Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 13.09.2023 e gazete

admin | 13 Eylül 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 13.09.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Çarşamba 13.09.2023 e gazete

HABER METNİ;

OKUL GÜVENLİĞİNDE TEDBİRLER ARTTIRILDI

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı ile ilgili olarak İl Emniyet Müdürlüğü  ve Gaziantep İl Jandarma Komutanlığınca il genelinde öğrenim gören çocuk ve gençlerin daha huzurlu ve güvenli bir ortamda eğitim almalarını sağlamak amacıyla,  denetimler arttırıldı.

Yapılan açıklamada “Yeni Öğretim yılı başlangıç dönemini kapsayacak şekilde okullar ve çevresi başta olmak üzere Asayiş, Trafik, Narkotik, Güvenlik, KOM, Çevik Kuvvet, Çocuk Şube, TDP ve İlçe Emniyet Müdürlüğü personelimizden oluşan toplam 167 ekibin katılımıyla gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır.

Güvenli Okul Güvenli Eğitim Projesi kapsamında Çocuk Şube Müdürlüğümüz koordinesinde ilimiz genelinde bulunan okullarda 372 personel okul irtibat görevlisi olarak görevlendirilmiş, ayrıca 123 ekibimiz özellikle okul giriş çıkış saatleri başta olmak üzere okul çevrelerinde görevlendirilmiştir.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi korumak ve güvenli bir şekilde eğitim almalarını sağlamak amacıyla çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir” denildi

GAZİANTEP JANDARMADAN OKUL SERVİS ARACI DENETİMLERİ HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR

                Diğer yandan Gaziantep İl Jandarma Komutanlığınca yapılan denetimler hakkında şu açıklamalar yapıldı;

“Gaziantep İl Jandarma Komutanlığınca, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılının 11 Eylül Pazartesi günü başlamasıyla birlikte trafik ve asayiş timlerince 337 okul ve çevresinde adli makamların koordinesinde gerçekleştirilen okul çevresi güvenliği ile  okul servis araçlarına yönelik huzur ve güven uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimlerde “Okul Servis Araçları ile Okul Önü ve Çevrelerinin Denetimi” mottosuyla servis araçları trafik yönünden kontrol edilerek yaşanabilecek muhtemel kazaların önlenmesi amaçlanırken sürücüler ve öğrenciler güvenli yolculuk hakkında bilgilendirildi. Yapılan sorgulamalar sonucunda;

– 3 bin 602 araç ve sürücüsü sorgulanmış,

– 7 servis aracı trafikten men edilmiş,

– 46 sürücüye toplam 36 bin 415 TL idari para cezası uygulanmış,

– Bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığınca geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın güvenli bir şekilde okula gidip gelmelerini sağlamak amacıyla çalışmalara aralıksız devam edilmektedir”

*

TEKNOFEST TÜRKİYE 5.’LERİ, BAŞKAN FADILOĞLU’NU ZİYARET ETTİ

BİN 500 TAKIMI GERİDE BIRAKARAK TÜRKİYE 5.’Sİ OLDULAR

TEKNOFEST’e Bilim Şehitkamil çatısı altında hazırlanan ve bu yıl Ankara’da ilki düzenlenen Deneyap Kart Robotik (ROBOLİG) yarışmasında geliştirdikleri “Akıllı Karavan” projesinde Türkiye 5.’si olan Bilim Şehitkamil ‘Şehitkamil Kızılelma’ takımı, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’na teşekkür ziyaretinde bulundular. Bin 500 takımı geride bırakarak Türkiye 5.’si olmayı başaran Şehitkamil Kızılelma Takımı’nı tebrik ederek ödüllendiren Başkan Fadıloğlu, “Gençlerimizin, ileride iyi birer mühendis olup vatana, millete ve insanlığa faydalı projeler geliştireceklerine inanıyorum” dedi.

TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk olarak Ankara’da düzenlenen Deneyap Kart Robotik (ROBOLİG) yarışmasına katılan Bilim Şehitkamil ‘Şehitkamil Kızılelma’ takımı, geliştirdikleri “Akıllı Karavan” projesiyle bin 500 proje arasında, Türkiye 5.’si olmayı başardılar. Şehitkamil Kızıl Elma Takımından Ahmet Barut, Hayrunnisa Polat, Yusuf Türüdü ve takım danışmanı Asım Barut elde ettikleri başarıyı paylaşmak ve sağlanan imkanlar dolayısıyla teşekkür etmek için Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’nu makamında ziyaret etti. Sohbet ortamında geçen ziyarette, Şehitkamil Kızılelma Takım kaptanı Ahmet Barut, yapılan yarışmayla ilgili ve gerçekleştirdikleri projeyle ilgili Başkan Fadıloğlu’na bilgi verdi. Başkan Rıdvan Fadıloğlu, öğrencileri başarılarından ötürü tebrik ederek, kendilerine çeşitli hediyeler takdim etti.

ÖĞRENCİLERİMİZİ BAŞARILARINDAN DOLAYI YÜREKTEN KUTLUYORUM

Şehitkamil Kızıl Elma Takımının başarısını tebrik eden Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Öncelikle hocalarımızın şahsında tüm öğrencilerimi yürekten kutluyorum. Tabii deney-yap atölyeleri aslında böyle kapıdan gelip girilen bir yer değil. Belirli bir eğitimden geçmiş çocuklarımız sınava tabi tutularak, 3 yıllık eğitim alan öğrencilerimiz var. Tabii bu 3 yıllık eğitimi alırken kendilerini üniversiteye hazırlamak adına yönelmelerini şekillendirmek adına, mühendislik adına neler yapılabilir? Bu çalışmalar yapılıyor. Her sene yapılan TEKNOFEST’te de sağ olsun hocalarımızın desteğiyle, projelerle burada yarışmalara giriyorlar. Bu seneki yarışmada da ilk defa yapılan bu ROBOLİG’de de çocuklarımıza hazırlıksız bir anda malzemeyi veriyorlar, kırtasiye malzemelerini veriyorlar ve hayal dünyanızda bunu geliştirin,  ondan sonra da uygulamasını yapın diyorlar. Sağ olsun yavrularımız da bu konuda ekip olarak hemen kafa kafaya veriyorlar ve böyle bir akıllı karavan oluşturuyorlar. Bu karavanı yaparken de tabii depremden de etkilenen bir şehir olarak çocuklarımız güvenli bir ortamda yaşayabilecek, sensörlerle buradaki yaşam kalitesini arttırabilecek neler yapabilirizi hayata geçirmişler. Bin 500’e yakın bir proje olduğunu duydum ve bu bin 500 proje içerisinde Türkiye 5.’si oldular. Gerçekten tebrik ediyorum. Tabii bu bize yetiyor mu? Yetmiyor. Bizim amacımız burada nitelik ön plana çıksın istiyoruz. Yani birinci olmak değil, bizim gönlümüzde onlar zaten birinci ama bundan sonra daha farklı nasıl projeler hayata geçirebiliriz? onun istişaresi içerisindeyiz. Hocalarımız da bu konuda çocuklarımıza yol gösteriyorlar. Onlar da bu almış oldukları bilgiler ışığında her sene daha güzel projelerle bu yarışmalara katılıyorlar. Gençlerimiz, ileride iyi bir birer mühendis olup, vatana, millete ve insanlığa faydalı projeler geliştireceklerine inanıyorum. Ben tekrardan öğrencilerimizi başarılarından dolayı yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİMİZİN TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAN BİR BELEDİYEYE SAHİBİZ

Vermiş olduğu desteklerden dolayı Başkan Fadıloğlu’na teşekkürlerini sunan Şehitkamil Kızılelma Takım Danışmanı Asım Barut, “Öğrencilerimiz ile birlikte bu yıl Türkiye’de TEKNOFEST kapsamında ilk kez yapılan ROBOLİG yarışmasına katıldık. ROBOLİG yarışmasında öncelikle öğrencilerimize bir e-sınav yaptılar. Daha sonrasında e-sınavı sonucunda öğrencilerimizi Ankara’ya davet ettiler. Orada iki günlük süren bir heklantton tarzında malzemeleri vererek, öğrencilerimizden bir performans beklediler. Bu performansları sonucunda çocuklarımız çok güzel bir akıllı karavan geliştirdiler. Ortalama sekiz tane sensör kullanarak, yaptıkları mobil uygulamayla karavanı kontrol eden bir sistem oluşturdular. Bu sayede bin 500 proje arasında Türkiye 5.’si oldular. Öğrencilerimi tebrik ediyorum. Aynı zamanda desteklerinden dolayı Şehitkamil Belediyesi Başkanımız Sayın Rıdvan Fadıloğlu Bey’e de özellikle teşekkürlerimi sunuyorum. Sağ olsun, var olsun. Öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir belediyeye sahibiz, teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BİN 500 PROJE İÇERİSİNDE TÜRKİYE 5.’Sİ OLDUK

Proje ve yarışma hakkında bilgi veren Şehitkamil Kızılelma Takım Kaptanı Ahmet Barut ise, “Şehitkamil Bilim atölyelerinden bu yıl mezun oldum. Şehitkamil deneyap atölyelerinden aldığımız eğitimler sayesinde, bize deneyap kart hakkında yaptıkları e-sınavdan ikincilik derecesi aldık. Daha sonra TEKNOFEST’E çağrıldık. TEKNOFEST alanında bize hazırlıksız bir şekilde kırtasiye malzemelerini, gerekli sensörleri ve işlemcimizi yani deneyap kartı verdiler. ‘Kafanızdaki projeyi uygulamaya dökün ve bize sunumunu yapın’ dediler. Takımımızla birlikte hemen bir proje ürettik ve ‘Akıllı Karavan’ projesini ürettik. Sunum sonucunda ve prototip geliştirme sonucunda bin 500 proje içerisinde Türkiye 5.’si olduk. Ortam çok güzeldi, biraz zordu ancak çok şükür o süreci de atlattık. Ben bu konuda bizlere her zaman destek sunan Şehitkamil Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

*

NURDAĞI’NDAKİ TARIM ARAZİLERİNE AKILLI TARIM UYGULAMASI

– DEPREMZEDE ÇİFTÇİ, MİNİMUM SULAMA İLE MAKSİMUM VERİM ELDE EDECEK!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Vodafone iş birliğinde depremden etkilenen Nurdağı’ndaki çiftçilerin tarım arazilerinde yüksek verim elde etmesi için hayata geçirilen Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi Projesi’nin ekipman dağıtım töreni düzenlendi.

 Nurdağı’nda 100 dekar alandan daha az tarım arazisine sahip olan depremzede çiftçilerin tamamının kullanımı için kurulumu yapılan Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi’nin ekipmanları; Akıllı Sulama Anahtarı ve Nem Ölçer Sensörü’nün dağıtımı yapıldı. Projeyle, minimum sulama ile maksimum verim elde edilmesi hedefleniyor.

Dağıtım törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Nurdağı Belediye Başkanı Yakup Bahar, Gaziantep Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Ziraat Odaları Birliği Başkanı ve Şehitkâmil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık ve çiftçiler katıldı.

ÇİFTÇİ, GSM ÜZERİNDEN ARAZİSİNİN KONTROLÜNÜ YAPABİLECEK

Proje kapsamında geliştirilen yazılımla toprağa yerleştirilen nem sensörleri sinyal gönderecek. Bunun üzerine bitkinin nem ve su ihtiyacına göre sisteme gönderilen uyarı sayesinde çiftçinin tarlasına gitmeden sulaması yapılacak. Bunun yanında ekili arazisinin son durumunu görmek isteyen çiftçi, GSM üzerinden de arazisinin kontrolünü yapabilecek. Bilinçli sulamanın getirdiği sağlıklı toprak formu ile de hastalık olasılığı azalan bitkilerden hasat zamanında en yüksek ürün rekoltesi bekleniyor.

MOBİL ANALİZ LABORATUVARI VE TOPRAK TARAMA SİSTEMİ’YLE BİTKİ İÇİN MAKRO VE MİKRO BESİN DEĞERLERİ TAYİN EDİLECEK!

Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi Projesi’nin ekipman dağıtım töreni sonrası, bu proje ile entegre çalışan Mobil Analiz Laboratuvarı ve Toprak Tarama Sistemi’nin bulunduğu tesisi Başkan Fatma Şahin ve protokol yerinde inceledi.

Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi’nin birinci ayağı olan Mobil Analiz Laboratuvarı ve Toprak Tarama Sistemi sayesinde ise ilk etapta arazilerden alınan toprak, yaprak ve su numunelerinin analizi yapılıp, Mobil Analiz Laboratuvarına gönderilecek. Burada alınan örnekler ölçülerek mevcut alanıyla ilgili daha önce ekili veya dikili durumda bulunan toprak veya bitki için makro ve mikro besin değerleri tayin edilecek.

ŞAHİN: SUYU VE TOPRAĞI YÖNETEN DÜNYAYI YÖNETECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin burada yaptığı konuşmada toprağa bilimsel yaklaşmanın öneminden bahsederek, “İşi ehline vermenin gururunu yaşıyoruz. Teknik ekibimiz her biri liyakat sahibi. Bize düşen şey, iyi bir dinleyici olarak yönetmek. Allah’ın izniyle Türkiye Yüzyılı başladı. Bu yüzyıl o kadar önemli ki. Bugün burada bu projelerimizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 7 ay önce enkazın altından canlarımızı çıkarıyorduk. Bugün bunları konuşabilen yol arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Siz çiftçilerimiz bizim gururumuzsunuz. Allah’ın izniyle en kısa sürede Nurdağı’mızda yeşil ekonomiyi tesis edeceğiz. Suyu ve toprağı yöneten dünyayı yönetecek. Biz bu şehirde bunu başaracağız. Deprem bölgesindeki iyileştirmeyi yeşil ekonomiyle başaracağız” diye konuştu.

 “ARTIK, AKILLI TARIM ALTYAPIMIZI OLUŞTURDUK”

İnsanoğlunun gündelik hayatta yaptığı tahlillerle Mobil Analiz Laboratuvarı ve Toprak Tarama Sistemi’ni kıyaslayan Başkan Fatma Şahin, “İnsanların yaptığı tahlil sonrası doktor nasıl reçete yazıyorsa aslında toprakta da durum böyle. Topraktaki ölçümlemeler yapılıyor. Toprakta ne eksikse bunun tahlili yapılıyor. Ziraat mühendislerimizce reçete yazılıyor. Bunun üzerine de toprağın daha iyi ürün vermesi hususunda, rekoltesinin artması konusunda bir altyapı oluşturuluyor. Artık, akıllı tarım altyapımızı oluşturduk. Şimdi gezici laboratuvar yapacağız ve herkes kendi toprak analizine bakabilecek. Neye ihtiyacı olduğunu görebilecek. Bütün çiftçilerimize bu altyapı hususunda eğitimler verilecek. Akıllı tarımın Nurdağı’ndaki altyapısı böylelikle hızlı bir şekilde tamamlanacak” ifadesini kullandı.

 BAKBAK: HAYAT GIDAYLA DEVAM EDİYOR

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise, şehrin önemli bir projesi için Nurdağı’nda bulunduklarını ifade ederek, “Nurdağı ve İslahiye bizler için önemli tarım bölgeleri. Çünkü hem biber açısından hem üzüm açısından hem yine moringa önemli ürünlerden bir tanesi. Gıdanın öneminin giderek daha çok anlaşıldığı bir süreçten geçiyoruz. Pandemi dönemi bu süreçte çok etkili oldu. Hayat gıdayla devam ediyor ve bunun en önemli unsuru tarım. Bizim çok şükür ki imkanlarımız var” dedi.

*

SANKO ÜNİVERSİTESİ EK KONTENJANLA GELECEK ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme dönemi başladı. SANKO Üniversiteli olmak isteyen aday öğrenciler, 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek Ek Yerleştirme Tercih Tanıtım Günleri’nde tercih yapabilecek.

Aday öğrenciler ve veliler, SANKO Üniversitesini hafta içi 09.00-17.00, hafta sonu ise 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret ederek, (342) 211 65 00 numaralı çağrı merkezini arayarak, www.sanko.edu.tr sitesine girerek ya da 0530 919 27 65 numaralı whatsapp hattından bilgi alabilecek.

Adaylar, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Hemşirelik Bölümlerinin yanı sıra, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun Ameliyathane, Anestezi, İlk ve Acil Yardım ile Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programları için tercih yapabilecek.

SANKO ÜNİVERSİTESİ

SANKO Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinde lisans düzeyinde, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde Biyoistatistik ve Anatomi alanında doktora, Moleküler Tıp, Hemşirelik, Biyolojik ve Biyomedikal Bilimler, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyokimya ile Beslenme ve Diyetetik alanlarında tezli yüksek lisans, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda ise Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi, İlk ve Acil Yardım ile Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümlerinde eğitim veriliyor.

Ayrıca Tıp Fakültesi, 10 ana bilim dalında Tıpta Uzmanlık Eğitimi verme konusunda yetkilendirildi.

0

0

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN YENİ YAŞAM ALANI

Şahinbey Belediyesi, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden birisi olan Şahinbey İlçesine yeni bir mahalle daha kazandırıyor.

3.141.346,45 m²  alan üzerine kurulan Selçuklu Mahallesi Şahinbey’in en gözde mahalleri arasında gösterilmeye aday bir yaşam alanı olarak dizayn ediliyor. Yeni yaşam alanında 597.105,80 m² alana 25.445,54 metre yol açacak olan Şahinbey Belediyesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

YEPYENİ BİR YAŞAM ALANI

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Selçuklu Mahallemizde yol açma çalışmalarımız gece gündüz demeden aralıksız bir şekilde devam ediyor. Selçuklu Mahallesi, Karataş ve Akkent Mahallemizin güney kısmı, Abdulhamithan ve Mavikent Mahallerimizin ortasında kalan yeni kurduğumuz bir mahalle; burada yaklaşık 60.000 kamyonluk hafriyat yapıyoruz. Yeni mahallemizde genişlikleri muhtelif olan 10-15, 20-25, 30-35 metrelik yollarımız bulunuyor. Selçuklu Mahallemize 25 km uzunluğun da yeni yollar açıyoruz. Binalar yapılmadan önce yolları, parkları hepsini koduna getirerek vatandaşlarımızın işini kolaylaştırıyoruz. Şahinbey İlçemizde her gün nüfusumuz artıyor ve yeni konut alanları ihtiyacı ortaya çıkıyor. Arsa fiyatlarının artmaması ve yeni konut alanlarının açılmasıyla piyasanın dengelenmesine katkı sağlamış olacağız. İki ay içerisinde Selçuklu Mahallemizdeki tüm yollar kullanıma hazır hale gelmiş olacak” dedi.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı