerinde çiftçilerimizin karma değerli daha çok ekonomik değer yaratarak katkı sunacak bu projenin şehrimize, ilçemize hayırlar getirmesini diliyorum”

*

*

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR ANNE ADAYLARI İÇİN 5 MİLYON LİTRE SÜT DAĞITTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 4 yıldır aralıksız devam ettirdiği Anneye Süt Bebeğe Can Projesi ile anne adaylarına 5 milyon 95 bin 512 litre süt dağıtıldı.

Anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığının korunmasında önemli yer tutan düzenli süt tüketimine katkı sağlamak amacıyla başlatılan proje ile 117 bin 437 anne adayına ulaşıldı. Erken doğum ile bebek ölümlerinin önüne geçilmesi için planlanan ve 16 Aralık 2019 tarihinde işleyişe geçen çalışmada hamilelik dönemlerinin başlangıcından doğuma kadar ekipler 45 günde bir anne adayının evine 12 litre süt götürüyor.

Gaziantepli üreticiden alınan sütlerin sterilizasyon ve paketleme işlemi sonrası Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 10 ekibi Gaziantep’in tüm ilçeleri ve mahallelerine ulaşarak sütleri anne adaylarına teslim ediyor.

Projeden yararlanabilmek için anne adayları ALO 153, Beyaz Masa veya 211 12 00 üzerinden 8111-14 dahili numarayı tuşlayarak başvurularını yapabiliyor. Öte yandan anne adayları, Büyükşehir Belediyesi tarafından aile sağlığı merkezlerine bırakılan formları doldurarak da projeden yararlanılabiliyor.

0

0

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN DESTEKLERİ İLE HAYVANCILIK GELİŞİYOR

Çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine önemli destekler sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu Bayramlı Köyü’nde hayvan desteğinde bulunduğu Dal ailesini ziyaret etti.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu 2 inek verdiği ve bu sayıyı 10’a çıkaran Zeynep Dal’ı ziyaret ederek sohbet etti. Şahinbey Belediyesi’nin vermiş olduğu hayvanlarla ailesinin geçimini sağlayan Zeynep Dal kendisine verilen 2 ineği sayısını 10’a çıkardığını ve bunların 5 tanesini satarak çocuklarının ihtiyacını karşıladığını ifade etti.

ŞAHİNBEY’DE HAYVAN SAYISI ARTTI

Başkan Mehmet Tahmazoğlu, ailelere verilen hayvanların sayısının artarak çoğaldığını belirterek “Bayramlı Köyü’nde Dal ailesini ziyaret ettik. Bu ailemize 2 inek vermiştik. Verdiğimiz hayvanlara iyi bakan Dal ailesi bu sayıyı 10’a çıkarttı. Bu hayvanlarda emeği olan Zeynep ablamıza ve çocuklarına çok teşekkür ediyorum. Onlara hem inek hem de yem desteğinde bulunmuştuk. 2 inek ile başladıkları büyükbaş hayvancılıkta bugün 10 ineğe sahip olup 5’ini satarak ihtiyaçlarını çocuklarına harcamış. Kendisine verilen büyükbaş hayvanlar sayesinde kimseye muhtaç olmadan çok rahat bir şekilde geçimini sağlayabiliyor” dedi.

0

*

AYINTAB’A DAİR

BİR HABBE HÖNÜSÜ!

Ekim ayının ortaları, cuma sabahıydı…Gün ışırken kalktım. Arabamla tabakhaneye gittim. Aracımı Kale altında uygun bir yere park ettikten sonra Naip Hamamından Alinacar Camiine doğru küçük adımlarla gezime başladım. Hava serindi. Tahtani Camiinden, Kır kahvesine geldiğimde sararmaya başlamış yapraklarıyla heybetli dut ağacı, altında Kumandan Çeşmesi tarihin şahitleri gibi  sizi karşılıyordu. Oradan Kale kapısına doğru yokuş yukarı yürürken, sol yanınızda tüm heybetiyle Antep kalesi, hemen sağında kale eteklerinde yan yana dizili dükkanlar, eski Antep evleri zamana inat geçişimizi yaşatıyorlardı.   Yokuşun ortalarına geldiğinizde Sağda Şirvani Cami tüm güzelliği ile sizi selamlarken, şadırvanın üzerindeki kuşların cıvıldaşması günün başladığını müjdeliyorlardı. Hişvahan’ın önüne vardığımda yıllar öncesinde kale eteklerinde kurulan Köylü garajı geldi hatırıma. Burnu kesik Kamyonlarda, minibüslerde ve köy otobüsleri üzerinde çevre köylerden komisyonculuk yapan dükkanlara mahralar dolusu meyveler, kaslar dolusu sebzeler, çuvallar dolusu ceviz, fıstık, nohut mercimek, külekler dolusu yoğurtlar, sepet sepet yumurtaların getirildiği günler geldi gözlerimin önüne.

Kale duvarlarının soğuk taşlarına dokunduğumda eski sahiplerinin sesleri kulaklarımda yankılanır gibiydi.

Sabahın bu erken saatinde gök yüzünde kar beyaz bulutlar, hallaç ustasının elinde atılmış pamuk küleleri gibi gökyüzüne serpilirken, kaflalar halinde uçan güvercinlerin ayaklarına takılı halhalların büyülü sesi, başlayan güne ayrı bir güzellik katıyordu.

Kale, kale çevresine inci tanesi gibi dizilmiş hanlar, hamamlar, camiler, Türk Tepede çifte minare ve nazlı nazlı dalgalanan Türk bayrağı bir ressamın elinden çıkmış tablo hissini uyandırırken, seyrine doyum olmuyordu.

Sabahın sessizliği ve serinliği insana huzur veriyordu. Uykularından uyanan sokak kedilerinin, köpeklerin çöplükte karın doyurma telaşı…” Bismillah!” deyip kepengini açan esnafın “siftah senden bereket Allahtan!” deyip” darabanlarını kaldırması görülmeye değerdi.

Kalenin güney yönündeki bakırcı, Sedefçi, kömürcü esnafı “Sabah şerifleriniz hayrola” deyip, selamlaşıp işe başlarken, minibüslerle Sof’dan, çevre köylerden gelen; domates, balcan, biber, haylen kabağı, elma, alıç, acur, çuvalları üzüm kasaları dükkân önlerine indiriliyordu.

Hönüsü, Antep’e en geç yetişen üzüm cinsidir. Üzümlerin hası, sultanı Hönüsü de Kalealtına gelmişti. Kasa kasa Hönüsü dükkân önlerinde indirilirken, Ali usta gecenin ayazını yemiş, rengi koyu vişneye dönmüş, teni dumanlanmış hünüsüden bir salkım aldı, bana uzattı.” Sabah sabah eyi gider yoorum!” derken…Ben de;” bi dakka ağaem!” dememle birlikte …Seğirttim, bir koşu köşedeki fırından yeni çıkmış burcu burcu kokan, yüzü lale gibi kızarmış tırnaklı ekmekten üç tane, Pendirciden altı topak “Antep pendirini alıp  döndüm.  Ali usta; “ağzının dadını biliin ağaem!” derken, gülüştük.

Üzüm yıkandı, pendir dilimlendi, ekmek ortaya inerken ağzıma attığım bir tek habbe Hönüsü üzüm damağımdan dimağıma giden yolda beni kendimden geçirmeye yetti.

Bu sabahki küçük gezim unuttuklarımı hatırlatmış…Hönüsü üzüm, Antep pendiri, dırnaklı ekmek ziyafeti her şeye değmişti.

Yazan:İ.Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf: İ.Alisinanoğlu-Hönüsü Üüzüm

NOT:BU YAZI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN PAYLAŞILAMAZ.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı