Hoşgeldiniz  

YÖK BAŞKANI EROL ÖZVAR’I İZAHA DAVET EDİYORUZ; EDİTORYAL YAYIN MI; BİLİMSEL MAKALE YAYIN MI?

admin | 22 Eylül 2023 | Eğitim, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

YÖK BAŞKANI EROL ÖZVAR’I İZAHA DAVET EDİYORUZ; EDİTORYAL YAYIN MI; BİLİMSEL MAKALE YAYIN MI?

YÖK BAŞKANI EROL ÖZVAR’I İZAHA DAVET EDİYORUZ

EDİTORYAL YAYIN MI; BİLİMSEL MAKALE YAYIN MI?

Bir önceki dönem Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Gür Gaziantep Üniversitesinin çıkardığı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinin Uluslararası yayın organı olan European Journal of Therapeutics ile ilgili sosyal medyada bir çok iddialarda bulunmuştu. Bu iddialara yanıt GAÜN Rektörü Prof.Dr. Arif Özydın’dan geldi.

Gür yazısında şu görüşlere yer vermişti;

Anlatacaklarımız sizi şoka sokabilir…Akademide bu kadarı da olmaz diyorsanız lütfen detayları okuyunuz.

✅Üniversitenin E-SCI kapsamındaki bilimsel dergisine Mayıs 2023 de  Rektör yardımcısı kendisini baş editör atamış, editörler kurulunu tamamen değiştirmiş  ve 4 ay içinde yoğun emek harcamışlar(!). ✅Baş editör A. B. ve editör İ. B. çok kısa sürede 6 çalışmasını kendi dergilerinde yayınlamışlar. ✅İ.B eşinin ve dostlarının çok sayıda çalışmalarını birkaç gün içinde kabul edip yayınlamış.

✅Bu da yetmemiş dergilerinde bu kısa sürede yayınladıkları yayınlarına baş editör A.B. kendisine 35 atıf yaptırırken editör İ. B. kendisine 54 (yanlış okumadınız, tam tamına elli dört) atıf yaptırmış. Anlayacağınız atıfbank kurmuşlar.

✅Biz bu yayın ve atıf çetesinin filmini yakın geçmişte seyretmiştik. Demek ki ders çıkarmamışız. ✅Bu da yetmemiş Etik üzerinden öğretim üyelerine sürekli baskı kuran zevat, bunun izahını soranlara da parmak sallamaya çalışmış. ✅Tüm bunları yapan editörün Tıp Etik Kurulu aktif üyesi olması, Tıp Etiği alanında doktora yapması ise akademide özel bir tez konusu olacak bir durumdur. ✅Baş editör ve editörün tüm bu etik dışı davranışlarının üstünü örtmek için sürekli etik ve dürüstlüğü dillerine pelesenk edip mangalda kül bırakmamaları ise başka bir alan konusudur.

✅Yapılanların etikle ve bilim ahlakı ile zerrece uyuştuğunu iddia eden varsa buyursun çıksın meydana ve izahını yapsın.

✅Editörü olduğu dergiyi kendisi, eş ve dostları için çıkar amaçlı kullananlar, Atıfbank kurarak H-indeksini yükseltmeye çalışanlar aslında etik ve bilim ahlakı endekslerini sıfırladıklarını umarım anlarlar. Gerçek yaşanmışlıklardan oluşan hikaye bu kadar…,

Rektör Prof.Dr. Özaydın’dan gelen yanıt ise;

KAMUOYUNA DUYURU!

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinin Uluslararası yayın organı olan European Journal of Therapeutics ile ilgili sosyal medyada yer alan iftira niteliğindeki asılsız iddialara ilişkin kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur. Duyuru ektedir.

Önceki dönem rektör Gür’den yanıt gecikmedi;

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisinin Baş editörü ve aynı zamanda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat ve Editör Doç. Dr. İlhan Bahşi’nin görevi devraldıkları 3 aylık kısa sürede dergideki etikle bağdaşmayan çalışmaları ve atıflarına yönelik yaptığımız paylaşım üzerine aynı zamanda Derginin de sahibi olan Üniversite rektörü bir açıklama yapmış.
✅Özetle verilen çalışma ve atıf sayıları doğru ama bunlar iftiradır demiş. Eş ve dostlara birkaç günde çok sayıda yayın kabulü verdiklerine hiç değinmemiş bile. Böylece bizzat kendileri yazılanların tamamen doğru olduğunu ve kendisininde bu işin içinde olduğunu tescillemişlerdir.
✅Öncelikle hem sağlık hem de sosyal bilimler alanında ulusal ve uluslararası çok sayıda dergide çalışmalar yayınlayan ve geçmişte üst yöneticilik yapmış bir akademisyen olarak yayıncılık ve atıf verme kurallarını çok iyi bilen birisiyim. Tekrar ediyorum dünyada böyle bir örnek yoktur ve örnek var diyen de hemen kanıtlarını ortaya koymak zorundadır. Örnekleriyle ispat etmek yerine yalan ve iftira diyerek geçiştirmek bir suçluluk psikolojisidir.
✅İkincisi, Üniversite yönetimi göreve geldiği 3 yıldan beri haklarında çok fazla sayıda basın ve sosyal medyada çıkan vahim iddiaların hiçbirine açıklama yapmazken buna açıklama yapmaları tüm bu iddiaların doğruluğunu ve ciddiyetini kabul ettiklerini de ayrıca ortaya koymaktadır.
✅Üçüncüsü, biz rakamları ile kanıtlarımızı ortaya koyduk. Diğer dergilerde de böyledir diye İddia ettikleri dergilerden bu tarz örnek vermelerini, 3 ayda yayınladıkları/yayına kabul ettikleri çalışmaların hakemlik süreçlerini sistem log kayıtları ile birlikte kamuoyuna açıkça deklare etmelerini, beklemeksizin idari ve yargı süreçlerini başlatmalarını dört gözle bekliyoruz.
✅Bu arada YÖK Başkanı
@erolozvar
hocamız ve YÖK üyeleri de hazır Gaziantep’te iken bu akademik ahlak ve bilimsel etik konusuna da el atarlar diye umuyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı