Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 10.10.2023 e gazete

admin | 09 Ekim 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 10.10.2023 e gazete

HABER METNİ;

BUILDEAST YAPI FUARI DEPREM SONRASI EĞİTİM MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

5-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenen BUILDEAST 3. Yapı İnşaat Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı, bir taraftan yurt içinden ve dışından on binlerce sektör profesyonellerini bir araya getirirken, diğer taraftan da İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi’nin (İMO) düzenlediği etkinliklerle adeta bir eğitim merkezine dönüştü.

Gaziantep Sanayi Odası, İMO Gaziantep Şubesi ve Akort Fuarcılık işbirliği ile gerçekleştirilen BUILDEAST 3. Yapı İnşaat Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı büyük ilgi gördü. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi de düzenlediği panel ve seminerlerle fuara damga vurdu.

İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, fuarın son derece başarılı bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, “Deprem sonrası sektörümüzle ilgili ilk fuarı gerçekleştirdik. Gaziantep’in ve bölgenin yeniden ayağa kaldırılması, sektörümüzdeki yeniliklerin sergilenmesi ve depreme hazırlık konusunda önemli bir fırsat olarak gördüğümüz fuarımızı başarı ile tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.Fuarı bir fırsat bilerek fuar etkinlikleri kapsamında çok sayıda eğitim toplantısı, panel ve seminer düzenledik. Üyelerimizin katılımı yoğun oldu. Hem sektör temsilcilerini bir araya getiren fuar açısından hem de üyelerimizin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek açısından son derece faydalı bir fuar oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.  

Başkan Güçyetmez, şöyle devam etti: “Afet bölgesinde olup da, çoluk çocuğunu bir kenara bırakıp, büyük bir özveri ve fedakarlıkla deprem sonrası çalışmalara destek veren tüm üyelerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizim en önemli misyonlarımızdan birisi bilgi birikimi ve tecrübelerimizi toplum yararına kullanmaktır. Topluma nasıl faydalı oluruz çabası idi. Keşke 6 Şubat gerçekleşmeseydi. Ama bu zor şartlarda bir inşaat mühendisinin neler yapabileceğini de üyelerimiz ispatladılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 8 ay geçti, ama hala bir çok sorunun cevabı henüz belirsiz. Bu süreç uzadıkça vatandaşların huzursuzluğu ve mağduriyeti artıyor. Bizlere bu süreçte de görev düşüyor. Çok ağır bir sorumluluğumuz var. İnsan odaklı, evrensel, sürekli geliştirmemiz gerek bir mesleğimiz var Göreve geldiğimizden bu yana bir Şube neler yapar, neler yapabilir. Bunu ispatladığımızı düşünüyorum.”

Fuar etkinlikleri kapsamında, İnş.Yük.Müh.Burçin Şahinalp, “ProtaStructure ile Mevcut Bina Değerlendirme ve Güçlendirme” konulu bir sunum yaptı. Doç. Dr. Cüneyt Vatansever, “Çelik Yapı Sistemlerinin Deprem Etkileri Altında Davranışı” konulu seminer verdi.  Prof. Dr. Adem Doğangün, “Betonarme Yapı Sistemlerinin Deprem Etkileri Altında Davranışı” konusunu anlattı. Prof. Dr. Ali Fırat Çabalar , “6 Şubat Depremlerinin Yapı Zemin İlişkisi Bakımından İrdelenmesi” konulu bir seminer verdi.  Doç. Dr. Eren Gülşan, verdiği seminerde “Betonda Yeni Teknolojiler Jeopolimer Beton” konusunu anlattı. Moderatörlüğünü İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez’in yaptığı, “Yapılarda Güçlendirme Paneli”ne Prof. Dr. Ali Haydar Kayhan, Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı İnşaat mühendisi Sinan Türkkan ve Spinteks Genel Müdürü Tekstil Mühendisi Yalın Aydın konuşmacı olarak katıldı.

Fuar etkinliklerinin son bölümünde ise, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından,  6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki çalışmalara gönüllü olarak katkı sunan inşaat mühendislerine “Teşekkür Belgesi” verildi.

*

*

BU KEZ AÇILACAK İNŞALLAH

Gaziantep Şehir Hastanesi hasta kabulüne başlaması dolayısıyla hasta kabulünün ilk günü Gaziantep Şehir Hastanesi’ni gezerek  açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Kemal Çeber, “Bin 875 yataklı  Gaziantep Şehir Hastanesi, bugün itibariyle hasta kabulüne başladı. Hizmet vermeye başlayan Gaziantep Şehir Hastanesi’nde 335 poliklinik, 259 yoğun bakım yatağı, 30 diyaliz yatağı, 64 ameliyathane bulunuyor” dedi.

“DEVASA BİR YATIRIM BUGÜN İTİBARİYLE HİZMET VERMEYE BAŞLADI”

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Şehir Hastanesi’nin sadece Gaziantep’e değil bölgeye de ciddi hizmet sunacağını ifade ederek, “Gaziantep Şehir Hastanesi gurur duyulacak bir yatırım. Gaziantep’e, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun. Gerçekten devasa bir yatırım. Bugün itibariyle de hizmet vermeye başladı. Bu yatırımla ilimizde sağlıkla ilgili yeni bir seviyeye geçmiş olduk. Kentimizi ve hem bölgemizi sağlık ile ilgili çok rahatlatacak ve çok daha konforlu hale getirecek bir hizmet. Yedi bloktan oluşan bin 875 yataklı hastaneyi ayrı ayrı 7 hastane gibi düşünebilirsiniz. Hastanenin açılışı sırasında koordinasyon konusunda da belediyelerimiz ilçe belediyemiz ve  büyükşehir Belediyesi ile özel olarak çalıştı.Ulaşımda tramvaydan diğer ulaşım araçlarına kadar herşey düşünüldü. Gaziantep’e ve bölgemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

0

0

FATMA ŞAHİN BM’NİN  İLK HİBRİT TOPLANTISINA KATILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubu’nun, BM Genel Sekreteri António Guterres başkanlığındaki ilk toplantısına katıldı.

Video konferans yöntemiyle António Guterres’in katılımıyla yapılan ilk hibrit toplantıda BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak, Geleceğin Zirvesi kapsamındaki konulara katkıda bulunmak için yerel ve bölgesel katılım, eylem ve çok düzeyli iş birliği konularına değinildi.

Toplantıda ayrıca sürdürülebilir kalkınma, sosyal içerme, iklim eylemi, yeni kentsel gündem ve insan hakları da dahil olmak üzere çok yönlü ve örtüşen krizlere karşı önlemler ve uluslararası anlaşmalar, standartların geliştirilmesiyle ilgili olarak yerel ve bölgesel yönetimlerin katılımı ve eylemleri ile ilgili stratejik konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Danışma grubu, Başkan Fatma Şahin’in de arasında bulunduğu yerel ve bölgesel yönetimlerden 15 temsilci ve Kolombiya, Hindistan, Nijerya, Filipinler ve İspanya olmak üzere beş ülkeden, çok düzeyli yönetişim konusunda sorumlulukları veya tanınmış uzmanlığı bilinen düşünce liderlerinden oluşuyor. Bir yıl boyunca çalışmalarına devam edecek danışma grubu, Genel Sekreter Guterres ile üç kez bir araya gelerek Geleceğin Zirvesi’nin hazırlık süreçlerinde dikkate alınacak yerel ve bölgesel yönetim boyutları hakkında bilgi verecek.

Toplantıda konuşma yapan Genel Sekreter Guterres, katılımcılara teşekkür ederek, “Çok yönlü kurumları daha etkili hale getirmenin, insanların ve gezegenin karşı karşıya olduğu mevcut ve gelecekteki zorluklarla başa çıkmanın yollarını değerlendirirken, yerel ve bölgesel otoritelerin perspektiflerine ve katılımına ihtiyacımız var” dedi.

BAŞKAN ŞAHİN EĞİTİM ÇALIŞMALARINA DEĞİNDİ

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, davet için teşekkür etti. Konuşmasında eğitim konusuna değinen Başkan Şahin sözlerine şöyle devam etti:

 “Gelecekteki eğitim sistemlerinin daha kapsayıcı, esnek, sürdürülebilir olmasına yardımcı olabiliriz. Ancak her ülkenin ihtiyaçları farklı. Bu önerilerin uygulanması, yerel koşullar ve gereksinimlere göre adepte edilmesi gerekiyor. Eğitim konusunda 8 başlık belirlenmesi gerekiyor. Bunlar erişilebilirlik ve kapsayıcılık, teknolojik ve dijital gelişmeler, öğrenme odaklı yaklaşım, öğretmen eğitimi ve destek, sürdürülebilirlik eğitimi, kültürel çeşitlilik bilinci, hayat boyu öğrenme ve değerlendirme. Eğitimi dönüştürme konusunda kapsayıcı, kaliteli eğitim için çok düzeyli iş birliklerine olan katkımızın tanınması ve ölçülmesine yönelik çabaların arttırılması yönünde bütün dünyaya çağrıda bulunmaktayız.”

*

*

*

YEŞİL-SİYAHLILAR, 2023-2024 SEZONU HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR

-GELECEĞE YATIRIM VİZYONU SÜRÜYOR

Gaziantep Süper Amatör Lig’de mücadele edecek olan Şehitkamil Belediye Spor Kulübü A Futbol Takımı, yeni sezona kararlılıkla hazırlanıyor. Teknik Direktör Taner Özaykut liderliğindeki ekip, yeşil sahada seyir zevkini artırmayı hedefliyor.

Şehitkamil Belediye Spor Kulübü, yeni sezona yüksek bir enerji ve hazırlıkla giriyor. Teknik Direktör Taner Özaykut, öğrencilerine yüksek performanslı futbol oynama hedefiyle yoğun bir tempoda mesai yaptırıyor. Genç yeteneklerin ve deneyimli oyuncuların bir araya geldiği yeşil-siyahlı ekip, geniş  kadro yapısıyla sezonun zorlu müsabakaları için hummalı bir hazırlık sürecinden geçiyor.

Genç kramponlara şans vererek geleceğe yatırım yapma vizyonunu sürdüren Şehitkamil Belediye Spor Kulübü, yeni sezonda da altyapılar ve futbol akademilerinde yetişen isimlerin forma terletecek olmasından büyük  mutluluk duyuyor.

HAZIRLIK DÖNEMİNDE BÜYÜK BİR UYUM YAKALADIK

Takım kaptanı Abdulkadir Kuzudişli, sezon öncesinde yaptığı açıklamada, hazırlık döneminde büyük bir uyum yakaladıklarını ifade etti. Tecrübeli kaptan Kuzudişli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Antrenmanlarımız, keyifli ve verimli geçiyor. İyi bir takımız ve Şehitkamil Belediye Spor Kulübü’ne yakışır bir şekilde sahada mücadele edeceğiz. Hazırlık döneminde büyük bir uyum yakaladık. Başarılı bir sezon geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Gaziantep Süper Amatör Lig’de mücadele edecek olan tüm takımlara başarılar diliyorum. Futbolseverleri, heyecan dolu bir lig bekliyor. Tüm taraftarlarımızı maçları izlemeye davet ediyorum. Futbol sahnesinde perde açıldığında centilmenliğin alkış aldığı, dostlukların pekiştiği, spora değer katıldığı bir döneme inşallah hep birlikte tanıklık ederiz. Bize destek olan herkese, takım arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.”

*

*

– HEMOFİLİ A İLE SAVAŞAN 9 AYLIK BEBEK BEYİN KANAMASINI YENDİ 

   9 AYLIK HEMOFİLİ A HASTASI BEBEK 18 GÜN SÜREN YAŞAM MÜCADELESİNİ KAZANDI 

 Enfeksiyona bağlı kusma ve ishal sebebiyle gittiği Gaziantep Özel Hatem Hastanesi’nde, beyin kanaması geçirdiği öğrenilen hemofili a hastası 9 aylık Muhammed Alparslan bebek 18 gün süren yaşam mücadelesinin ardından yoğun bakımdan çıkarılarak servise alındı. 

  Enfeksiyona bağlı kusma ve ishal sebebiyle Özel Hatem Hastanesi’ne getirilen 9 aylık hemofili A hastası Muhammed Alparslan bebekte bilinç değişikliği olduğu fark edilince, beyin kanaması geçirdiği şüphesi ile tetkik edilen hastanın tanısı doğrulanarak hızlıca ameliyata alındı. Zorlu geçen ameliyatın ardından yoğun bakıma alınan 9 aylık Muhammed bebek 18 gün yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini kazanarak servise alındı. Beyin Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Tevfik Güç, ameliyattaki başarının en büyük etkenin bebeğin gösterdiği gayret olduğunu ifade etti.

  “Başarılı bir ekip çalışmasıyla üstesinden geldik”

  Hızlı teşhis ve başarılı ameliyat sonucu çocuğun hayata bağlandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Bilge Tütüncüler, “Hemofili a hastası olan ama daha önce faktör almamış, kanama problemi yaşamış bebeğimiz bize basit bir kusma ve ishal vakası olarak başvurdu. Takibimiz sırasında hastamızda bilinç değişikliği olduğunu fark ettik ve intrakranial kanama tanısını koyduk. Hızlı bir şekilde hareket edildi ve ameliyatı gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası yoğun bakımımızda takibe alındı. Bebek hastamızda kanama bozukluğu olduğu için zorlu bir ameliyat geçirdi. Ameliyat iyi geçti. Başarılı bir ekip çalışmasıyla üstesinden geldik. Alparslan bebeği servise alacağımız için çok mutluyuz. Hemofili a, toplumda çok sık rastlanan bir hastalık değil. Gaziantep’te 250 çocuk hemofili a hastası ama hepsi faktör almıyor ve her hangi bir şekilde tedavi edilmiyor. Bizim hastamızda bize ilk geldiğinde tedavi almıyordu. Sadece takip altındaydı. Akut bir tablo ile karşımıza çıktı. Durumu çok iyi. Beyin cerrahisi, anestezi, yoğun bakım ekibimizde çalışan arkadaşlarımızın da başarısıyla beraber çocuğumuzu hayata bağladığımızı söyleyebilirim ”dedi.

  “Akraba evliliğinden uzak durmak gerekiyor”

  Hemofili a hastalığının olmaması için anne ve babaların dikkatli olması gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Tütüncüler, “Bu hastalığın olmaması için akraba evliliğinden uzak durmak gerekiyor. Çünkü hemofili a taşıyan genler birbiriyle karşılaşırsa o kadar bu hastalık ile karşılaşırız. Hemofili a hastalığı çocuklarda,  emeklerken dizlerde geçmeyen morluklarla, sünnet ya da diş çekimi gibi minör cerrahide uzun süren kanamalarla kendini gösterebilir. Bu durumlarda ailelerin uyanık olması ve doktora başvurması oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

  “Hayat mücadelesinin ilk aşamasını başarıyla tamamladı”

  9 aylık Muhammed Alparslan bebeğin ameliyatını gerçekleştiren ve bebeğin mücadelesine ve ailesinin destekleri ile başardıklarını anlatan Beyin Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Tevfik Güç “9 aylık hastamız Muhammed Alparslan’ı çok acil koşullarda ameliyata aldık. Çocuk hastalıklarında yatarken ani kanama sonucu beyinde basınç oluştu. Hastanemiz tüm imkânlarını kullandı. Faktörlerini tedarik ettik. Çok hızlı olarak ameliyata aldık ve istediğimiz gibi iyi geçti. Büyük bir beyin kanaması vardı ve onu boşalttık. Çocuk çok mücadele etti. Ailesi bize çok destek oldu, hep pozitif yaklaşımda bulundular. Ekip olarak bu çocuğu sağlıklı bir şekilde servise alabilmenin keyfi içerisindeyiz. Biz ameliyata girerken çok olumsuz girdik ama çocuğun mücadelesi ve bizim gayretimiz iyi bir sonuca vesile oldu. Hayat mücadelesinin ilk aşamasını başarıyla tamamladı. Bebeğin bundaki gayreti en büyük etkendi. Bu kanama bir yetişkinde olsa belki de kurtaramayabilirdik” şeklinde konuştu.

  “Şuan durumu iyi”

  9 aylık bebeklerinin yaşadığı riskli hastalığa rağmen yaşam savaşını yendiğini ve durumunun iyi olduğunu söyleyen baba İbrahim Halil Açıkalın, “18 gün önce Muhammed Alparslan’ı enfeksiyondan dolayı Hatem Hastanesine getirdik. Getirdikten sonra beyin kanaması geçirildiği öğrenildi. Hemofili A hastası olduğu için ilaçları da çok zor bulunuyor. Hemen ameliyata aldılar. Bizim çocuğumuzun beyin kanaması geçirmesi çok riskli. Çünkü hemofili A hastalarında kanında pıhtılaşma olmuyor. Bugün 18 gün süren tedavinin ardından servise alacaklar. Sol kolunda biraz hasar vardı, o da geçti. Şuan durumu iyi” diye konuştu.

*

* ÇEVRECİ ÜNİVERSİTELER ‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ İÇİN HKÜ’DE BULUŞTU!

Dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren UI GreenMetric (https://greenmetric.ui.ac.id) platformunun 3. Türkiye Ulusal Çalıştayı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

HKÜ Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) koordinasyonunda gerçekleştirilen ve iki gün süren çalıştayın açılışına Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola ve Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, UI GreenMetric Temsilcisi Dr. Ruki Harwahyu, HKÜ UI GreenMetric Kampüs Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Tercan, ÇEVMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nebile Kızıl, üniversitelerin UI GreenMetric Temsilcileri, Sürdürülebilirlik/Kalite/Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

HEDEF İLK 100’E GİRMEK

Çalıştayın açılışında katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, UI GreenMetric ve sürdürülebilirliğin bu yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, üniversite izleme ve değerlendirme ölçütleri arasına alındığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli; “Geçen yıl 81 hatta 82 üniversitemiz UI GreenMetric Dünya Sürdürülebilir Üniversiteler Listesinde girdi. Yeşil kampüslere sahip olan ülkemiz üniversiteleri sürdürülebilirliğe önem verdiklerini gösteriyor ve GreenMetric sıralamasında yükseliyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak ilk başvurduğumuz yıl, önceki yıl, GreenMetric’te 375. sırayı almıştık. Ertesi yıl ise, yani geçen sene, arkadaşlarımızın gayreti ile 77 basamak birden yükselerek dünyada 298. sırada yer aldık. Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında 4. olduk. Bu güzel neticeler bizi hem bizi mutlu ediyor hem de ilerisi için daha da umutlandırıyor. Hedefimiz elbette her zaman bu listede kalabilmek ve GreenMetric’te ilk 100’e girmek. Ama bunu gerçekten hak etmeyi, bunun adil bir rekabet içerisinde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var, bu nedenle Türkiye’deki ve dünyadaki iyi uygulamaları ve örnekleri birbirimizle paylaşacağımız, tecrübelerimizi birbirimize aktaracağımız bu çalıştayı üniversitemizde düzenlemekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Katılımlarınız için teşekkür ediyoruz” dedi.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN GREENMETRIC’E İLGİSİ YOĞUN

World University Rankings Network Kurucusu Dr. Junaidi M.A. ve alanında uzman bir ekip tarafından hazırlanan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile İlgili Küresel Uygulamalar Ders Rehberi’ kitapçığı ve 2023 Türkçe rehberinin tanıtıldığı çalıştayda; UI GreenMetric Temsilcisi Dr. Ruki Harwahyu, Türkiye’de düzenlenen ‘UI GreenMetric Temsilcisi Ağı ve 2023 Anketi’ hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 2023 yılı GreenMetric sıralamalarında kullanılacak metodoloji ve metodolojideki yeniliklerden bahseden Dr. Ruki Harwahyu; Türk üniversitelerinin GreenMetric’e ilgisinin yoğun olduğunu ve bu ilginin kendilerini sevindirdiğini belirterek, özellikle sürdürülebilirlik ile ilgili olan derslerin müfredatlarda daha çok yer bulmasının ve sürdürülebilirlik ile ilgili bilimsel çalışmalara daha çok destek verilmesinin yararlı olacağını söyledi.

TECRÜBELER VE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ AKTARILDI

Çevrimiçi olarak çalıştaya katılan UI GreenMetric Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım, GreenMetric’e katılım ölçütlerini, tarihsel süreçteki gelişimini, Türkiye’deki üniversitelerin yıllar içindeki ilerlemesini ve UI GreenMetric Ulusal Türkiye Ağı’nın güncel bilgilerini değerlendirdi. Çalıştay kapsamında; HKÜ UI GreenMetric Kampüs Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Tercan ve Çevre Yüksek Mühendisi Erkan Başaran, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Dış İşleri Koordinatörü Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp, İTÜ Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Börte Köse Mutlu, İYTE Uluslararası İlişkiler Ofisi Müdürü Doç. Dr. Hatice Eser Ökten, Ege Üniversitesi GreenMetric Kampüs Koordinatörlüğü Temsilcisi Dr. Sıdıka Tuğçe Dağlıoğlu, GAÜN Kalite Geliştirme Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Derya Özçalışkan, YTÜ Çevre Yüksek Mühendisi Fatma Zehra Şükür ve Erciyes Üniversitesi Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü Ofis Temsilcisi Melike Yazman, üniversitelerindeki Sürdürülebilirlik ve GreenMetric faaliyetleri hakkında seminerler vererek katılımcıları bilgilendirdiler.

İki gün süren çalıştay sırasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin çevreci kampüsünü deneyimlemeyi de ihmal etmeyen katılımcılar, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, Prof. Dr. Türkay Dereli ve UI GreenMetric Temsilcisi Dr. Ruki Harwahyu ile birlikte yerleşkede yenilenen bisiklet yolunu inceledi.

*

*

AYINTAB’A DAİR

ÇALGICI CUDİYEDEN “BEN DE YANDIM ELİZİLLİYE”

Halimizce kaddimizle yaşardık.

Bee ben bilmem bacım deyip, Çalgıcı Cudiyeden “Ben de yandım elizilliye” isteyen,sonrada çirtikliye çirtiliye ortada oynayan, mahallemizin kızları, düğün okuyucusu Tuluk Meyrem.

Herkes çıkınını açsııın,olanlar olamayanlara versiiin, diye düğün arasında mola veren Cümbüşcü Adil.

Okuldan geldiğimizde moraran elimizi tuttuğumuz,içine su geçen ayakkabılarımızdan çıkan çoraplarımızı kuruttuğumuz sobalarımız vardı.

Komşusu aç yatarken kendisi tok yatmayan büyüklerimiz. Bir yemek yaptığında “Yeri oğlum şunu Aşe Bacı gile,şunu Fatma bacı gile ver de gel diyen,ramazanda mahalle fukaralarına çit,çember arşınlayıp, herkesin ne giyeceğini, ne ihtiyacı olduğunu bilen ,”Fattımın kızı Möhterem yeee doordu , şu kahke bezini uşaana bez etsin” diye salan hayırseverlerimiz.

Zenginin fakirin mahallesi ayrı değildi. Aynı dehlizde birlikte yaşar olanlar olmayana verir. Biribirlerine saygı duyar.Ölüsünde,dirisinde bir olurlardı.

Otuz uvak lahmacun yaptırılırsa, üstüne de beş-on ekmek alınır ,lahmacun ekmeğin içine dürüm edilirdi.

Paklava her zaman yenilemez, gelen misafire sinide, bastık, üzüm, sucuk ,hayir, fıstık ile fekke düzülürdü.

Halimizce kaddimizle yaşardık.

0

0

ANTEP EVLERİNİN MERKEZİ HAYATTIR.

Antep’te ev yaşamı hayattır.

 Antep Evleri, yüksek duvarlar arkasında, dış mekanlardan mümkün olduğunca soyutlanmış hayada yani genel deyimiyle avluya dönük yapılardır. Evlerin ikinci katında sokağa yapılan konsol çıkıntılarına köşk denir. Dışı tudya ( galvanizli saç veya çinko sac) kaplanan bu tür yapılar köşklü ev diye de adlandırılır.

Evin ana girişi sokaktan hayata girişle sağlanır. Hayat etrafında ocaklık (mutfak), hazna (kiler), hela gibi mekanlar yer alır.

Evler tek, iki ve üç katlı olarak inşa edilmiştir ama genelde iki katlı evler hakimdir.

 İçe dönük yaşam tarzında kadınların gün boyu evde oluşları ve yaşamın özellikle yazları sürekli hayatta geçmesi nedeniyle buraya önem verilmiştir. Hayatın tabanında işlemeli taşlar vardır. Hayatın kenarlarında çiçeklikler, genellikle ortasında da gane adı verilen havuz bulunmaktadır. Evin üst katlarına dıştan merdivenlerle ulaşılır. Sofa ya da livan denile girişin etrafında sıralanmış çoğu zaman eyvanlı odalar yer alır. Yörede eyvan adı verilen bu bölümün üst tarafı kapalı olup, ön yüzü avluya bakar. Sıcak yaz günlerinde gölgeli bir mekandır. Sofaya açılan odalar çok işlevli özelliğe sahip mekanlardır. Bu odalar yeme, yatma, oturma gibi günlük yaşamı içeren fonksiyonlara cevap verecek biçimde inşaa edilmiştir. Hatta eşik dediğimiz girişte yıkanma işlevi dahi gerçekleşmektedir. Odada yatakların konduğu döşeklik, misafirlik yemek kapları için kübbiye adı verilen dolap nişleri de vardır. Bunlar nacar denen çok güzel ahşap işçiliğine sahiptir. Bu odalardan bina dışına da yansıyan, merdivenlerle çatı arasına çıkılan bölümler vardır. Önceleri toprak çatı olan mekanlar, daha sonra yerlerini alaturka kiremite (yörede bunlara bardak denir) bırakmıştır. Çatı altları havalandırmanın iyi olması nedeniyle kiler olarak ta kullanılmaktadır. Genelde tavanlar ahşap kalaslar üzerine geçerken bir kısmı da bağdadi sıvaya geçmiştir. Bunların üzerine boya ve resimlerle, tavan süslemeleri yapılmıştır.

 Cephelerde genellikle sosyal yaşam şekillerinden oluşan fonksiyonların yansıması vardır. Örneğin mahremiyeti sağlamak için zemin katlarda sokağa bakan pencere açılmamıştır ve tamamen hayata yönelinmiştir. Üst katlarda, yola bakan büyük kafes pencereler bulunmaktadır. Tüm pencerelerin üzerinde ışık ve hava sağlayan kuş tağısı vardır. Kuş tağıları aynı zamanda güvercin ve kuşların da barındığı yerlerdir.

Bazı pencereler ev sahiplerinin dini görüşünü de yansıtmaktadır. Örneğin gayrimüslim evlerinde haçvari pencerelere rastlanmaktadır. Pencereler hava ve ışık ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, görsel açıdan da binaların süsü konumundadır. Yörede ahşabın az, taş ocaklarının çok olması kagir malzemelerin kullanılmasını zorunlu kılmıştır.

 Taş cinsleri olarak keymık, minare kayası, havara taşı ve karataş kullanılmıştır. Karataşlar genellikle hayat süslemelerinde kullanılır. Bu taş kagir yapılar binaların içini yazları serin, kışları sıcak tutma özelliğine sahiptir.

 Çoğu evin altında bulunan mağara haznalar yani kilerler vardır. Soğuk mahaller olan bu bölüm, yiyeceklerin saklanması için iyi bir mekandır.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı