Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 09.10.2023 e gazete

admin | 08 Ekim 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 09.10.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 09.10.2023 e gazete

HABER METNİ;

AK PARTİ’YE GAZİANTEP’TEN 2 MKYK ÜYESİ

AK Parti MKYK Listesinde görev alan önceki dönem Gaziantep Milletvekilimiz Sayın Mehmet Sait Kirazoğlu‘nu ve Önceki dönem Milletvekili Adayımız Serpil Kavrak‘ı tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyoruz.

BAŞKAN TAHMAZOĞLU “ŞEHRİN BİLGİ YUVASI OLACAK”

 DEV  KÜTÜPHANE AÇILIŞI GÜN SAYIYOR

Şahinbey Belediyesi tarafından Akkent Mahallesi’ne yaptırılan Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi olan Şahinbey Millet Kütüphanesi’nin inşaat çalışmaları aralıksız sürüyor.

Eğitime ve gençlere yönelik projeleriyle gönüllere taht kuran Başkan Mehmet Tahmazoğlu Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi olacak olan Şahinbey Millet Kütüphanesi’nin inşaat çalışmalarını yerinde inceleyerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN BÜYÜK İMKÂNLAR SUNACAK

Şahinbey Millet Kütüphanesi’nin tamamlanmasını büyük bir heyecanla beklediğini ifade eden Başkan Mehmet Tahmazoğlu, “Millet Kütüphanemizin imkânlarını saymakla bitmez. Kütüphanemizde grup çalışma salonları, çocuk kütüphanesi, engelsiz yaşam kütüphanesi, yemekhane ve kafeterya, ücretsiz internet hizmetleri ile 24 saat açık olacak. Mimarisiyle, içindeki fonksiyonları ile 40 bin metrekare inşaat alanı ile 24 saat açık Millet Kütüphanemiz şehrimizin önemli bir ihtiyacını karşılayacağı gibi simge mimari yapılarından biri olacak. Gençlerimiz için bilgi kaynağı bir alan olacak. Kütüphanemizin şimdiden vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

*

*

Güneydoğu’nun Kalbi  Atıyor

GAİB HUBUBAT HEYETİ ANUGA’DA

Dünyanın en önemli gıda fuarları arasında yer alan Anuga Uluslararası Yiyecek ve İçecek Fuarı 2023 Almanya’nın Köln kentinde kapılarını açtı. Başkan Celal Kadooğlu fuarın ilk gününden itibaren Türk ürünlerine ve firmalarına yönelik büyük ilgi olduğunu ifade ederek fuar katılımcılarına başarılar diledi.

Almanya’nın Köln kentinde kapılarını açan Anuga Uluslararası Yiyecek ve İçecek Fuarı 2023’e Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 61 firma stant açarak katıldı. Fuarın ilk gününden itibaren Türk stantlarına yoğun ilgi olduğunu açıklayan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu “Türk ürünlerimize ve Türk markalarına yönelik talep her geçen günde dünyanın dört bir yanından artmaktadır. Uluslararası fuarlar sektörümüz için büyük önem taşıyor. Gerek rakip ülkelerin yenilikçi ürünlerini görme, gerekse ürünlerimizin dünya pazarlarında daha etkin yer alabilmesi için bu tür fuarlara katılmayı sürdürüyoruz. GAİB olarakta bu fuarda bir stant açarak bölgemizden fuara katılan firmalarımıza rehberlik yapıyoruz. Fuarın başarılı geçmesini diliyorum” dedi.

GAİB Hububat Heyeti Güneydoğu’lu Firmaları Yalnız Bırakmadı

Dünyanın farklı ülkelerinden dört binin üzerinde firmanın katıldığı fuara Avrupa’nın çeşitli ülkelerinin yanı sıra farklı kıtalarda yer alan ülkelerden de yoğun alım heyetleri katılıyor. 7 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açan Anuga Uluslararası Yiyecek ve İçecek Fuarında Uluslararası Yiyecek ve İçecek Fuarında fırınlanmış ürünler, tatlılar, pastalar, içecekler, süt ürünleri, dondurma, sağlıklı yiyecekler, hazir yiyecekler, yiyecekleri koruma tekniği, pişirme ekipmanları gibi ürünler sergileniyor. Fuarda Gaziantep’ten otuzun üzerinde firma yer alırken Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 61 firma fuarda statlarıyla dikkat çekiyor. Fuarın ilk gününde Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet Türk firmalarını ziyaret ederek fuar hakkında bilgiler aldılar. Fuar 11 Ekim 2023 tarihine kadar devam edecek.

0-

*

HALI İHRACATININ YILDIZLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bakan Yardımcısı Tancan: Çini de geçeriz

Vali Çeber: Gaziantep çok özel bir il

Kaplan: Gaziantep’in dinamiklerine sahip çıkalım

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) tarafından düzenlenen Halı İhracatının Yıldızları ödül töreni ile GAİB üyesi en fazla halı ihracatı yapan 27 firmaya ödül verildi.

Halı İhracatının Yıldızları Ödül Törenine Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Kilis Valisi Tahir Şahin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen, Melih Meriç ve Ertuğrul Kaya, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, AK Parti İl Başkanı Murat Çetin, belediye başkanları, oda ve borsaların başkan ve yöneticileri, sanayiciler ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

TİM tarafından 2022 verilerine göre GAİB üyesi en fazla halı ihracatı yapan firmaları ödüllendirmek amacıyla düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, “Bu gün bir yandan halı sektörünün geleceğini yazmaya aday olan genç tasarımcılarımızı, diğer yandan ise bin bir emekle ürettiğimiz halılarımızın dünyanın dört bir yanına pazarlayan, halılarımızı dünya pazarlarında hak ettiği değerlerle satarak ülkemize önemli katkılar sağlayan Halı İhracatının Yıldızları Ödül törenini bir arada gerçekleştiriyoruz. Ödül alan tüm firmalarımızı ve tasarımcılarımızı kutluyorum, emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Gaziantep’in üretim, istihdam ve ihracatıyla ülke ekonomisine yön veren şehirlerden birisi olduğunu belirten Başkan Kaplan, “Onun için bu şehrin sanayicinin, ihracatçının bu şehir için emek veren herkesin kıymetini bilelim. Eğer bir şeyin kıymetini bilmezsek onu kaybederiz. Eğer bir şeyin değerini bilmezsek onun farklı ellere, farklı yerlere gitmesine neden oluruz. Bizler sahip olduğumuz bütün değerlerin ülkemizin, vatan toprağımızın değerini bilmek ve sahip çıkmak zorundayız. Gaziantepli sanayici, ihracatçı her türlü zorluğa rağmen yılmadan üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmak için çalışırken, Gaziantep’in yönetici ve bürokratlarını yanımızda hissetmek istiyoruz. Son dönemlerde yatırımlarını farklı bölgelere, farklı kentlere ve farklı ülkelere kaydırma yönündeki girişimleri de yakından izliyoruz. Sizlerden Gaziantep’in dinamiklerine sahip çıkmanızı istiyoruz. Bu dinamikler Gaziantep’in Türkiye’nin göz bebeği olmasını sağlayan dinamiklerdir. Sanayicilerimizin, iş adamlarımızın, ihracatçılarımızın ve bu ülke için var güçleriyle çalışan bütün sektör temsilcilerinin kıymetini bilelim” diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin Tasarım Günleri etkinlikleri kapsamında düzenlenen ödül töreninde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, halı sektörünün ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Tancan, “3,2 milyar dolarlık halı ihracatı ile Çin’den sonra ikinci sırada geliyoruz. Ben inanıyorum ki, biz bu azim ve gayretle çalışmaya devam edersek Çin’i de geçeriz” dedi. Bakan Yardımcısı Tancan, kalifiye elaman ihtiyacının büyük sorun olduğuna dikkat çekerken, GAHİB’in lise, üniversite ve sanayi işbirlikleri ile bu alanda önemli başarılara imza attığını ifade etti. Tancan, “GAHİB’i ihracatın artırılmasının yanında eğitime verdiği desteklerden dolayı da kutluyorum” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, konuşmasında Gaziantep’in her alanda çok özel bir il olduğunu vurguladı. Vali Çeber, “Gaziantep’teki sanayi bölgelerinde toplam 1700 civarında tesiste üretim yapılıyor. Bu tesislerde 400 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Gaziantep her şartta yatırım yapıyor, üretiyor, ihracat yapıyor. Yani Gaziantep dert çözmeye gayret eden bir şehir. Bu nedenle biz Gaziantep’i konuşurken sadece şehrimizi değil bölgeyi de konuşuyoruz. Çünkü bölgenin cazibe merkeziyiz. Günümüzde Gaziantep, Halep, Şam ve Bağdat gibi şehirlerin geçmişte oynadığı rolü oynuyor. Bu kent çalıştıkça ve ürettikçe bölgemiz de hatta komşu ülkeler de huzurlu olmaya devam edecektir” dedi. Kilis Valisi Tahir Şahin ise Polateli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Gaziantepli yatırımcıları Polateli OSB’ye yatırım yapmaya davet etti.

Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen törende yaptığı konuşmada, Gaziantep’in sadece savaş alnında değil iktisadi kalkınma alanındaki kahramanlığının da tüm Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Milletvekili Melih Meriç ise, büyük zorluklara rağmen yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yapan iş dünyasının her türlü övgüyü hak ettiğini dile getirdi. Milletvekili Ertuğrul Kaya ise halının stratejik bir ürün olduğunu belirterek, Gaziantep ve ülke ekonomisinin geleceği açısından halı sektörünün sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Halı Sektör Kurulu Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Kaplan da, halı sektörünün Gaziantep ekonomisinin en önemli lokomotifi olduğunu söyledi. Başkan Kaplan, halı ihracatının önündeki engellerin kaldırılması konusunda çaba gösterilmesini istedi.

Konuşmaların ardından 2022 yılı rakamlarına göre en fazla ihracat yapan GAİB üyesi 27 firmaya ödülleri verildi. Halı ihracatı şampiyonlarının ödüllerinin ardından Tasarım Günleri kapsamında düzenlenen 9. Makine Halısı Tasarım Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. 9. Makine Halısı Tasarım Yarışmasında Yusuf Yılmaz birinci, Berkay Gökgöz ikinci, Saide Ulçay üçüncü, Mehmet Harun Akdemir dördüncü, Dilara Anıl ise beşincilik ödülüne layık görüldü.

Ödül Alan Firmalar:

1-Milat Halı Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

2-Merinos Halı Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

3-Kartal Halı Tekstil Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

4-Empera Halı Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

5-Filoteks İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

6-Özkaplan Karpet İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

7-Safyün Dokuma Ürünleri İç Ve Dış Ticaret Anonim Şirketi

8-Bade Dış Ticaret Anonim Şirketi

9-Grand Dış Ticaret Limited Şirketi

10-Sipahi İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

11-Oscar Halı Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

12-Yasin Kaplan Tekstil Ve Halı Sanayi Ticaret Anonim Şirketi

13-Lysandra Halı Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

14-Kaplan Kardeşler Halı Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

15-Post Halı İthalat İhracat Limited Şirketi

16-Shag Rugs Halı Sanayi Ticaret Anonim Şirketi

17-Esma İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

18-Dokupa Pazarlama İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

19-Mirac Halı Ticaret Limited Şirketi

20-Şahan İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

21-Öztürkler Tekstil Anonim Şirketi

22-Bossan Tekstil İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

23-Durkar Dış Ticaret Limited Şirketi

24-Gümüşoğlu İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

25-Algan İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

26-Sırma Carpet Dış Ticaret Limited Şirketi

27-Art Dış Ticaret Limited Şirketi

*

GAZİANTEP’E 40 SPOR TESİSİ KAZANIRDIK!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) tarafından 9 yılda şehre 40 spor tesisi kazandırıldı.

“Spor şehri Gaziantep” mottosundan hareket ederek Gaziantep’in günlük yaşamında sporu ve hareketli yaşamı daimi kılmayı amaçlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında bu yana devreye soktuğu spor tesislerinde 20’nin üzerinde farklı branşta yüzbinlerce Gazi şehirli sporsevere hizmet veriyor. 

2014 yılında göreve geldiği günden itibaren ‘spor’ alanındaki projelere ağırlık veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in öncülüğünde şehre 40 spor tesisi kazandırıldı.

Bu kapsamda Beykent, Dumlupınar, Ertuğrul Gazi, Fıstıklık, İncilikaya, Mehmet Vehbi Dinçerler, Kuzeyşehir, Perilikaya, Talat Özkarslı, Ulaş, Yeşilevler, Alaeddin Yavaşça gibi çok amaçlı spor salonlarında bir yıl içerisinde badminton, basketbol, güreş, halter, judo, karate, masa tenisi, kick boks, may thai, okçuluk, tekvando, voleybol, akıl ve zeka oyunları, jimnastik, futsal, zumba ve flor curling gibi farklı branşlarda yaklaşık 50 bin kişiye hizmet verildi.

Spor salonlarına gösterilen ilgiyi yüzme havuzları izledi. Buna göre, Yeditepe, Kamil Ocak, Gazikent, Gaziler, Ertuğrul Gazi, 8 Şubat, Nizip Mustafa Cengiz, Oğuzeli, Karkamış, Araban, Nurdağı ve İslahiye yüzme havuzlarında ise yine 50 binin üzerinde Gazi şehirliye 1 yıl içerisinde çeşitli yüzme eğitimleri ve spor yapma imkanı tanındı.

Gaziantep Büyükşehir’e bağlı Hasan Doğan, Hasan Celal Güzel, Batur ve Gazikent futbol sahalarında da yaklaşık 5 bin kişiye belli yaş kategorilerine göre antrönerler eşliğinde antrenman fırsatı sunuldu.

Öte yandan Doğa akademisi, Erikçe Macera Parkı ile Gizem Doğan Yaşayarak Öğrenme Merkezi gibi sağlık ve çevre dostu temalı alanlarda sosyal ve sportif aktivitelerle uzun yaşamın ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmanın sırları paylaşılıyor.

*

*

AYINTAB’A DAİR

HIKMET BABA

1950’li yıllarda Gaziantep’te Hikmet Baba diye birinden bahsedilir.    Baba Hikmet saçı Sakalı birbirine karışmış, elbisesi kirli, kılığı pejmürde, tırnakları uzun gezermiş. Kimse temizlik yaptığını, hamam gittiğini görmemiş. Pis pis dolaşırmış.

Hikmet baba aslen Antepli değilmiş ancak, uzun yıllar askerlik mesleğini icra ettiği, Hicaz Demir yolunun yapımında çalıştığı, daha sonra Antep’e gelip yerleştiği söylenir.

Bir rivayete göre de hikmet baba Osmanlının son dönemlerinde Antep’te hafızlığı bitirir. Henüz erginlik çağında arkadaşı Tevfik’le birlikte bilgi ve görgülerini artırmak için Mısır’ın İskenderiye şehrine gitmeye karar verirler.

Mersin Limanında günlerce bekledikten sonra Londra-Hindistan arasında sefer yapan bir İngiliz gemisine binip yola koyulurlar. Gemi İskenderiye Limanına yanaştığına Tevfik, eşyaların toplamaya başlar. Fakat Hikmet’te bir kıpırdanma bile yoktur.

Tevfik arkadaşına: Hikmet ne duruyorsun? Burası İskenderiye, eşyalarını alda inelim, dediğinde Hikmet yerinden bile kıpırdamaz ve arkadaşına dönerek;

– Ben inmiyorum. Okumaktan vaz geçtim. Ben sihirbazlık öğrenmek için Hindistan’a gideceğim, der.

Tevfik arkadaşını bu isteğinden vaz geçiremez. Gemiden iner. Hikmet de gemi ile Hindistan’a doğru yola devam eder.

Aradan yedi yıl geçer. Tevfik İskenderiye’de, mükemmel Arapça öğrenir, dini eğitim alır, iyi bir din alimi olarak Antep’e döner. Verdiği vaazlarla Tevfik kısa zamanda ünlenir, meşhur olur. Şöhreti her yana yayılır, adını duymayan kalmaz.

Hafız Tevfik bir gün çarşıdan evine giderken, saçı sakalı birbirine karışmış, üstü başı kir pas içinde, hırpani vaziyette dilenci kılıklı bir adamın kendisini izlediğini fark eder. Önce aldırmaz ama adamın kendisini izlemesi onu rahatsız eder. Birden durur, geri döner, burun buruna gelirler. Adam Hafıza , Hafız  adama bakmaya başlar. Adam, yaşlı değildir ama görünüşü ürkütücüdür. Kaşları uzamış, gözlerinin feri sönmüş, bıyıkları dudaklarını ağzını örtecek derecede uzamıştır. Adamın tırnakları pis ve uzamıştır. Elbisesi kir pas içinde, yüzü kapkara, bedeni pis pis kokmaktadır.

Adam, Hafız Tevfik’e;

-Tevfik, beni tanımadın mı? Ben senin çocukluk arkadaşın Hikmet’im, der.

Hafız Tevfik, arkadaşı Hikmet’i hiç unutmamıştır. Karşısında duran bu kir pis içindeki adamı tepeden tırnağa süzer. Bu arada yedi yıl önce Hikmet’le ayrıldığı İskenderiye Limanındaki o sahne gözünün önünde yeniden canlanır. Fakat Hikmet çok değişmiş ve tanınmayacak bir haldedir. Hafız kendini toparlayarak, biraz da zihnini zorlayarak;

“Hikmet ne bu hal Ne olmuş sana böyle? “Diye sorar. Bunun üzerine Hikmet:

“Senden ayrıldıktan sonra Hindistan’ gittim. Brahman rahipleriyle tam yedi yıl bir mağarada yaşadım ve sonunda istediğimi elde ettim, fakat şartlar çok ağır oldu. İslâm’dan, imandan ve insanlıktan çıktım. Gördüğün gibi süflî,aşağılık bir hayatım var. Buna karşılık her istediğini yapabilen bir sihirbaz oldum”, der.

Hafız Tevfik de;

“Peki bu halinden memnun musun?” diye sorar. Hikmet:

“Artık çok geç, girdiğim bu yolun geri dönüşü yok. Yedi yıl önce seni dinlemeliymişim, der. Hafız Tevfik’in kendisinden rahatsız olduğunu hissedince :

“Bundan sonra seni rahatsız etmeyeceğim. Beni unut ve görmemiş ol” diyerek oradan uzaklaşır.

Hafız Tevfik, Hikmet’in bu durumuna çok üzülür ve arkasından bakarken gözlerinden birkaç damla yaş akar.

Zamanla Hikmet de Hafız Tevfik gibi Antep ve çevresinde gösterdiği sıra dışı maharetleriyle meşhur olur. Antepliler ona “Hikmet Baba” adını takarlar. Gösterdiği “kerametlere” hiç kimse akıl sır erdiremez. Bazıları onu keramet gösteren bir veli sanır, bazıları ise cinlerle irtibatlı, şarap içen, esrar çeken bir şarlatan, meczup olarak tarif ederler.

Ama halk nezdinde Tevfik Baba hiçbir zaman tekin kabul edilmez. Korku ile karışık saygı duyulan biri obur, zihinlere kazınır.

Hayat tecrübesi oldukça fazla olan Hikmet Baba’nın renkli bir kişiliği yanında; uhrevi, süfli, esrarengiz yönünden bahsedilir. “Bazı günlerde evlere giderek başından geçen olayları anlatır, çocukları sihirbazlık gösterileriyle eğlendirirmiş. Geceleri uyursa başına kötü şeyler geleceğinden korktuğu için hep yanında taşıdığı ufak mangalını yüzüne yakın tutarak şehirde dolaşırmış.”

Rivayet odur ki “Cinlerle” olan ilişkileri pek meşhurmuş. … “Marul yaprağını beş yüzlük lira yaptığına pek çok kimse şahit olmuş.” “Bazen cebinden deste deste banknotlar, bazen da bir kuruş olmazmış. Cinlerden arzu ettiği zaman dilediği kadar para alır, tomar halindeki beyaz kâğıdı paraya, bir tomar kâğıt parayı da kâğıt haline getirdiğini” çok kişi görmüş!

Nereden alır, nereye verir kimsenin aklı ermezmiş.

Yitik eşyası olan, malı çalınan hırsızın kim olduğunu öğrenmek isteyen, suya baktırıp bir şeyler öğrenmek isteyen, Hikmet Babanın kapısını çalarmış.

Hikmet Baba da canının istediğine bakar, istemediğine   yüzünü bile göstermezmiş.

Bu kadar renkli bir kişiliğe sahip olan Hikmet baba bir gün bir otel odasında çıkan yangın neticesinde hayata gözlerini yumar. Antep’e defnedildiği ancak   kabrinin nerede olduğu öğrenilememiştir.

Aşağıdaki şiirin de Hikmet Babaya ait olduğu, ölümünden önce kendisinden dinlenildiği söylenmektedir.

“Geldi seyyad-ı ecel, Çengel bana atmaktadır.

Hazır ol deyip bana, Şimşeğini çakmaktadır.

Ya ilahi hikmetinle, Bir deva kıl Hikmet’e!

Ehl-i fen aciz kalıp; Mahzun bana bakmaktadır “

Hikmet baba ile ilgili de birçok hikâye anlatılmaktadır. Bunlardan bazıları da şudur;

BANA BİR METELIK VER:

Hikmet Baba kendisine yapılan ısrarlara dayanamaz bir gün temizlenmek için Külhan Hamamı’na gider. Ne var ki, hamamcı çok cimridir. Hamam parasını alamdan kimseyi dışarı bırakmıyor, üstelik rezil rüsvayı eden biridir. Hikmet Babanın cebinde ise metelik bile yoktur.

O sıralar Hikmet Babanın Cinlerle de arası iyi değildir. Onlardan da yardım isteyemez.

Ama Hikmet Baba hamamda güzelce yıkanır, üstünü başını temizler. Elbisesini giyinir, hamamcının yanına varmadan ellerini kaldırır Allah’tan yardım diler. Ve ellerini açar ve Tanrı’ya yalvarır ; «— Allah’ım, bana ya şu anda bir metelik ver, şu hamamcının dilinden beni kurtar, yahut da şu hamam’ yık, buradan kaçayım..!» der. Tanrı, Hikmet Baba’nın ikinci dileğini kabul etmiş olmalı ki, o anda, Külhan Hamamı gürül gürül yıkılmaya, çökmeye başlar ve Hikmet Baba, fırsatı ganimet bilerek, diğer müşterilerle birlikte soluğu dışarıda alır. Hikmet baba bu sayede Hamamcının elinden ve dilinden kurtulmuştur.

ALLAH’IN ELI DARDA – Hikmet Baba, Külhan Hamamdan biraz ileride olan Boyacı Camii’ avlusundan geçerken baktı ki, biri elini kaldırmış dua ediyor… Tanrı’dan bir şeyler istiyor ve şöyle diyormuş:

— Ey ulu Allah’ım, ben oğlanı evlendireceğim, kızı gelin edeceğim bana bin altın ihsan buyur ki, bu dertlerden kurtulayım.» Bunları duyan Hikmet Baba, dua eden adamın kulağına eğilir ve gür bir sesle bağırır: “Boşuna dil döküp de Allah’ı hatsız etme !… Bugünler de Allah’ın eli dar… Daha biraz evvel, bir metelik için koca bir hamamı yıktı. Eğer parası olsaydı, bana da bir metelik verir, hamamı yıkmazdı…» der çekip gider.

Yazan.Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Fotoğraf:1910 yıllarında Ayıntapta sokakta nargile içen bir adam.

NOT:BU YAZI KAYNAK GÖSTERİLMEDEN PAYLŞILAMAZ.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı